H ανανδρία στα χρόνια της μη βίας.
Τόσο στη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια όσο και στις συνήθεις υποθέσεις τρομοκρατίας ένα επίθετο είναι πανταχού παρόν σε όλα του τα γένη: «άνανδρη» επίθεση, «άνανδρο» χτύπημα, «άνανδροι» δολοφόνοι. Όσο και αν το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για μια ακόμη κλισαρισμένη έκφραση που ανασύρεται αυτόματα και δίχως σκέψη από την μεγάλη βίβλο των δημοσιογραφικών κοινοτοπιών, η απορία καλό είναι να επισημανθεί: δεν αρκεί η απαξία της εκούσιας αφαίρεσης ζωών, ώστε να πρέπει να αποδοθεί με το επίθετο η επιπρόσθετη μομφή της ανανδρίας; Αν αύριο τρομοκράτες αρχίσουν χτυπήματα αυτοκτονίας και μετατραπούν σε καμικάζι, θα τους αναγνωριστεί πως τουλάχιστον ήταν ανδρείοι; Αν αύριο ποινικοί αντί για μαφιόζικες εκτελέσεις καλούν τα υποψήφια θύματα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και τους βάζουν με το ζόρι ένα πιστόλι στο χέρι προκειμένου να μονομαχήσουν και να κερδίσει ο καλύτερος, θα τους αναγνωριστεί πως τουλάχιστον ήταν ανδρείοι;
Η μομφή της ανανδρίας αποτελεί λεκτικό κατάλοιπο άλλων εποχών, εποχών κατά τις οποίες η βία, ακόμη και η ακραία βία, αποτελούσαν διαδεδομένο μέσο επίλυσης των διαφορών: στέκει να πεις ότι
έφαγαν άνανδρα τον Άγριο Μπιλ Χίκοκ πυροβολώντας τον πισώπλατα ενώ έπαιζε πόκερ.
Η μομφή της ανανδρίας θα μπορούσε επίσης να γίνει αποδεκτή σε υποκουλτούρες που με βδελυγμία καταδικάζουμε: στέκει να μιλήσεις για
ανανδρία σε μάχες μεταξύ χουλιγκάνων, εάν δεν τηρούν τους άγραφους κανόνες της συμπλοκής.
Και στην μία και στην άλλη περίπτωση η βία είναι νομιμοποιημένη, είναι εντός των κανόνων, οπότε εκεί η ανανδρία μπορεί πράγματι να αποτελεί παραβίαση των κανόνων, όπως αντίστροφα, εφόσον οι κανόνες τηρούνται, ανδρεία και βία μπορούν να συνυπάρξουν.
Αφού όμως ζούμε σε μια εποχή και με μια κυρίαρχη κουλτούρα που αποκηρύσσει συλλήβδην την ιδιωτική βία, που απορρίπτει κάθε μορφή μη κρατικής (στρατιωτικής ή αστυνομικής) βίας, τότε το να μιλά ο κάθε κουστουμαρισμένος άνκορμαν για ανανδρία φαντάζει τελικά σόλοικο: ακόμη και ο πιο άνανδρος τρομοκράτης αναλαμβάνει άλλωστε τον κίνδυνο να συλληφθεί και να περάσει τις επόμενες δεκαετίες της ζωής του στη φυλακή· ή και να σκοτωθεί σε ανταλλαγή πυροβολισμών· και όταν σκοτωθεί όμως, κανείς δεν θα πει στις ειδήσεις ότι ο Λάμπρος Φούντας ήταν ένας ανδρείος τρομοκράτης.
Η εποχή της ροής.
Το αρχειακό οπτικό υλικό που συνόδευσε τα ρεπορτάζ για τη δολοφονία ήταν φτωχό· κυρίως οι δηλώσεις που είχε κάνει ο δολοφονηθείς βγαίνοντας από μια κατάθεση στην Ευελπίδων, όταν ο Μάκης δεν αγαπούσε πια Θέμο και ο Γκιόλιας αγαπούσε ακόμη Μάκη και δεν είχε αγαπήσει ακόμη Θέμο. Σκότωσαν μια -όπως αποδείχτηκε- υπερεπιτυχημένη μορφή του διαδικτύου και οι εικόνες που τη συνόδευαν ήταν ελάχιστες. Ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε τον ωκεανό των εικόνων που συνοδεύουν υπερεπιτυχημένες μορφές της τηλεόρασης: η διαφορά είναι εύγλωττη και αποκαλυπτική μιας θεμελιώδους διαφοράς των δύο μέσων.
Και οκ, υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν τις σκιές από τα φώτα (όπως ο έτερος πρωταγωνιστής των ημερών Γιάννης Αγγέλου), υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν το παρασκήνιο από τη προσκήνιο ή τη θέση του σκηνοθέτη από αυτή του πρωταγωνιστή, και οκ, πρέπει να ήταν τέτοια και η φτιαξιά του δολοφονηθέντος, αφού βρισκόταν τόσα χρόνια πίσω από τις εκπομπές του Μάκη χωρίς να βγαίνει προς τα εμπρός, ωστόσο δεν προσάρμοσε το διαδίκτυο στη δική του ιδιοσυγκρασία, αλλά ήταν η ιδιοσυγκρασία του που ταίριαξε με τη φύση του διαδικτύου.
Αν τηλεόραση σημαίνει να φαίνεσαι,
ίντερνετ σημαίνει να μη φαίνεσαι.
Αν η τηλεόραση ήταν η εποχή της εικόνας,
το ίντερνετ είναι η εποχή της ροής.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν πανίσχυροι τηλεορασάνθρωποι (από διευθυντές ειδήσεων έως διευθυντές προγραμμάτων) που επιλέγουν και αυτοί να μην φαίνονται, σημαίνει όμως πως τηλεόραση χωρίς τηλεοπτικές περσόνες, τηλεόραση χωρίς Κορομηλάδες, Πρετεντέρηδες, Αρναούτογλου, Αυτιάδες και Φερεντίνους δεν υπάρχει. Όποιοι και αν κινούν από πίσω τα νήματα, χρειάζεται μπροστά στην οθόνη να υπάρχει ένας άνθρωπος που εκείνο το οποίο βασικά θα κάνει είναι να φαίνεται και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ρόλου του, είτε ο ρόλος είναι να στραβώνει τα μούτρα στο πάνω αριστερά παράθυρο των ειδήσεων του Mega, είτε ο ρόλος του είναι να παρουσιάζει τηλεπαιχνίδια.
Ο βασικός λόγος που ο δολοφονηθείς αρνούνταν πεισματικά ότι έχει σχέση με το Τρωκτικό είναι προφανής: η αποφυγή ποινικών και αστικών ευθυνών. Ωστόσο, όσο και αν ισχύει αυτό και όσο και αν, όπως παραπάνω ανέφερα, πρέπει και να του ταίριαζε ιδιοσυγκρασιακά το να μη φαίνεται, γνώμη μου είναι πως εάν το Τρωκτικό ήταν «Το μπλογκ του Σωκράτη Γκιόλια και των συνεργατών του», θα είχε σημαντικά μικρότερη απήχηση. Η πλήρης ανωνυμία των ειδησεογραφικών μπλογκ δημιουργεί την ψευδαίσθηση ιστοχώρων που λειτουργούν σχεδόν αυτόματα, σχεδόν από μόνοι τους, που λειτουργούν χωρίς κεντρικές φιγούρες οι οποίες ελέγχουν και επιβάλλονται στη ροή των πληροφοριών. Αν στην τηλεόραση κάποιος φαίνεται και εμείς τον παρακολουθούμε, στο ίντερνετ όλοι παρακολουθούμε· και αν κάποιος επιχειρήσει να παραφανεί φαντάζει μάλλον ασύμβατος με τον χώρο, μάλλον προερχόμενος από ένα άλλο μέσο, που άλλους όρους επικοινωνίας είχε, όρους κυριαρχικούς, όρους επώνυμων εικονανθρώπων (η επωνυμία ισούνταν με την εικόνα και η εικόνα ισούνταν με την επωνυμία), εικονανθρώπων που μας κατηχούσαν ή μας διασκέδαζαν, που κατηχούσαν και διασκέδαζαν όλους εμάς τους χωρίς όνομα και χωρίς εικόνα.
Ο ιντερνετάνθρωπος όμως ξέρει ότι δεν μπορεί να επιβληθεί σαν τον εικονάνθρωπο. Ο ιντερνετάνθρωπος ξέρει πως ό,τι και να κάνει δεν μπορεί να μετατραπεί σε κυρίαρχη εικόνα, ξέρει πως ό,τι και να κάνει είναι μια ψηφιακή κουκκίδα σε έναν δίχως τέλος και αρχή, φτιαγμένο από πίξελ χωρόχρονο. Δεν υπάρχουν κάμερες πίσω από τον ιντερνετάνθρωπο. Πίσω από οθόνη είναι και αυτός, πίσω από οθόνη και ο αναγνώστης.
Εξαιρετικά παρήγορο μεν ότι με την επικράτηση του ίντερνετ ο πολιτισμός της εικόνας είναι έτοιμος να δεχθεί μεγάλο πλήγμα, εξαιρετικά αμφίβολο δε το πρόσημο που θα πάρει τελικά ο πολιτισμός της συνεχούς ροής και διασύνδεσης.
Η εποχή της εικόνας (της στατικής εικόνας των εικονανθρώπων) φεύγει, η εποχή των πληροφοριών (των εικόνων συμπεριλαμβανομένων) έχει ήδη έρθει.
Υπό αυτή την έννοια, το να υπογράφεις με το ονοματεπώνυμό σου έχει πράγματι μεγάλη νομική σημασία, λειτουργικά μιλώντας όμως είναι μια ακόμη πληροφορία, όσο πληροφορία είναι και το ψευδώνυμό σου.