Πέμπτη, Ιουλίου 08, 2010

Η σκυταλοδρομία του κόστους

Να τελειώνουμε, γιατί πια ζούμε στην εποχή μιας άλλης έννοιας, απείρως αθλιότερης: της έννοιας του οικονομικού κόστους.
Αν στην εποχή του πολιτικού κόστους μια κυβέρνηση δίσταζε να πάρει αποφάσεις που θα ήταν επωφελείς μακροπρόθεσμα και συνολικά, φοβούμενη αντιδράσεις τμημάτων της κοινωνίας που ήθελαν να προασπίσουν το βραχυπρόθεσμο δικό τους συμφέρον,
στην εποχή του οικονομικού κόστους μια κυβέρνηση αναγκάζεται -ή καμώνεται πως αναγκάζεται- να παίρνει κατεδαφιστικές αποφάσεις, κατεδαφιστικές τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, τόσο για το σύνολο της κοινωνίας όσο και για τα επιμέρους τμήματά της, εκφοβιζόμενη -ή επισείοντας τον μπαμπούλα- τμημάτων της οικονομίας που θέλουν να προασπίσουν το βραχυπρόθεσμο δικό τους συμφέρον.
Στην εποχή του πολιτικού κόστους η τελική αναγωγή ήταν ο ψηφοφόρος που θα τιμωρούσε στις εκλογές (και που εν πάση περιπτώσει όσο κοντόφθαλμα κι αν τιμωρούσε, ήταν αναφαίρετο δημοκρατικό του δικαίωμα να το κάνει),
στην εποχή του οικονομικού κόστους η τελική αναγωγή είναι ο δανειστής που τιμωρεί στις αγορές με «απαγορευτικά» επιτόκια.
Στην εποχή του πολιτικού κόστους το παιχνίδι λεγόταν ακόμη πολιτική και δημοκρατία και κρίσιμη εξακολουθούσε να είναι η σχέση πολίτη - πολιτικού,
στην εποχή του οικονομικού κόστους το παιχνίδι λέγεται οικονομία, πραγματικότητα, αγορές και κρίσιμη παύει -ή πρέπει πάση θυσία να πειστούμε πως παύει- να είναι η οποιαδήποτε εσωτερική πολιτική σχέση, αφού είναι το ίδιο το κράτος που δεν είναι πια ένα κράτος (ήτοι μια πολιτική κοινωνία ανθρώπων που αποφασίζει εκείνη πως θα ρυθμίσει τα του οίκου της), έχοντας αλλάξει υπόσταση, έχοντας μετατραπεί από πολιτικό μέγεθος σε καθαρά οικονομικό μέγεθος, έχοντας μετατραπεί σε σκέτο μαγαζί που χρωστάει.
Αν στην εποχή του πολιτικού κόστους το κοινό καλό υποχωρούσε μπροστά στον συνταξιούχο (ή και σε λιγότερο ευγενικές εκφάνσεις, στον φορτηγατζή ή τον συμβολαιογράφο),
στην εποχή του οικονομικού κόστους το κοινό καλό υποχωρεί μπροστά στον δανειστή.
Αν στην εποχή του πολιτικού κόστους η δυνατότητα μιας πιο πλούσιας συνολικά χώρας υποχωρούσε υπό την πίεση πολιτών που επιδιώκουν να μην φτωχύνουν,
στην εποχή του οικονομικού κόστους η δυνατότητα μιας πιο πλούσιας συνολικά χώρας υποχωρεί υπό την πίεση δανειστών που δεν τους λες και φτωχούς.
Εν πάση περιπτώσει αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες είναι πρώτα απ' όλα και πάνω απ' όλα μια ριζική αλλαγή στη νοηματοδότηση των εννοιών. Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες είναι πρώτα απ' όλα και πάνω απ' όλα μια ηθελημένη ή αθέλητη προσπάθεια να ξεχάσουμε όλα όσα ξέραμε για το τι σημαίνει δημοκρατία, τι σημαίνει πολίτης, τι σημαίνει κράτος. Εκείνο που μας παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες δεν είναι ένα κράτος που έχει (κι αυτό και άλλα πολλά κράτη) τεράστια οικονομικά προβλήματα, εκείνο που μας παρουσιάζουν είναι μια καινούρια αφήγηση: Ο κόσμος μας δεν χωρίζεται σε αυτεξούσια κράτη (που με τη σειρά τους εξαρτώνται από τους πολίτες τους αν είναι δημοκρατικά ή από την εξουσία τους αν δεν είναι δημοκρατικά), ο κόσμος μας μπορεί και λειτουργεί χάρη στις αγορές που δανείζουν τα κράτη. Ανώτατη ρυθμιστική αρχή των πάντων είναι οι αγορές και οι κανόνες τους. Αυτονόητα και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα δεν υπάρχουν, ούτε και υποχρέωση των κρατών να τα διασφαλίζουν. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο και αναπαλλοτρίωτο, όλα είναι μια σχέση οικονομικής συναλλαγής και αν το κράτος στο οποίο ζεις δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους δανειστές του, τότε όλα θα μπουν στο τραπέζι, τότε όλα θα ξανακριθούν από την αρχή και υπό την βάση καθαρά ανταποδοτικών κριτηρίων.
Δεν ζούμε μια οικονομική κρίση, ζούμε σε έναν καινούριο κόσμο.

41 Comments:

At 7/08/2010 06:04:00 μ.μ., Blogger δύτης των νιπτήρων said...

Έτσι. Ζούμε την εποχή των πεφωτισμένων -ή, όπως θα έλεγε ο Ρεμπώ, των δολοφόνων.

 
At 7/08/2010 06:10:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"ο κόσμος μας μπορεί και λειτουργεί χάρη στις αγορές που δανείζουν τα κράτη"

Σωστά.
Όσοι δανείζονται εξαρτώνται από αυτούς που τους δανείζουν. Είτε αυτά είναι κράτη, είτε επιχειρήσεις είτε πολίτες.
Αν είσαι πολίτης, θα σε κθνηγάει εφ' όρου ζωής η τράπεζα μέχρι να ξεχρεώσεις.
Αν είσαι ανώνυμη επιχείρηση, θα βαρέσεις κανόνι και θα εξαφανιστείς.
Αν είσαι κράτος (και δεν πληρώνεις) οι αγορές θα σταματήσουν να σε δανείζουν.
Αν δεν θέλεις να εξαρτάσαι από δανειστές, τότε πολύ απλά δεν δανείζεσαι.
Ήταν ή δεν ήταν επιλογή μας ως κοινωνία να δανειζόμαστε για να συντηρούμε μια πλαστή ευημερία; Αυτό είναι το ερώτημα.
xBerliner

 
At 7/08/2010 06:44:00 μ.μ., Blogger celin said...

old boy,τη παρουσα αναρτηση τη συγκαταλεγω στις καλυτερες αναρτησεις σου,ψυχρη,κλινικη,αποστασιοποιημενη περιγραφη της καταστασης,
κ μια τετοια φρικτη κατασταση δε χρειαζεται να την επικρινεις,
αν την επικρινεις ειναι σα να μπαινεις σε διαλογο μαζι της,
αλλα η παροντικη ωμοτητα δε μπορει να περιγραφει παρα μονο με ενα τροπο,
με αυτον που εκανες εσυ.

Μια επισημανση,
καποιοι θα αποδεχτουν τον brave new world,καποιοι οχι.
Αυτοι που δε θα τον αποδεχτουν,δε θα μεινουν στα λογια,να το ξερετε,να το ξερουμε ολοι.
Δε πιστευω να νομιζει κανεις πως ολοι οσοι περιθωριοποιηθουν κ φτασουν στην εξαθλιωση,θα μεινουν με σταυρωμενα τα χερια.
Οι περισσοτεροι,ναι,θα μεινουν.
Καποιοι,οχι,θα αντιδρασουν.
Κ θα αντιδρασουν τυφλα.

Αυτο ειναι το προβλημα.

Το προβλημα δεν ειναι η νεοφιλελευθερη χουντολαιλαπα,
οι νεοφιλελευθερες χουντολαιλαπες πεφτουν οταν τις διαολοστελνει ο λαος.
Το προβλημα ειναι ο λαος.
Που δεν εχει καμια διαθεση να αντιδρασει μαζικα για μια συντεταγμενη ανατροπη.
Κ θα αντιδρασει σπασμωδικα.
Κ οι σπασμωδικες αντιδρασεις απεναντι στους δυναστες,
μονο τους δυναστες ωφελουν.

 
At 7/08/2010 07:04:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Ζουμε στην εποχη όπου αξιζεις όσα χρωστας, το Χρεος σε αξιολογει ειτε εισαι κρατος ειτε εταιρεια ειτε προσωπο. Οσο περισσοτερα χρωστας, τοσο μεγαλυτερη ειναι η Αξια σου στην αγορα.
Τωρα.. πώς πεσαμε στη λουμπα της υποτιμησης;.. Ισως δεν χρωσταμε αρκετα ωστε να μας υπολογιζουν! Ασε που απειλουν να μας γδαρουν αν τολμησουμε να δανειστουμε (και να χρωσταμε) περισσοτερα.
Δεν το διαχειριστηκαμε καλα το θεμα απο την αρχη.. τσ τσ τσ...

Αψογος, ως συνηθως, Μπόι. Πιθανοτατα θα στο κλεψω το ποστ, αν βρω μουσικες που να ταιριαζουν. Καμμια προτιμηση;
:)

 
At 7/08/2010 07:09:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

Συμφωνω απόλυτα με τον celin, έξοχο κείμενο. Ειμαι και απογοητευμένη σημερα μ' αυτην την ψόφια πορεία... Προτείνω να δείτε, όσοι δεν έχετε δει, την τοποθέτηση της Λιάνας Καννέλη και της Σοφίας Σακοράφα στη Βουλή.

 
At 7/08/2010 07:53:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πάντα έτσι ήταν.

Αλλά όσο δεν πληρώνεις δεν σε νοιάζει -πας στα μπουζούκια κι ανοίγεις μπουκάλι.

Πονάει λιγάκι τώρα, ε;

 
At 7/08/2010 08:02:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Eτσι!

http://www.youtube.com/watch?v=RzSj1yNZdY8

 
At 7/08/2010 08:04:00 μ.μ., Blogger δύτης των νιπτήρων said...

Βρε μανία να μας βγάλουν όλους μπουζουκόβιους...

 
At 7/08/2010 08:07:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Προτεινω και τα 12 βιντεο ξεκινωντας απο το πρωτο.


http://www.youtube.com/watch?v=9loPiyKm-z8&feature=player_embedded

 
At 7/08/2010 08:24:00 μ.μ., Blogger Martina said...

Σαν λίγο αργά δε θυμήθηκε "τo πολιτικό κόστος" ο Κος Λοβέρδος και η παράταξή του? Δεν είδα να είχαν τα ..κότσια να ΜΗΝ το υπολογίσουν προεκλογικά - τότε που θέλαν να κερδίσουν πάση θυσία - αραδιάζοντας ένα κάρο ψεύδη..

 
At 7/08/2010 08:47:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Αν τα κράτη ήταν αποκλειστικά οικονομικά μεγέθη και όχι πολιτικά ή εθνικά μεγέθη αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε Ελλάδα. Όποιος νομίζει ότι στο παρελθόν ακόμα και στο απώτερο, ο δανειστής δεν είχε εξουσία έναντι του δανειολήπτη τότε γνωρίζει μια πολύ διαφορετική ιστορία από μένα. Για τους φορείς της κρατικίστικης, ψευδοεπαναστατικής, αδιέξοδης παλιότερα και τώρα ιδεολογίας υπάρχει το ενδεχόμενο μιας πολύ μεγαλύτερης καταστροφής από το να αποτύχει η παρέμβαση του ΔΝΤ - το ενδεχόμενο να πετύχει.

 
At 7/08/2010 11:37:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

X Berliner και Μετριοπαθή Ταλιμπάν, δεν είναι όμως η Ελλάδα η εξαίρεση σε έναν κανόνα κρατών που δεν χρωστάνε. Σχεδόν όλα τα κράτη χρωστάνε, συμπεριλαμβανομένων (και μάλιστα σε πολύ ψηλές θέσεις) των μεγαλύτερων και ισχυρότερων. Ότι η Ελλάδα είναι πάρα πολύ ψηλά στη λίστα των κρατών που χρωστάνε είναι δικό της λάθος και δεν της φταίει κανείς. Αλλά η λίστα περιλαμβάνει τους πάντες. Άρα το επιχείρημα «γιατί χρωστάς τόσα;» στέκει. Το επιχείρημα όμως «γιατί χρωστάς γενικά;» και «αφού χρωστάς φταις και θα πληρώσεις», κάθε άλλο παρά στέκει ή αν δεχθούμε ότι στέκει τότε πρέπει ταυτόχρονα να δεχθούμε ότι όλα τα κράτη απέτυχαν στον προορισμό τους, είναι προβληματικοί οργανισμοί, δεν βγαίνουν και δεν πάει άλλο μαζί τους.

 
At 7/08/2010 11:47:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Celin, από την άλλη η ανατροπή φοβίζει, όπως και κάθε τι το άγνωστο. Δεν δικαιολογώ, προσπαθώ να εξηγήσω.
Ροδιά, βάλε ό,τι μουσική θες, σου έχω εμπιστοσύνη ;)
Jomarch, κακώς ήταν ψόφια η πορεία αλλά από την άλλη όπως έγραφα και πρόσφατα αυτές οι διαδικαστικές απεργίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δεν είναι αληθινές απεργίες. Με αγώνες εκχωρούμε τα δικαιώματα μας.
Συν τοις άλλοις, μεγάλη ταινία. Πολύ.
Εν αρχή ην ο ήχος, θενκς.
Μαρτίνα, σε κάτι λεπτομέρειες που κολλάς κι εσύ ;)
Δύτη, εσύ κατέστρεψες την οικονομία της χώρας με τα μπουζούκια σου. Ο ανώνυμος που είναι της κλασσικής πρόσεχε και τώρα έχει.
Ανώνυμε, ναι μας πονάει. Ήρθε η ώρα να πληρώσουμε για τα κρίματά μας. Μακάριοι οι εγκρατείς σαν εσέ.

 
At 7/09/2010 12:12:00 π.μ., Anonymous Thrass said...

Δε συμφωνώ με την οπτική τού κειμένου. Ο xBerliner έθεσε ένα ερώτημα πιο πάνω: ήταν ή δεν ήταν επιλογή μας να δανειζόμαστε;

Σε επίπεδο πολιτικής, ήταν. Σε επίπεδο λαού δεν ξέρω αν ήταν αρχικά, αλλά δεν μπορεί κανείς να μην παρατήρησε τόσα χρόνια ότι οι ξένοι μάς έδιναν λεφτά. Πόσοι από αυτούς που διαμαρτύρονται τώρα διαμαρτύρονταν και τότε; (ΟΚ, το ΚΚΕ διαμαρτυρόταν, οι υπόλοιποι?). Κι αν δε διαμαρτύρονταν τότε, τι άλλο να υποθέσω εκτός από λουζερομαγκιά για το ότι τώρα δε θέλουν να πληρώσουν το λογαριασμό;

Αλλά το κείμενο είναι λίγο off για άλλο λόγο. Η εποχή τού οικονομικού κόστους δεν ήρθε από μόνη της. Την έφερε η εποχή τού πολιτικού κόστους. Είναι συνέπεια της εποχής τού πολιτικού κόστους. Κι ως εκ τούτου, αυτές οι 2 εποχές δεν είναι διαχωρίσιμες στην Ελλάδα, παρά μόνο για προπαγανδιστικούς λόγους.

Είμαι βαρύς καπνιστής. Τώρα, στο 2010. Αν κάποτε πάθω καρκίνο τού πνεύμονα ΚΑΙ αρχίσω να διαμαρτύρομαι έντονα ότι "μού τη φέρανε", πόσοι από εσάς θα με δείτε ως αθώο θύμα και πόσοι ως μαλάκα;

 
At 7/09/2010 12:12:00 π.μ., Blogger celin said...

"πρέπει ταυτόχρονα να δεχθούμε ότι όλα τα κράτη απέτυχαν στον προορισμό τους, είναι προβληματικοί οργανισμοί, δεν βγαίνουν και δεν πάει άλλο μαζί τους."

old boy,αυτο ακριβως εχει συμβει!μαζευτηκαν οι αληταραδες που διαφεντευουν τον πλανητη,οι διεθνεις μαφιοζοι/τοκογλυφοι κ τα τσιρακια τους οι πολιτικοι,
κ ειπαν οτι όλα τα κράτη απέτυχαν στον προορισμό τους, είναι προβληματικοί οργανισμοί, δεν βγαίνουν και δεν πάει άλλο μαζί τους.
Εμπρος ολοι μαζι να δικαιωσουμε εστω κ ετροχρονισμενα τον Φουκογιαμα που μιλησε για το Τελος της Ιστοριας πριν 20 χρονια!
η ιστορια τελειωσε στην νεοφιλελευθερη οικονομικη ολιγαρχια,δεχτειτε το κ σκαστε,
enjoy the libertarian ride!!!!

ελα ομως που η ιστορια δε θα τελειωσει ετσι επειδη το ειπαν καποιοι γαμ@@ενοι δον Κορλεονε..

 
At 7/09/2010 12:55:00 π.μ., Blogger squarelogic said...

για αλλη μια φορά θα υποκλιθώ στην διαύγεια με την οποία ανατέμνεις τις υπόρρητες αντιφάσεις των γεγονότων.
A not so brave,neither New,world,indeed...

 
At 7/09/2010 02:26:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«Ο xBerliner έθεσε ένα ερώτημα πιο πάνω: ήταν ή δεν ήταν επιλογή μας να δανειζόμαστε;
... δεν μπορεί κανείς να μην παρατήρησε τόσα χρόνια ότι οι ξένοι μάς έδιναν λεφτά»

E;

 
At 7/09/2010 03:04:00 π.μ., Blogger stratos said...

Πολύ σωστά επισήμαναν οι Thrass και xberliner ότι η εποχή του πολιτικού κόστους οδήγησε στην εποχή του οικονομικού - όπως θέλει να διαχωρίζει τις δύο εποχές ο old boy, "θρηνώντας" έμμεσα για την απώλεια της πρώτης.
Φίλε old, μην αφήνεις την οξυδέρκεια και λογοτεχνική σου δεινότητα να σε παρασύρουν σε ευφυή λογοτεχνήματα, όπως αυτό, που οδηγούν τους αναγνώστες στην κλασική νεοελληνική καταγγελία των κακών "άλλων" που μας επιβουλεύονται ως έθνος.
Η ανάλυσή σου πιθανόν να ισχύει για ένα ευνομούμενο κράτος, που πέφτει άθελά του(;) θύμα των δανειστών του. Δεν ισχύει όμως με τίποτε για ένα αχρείο κράτος, όπως το ελληνικό, πού κατασπατάλησε τα δανεικά στη ρεμούλα της εποχής του πολιτικού κόστους. Ας τα βάλουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά, και ας δούμε πρώτα την αιτία και μετά το αποτέλεσμα.

 
At 7/09/2010 03:27:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Στράτο τη γνώμη μου για το αν φταίμε εμείς ή το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα την έχω γράψει εδώ: http://old-boy.blogspot.com/2010/04/blog-post_29.html

 
At 7/09/2010 03:55:00 π.μ., Blogger stratos said...

Old, διάβασα την παραπομπή σου και πρέπει να σου πω ότι όσο κι αν μου άρεσε, έχει πάλι αυτό το επικίδυνο "αλλά", του τύπου: "ναι, είμαστε ένα κράτος μπουρδέλο, ΑΛΛΑ και ο κόσμος είναι ένα απέραντο κωλοχανείο".
Αυτό το "αλλά" κινδυνεύει να γίνει το άλλοθι για να μην αλλάξει τίποτε σε αυτήν την ελληνική νοοτροπία, την οποία αποδέχεσαι μοιρολατρικά, προβλέποντας ότι θα διαρκέσει για πάντα, πράγμα το οποίο της το επιτρέπεις δίνοντάς της το "αλλά" που χρειάζεται για να μην αλλάξει ποτέ.

 
At 7/09/2010 05:22:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ *ΔΕΝ* ΕΔΩΣΕΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ. ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΑΡΘΡΑΚΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΜΑΤ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΣΕΝΑ. ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ. ΕΥΓΕ!

"ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΣ"

 
At 7/09/2010 08:25:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

Η Ελλάδα δεν έχει μόνο μεγάλο χρέος, έχει και μεγάλο έλλειμα γεγονός που μας βάζει σε σχέση με την πιθανότητα χρεοκωπίας πρώτο τραπέζι πίστα. Συντελούν και άλλοι παράγοντες για αυτό, όπως για παράδειγμα ότι το χρέος μας είναι εξωτερικό και ότι έχουμε αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο (σε αντίθεση με την Ιαπωνία). Τα κράτη δανείζονται (όπως και όλοι όσοι παίρνουν ένα δάνειο) όταν κρίνουν ότι με τα λεφτά που παίρνουν μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και προοπτικές(οπότε η ασφαλέστερη συνταγή αποτυχίας είναι να δανείζεσαι για να σπαταλήσεις). Στην θεωρητική περίπτωση όπου όλα τα κράτη παρουσίαζαν πλεόνασμα, αυτό θα καθιστούσε το χρήμα πιο προσιτό, γεγονός που θα εκμεταλλευόντουσαν κάποια κράτη για να δανειστούν, οπότε θα δημιουργούσαν ελλείματα. Στην αντίθετη περίπτωση μιας οικονομικής κρίσης, όπου κυριαρχεί η δυσκολία δανεισμού, είναι επόμενο τα κράτη να προσπαθούν να περικόψουν ελλείματα γιατί διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπα με αδυναμία περαιτέρω δανεισμού και άρα χρεωκοπία. Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος, και εδώ είναι η μεγάλη διαφωνία μεταξύ των ηγετών και των οικονομολόγων, ότι η απότομη και βιαστική περικοπή δημοσιονομικών δαπανών μπορεί να επιτείνει την οικονομική κρίση. Τελικά όλα είναι θέμα ισορροπίας και συγκυρίας.

 
At 7/09/2010 12:46:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο μετριοπαθής ταλιμπάν τα είπε παραπάνω.
Από τη λίστα που έδωσες με το λινκ βλέπω την Ιαπωνία και την Ιταλία λίγο πάνω από εμάς στο χρέος.
Στη μεν Ιαπωνία το χρέος είναι κατά κάποιο τρόπο εσωτερικό (δανείστηκε πολλά από Ιάπωνες). Επιπλέον μη συγκρίνουμε τη βιομηχανία της Ιαπωνίας με αυτή της Ελλάδας. Ούτε επίσης την κοινωνική σύνθεση της Ιαπωνίας και κατ΄επέκταση τη δυνατότητα να παρουσιάσει μια συντενταγμένη κοινωνική προσπάθεια για μείωση του χρέους.
Η Ιταλία είναι λίγο καλύτερα από εμάς γιατί σε αντίθεση από μας έχει και μια βιομηχανία να υποστηρίξει την οικονομία της. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως μην ξεχνάς ότι ανήκει στην ομάδα των ευρωπαϊκών γουρουνιών και θεωρείται προβληματική οικονομία και από τις υποψήφιες για πτώχευση.
Τώρα γιατί εμείς είμαστε στο στόχαστρο και όχι π.χ. η Ιταλία;
Γιατί πολύ απλά από τις υποψήφιες προς πτώχευση χώρες (με μεγάλο χρέος) είμαστε ο πιο αδύναμος κρίκος. Αυτός δηλαδή που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να χρεοκοπήσει.

 
At 7/09/2010 01:03:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

θα πω πάλι τη μπούρδα μου κι ο θεός των μπλογκ ας με συγχωρήσει. Έβλεπα το βιντεάκι της Ναόμι Κλάιν για το "Δόγμα του Σοκ - η Άνοδος του Καταστροφικού καπιταλισμού" καθώς και ένα άλλο με μια ομιλία της. Από κάτω υπήρχαν σχόλια τα οποία με άφησαν εμβρόντητη.

Π.Χ. "Δεν είναι ο καπιταλισμός-δηλαδή η ελέυθερη αγορά που εκμεταλλεύεται την κρίση αλλά το Κράτος. Το κράτος εκεμεταλλέυτηκε την κρίση του 2008 στην Αμερική για να αλλάξει το σύστημα υγείας και να επιβάλλει περισσότερο κρατισμό. Στην Ονδούρα το Κράτος πούλησε το νερό σε ιδιωτική εταιρία θεωρώντας το κτήμα του"

Διαβάζω και κλαίω για το πόσο τα έχουμε χαμένα. Η καλή ελεύθερη αγορά και το κακό κράτος.
Κοιμήσου ήσυχα Ελλάδα, κοιμήσου ήσυχα Αμερική, κοιμήσου ήσυχα Ευρώπη, είσαστε ελεύθεροι να κάνετε ότι σας λέμε.
Όπως ελέγε το 90 και ο Μπιλ Χικς.

 
At 7/09/2010 01:26:00 μ.μ., Anonymous Thrass said...

Old Boy,

Ναι, όλα τα κράτη χρωστάνε ταυτόχρονα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα τόσο παράλογο όσο φαίνεται αρχικά. Όσο υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι πόροι (γη προς καλλιέργεια, θαμμένο πετρέλαιο, τεχνολογική εξέλιξη προς κατάκτηση κλπ), είναι λογικό τα κράτη να δανείζονται για να τούς εκμεταλλευτούν.

Όπως έχουν τα πράγματα, το να έχει ένα κράτος χρέη δεν είναι κακό, αρκεί να μην υπερβαίνουν κάποια κόκκινη γραμμή. Πρακτικά, το μηδενικό χρέος έχει αντικατασταθεί από το "διαχειρίσιμο χρέος".

Έχουμε συζητήσει και παλιότερα εδώ το ρόλο των κεντρικών τραπεζών και των αγορών που είναι ουσιαστικά "υπερκρατικές". Θα μπορούσε το σύστημα να έχει οργανωθεί αλλιώς, ώστε τα κράτη να μην είναι υποχρεωμένα να χρωστάνε για να προοδεύουν; Ίσως: θα μπορούσε, ας πούμε, το εξωτερικό χρέος να αντικατασταθεί από εσωτερικό πληθωρισμό. Θα ήταν καλύτερα; Γενικά, δεν έχω οριστικοποιήσει άποψη, αλλά για την Ελλάδα σίγουρα όχι. Πάντως, αυτό είναι ένα ωραίο και σημαντικό θέμα συζήτησης: αυτό το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μπορεί να βελτιωθεί; Και πώς μπορεί να γίνει αυτό ρεαλιστικά;

Αλλά αυτή είναι μια πολύ διαφορετική συζήτηση από το αν πρέπει να συμμετέχουμε στο υπάρχον σύστημα ή όχι. Κι από το αν οφείλουμε να βελτιώσουμε την οργάνωση λειτουργίας μας και τις προτεραιότητές μας σαν Ελλάδα.

Αν, για μερικά χρόνια, ήταν τα ξένα δανεικά που μάς επέτρεψαν να γλεντάμε ανορθολογικώς, αυτό δε σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να γλεντάμε κλείνοντας τα σύνορα και σβήνοντας τα χρέη μονομερώς. Χειρότερα θα είμαστε.

Και, βέβαια, όλα αυτά δεν αλλάζουν το γεγονός ότι μπήκαμε στο μπουρδέλο, σφίξαμε το χέρι τού νταβά, γαμήσαμε, και τώρα το παίζουμε μωρές παρθένες.

Θα συμφωνήσω και με το Στράτο παραπάνω.

 
At 7/09/2010 01:42:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Να συμπληρώσω, ότι όντας τα κράτη σταθερές οντότητες που δεν απειλείται η ύπαρξη τους, που διαθέτουν στάνταρ εισοδήμα μέσω της φορολογίας των πολιτών, αποτελούν καλή και σίγουρη σχετικά επενδυτική επιλογή για ιδιώτες και κατεπέκταση για τις τράπεζες. Δηλαδή κράτη και αγορές έχουν μεταξύ τους μια επωφελή κατά κανόνα και για τους δύο σχέση. Θέλω να πω, πως όπως πολύ σωστά γράφτηκε παραπάνω ότι πολιτικό και οικονομικό κόστος είναι αδιαχώριστα, το ίδιο συμβαίνει για την πολιτική και την οικονομία γενικά. Δεν μπορεί η μια να αγνοεί την άλλη.

 
At 7/09/2010 03:12:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Σταλινικέ, αν θες τη γνώμη μου, ναι, το δικό μου μεμονωμένο ποστ έχει περισσότερη σημασία, περισσότερη επιρροή και είναι περισσότερο επικίνδυνο από τη δική σου μεμονωμένη φυσική παρουσία απέναντι από τα ΜΑΤ.
Προφανώς ο βαθμός επικινδυνότητας και σημασίας του είναι πολύ κοντά στο μηδέν, αλλά πάντως λίγο πιο μακριά από το μηδέν από ό,τι η δική σου φυσική παρουσία.
Για να το πω αλλιώς, αν το τελικό ζητούμενο είναι το να πάψει η παρουσία η δική σου να αισθάνεται μόνη της στις διεκδικήσεις και να πάψει να πικραίνεται δικαιολογημένα από το ότι δεν βλέπει όσο κόσμο θα ήθελε στο πλάι της, αν δηλαδή το τελικό ζητούμενο είναι η μαζικότητα των διεκδικήσεων, αυτή η μαζικότητα προϋποθέτει ότι ο κόσμος θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται.
Και προσωπικά εκείνο που προσπαθώ να κάνω (για μένα - όχι για να διαφωτίσω τα πλήθη) είναι να καταλάβω πώς λειτουργεί το πράγμα.
Αν σε μια ιδεατή φάση καταλαβαίναμε όλοι πως λειτουργεί το πράγμα τότε θα ξέραμε τι μας φταίει, που φταίμε εμείς, που μας κοροϊδεύουν, που ίσως κλέψαμε εμείς, που σίγουρα μας κλέβουν, τι πρέπει να αλλάξει ούτως ή άλλως, τι είναι ολέθριο που αλλάζει κλπ
Eν πάση περιπτώσει αν θες να πεις ότι είμαι άνθρωπος του εκ του μακρόθεν και της βολής είμαι. Ένοχος ξανά.

 
At 7/09/2010 03:26:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Πρώην ΑΦ, ανώνυμε και Thrass, για πολλοστή φορά επαναλαμβάνω ότι δεν υποστηρίζω ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πλαστό, ούτε ότι δεν είμαστε σε χειρότερη θέση από τους άλλους. Υποστηρίζω όμως ότι τόσο το ηθικοπλαστικό επιχείρημα περί «ζωής πάνω από τις δυνάμεις μας (αφού δανειζόμαστε για να τα βγάζουμε πέρα)» όσο και το στεγνά οικονομικό περί ενός κράτους που χρωστάει και χρωστάει και χρωστάει ή θα θεωρήσουμε ότι ισχύουν αναλογικά για όλα τα κράτη ή θα θεωρήσουμε πως είναι έωλα.
Αν θεωρήσουμε λοιπόν ότι ισχύουν για όλα τα κράτη τότε η Ελλάδα είναι η αρχή και το πάρτι όλων των κρατών αργά ή γρήγορα θα τελειώσει, όλες οι κοινωνικές παροχές θα μικρύνουν και θα μικρύνουν και θα μικρύνουν, όλα εν πάση περιπτώσει θα πρέπει να στραφούν προς ένα μοντέλο όπου τα κράτη πρώτη και κύρια αποστολή τους θα έχουν την εξυπηρέτηση των δανειστών τους και όχι την προστασία των πολιτών τους.

 
At 7/09/2010 03:53:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Oldboy, πιθανώς να έχεις δίκιο, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το μέλλον. Εγώ πιστεύω ότι εφόσων ο πλανήτης ξεπεράσει την οικονομική κρίση, οι κοινωνικές παροχές δεν πρόκειται να μειωθούν περισσότερο, πιθανώς να αλλάξουν μορφή αν αναλογιστούμε και τα αντικειμενικά δεδομένα σε σχέση με την εξάντληση των φυσικών πόρων και την γήρανση του πλυθυσμού. Βασικά διαφωνώ μαζί σου σε σχέση με την αυστηροποίηση της ανάγκης να ικανοποιηθούν οι δανειστές - δεν νομίζω ότι αυτό έχει αλλάξει διαχρονικά, απλά τώρα η λύση σε ένα πρόβλημα χρεωκοπίας αντιμετωπίζεται περισσότερο με οικονομικούς όρους και λιγότερο με πολιτικούς ή πολεμικούς όρους. Ακόμα πιστεύω ότι οι ελεύθερες αγορές δεν δημιουργούν κατάγκην αρνητικές επιπτώσεις σε ότι αφορά την ελευθερία και τη δημοκρατία μιας κοινωνίας. Όπως κάνεις εσύ μια παρακινδυνευμένη πρόβλεψη για το μέλλον, θα ήθελα να κάνω και εγώ. Πιστεύω ότι η Κίνα, εξαιτίας του ανοίγματός της στην ελεύθερη αγορά θα αποκτήσει κάποια στιγμή (το πιθανότερο σταδιακά) πολιτικές ελευθερίες, γεγονός που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται.

 
At 7/09/2010 05:00:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

Thrass
είπες "Αν, για μερικά χρόνια, ήταν τα ξένα δανεικά που μάς επέτρεψαν να γλεντάμε ανορθολογικώς, αυτό δε σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να γλεντάμε κλείνοντας τα σύνορα και σβήνοντας τα χρέη μονομερώς. Χειρότερα θα είμαστε."

Εμείς που το ζητάμε αυτό, εμείς που κατα κανόνα ούτε το γλεντήσαμε ούτε ποτέ συμφωνήσαμε με αυτή την πολιτική, το ξέρουμε πολύ καλά αυτό που λές. Χειρότερα θα μαστε απο οικονομική άποψη. Και παρότι το ξέρουμε, το ζητάμε. Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί το ζητάμε; Ή θεώρησες πως είμαστε ηλίθιοι, παρασυρμένοι απο το ΚΚΕ, άσχετοι, και καθάρισες;
Η περίπτωση να βάζουμε κάποια ιδανικά πάνω από το πορτοφόλι μας σου πέρασε από το μυαλό;

 
At 7/09/2010 05:25:00 μ.μ., Anonymous Thrass said...

Jomarch,

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι -σαν σύνολο- δεν έχετε καταλάβει επαρκώς το τι πρακτικές συνέπειες θα έχει το να συμβεί κάτι τέτοιο. Δηλαδή το ότι τα 500 εκατομμύρια δραχμές που θα παίρνει ένας συνταξιούχος μετά το κλείσιμο των συνόρων δε θα αγοράζουν ούτε ένα κιλό λάδι.

Αλλά αν το θέμα με μερικούς από εσάς, και συγκεκριμένα εσένα, είναι θέμα ιδανικών, προτείνεις δηλαδή μια πιο φτωχή ζωή για να έχουμε "πιο καθαρό κούτελο" (σύμφωνα με τα δικά σου "πιστεύω"), αυτό μπορείς να το κάνεις και τώρα, δε σε εμποδίζει κανείς. Φυσικά, οι δημοκρατικές διαδικασίες θα έπρεπε να είναι σε ισχύ (συμφωνώ ότι δεν είναι), οπότε αν οι πολίτες θα προτιμούσαν να τρώνε τα ιδανικά τους αντί για φαϊ, θα έπρεπε να ελεύθεροι να το προσπαθήσουν. Είστε όμως αρκετοί για να είστε πρώτο κόμμα στις εκλογές; Αν δεν είστε, δε θα συμφωνήσω με την επιβολή οποιωνδήποτε ιδανικών με τη βία. Αν είστε, κάν'τε ό,τι θέλετε και εγώ την κάνω για άλλες πολιτείες, no worries.

Old Boy,

Θα επιστρέψω αργότερα με παρατηρήσεις, γιατί αυτό που απάντησες δε με κάλυψε.

 
At 7/09/2010 05:48:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

@Thrass,
επειδή κι εγώ είμαι,όχι βαριά αλλά υπέρβαρη καπνίστρια, ξέρω ότι μάλλον:
Δεν θα κάπνιζα ποτέ αν δεν μπορούσα να αγοράσω τσιγάρα στα 17.
Αν οι διαφημίσεις των τσιγάρων δεν ήταν παντού δίπλα μου
Αν δεν κάπνιζαν οι γονείς μου.
Αν δεν πωλούνταν γενικά τσιγάρα.

Εφ' οσον λοιπόν τα προιόντα καπνού πωλούνται και το κράτος και οι καπνοβιομηχανίες βγάζουν κέρδος από αυτά, εγώ ξέρω ότι είσαι θύμα τους. Πλούτισαν εις βάρος σου και ταυτόχρονα σου πιπίλιζαν το μυαλό ότι δεν είναι καλό που καπνίζεις θα πεθάνεις, σου απαγόρευσαν να καπνίζεις όπου θέλεις, αλλά δεν απέσυραν τα προιόντα τους από την αγορά ως ακατάλληλα για τη δημόσια υγεία.

Σε μαλώνουν, αλλά αυτοί συνεχίζουν να πλουτίζουν.
Το ίδιο δεν συμβαίνει και με την περίφημη οικονομική κρίση; Τη σχέση αγορών κράτους;
Η παγκόσμια αντικαπνιστική εκστρατεία είναι ένα άλλο ΔΝΤ. θα σε βγάλει από την κρίση που άφησε να δημιουργηθεί ή δημιούργησε χωρίς όμως να αλλάξει το ουσιώδες.

 
At 7/09/2010 07:17:00 μ.μ., Anonymous Thrass said...

Απολογία,

Με υποτιμάς πάρα πολύ αν υποθέτεις ότι καπνίζω επειδή με κοροϊδέψανε κι όχι επειδή το θέλω. Εν ολίγοις, με θεωρείς βλάκα που άγεται και φέρεται ανάλογα με τα συμφέροντα των γύρω του. Δεν είναι έτσι.

Αν εσύ επιθυμείς να παίξεις αυτό το ρόλο (ή τον παίζεις άθελά σου), σε προειδοποιώ ότι η συμπεριφορά των άλλων θα είναι ανάλογη: θα σού συμπεριφερθούν ως άτομο που δεν είναι σε θέση να αναλάβει τις ευθύνες του. Και, υποθέτοντας ότι είσαι τέτοιο άτομο, δε βλέπω γιατί πρέπει να λάβω υπόψη τη γνώμη σου, αφού προφανώς θα είναι σημαντικά επηρεασμένη από την προπαγάνδα που υφίστασαι. Προτιμώ να διαπραγματευτώ απευθείας με αυτούς που σού κάνουν την προπαγάνδα.


Old Boy,

Σου είπα και πριν ότι, στο μοντέρνο σύστημα, το χρέος πρέπει να είναι "διαχειρίσιμο". Το δικό μας εμφανώς δεν είναι. Για τις άλλες χώρες δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, αλλά ο Μετριοπαθής Ταλιμπάν σού είπε μερικά σωστά πράγματα πιο πάνω, που δείχνουν πόσο σχετική έννοια είναι η διαχειρισιμότητα. Σε όλα τα κράτη το πάρτυ θα συνεχιστεί, όσο καταφέρουν να το προσαρμόσουν σε βιώσιμη μορφή (η οποία προσαρμογή ήταν, είναι και θα είναι μια συνεχής διαδικασία, δεν είναι κάτι που συμβαίνει τώρα μόνο).

Τι διαφορά έχει αυτό που λέω εγώ από αυτό που λες εσύ; Εσύ θεωρείς ότι ο Έλληνας πρέπει να έχει το δικαίωμα να καταναλώνει χωρίς να δουλεύει. Κι εγώ σού λέω ότι αυτό που λες δε γινόταν ποτέ, δε γίνεται, και δε θα γίνει ποτέ. Είναι μη ρεαλιστικό. Κι ως εκ τούτου, δεν μπορώ να το συνδέσω με αυτό που ονομάζεις "συμφέρον των πολιτών".

 
At 7/10/2010 09:29:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σταλινικέ, αν θες τη γνώμη μου, ναι, το δικό μου μεμονωμένο ποστ έχει περισσότερη σημασία, περισσότερη επιρροή και είναι περισσότερο επικίνδυνο από τη δική σου μεμονωμένη φυσική παρουσία απέναντι από τα ΜΑΤ.
ΤΗΝ ΠΟΙΑ;;; ΤΗΝ ΜΕΝΟΝΩΜΕΝΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ; ΤΙ ΜΟΥ ΛΕΣ; ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ 100-200 ΑΝΤΕ 500 ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΟΥ.

Προφανώς ο βαθμός επικινδυνότητας και σημασίας του είναι πολύ κοντά στο μηδέν, αλλά πάντως λίγο πιο μακριά από το μηδέν από ό,τι η δική σου φυσική παρουσία.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΣΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΧΛΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ. ΕΣΥ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ; ΑΚΡΙΒΩΣ, ΤΙΠΟΤΑ, ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ!

Για να το πω αλλιώς, αν το τελικό ζητούμενο είναι το να πάψει η παρουσία η δική σου να αισθάνεται μόνη της στις διεκδικήσεις και να πάψει να πικραίνεται δικαιολογημένα από το ότι δεν βλέπει όσο κόσμο θα ήθελε στο πλάι της, αν δηλαδή το τελικό ζητούμενο είναι η μαζικότητα των διεκδικήσεων, αυτή η μαζικότητα προϋποθέτει ότι ο κόσμος θα αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται.
Α, ΜΑΛΙΣΤΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΟ; ΝΑΙ ΑΛΛΑ Η ΤΡΕΛΟΓΙΑΤΡΟΣ, ΑΝ ΘΥΜΑΣΑΙ ΚΑΛΑ, ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΜΑΣ. ΜΑΘΕ ΟΤΙ Η ΜΑΖΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ. ΤΙ ΣΕ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΣΑΙ; ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΛΑΤΖΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΛΗΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΕΑ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

Και προσωπικά εκείνο που προσπαθώ να κάνω (για μένα - όχι για να διαφωτίσω τα πλήθη) είναι να καταλάβω πώς λειτουργεί το πράγμα.
Αν σε μια ιδεατή φάση καταλαβαίναμε όλοι πως λειτουργεί το πράγμα τότε θα ξέραμε τι μας φταίει, που φταίμε εμείς, που μας κοροϊδεύουν, που ίσως κλέψαμε εμείς, που σίγουρα μας κλέβουν, τι πρέπει να αλλάξει ούτως ή άλλως, τι είναι ολέθριο που αλλάζει κλπ
ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ; ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ, ΝΑ ΣΟΥ ΕΡΘΕΙ Η ΘΕΙΑ ΕΠΙΦΟΙΤΗΣΗ; ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΜΕΡΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ; ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΣΟΒΑΡΑ ΜΙΛΑΩ, ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΩΣ ΑΣΤΕΙΟ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ. ΔΩΡΕΑΝ. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ. ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΜΕΛΟΣ, ΑΝ ΘΕΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙ. ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ ΞΕΡΕΙΣ. ΣΥΜΠΑΘΟΥΝΤΕΣ.

Eν πάση περιπτώσει αν θες να πεις ότι είμαι άνθρωπος του εκ του μακρόθεν και της βολής είμαι. Ένοχος ξανά.
ΕΙΣΑΙ, ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΗΓΟΡΟ. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΙΠΕΙ. ΚΑΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ, ΑΠΟ ΤΟ BLOGGING ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ. ΤΙ ΣΕ ΣΤΑΜΑΤΑ; ΑΝ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΣΤΑΡΕΙΣ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.

"ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΣ"

 
At 7/10/2010 11:36:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

έσβησα εγγραφή για να μην διαβάζω φασιστικές ανοησίες. δεν είπες ΟΒ αυτή η εννοιολόγηση οικονομικού και πολιτικού κόστους ως συναίσθημα γιατί συμβαίνει, γιατί γίνεται.

ύστερα ο celin πρέπει να σκεφτεί γιατί ο άνθρωπος γίνεται ανήμπορος και δεν μπορεί γι' αυτό σε παγκόσμια κλίμακα να αντιδράσει. τι είναι ο λαός πρέπει να σκεφτεί ο celin.

πρέπει δε να αγαπήσω φράσεις τύπου Thrass ως "Αυτό το μεταβατικό στάδιο είναι που με απασχολεί εδώ". για να μπορώ να εννοήσω ότι η επιβίωση μου είναι οικονομικό ή πολιτικό θέμα. ή να είμαι κάποιος παλαιός πολιτικός που πιστεύει ότι είναι η επιβίωση μας συναρτημένη σε πολιτειακές ρυθμίσεις; καλύτερα!

ηλίθιοι

 
At 7/11/2010 02:09:00 μ.μ., Anonymous Thrass said...

Φτερούγισμα, και εγώ σ' αγαπώ. Αλλά ίσως παρεξήγησες το κείμενο που διάβασες στο blog μου (και από το οποίο πήρες τη φράση). Είμαι libertarian, οπότε είμαι από τούς πρώτους που λένε στον κοσμάκη ότι δε χρειάζεται κανένα κράτος να τον προστατεύει και να τον ταϊζει. Και να ζήσει ανεξάρτητα του κράτους.

Αν θες να με συμπεριλάβεις στους ηλίθιους, θα μπορέσεις να βρεις ένα σωρό πατήματα. Αλλά σίγουρα όχι το ότι είμαι υπέρ τού κεντρικού σχεδιασμού. Εκτός αν δεν κατάλαβα εγώ τι εννοούσες παραπάνω.

φιλάκια.

 
At 7/11/2010 02:27:00 μ.μ., Blogger celin said...

εγω παντως δεν αρνουμαι οτι ειμαι ηλιθιος..αλλα ειμαι καλοπροαιρετος ηλιθιος,ο,τι λεω ειναι απο θετικη διαθεση απεναντι στον Αλλον κ δε εχω βλαψει στη ζωη μου ουτε κουνουπι

 
At 7/12/2010 12:15:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

thrass
όλη σου η απάντηση προϋποθέτει ότι, κατα τη γνώμη σου, με την υπάρχουσα αυτη τη στιγμή πολιτική η Ελλάδα θα βγει απο την κρίση και θα γλιτώσει τη χρεοκοπία, τη φτώχια, τον υπερπληθωρισμό.
Εγω δυστυχώς δεν το πιστεύω αυτό, πιστεύω ότι αυτη η πολιτική απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο και παρατείνει την πλαστή μας ευμάρεια (που απλώς έγινε λιγότερο "ευμάρεια") με ολέθρια αποτελέσματα γι αυτό που χαριν συντομίας αποκαλέσαμε "ιδανικά".
Τα χουμε ξαναπεί βεβαίως αυτά...
Οχι, δε θέλω να τρώω ιδανικά αντί για ψωμί, αλλα φοβάμαι πολύ ότι σε 2-3 χρόνια το πολύ θα ΄χουμε ξεμείνει και απο τα δύο.

Το πρόβλημά μου δεν είσαι εσύ που έχεις μια περισσότερο ή λιγότερο τεκμηριωμένη αισιοδοξία, είναι ενας λαός εκεί έξω που ακούει και άδει ελαφρολαϊκά άσματα, διαβαζει απο τις εφημερίδες τα ζώδια και περιμένει απο τους σωτήρες του έθνους, τους οποίους ψήφισε, να του εξασφαλίσουν το μέλλον του, μακαρίως.

 
At 7/12/2010 02:57:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

test

 
At 7/12/2010 06:30:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Εσύ θεωρείς ότι ο Έλληνας πρέπει να έχει το δικαίωμα να καταναλώνει χωρίς να δουλεύει».
Όχι, Thrass, δεν νομίζω ότι εννοώ κάτι τέτοιο.


«ΕΣΥ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ; ΑΚΡΙΒΩΣ, ΤΙΠΟΤΑ, ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ!»
Δεν το αμφισβητώ αυτό, Σταλινικέ.

 
At 7/13/2010 10:10:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΣΕ ΤΙΜΑΕΙ. ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ; ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΑΤΙ...

"ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΣ"

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home