Old Boy
ΑΝΑΒΑΛΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΣΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΑΜΑΡΤΙΕΣ & ΜΕΓΑΛΑ ΛΑΘΗ («Οι σχολιαστές σημειώνουν σ' αυτό το χωρίο: Η ορθή αντίληψη ενός ζητήματος και η παρανόηση ενός ζητήματος δεν αποκλείονται αμοιβαίως». Φραντς Κάφκα, "Η Δίκη").
Πέμπτη, Δεκεμβρίου 31, 2009
Τρίτη, Δεκεμβρίου 29, 2009
Ο χρόνος και ο χώρος
Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2009
Το κοπρόσκυλο
Σάββατο, Δεκεμβρίου 26, 2009
Rewind
που έχουν προλάβει να θητεύσουν δίπλα όχι σε απλούς σκηνοθέτες, αλλά σε Δασκάλους, οι οποίοι δεν κάνουν απλές πρόβες, αλλά σκάβουν την ψυχή, και αν η ψυχή τους τον χειμώνα σκάβεται από την μια πλευρά και το καλοκαίρι από την άλλη και τον επόμενο χειμώνα από την παράλλη, τότε το επίπεδο της αυτογνωσίας, ευαισθησίας και σοφίας που έχει κατακτήσει πρέπει να αγγίζει ήδη το ανεπανάληπτο.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Ο Αιμίλιος Λιάτσος δηλώνει: «Το ντιμπέιτ πρέπει, επιτέλους, να γίνει με όρους δημοσιογραφικούς».
μεταχειρισμένο, με μελάνι που από πλάνο σε πλάνο ολοένα και λιγοστεύει, αφού στις διακοπές των γυρισμάτων μια το χρησιμοποιούσε ο Ραγκούσης και μια ο Παπακωνσταντίνου, με καπάκι που λογικό είναι κάπου να χάθηκε, αφού με δυο τρία στυλό τη βγάζει όλη η Ιπποκράτους, φτωχικά, νοικοκυρεμένα, διάφανα και σοσιαλιστικά
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
Ο Σωκράτης Κόκκαλης
δεν κάνει ένσταση για το ματς του Πανσερραϊκού βραχυκυκλώνοντας προσωρινά το δημοσιογραφικό κύκλωμα που είχε υποθέσει ότι θα έκανε. Η παρεξήγηση λύνεται γρήγορα με ανάλυση της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ Βάλνερ και Όγιος.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Ο Gummy Bear και ο Αντώνης Σαμαράς θριαμβεύουν.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Με το που γίνεται γνωστό το σεξουαλικό ρεκόρ του Νίκου Αλέφαντου (1 ώρα και 45 λεπτά) ηχεί παγκόσμια κραυγή: «Κατούρα και λίγο». Την εισακούει ο Γιανς Λέμαν σε ματς Τσάμπιονς Λιγκ, με αποτέλεσμα την εισαγωγή νέου παιχνιδιού. Πρόκειται για το «Πάμε Στοίχημα Κατούρημα», όπου δεσπόζει το «Πρώτος παίκτης που θα πάει προς νερού του» και το Under - Over 2 1/2 (ψιλές) ανάγκες ανά ματς.
Παρασκευή, Δεκεμβρίου 25, 2009
Τρίτη, Δεκεμβρίου 22, 2009
Zήσε τον Μύθο σου
Δευτέρα, Δεκεμβρίου 21, 2009
Με ωμέγα
Prevent the dog from barking with a juicy bone,
Silence the pianos and with muffled drum
Bring out the coffin, let the mourners come.
---
Let aeroplanes circle moaning overhead
Scribbling on the sky the message He Is Dead,
Put crepe bows round the white necks of the public doves,
Let the traffic policemen wear black cotton gloves
---
He was my North, my South, my East and West,
My working week and my Sunday rest,
My noon, my midnight, my talk, my song;
I thought that love would last for ever: I was wrong.
---
The stars are not wanted now: put out every one;
Pack up the moon and dismantle the sun;
Pour away the ocean and sweep up the wood.
For nothing now can ever come to any good.
Κυριακή, Δεκεμβρίου 20, 2009
Xρεωκοπία 105 Χ 68
Όταν εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο, όταν κινείται γύρω από αυτό τόσο χρήμα, όταν ένα σωρό άνθρωποι ασχολούνται επάγγελματικά με αυτό, σε μια σειρά παράπλευρα επαγγέλματα που υποτίθεται πως τελικά υπηρετούν αυτό που διαδραματίζεται στον αγωνιστικό χώρο, θα υπέθετε κανείς πως το πρώτο που θα έπρεπε να διασφαλίζεται είναι η καλή κατάσταση αυτών των 105 μέτρων μήκος και 68 πλάτος. Κι αν όχι και στο τελευταίο γήπεδο της Γ΄ Εθνικής, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας. Τι γίνεται λοιπόν; Δεν είμαστε ικανοί ως κοινωνία να εγγυηθούμε ούτε την αξιοπρεπή ύπαρξη αυτών των λίγων μέτρων χλοοτάπητα;
Μια εξήγηση είναι ότι το χορτάρι αφορά το παιχνίδι και το παιχνίδι δεν αφορά κανένα στην Ελλάδα. Η νίκη είναι που αφορά. Κι αμέσως μετά η παραφιλολογία και η πάρλα. Μα το χορτάρι αφορά και τη σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών κι άρα και οικονομικά συμφέροντα των ΠΑΕ; Εντάξει, αν χτυπήσει κανείς βλέπουμε τι κάνουμε. Μα αφορά και το θέαμα; Μα το θέαμα είναι κάτι τόσο συγκεχυμένο στο μυαλό μας. Η επίκληση του θεάματος είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό όπλο, του στυλ: ναι, μπορεί να κερδίζει η τάδε ομάδα, αλλά δεν προσφέρει θέαμα. Σίγουρα το χορτάρι αφορά ελάχιστα τον οπαδό. Δεν ξεφτιλίζεται από αυτό η ομάδα του, άρα δεν ξεφτιλίζεται εκείνος. Εκείνος ξεφτιλίζεται μόνο αν χάνει, μόνο ως οπαδός. Ποτέ ως φίλαθλος, ποτέ ως πολίτης. Τέτοιες ευθιξίες δεν έχει. Το χόρτο είναι ουδέτερο και δεν μας νοιάζει. Τι καφρίλα να γεννήσει, τι φανατισμό, τι πικάρισμα;
Σάββατο, Δεκεμβρίου 19, 2009
Ο οικείος χρόνος
Πέμπτη, Δεκεμβρίου 17, 2009
Κεφαλαιϊκισμός
Τρίτη, Δεκεμβρίου 15, 2009
Aδειάζοντας το Σπίτι
Εκτός βέβαια κι αν δεν πληρώσουμε για να δούμε την ταινία, αλλά την κατεβάσουμε από το διαδίκτυο, ένα διαδίκτυο που πετυχαίνει (και) με αυτόν τον τρόπο να δίνει απρόσμενα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη στο «μεγάλο κακό», γιατί στη ζωή αυτό που σε παίρνει να το κάνεις συνήθως το κάνεις, χωρίς να σε εμποδίζουν οι τύψεις για τις έξω από σένα συνέπειες. Καλές οι ειρωνειούλες, αλλά σε κάθε σχετική συζήτηση το τελικό αντεπιχείρημα φαντάζει πανίσχυρο: σε ένα κομμουνιστικό καθεστώς η παρακολούθηση ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Κομμουνισμός: ιστορία ενός έρωτα» ενδεχομένως να γινόταν άνευ εισιτηρίου. Πιθανότατα όμως να ήταν και περίπου υποχρεωτική. Και σχεδόν σίγουρα ο τίτλος θα ήταν κυριολεκτικός και όχι δηκτικός. Και θα ήταν μάλλον αδύνατο ο Μάικλ Μουρ να είχε τη δυνατότητα να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ τόσο επικριτικό για το σύστημα. Μα θα το ήθελε; Το πιθανότερο είναι πως ναι. Γιατί ίσως η βασική ιδεολογική διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους να μην βρίσκεται στα θεωρητικά σχήματα• ίσως δηλαδή οι άνθρωποι να χωρίζονται σε εκείνους που θεωρούν a priori νομιμοποιημένο το καθεστώς στο οποίο ζουν και σε εκείνους που το αμφισβητούν και μαζί με αυτό όσα εκείνο προσπαθεί να πείσει πως είναι αυτονόητα, λυμένα, φυσικά.
Αλλά και εσφαλμένη να είναι αυτή η γενική υπόθεση, ειδικά για τον Μουρ πρέπει να ισχύει, αφού δεν φαίνεται η γενεσιουργός αιτία των ντοκιμαντέρ του να είναι μια ιδεολογία, αλλά η πραγματικότητα. Δεν έρχεται δηλαδή να εξηγήσει την πραγματικότητα η ιδεολογία του, αλλά είναι η πραγματικότητα που του διαμορφώνει σιγά σιγά τον τρόπο σκέψης. Το πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Το πώς απέλυσε τους εργάτες η General Motors, οδηγώντας σε παρακμή τη γενέτειρά του, το Φλιντ του Μίσιγκαν. Το τί μπορεί να οδήγησε στη σφαγή του Κολουμπάιν. Το ποιές ήταν οι λογικές ενέργειες πριν και μετά την 11η Σεπτεμβρίου και ποιές τελικά έγιναν. Το πόσο ξεκρέμαστος από ασφάλιση είναι ο Αμερικάνος εργαζόμενος. Και επειδή βασίζεται στην πραγματικότητα, είναι και δυσκολότερο να τον αντικρούσεις. Για αυτό, αν σε ενοχλεί, η βασική επιλογή σου είναι να τον πεις λαϊκιστή και θεατρίνο. Ο Μουρ ούτε είναι ούτε μοιάζει με διανοούμενο, αλλά είναι ίσως κάτι ακόμη σημαντικότερο, είναι ένας άνθρωπος που ελεύθερα συλλογάται και μάλιστα κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα του πολιτισμού του. Είναι επίσης ένας άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά τη γλώσσα του μέσου του, ένας ιδιότυπος αλλά αποτελεσματικότατος ακτιβιστής, που επιλέγει σωστά στον «Καπιταλισμό» να περιορίσει τη προβοκατόρικη συμμετοχή του στα δρώμενα στα απολύτως απαραίτητα, αφήνοντας το υλικό να μιλήσει μόνο του. Ο Μουρ είναι ένας άνθρωπος που εντοπίζει αδύνατα σημεία και εντοπίζει κραυγαλέες αντιφάσεις του συστήματος, σπεκουλάροντας πάνω σε αυτές, φωνάζοντας εκείνα που οι περισσότεροι αποσιωπούν, είτε γιατί δεν μπορούν να τα δουν είτε γιατί προτιμούν να τα κρύβουν.
Δευτέρα, Δεκεμβρίου 14, 2009
Κανόνες
Παρασκευή, Δεκεμβρίου 11, 2009
Λευτεριά ξαναξεκίνα να χτυπάς με το σπαθί*
που κρατά τ΄αναστημένο του Τάσσου μας κορμί.
* To σπαθί είναι μια ευγενική προσφορά του Χατόρι Χάνζο.
Του αλατιού
Κι αν βγω απ' αυτήν την αλυκή κανείς δεν θα με περιμένει, τραγουδούσε πένθιμα ο κόκκος αλατιού, προσποιούμενος πως φοβόταν την μοναξιά, ενώ στην πραγματικότητα φοβόταν την οριστική απώλεια της ατομικότητάς του και την πλήρη ομογενοποίησή του με τους δίπλα του, που με την σειρά τους θα οδηγούσαν νομοτελειακά στην πτώση και κατάποσή του, μόνο και μόνο για να νοστιμίσει πρόσκαιρα τη ζωή κάποιου άλλου, τελικά αγνώστου.
Τρίτη, Δεκεμβρίου 08, 2009
Το Χαμόγελο στο Εξώφυλλο
Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2009
Φέτος θα κάνουμε γιορτές
Κυριακή, Δεκεμβρίου 06, 2009
Εκείνο που δεν συνέβη
Σάββατο, Δεκεμβρίου 05, 2009
Πέμπτη, Δεκεμβρίου 03, 2009
Τρίτη, Δεκεμβρίου 01, 2009
Το Πρόσωπο Αγγελιοφόρος
Εκτός όμως από τον αφηγηματικό δρόμο του χαρακτήρα του Λέτζερ ο οποίος είχε μόλις σωθεί, υπήρχε και ο δρόμος του ίδιου του Λέτζερ, ο οποίος κανονικά ήταν ακόμα στις αρχές του (αφού δεν είχε κλείσει ούτε τα 29), αλλά ένα κοκτέιλ από υπνωτικά, αναλγητικά και αγχολυτικά χάπια αρκούσε για να τον τερματίσει. Την κάλυψη του αφηγηματικού δρόμου που έμεινε ημιτελής ανέλαβαν υποδυόμενοι το ρόλο του Λέτζερ οι Τζόνι Ντεπ, Τζουντ Λο και Κόλιν Φάρελ. Έτσι, αν την προηγούμενη εβδομάδα λέγαμε ότι μια στις τόσες οι ταινίες που βλέπουμε συμπίπτουν με ξεχωριστές στιγμές της ζωής μας και σημαδεύονται από αυτές ανεξίτηλα, νά που καμιά φορά και οι ίδιες οι ταινίες συμπίπτουν με την αληθινή ζωή και τον αληθινό θάνατο, με αποτέλεσμα να σημαδεύονται πλέον στα μάτια όλων.