Τρίτη, Απριλίου 24, 2012

Στέκομαι στην ουρά για τον γκισέ, ενώ ο μπροστινός μου μιλάει στο κινητό. Μοιάζει λίγο μικρότερος από μένα. Εξηγεί ότι νωρίτερα το ίδιο πρωί είχε εγχειρίσει ένα μωράκι 2 1/2 μηνών. Ζητά να του δώσουν εξιτήριο, γιατί οι γονείς του έχουν να προλάβουν μια πτήση για κάποιο νησί. Σκέφτομαι ότι αυτός ο άνθρωπος που εγχειρίζει μωρά, ακόμη κι αν πρόκειται για εγχειρήσεις που επιτρέπουν εξιτήριο άμεσο, έχει κατακτήσει μια κορυφή αξιοσύνης που υπό μια έννοια θαυμάζω απεριόριστα, αλλά υπό μια άλλη το βάρος της με τσακίζει. Αν η ζωή είναι διαγωνισμός, αυτός ο άνθρωπος με έχει κερδίσει αμετάκλητα. Τον αντικρίζω όμως όχι ακριβώς ως κάποιος που συμμετέχει στο διαγωνισμό. Τον αντικρίζω ως κάποιος που αντικρίζει σαν εξωτικά όντα όσους συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις στο διαγωνισμό.
Να στέκομαι στην άκρη και να παρατηρώ το διαγωνισμό. Σε αυτό βρίσκω ίσως κάποιο νόημα. Στο να σαστίζω με το εξωτικό ον που πέρασε το πρωί του εγχειρίζοντας, στο να τα παίρνω με το εξωτικό ον που ζητά να με ξανακυβερνήσει, στο να παρατηρώ από τη θέση του αυτοπαρατηρητή το εξωτικό ον που στέκεται στην άκρη και παρατηρεί τους διαγωνιζόμενους.
---

Στέκομαι στην ουρά του ΑΤΜ. Παλιά με εκνεύριζαν εκείνοι που έτρωγαν τρία τέταρτα μπροστά σε ένα ΑΤΜ. Τώρα σκέφτομαι ότι μπορεί να στέκονται εκεί και να το καλοπιάνουν, μπορεί να πατάνε παρακλητικά ένα ένα τα κουμπιά του pin, μπας και δεήσει να μεταπεισθεί το ανθρωπάκι που σηκώνει τα χέρια ψηλά και σου λέει ότι δεν έχει να σου δώσει. Τώρα σκέφτομαι ότι μπορεί να συνομιλούν με αυτό το ανθρωπάκι και να προσπαθούν να του πουν, έλα, κάνε μου λίγο βερεσέ, έλα, ό,τι ευκολύνεσαι, έλα, μην είσαι τέτοιος.
---
Δεν στέκομαι. Περπατάω. Ανηφορίζω την Ακαδημίας. Μετά την Σόλωνος. Είναι απογευματάκι, έχει ήλιο. Ήπιο αλλά βέβαιο. Νιώθω χαρά. Ήπια αλλά βέβαιη. Να κάτσω να ψάξω αν οφείλεται στον ήλιο; Έχω κουραστεί να ανακρίνω χαρές. Την αφήνω να μπει. Έρχεται βλέπεις η άνοιξη και σε ξαφνιάζει, δεν ξέρεις πώς να την χειριστείς, κάτι συμβαίνει εκεί έξω που δεν δένει με την όλη αφήγηση της κρίσης, της έκπτωσης, της κατάθλιψης. Κάτι συμβαίνει εκεί έξω που δεν συμβαδίζει με ό,τι έχεις πια εκπαιδευθεί να πιστεύεις: πως όλα μα όλα τα της ως τώρα ζωής μας ήταν λάθος, πως όλα μα όλα δεν τα δικαιούμασταν, πως όλα μα όλα είχαν χτιστεί σε λάθος βάση, πως ό,τι αποτελούσε την έως χθες συνθήκη ζωής μας ήταν ουσιαστικά ανομιμοποίητο. Ποιός νομιμοποιεί την άνοιξη; Από που τη δανειστήκαμε, πού την οφείλουμε, πώς θα την ξεχρεώσουμε; Την ξεχρεώνω με λίγη χαρά, καθώς συνεχίζω να περπατάω.

17 Comments:

At 4/24/2012 10:32:00 π.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Οδοιπορικό σκέψεων; Αυτό με το ATM είναι εξαιρετικό. Μου άρεσε πολύ αυτή η λογοτεχνική χροιά που έδωσες στο "οδοιπορικό" σου.

 
At 4/24/2012 02:30:00 μ.μ., Anonymous Gnu said...

Πολυ ωραιο κειμενο

 
At 4/24/2012 03:31:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Ωραίο κείμενο με ωραίους συμβολισμούς.

 
At 4/24/2012 04:13:00 μ.μ., Anonymous Xristakis said...

Εξαιρετικό!!!

 
At 4/24/2012 04:33:00 μ.μ., Blogger Fri said...

Κείμενο που με έκανε να χαμογελάσω...
Κι αυτό το "Έχω κουραστεί να ανακρίνω χαρές.", εξαιρετικό!

Την καλησπέρα μου :-)

 
At 4/24/2012 07:50:00 μ.μ., Anonymous sunCoater said...

-Λέγε, αλήτη, πώς σε λένε; -Το ΄πα ήδη 10 φορές. Old-boy. -Δεν είναι όνομα αυτό. -Ε, εμένα έτσι με βάπτισα(ν). - Λέγε, ρε Οντμπόη, τι έκανες στην ουρά στο γκισέ; -Τίποτα, παρατηρούσα τους διαγωνιζόμενους. -Ποιους διαγωνιζόμενους; Μας δουλεύεις; -Όλους εκείνους που κάνουν αξιέπαινα πράγματα που εγώ δεν μπορώ. -Τι λες ρε στραβάδι; Όλο κι όλο μπροστά σου μόνο ένας γιατρός ήταν. -Όχι όχι, ήμουν κι εγώ εκεί και μ' έβλεπα. (σφαλιάρα) -Αυτό γιατί είχα κοπεί στις αναδρομικές συναρτήσεις. Μόνο εσύ νομίζεις έβγαλες λύκειο παλιοντμπόη; Και στο ΕιΤιΕμ ... -Αλφα Ταυ Μι είναι το σωστό, είναι ελληνικό αρκτικόλεξο. (σφαλιάρα) -ΜΗ ΜΕ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙΣ! Κάνουμε και τον έξυπνο τώρα; Γιατί στεκόσουν και δεν έβγαλες λεφτά; -Άλλαξα γνώμη. Είπα σήμερα να ζήσω με λίγα. (σφαλιάρα) -Αυτό γιατί αν όλοι ζούσανε με λίγα δε θα υπήρχε Σύστημα. Και χωρίς Σύστημα, πολύ γρήγορα, εκθετικά θα μπορούσα να πω, δε θα υπήρχα κι εγώ, χαμένο. Αλλά αυτά είναι πταίσματα. Ξέρεις ότι βασικά σε σύραμε εδώ γιατί εθεάθης να χαίρεσαι. Με τον ήλιο, λέω, και την άνοιξη. Και κάτι ψέλλισες για ανακρίσεις. (σφαλιάρα) Δεν έμαθες ακόμα ότι μόνο εμείς έχουμε το δικαίωμα να ανακρίνουμε σ' αυτό το τεταρτημόριο της πόλης; Τι έχεις να πεις; Μίλα! -... τι να πω: αν είν το έαρ αμαρτία, θα βγω να σε χλευάσω βρε φατρία, θα βγω να το φωνάξω να το πω, λουλούδι ανθίζει και στη στενωπό.

 
At 4/24/2012 08:47:00 μ.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Το τρίτο κομμάτι (πεζό ποίημα) ήταν συγκλονιστικό. Δεν νομίζω ότι έχει γραφτεί τίποτα άλλο που συλλαμβάνει και εκφράζει την πραγματική ζημιά που έχει κάνει η κρίση. Ζημιά στις ψυχές των ανθρώπων.

Ολντ, ευχαριστώ. Κάτι συμβαίνει εδώ που είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι φαίνεται.

Γιατί δεν τα μαζεύεις σ' ένα βιβλίο;

 
At 4/24/2012 09:46:00 μ.μ., Blogger vague said...

Σαν εισαγωγικό σημείωμα, σε κάτι που θ' ακολουθήσει, μοιάζει αυτό το ποστ. Κάτι σαν πρόλογος, ας πούμε.

 
At 4/24/2012 10:47:00 μ.μ., Blogger karagiozaki said...

Η φετεινή Άνοιξη είναι παράνομη.

άσχετο. Τσέλσι σήμερα θα πιάσεις?
;)

 
At 4/24/2012 11:31:00 μ.μ., Blogger Elias said...

Την επομένη των εκλογών θα περικοπεί η άνοιξη κατά 30%. Θα μπει και ΦΠΑ.

 
At 4/25/2012 12:35:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια.

 
At 4/25/2012 12:36:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Κaragiozaki, όχι δεν το έπιασα. Αλλά χαλάλι υπό μια έννοια, ήταν μεγάλο ματς.

 
At 4/25/2012 02:24:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

http://www.youtube.com/watch?v=THbihBqZ-uw

 
At 4/25/2012 12:07:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

κι εγώ αν και συχνά είμαι επικριτική μαζί σου, σήμερα μ' αυτό το κείμενο -μετά τα ΑΤΜ κλπ- όχι απλώς χαμογέλασα, δικαιολόγησα πολλά σε σένα, σε μένα, σε πολλούς....
είναι μεγάλο πράγμα λίγη απενοχοποιημένη χαρά.

 
At 4/25/2012 12:35:00 μ.μ., Anonymous DETOL said...

Πολύ με συγκίνησες με το ΑΤΜ! Το ένω νιώσει κι εγώ πολλές φορές τελευταία, βλέποντας κάποιον να παλεύει εκεί μπροστά.

 
At 4/25/2012 07:56:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

απιστευτο κειμενο για την ανοιξη , boy ! να σαι καλα...

 
At 4/25/2012 08:08:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Το link διάβασέ το έχει πρόβλημα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home