Τρίτη, Απριλίου 17, 2012

Η νεότερη φορεσιά του χαμαιλέοντα


(Previously on this blog: O ήρωάς μας -αμφιταλαντευόμενος ψηφοφόρος- αναρωτιέται αν, παρότι έχει χωνέψει πια πως η μετεκλογική συνέχιση της ίδιας πορείας θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη και πολύ μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης για εκείνον ατομικά και τη χώρα στο σύνολό της, πρέπει να ψηφίσει μνημονιακά, επειδή η εναλλακτική τον τρομάζει περισσότερο. Ο ιστολόγος μας -μουτζαχεντίν ψηφοφόρος- κάνει πατ πατ στην πλάτη του ήρωά μας, αντιμετωπίζοντάς τον όχι συγκαταβατικά, αλλά με κατανόηση των φόβων του, υπενθυμίζοντάς του όμως παράλληλα, πως ψηφίζοντας με αυτόν τον τρόπο δεν νομιμοποιεί απλώς την ως τώρα εφαρμογή της συνταγής, αλλά δίνει λευκό χαρτί ώστε τα 2 έως τώρα χρόνια εφαρμογής της να γίνουν 2 + 4 = 6. Κι αν στη διετία έχει συμβεί αυτό που έχει συμβεί στην ανεργία, στην ύφεση, στο εργατικό δίκαιο κλπ κλπ, μείνετε στις πολυθρόνες σας για να δούμε πού θα φτάσουν οι δείκτες στην εξαετία. Το μέλλον προοιωνίζεται συναρπαστικό. Και το ωραίο είναι πως δεν χρειάζεται εδώ να διαφωνήσει κανείς για το κατά πόσο φταίει η συνταγή και κατά πόσο η εφαρμογή, αφού την μετεκλογική εφαρμογή το ίδιο πολιτικό προσωπικό θα την φέρει εις πέρας, στερούμενο μάλιστα τις πολύτιμες υπηρεσίες του τεχνοκρατικού φρέσκου αέρα που φύσηξε στα πρόσωπα όλων μας η κυβέρνηση Παπαδήμου).
Σε αυτό το επεισόδιο ο ιστολόγος μας θα συνεχίσει την πλύση εγκεφάλου του ήρωά μας, προσθέτοντας στην προσπάθεια κατατρομοκράτησής του και μια πινελιά χυδαιότητας. Θα του πει δηλαδή,
πως αφού η ΝΔ δεν μπορεί να βγει αυτοδύναμη, ακόμα κι αν αναστηθεί ο Οδυσσέας Ελύτης και μας διαβεβαιώσει πως όχι μόνον υπάρχει μετά θάνατον ζωή, όχι μόνον υπάρχει Θεός, αλλά και πως ο ίδιος ο μεγαλοδύναμος είναι αναφανδόν υπέρ του Αντώνη Σαμαρά και έχει εγκρίνει το Ζάππειο τρία, τέσσερα και πέντε μαζί,
πως αφού τα ποσοστά δεν βγαίνουν ώστε η ΝΔ να συγκυβερνήσει με άλλα πλην ΠΑΣΟΚ συγγενή με αυτή κόμματα,
πως αν πιστεύει ότι υπάρχει στα αλήθεια ενδεχόμενο να μας οδηγήσει ο Σαμαράς σε επαναληπτικές εκλογές, πιστεύει και σε γυναίκες με λέπια από την μέση και κάτω, που σταματάνε πλοία και ρωτάνε αν ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος,
πως αφού τελικά το μόνο ενδεχόμενο να σχηματιστεί μνημονιακή κυβέρνηση είναι αυτό που συμπεριλαμβάνει στους κόλπους της και το ΠΑΣΟΚ,
τότε με τη ψήφο του δεν θα δίνει μόνο λευκό χαρτί για την πολιτική του ΔΝΤ αλλά και συγχωροχάρτι για τον Άκη, τον Μαντέλη, το εκατομμύριο του Τσουκάτου στα ταμεία του ίδιου του κινήματος.
Θα λέει σε αυτούς τους ίδιους ανθρώπους που κυβερνούσαν μαζί με τον Άκη την χώρα, σας παρακαλούμε ελάτε να μας ξανακυβερνήσετε. «Θέλουμε πάντα να διαχωρίζουμε την ατομική πολιτική και ποινική ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων από κόμματα και κυβερνήσεις» εξηγεί στη χθεσινή ανακοίνωσή του το κόμμα. Η συλλογική ευθύνη είναι καλή όταν έχει να κάνει με κοινωνίες όπου «όλοι μαζί τα έφαγαν», αλλά θα ήταν υπερβολή να την εφαρμόσουμε και σε ηγετικές ομάδες κομμάτων. Εκεί τα έφαγε μόνος του ο Άκης, μόνος του ο Μαντέλης. Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ μόνο του τα έφαγε από τον Τσουκάτο. Πρέπει να διαχωρίσουμε την ατομική ευθύνη του ταμειακού ΠΑΣΟΚ από την ευθύνη του προς εκλογή ΠΑΣΟΚ (και πολύ περισσότερο των προβεβλημένων στελεχών του). Η ατομική πολιτική και ποινική ευθύνη λοιπόν. Κι αν η ατομική ποινική είναι του Άκη, έχει άραγε ατομική πολιτική ευθύνη ο Βενιζέλος και ο Λοβέρδος που το 2005 δεν τους προέκυψε κανένα στοιχείο πιθανής τέλεσης ποινικού αδικήματος από τον Άκη και έβαλαν την υπογραφή τους φαρδιά πλατιά; Όσο φαρδιά και πλατιά την έβαζαν από το 2009 έως σήμερα, όσο φαρδιά και πλατιά θα εξακολουθήσουν να τη βάζουν και τα επόμενα αν ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή κάτι συναφές.
Και το θέμα δεν είναι ειδικά η εξεταστική του 2004-05, το θέμα δεν είναι να ψάξει να βρει κανείς δικαιολογίες για τότε, να πάει το θέμα στο εντελώς ειδικό για να σε πει χυδαίο και λαϊκιστή για εκατομμυριοστή φορά. Το θέμα είναι το γενικότερο πλαίσιο. Το θέμα είναι αυτή η ανεπανάληπτα γελοία φάση και αντίφαση να κατηγορούν την κοινωνία εκείνοι που διαχρονικά την κυβερνούν. Όχι επειδή η κοινωνία δεν έχει ευθύνες, όχι επειδή ό,τι λένε είναι εξ ορισμού άκυρο, αλλά επειδή καθίσταται άκυρο όταν βγαίνει από τα δικά τους στόματα. Καθίσταται άκυρο όταν δεν λέγεται ως αυτοκριτική, γιατί η αυτοκριτική θα σήμαινε πως πάμε από μόνοι μας στα σπίτια μας. Καθίσταται άκυρο γιατί όχι μόνο ως αυτοκριτική δεν χρησιμοποιείται, αλλά αντίθετα χρησιμοποιείται ως η νεότερη φορεσιά του χαμαιλέοντα, ως η προσαρμοσμένη στις περιστάσεις εκδοχή του εξουσιαστικού λόγου.
Και το θέμα φυσικά δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ. Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι απλά η πιο κραυγαλέα εκδοχή του πολιτικού μας συστήματος. Τα δύο κόμματα του δικομματισμού πήγαιναν πάντα χέρι χέρι και το πολιτικό σύστημα δεν θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει όπως λειτούργησε, εάν το ένα χέρι δεν ένιβε το άλλο, σε μια σκυταλοδρομία πλυντηρίων χεριών.
Τουλάχιστον τώρα η κατάσταση είναι πιο τίμια. Ο δικομματισμός θα προσπαθήσει να επιζήσει για μια τελευταία θητεία, μεταμορφωμένος σε μονοκομματισμό του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου. Τουλάχιστον τώρα ξέρεις ότι ψηφίζοντας ΝΔ θα ψηφίσεις και ΠΑΣΟΚ, ότι ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσεις και ΝΔ.
Πανικόβλητοι παπαγάλοι σου λένε και σου γράφουν να μην ψηφίσεις «τιμωρητικά». Αντιστρέφοντας το επιχείρημά τους όμως, αν δεν ψηφίσεις τιμωρητικά ψηφίζεις αθωωτικά. Τους αθωώνεις, τους απαλάσσεις με εκλογικό βούλευμα, κρίνεις ότι έχει παραγραφεί μέσα σου κάθε κριτήριο που έχει να κάνει με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την εξουσία που τους είχες δώσει, ακόμη και αν την μετέτρεψαν σε εργαλείο πλουτισμού.
Πανικόβλητοι παπαγάλοι αγωνιούν για τη σύνθεση της νέας Βουλής. Ποιοί θα μας εκπροσωπούν σε αυτήν; Η ποιότητα των προσώπων θα αντανακλά στην ποιότητα των θεσμών λένε. Άρα να δώσουμε τόπο στην οργή και να ξαναψηφίσουμε τους ποιοτικούς. Τους συντρόφους του Άκη. Εκείνους που δεν άκουσαν τίποτα, δεν είδαν τίποτα. Εκείνους που τους τίμησαν τους θεσμούς. Εκείνους που ζητούν και πάλι να τους ψηφίσεις, ψηφίζοντας ευρωπαϊκά και υπεύθυνα.
Κάνε ό,τι καταλαβαίνεις. Κάνε την καρδιά σου πέτρα και δώσε τους το δικαίωμα να σε κυβερνήσουν για μια ακόμη φορά, για τέσσερα ακόμη όμορφα χρόνια. 

23 Comments:

At 4/17/2012 07:16:00 μ.μ., Blogger Unknown said...

Αυτά έλεγαν τότε οι Βενιζέλος κλπ.
Άλλα λένε σήμερα.
Και άλλα θα πουν αύριο!

 
At 4/17/2012 07:43:00 μ.μ., Blogger celin said...

Mπα, δε θα παρω. Σιγα μην αφησω τη χωρα να περασει στα χερια κομμουνιστων η αναρχοσυριζαιων.
Ντορα, Στεφανος Μανος, κι αντε στο τσακιρ κεφι Σαμαροβενιζελο για τρελα γουστα!
Ασε που εχω ακουσει οτι οι κομμουνιστες θα μας παρουν τα σπιτια αν βγουνε, για αυτο σου λεω, δεν ειναι ωρα τωρα για πειραματισμους.
Κουραγιο αλλα 4 χρονια,
κι οσοι δε πεθανουμε μεχρι το 2016, ειναι πιθανο να τη βγαλουμε καθαρη μετα.
Για τους υπολοιπους, ζωη σε λογου μας.

 
At 4/17/2012 07:45:00 μ.μ., Anonymous kostas.nik said...

Έχοντας ήδη χρησιμοποιήσει το επιχείρημα σου σε φίλο φιλελεύθερο θύμα παπαγαλισμού, μου απάντησε, τι θες δηλαδή να ψηφίσω; Καμμένο; ή Τσιπράκο; Να γίνει η Ελλάδα Λιβύη; Και εν πάσει περιπτώσει, τι να κάνουμε, αυτή είναι η αστική δημοκρατία με τα ελλατώμματα της. Τι να κάνουμε; να πετάξουμε το νερό (αστική δημοκρατία) μαζί με τα απόνερα (διαφθορά των πολιτικών);

 
At 4/17/2012 08:07:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Είναι τόσο ντεμοντέ μα και τόσο αληθινή η διαπίστωση ότι η εξουσία διαφθείρει.
Επίσης , είναι τόσο κοινή μα και τόσο παιδαριώδης η προσπάθεια των κομμάτων και ιδίως των κομμάτων εξουσίας να πείσουν ότι ο δικός τους χώρος είναι καθαρός και τα σκάνδαλα βρίσκονται στην εκάστοτε αντίπερα όχθη.
Προσωπικά , δεν τσιμπάω από τη σκανδαλολογία . Αλοίμονο εάν οι πολίτες μαυρίσουν τους- και καλά- βρωμιάρηδες και διεφθαρμένους , σπαταλώντας έτσι την τόσο κρίσιμη ψήφο τους. ( Εν δυνάμει) Άκηδες υπάρχουν σε όλα τα κόμματα . Εάν τυχόν δεν έχουν αναδυθεί στο προκήνιο Άκηδες προερχόμενοι από τα μικρά κόμματα , αυτό είναι όχι γιατί τα μικρά κόμματα δεν έχουν Άκηδες αλλά γιατί πολύ απλά ποτέ δεν κυβέρνησαν για να προκύψουν. Είναι σοβαρό να λέμε ότι απο'δω ( πασοκ -νδ ) οι βρώμικοι και από 'κει ( σύριζα -κκε - δημαρ -λαος κτλ. ) οι καθαροί?

 
At 4/17/2012 10:33:00 μ.μ., Anonymous Βασίλης said...

Ανώνυμε (08:07:00 μμ),

ασφαλώς και φαινόμενα διαφθοράς μπορούν να προκύψουν σε οποιονδήποτε πολιτικό χώρο. Ωστόσο οι εξισωτικές λογικές λειτουργούν ως εργαλείο ηθικής ουδετεροποίησης και λειτουργούν αντικειμενικά εις όφελος των (αποδεδειγμένα και κατ' επανάληψη) διεφθαρμένων. Αλλως πως: εάν δεν μπορείς να πείσεις για την αξιοπιστία σου ή την ηθική σου ακεραιότητα, προσπάθησε να πλήξεις και να μειώσεις την ακεραιότητα και την αξιοπιστία του αντιπάλου.
Να σημειώσω επίσης οτι οι διαφορετικές (κοινωνικές-οικονομικές) καταβολές των πολιτικών που στελεχώνουν το εκάστοτε κόμμα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αριστερά) συνιστούν μια ποιοτικά διαφορετική σχέση του καθενός με τους μηχανισμούς της εξουσίας και της διαφθοράς - αλλά αυτό βεβαίως είναι θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση.

 
At 4/17/2012 11:14:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε, όλοι είναι ένοχοι λοιπόν. Όλοι είναι ένοχοι ούτε καν μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Όλοι είναι ένοχοι, τελεία. Άρα η διαφθορά δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο στο πως «θα σπαταλήσουμε την τόσο κρίσιμη ψήφο μας». Είσαι υπέροχος. Υπερέχεις, πώς το λένε; Υπερέχεις γιατί είσαι υπέροχος και είσαι υπέροχος γιατί υπερέχεις.

 
At 4/18/2012 12:02:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«( Εν δυνάμει) Άκηδες υπάρχουν σε όλα τα κόμματα». Οι οποίοι θα ήταν όλα αυτά τα χρόνια στο ΚΚΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί άραγε; Με την βάσιμη ελπίδα ότι μια μέρα θα κυβερνήσουν; Ο κόσμος ανάποδα έχει γυρίσει και πάλι πιθανότερο μοιάζει να ξανακυβερνήσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παρά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Κι όταν συμβαίνει αυτό με τον κόσμο αναποδογυρισμένο, καταλαβαίνει κανείς ότι με τον κόσμο όρθιο για να είναι κανείς λαμόγιο και να περιμένει να καρπωθεί εξουσία όντας μέλος του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να ήταν ένα εντελώς ηλίθιο λαμόγιο.
Ναι, η εξουσία έχει μέλι. Και ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΛΟΓΟ, όποιος γλυκαινόταν από την ιδέα του μελιού, αργά ή γρήγορα θα εντασσόταν στις τάξεις των δύο κομμάτων που κυβερνούσαν επί τέσσερεις δεκαετίες.
Επίσης δεν έτυχε να μην κυβερνήσουν ποτέ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. θα μπορούσαν να αποτελέσουν δεκανίκι και άλλοθι. Ποτέ δεν το θέλησαν, ποτέ «δεν έβαλαν νερό στο κρασί τους» και για αυτό το λόγο κατηγορήθηκαν ως ανεύθυνες δυνάμεις, ως δυνάμεις διαμαρτυρίας και μόνο, ως δυνάμεις που μόνο να κατηγορούν ξέρουν αποφεύγοντας τα δύσκολα.
Η εξουσία διαφθείρει πράγματι. Και επίσης εννοείται πως κανένα κόμμα δεν αποτελείται από αγίους ή από ανθρώπους που αποκλείεται να υποκύψουν στον πειρασμό να λαμογιάρουν. Φυσικά και όλα μπορούν να συμβούν. Αλλά μέχρι να συμβούν ας έχουμε ως οδηγό το παρελθόν του καθενός και της κάθε παράταξης και όχι θεωρίες. Αν μη τι άλλο, αν είμαστε στοιχειωδώς έντιμοι με τον εαυτό μας και λέμε όσα λέμε επειδή τα πιστεύουμε στα αλήθεια, πρέπει να παραδεχτούμε ότι το επιχείρημα πως η διαφθορά χτυπάει εξίσου όλα τα κόμματα είναι αστείο. Αυτό είναι εντελώς μη σοβαρό λοιπόν, για να απαντήσω στο καταληκτικό ερώτημά σου.
Στο μέλλον λοιπόν ίσως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς επιχειρήματα όπως αυτά που χρησιμοποιεί ο φίλος του Κosta Nik για τα νερά και τα απόνερα της διαφθοράς. Το επιχείρημα για τους δυνάμει Άκηδες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αστείο.
Εναλλακτικά ας αφήσουμε και τους δικούς τους Άκηδες να φάνε. Οι άλλοι έγκωσαν τόσα χρόνια.

 
At 4/18/2012 12:04:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Κώστα, να πεις στον φίλο σου ότι η αστική δημοκρατία σε αυτές τουλάχιστον τις εκλογές δεν κινδυνεύει. Οπότε ας μην ψηφίσει με αυτό το κριτήριο σε αυτές. Σε επόμενες, αν όντως κινδυνεύσει, ας ψηφίσει και Βενιζέλο και Βασιλιά κι ό,τι θέλει.

 
At 4/18/2012 12:06:00 π.μ., Blogger GMT said...

Η απάντηση του δικού μου Μνημονιακού είναι ότι ένα πιάτο φαΐ θα το έχω. Τί θες να κάνουμε; Λένε ότι παραδίδουμε εθνική κυριαρχία στην Ευρώπη των Εθνών. Δηλαδή, σφόδρα Ευρωπαϊστές...

Απέναντι σε αυτό προσπαθείς να μιλήσεις για Ευρώπη των Τραπεζών, αλλά εκεί δεν μπορεί να σε παρακολουθήσει γιατί αναφέρεις CDS, EFSF και junk bonds. Άρα, π@π@ρι@.

Έτσι, του λες ότι είσαι μ#λ#κ#ς και σε λέει φασίστα......

 
At 4/18/2012 12:40:00 π.μ., Anonymous Υπέροχος said...

Oldboy , μην βαράς...
Προσπάθησα να πω το κατά τη γνώμη μου αυτονόητο : ότι τα σκάνδαλα με εμπλοκή πολιτικών προσώπων αποτελούν συστημικό κίνδυνο της δημοκρατίας , ακριβώς γιατί σε τελική ανάλυση ανάγονται στην ανθρώπινη φύση. Δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε ιδεολογία. Με την έννοια ακριβώς αυτή , μου είναι αδιανόητη η προτροπή : μην ψηφίζεις τους κλέφτες.
Με καλείς να ανατρέξω στο παρελθόν του κκε και του συριζα , προκειμένου να το αντιπαραβάλω με την αμαρτωλή ιστορία των δύο μεγάλων κομμάτων και να πειστώ έτσι ότι η διαφορά ( στ )ήθους είναι οφθαλμοφανής. Η απάντησή μου είναι ότι εξ απαλών ονύχων μας έμαθαν να μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα . Με την έννοια αυτή , φαντάζομαι θα συμφωνήσεις ότι ακόμη και ο Άκης δεν είχε κάποιου είδους γενετική προδιάθεση στη λαμογιά. Κατά τον ίδιο τρόπο , νομίζω ότι δεν πρόκειται να πιάσουμε ποτέ – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – κάποιο συριζαίο ή κάποιον κομμουνιστή να τα παίρνει . Κι αυτό , όχι επειδή έχει ενός είδους ηθική ανωτερότητα ,αλλά επειδή δεν πρόκειται να καμαρώσουμε κανέναν από δαύτους υπουργό – και δη υπουργό αμύνης..
Γενικότερα θεωρώ ότι η συζήτηση αυτή , όταν δεν υπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες , είναι τελείως άτοπη. Όσοι αναμοχλεύουν τη σκανδαλολογία υπαινίσσονται , αν δεν το αναφέρουν ρητά , ότι υφίστανται τω όντι στο πολιτικό σύστημα κόμματα , ιδεολογίες και πρόσωπα που είναι δεσμευμένα σε ηθικές αρχές και αξίες και ανεπηρέαστα από τη βρωμιά και σήψη του πολιτικού συστήματος ( sic) . Η γνώμη μου είναι ότι τέτοια "καθαρά" κόμματα δεν υπάρχουν . Προσωπικά πάει αρκετός καιρός από τότε που έχω πάψει να πιστεύω στον Αη- Βασίλη.

Θα προσέθετα όμως ότι αυτή η ρητορική δεν είναι μόνον άτοπη , αλλά και επικίνδυνη. Η υποκατάσταση της πολιτικής από την ηθικολογία είναι κακός σύμβουλος. Η σκανδαλολογία αποπροσανατολίζει τον κόσμο και , όταν δεν τον οδηγεί σε συλλήβδην απαξίωση του πολιτικού συστήματος , τον στρέφει να κυνηγά χίμαιρες ( αμόλυντα κόμματα ).
Να διευκρινίσω επίσης ότι ούτε προσπάθησα να αθωώσω κανέναν ούτε επίσης να ενοχοποιήσω τους πάντως . Αυτό που είπα είναι ότι δεν θεωρώ σωστό να μιλάμε με αυτούς τους όρους . Στην περίπτωση αυτή πρόσκαιρα θα ωφεληθούν κάποιοι ("οι καθαροί ") , όμως μεσο-μακρο πρόθεσμα θα ζημιωθεί το πολιτικό σύστημα , των πρόσκαιρα ωφελημένων συμπεριλαμβανομένων. Και τότε , ποιος ξέρει , ενδεχομένως ο διαπαιδαγωγημένος στο μεταξύ στη ρητορική της ηθικολογίας δύσμοιρος λαός ενδεχομένως πλανευτεί πάλι από κάποιους κήνσορες της ηθικής με όπλα και τανκς...

 
At 4/18/2012 01:22:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Λέγοντας να μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα όμως, αντιστρέφεις το δικό σου επιχείρημα. Υπάρχει δηλαδή ένα δεδομένο (Άκης, Μαντέλης, Τσουκάτος κλπ) και προσπαθείς να το αναιρέσεις προσκολλώντας δίπλα του ένα υποθετικό στοιχείο: ότι τέτοιοι υπάρχουν παντού. Όταν εξηγώ γιατί είναι λιγότερο πιθανό να υπάρχουν «παντού»*, μου λες να μη συγκρίνουμε πράγματα που ήδη εσύ έχεις συγκρίνει.
Όσο για τον Άκη όχι μόνο γονιδιακό δεν είναι το θέμα, αλλά είναι και πολύ πιθανό να πέρασε κάποια χρόνια στην εξουσία πριν αρχίσει να βάζει το χέρι του στο μέλι. Οπότε δεν είναι απλώς «η εξουσία» το κριτήριο. Το κριτήριο μπορεί κάλλιστα να είναι η μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία, η μη εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία, η αίσθηση ότι η εξουσία ανήκει σε μας και στο αντίπαλο κόμμα, ότι θα την μοιράζουμε που και που και πως στα δύσκολα θα κάνουμε τα στραβά μάτια, γιατί όλοι μας έχουμε ράμματα για τη γούνα μας.

*και το εξηγώ όχι με μεταφυσικά επιχειρήματα περί εξ ορισμού καθαρών ιδεολογιών και κομμάτων, αλλά με εντελώς πρακτικά επιχειρήματα.

Τέλος η ηθικολογία μπορεί να είναι κακό πράγμα στον πολιτικό διάλογο, αναρωτιέμαι όμως αν ο πολιτικός διάλογος μπορεί να διεξαχθεί περνώντας στο άλλο άκρο, αυτό της ανηθικολογίας. Στην οκταετία Σημίτη, αυτό είχε συμβεί σε αρκετό βαθμό. Θυμάμαι κι ένα σχετικό άρθρο του Πρετεντέρη που είχα ποστάρει, όπου έλεγε ότι το κριτήριο πρέπει να είναι η αποτελεσματικότητα και τα άλλα είναι δευτερεύοντα κλπ.

Ακόμη πιο τέλος, δεν θα απαντήσω καν στο επιχείρημα για τα τανκς.

 
At 4/18/2012 08:59:00 π.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Δε θέλω να κάνω προεκλογική σημαία την υπόθεση. Η αναφορά της σε μια προσπάθεια να χτυπήσουμε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ουσιαστικά επιτυγχάνει το σκοπό αυτό και τη συσκότιση του ψηφοφόρου.

Η δικαιοσύνη ως φορέας εξουσίας ακόμη μία φορά έδειξε την ταύτισή της με το σύστημα και τα δύο μεγάλα κόμματα. Συνέλαβαν και χτύπησαν έναν ξεπεσμένο, καταδικασμένο από το λαό και περιθωριοποιημένο εδώ και χρόνια πολιτικό. όταν είχε δύναμη κανείς δεν τον άγγιζε. Αυτό ακριβώς πρέπει να αναδειχθεί.

 
At 4/18/2012 09:40:00 π.μ., Anonymous sunCoater said...

Πέρα από μετρημένα(;) τρανταχτά και αμέτρητα λιγότερο τρανταχτά φαινόμενα διαφθοράς και τις σκόπιμες ή ανόητα επιπόλαιες κουκούλες που τα κουκούλωσαν, εκείνο που σε μένα μοιάζει τελείως σουρεαλιστικό είναι ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ζητούν την υποστήριξή μας για να ολοκληρώσουν τη "σωτηρία" της χώρας ενώ είναι από κοινού υπεύθυνα για το γεγονός ακριβώς ότι χρειάζεται "σωτηρία" η χώρα. Κι αυτό, γιατί σου λέει ότι οι υπόλοιποι είναι μικροί και άμαθοι και επικίνδυνοι. Σαν τον υδραυλικό, δηλαδή, που καθώς χτιζόταν η πολυκατοικία τα έκανε σκ... (σόρι) με τις σωληνώσεις και τα υλικά και τα καλοριφέρ και τα πάντα, και τώρα που οι ιδιοκτήτες ψάχνουν στην αγορά κάποιον να τα διορθώσει ισχυρίζεται ότι είναι ο καταλληλότερος για τη δουλειά γιατί "αυτός γνωρίζει τα κατατόπια".

Κι η αυθάδης αυτή και η σου-κουνώ-το-δάχτυλο-πατερναλιστικά-μικρό-παιδί-έλληνα-ψηφοφόρε συμπεριφορά κατακύλύζει τα Μέσα χωρίς παράλληλα να εκφράζεται ούτε καν για τα προσχήματα ένα έστω ψευδοειλικρινές "Κύριοι, αποτύχαμε. Αλλά θα διορθωθούμε". Κι αυτό γιατί γνωρίζουν ότι α. ο Έλληνας είναι από αυτούς βολεμένος β. έχει κοντή μνήμη γ. πέρα από προγράμματα και προθέσεις και ιδεολογίες δεν έχει αναδειχθεί κάποιο κόμμα/ηγέτης να εμπνεύσει μαζικά και να τους καλποστείλει.

Και γιατί, βέβαια, αποτυγχάνουν πάντα μόνο όσοι "το ΠΑΣΟΚ (/ΝΔ) έχει ήδη αποβάλει από το σώμα του".

Ένα άλλο ερώτημα πάντως είναι αν με οποιοδήποτε αριστερό κόμμα στην κυβέρνηση θα μειωθούν σε βάθος χρόνου (όχι οι λαμογιές των εκατομμυρίων, αλλά) τα φαινόμενα της μικροκαθημερινής "κοινωνικής" διαφθοράς. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η επίσημη χάραξη της αριστερής πολιτικής θα είναι η με έργα πάταξη αυτής της νοσηρής νοοτροπίας δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο ο κακομαθημένος Έλληνας θα τη δεχτεί και θα την ακολουθήσει. Ίσως σε είκοσι χρόνια όταν αρχίσουν να υπερτερούν οι νέες γενιές της ανέχειας και του "αγανακτισμένου" αέρα. Αλλά και πάλι, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η αγανάκτιση θα μετουσιωθεί σε ιδεολογία εθνικού αλτρουϊσμού ή σε καιροσκοπική εκμετάλλευση.

 
At 4/18/2012 04:55:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μέσα από αυτήν την συζήτηση πέρασε για άλλη μια φορά κάτι άσχετο με την πραγματικότητα. Οι μνημονιακοί θέλουν να εφαρμοστεί το Α πρόγραμμα, οι του ΠΑΣΟΚ - ΝΔ λένε ότι πρόκειται να εφαρμόσουν κάτι παρόμοιο, κάποιος από το ΠΑΣΟΚ κατάκλεψε δημόσιο χρήμα, άρα αυτό που θέλουν οι μνημονιακοί θα οδηγήσει στο να κλέψουν δημόσιο χρήμα τα ίδια άτομα.

Τι σόι απλοική συλλογιστική πορεία είναι αυτή γαμώ την τρέλλα μου; Πρώτα από όλα οποιοσδήποτε με λίγο νιονιό ξέρει το τι εφαρμοστεί δεν θα κριθεί τελικά από τα πρόσωπα αλλά από το πόσα λεφτά θα δώσουν η όχι οι ξένοι.

Και όχι ότι οι ιδέες των μνημονιακών είναι κάτι το ασύλληπτο πολυδαιδαλώδες και ιδιοφυές στα επίπεδα της διανόησης του Βαρουφάκη, απλά αυτό που θέλουμε οι περισσότεροι, που είμαστε μάλλον libertarians, είναι να περνάει τελικά λιγότερο χρήμα από το κράτος γιατί εκεί είναι οι διεφθαρμένοι οι κουτοπόνηροι και οι γλύφτες.

Στα τέτοια μου και ο Άκης και το ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ, αν θέλετε βγείτε και έξω να κάνετε το "αριστερό" του να υποτιμήσετε την δραχμή, ο κύριος στόχος τον προανέφερα και θα ψηφίσω με βάση το τι είναι πιο πιθανό να οδηγήσει πιο πολύ σε αυτήν την κατεύθυνση.

 
At 4/18/2012 06:28:00 μ.μ., Anonymous DETOL said...

Ανώνυμε, το ζητούμενο δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, να καταργήσουμε ή να μειώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο, δηλαδή τις κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές -άρα το κράτος πρόνοιας. Το ζήτημα είναι να γίνει το κράτος παραγωγικό, ώστε να "βγάζει τα λεφτά του" και να προσφέρει υπηρεσίες -ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους, που δεν μπορούν να αγοράζουν και τον αέρα που αναπνέουν-, αντί να πέφτουν τα χρήματα των φόρων στις τσέπες των λαμόγιων και των συντεχνιών. Επίσης πρέπει να δημιουργηθούν αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί θεσμοί και μηχανισμοί δημόσιου ελέγχου τουιδιωτικού τομέα. Επομένως, πρέπει να ορθολογικοποιηθεί και να εξυγιανθεί η λειτουργία του δημοσίου, με κατεύθυνση το κράτος πρόνοιας και την σε κάποιο βαθμό αναδιανομή του πλούτου. Η ιδιωτικοποίηση των πάντων και η λογική της ανεξέλεγκτης αγοράς (απορρύθμιση)δεν είναι πανάκεια -κάθε άλλο.
Πιστεύω ότι όσο αυθαίρετη είναι η εξίσωση που αναφέρεις πιο πάνω -έχεις απόλυτο δίκιο-, άλλο τόσο αυθαίρετη είναι και η λογική ότι το κράτος είναι αχρείαστο, παράγει μόνο διαφθορά και δεν πρέπει να χρηματοδοτείται.

Αν καταλαβαίνω καλά, είσαι απολύτως libertarian, όπως το λές, και καθόλου liberal.

 
At 4/18/2012 06:34:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ανώνυμε, απλοϊκή είναι η συλλογιστική του αχυράνθρωπου που έστησες.

 
At 4/18/2012 06:47:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ποιου συγκεκριμένα δεν σε κατηγόρησα για κάτι άλλο. Τι ήταν το άλλο proposition δηλαδή που παρέπεμψα αλλού την συζήτηση; Το αν ισχύει ότι είναι διεφθαρμένα τα μεγάλα κόμματα; Ε ναι είναι.

Απλά δεν ισχύει το ότι οι "μνημονιακοί" δεν έχουν και άλλες παραμέτρους με μεγαλύτερη προτεραιότητα να ασχοληθούν. Δεν το λες εσύ, θεωρώ ότι λείπει, το αναφέρω, πέραν αυτού δεν με νοιάζει αν σε κάνει να φαίνεσαι λάθος η όχι.

 
At 4/18/2012 11:16:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Nα σου πω ποιού αχυράνθρωπου συγκεκριμένα. Το ποστ ξεκινάει μνημονεύοντας και λινκάροντας ποστ που έγραψα μόλις προκηρύχθηκαν οι εκλογές, όπου με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο λέω ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι το μνημόνια - όχι μνημόνια. Ότι το διακύβευμα είναι αν θα συνεχιστεί ή όχι η πολιτική τους. Δεν μου φτάνει που το έγραφα στο προηγούμενο ποστ αφιερώνω και ολόκληρη μεγάλη παράγραφο (την πρώτη) σε αυτό το θέμα.
Δίπλα λοιπόν σε αυτό το κύριο θέμα προσθέτω στη συνέχεια και ένα δεύτερο. Τον τρόπο που κινήθηκε τόσα χρόνια ο δικομματισμός ως προς τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και της εξουσίας, τον τρόπο που ο ένας αθώωνε τον άλλο. Προσθέτω και φωτογραφία (δεν διεκδικώ την ανακάλυψή της, από το fb την βρήκα) με υπογραφές Βενιζέλου, Λοβέρδου και λοιπών για τον Άκη το 2005. Και λέω και διάφορα ειρωνικά για το πως οι ίδιοι άνθρωποι που έχουν αναγάγει τη συλλογική ευθύνη σε βασική γραμμή του λόγου τους, καμώνονται σαν να μην έχουν οι ίδιοι πολιτική ευθύνη για τα σκάνδαλα των επί χρόνια συν-κορυφαίων του κόμματός τους.
Αυτά λοιπόν λέει το ποστ. Αλλά αντί να δω αντίλογο για το εκατομμύριο που μπήκε στα ίδια τα ταμεία του κόμματος ή για την ατομική πολιτική ευθύνη Βενιζέλου και Λοβέρδου έστω για το πόρισμα του 2005, βλέπω την μπάλα να ρίχνεται στην εξέδρα.
Ένας ανώνυμος (δεν ξέρω αν είσαι εσύ ή άλλος, δεν βάζετε ψευδώνυμα και μπερδεύομαι) μου λέει πως είναι αστείο να ξεχωρίζουμε τα κόμματα σε καθαρά και βρώμικα, πως όλοι ίδιοι είναι, πως ηθικολογώ.
Αρχίζω να απαντάω σε αυτά τα σχόλια.
Και μετά έρχεσαι και μου λες για κάποια απλοϊκή συλλογιστική μου άσχετη με την πραγματικότητα, βάσει της οποίας μετέτρεψα το θέμα των εκλογών σε «Μην τους ψηφίσετε γιατί θα έρθουν να κλέψουν».
Λέω λοιπόν 1) Μην τους ψηφίσετε γιατί η πολιτική των μνημονίων είναι καταστροφική.
και 2) Μην τους ψηφίσετε γιατί είναι οι κεντρικοί παίκτες ενός πολιτικού συστήματος όπου τα σκάνδαλα δεν σκανδάλιζαν κανέναν, όπου οι ίδιοι άνθρωποι που ζητάνε σήμερα τη ψήφο σου, έχουν παίξει ρόλο πλυντηρίου αμαρτιών των συντρόφων τους.

 
At 4/19/2012 12:52:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μη τσακώνεστε ρε παιδιά. Θα τους ξαναψηφίσουν οι ιθαγενείς. Θα τους ξαναψηφίσουν. Η μεγαλύτερη συνομωσία όλων των εποχών, είναι ο καθημερινός άνθρωπος, που κάθεται και τρώει καρπαζιές και μετά γλύφει το χέρι που τον χτυπάει. Γιατί του αρέσει κατα βάθος.

 
At 4/19/2012 09:59:00 π.μ., Blogger Lex_Luthor06 said...

Το ότι οι Αριστεροί δε βάζουν νερό στο κρασί τους για την εξουσία είναι ενθαρρυντικό αλλά είναι και κατάρα.
Είναι ο λόγος που η αριστερά είναι τόσο διασπασμένη. Καλό είναι να στηρίζεις 100% τις ιδέες σου αλλά έλεος ο καθένας θέλει και ένα δικό του κόμμα το οποίο και πάλι κανείς δεν εγγυάται πως δεν θα διασπαστεί.

Το χειρότερο είναι ότι η χρόνια έκθεση στην τηλεόραση έχει μεταλλάξει τους εγκεφάλους μας. Βλέπω ανθρώπους μορφωμένους και έξυπνους να λένε οτι δεν πάει άλλο και θα ψηφίσουν κάποιον νεοφιλελεύθερο Τζήμερο κάποιας νεοφιλελεύθερης "Δημιουργιας" επειδή λέει ''μιλάει καλά΄΄.

Βλέπω φανατικούς Αντιαριστερούς που δεν γουστάρουν τους κομμουνιστές να λένε πως θα ψηφίσουν Καζάκη (τον οποίο εκτιμώ) επειδή λέει ''Τα λεει καλά''. hellooooooo πιο αριστερά δε πάει ρε φίλε, πιο αριστερά φοράς πουκάμισο χωρίς γιακά. Τι έχει συμβεί; Μήπως να μάθω να μιλαω καλύτερα; Εκει είναι το μέλλον;

Προσθεού δε λέω οτι όποιος ''μιλάει καλά'' (οι παραπάνω πχ) έχει δολιες προθέσεις. Λέω οτι ελάχιστοι ψάχνουν στην ουσία των λεγομένων.

Νομίζω πως στην κοινωνία της πληροφορίας άνθρωποι σαν εμάς που εκπαιδευτήκαμε για να αποκτήσουμε επαγγελματικές δεξιότητες δεν έχουμε την ικανοτητα να την αξιολογησουμε έτσι μας έλκει αυτος που κάνει την πληροφορια πιο ευκολοχώνευτη. Αυτος που μιλάει καλά. Κόβω το χέρι μου πως μετά τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που δεν θα κρατήσει πολυ΄θα παρουσιαστεί ''σωτηρας'' που ''μιλάει καλά'' να αγγίξει τις καρδιες του πληγωμένου 75% πρασινομπλέ πληθυσμού.

Σκατά!

 
At 4/19/2012 02:41:00 μ.μ., Blogger Κώστας said...

Lex_Luthor06 συμφωνώ με το σχόλιό σου και φοβάμαι ότι έχεις δίκιο με τις προβλέψεις σου.
Γιατί, το τυχαίο πάντα παίζει τεράστιο ρόλο στην πολιτική και στην μοίρα μιάς χώρας. Στην Τουρκία, έτυχε και εμφανίστηκε ο Ερντογάν που σάρωσε τα παραδοσιακά κόμματα. Θυμάμαι ότι στις πρώτες εκλογές μετά το δικό τους ΔΝΤ, δεν μπήκαν καν στην βουλή τα κόμματα που το έφεραν (συμπολίτευση και αντιπολίτευση).
Παρ' όλο που ο αστικός μύθος λέει ότι η δράση φέρνει αντίδραση και ότι δημιουργούνται "από την Ιστορία" τα ανάλογα πολιτικά δίπολα, στην παρούσα συγκυρία, δεν επαναλαμβάνεται το δίδυμο Ελ. Βενιζέλου - Κεμάλ. Ενώ ο Ερντογάν έχει αποδειχθεί τόσα χρόνια τώρα, ένας πολιτικός πολύ μεγάλου βεληνεκούς και υψηλότατου επιπέδου, που -μας αρέσει δεν μας αρέσει- έχει βελτιώσει την κατάσταση της Τουρκίας κατά πολύ, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και που έχει το ανάστημα να τα βάλει με τους στρατηγούς, που αναλογικά αποτελούν πολύ ισχυρότερο και βαθύτερο κατεστημένο από ό,τι το ΠΑΣΟΚ/ΝΔ σε εμάς, στην από εδώ όχθη δεν εμφανίστηκε ο αντίστοιχος.
Δεν ξέρω εάν ο Ταγίπ είναι καλός ρήτορας. Ίσως, καθώς αυτό αποτελεί σίγουρα μεγάλο προσόν για να μαζέψεις ψήφους. Ξέρω όμως ότι κάνει και έργα. Από τους δικούς μας καλούς ρήτορες δεν μπορείς να περιμένεις σπουδαία πράγματα. Θα πρέπει να ρίξουμε τον πήχη μας και να συμβιβαστούμε με κάτι λιγότερο καλό από το ιδανικό.

Κατά τα λοιπά, το σχόλιο του Oldboy περί δύο μέτρων και δύο σταθμών αναφορικά με την συλλογική ευθύνη, είναι για μία ακόμα φορά καίριο και διαφωτιστικότατο.

 
At 4/19/2012 03:16:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ανώνυμος 06:28:00
Εγώ αναφέρθηκα συγκεκριμένα στο τι κριτήρια έχουν οι "μνημονιακοί" γιατί το ποστ αφήνει την εντύπωση ότι αγνοούν έναν παράγοντα. Το μόνο σημείο που πέταξα την μπάλα στην εξέδρα ήταν το εκτός πραγματικότητας, ε σίγα μωρέ μαλακίες τώρα.

"Αλλά αντί να δω αντίλογο για το εκατομμύριο που μπήκε στα ίδια τα ταμεία του κόμματος ή για την ατομική πολιτική ευθύνη Βενιζέλου και Λοβέρδου έστω για το πόρισμα του 2005"

Ε δεν είπα ότι δεν θεωρώ ότι είναι θέμα προσώπων αλλά ότι με το να συγκεντρώνονται έτσι απλά λεφτά (δανεικά) στο δημόσιο αργά η γρήγορα κάποιος θα γίνει ο νέος Τσοχατζόπουλος;

@DETOL

Δεν είμαι τόσο Ron Paul, και τα δύο άκρα θα έχουν τρύπες ασφαλείας, αλλά εντάξει στην Ελλάδα είναι πασιφανές ότι το πρόβλημα είναι η διαφθορά στο κράτος. Εδώ **μόνιμοι χαμηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι** κόβαν ψεύτικες συνταγές αξίας συνολικά δισεκατομμυρίων με αντίκρισμα δάνεια, θα κάτσω να πω διώξτε τον Άκη και τους κολλητούς του και όλα θα πάνε καλά γιατί αν εξαιρέσεις αυτούς τους λίγους κακούς ανθρώπους το κράτος δουλεύει μια χάρα;

 
At 4/19/2012 09:10:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τον Καρχιμακη γιατι ξεχασατε να τον υποσημειωσετε με μαρκαδορο;

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home