Τετάρτη, Ιουλίου 01, 2009

H μετάλλαξη ως σωτηρία

"Γνωρίζουν οι πάντες άριστα -δήλωσε- πως καμία μεγάλη χορηγία, άνω των 10.000.000 δρχ. τότε, δεν αναγραφόταν στα επίσημα βιβλία. Εάν συνέβαινε, θα απορρίπτονταν. Αλλωστε οι μεγάλοι χρηματοδότες έθεταν ως προϋπόθεση την ανωνυμία και τη διακριτικότητα, για προφανείς λόγους, αλλά και γιατί σχεδόν όλοι χρηματοδοτούσαν ταυτόχρονα και τα δύο μεγάλα κόμματα. Όποιος λοιπόν επικαλείται τα βιβλία και τα επίσημα στοιχεία, το πράττει όλως προσχηματικά, σταθμίζοντας πως η ομολογία της αλήθειας θα έχει μεγαλύτερο πολιτικό κόστος από τη συντήρηση ενός κατά συνθήκη ψεύδους".
---
---
---
Αντί το ΠΑΣΟΚ να ζητά έκτακτη σύνοδο της Bουλής, σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σύγκληση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και του Jedi Council, θα μπορούσε ενδεχομένως να εξετάσει το θέμα μόνο του, μιας και το ίδιο αφορά. Θα μπορούσε ας πούμε να καλέσει τον Τσουκάτο να αποκαλύψει δημόσια τα «ανεπίσημα στοιχεία» τα οποία επικαλείται και αν δεν τα αποκάλυπτε να του τραβούσε μήνυση και αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση, επιδιώκοντας την παραδειγματική τιμωρία του.
---
Αλλά το θέμα προφανώς και δεν είναι ότι κοροϊδευόμαστε όλοι αναμεταξύ μας. Το θέμα ίσως δεν είναι καν τόσο o βαθμός της κοροϊδίας όσο η αισθητική της.
Και το ερώτημα τελικά από το «Γιατί έκλεισε ο "Ελεύθερος Τύπος";» θα έπρεπε να αντιστραφεί στο «Γιατί δεν κλείνουν όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ;». Αύριο κιόλας. Την ποιού είδους δημοκρατία υπηρετούν; Την ποιού είδους εξουσία ελέγχουν; Τι ακριβώς μας λένε οι ελέγχοντες το κομματικό σύστημα δημοσιογράφοι;
Ότι είναι κοινό μυστικό πως έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές;
Ωραία, αν είναι κοινό μυστικό, να το υπενθυμίζουν για τα επόμενα πέντε χρόνια σε κάθε μα κάθε συνέντευξη πολιτικού· κάτι σαν et praeterea censeo Carthago delenda est.
Kαι κάθε φορά που θα μιλάει ο Παπανδρέου κι ο Καραμανλής για διαφάνεια ας βάζουν για υπόκρουση τζιγκλάκια με χάχανα.
Αλλά όχι, αυτά που γράφω είναι λαϊκισμοί, μηδενισμοί, ισοπεδωτισμοί.
Και τα ΜΜΕ μας σοβαρά.
---
Μιλώντας πάντως για υποκρισία και για κοινά μυστικά, το μεγάλο βραβείο το παίρνει ο Πύρρος μας που βαθιά πικραμένος λέει: «Το παράπονό μου είναι πως μπήκα εδώ να καθαρίσω το άθλημα και αντί να τους έχω δίπλα μου τους έχω απέναντι».
Πύρρο, ας το το άθλημα βρώμικο, ας το στην εποχή που το παρέλαβες -την εποχή των Ιακώβου και Νομάρχη Σγουρού- και κοίτα μην σε λερώσουν και σένα, αγόρι μου.
---
Σκέφτομαι τις φορές που έχω δακρύσει για τον Πύρρο Δήμα.
Σκέφτομαι το μεγαλείο που μου έχει χαρίσει αυτός ο άνθρωπος.
Και σκέφτομαι και πόσο ξεφτιλισμένα μικρός αποδεικνύεται.
Ο Τσουκάτος δεν είχε δύναμη επάνω μου, τον Τσουκάτο δεν τον αγάπησα, ο Τσουκάτος δεν θα μπορούσε να με κάνει κυνικό.
Ο Τσουκάτος επιβεβαιώνει όσα ήξερα - ο Πύρρος διαψεύδει όσα ένιωσα αληθινά.
Tα οποία -επειδή και για εκείνον ήξερα- δεν είχαν να κάνουν με τις ντόπες του αλλά με το ποιόν του.
Ο Πύρρος ερχόμενος να καθαρίσει το άθλημά του βρωμίζει την δική μου ψυχή.
---
Η οποία δηλαδή ήταν καθαρή, η οποία δηλαδή κρίνει αφ' υψηλού;
Όχι· οργανικό τμήμα του βόθρου είμαι κι εγώ, σκατό εκ σκατών.
---
Είδα προχθές τον Αntony όμως.
Kι ήταν ωραία.

7 Comments:

At 7/02/2009 09:09:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αντε να δουμε ποτε ο ελληνας θα καταλαβει οτι ζει σε μια αστικη δημοκρατια.Αντε να δουμε που και ποτε θα ανακαλυξη το δικαιο και το σωστο.Αραγε που να ειναι κρυμενα τα ατιμα και δεν τα βρισκουν τοσο καιρο.Να τους ελεγε καποιος οτι ο θεος τους απλα ειναι βολικος για την αστικη δημοκρατια η φιλοσοφια και η ιδεολογια τα συνχρονα παραμυθια που αποκημηζουν τα μεγαλα παιδια,θα το καταλαβαιναν αραγε.Μπα...οποτε συνεχιστε την κλαψα.Α νε και κατι ακομα το χρημα δεν ειναι ηθικη ειναι Εξουσια.Η κλεες η το αποκτας.Τι απολα δεν μπορειτε να καταλαβετε??

 
At 7/02/2009 09:27:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

είναι αδύνατο η εθνική ιδιότητα (που είναι βεβαίως καφτή ανύπαρχτη-πέντε-σταχτί) να καταλάβει ότι ζει. άρα αποκλείεται να εννοήσει από αστικιάν δημοκρατίαν. δίκαιο και σωστό είναι αυτήνα τη στιγμή κανείς πάνω στον πλανήτη να μην ψυχοπονάει, άρα να ενδιαφερθούν οι άνθρωποι. αυτό είναι ένα πράγμα δύσκολο. γατί άραγες; δεν ξέρουμε. το χρήμα είναι ένα μέσο για τις ανταλλαγές. άλλο που του έχουν αποδώσει την αυταξία του καφτού. αυτό είναι καπιταλισμός. άρα εσένα ανώνυμε το πρόβλημα σου ποιο είναι. τι εξηγείς με τις σαχλαμαροκουβέντες.

 
At 7/03/2009 12:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

το αυτονοητο zombi το αυτονοητο.Οτι το κρεας σε ολα τα καθεστωτα και σε ολες τις θρησκειες ειναι παντα πιο ακριβο απο τα ζαρζαβατικα.Γιαυτο και οι χορτοφαγοι ειναι οι πιο επηκυνδηνοι ανθρωποι σε τουτι την γη.

 
At 7/03/2009 11:56:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος Μακαρονάς said...

"Σκέφτομαι τις φορές που έχω δακρύσει για τον Πύρρο Δήμα.
Σκέφτομαι το μεγαλείο που μου έχει χαρίσει αυτός ο άνθρωπος.
Και σκέφτομαι και πόσο ξεφτιλισμένα μικρός αποδεικνύεται."

Δεν έχεις καταλάβει ακόμη Old Boy ότι ότι έχει να κάνει με "Θρησκεία, Οικογένεια και πάνω απ' ολα Ελλάδα" είναι ψεύτικο, μικρό, ξεφτιλισμένο, κίβδηλο?

 
At 7/04/2009 12:01:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ψέμα. Ό,τι έχει να κάμει με εκμετάλλευση είναι όπως το λες, και μόνο αυτό.

Είνας όμως ειρωνιακός ο Oldboy, βρε. Σαρκάζει το τίποτα της αθλητικής ηδονής, με την φράση που παραθέτεις για το χαρισμένο μεγαλείο, ενώ καταδεικνύει πόσο αληθινά μικρό είναι αυτό το μεγαλείο τη στιγμή που ξεπέφτει σε απλή τηλεθέαση (είν' άλλο ο Πύρρος από τηλεοπτικό θέαμα;).

 
At 7/04/2009 02:46:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ένα σοβαρό ερώτημα: πότε ο Πύρρος Δήμας έχει εργαστεί και βοηθήσει απλώς για την ηθική ικανοποίηση από την προσφορά.

Ποτέ.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης (τραγουδοποιός, συνθέτης...) πότε. Αυτός διαχωρίζει τις έννοιες: εργασία, δουλειά.

Μιλώ για πράξεις που να καταδείχνουν την εκμετάλλευση και την αδιαφορία εκείνων που κερδίζουν εύκολα την επιβίωση.

Ο Ζουγανέλης είπε ότι δεν θα παρουσίαζε ένα ριάλιτι σόου, απλώς για λόγους άγνωστους, ενώ το ποσό της αποζημίωσης ήταν μεγάλο, είπε (σιχαίνομαι να βρω τον σύνδεσμο).

Ποτέ δεν το μαθαίνουμε, γιατί οι επιτυχημένοι δεν προσφέρουν χρήμα στους φτωχούς. Ή δεν εξηγούν σε εμάς γιατί είναι αδύνατο να εργαστούν με σκοπό να προσφέρουν τα χρήματα (ω, ναι, τα χρήματα ως μέσο για ανταλλαγή ακριβώς μετρητά και μετρημένα) σε όσους δεν έχει ευνοήσει η καπιταλιστική στρέβλωση στην επιβίωση της ανθρωπότητας.

Θα έβρισκα μια ανθρωπιά στον Δήμα μόνο αν έλεγε: θα πετύχω (=θα τα καταφέρω να βγάλω χρήμα έξω από το σύστημα για μένα αρχικώς) και θα βοηθήσω τους απελπισμένους (τελικώς). Αν είχαν ανθρώπινους σκοπούς για πολλούς ανθρώπους οι αθλητικές του επιδόσεις. Δεν έχουν όμως. Άρα ο Πύρρος Δήμας έχει να λύσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις του με την ανθρωπότητα.

Κι ο Ζουγανέλης επίσης. Αυτός όλο λέει: "να μπω στην διαδικασία", "μπήκα στη διαδικασία". Ο Πύρρος που τόσα πια κολλυβογράμματα δεν ξέρει, με ποιες φράσεις καλύπτει την αναισθησία του για τους ανθρώπους άραγες.

Οι περισσότεροι δεν τα καταφέρνουν μέσα σ' αυτό το σύστημα να χρησιμεύσουν σε πολλούς. Άλλοι μπορούν αλλά δεν θέλουν. Καταναλώνονται σε ασήμαντα πράγματα. Λοιπόν, ο Πύρρος Δήμας και ο Ζουγανέλης και ο Oldboy δακρυσμένος, από την ηθική άποψη, όνου σκιες.

Γιατί ο Πύρρος Δήμας δεν πρέπει να καθαρίσει το άθλημα; Επειδή αυτό το πράγμα δεν είναι ζωτικό για τους ανθρώπους. Είναι η σωστή απάντηση. Δεν θα πικραθεί και δεν θα πονέσει αν τόσο πια φάλτσα αστοχήσει μέσα στην ύπαρξη;

Γιατί οι άνθρωποι πανηγύρισαν για τα μετάλλια του Πύρρου; Θα σκεφτεί την σωστή απάντηση ο Oldboy δακρυσμένος και θα κάμει εξήγαν σχετική.

Ο Oldboy σκέφτεται για μένα στο γραφείο.

 
At 7/04/2009 03:53:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

μονο τα μεταλλια του πυρου?και το ευρω 2004 και τα φιναλ 4 του παο και ολυμπιακου και το χρυσο τις παπαρηζου και αλλα τοσα.ΓΙΑΤΙ? διοτι μεγαλωσα στο εξωτερικο και πανυγυριζαν ολοι γυρο μου και εγω στην πικρα.Και τωρα ηρθε η σειρα μου.Θελω πανυγυρια θελω πολλα πανυγιρια ακομα.ΕΛΛΑΣ ολε ολε ολε δε σταματω ποτε να ΤΡΑΓΟΥΔΩ...Υ.Γ Ο Εθνικησμος δεν ειναι αρρωστια και το ντους δεν βλαπτη την υγεια...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home