Η ποιότητα ως αιτία της πτώσης
Ουφ, έληξε η απεργία και ξανάνοιξαν οι κρουνοί της ενημέρωσης.
Πάντως πηγαίνοντας λίγο κόντρα στο ρεύμα των καιρών, μπορώ να πω ότι γνώμη μου είναι πως οι εφημερίδες σήμερα δεν είναι χειρότερες από παλιά, αλλά ότι οι εφημερίδες σήμερα είναι καλύτερες από ποτέ· ή μάλλον επειδή λόγω ηλικίας δεν ήμουν αναγνώστης τους όταν πρωτοκυκλοφόρησαν, από τότε που άρχισα να τις διαβάζω.
Δηλαδή δεν είναι και τόσο αυτονόητο ότι για την πτώση τους ευθύνονται οι ίδιες.
Είναι μάλλον ψιλοσαφές ότι κόσμος που δεν πάει να ψηφίσει πολύ δύσκολα θα αγοράσει κι εφημερίδα.
Οκ, υπάρχουν και όσοι απέχουν «συνειδητά» και προβληματισμένα· αυτούς ας τους εξαιρέσω.
Από την άλλη και όσοι ψηφίζουν, ψηφίζουν πολύ λιγότερο φανατισμένα από παλιά, ψηφίζουν σχεδόν απαθώς.
Παλιά την εφημερίδα την έπαιρνες με ιερό δέος αφού οι δεξιές και οι πασοκικές εφημερίδες παρουσίαζαν δυο εντελώς διαφορετικά σύμπαντα, δυο εντελώς διαφορετικές αφηγήσεις (είδες μοδάτες λέξεις που χρησιμοποιώ) του κόσμου.
Σήμερα που ο φανατισμός έχει εκλείψει έχει εκλείψει κι ένας βασικός λόγος αγοράς τους.
Μένουν ας πούμε κάτι πασοκοκύρηκες τύπου Παπαχρήστου στα Νέα και νουδουκήρυκες τύπου Ρίζου στον Αδέσμευτο, γραφικά κατάλοιπα μιας παλιότερης εποχής.
Εκτός από αυτά υπάρχει φυσικά και το ίντερνετ, που μεταβάλλει ριζικά συνήθειες και απαιτεί αναπροσαρμογές, ανασχεδιασμούς, αλλαγή αντιμετώπισης.
To ίντερνετ που δεν τις απειλεί μόνο στα νεανικά κοινά, αλλά και στα μεγαλύτερα: ξέρω δυο ανθρώπους από πενήντα κάτι έως εξήντα κάτι, ανθρώπους σοβαρούς, ανθρώπους που εκτιμώ, που διαβάζουν μανιωδώς Τρωκτικό και λοιπούς εμετούς.
Η αληθινή μάχη ποτέ δεν ήταν ανάμεσα στο διαδίκτυο και τις εφημερίδες, η αληθινή μάχη ήταν πάντα ανάμεσα στον τρόπο και τη νοοτροπία.
Δεν είχα διαβάσει ούτε ένα φύλλο του Ελεύθερου Τύπου της Γιάννας, αλλά τα εξώφυλλά του ήταν σούπερ και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι το περιεχόμενό του θα ήταν πολύ πιο κοντά στα γούστα μου από τα μπλογκ του κάθε Γκιόλια και του κάθε Παπαγιάννη.
Γράφτηκαν διάφορα για τα συγκλονιστικά ρεπορτάζ που κάλυψαν την συνάντηση Ερντογάν - Καραμανλή· και δικαίως.
Αλλά: α) ο κόσμος δεν σταμάτησε να διαβάζει εφημερίδες επειδή έπαψαν να έχουν κύρος, σταμάτησε να διαβάζει εφημερίδες επειδή έπαψε να είναι κομματικά φανατισμένος
και β) όσο πράγματι ωραίο παράδειγμα κι αν είναι η μυθοπλασία Ερντογάν, θεωρώ πολύ περισσότερο ενδεικτικά παραδείγματα της έκπτωσης από το κύρος την Όλγα Τρέμη να παρουσιάζει στο δελτίο ειδήσεων την προσφορά του Πρώτου Θέματος με τα σιντί του Γιάννη Πλούταρχου, όταν ένα χρόνο πριν η Τρέμη και το Mega προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι συστατικό στοιχείο της ταυτότητάς τους είναι πως αυτοί κάνουν άλλου τύπου δημοσιογραφία από το Πρώτο Θέμα· αλλά στο μεταξύ το αφεντικό της έγινε και αφεντικό του Πρώτου Θέματος κι έτσι ο Πλούταρχος παρουσιάστηκε λίγο πριν ή λίγο μετά από το ρεπορτάζ Μεγάρου του άλλου αφεντικού, στο οποίο όλο και για κάτι θα βραβεύθηκε η γυναίκα του άλλου αφεντικού, ενώ ο μέχρι πέρσι αρχιύποπτος για την προέλευση της περιουσίας του Θέμος έχει ξανανομιμοποιηθεί εντελώς από το μιντιακοπολιτικό σύμπλεγμα, αφού μπόρα ήταν και πέρασε, ο Θέμος νίκησε, ο Μάκης του ξεθύμωσε και σταμάτησε να τον κυνηγά, ο αγωνιστής της δημοκρατίας Δημήτρης Τσοβόλας πέτυχε έναν ακόμη ηθικό θρίαμβο, ο Ρουσόπουλος κατετροπώθη κι η Δικαιοσύνη ήταν, είναι και θα είναι ανεξάρτητη, ακομμάτιστη, τυφλή και κουφή σε αλλότριες υποδείξεις, επιθυμίες, πιέσεις.
Αλλά Θέμο βλέπει ο κόσμος, όπως διαβάζει και τα Τρωκτικά, οπότε το πρόβλημα μάλλουν δεν πρέπει να εντοπιστεί στην απαξίωση των εφημερίδων που πέφτουν και κλείνουν, έτσι δεν είναι; Ούτε στην ποιότητά τους.
Αλλά Θέμο βλέπει ο κόσμος, όπως διαβάζει και τα Τρωκτικά, οπότε το πρόβλημα μάλλουν δεν πρέπει να εντοπιστεί στην απαξίωση των εφημερίδων που πέφτουν και κλείνουν, έτσι δεν είναι; Ούτε στην ποιότητά τους.
Ή ίσως αυτό ακριβώς να είναι το πρόβλημά τους: πως έχουν ποιότητα (λέξη που ακούγοντας τον Παντερμαλή να την λέει το Σάββατο το βράδυ, ο Κώστας Σημίτης βραχυκύκλωσε και φόρεσε επειγόντως ακουστικά, ώστε να ακούει μεταφρασμένη την ξενάγηση σε μια άλλη γλώσσα, που δεν σε μπερδεύει με αυτά τα ποιό και τα πχιό).
14 Comments:
Μάλλον υπάρχουν και άλλοι που παίζουν άλλοτε δεξιά & άλλοτε αριστερά ..και καλά (πάντα υπήρχε άλλωστε στ' αριστερά η ανάγκη ενός καλού εκεί εξτρέμ) - βλ. το παρόν, δηλ. μεταγραφικό πεδίο αναζήτησης. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι ως θεματοφύλακες τινών πεπραγμένων / ανησυχητικών όμως για το περιβάλλον
Το ρεύμα του καιρού είναι να προβληματίζεσαι για ασήμαντα πράγματα ως οι εφημερίδες. Εσύ πας κόντρα στο ρεύμα των καιρών; Ανόητε.
"Δεν είχα διαβάσει ούτε ένα φύλλο του Ελεύθερου Τύπου της Γιάννας, αλλά τα εξώφυλλά του ήταν σούπερ και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι το περιεχόμενό του θα ήταν πολύ πιο κοντά στα γούστα μου από τα μπλογκ του κάθε Γκιόλια και του κάθε Παπαγιάννη"
Ναι ήταν μια σούπερ-μοντέρνα εφημερίδα, βραβευμένη, με καλά θέματα, εξαιρετικά διεθνή - και μετά άνοιγες τη μεσαία σελίδα με τα άρθρα και διάβαζες Κωτάκη και Πασαλάρη...
Και αυτό τα ακύρωνε όλα - και απορώ που δεν το καταλάβαινε κανείς τους...
Όπως και στο City, που ήθελε να κάνουν ένα ραδιόφωνο "Athens Voice" - χωρίς να υπάρχει καμία σχέση ούτε σε πρόσωπα ούτε σε στυλ...
Ένας φίλος
Διαφωνώ με το χαρακτηρισμό του city. Ο city σταδιακά όσο κυλούσε η μέρα το πρόγραμμα γινόταν πιο χαλαρό και περισσότερο ανθρώπινο. Ήταν πολυμορφικό. Νομίζω πολύ ανώτερο του Σκάι που μερικές φορές τα πρωινά με τον κύριο Πορτοσάλτε νομίζεις ότι έχουμε πόλεμο από τον τόνο της φωνής και μόνο.
Με τη σιγουριά ότι η Φιλάνθρωπη Ψυχή σου τα πάντα χωρεί και
τα πάντα όλα συνχωρεί , τολμώ να ψιθυρίσω πως το σύνολο του
ποστ ( ως παράμετρος ) , ίσως να μην περιλαμβάνετε στην στρατηγική
ανάλυση για την απόφαση δημιουργίας ,λειτουργίας ., αναστολής λειτουργίας
ή μεταπώλησης ενός ΜΜΕ.
Παρόλο που νομίζω πως καταλαβαίνω τι εννοείς, δυσκολεύομαι να συμφωνήσω.
Από την αρχαία Αθήνα και τον Πλάτωνα, μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Τζέιμς Μάντισον (και ως σήμερα, βέβαια), το πρόβλημα όλων των δημοκρατιών (democracies/republics) τού κόσμου ήταν πώς θα αποφύγουν το φαινόμενο "να ψηφίζει ο κάθε μαλάκας ό,τι γουστάρει".
Αν θυμάμαι καλά, ο Τσόμσκυ λέει ότι ήταν οι αρχές τού 20ού αιώνα που τα ΜΜΕ αναγνωρίστηκαν επισήμως ως το εργαλείο αποφυγής τής παραπάνω καταστροφής, μέσω προπαγάνδας φυσικά. Το σίγουρο είναι ότι έκτοτε η βασική λειτουργία των ΜΜΕ (όπου ανήκουν και οι εφημερίδες) δεν άλλαξε ποτέ.
Προφανώς, η σταδιακή βελτίωση της ενημέρωσης λόγω τηλεπικοινωνιών και μεταφορών, έκανε την προπαγάνδα πιο δύσκολη (αλλά και πιο απαραίτητη), αφού οι άνθρωποι ήταν πλέον σε θέση να συγκρίνουν προπαγάνδες. Αυτό μπορεί φαινομενικά να οδήγησε σε μια λιγότερη φανατική προπαγάνδα, όπως λες, που στην Ελλάδα ξεκίνησε με την ιδιωτική τηλεόραση και και συνεχίζεται με το ίντερνετ (που προσπαθούν όλοι μανιωδώς να ελέγξουν).
Όμως, από τη στιγμή που έχω έναν Πλάτωνα ουσιαστικά να επιχειρηματολογεί ανοικτά εναντίον τής δημοκρατίας 2500 χρόνια πριν, ενώ τα σύγχρονα ΜΜΕ δεν έχουν φτάσει ακόμα σε αυτό το επίπεδο τιμιότητας και λογικής επιχειρηματολογίας, το σχόλιό μου είναι ότι οι εφημερίδες (κι όλα τα άλλα ΜΜΠροπαγάνδας) απλώς πηδάνε μπας και φτάσουν το πάτωμα.
μια από τις κατ' εμού σημαντικότερες "νόσους" της εποχής η οποία αφορά την ψυχική υγεία - οι υπόλοιπες οπτικές γωνίες, πολιτικές, εμπαθητικές, πολεμικές, παραμερίζονται - έχει να κάνει με ό,τι πιο ανυπόστατο έχω διαβάσει από συντάκτη-σκιτσογράφο (ποιός άλλος βέβαια από τον κον Σταθουλίνη), "όταν είσαι αναρχικός, είσαι αναρχικός προς όλους". Ο "άνθρωπος" αυτός αναφέρεται σε διακαή συγκρουσιακή συμπεριφορά, επάρατη έφοδο επικοινωνιακής γονιμότητας ιδεών, η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στα -ήντα σε καθημερινή κατάποση φαρμάκων. Κατόπιν αρωγής της σεξουαλικής ζωής των γυναικών μέσω επιλογής αντρών-αυτοκινήτων και καμπάνιας υπέρ των συνεργείων αυτοκινήτων, ο διάσημος Στάθης Στ., "ναυτίλος" στα σύννεφα, προχώρησε εμπράκτως και στην οικονομική υποστήριξη των φαρμακοποιών απανταχού Ελλάδος λόγω βαθιάς ιστορικής παιδείας! Είναι φοβερό, στόκοι! Τους παχείς πρέπει να τους προσβάλλετε προκειμένου να αδυνατίσουν, τους λεπτούς πρέπει να τους προσβάλλετε για την πιτσιρίκεια ασεξουαλικότητά τους, τους φτωχούς για την ατυχία τους και την ανικανότητά τους, τους πλούσιους για την απληστία και τσιγκουνιά τους. Ο άνθρωπος είναι διάνοια, αναφερόμαστε σε ένα από τα σπουδαιότερα εμπόλεμα φιλοσοφικά συστήματα στον 21ο αιώνα! Αιώνες επί αιώνων οι μαλάκες έγραφαν τόμους ολάκερους περί καλού και κακού, κι ο "ναυτίλος" εντόπισε την εγκεφαλική σύγκρουση στο διηνεκές μέχρι τις ενέσεις και τον ζουρλομανδύα, το πέρας της επικοινωνίας, το θρίαμβο της σάτιρας και των δικαιωμάτων στη γελοιότητα λόγω σεξουαλικής πείνας! Ανιστόρητοι στόκοι!
βλήτα, βούρλα, τους άσχημους, τις σκατόφατσες τους στέλνουμε σε πλαστικούς χειρουργούς, στους όμορφους συντρίβουμε τον ναρκισσισμό τους, στους ατομιστές προωθούμε τη συλλογικότητα, στους συλλογικούς ενισχύουμε την ατομικότητα, ενώ τους ΠΑΣόκους τους νεοδημοκρατίζουμε και τους ΝΔκράτες τους ΠΑΣοκίζουμε. Τους αριστερούς τους δεξιοφέρνουμε και τους δεξιούς τους αριστεροφέρνουμε και πάει λέγοντας! Μετά περνάμε στο είναι, στόκοι! Γειά σου μεγάλε και τρανέ Στάθη Στ., εσένα έψαχνα στη ζωή μου για να βελτιωθώ. Παρακολούθα με μέχρι να διαπιστώσουμε ποιός θα φύγει πρώτος..
Αναζητώντας αίτια, θα έδινα έμφαση στο τι γράφουν. Μπορούν να γράψουν, ότι βγαίνει στα blogs;
Μπορούν να γράψουν για τον Τενέζο;
Μπορούν να γράψουν για τη γενοκτονία στη Γάζα;
Μπορούν να γράψουν, έστω και σαν θεωρία, ότι η Σέχτα είναι πράκτορες και υπηρέτες κάποιας αποσταθεροποίησης, σε μια χώρα που είναι σταθερά φιλοπαλαιστινιακή;
Μπορούν να γράψουν ότι στην Ελλάδα εμφανίστηκε το πρώτο κόμμα frαnchise;
Μπορούν να γράψουν ότι είναι απαράδεκτο να δανείζεται έντοκα η κυβέρνηση από τους ιδιώτες, που στήριξε τσάμπα, πριν λίγο καιρό;
Μήπως, είναι άγνωστα τα παιχνίδια των δημοσκοπήσεων και οι μεθοδεύσεις των;
Τολμούν να γράψουν για τη σχέση των δημοσκοπήσεων, με την υπακοή των κομμάτων και τις υπαναχωρήσεις τους από θέσεις, που ενοχλούν την ολιγαρχική εξουσία των κεφαλαιοκρατών;
Μπορεί να μιλήσει για τα αίσχη της εταιριοκρατίας και για το γεγονός ότι στην ΕΛλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο έχουμε φιλελεύθερη ολιγαρχία;
Δεν μπορούν να γράψουν. Όχι. Θα σου πει και ο Oldboy, που είναι βεβαίως στην εκμετάλλευση ενάντιος και βλέπει τα πράγματα κάπως καθαρά, ποτές πως δεν έγραψαν. Θα συμπληρώσει για τις επιχειρήσεις-εταιρίες πως είναι φασιστικοί οργανισμοί που έχουν σκοπό να υπηρετήσουν την απληστία του καπιταλιστή για κέρδος μέσα στην ύπαρξη. Περίμενε.
Φανταστείτε λοιπόν, ένα έντυπο, αλλά κι ένα μέσο εικόνας ή ήχου, να μπορεί να μιλά για όλα αυτά.
Δεν θα έχει διαφημίσεις.
Μπορεί να έχει και την ΥΠ.Ε.Ε. για μόνιμη παρέα.
Ή ποιος ξέρει τι άλλο.
Σίγουρα, θα μπει στο στόχαστρο σεχτών. Οι άνθρωποι θα μπουν. Οι ζωές.
Θα έχει για δώρα dvd του Μουρ ή του Κούλογλου. Βιβλία της Χάνα Αρεντ. Θα βάζει τον Καστοριάδη να λέει ότι ο σοσιαλισμός και η βαρβαρότητα είναι παρελθόν.
Θα χαρίζει και ταξίδια στο Ντουμπάι. Όλοι έχουν δικαίωμα στη χλιδή.
Θα διαθέτει και μια φερράρι, για να βγάζει ο πιτσιρικάς το κορίτσι στη βόλτα.
Με κλήρωση και με τη σειρά.
Θα έχει κι ένα γιοτ στη μαρίνα, για τις κρουαζιέρες του λαού. Με τη σειρά, θα πάρουν όλοι. Κι αν δεν πάρουν όλοι, σίγουρα θα μετέχουν στο όνειρο.
Θα μοιράζει όνειρα, λοιπόν.
Θα έχει και μια πολυμετοχική εταιρεία δημοσκοπήσεων.
Θα έχει διδάξει τους μετόχους, πώς να την ελέγχουν.
Θα ζητά να καταργηθούν οι εξετάσεις στα σχολεία και θα έχει για πελάτες τα παιδιά.
Ένα μέσο χωρίς κρατικές δημοσιεύσεις και ιδιωτικές διαφημίσεις, πρέπει, όπως κάθε σοβαρό ΜΜΕ, να υποστηρίζει τους χρηματοδότες ου.
Τους μόνους που θα έχει και δεν θα είναι οι Αγγελόπουλοι, οι Στασινόπουλοι, η Μοσάντ και τα τσιράκια.
Τους αναγνώστες, τους ακροατές, τους τηλεθεατές. Τους μετόχους των.
Όνειρο ήταν και ...πέρασε.
Ή όνειρο που θα 'ρθει;
Odyssey, σε πάρα πολλά έχεις δίκιο. Εξακολουθώ να πιστεύω όμως ότι ο λόγος της μεγάλης κυκλοφοριακής πτώσης τους ΔΕΝ είναι η έλλειψη αξιοπιστίας, κύρους και ποιότητας.
Τι πράμα να 'ναι η κυκλοφορικιά φτώση άραγες. Δεν ξέρουμε.
http://www.tvxs.gr/v14783
Εδώ, κάποιος μας θυμίζει κάποια πράγματα, για τις πτώσεις.
@OLD BOY
φυσικά και δεν είναι μόνο αυτά.
Θα σου δώσω ένα στοιχείο εμπειρίας μου:
Πριν 23 χρόνια, βγάζαμε μια επαρχιακή εφημεριδούλα για πλάκα. Στα περίπτερα, πουλούσε 450 φύλλα περίπου.
Σήμερα, για λόγους βιοπορισμού, ξαναβγήκε.
Στα περίπτερα δεν πούλησε ποτέ πάνω από 20 φύλλα!
(Πουλάει αλλιώς αρκετά, ώστε να ελπίζω ότι θα μου δίνει τον άρτο τον επιούσιο).
Τίποτα δεν άλλαξε.
Ο κόσμος άλλαξε.
Έχουμε υποτιμήσει τη ζημία, που προκαλεί η παιδεία που προσλαμβάνουμε, από το σχολείο, την τηλεόραση και τις περιρρέουσες αξίες.
Δημοσίευση σχολίου
<< Home