Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2009

Σε ποιόν ανήκει η παιδική χαρά;

Μια παιδική χαρά κοντά στην καρδιά της πόλης. Την κλειδώνουν, την ξεκλειδώνουν, βιαιοπραγούν για αυτήν. Ιδεολογικό και συμβολικό μήλο της έριδας για τους μη άμεσα ενδιαφερόμενους. Πρακτικό πρόβλημα για τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι διαφορές από συνοικία σε συνοικία ήταν μόνο οικονομικές. Τώρα στη γειτονιά σου έρχονται να ζήσουν άνθρωποι θεμελιακά φτωχοί, σε συνθήκες ζωής που δεν θα διανοούσουν εσύ να ζήσεις. Κι αρχίζουν και την πυκνοκατοικούν, μέχρι που μια μέρα οι διαφορές της με τις άλλες γειτονιές δεν είναι σκέτα οικονομικές.
Αποκλείστε όλες τις παιδικές χαρές. Για τα παιδιά των εχόντων υπάρχουν οι παιδότοποι: εκεί που τα πράγματα δεν είναι χύμα, εκεί που τα πράγματα δεν είναι δωρεάν, εκεί που υπάρχει παροχή υπηρεσιών, παραγωγή πλούτου, κίνηση του χρήματος, εκεί που τα παιδιά μπαίνουν από μικρά στο κλίμα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία. Για τα παιδιά των μη εχόντων να μην υπάρχουν παιδικές χαρές, να μην υπάρχει καμία χαρά, να μπαίνουν από μικρά στο κλίμα.
Πέραν όμως αυτών οι παιδικές χαρές είναι βαθύτερα επικίνδυνες. Λένε ότι όταν μπαίνεις εκεί με το παιδί σου απενεργοποιείται το ρολόι σου. Ότι ο χρόνος αποκτά την πραγματική του διάσταση και απεκδύεται την ψευδαισθητική. Υπάρχει ο ψεύτικος χρόνος των αγχωμένων ημερησίων προγραμμάτων κι υπάρχει κι ο χρόνος ο αληθινός που σαν μικρό παιδί είναι εξόριστος. Σε παιδικές χαρές. Ας τους βάλουμε λοιπόν οριστικό λουκέτο κι ας πετάξουμε τα κλειδιά στην άβυσσο, γιατί τίποτα πιο επώδυνο από την υπενθύμιση ότι ζωή είναι αυτό που βρίσκεται εκτός ρολογιών.
(Κείμενο γραμμένο για το «Εxodos»)

7 Comments:

At 6/18/2009 06:12:00 μ.μ., Blogger strategic80 said...

πόσο λυπηρό και αληθές συνάμα..

 
At 6/18/2009 07:32:00 μ.μ., Blogger Nomad said...

Παιδική χαρα, ενήλικη λύπη φίλε...

 
At 6/18/2009 07:37:00 μ.μ., Anonymous anasthod said...

εμένα πού με γύρευες, πού με έβρισκες, σε παιδικές χαρές μεγάλωσα, ξεκλείδωτες ήταν, όσες ήταν. Μού άρεσε η κούνια - εγώ την κούναγα -, ωστόσο δεν ήμουν τόσο τολμηρός όσο οι συνομήλικοι κασκαντέρ οι οποίοι τη μισή χρονιά κυκλοφορούσαν με γύψο, άλλοτε στο πόδι, άλλοτε στο χέρι, ευτυχώς όχι στο κεφάλι. Οι θεμελιακά φτωχοί πηγαίνουν σε παιδικές χαρές; Το "θεμελιακά" σε ένα ακόμη προκλητικό post, εννοείται από κάτοχος BMW και κάτω ή ο συντάκτης αναφέρεται σε συνθήκες ζωής νομάδων σε ερήμους με καμήλες κι ένα κινητό τηλέφωνο προς κλήση 911 σε περίπτωση αμμοθύελλας; Για άλλη μια φορά ο ορθολογισμός διαπρέπει στη στήλη του εν λόγω συντάκτη. Δεν ξέρω αν ολάκερο το "exodos" διέπεται από παρόμοιο σκεπτικό..

 
At 6/19/2009 03:13:00 μ.μ., Blogger gasireu said...

http://www.lifo.gr/mag/columns/2122

great minds think alike?
ή βλέπεις τελευταία πολύ Γκαβόκοσμο...

 
At 6/19/2009 03:23:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

To alike που το είδες, Gasireu;
Νοmad, ή ενήλικες μελαγχολίες : http://old-boy.blogspot.com/2006/07/blog-post_04.html

 
At 6/19/2009 07:34:00 μ.μ., Blogger gasireu said...

alike σε core subject και γενική θεματολογία...τα ίδια εννοεί και αυτός από την ανάποδη, εκτός αν δεν βλέπω κάτι αθεατοκοσμικό...

 
At 7/03/2009 06:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και στη φωτο μια παιδικη χαρα για μεγαλους.
Zona.
Μια παιδικη χαρα για παραφρονες
μεσα στο μυαλο τους.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home