Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2006

Η Πλύστρα

Άκουσα χθες στην εκπομπή του Κούλογλου, ότι ένα από τα συνθήματα της εξέγερσης ήταν το «Παπαδόπουλε φασίστα, παρ΄ τη Δέσποινα την πλύστρα, παρ' τη Δέσποινα και μπρος, δεν σε θέλει ο λαός». Δεν γνωρίζω αν η γυναίκα του Παπαδόπουλου υπήρξε όντως πλύστρα ή αν η χρήση του όρου ήταν μεταφορική. Το σύνθημα όμως μου κινεί το ενδιαφέρον για δύο λόγους:
Πρώτον, γιατί πιστεύω ότι, αν το ξύσεις, φανερώνεται από πίσω η εικόνα μιας κοινωνίας που 33 χρόνια πριν είχε πολλή περισσότερη δημόσια συστολή, ήταν πολύ περισσότερο κόσμια και «καθώς πρέπει», ήταν -μου φαίνεται παράδοξο και που το γράφω- πολύ λιγότερο ευέξαπτη, οργισμένη και άγρια από σήμερα. Ίσως επειδή είχαν λιγότερη κίνηση οι δρόμοι, ίσως επειδή η τηλεόραση δεν είχε καθόλου ή είχε ελάχιστες διαφημίσεις. Το σύνθημα αυτό εν έτει 2006 φαντάζει ταιριαστό για γαλαρία δημοτικού σχολείου. Το 1973, άλλωστε, στα γήπεδα τραγουδούσαν «Ρου-λα-λά-ρου-λα-λά-ρού-λα-ρού-λα-λά» και τα μπινελίκια δεν είχαν γίνει αναπόσπαστο και αυτονόητο τμήμα του ηχητικού περιβάλλοντος ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.
Δεύτερον, γιατί οι διαδηλωτές και καταληψίες δείχνουν πειραγμένοι από την ταπεινή καταγωγή και την έλλειψη class της Δέσποινας. Πρόκειται δηλαδή για σύνθημα που πιθανότατα θα έκανε τον Χρήστο Ζαμπούνη να φουσκώνει από περηφάνια και να το σιγοντάρει από το σαλέ του.
Δέκα πέντε χρόνια αργότερα -έχοντας πια στερηθεί επί μακρόν τις παραστάσεις βασιλικού μεγαλείου- η κοινωνία έδειξε πολύ περισσότερο ανεκτική στο έσχατο παραστράτημα του Μεγάλου Μπερμπάντη - Αρχηγού της.
Ένας λαός (και δη το de facto πιο προοδευτικό τμήμα του) που φώναζε κατά μιας πλύστρας, άνοιξε την αγκαλιά του φαντασιακού του κάνοντας νεύμα στην πληθωρική αεροσυνοδό να κατέβει από τα σκαλιά του αεροπλάνου και να τον ακολουθήσει στο κρεβάτι, την αποδοχή, το βάθεμα και το πλάτεμα της δημοκρατίας.

12 Comments:

At 11/17/2006 10:41:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Άρες μάρες κουκουνάρες.....
Το τραβάς από εδω, το τεντώνεις από κεί για να σου βγει ο συλλογισμός( ντεμέκ πως φτάσαμε από την Δέσποινα στην Μιμή)
Όταν έλεγαν "πάρ' την Δέσποινα την πλύστρα" το έκαναν για να τους βγει η ρίμα στο σύνθημα. Δεν ήταν πλύστρα. Στη Γεωγραφική Υπηρεσία του στρατού δούλευε.
Απορώ γιατί δεν σε κράτησε ο Τσαγκαρορουφιάνος στη ΛΙΦΟ.
Μια χαρα ταιριάζουν οι μαλακίες που γράφεις στο πνεύμα της φυλάδας του

 
At 11/18/2006 12:36:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ναι ρε ανώνυμε,αλλά και πάλι υπάρχει πρόβλημα με τη ταξικότητα της αναφοράς στο "πλύστρα" ή μήπως όχι;Οι πλύστρες θεωρούνταν,όμως,"λούμπεν προλεταριάτο" από το φοιτηταριάτο;

Άλλο αν ο 'oldboy' δεν το έγραψε έτσι...

 
At 11/18/2006 12:39:00 π.μ., Blogger Derek said...

ο (απο πάνω) ανωνυμος δεν είμαι αλλά τείνω να συμφονισω μαζί του, όχι και "πλάτεμα της δημοκρατίας." ο άι-σιχτίρ!!!

 
At 11/18/2006 03:21:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

derek, δεν κατάλαβες την ειρωνεία στο "βάθεμα και το πλάτεμα της δημοκρατίας";

 
At 11/18/2006 06:17:00 π.μ., Blogger Λύσιππος said...

Το 1973 δεν είχαμε τηλεόραση. Πήγαινα στης γειτόνισσας μερικά απογεύματα να δω κάποιες παιδικές σειρές. Τιβί πήραμε το 1975. Ασπρόμαυρη φυσικά μέχρι το 1980. Ααα ρε ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ.

 
At 11/18/2006 11:05:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Ανώνυμε" (και γνωστέ στα ματάκια μου), εργολαβία τα'χεις πήρει πλέον αυτά τα σχόλιά σου ΕΔΩ ΜΕΣΑ τις τελευταίες ημέρες! Άραξε και λίγο...

Άκου μιά συμβουλή από έναν που τρέχει κομμουνιστικό αίμα στις φλέβες του κι είναι εξοικειωμένος στο αντάρτικο πάνω στα βουνά!

Κράτα τις δυνάμεις και τις πυροβολαρχίες σου γιά έναν συγκρικρμμένο στόχο.

Μην σπαταλάς πυρομαχικά, δεξιά κι αριστερά και μην ανοίγεις πάρα πολλά μέτωπα ταυτόχρονα...

Κάθε μέρα κάνεις κι από έναν νέο οχτρό!

Δεν τ'αντέχει ο αδύναμος ώμος σου (κυριολεκτικά και μεταφορικά)

ΔΕΝ είσαι διάολε ΟΥΤΕ παιδοβούβαλος ούτε χοντρόπετσος σαν του λόγου μου.

Καλλιεργημένος κι ευαισθητούλης είσαι ο έρμος!

Το να κατέβεις στην πεδιάδα και ν'αναμετρηθείς με τον τακτικό Στρατό, φάτσα-κάρτα, θα σηματοδοτήσει την οριστική και τελειωτική ήττα σου...

Αρκετές μπαλαφάρες και μαλακίες έκανες αυτές τις τελευταίες ημέρες κι έχασες πόντους και συμπάθειες στα πέριξ...

Άσε το πράμμα να κυλίσει όπως έχει....

(*) Η θέσις του Old Boy στην LifO αντικατεστάθη από τον Χρήστο Μιχαηλίδη!
Αυτό τα λέει όλα...

(**) Επί της ταμπακιέρας τώρα: Εξ όσων θυμάμαι, ΤΕΤΟΙΟ σύνθημα ΔΕΝ ακούσθηκε ποτές! Θα ήταν κι αυτό μέρος της μυθοπλασίας του Κούλογλου, όπως όταν ΑΝΤΕΓΡΑΨΕ το Ισπανικό βιβλίο: "Έγκλημα στην Κεντρική Επιτροπή" στα Ελληνικά ως "Έγκλημα στο Προεδρικό μέγαρον", κεφάλαιο-κεφάλαιο και πλοκή-πλοκή. Ξεπατικοτούρα!

Τα λέμε!

Δεν θα χαθούμε εμείς!
ΜΙΒ

 
At 11/18/2006 11:08:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

εργολαβία τα'χεις παρει πλέον

 
At 11/18/2006 08:15:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

ΜacManus, το τσέκαρα και το σύνθημα υπήρχε.
Ανώνυμε, έχεις δίκιο, γράφω μαλακίες, άρες μάρες κουκουνάρες και άρα μάρα ζαχαρέα. Όσο για τους συλλογισμούς,τους τραβάω επίτηδες για να είναι τραβηχτικοί.

 
At 11/19/2006 04:40:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Old Boy έπεσες σε ζουλιάρη.Τού σύγκρινες τήν ΄θεόρατη΄Μιμή με την Δεσποινα.!!!
Αλήθεια η Τουρλουμούση,η Βλαχοπούλου και οΜάγος τί να κάνουν??Χωρίς αυτές σοσιαλισμός δεν γίνεται.
Αντε για να μαθαίνουν και οι νεότεροι ποιές κυβερνούσαν κάποτε τήν χώρα.
Παντως το Πασοκ δεν είναι κόμμα.Ειναι σύμπτωμα.Τα πάντα είναι Πασόκ.Η Ν.Δ. είναι Πασόκ,ο Συν είναι Πασόκ,το Κ.Κ.Ε,είναι σχεδόν Πασόκ.Το Πασόκ με μιμή ή χωρίς Μιμή καλύπτει όλη τήν χώρα.Κατι σάν δάκος να πούμε.

 
At 11/20/2006 09:00:00 π.μ., Blogger Τζιτζίκος said...

πηγες ενα σταδιο παραπάνω φίλτατε με την φωτογραφία σου: η φρειδερικη ήταν πυρηνικός φυσικος.

 
At 11/22/2006 03:33:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Χχχμμμ... Στα πλαίσια των ιστορικών αναδρομών, για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι (όπως τόσο βαρετά λένε και οι κρατικοδίαιτοι sportscasters) in his own true words the Great Ανδρέας, μετά το μυστήριο στην Παναγία την Ελευθερώτρια (στην Πολιτεία) είπε στους μαρκουτσοφόρους-καμεραμανατζήδες: "Σήμερα τηρήσαμε την υπόσχεση που είχαμε δώσει στον Ελληνικό Λαό"...

Εν μέρει σωστός ο Σπύρος... Εν μέρει γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε ποτέ κόμμα, αλλά κίνημα (τάχαμου και δήθενες (sic) ιδεολογία), ενώ στην πραγματικότητα ήταν επένδυση. Όποιος το κατάλαβε νωρίς, ευτύχησε... Οι λοιποί στην απέξω... Τους έφαγε ο βέλιουρας και η μουχρίτσα...

Sniper

 
At 11/22/2006 05:13:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

"Σήμερα τηρήσαμε την υπόσχεση που είχαμε δώσει στον Ελληνικό Λαό"...
To είχε πει όντως αυτό;
Καταπληκτικό.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home