Τετάρτη, Νοεμβρίου 08, 2006

Παράλληλο Σύμπαν

Είναι φορές που νιώθω μαλάκας.
Διαβάζοντας και το σημερινό φύλλο της Ελευθεροτυπίας αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν κάτι που φαίνεται κραυγαλέα ψεύτικο σε εμάς να αντιμετωπίζεται με κάθε σοβαρότητα από ανθρώπους όπως ο Γραμματικάκης, ο Σαββόπουλος, ο Τριβιζάς, ο Μαχαιρίτσας. Δηλαδή, δεν γίνεται να έχουμε το μονοπώλιο του κοινού νου και όλοι οι υπόλοιποι να έχουν τυφλωθεί. Δεν μπορώ λοιπόν παρά να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι είμαι μαλάκας που είμαι τόσο σίγουρος ότι η επίμαχη επιστολή δεν έχει γραφτεί από παιδί και δεν αντανακλά παιδικές σκέψεις.
Και όχι, το ποιός την έχει γράψει δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας. Η επιστολή πλασαρίστηκε ως παιδική κραυγή και ως τέτοια έκανε σάλο. Αν εμφανιζόταν ως επιστολή γονέα θα καταλάμβανε τη θέση της μαζί με όλες τις υπόλοιπες επιστολές αναγνωστών. Πιθανότατα πετσοκομμένη για να μην πιάνει και πολύ χώρο.
Άλλο το «αυτοί νομίζω ότι είμαστε» και άλλο το «κοίτα πώς μας βλέπουν τα παιδιά μας». Εντελώς άλλο.
Αν το άκριτα νοσταλγικό βλέμμα στο πάντοτε παραδεισένιο παρελθόν είναι κιτς, η απατηλή προβολή του δικού σου βλέμματος μέσα από τα μάτια του παιδιού σου είναι κιτς εις τη νιοστή, είναι η μεγάλη γιορτή του κιτς.

48 Comments:

At 11/08/2006 06:39:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. αν τους εντυπωσίαζε απλά, υπάρχει η στήλη για τις επιστολές των αναγνωστών. αλλά δεν τους έφτανε αυτό. ήθελαν να πρωτοτυπήσουν, αλλά δεν τους βγήκε, ακόμα και μετά το ρετουσάρισμα. ίσως την άλλη φορά και σε άλλους αναγνώστες.

 
At 11/08/2006 06:58:00 μ.μ., Blogger 114ΛΕΞΕΙΣ said...

θελουν και αυτοί να θαυμαζουν κατι

 
At 11/08/2006 07:04:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δε νομιζω πως δεν το εγραψε παιδι. Απλως το παιδι δεν ειναι ακριβως αυτο που φανταζομαστε οι περισσοτεροι ως παιδι. Τετοιο υφος και στομφος σε τετοια ηλικια; Γινεται, δε νομιζω πως δε γινεται, αλλα μαλλον πιο ανησυχητικο για το παιδι ειναι παρα για την κοινωνια που σχολιαζει.

 
At 11/08/2006 07:08:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Eγώ νομίζω ότι δεν γίνεται τόσο από πλευράς εκφράσεων όσο (και κυρίως) από πλευράς σκέψεων και αισθητικής.

 
At 11/08/2006 07:15:00 μ.μ., Blogger evee said...

και εγώ σκεφτόμουν ότι δεν γίνεται μέχρι που θυμήθηκα μια ξαδέρφη μου που είναι τώρα στα 13 και όχι μόνο έχει τέτοιο λέγειν, μα έχει και τσαμπουκά τόσο ώστε να γραψει και να στείλει κάτι αντίστοιχο

μεν η δικιά μου, ως παιδί, θα έκανε κάπου κάπου κανένα φάουλ και θα έλεγε κάτι που θα το'χε ακούσει από γονείς/τηλεόραση και θα'ταν λάθος

ίσως αυτό συνέβη όσον αφορά και το λαικισμό αυτού του κειμένου

επειδή όμως δεν βγάζω άκρη με τέτοιες εικασίες, και δεν μπορεί να βγάλει και κανείς στα σίγουρα, θα πρότεινα να μείνουμε στο γεγονός της δημοσίευσης της επιστολής στην πρώτη σελίδα και τίποτε παραπάνω

 
At 11/08/2006 07:16:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το παιχνίδι της δημοσιότητας ενίοτε απαιτεί και παραχωρήσεις. Όταν τα βιβλία σου ή τα άρθρα σου προβάλλονται ή φιλοξενούνται αντίστοιχα από κάποια εφημερίδα οφείλεις αυτονόητα "στήριξη" στις επιλογές της, ακόμη κι αν σε χρησιμοποιεί ως περαιτέρω πειστήριο μίας επιλογής που δυσκολεύεται να πείσει τον κοινό νου. Η διαφορά έγκειται στο ότι σεις δηλώνετε "μαλάκας" ενώ εκείνοι "κάνουν τους μαλάκες με επιτυχία".

 
At 11/08/2006 07:33:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ετοιμάζω μπανεράκι για την Ελευθεροτυπία. Βάλτε το σε εμφανή θέση.

 
At 11/08/2006 07:46:00 μ.μ., Blogger Φωτούλα Τζιώντζου said...

Καλό σας βράδυ. Συγνώμη που επανέρχομαι, αλλά έχω θυμώσει ως μάνα. Καλά και θεμιτά τα περί εφημεριδας και εκμετάλλευσης του θέματος, συγκεκριμένα της ηλικίας για να είμαστε και σαφείς, αλλά για μένα το πρόβλημα είναι αλλού. Δύο γονείς (υποθέτω, αναφέρεται μόνο η μητέρα) εκθέτουν το παιδί τους, επιτρέποντας να δημοσιευθεί το όνομα του, ο χώρος που ζεί, το σχολείο που πάει και τέλος να και η φωτογραφία του φαρδιά πλατιά απο κάτω για να μην μπερδευτούμε και καμαρώνει άλλος γονιός στη θέση μας. Εμένα με πόνεσε η φωτογραφία του μικρού με το laptop, τα ωραία του ρούχα, στο καλό δωμάτιο του σπιτιού (να κάτι που δεν έχει αλλάξει απο παλιά) με τα κάτασπρα έπιπλα, πάνω απο ένα κείμενο που εκτός των άλλων θίγει και τη μανία των σινιέ που μας διακατέχει. Και το κερασάκι το κείμενο. "Έλα μωρό μου έχεις και κείμενο", κατά το "έχω και κότερο" του Βουτσά. Βορά στον καθένα μας που συμφωνεί ή διαφωνεί με την ουσία ενός κειμένου που εγώ ελπίζω να μην του ανήκει και όλα αυτά με τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία. Φαντάζομαι ότι η μαμά θα το έστειλε σχολείο με γλυκά για τα άλλα κακόμοιρα που δεν ζουν σε ένα σπίτι σαν το δικό του. Οι συγκεκριμένοι γονείς θα έπρεπε να διώκονται για "έκθεση" ανηλίκου ή πως αλλιώς το λένε και όχι να απολαμβάνουν της ασυλίας των πρωτοσέλιδων. Άσχετο αλλά ο Τριβιζάς πολύ μου στοίχισε. Τα δικά μου παιδιά μεγάλωσαν και συνεχίζουν να μεγαλώνουν και με τα παραμύθια του και το "γούνι, γούνι ύπουλο κακό γουγούνι" (όπως τόλεγε το ζαβό μου στα 2 του) υπήρξε ένα απο δυνατά μας όπλα για να μιλήσουμε για ρατσισμό και όχι μόνο. Έτσι ποτέ οι αλλοδαπές baby sitter δεν θα κληθούν στη δική μας οικογένεια να μετέχουν στη διαχείριση της κρίσης κοινωνίας, οικογένειας, εκπαίδευσης και φορέων της.

 
At 11/08/2006 07:55:00 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Κι όμως, το ότι ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση, έστω και με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι καθόλου μα καθόλου κακό...

αρκεί να μην είναι και η συζήτηση το ίδιο μαϊμού με την επιστολή.

 
At 11/08/2006 08:05:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Nαι, βρε Γάτε, όταν όμως μια συζήτηση ξεκινά πάνω σε πλαστή βάση και υπό πλαστές προϋποθέσεις, τότε δεν μπορεί παρά να είναι και πλαστά και τα συμπεράσματά της.

 
At 11/08/2006 08:06:00 μ.μ., Blogger nonplayer said...

Γαμώ τα πτυχία μου στην κειμενογλωσσολογία, αυτό δεν γράφτηκε από 13 χρονών παιδί...

 
At 11/08/2006 08:26:00 μ.μ., Blogger J95 said...

"Διαβάζοντας και το σημερινό φύλλο της Ελευθεροτυπίας αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν κάτι που φαίνεται κραυγαλέα ψεύτικο σε εμάς να αντιμετωπίζεται με κάθε σοβαρότητα από ανθρώπους όπως ο Γραμματικάκης, ο Σαββόπουλος, ο Τριβιζάς, ο Μαχαιρίτσας."

ε μα τώρα άμα αναρωτιέσαι αυτό το πράγμα για τα συγκεκριμένα άτομα (πλην Τριβιζά που είναι zen) φταίω εγώ που σε λέω u-know-what;

 
At 11/08/2006 08:34:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Δεν μπορώ να σου απαντήσω τώρα J95, παίζω σκάκι με ένα νεκρό πρόβατο και είναι στα πρόθυρα του ματ.

 
At 11/08/2006 08:38:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

έχω χάσει κι εγώ πάσα ιδέα για την ελευθεροτυπία, που θεωρεί φυσιολογικό να προάγει το καταγγελτικό ύφος ενός -έυχομαι-να-μην-είναι 13χρονου, που έχει κάνει συρραφή φράσεων από λυσάρια εκθέσεων, κλισέ γονέων και μικροαστισμό καθηγητών... έμεινα άναυδη με τον συντηρητισμό ενός τέτοιου εξωφύλλου. παραμεγάλωσαν ή μου φαίνεται;

 
At 11/08/2006 09:40:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Παιδιά, επειδή σας διαβάζω κατά καιρούς, θα σας λύσω την απορία πώς τόσοι "γνωστοί" συμμερίστηκαν την επιστολή του "μικρού" και έκαναν σχετικές δηλώσεις.
Η καλή (;) εφημερίδα δημοσίευσε απλώς όσους δέχτηκαν να παίξουν το παιχνίδι της, οι πολλοί ερωτηθέντες που είπαν "αφήστε την πλάκα", απλώς δεν αναφέρθηκαν.
Αυτό στη γειτονιά μου το λέγαμε (με το συμπάθειο) αλλαξοκωλιές.

 
At 11/08/2006 09:40:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ρε συνάνθρωποι, γιατί είστε τόσο καχύποπτοι; Δείτε το κι από την καλή του πλευρά το θέμα:

ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ όλοι οι υπάλληλοι της Ελευθεροτυπίας που έχουνε παιδιά, ανεβαίνουν στα γραφεία του κ. Φυντανίδη και ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΜΩΝ ΩΡΩΝ ΤΟΥΣ (χωρίς καμμιά μείωση μισθού εννοείται) ώστε να μπορούν να περνάνε ώώώώρες με τα παιδιά τους και να σώσουν αυτοί πρώτοι τη νεολαία μας.

ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ αυτής της διεκδίκησης, ο κ. Φυντανίδης ΒΟΥΡΚΩΝΕΙ, τους ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ με συγκίνηση και τους την ικανοποιεί πάραυτα.

ΕΠΕΙΤΑ παίρνει στο τηλέφωνο τον κ. Τεγόπουλο και του ζητάει ΤΑ ΙΔΙΑ για λογαριασμό του.

ΕΥΘΥΣ ΑΜΕΣΩΣ ο κ. Τεγόπουλος ΛΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΛΑΜΑ και παραχωρεί χωρίς δεύτερη σκέψη στον κ. Φυντανίδη το δικαίωμα να εργάζεται 4-6 ώρες καθημερινά.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ξαναγυρίζει στα παιδιά του κιόλοι μαζί στον καναπέ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΦΚΑ από την τζάμπα έκδοση που μοίρασε η καλή εφημερίδα, εννοείται.

Ρε σεις, ΤΟΟΟΟΟΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ, ΛΥΓΙΣΑ :-)

 
At 11/08/2006 10:02:00 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

-Ω, τί κόσμος, παιδί μου... ¨Ετσι ήταν πάντα;

-Όχι, μπαμπά, παλιά ήταν πολύ καλύτερα...

Σ;))))))))

 
At 11/08/2006 10:20:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Το λυπάμαι αυτό το παιδί.
..και.. δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσα να νιώσω..

 
At 11/08/2006 10:53:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τραγικό πως η συγκεκριμένη εφημερίδα έχασε παντελώς την αξιοπιστία της, κάτι που υποπτευόμουν από καιρό και επαληθεύτηκε, δυστυχώς, σήμερα και χθες. Κρίμα για το παιδί και για όλους όσους περίμεναν να διαβάσουν τέτοια ψεύτικα γράμματα για να συγκλονιστούν. Τέτοιο λαϊκισμό, τέτοια εθελοτυφλία έχουμε καιρό να συναντήσουμε.

 
At 11/08/2006 10:59:00 μ.μ., Blogger Jason said...

Μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι βγαίνουν για να εκπροσωπήσουν έναν ολόκληρο χώρο (πράγμα που δεν απέχει από την πραγματικότητα, αλλά μάλλον όχι ακριβώς έτσι όπως θέλουν να το εννοούν) ο οποίος, με τη σειρά του, υποτίθεται ότι διέπεται από ένα σύνολο αξιών. Ο κώδικος αυτών των αξιών υποτίθεται ότι ορίζει τη θέση που πρέπει να παίρνει κανείς σε κάθε ζήτημα, ωσάν τσιτάτο.
Η γλώσσα των καλλιτεχνών όταν καλούνται να σχολιάσουν ένα κοινωνικό θέμα είναι πιο ψεύτικη και από των πολιτικών όταν καλούνται να σχολιάσουν ένα πολιτικό θέμα. Απλώς γιατί είναι εξίσου προβλέψιμη αλλά, επιπλέον, είναι όσο το δυνατόν πιο απλοϊκή για να είναι δήθεν αληθινή, γνήσια, πηγαία, αυθόρμητη έκφραση του κοινού περί παντός επιστητού αισθήματος των όσων ανήκουν σε αυτόν το χώρο.
Όσο, δε, διευρύνονται οι χώροι αυτοί, τόσο ο υποτιθέμενος κώδικας αξιών τους εκφυλίζεται και τόσο πιο απογοητευτικές για τους σκεπτόμενους ανθρώπους είναι οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων τους...

 
At 11/09/2006 12:29:00 π.μ., Blogger Γιωργος Μανουσακης said...

Η επιστολή δεν λέει τίποτα διαφορετικό από χιλιοειπωμένες κουβέντες σχετικά με την ανατροφή των σύγχρονων παιδιών. Επί της ουσίας δεν έχει τίποτα μα τίποτα πρωτότυπο.

Μάλλον η μαμά την έχει γράψει, αλλά αυτό δεν είναι πολύ κακό.

Κατά τη γνώμη μου, μέσω της επιστολής η Ελευθεροτυπία προσπαθεί να διατηρήσει το προφίλ της "σοφιστικέ" και "κεντροαριστερής" εφημερίδας.

Δεν το χρειάζεται.

Διαβάζω "Ε" μόνο για τον "Ναυτίλο" και τον "Τύπο των ήλων" και τα δύο πρωτοσέλιδα ουδόλως με συγκίνησαν, πιο πολύ με απώθησαν.

Πάντως "Ε" θα συνεχίσω να διαβζω.

 
At 11/09/2006 01:04:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αν πάντως το 'γραψε όντως παιδί παιδένιο, δηλ. κανονικό, του πρέπει μια θέση στη Βουλή των Εφήβων.
Με δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά από 3ετία. Και μετά διορισμός στην Ελευθεροτυπία.
Ως υπεύθυνος του παιδικού προγράμματος.
Το οποίο θα αλλάξει. Και θα μεταδίδει ντοκυμανταίρ από Κόσοβο, Σρεμπένιτσα και Νταρφούρ.
Για να φτιάξει, επιτέλους, ο άτιμος αυτός κόσμος.

 
At 11/09/2006 01:18:00 π.μ., Blogger Γνωμοδότης said...

Πολύ γέλιο.

Συμφωνώ (!) με J95. Καθόλα αναμενόμενο που οι γνωστοί δηθενιστές Γραμματικάκης, ο Σαββόπουλος και ο Μαχαιρίτσας έγραψαν ό,τι έγραψαν. Κρίμα που δεν ζεί ο Σαμαράκης να προσθέσει και αυτός το λιθαράκι του στο ντουβάρι της συζήτησης που άναψε.

Antvol, συμφωνώ και επαυξάνω.

 
At 11/09/2006 01:18:00 π.μ., Blogger Thrass said...

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ξαναγυρίζει στα παιδιά του κιόλοι μαζί στον καναπέ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΦΚΑ από την τζάμπα έκδοση που μοίρασε η καλή εφημερίδα, εννοείται.

Τζόνυ, άσε, χάλια. Το χειρότερο είναι ότι ακριβώς στην εναρκτήρια πρόταση, η μετάφραση αλλάζει όλο το νόημα του βιβλίου! (αλλάζοντας έναν παρακείμενο σε ενεστώτα, για λόγους που μόνο ο μεταφραστής ξέρει)

 
At 11/09/2006 01:43:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«Το χειρότερο είναι ότι ακριβώς στην εναρκτήρια πρόταση, η μετάφραση αλλάζει όλο το νόημα του βιβλίου! (αλλάζοντας έναν παρακείμενο σε ενεστώτα, για λόγους που μόνο ο μεταφραστής ξέρει)»
Πώς το έχει κάνει; «Κάποιος πρέπει να συκοφαντεί τον Γιόζεφ Κ»;

BFO, αν είναι να συμφωνείτε με τον J95, το μόνο που απομένει στο ελληνόφωνο κρατίδιο είναι να δούμε διαφήμιση του μαγαζιού του ΜacManus στη Lifo. Γκρίζα δε ακόμη καλύτερα :)

 
At 11/09/2006 02:15:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Οχι ρε γμτ! Τα δικά μου παιδιά είναι δυσλεκτικά και μογγόλια!
Ο ένας, συνομήλικος του Ελευθεροτυπία, παίζει όλη μέρα με τη γάτα και το PSP,
κι ο άλλος στα 16 του, δεν γράφει τέτοια έκθεση, όλη μέρα στα μπλογκ είναι και στο Warcraft.
γαμώ τα κωλόπαιδα γαμώ...
και πάνε και σε ιδιωτικό

γαμώ την κοινωνία...

 
At 11/09/2006 04:04:00 π.μ., Blogger christosk said...

Παλιό το χούι της Ελευθεροτυπίας να προσπαθεί να πρωτοτυπεί στα εξώφυλλά της. Μιλάμε για ψύχωση! Τι να κάνει όμως κι ο κακόμοιρος ο Τύπος. Πώς να ανταγωνιστεί τα παράθυρα; Όσο για τους διασήμους, είναι ό,τι και οι παραθυράδες, απλά στο πιο κουλτουρέ και αριστερό

 
At 11/09/2006 04:40:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κάποτε, που συμβιβαζόσαστε με τη φτώχεια, αλλά ήσαστε ευτυχισμένοι γιατί ήσαστε τίμιοι. Αξιοπρεπείς. Δεν απορρίπτατε αξίες καθημερινές και η ζωή σας είχε χρώμα, γράφατε ποιήματα, διηγήματα την ώρα της δουλειάς.
Αυτή η ειδυλλιακή εικόνα του παρελθόντος θυμίζει σκηνή από ελληνική ταινία, αλλά στο πιο σοφιστικέ. Εκεί ο πτωχός και τίμιος Παπαμιχαήλ τραγουδούσε λαϊκά στην οικοδομή.
«Πίσω ολοταχώς», που λέει κι ο Χριστόδουλας.

Αχ άρρωστε κόσμε, που κατοικείς στο ελληνόφωνο κρατίδιο με χαμένη μνήμη.
Εδώ είναι φανερό ότι η μαμά και ο μπαμπάς διαβάζουν και Καθημερινή (και συγκεκριμένα Γιανναρά)...

Μας ακούτε νεοέλληνες και τσιφτετέλληνες γονείς;...
...και είναι φαν του Σαββόπουλου.

 
At 11/09/2006 09:11:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

Δίπλα από την δήλωση του Σαββόπουλου υπάρχει η δήλωση της, so called, Χρυσάλκηστης Μπαλαμούτη - φοιτήτριας δημοσιογραφίας !!!! Λέτε να είναι ο πραγματικό της;

Ή μήπως είναι ο Τσαγκαρουσιάνος με ψευδώνυμο;;;

 
At 11/09/2006 09:28:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

Μόλις διάβασα και την επιστολή του Αλέξανδρου. Αριστουργηματική.

Από τη λίστα με τους τελειωμένους που έκαναν δηλώσεις ίσως πρέπει να είμαστε επιεικείς με κάποιους από τους πανεπιστημιακούς που (υποθέτω) τους χώσανε ένα πρωί το μικρόφωνο στο στόμα κι εκείνοι έκπληκτοι, πήραν θέση, όπως νομίζουν οτι όφειλαν. Προφανώς δε μιλάω για τον Γραμματικάκη, του οποίου, είπαμε, ο κόσμος είναι τρυφερός και αγγελικά πλασμένος.

 
At 11/09/2006 09:51:00 π.μ., Blogger cyrus said...

Η μαμά είναι, βρε! Αφού το είπε το παιδί, στα προλεγόμενα της επιστολής: "Εγώ δεν βλέπω τηλεόραση, από τη μητέρα μου τα μαθαίνω όλα"...

 
At 11/09/2006 09:53:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

η μεγαλύτερη πλάκα είναι οτι νιώθω οτι ζουμε τη μέρα της μαρμότας.
τσουλάμε συνέχεια αλλά στο ίδιο σημείο

 
At 11/09/2006 10:45:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ΑΝ οι εργαζόμενοι έπαιρναν στα σοβαρά τις δημόσια και δακρύβρεχτα διακηρυγμένες ανθρωπιστικές δηλώσεις των αφεντικών τους, και τους απαιτούσαν να είναι ΣΥΝΕΠΕΙΣ με αυτές, τότε παίδες δεν θα έμενε τίποτε όρθιο από τον αγγελικά πλασμένο κόσμο μας.

Πριν από καμμιά 30ριά χρόνια, οι εργάτες ενός εργοστασίου τροφίμων στην Ιταλία είχαν κηρύξει απεργία και το είχαν καταλάβει για πολύ καιρό λέγοντας ότι δεν παράγει τρόφιμα αλλά δηλητήρια. Φυσικά βρήκαν ΜΑΖΙΚΗ συμπαράσταση, αντίθετα με απεργίες που γίνονται απλά και μόνο για καλύτερους μισθούς και συνθήκες δουλειάς.

Τώρα λοιπόν, που μαζί με τους ελευθεροτύπιους ανθρωπισμούς ευδοκιμούν και οι οικολογικές ευαισθησίες στα υψηλότατα κλιμάκια της κοινωνίας μας, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θ' αντιδρούσε μια κυβέρνηση για μιαν απεργία σαν την παραπάνω ... ή πώς για μια απεργία με αίτημα τη δραστική μείωση των εργάσιμων ωρών ώστε να προσέξουμε περισσότερο τα παιδιά μας!

ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ, μήπως είναι καιρός να πάρουμε το δούλεμά τους ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ και να τους το αντιγυρίσουμε με τους ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ αφήνοντάς τους γυμνούς από επιχειρήματα;

 
At 11/09/2006 10:54:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Νομίζω ότι το βλέμα μας επικεντρώνεται στο δάκτυλο και όχι στο αστέρι που δείχνει...

 
At 11/09/2006 11:31:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Κραυγή στο πανελλήνιο" κτλ. Σαν εξώφυλλο-κράχτης της Εσπρέσσο δεν είναι? Κατά τη γνώμη μου το κείμενο είναι μάπα, είτε το έγραψε ενήλικος είτε το παιδάκι. Τς, τς, πώς ξέπεσαν έτσι στην Ε?

 
At 11/09/2006 11:53:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

karry το αστέρι είναι γλυκερό και απεχθές σαν μια ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα γεμάτη από σοκολά μους.

 
At 11/09/2006 01:04:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Οι 13χρονες τσιγγανες εχουν εγγονια και συγγραφουν καθημερινα (λιστα για ψωνια).
Η μαμα τους απλα δεν ειναι τοσο καλη μανατζερ.
--
e.

 
At 11/09/2006 03:04:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Νερινα@
Συμφωνω μεχρι δορυφορικης κεραιας με ο,τι λες. Δυο μικρες επισημανσεις μονο. Καποιος ταλαιπωρος γονιος καποτε ειχε ανεβασει φωτο της κορης του στο μπλογκ του και πεσανε να τονε φανε. Εδω εχουμε ξεκαθαρο προμοσιον του παιδιου (να το θυμηθειτε, σε λιγο θα εχει το ιδιο στατους με τον Βασιλακη Καιλα) απο τους γονεις μεσω μεγαλης (σε κυκλοφορια) εφημεριδας (της ιδιας που δημοσιευσε ΟΟΛΗ την ιατροδικαστικη εξεταση της κοπελας απο την Αμαρυνθο). ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ; Επισης, για τον τρισμεγιστο Τριβιζα, εχω να πω τα εξης: θα τον βρηκαν στο Λονδινο, θα του ειπαν οτι 13χρονος εγραψε αυτο και τι εχετε να πειτε. Ενας απλος, λογικος ανθρωπος θα σκεφτοταν οτι προφανως ο δημοσιογραφος το εχει διασταυρωσει το γεγονος και οτι μιλαμε για παιδι θαυμα. Δεν εχει κανενα λογο ο Τριβιζας να ξερει ή να φανταστει ή να υποψιαστει οτι η Ε λεει ψεμματα.

e@
Το ενδιαφερον σου για το λαο μου παντα με συγκινει ρε συ. Ο σκληρος μου δισκος και το αφρατο κωλαρακι μου στην διαθεση σου.

 
At 11/09/2006 05:09:00 μ.μ., Blogger kerasia said...

Τελικά θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι ήταν μια εξαιρετικά καλή επιλογή πρώτης σελίδας.
Τους έπιασε όλους: και όσους λατρεύουν το κιτς, και όσους λατρεύουν να το μισούν.

 
At 11/09/2006 05:17:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Γιατί μας δουλεύετε, καλοί μου δικαστικοί συντάκτες της "Ε";

 
At 11/09/2006 05:56:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Lazopolis, το θέμα Χρυσάλκηστης κατά τη γνώμη μου πρέπει να συμπεριληφθεί σε προσεχή επιστολή 13χρονου, όπου θα καταγγέλλει τη νοοτροπία των παππούδων - γιαγιάδων να μην παραιτούνται από το δικαίωμά τους στο όνομα του εγγονιού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τέτοιων αριστουργηματικών ονομάτων. Στις επόμενες γενιές δε το πρόβλημα θα διογκωθεί γιατί αν την μία γιαγιά τη λένε Χρυσάλκηστη και την άλλη Δημητραντωνία το πιθανότερο όνομα του εγγονιού θα είναι Δημητραντωνιαχρυσάλκηστη. Και πάει λέγοντας βέβαια.
Κερασιά, διαφωνώ. H πρόσκαιρη εμπορικότητα και ντόρος έχει αντίκτυπο σε απώλεια αξιοπιστίας και κύρους. Στο παράλληλο σύμπαν της μπλογκόσφαιρας που ζούμε τουλάχιστον. Στο αληθινό σύμπαν, στον αληθινό κόσμο, η ελληνική κοινωνία έχει συγκλονιστεί από τα λόγια του 13χρονου.
Κarry, όπως γράφω και στο ποστ, το φεγγάρι υποτίθεται ότι μας το έδειξε παιδικό δάχτυλο. Αυτό που μας έδειξε η «Ε» ΔΕΝ ήταν το φεγγάρι αλλά ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ. Αν το φεγγάρι είναι όντως φεγγάρι και όχι αντικατοπτρισμός, ας το έδειχνε το αληθινό ενήλικο δάχτυλο κι ας γινόταν τότε μια συζήτηση τίμια.

 
At 11/09/2006 06:14:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Πώς είναι η κλητική του παλίμπαις; Τέλος πάντων, όπως και να 'ναι αγαπητέ φίλε, η απάντηση στο «Γιατί θέλουν τα παιδιά, ζώα», νομίζω είναι ότι μάλλον το αντίθετο ισχύει, μάλλον εσείς θέλετε τους αναγνώστες και τους τηλεθεατές, ζώα ή, αν δεν τους θέλετε, νομίζετε πάντως ότι είναι ζώα.

 
At 11/09/2006 06:36:00 μ.μ., Blogger Thrass said...

"Πώς το έχει κάνει; «Κάποιος πρέπει να συκοφαντεί τον Γιόζεφ Κ»;"

To "δίχως να έχει κάνει τίποτα κακό" ο μεταφραστής το μετέτρεψε σε "δίχως να κάνει τίποτα κακό". Αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να έχει κάνει κάτι κακό στο παρελθόν (αν και όχι σε εκείνο το πρωινό).

Έτσι είναι, ο συγγραφέας μπορεί να σκέφτεται επί εβδομάδες ή μήνες το πώς ακριβώς πρέπει να γράψει κάτι και έρχεται μετά ο μεταφραστής και γράφει την πρώτη μαλακία που τού έρχεται στο μυαλό.

 
At 11/09/2006 06:40:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Έλα μωρέ, πώς κάνεις έτσι, σιγά τη σημασία που έχει η εναρκτήρια πρόταση της «Δίκης».

 
At 11/09/2006 06:54:00 μ.μ., Blogger just me said...

Αγαπητέ Oldboy, αν και σε διαβάζω επιμελώς, δεν έχω ξανασχολιάσει στο blog σου, γιατί η σχέση μου με το μέτωπο "μπλογκόσφαιρα" είναι προς το παρόν αμφιθυμική, και ως προς τι θέλω να σχολιάζω και ως προς τον χρόνο που μπορώ να αφιερώνω.
Ωστόσο, το θέμα της επιστολής, ως ήθος δημοσιογραφικό και ως ήθος ιδιωτικό, είναι κατάφωρα προσβλητικό και για τη δική μου νοημοσύνη, την αισθητική και εντέλει και την ηθική μου άποψή, ώστε θέλω να εκφράσω τη συμφωνία μου μαζί σου.
Δεν γίνεται... Και αν γίνεται από άποψη γλωσσική και εκφραστική, δεν γίνεται από την άποψη της γνώσης και της αίσθησης μιας παλιότερης κοινωνικής πραγματικότητας με αναφορές στις παλιές καλές εποχές που οι γονείς ήταν απαλλαγμένοι από καταναλωτικά πρότυπα κλπ., όπως και η χρήση της λέξης "τσιφτετέλληνες" -ήμαρτον, ποιο δεκατριάχρονο θα μπορούσε να τη γνωρίζει και να την περιλάβει στο λεξιλόγιό του, όχι ως παιγνίδι, αλλά με το νόημα ακριβώς που της έδωσε ο δημιουργός της (ίσως αυτό εξηγεί και τη θέση του δημιουργού αυτού ως προς την επιστολή, κολακεύτηκε και ανταποδίδει).
Ως προς την ουσία του πράγματος, τώρα, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω λιγότερο με τη Νερίνα, η οποία θέτει το θέμα υπό τον τύπον των ήλων, όπως και με όσους υποστήριξαν ότι, αν κάνουμε λάθος όλοι εμείς, και η επιστολή είναι αυθεντική, μάλλον τον μικρό Αλέξανδρο πρέπει να λυπόμαστε.
Συγγνώμη για το σεντόνι, μου βγήκε με μια αναπνοή και δεν προλαβαίνω να κάνω editing.

 
At 11/09/2006 07:59:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εντάξει, μπορεί να ήταν ή να μην ήταν τόσο επιτυχημένοι οι τίτλοι προχθές και χθες, αλλά σήμερα νομίζαν πέτυχαν:

«ΕΚΛΟΓΕΣ: Οι Αμερικανοί πολίτες ξύπνησαν και...
Αφόπλισαν τον πιστολέρο
»

Ευτυχώς. Τώρα πια θα έχουν μια δημοκρατική διακυβέρνηση και συνεργασία με τον λαό του Ιράκ και του Αφγανιστάν.
Όπως επί Κλίντον (Για να μαθαίνουν οι μεγάλοι· τα 13χρονα τα γνωρίζουν αυτά).

 
At 11/12/2006 05:38:00 μ.μ., Blogger lemon said...

"αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν κάτι που φαίνεται κραυγαλέα ψεύτικο σε εμάς να αντιμετωπίζεται με κάθε σοβαρότητα από ανθρώπους"

Για AKOMH MIA ΦΟΡΑ, oldboy, έβαλες σε λόγια τις σκέψεις μου.
Και (το σπουδαιότερο) για ακόμη μια φορά ένιωσα ότι, ούφ, δεν είναι εγώ η παράλογη και καχύποπτη που σκέφτεται έτσι, είναι κι άλλοι, και μάλιστα άνθρωποι που εκτιμώ, εσύ και οι των σχολίων σου.
Ούφ, ευτυχώς.

 
At 11/15/2006 05:29:00 μ.μ., Blogger Hurricane Lily said...

Πες τα, ρε γαμώτο!!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home