Κυριακή, Μαρτίου 27, 2011

Ο Βλακάν


Τα έλεγε πάντα τόσο περίπλοκα, που δεν σου ήταν εύκολο ούτε να τα καταλάβεις -αν και αρκετοί ισχυρίζονταν ότι καταλάβαιναν- ούτε όμως και να τα απορρίψεις σαν μπούρδες· εξακολουθούσε να παίζει το ενδεχόμενο να ήταν όντως βαθυστόχαστος. Αλλά σε αυτά τα θέματα αν δεν πιστοποιείται το βάθος σου με τρόπο θεσμικό κι επίσημο, η πλάστιγγα συνήθως γέρνει προς την πλευρά του χλευασμού. Έτσι τον έβγαλαν Βλακάν. Αυτός επιχείρησε να ερμηνεύσει το περιπαικτικό παρατσούκλι με μια ακόμη σειρά από δαιδαλώδεις συλλογισμούς, τους οποίους δεν σου ήταν εύκολο να καταλάβεις -αν και αρκετοί ισχυρίζονταν ότι τους κατάλαβαν- ούτε όμως και να απορρίψεις σαν μπούρδες. Ωστόσο είχε πληγωθεί αρκετά ο εγωισμός του, οπότε μόνος του, όταν και έβγαζε την δαιδαλώδη στολή που ντυνόταν ενώπιον του ακροατηρίου του, σιγοτραγουδούσε πικραμένος: «Εδώ είναι Βλακάνια, δεν είναι παίξε γέλασε, ντιρετέμ λε ντιλέμ» (χωρίς να είναι όμως σίγουρος τι σήμαινε ούτε το ντιρετέμ ούτε το λε ντιλέμ). Του αρκούσε που ήταν σίγουρος για το τι σήμαινε κάθε λέξη από τους συλλογισμούς που εξέθετε ενώπιον του ακροατηρίου του. Εκείνη ακριβώς την εποχή, ένα βράδυ που τσεκάριζε τα μέιλ του πριν κοιμηθεί, είδε ότι του είχε έρθει από άγνωστο αποστολέα η ακόλουθη παράφραση:

---
---
---
---
Δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει ο παραφραστής, αλλά ήταν που ήταν κλονισμένη η αυτοεικόνα του από το παρατσούκλι, το πήρε θεόστραβα. Απάντησε στον αποστολέα με ένα μέιλ που έγραφε απνευστί από τις δύο και δέκα ως τις τρεις παρά πέντε. Οι λέξεις ήταν τουλάχιστον δύο χιλιάδες, μπορεί και τρεις. Ανταπαντώντας ο αποστολέας τον ξεπέρασε σε χρόνο (έγραφε από τις τρεις έως τις τέσσερεις και κάτι δευτερόλεπτα), αλλά οι λέξεις του ήταν μόνο δύο, μπορεί και τρεις. Ο Βλακάν σάστισε κι έπεσε για ύπνο μπερδεμένος. Χρόνια αργότερα που μου διηγούνταν την ιστορία των μέιλ, τον ρώτησα αν είχε διαδραματιστεί το βράδυ που άλλαζε η ώρα. Ο Βλακάν με κοίταξε για ώρα διευρευνητικά και μετά, αντί άλλης απάντησης, άρχισε να μου κάνει μια διάλεξη περί της σχετικότητας του χρόνου, που δεν μου ήταν εύκολο ούτε να την καταλάβω, ούτε όμως και να την απορρίψω σαν μπούρδα. Το ρολόι μου πάντως -που έπιασα τον εαυτό μου να το κοιτάζει δύο, μπορεί και τρεις φορές- έδειχνε να επιβεβαιώνει σε ρίαλ τάιμ τους συλλογισμούς του (όσο μπορούσα εν πάση περιπτώσει να τους παρακολουθήσω), γεγονός που με εντυπωσίασε, κάνοντάς με να άρω τις αμφιβολίες μου και να καταταγώ οριστικά στους θαυμαστές του.

10 Comments:

At 3/27/2011 10:48:00 μ.μ., Blogger celin said...

Aν υποψιαστω οτι καποια βελη απο τη φαρετρα των σαρκαστικων σου υπονοουμενων,στρεφονται εναντιον του τιτανοτεραστιου Ζακ Λακαν,
τοτε,φιλτατε, θα εξαπολυσω εναντιον σου διαδικτυακο πολεμο ανευ προηγουμενου,
ξεκινωντας απο μια αναλυση κοντα στις 10.000 λεξεις που θα εξηγει τη λακανικη κοσμοθεωρια στους ανιδεους:)

Πραγματικο,Συμβολικο,Φαντασιακο,συμβολικη ταξη,Μεγαλος Αλλος,αντικειμενο μικρο α,
κ αυτα θα ειναι μονο η αρχη:)

 
At 3/27/2011 11:02:00 μ.μ., Blogger ή ταν ή επί τας said...

Ο έξυπνος από το βλάκα απέχουν μια μόνο στιγμή...μια στιγμή που πρέπει με πολύ προσοχή να παρακολουθήσεις για να κατανοήσεις την διαφορά!

 
At 3/27/2011 11:16:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Celin, o Λακάν μου έδωσε το ωραίο ταξίδι του λογοπαιγνίου. Και έντεκα στα δέκα ποστ μου που είναι τέτοιου τύπου, από κάποιο λογοπαίγνιο ξεκινούν.

 
At 3/28/2011 12:20:00 π.μ., Blogger Кроткая said...

πόσο τυχαία είναι η επιλογή της συγκεκριμένης εκτέλεσης του αυθεντικού τραγουδιού;

 
At 3/28/2011 12:41:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Σε σχέση με το περιεχόμενο του ποστ εντελώς. Σε σχέση με το πόσο μου αρέσει, καθόλου τυχαία :)

 
At 3/28/2011 01:06:00 π.μ., Blogger Νοσφεράτος said...

ωραιοτατος ο Βλακάν

 
At 3/28/2011 12:25:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Βλακάν!

Ακούγεται πολύ Sci-Fi! Κάπου στο μακρυνό μέλλον ο Βλακάν στον πλανήτη Βαλκάν, στην περιοχή Griechenlabd DNT, με ασημένια φτηνιάρικη στολή σκάβει στο ραδιενεργό ορυχείο για ορυκτούς πόρους(;) ενώ ακούει στο διαστημικό mp3 player ...Χάρις Αλεξίου διασκευασμένο...

Καλό σενάριο για b-movie. Προς το παρόν ας αρκεστούμε στο live trailer που ζούμε...

 
At 3/28/2011 04:42:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

RESPECT Γέροντα (http://www.filaki.gr/jokes_fill.php?jokeID=24103 μου θύμισε αυτό το ανέκδοτο, που το θεωρώ ένα απο τα καλύτρα που υπάρχουν, αλλα το respect το εννοώ by all means και για πολλούς λόγους γι αυτό το συγκεκριμένο ποστ). Το τραγούδι είναι και μένα απο τα αγαπημένα μου και η εκτέλεση αυτή επίσης.

και μια και δε ρώτησε κανείς ως τώρα, θα μας πεις τις 2-3 λέξεις ή θα μας αφήσεις να αναρωτιόμαστε και να αυτοσχεδιάζουμε;

 
At 3/29/2011 06:40:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

- Παύλο78, πράγματι ακούγεται λίγο διαστημικό το Βλακάν, οφείλω να το παραδεχτώ.


- «Μιλάς με γρίφους, γέροντα»
Χαχαχαχα.
Όσο για τις λέξεις, δεν είναι τόσο θέμα, τις βρίσκουμε (θα μπορούσαν ας πούμε να είναι κάτι σαν «Κατάλαβα νομίζεις; Ίσως»).

 
At 3/30/2011 05:24:00 μ.μ., Blogger Ferdinand+Miranda said...

tha mas kapseis oti exei apomeinei apo ta egefalika mas kutarra leme!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home