Πέμπτη, Ιουλίου 05, 2007

Να μην οργανωθούμε, ρε παιδιά

Το αν μπορεί μελλοντικά να υπάρξει κάτι αληθινά ελπιδοφόρο από όλη αυτήν την ιστορία των ιντερνετικών κινητοποιήσεων θα κριθεί κατά τη γνώμη μου στο πεδίο της εκπροσώπησης. Η διατήρηση της δυναμικής και η ενδεχόμενη μετατροπή της σε αυριανή δύναμη θα εξαρτηθεί από το αν όλη αυτή η ιστορία αποκτήσει οργάνωση, εκπροσώπηση, επίσημη φωνή: την στιγμή ακριβώς που θα τα αποκτήσει θα αυτοαναιρεθεί και σε μεγάλο βαθμό. Το «Να οργανωθούμε, ρε παιδιά» του γνωστού ανεκδότου θα πρέπει στην προκειμένη περίπτωση να μετατραπεί σε «Να μην οργανωθούμε, ρε παιδιά». Γιατί όσο κι αν η οργάνωση συνιστά δύναμη, η φύση του μέσου μάς δείχνει ότι δύναμή του δεν είναι η οργάνωση αλλά το χάος, δεν είναι η συγκέντρωση των φωνών αλλά η διασπορά τους. Η οργάνωση θα σημάνει έλεγχο και προβλεψιμότητα. Δεν πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένο πρόσωπο η όλη ιστορία. Όταν δεν βλέπεις το πρόσωπό του άλλου, όταν ο άλλος δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος, όταν δεν ξέρεις με ποιόν έχεις να κάνεις και να συναλλαχθείς, τότε αρχίζεις να τον υπολογίζεις και να τον φοβάσαι περισσότερο. Τα παιχνίδια των μικροεξουσιών, των καπελωμάτων και εν τέλει της απαξίωσης και απογοήτευσης ξεκινούν ακριβώς στο επίπεδο της επίσημης εκπροσώπησης. Κι όσο κι αν η επίσημη εκπροσώπηση, η οργάνωση κι οι θεσμοί είναι αναγκαία κακά (ή καλά) για τη λειτουργία της κοινωνίας, η μέχρι τώρα εμπειρία ίσως υποδεικνύει ότι διαδικτυακά τα πράγματα μπορούν να λειτουργούν κάθε φορά αυθόρμητα και ο αναγκαίος συντονισμός τους να γίνεται ad hoc.
Μπορεί και να λέω βλακείες, αλλά κι έτσι αν είναι, ούτε η πρώτη φορά είναι ούτε προφανώς η τελευταία :)

47 Comments:

At 7/05/2007 09:49:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Καλά τα λες εσύ, έχω διαβάσει και παλαιότερα posts σου στα οποία μιλάς γι'αυτό το κίνημα των bloggers.
Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί τέτοια μανία από μερικούς bloggers, "να δείξουμε τη δύναμή μας"! Το blog είναι ένα journal με σχολιασμό, ελληνιστί δημοσιογραφικό ημερολόγιο. Όταν αποφασίζεις να φτιάξεις ένα δικό σου, το κάνεις για να μεταφέρεις το εμείς στο εγώ σου, να βάλεις τους άλλους στη θέση σου, όχι για να βάλεις το εγώ σου στο εμείς. Γι'αυτό υπάρχουν οι κοινότητες, οι κομμούνες... Στο κάτω κάτω, δεν είμαστε όλοι φτιαγμένοι για τα κοινά, όσο και να το κουράσουμε δε θα τα καταφέρουμε.
Τέτοια πρεμούρα πια..."Είμαστε πολλοί"..."Μαζί μπορούμε"..."Θα τους αφυπνίσουμε"...και άλλα τέτοια κλισέ... Αμ τα άλλα, "μην αναπαράγετε τα γραφόμενά μου"..."ρωτήστε με πριν τα αναπαράξετε"...Δε λέω, μαλάκες είναι οι δημοσιογράφοι που επειδή δεν έχουν ιδέες σερφάρουν στο διαδίκτυο να κλέψουν πρωτογενείς σκέψεις άλλων και να τις χρησιμοποιήσουν, όχι σαν πηγές αλλά σαν αυτούσια πονήματα, αλλά κι εσύ ρε blogger γράφεις δημόσια...τι περίμενες...
Θυμάμαι πέτυχα πριν λίγο καιρό σ'ένα σχόλιο άλλου blogger σε post σου, την απορία του γιατί επιτρέπεις τα ανώνυμα σχόλια...(ξέχασα να το σχολιάσω τότε και μετά πέρασε η μπογιά του). Θα το κάνω τώρα (μη χάσω...), γράφε εσύ μάγκαμ με το προφίλ σου για να μας διαφημίσεις την πραμάτια σου κι άσε τους υπόλοιπους να χαθούμε στην ανωνυμία μας.
Τεσπά, δικά σαν είναι τα blog σας, κάντε τα ότι θέτε...

 
At 7/05/2007 09:59:00 μ.μ., Blogger Sraosha said...

Το μπλογκ είναι μέσο, όπως η τηλεόραση ή το βιβλίο, όχι σκοπός. Αν χάρη στη διαδραστικότητα και την αμεσότητά του καταστεί μέσο για να αναπτυχθούν οι άγνωστες παρά τοις Έλλησι αλληλεγγύη και κοινωνική συνείδηση, τόσο το καλύτερο.

Άλλωστε, το χάος έχει την τάση να αυτοργανώνεται, έτσι κι αλλιώς. ;-)

 
At 7/05/2007 10:48:00 μ.μ., Blogger akindynos said...

@sraosha, μπα, ώστε έτσι λοιπόν! Και 'γώ γιατί παρατηρώ μια τάση της τάξεως να αυτοδιαλύεται; Και μη χρησιμοποιείτε αυτές τις παμπόνηρες διατυπώσεις. "Έτσι κι αλλιώς" ... λες και στα αλήθεια υπήρξε μια φορά που μπορούσαμε να διαλέξουμε.

Μια ζωή "έτσι κι έτσι" θυμάμαι. Και "αλλιώς, αλλιώς! ΑΛΛΙΩΣ [γδούπος, σπάσιμο φαναριών]". Σταματήστε να ταΐζετε τον κοσμάκη με ψεύτικες ελπίδες και φανταχτερά template.

(ελπίζω να έδειξα με το παραπάνω ότι είμαι φιλοσοφημένα οργισμένος με τον Σραόσα)

 
At 7/05/2007 11:20:00 μ.μ., Blogger ΠΡΕΖΑ TV said...

Το χαος δεν αποτελει μια μορφη οργανωσης;

 
At 7/05/2007 11:25:00 μ.μ., Blogger Niemandsrose said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 7/05/2007 11:30:00 μ.μ., Blogger gasireu said...

''Σταματήστε να ταΐζετε τον κοσμάκη με ψεύτικες ελπίδες και φανταχτερά template.''

ποιόν ακριβώς κοσμάκη;
δεν είναι τηλεόραση το blog των, ούτε ομιλία στο Σύνταγμα με σημαιάκια, ούτε συναινετικό χτύπημα στην πλάτη
και με κάθε πόστ δεν μοιράζονται δωρεάν τσάντες ή τσόντες (συνήθως ;) )!

είσαι ο και λέγεσαι,
καλή οπτική γωνία έχεις καταλάβει, κατ' εμέ!

 
At 7/05/2007 11:50:00 μ.μ., Blogger Πυθαγόρας Σάμιος said...

Φυσικά και δεν είπες βλακείες.
Το αντίθετο.
Τα έχουμε δει πολλές φορές.
Η οργάνωση οδηγεί στο καπέλωμα (από κόμματα, οργανώσεις, επωνύμους, ΜΜΕ...).

Τώρα για το αν οι bloggers έχουν δύναμη...
Οι δύο τελευταίες κινήσεις ήταν για τη Βία και για την Αμαλία.

Αποτελέσματα;
Nέο κρούσμα βίας δεν υπήρξε.
Γιατί;
Γιατί τέλειωσαν τα πρωταθλήματα, όχι χάρη στους bloggers.

Με την Αμαλία;
Μάθατε αν καταγγέλθηκε κάποιος γιατρός (ή πιάστηκε επ'αυτοφώρω) επειδή έπαιρνε φακελάκι;
Αν ναι, πείτε μου ποιός.

Και τώρα οι πυρκαγιές.
Φωνές, συγκεντρώσεις κλπ για να αποδείξουμε ότι είμαστε ευαισθητοποιημένοι, για να ξεθυμάνουμε, ώσπου να συμβεί κάτι καινούριο και να αρχίζουμε να φωνάζουμε για εκείνο μέχρι να συμβεί κάτι άλλο κλπ κλπ

Χρειάζονται ουσιαστικές λύσεις.
Μπορούμε να εμποδίσουμε να κτιστούν βίλλες στα καμένα;
E;

 
At 7/06/2007 12:18:00 π.μ., Blogger ΓΑΪΔΑΡΑ said...

Μηδενισμός: Να μην οργανωθούμε βρε παιδιά
Ελπίδα: Να οργανωθούμε σωστά βρε παιδιά

 
At 7/06/2007 12:51:00 π.μ., Blogger Thrass said...

@Sraosha,
Τεχνικώς μιλώντας: ναι υπάρχουν τάσεις οργάνωσης στο χάος, αλλά η τάση διάλυσης της τάξης (=αύξηση της εντροπίας) είναι πολύ πιο ισχυρή, συμπαντικά. Αυτός είναι κι ο λόγος που πεθαίνουμε, ας πούμε. Τελοσπάντων, από μια φράση πιάστηκα, αλλά είπα να το ξεκαθαρίσω.

 
At 7/06/2007 02:22:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«έχω διαβάσει και παλαιότερα posts σου στα οποία μιλάς γι'αυτό το κίνημα των bloggers».
Να μου τα δείξεις και μένα σε παρακαλώ, γιατί δεν έχω γράψει παλιότερα ποστ που να μιλάνε για κανένα κίνημα των μπλόγκερς. Μάλλον με μπερδεύεις με άλλους ή με κάποιον που έχεις στην φαντασία σου.
«Τέτοια πρεμούρα πια..."Είμαστε πολλοί"..."Μαζί μπορούμε"..."Θα τους αφυπνίσουμε"...και άλλα τέτοια κλισέ...»
Επίσης να μου δείξεις αν έχω γράψει ποτέ οτιδήποτε τέτοιο ή σε σχετικό πνεύμα.
Μ' άλλα λόγια εκείνο που μου την βαράει και για αυτό είμαι επιθετικός απέναντί σου είναι ότι είμαι στον αντίποδα όσων λες.

 
At 7/06/2007 02:37:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Sraosha, συμφωνώ.
Ακίνδυνε, το συνήθως συμβαίνον είναι να μην καταλαβαίνουν οι άλλοι αν σοβαρολογώ ή ειρωνεύομαι. Ομολογώ ότι τώρα δεν καταλαβαίνω εγώ αν σοβαρολογείς. Μαλακία που το ομολογώ γιατί έτσι εκθέτω το iq μου στα όμματα όλων, αλλά δεν βαριέσαι :) Σόου πληζ εξπλέιν γιουρσελφ.
Γαϊδάρα, κι όμως δεν είναι μηδενιστικό το ποστ μου.
Domingo, οι προβληματισμοί σου είναι και δικοί μου και αν δεν ήταν θα συμμετείχα κι εγώ ενθουσιωδώς σε ό,τι έχει προηγηθεί έως τώρα. Αλλά πέραν της συμπτωματολογίας των ηλεκτρονικών κινητοποιήσεων (δεν μ' αρέσει η λέξη, αλλά δεν έχω άλλην εύκαιρη τώρα) που μπορεί πράγματι να μην έχει οδηγήσει πουθενά ή ώρες ώρες να είναι και αφελής, υπάρχει μια δυναμική άμεσης, μαζικής και ακαπέλωτης αντίδρασης μέσω των νέων τεχνολογίων, η οποία μπορεί σε λίγα χρόνια να φαίνεται ανέκδοτο, αλλά υπάρχει κι ένα ενδεχόμενο να μην φαίνεται ανέκδοτο αλλά κάτι ουσιαστικότερο και βαθύτερο. Κι αυτό το δεύτερο ενδεχόμενο δεν θέλω να το αποκλείσω.

 
At 7/06/2007 02:48:00 π.μ., Blogger Rodia said...

~~Old Boy, πολύ καλά τα γράφεις. Η οριζόντια δράση, που λέει κι ο Νεφέλικας, δλδ η δράση χωρίς αρχηγούς και καθοδηγητές, είναι κάτι πρωτόγνωρο ιδίως για τον τράχηλο του έλληνα, ο οποίος -αντίθετα από το σχετικό ρητό- όχι μόνο υποφέρει ζυγό αλλά χωρίς αυτόν του είναι δύσκολο να κινήσει το μυαλό του. Υπάρχουν και φρέσκιες αποδείξεις...

ΠΡΕΖΑ TV said...
Το χαος δεν αποτελει μια μορφη οργανωσης;

-->> Το Χάος είναι καλύτερα οργανωμένο από οτιδήποτε άλλο, ίσως για τούτο να προσπαθούν οι κυβερνήσεις να το πετύχουν!:-)
(εμεις προπορευόμαστε)

 
At 7/06/2007 02:55:00 π.μ., Blogger Rodia said...

A! Να θυμίσω και το -ενδεικτικό της σημασίας του χάους- τραγουδάκι:
«Είμαι στα χάη μου
όταν σ' έχω πλάι μου»

το χάος έχει ΚΑΙ πληθυντικό αριθμό:-)

 
At 7/06/2007 09:32:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@old-boy
"Να μου τα δείξεις και μένα σε παρακαλώ, γιατί δεν έχω γράψει παλιότερα ποστ που να μιλάνε για κανένα κίνημα των μπλόγκερς. Μάλλον με μπερδεύεις με άλλους ή με κάποιον που έχεις στην φαντασία σου."
[Για την Αμαλία-1/6/07, Εσύ πόσα ποστάκια λογόκλεψες σήμερα;-12/6/07] Είχα μείνει με την εντύπωση πως τα συγκεκριμένα γραφόμενά σου αφορούσαν στους Έλληνες bloggers, δεν είπα ότι έκανες και ανάλυση στο φαινόμενο!
"Επίσης να μου δείξεις αν έχω γράψει ποτέ οτιδήποτε τέτοιο ή σε σχετικό πνεύμα."Αναφερόμουν σε άλλους bloggers, όχι σε σένα!
Μ' άλλα λόγια είμαστε στην ίδια όχθη! Σε σένα αναφέρθηκα μόνο όταν είπα:"Καλά τα λες εσύ, έχω διαβάσει και παλαιότερα posts σου στα οποία μιλάς γι'αυτό το κίνημα των bloggers." και "Θυμάμαι πέτυχα πριν λίγο καιρό σ'ένα σχόλιο άλλου blogger σε post σου, την απορία του γιατί επιτρέπεις τα ανώνυμα σχόλια." Τα υπόλοιπα δεν ήταν για σένα!!! Είμαι αγενής και χρησιμοποιώ τα σχόλιά σου για να αναφερθώ σε άλλους, ακατανόητη η επιθετικότητά σου. Ξαναδιαβάζοντας το σχόλιό μου δεν καταλαβαίνω γουάτ μισλέντ γιου

@gasireu
από τη δική μου τη γωνία η θέα είναι σκατά, αλλά δεν έχω λεφτά για μετακόμιση...

 
At 7/06/2007 10:28:00 π.μ., Blogger Sraosha said...

Όπως σωστά το θέτει κι η Ροδιά, αυτοργάνωση δε συνεπάγεται μονοφωνία και ιεραρχική δόμηση. Κοινώς, μια χαρά το υπογράμμισε ο old boy.

 
At 7/06/2007 11:28:00 π.μ., Blogger akindynos said...

Το ηθικό μου έχει πέσει στο πάτωμα και με κοιτάζει απορημένο στα μάτια. Ναι, ένα πέιραγμα προς τον Σραόσα ήταν.

Ωστόσο, όπως σημειώνει και ο Θρας, η αυτοοργάνωση είναι η μια και μοναδική νικηφόρα μάχη σ' ένα πόλεμο χαμένο από χέρι. Φιλοσοφικά μιλάω, όχι πολιτικά.

Για το πολιτικό μέρος, η αυτοοργάνωση από-τα-κάτω μου φαίνεται ωραίο πράγμα. Η αυτοοργάνωση από-τα-πάνω (mainstream μκο και εθελοντισμος) μου κάνει κάτι σε outsourcing της "δαπανηρής" πολιτικής.

 
At 7/06/2007 11:40:00 π.μ., Blogger gasireu said...

σωστή οπτική γωνία, με ρεαλιστική θέα.

 
At 7/06/2007 12:44:00 μ.μ., Blogger ggl said...

Όντως για την όποια εξουσία το πιο τρομοκρατικό είναι η αυτοοργάνωση, η έλλειψη αρχηγών και καθοδηγητών, να μην έχει ποιόν να διαφθείρει και να εξαγοράσει.

@Thrass ασχέτως με τον δεύτερο θερμοδυναμικό η τάση για αυτοοργάνωση στο χάος είναι σημαντική και μη αμελητέα, λόγω των ελκυστών που ενυπάρχουν συνήθως σε αυτό. Σε αυτούς τους ελκυστές ίσως οφείλεται η γέννησή σου και μάλλον οι σπείρες των γαλαξιών. Το χάος παράγει "τάξη" με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

 
At 7/06/2007 02:52:00 μ.μ., Blogger Thrass said...

GGL,
όπως φαντάζεσαι, δε διαφωνώ (στο θεωρητικό κομμάτι τού σχολίου σου). Και, αν δέχεσαι ότι αυτή η αυτοοργάνωση συμβαίνει κατ' εξαίρεση και εν τέλει είναι καταδικασμένη (πχ, το αντιληπτό σύμπαν είναι καταδικασμένο), τότε δε διαφωνείς ούτε εσύ μαζί μου.

Σχολείο Πολυπλοκότητας και Χάους το κάναμε εδώ μέσα, sorry, Οld Boy.

 
At 7/06/2007 03:04:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

σεβαστη η συλλογιστικη σου αλλα νομιζω οτι δεν ζημειωνει μια μαζικη φωνη διαμαρτυριας αρκει να μη μεινει αορατη και ηλεκτρονικη. αν αποκτησει φυσικη υποσταση και δε περιοριστει σε ενα απλο κλικ στο κυβερνοχωρο θα εχει και καποιο αντικτυπο. Ελαχιστο αλλα θα εχει.

 
At 7/06/2007 03:30:00 μ.μ., Blogger ggl said...

@Thrass η αυτοοργάνωση είναι ο κανόνας. Σκέψου ότι οι ασυμπτωτικές καμπύλες των ασταθών πολλαπλοτήτων είναι σύνηθες φαινόμενο στα περισσότερα φυσικά συστήματα, οι ασυμπτωτικές αυτές είναι ελκυστές, διαμορφώνουν τον φασικό χώρο. Δες και τον ορισμό του χάους Devaney(1986).

Σε αυτό που συμφωνώ είναι ότι όλα εν τέλει είναι μάταια καθώς το μέλλον διαγράφεται μάλλον να είναι η μεγάλη σχάση, άρα ένας φωτονικός χυλός. Ένα απόλυτα στοχαστικό σύστημα.

Όπως βλέπεις Old Boy το άρθρο στο κάναμε μπίλιες. Το φαινόμενο ονομάζεται "kollhmenoi me th mpala effect" και εμείς των θετικών επιστημών είμαστε ειδήμονες σε αυτό.

 
At 7/06/2007 05:48:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ακίνδυνε, συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην απαισιοδοξία. Να γιατί το μέλλον μάς επιφυλάασει και λιγότερες απογοητεύσεις. Μέχρι τότε όμως δεν βλάπτει πού και πού να παριστάνουμε ότι βρυχώμαστε. Μπορεί και να τσιμπήσουν.
Gasireu, σώστα τα είπες πριν, με κάθε ποστ και μια τσάντα ή μια τσόντα δώρο. Και το κυριότερο στην ίδια ακριβώς τιμή με την βασική έκδοση των ποτ.
Ιdimon, η βασική μου επιφύλαξη και αντίρρηση είναι σε μια μόνιμη εκπροσώπηση. Κατά περίπτωση θα μπορούσε να υπάρχει, αλλά κι αυτό όπου είναι απαραίτητο. Δηλαδή, υποθετικό παράδειγμα, αν βγει σε παράθυρο δελτίου ειδήσεων κάποιος με λεζάντα από κάτω «Εκπρόσωπος Ελλήνων Μπλόγκερ», πάλι θα αναγκαστεί να μιλήσει με τους όρους τους γνωστούς, τους όρους τους τηλεοπτικούς: η τηλεόραση σε αφομοιώνει σε χρόνο dt και σε μεταβάλει σε τηλεοπτικό προϊόν.
Thrass και Ggl, φημολογείται ότι είστε φίλοι. Δεν πάτε να τα πείτε κάπου οι δυο σας όλα αυτά τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα για τον ορισμό του χάους Devaney; Θα πρότεινα το Divani Caravel. Aν συνεχίσετε εδώ, προσκαλώ και τον εκ Χαβάης ειδήμονα Lazopolis να δώσει την δική του οπτική γωνία.
Επίσης και όποιος άλλος φίλος φυσικός θέλει ελεύθερα μπορεί να συνεισφέρει στον διάλογο που μόλις τώρα αρχίζει να φουντώνει :)

 
At 7/06/2007 05:51:00 μ.μ., Blogger dannossiel said...

μπορεί να χεις και δίκαιο...αυτό το ad hoc πολύ μ αρεσε πάντως...

 
At 7/06/2007 05:56:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Eλλείψει τσόντας ή τσάντας, αναγκάστηκα να δωρίσω ένα λατινικό.

 
At 7/06/2007 06:10:00 μ.μ., Blogger Niemandsrose said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 7/06/2007 06:38:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

OK, δηλώνω ένοχος στο αδίκημα της αγένειας, αλλά υποπίπτω σε αυτό μόνο και μόνο επειδή θεωρώ χειρότερο το αδίκημα της τυπικότητας. Δηλαδή προτιμώ να απαντάω στα σχόλια με τα οποία αντιτίθεμαι (ή να κάνω πλάκα ή εν πάση περιπτώσει να κάνω σχόλια που προωθούν τη συζήτηση) από το να απαντάω σε κάθε σχόλιο με το οποίο συμφωνώ, μόνο και μόνο για να απαντήσω και να είμαι ευγενικός. Σε παλιότερα ποστ είχα απαντήσει σε δικά σου σχόλια ενώ δεν είχα απαντήσει σε άλλα.
Δεν λέω ότι κάνω καλά. Απλά εξηγώ τη συλλογιστική μου.

 
At 7/06/2007 08:01:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σε ευχαριστούμε, θα έπρεπε μάλλον να πουν κάποιοι. Σε ευχαριστώ oldboy και για άλλον -επιπλέον- λόγο.

 
At 7/06/2007 08:46:00 μ.μ., Blogger IdentityCafe said...

Poly swsta ta les oldboy...
na doume pou tha kinhthoun ta blogs kai ti rolo exoun...an kai anthrwpoi pou grafoun opws esy (kai kapoies fores diafwnw me ayta pou grafeis) me kanei na pistevw pws safws exoun logo yparxhs...

 
At 7/06/2007 10:29:00 μ.μ., Blogger lazopolis said...

Σε ευχαριστώ κι εγώ 0ld boy για όλα.

Για τις ασυμπτωτικές καμπύλες των ασταθών πολλαπλοτήτων δεν έχω λόγια. Συγχαρητήρια στους ggl και thrass που μπόλιασαν με ζουμερή φυσική ένα ακόμα ποστ. Και, με την ευκαιρία, ζητώ ευθέως περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για τις ασταθείς πολλαπλότητες όσο και για την "μεγάλη σχάση".

Υπάρχει ένα καταπληκτικό διήγημα του Ασίμοφ σχετικό με το θερμικό θάνατο του σύμπαντος, πάντος.

 
At 7/06/2007 10:30:00 μ.μ., Blogger lazopolis said...

#define πάντος πάντως

 
At 7/06/2007 10:45:00 μ.μ., Blogger Sraosha said...

Υπάρχει ένα καταπληκτικό διήγημα του Ασίμοφ σχετικό με το θερμικό θάνατο του σύμπαντος, πάντος.

Ποιο ρε; Έχω να διαβάσω Ασίμοφ από τα 20 μου, από τότε που διάβασα κι εκείνο με τη μπάλα του μπιλιάρδου...

 
At 7/06/2007 11:02:00 μ.μ., Blogger gasireu said...

Η χώρα εδώ είναι σκοτεινή. Και δύσκολη. Φοβάμαι.
Ξένη φωτιά μην την ανακατεύεις, μου είπαν.
Όμως εκείνος καίγονταν μονάχος. Καταμόναχος.
Κι όσο αφανίζονταν τόσο άστραφτε το πρόσωπο.
Γινόταν ήλιος.
Στην εποχή μας όπως και σε περασμένες εποχές
άλλοι είναι μέσα στη φωτιά κι άλλοι χειροκροτούνε.
Ο ποιητής μοιράζεται στα δυο.

από το ποίημα
Ο καιόμενος, του
Τάκη Σινόπουλου

 
At 7/07/2007 12:43:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

The Last Question, έκανα και ποστ για να μη το ψάχνω!

 
At 7/07/2007 02:43:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Lazopolis, εσύ τι πετάγεσαι σαν την πορδή να κάνεις σχόλιο; Σε φώναξε κανείς;
Gasireu, καταπληκτικό το απόσπασμα, αλλά και ολόκληρο το ποίημα όπως το διαβάζω στο μπλογκ σου, και ειδικά ο στίχος «Είμαι από την φύση μου φτιαγμένος να παραξενεύομαι».
Στην εποχή μας πάντως όπως και σε περασμένες εποχές,
εκτός από αυτούς που είναι μέσα στη φωτιά και αυτούς που τους χειροκροτούνε,
υπάρχουν κι αυτοί που τους συκοφαντούνε.
Ο μεγάλος ποιητής ίσως να είναι αυτός που μοιράζεται στα δύο,
προσπαθώντας να νιώσει ταυτόχρονα κάτι από τον τρόμο και το μίσος των τρίτων,
ώστε ανάμεσα στη φωτιά και το χειροκρότημα,
να τους φιλήσει με τα καμένα χείλη του
ή να τους σκοτώσει με τις πύρινες παλάμες του.


(Συγνώμη, είναι περασμένη η ώρα και ξέφυγα).

 
At 7/07/2007 03:44:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σας διαφεύγει μια λεπτομέρεια. Για να μπορείτε να ξοδεύετε το χρόνο σας αναλύοντας τις όποιες κινητοποιήσεις σημαίνει ότι αυτές όντως γίνονται και τελικά αφορούν περισσότερους από όσους απλά συμμετέχουν σ' αυτές. Ή τουλάχιστον αφορούν πολύ κόσμο οι αιτίες που τις πυροδοτούν (κακή περίθαλψη & παιδεία, κρατική βία, πυρκαγιές & ασυδοσία, κλπ).

Το ίδιο ισχύει και για το μέσο (που όντως τείνει να γίνει καραμέλα των media). Δεν είναι ούτε δημοσιογραφία τα blogs, ούτε λογοτεχνία, ούτε επιστημονική έρευνα, ούτε "αγαπητό μου ημερολόγιο". Επικοινωνία είναι ρε παιδιά. Άνθρωποι που ανταλλάσσουν απόψεις, κάνουν χαβαλέ, φλερτάρουν και βαριούνται παρέα. Κι όταν βρίσκουν κάτι που τους ενώνει και τους ενοχλεί, μερικοί δε θέλουν να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. That's all.

Οι εποχές αλλάζουν και ο κόσμος σιγά-σιγά συνειδητοποιεί ότι κοιτάζοντας την πάρτη του δεν τον έχει οδηγήσει και πουθενά καλύτερα από εκεί που ήταν πριν. Ψάχνει ξανά τρόπους να συσπειρωθεί και να αντιδράσει. Ένας νέος τρόπος να χτιστούν συλλογικότητες (διαρκείας ή σποραδικές, μαζικές και μη) είναι το internet. Κι όχι μόνο τα blogs (μου φαίνεται κάπως αλαζονική αυτή η στάση - λες και εμείς είμαστε κάποια ελίτ μέσα στο πόπολο).

Επίσης, ως τώρα δεν έχω δει κανέναν από όσους έχουν ασχοληθεί με την (συχνά υποτυπώδη) διοργάνωσή των διαφόρων κινητοποιήσεων να βγαίνει στο γυαλί και να δίνει συνεντεύξεις. Προχθές που συγκεντρωθήκαμε στο Πεδίο του Άρεως καμιά εβδομηνταριά άτομα, τη διώξαμε την κάμερα του SKY. Λάθος μας ίσως, αλλά κανείς μας δεν ήθελε να φανούν οι φάτσες μας. Όχι γιατί κρυβόμαστε από κανέναν, αλλά γιατί δε γουστάρουμε βρε αδελφέ να γίνουμε εκπρόσωποι εικονικών κοινοτήτων (που απολαμβάνουν τη δόξα χωρίς να συμμετέχουν κιόλας). Απλά νοιαζόμαστε και πάμε να οργανώσουμε χαλαρά κάποια πράγματα. Πίεση ασκούμε, ενημέρωση κάνουμε, ε, κι αν παίρνουμε και πολιτική θέση συμπαθάτε μας. Δεν πάμε να κατέβουμε και στις εκλογές...

Γι' αυτό αφήστε τη θεωρία κι ελάτε να παίξουμε στο συντριβάνι του Συντάγματος την Κυριακή ;-)

Στις 7 το απόγευμα. Αν θέλετε, μπορείτε να φορέσετε μάσκες. Κι αν σας ρωτήσει κανείς αν είσαστε bloggers πείτε "δεν ξέρω / δεν απαντώ". Μην κάθεστε όμως έτσι άλλο στον καναπέ και το φιλοσοφείτε ενώ τελειώνει το οξυγόνο. Αμαρτία είναι...

 
At 7/07/2007 01:56:00 μ.μ., Blogger ggl said...

Κοίτα Old Boy, όπως έχεις δει και από κοντά, εγώ και ο Thrass είμαστε πολύ άγριοι τύποι. Τραβάμε μαχαίρι με το παραμικρό. Το προηγούμενο Σάββατο μάλιστα βρεθήκαμε στο Caravel, σε έναν γάμο ενός κοινού μας φίλου και η φήμη μας είναι so notorious που ο φίλος μας μας κάθισε σε ξεχωριστά τραπέζια. Για να αποφύγουμε το ματοκύλισμα λοιπόν, διασταυρώνουμε τα ξίφη μας σε ξένα blog και τα κάνουμε λίμπα. Ήρθε λοιπόν η ώρα και του δικού σου blog.

 
At 7/07/2007 03:19:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Αγαπητέ Νεφέλικα, συμφωνώ με τα περισσότερα από όσα λες. Διαφωνώ όμως με το ότι «Δεν είναι ούτε δημοσιογραφία τα blogs, ούτε λογοτεχνία, ούτε επιστημονική έρευνα, ούτε "αγαπητό μου ημερολόγιο". Επικοινωνία είναι ρε παιδιά. Άνθρωποι που ανταλλάσσουν απόψεις, κάνουν χαβαλέ, φλερτάρουν και βαριούνται παρέα».
Δεν είναι μόνο αυτό τα μπλογκ. Είναι πολλά και διαφορετικά πράγματα και αυτό είναι και το μεγαλύτερο προσόν τους, καθώς καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες διαφορετικών κατηγοριών ανθρώπων.
Όσο για το ποστ μου ασφαλώς και δεν υπονοεί ότι η εκπροσώπηση της αυριανής διαμαρτυρίας έχει οτιδήποτε το μεμπτό. Το αντίθετο. Για το μέλλον μιλάω και για το τι κατά τη γνώμη μου θα συνιστούσε αυτοπαγίδευση.
Ggl, μην μου λερώσετε με τα αίματα μόνον.

 
At 7/07/2007 05:39:00 μ.μ., Blogger Suspect said...

συνηθως η δραστηριοποιηση και η ευαισθησια στο ιντερνετ αρχιζει και τελειωνει στο forward

Απο την αλλη ομως, ειναι καλυτερο απο την απαθεια, την αδιαφορια και τη νεα φυτινη...

 
At 7/07/2007 06:25:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το μέλλον πάντα κρύβει παγίδες. Ακόμα κι αν κάθεται κάποιος κλεισμένος σπίτι του και δε συμμετέχει σε συλλογικότητες και τα ρέστα, πάλι έχει να αντιμετωπίσει παγίδες. Όσο για την επικοινωνία μέσω blogs, νομίζω ότι τα περικλείει όλα. Από τη στιγμή που αποτελεί δημόσια έκφραση, ένα οποιοδήποτε post με οποιοδήποτε θέμα και οποιαδήποτε προσέγγιση συμμετέχει στο παιχνίδι της επικοινωνίας. Αλλιώς δεν είναι blog, είναι η γάτα του Σρέντιγκερ (αυτό είναι αφιέρωση στους φίλους φυσικούς).

 
At 7/07/2007 08:33:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Nefelika, για να ξεκαθαρίσουμε τι λέω, δεν λέω να μείνει κανένας σπίτι του ούτε μιλάω κατά των κινητοποιήσεων. Εκφράζω τη γνώμη μου για το τι θα ήταν ευκταίο και τι απευκταίο να συμβεί μελλοντικά ως προς την μορφή και την οργάνωση των κινητοποιήσεων.
Επίσης υπό την έννοια που το θέτεις και μια εφημερίδα στο παιχνίδι της επικοινωνίας συμμετέχει, όπως κι ένα λογοτεχνικό βιβλίο που εκδίδεται. Αλλά έκανες διάκριση στο προηγούμενο σχόλιό σου λέγοντας ότι τα μπλογκ είναι μόνο επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων και όχι οτιδήποτε άλλο.

 
At 7/07/2007 09:42:00 μ.μ., Blogger christina said...

Απο μια αλλη οπτικη γωνια φαινεται σαν καποιοι να δοκιμαζουν τα αντανακλαστικα μας και τη χρησιμοτητα των μπλογκς ως μεσου πιεσης: "Για να δουμε, ως που ειναι ικανοι να το φτασουν; Αμα τους κατεβασουμε στο δρομο, θα έρθουν;"
Αυτο που δε θελω, ειναι να εκπαιδευτουμε τοσο καλα στη μπλογκοδιαμαρτυρια ωστε να γινουμε ετοιμη δυναμη για οποιον ξερει να μας ξεσηκωνει καθε φορα.

 
At 7/07/2007 11:42:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Έχασα κάτι ;
gs

 
At 7/08/2007 12:22:00 π.μ., Blogger Niemandsrose said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 7/08/2007 12:31:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Niemandsrose, όχι, καλά έκανες, καμιά φορά χρειάζονται και οι διευκρινίσεις :)
Passer-by, προς το παρόν πάντως το όλο πράγμα είναι αυθόρμητο και όχι κατευθυνόμενο.
Gs, εξαρτάται απ΄το τι είχες :)

 
At 7/08/2007 11:21:00 π.μ., Blogger christina said...

@ old boy

Αυθορμητο από την πλευρα των μπλογκερς, κατευθυνομενο απο την πλευρα εκεινουν που εμπνεονται τις κινησεις;

Αυτο το "προς το παρον" ειναι φραση- κλειδι, νομιζω.

 
At 7/09/2007 06:38:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εντάξει, old-boy, δεν έχασα τίποτε.
gs

 
At 7/12/2007 02:34:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν ξαναυπήρξε (κρατική)βία;
Δε ξαναυπήξαν φακελάκια;

Κάποιοι ζούνε στον δικό τους ιστό-κοσμο...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home