Δευτέρα, Μαΐου 07, 2012

Ελεύθερα και Γενναία

Δεν συνετρίβη πέρα από κάθε προσδοκία μόνο ο δικομματισμός. Ταπεινώθηκαν μαζί του όλοι οι μηχανισμοί κατασκευής συναίνεσης του συστήματος. Οι πολίτες εξήγησαν δια της ψήφου τους πως ό,τι είχαν να φοβηθούν το φοβήθηκαν. Πως επιλέγουν πλέον να στέκονται γυμνοί ενώπιον των  τρομερών συνεπειών -αληθινών ή φουσκωμένων- με τις οποίες επί δύο και πλέον ατελείωτα χρόνια τους προειδοποιούσαν και τους φοβέριζαν. 
Ας έρθουν λοιπόν το χάος, ο όλεθρος, η εκμηδένιση. Ως «συνεργείο διάσωσης» χάνετε ακόμα και από αυτά σε δημοτικότητα. Τόσο απεχθείς είχατε καταντήσει, τόσο πολύ ντροπή για τη νοημοσύνη μας αποτελούσαν όλες αυτές οι ασταμάτητες μεταμορφώσεις και ανακολουθίες, τόσο πολύ αισχρό ήταν να παριστάνετε τους σωτήρες και να ζητάτε να επανανομιμοποιηθείτε επισείοντάς τα.
Το έχουμε λοιπόν εμπεδώσει πάρα μα πάρα πολύ καλά το ένα και μοναδικό αφοπλιστικό ερώτημα που θέτετε επί δύο και πλέον ατελείωτα χρόνια
και χωρίς να βρούμε μια σίγουρη απάντηση για το πού αλλού θα βρούμε τα λεφτά,
για το πώς αλλιώς θα συνεχίσουμε να ζούμε,
σας απαντήσαμε πως παίρνουμε το ρίσκο να πάψουν να μας δίνουν τα λεφτά,
πως παίρνουμε το ρίσκο να αλλάξουν όλα όσα ξέραμε για τον τρόπο που ζούμε,
αφενός επειδή ήδη έχουν αλλάξει, επειδή ήδη ζούμε αλλιώς, ενώ πολλοί δεν ζουν απλώς αλλιώς, ζουν ήδη στις καταστάσεις που τόσο γλαφυρά περιγράφετε,
και αφετέρου επειδή φτάνει μια στιγμή που αυτό που βιώνεις εξουδετερώνει αυτό που σου επικοινωνείται και προσπαθεί να σε χειραγωγήσει.
Μια στιγμή δηλαδή αληθινής ελευθερίας.
Ανεξάρτητα από την ευρύτερη συστημική κρίση, ο ελληνικός λαός δεν είναι άμοιρος ευθυνών για το σημείο που έχει φτάσει η χώρα.
Αλλά την 6η Μαϊου δεν ψήφισε ανεύθυνα, δεν ψήφισε επιπόλαια, δεν ψήφισε αυτοκαταστροφικά.
Ψήφισε ελεύθερα και γενναία.
Και μην μου τρίψεις το ποσοστό των ναζιστών στη μούρη για να μου απαντήσεις,  επαγγελματία παπαγάλε. Ντρέπομαι για το ποσοστό τους, αλλά καλό θα είναι να αρχίσεις να ντρέπεσαι κι εσύ.
Και να καταλάβεις επιτέλους πως δεν κατέρρευσαν μόνο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κατέρρευσε κατεξοχήν ο λόγος σου, κατέρρευσε κατεξοχήν η προπαγάνδα σου, κατέρρευσε κατεξοχήν η ιδέα που είχαν τα αφεντικά σου για τη δυνατότητά σου να επηρεάζεις τον κόσμο. Δεν περνάει πια η μπογιά σου. Πέρασε η ταξική μπογιά του ΔΝΤ και δεν τη ξεβάφεις.
Ελεύθερα και γενναία, λοιπόν. Έτσι ψήφισαν οι Έλληνες στις 6 Μαϊου 2012. 

71 Comments:

At 5/07/2012 04:24:00 π.μ., Anonymous Vangelis said...

Ποια γενναίοτητα ρε φίλε. Με το που τα (πρωην) μεγάλα κόμματα δεν μπορούσαν πλέον να πουν ότι λεφτά υπάρχουν και να τάξουν διορισμούς και επιδόματα, ο (γενναίος!) έλληνας αναζήτησε στα μικρότερα κόμματα το ίδιο παραμύθι. Αυτά, μακρυά από την εξουσία (ως ποτε άραγε), μπορούσαν να του το πασάρουν άριστα. Και δεν φταις εσύ, και πετρέλαια θα βγάλουμε και θα διώξουμε τους κακούς και θα διορίσουν και 100 000 ναουμε! Τσουπ ο έλληνας, στο στοιχείο του. Ψήφισε τους μικρούς κλώνους των μεγάλων κομμάτων που πλέον δεν μπορούν να τους παραμυθιάσουν άλλο.
Εδω τα λένε και οι ίδιοι. Καμαρώνουν! Ο Τσιπρας είναι ο νέος Ανδρέας λένε. Ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ του 81. Θα μας δώσει χρήμα, θα τα βαλει με τους ξένους και να πάλι τα επιδόματα, να οι διορισμοί! Που για αυτές τις πρακτικές οι ίδιοι βρίζουν το ΠΑΣΟΚ ότι χρέωσε την χώρα! Παράνοια.
Εσύ βλέπεις γενναίοτητα, εγώ βλέπω μικρότητα.
Και ψιτ, πλέον το αντιμνημονιακο μπλοκ είναι το ίδιο ισχυρό με το μνημόνιακο. Με πολλούς ψηφοφόρους, φίλους επιχειρηματίες, στήριξη. Από όλα. Και παπαγαλάκια...ιφ γιου νοου γουατ αι μιν...old boy φίλε μου, χεχεχε...!

 
At 5/07/2012 06:00:00 π.μ., Blogger pasaenas said...

Old, πάλι κάτι μου λείπει από την ανάλυσή σου. Μου φαίνεται πως προσπερνάς σαν φοβισμένος παπαγάλος το ποσοστό των ναζιστών επειδή δε θέλεις να στεναχωρήσεις τους αναγνώστες σου. Ο επαγγελματίας που μέμφεσαι δεν ψέλλισε τίποτα απόψε νομίζω για το νιου πάρλιαμεντ έντρι-και σηκώθηκε και στο εγέρθητι. Απόψε άργησα να γυρίσω σπίτι γιατί μετρούσα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής. Τα έβλεπα να πετάγονται από τους φακέλους που ανοίγαμε και τα είχα χάσει. Μου έλειπε οξυγόνο στην αίθουσα παρόλο που όλα τα παράθυρα ήταν ανοιχτά. Σκεφτόμουν την Άρεντ, τον Τοντόροφ, τον Πρίμο Λέβι. Την άγνοια που είναι κάθε μέρα κυβέρνηση. Θεωρείς ότι πρέπει να ξεπεράσουμε το σοκ επειδή πλέον δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να φανερωθούν; Όσο για το ελεύθερα και γενναία, εγώ διακρίνω επιπολαιότητα και πολύ θυμό. Ψηφίσαμε μεν αυτοκαταστροφικά αλλά το ξέρουμε: θέλομε δε θέλομε, θα μας εσώσουν που λέει και ο ποιητής. Η Αριστερά θα απουσιάζει ως συνήθως. Νομίζω δηλαδή, αν μου επιτρέπεις, ότι παραείσαι επιεικής με τους «ανεξάρτητους» Έλληνες. Είναι εγκλωβισμένοι, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά σήμερα με το 7% διέπραξαν ύβρι. Και φοβάμαι μήπως είναι μόνο η αρχή. Διάβασε τυχαία σχόλια τους στα Social Media και θα αισθανθείς απελπισία. Ίσως φταίει απλά το ότι δεν έχω κοιμηθεί. Καλημέρα.

 
At 5/07/2012 08:05:00 π.μ., Anonymous Thrass said...

Τα συγχαρητήριά μου σε Τσίπρα, Καμμένο και Χρυσή Αυγή που πήγαν πολύ καλά.

Με θλίβει που 19% (~ένας στους πέντε ψηφοφόρους, ίσα με το ποσοστό τού πρώτου κόμματος) έμειναν χωρίς αντιπροσώπευση στη Βουλή. Ο εκλογικός νόμος σε όλη τη γελοιότητά του.

Δε βλέπω να υπάρχει δημοκρατικό αποτέλεσμα για νομιμοποίηση της όποιας πορείας θα ακολουθήσει η χώρα. Είναι συζητήσιμο, αλλά νομίζω πως πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές.

 
At 5/07/2012 09:34:00 π.μ., Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. said...

Είδα μανάδες να ψηφίζουν ελεύθερα χωρίς να φοβούνται πως σήμερα δεν θα έβρισκαν γάλα για τα παιδιά τους. Είδα και ηλικιωμένους να κάνουν το ίδιο, χωρίς να φοβούνται πως σήμερα δεν θα βρουν το γιατρικό τους στα φαρμακεία.

Μην αμφιβάλλεις πως τα παπαγαλάκια, προκειμένου να "εκδικηθούν" τους ψηφοφόρους που ακύρωσαν τις επίμονες προσπάθειές τους να τρομοκρατήσουν, θα "επιχειρηματολογούν" με τα ποσοστά των χρυσαυγιτών ώστε να υποβαθμίσουν την ελεύθερη ψήφο που κάρφωσε το δικέφαλο τέρας. Αλλά για όλα αυτά τα άοκνα πτηνά, ο Χ2 έχει ήδη ετοιμάσει απάντηση:

όσο η ψήφος ιδεολογίας
θα βγάζει Ψαριανούς
τόσο η ψήφος τιμωρίας
θα βγάζει Χίτλερ
στο καμπαρέ, στο καμπαρέ,
ω καμπαρέ...


Πιάστο σε πρίμο σεκόντο, όπως μας το ξαναθύμισε ο gay super hero.

 
At 5/07/2012 11:53:00 π.μ., Anonymous Σχολιαστής said...

Μην βιάζεσαι τόσο πολύ να διακηρύξεις ότι "παίρνετε" το ρίσκο για να "ζήσουμε" χωρίς λεφτά και χωρίς τον τρόπο που μέχρι τώρα "ξέραμε". Μπορεί να σας βγει σε κακό. Διότι, όπως ξέρεις, τα αντίθετα υποσχεθήκατε και για τους αντίθετους λόγους ψηφιστήκατε -από απελπισμένους ανθρώπους που πίστεψαν ότι υπάρχει τρόπος να μην αλλάξει τίποτε.

Τώρα να δούμε τι θα κάνετε. Εδώ σε θέλω κάβουρα, να περπατάς στα κάρβουνα! Ίσως λοπόν θα ήταν φρόνιμο να δείξεις λίγη αυτοσυγκράτηση.

Α, και μην ξεχνάς ότι παραμένετε μειοψηφία!

 
At 5/07/2012 12:11:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

OB, κατανοώ, ας πούμε, τη χαρά σου για τη νίκη της ομάδας σου, αλλά η "ανάλυση" που κάνεις θυμίζει τον τυφλό που περιέγραφε τον ελέφαντα ως φίδι κρατώντας, μόνο, την προβοσκίδα του.
Πού είναι το 35% αποχή;
Το 19% ψηφισάντων εκτός βουλής;
Το 17,57% (πάνω από τον σύριζα) των χρυσοκαμμένων;
Αυτά μάλλον δεν είναι ελευθερία ή γενναιότητα.
Μέρες του 1920, του 1965...
ip

 
At 5/07/2012 01:33:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και πανηγύρια οι ΣΥΡΙΖΑίοι. Πόσο θα ήθελα, όταν με το καλό γυρίσουμε στη δραχμή, να δημιουργηθεί λίστα κανονική για τα αεροπορικά εισιτήρια. Και να είστε τελευταίοι.

 
At 5/07/2012 01:55:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτή η εμμονή την επομένη των εκλογών να μιλάει ο καθένας εν ονόματι του ελληνικού λαού... Τέλος πάντων, ας δούμε λίγο τα ποσοστά. Κατ'αρχάς το ένα τρίτο των ψηφοφόρων δεν πήγαν καν να ψηφίσουν. Ο κόσμος ήρθε ανάποδα και αυτοί αποφάσισαν ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν τους πολυαφορά. Από αυτούς που ψήφισαν, ένα 15% ψήφισε κόμματα που με τον έναν ή άλλο τρόπο επιθυμούν την κατάλυση της δημοκρατίας (ΚΚΕ, ΧΑ). Ένα 37% (αν βάλουμε μέσα Ντόρα και Μάνο) ψήφισε "μνημονιακά" κόμματα. Ένα 36% (ΣΥΡΙΖΑ, Καμμένος, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγοι) ψήφισε "αντιμνημονιακά". Καρατζαφέρη και Τζήμερο τους αφήνω απέξω ως αδιευκρίνηστης τοποθέτησης στο παραπάνω δίπολο. Αυτοί λοιπόν που ψήφισαν ελεύθερα και γενναία, σύμφωνα με το ποστ, παραμένουν μειοψηφία σε σχέση με αυτούς που ψήφισαν... πώς ακριβώς; Άσε που δεν ξέρω πόσο ελεύθερους και γενναίους θεωρείς τους ψηφοφόρους του Καμμένου. Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι ότι το μέγα κριτήριο και διακύβευμα των εκλογών, δηλ. το μνημόνιο, δεν πρέπει να το έχουν διαβάσει πάνω από μια ντουζίνα άτομα σε όλη την Ελλάδα...

 
At 5/07/2012 03:06:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μπράβο ποιητή μου , περίφημα τα λες( όπως περίφημα τα λέει και ο Τσίπρας). Είσαι άνθρωπος ελεύθερος. Με το φόβο σου αναμετρήθηκες και δεν φοβήθηκες. Τον φόβο σου τον νίκησες. Μόνον που τώρα ήλθε η ώρα να αναμετρηθείς και με το αντικείμενο του φόβου σου.

Υ.Γ. :χωρίς να χρειάζεται καν να το εύχομαι για να γίνει, εύχομαι ίσως κατά βάθος να έλθει η συντέλεια που τον φόβο της σαρώσαμε για να μας σαρώσει , μπας και επιτέλους επέλθει η απαιτούμενη για την αναστροφή του ολέθρου μεταστροφή της ψυχολογίας μας από την άρνηση στην αποδοχή της πραγματικότητας.

 
At 5/07/2012 03:32:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Θα ήθελα πολύ να δω το αποτέλεσμα με οπτική γωνία ανάλογη με την δική σου, αλλά αυτές οι 450.000 ψήφοι στους ναζί δεν με αφήνουν.

 
At 5/07/2012 04:45:00 μ.μ., Anonymous Michael said...

Μπράβο Old Boy. Μπράβο. Έχω την ανάγκη να απευθύνω αυτή τη λήξη προς όλους όσους εξέφρασαν δημόσιο λόγο κόντρα σε όλη αυτή τη λογική του φόβου, της τιμωρίας και της εξανδραπόδισης του αδύναμου σε μια (ευρωπαϊκή) κοινωνία που έχει ξεχάσει στο δρόμο την ανθρωπιά της και ξέρει να παπαγαλίζει μόνο ψευδεπίγραφα την ανταγωνιστικότητα (πάντα για τους άλλους) και τη δημιουργία.

Ο περισσότερος κόσμος σίγουρα δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα το τι επέλεξε. Δεν ξέρει πραγματικά ποιος είναι Σύριζα και γενικότερα ο χώρος της αριστεράς, παρά μόνο μια τελείως διαστρεβλωμένη πραγματικότητα που του έχουν παρουσιάσει στα κυρίαρχα Μέσα. Και έτσι όμως έγινε ένα σημαντικό βήμα. Γιατί στο χέρι της αριστεράς είναι να αφήσει στην άκρη τον ξύλινο λόγο της και να ανοίξει τις πόρτες της στον λαό. Κερδήθηκε μια σημαντικότατη μάχη -σημαντικότερη ίσως και από τις γαλλικές εκλογές-, αλλά όχι βέβαια ο "παγκόσμιος" πόλεμος που μαίνεται εδώ και δεκαετίες σε βάρος των μεσαίων και αδύναμων τάξεων.

Τις εξελίξεις στην Ελλάδα βλέπουν σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον δυτικό κόσμο. Το μεγαλύτερο ψέμα πως καλλιεργήθηκε με επιμονή είναι πως ο Σύριζα και η ελληνική αριστερά είναι φοβικοί με την Ευρώπη. Η Ευρώπη ταυτίσθηκε με τις πολιτικές λιτότητας ενός πολύ συγκεκριμένου χώρου, που καπηλεύεται το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης των λαών. Οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν εκλείψει. Από τη σημερινή Καθημερινή σταχυολογώ: "Ο ελληνικός λαός μίλησε υπό το κράτος δυσαρέσκειας και θυμού, και το αποτέλεσμα θυμίζει το γνωστό «και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα». Και μέσα στην Ευρωζώνη και χωρίς το Μνημόνιο δηλαδή." (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_07/05/2012_481359) Ευρώπη δηλαδή σημαίνει μνημόνιο.

Ε, όχι, οι λαοί δείχνουν ο ένας μετά τον άλλο πως αυτή η ταύτισης κάθε άλλο παρά αληθής είναι. Πως άλλο είναι το όραμα τους για την Ευρώπη του αύριο. Μπορεί οι ελπίδες αυτές να αποδειχθούν εν τέλει φρούδες, αλλά τουλάχιστον αποφασίζουν να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια.

Ο Σύριζα ως κόμμα του ελληνικού πολιτικού συστήματος, δυστυχώς, παραμένει συντηρητικός σε πολλές από τις λογικές του. Παρόλα αυτά, έχει τα περισσότερα προοδευτικά άτομα από κάθε άλλο πολιτικό χώρο στην Ελλάδα και αν υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από κάπου να ξεκινήσει μια ανατροπή των δεδομένων, είναι από τις τάξεις του. Αλλά προς θεού, ας μην παγιδευτούμε πάλι στη λογική του ενός κόμματος και του Μεσσία. Γι' αυτό και είναι τεράστια η ευθύνη και των άλλων δυνάμεων της αριστεράς, όπως της ΔΗΜΑΡ, του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των Οικολόγων.

Υ.Γ. Η παρουσία της χρυσής αυγής στη βουλή δικαιολογημένα προκαλεί φόβο, ενόχληση και ντροπή. Αν θέλουμε, όμως, να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, θα πρέπει να εξετάσουμε το γεγονός πως σε μια χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολιτισμών και έχει δεχθεί μεγαλύτερα κύματα μετανάστευσης απ' όσα αντέχει, τα ποσοστά του ρατσισμού περιορίζονται στο 10% και εκπροσωπούνται αμιγώς εντός βουλής από ένα μόνο κόμμα, όταν στις πιο ισχυρές και λιγότερος χτυπημένες από το φαινόμενο βορειοευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά και οι δυνάμεις του φόβου στο διαφορετικό και το ξένο είναι πολύ μεγαλύτερες.

 
At 5/07/2012 04:49:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Ξεσκιστήκατε όλοι. Αμάν πια. Δεν πρόλαβε να ξημερώσει και να! άρχισε η τρομοκρατία. Το Σίτι ξεσάλωσε, το χρηματηστήριο πέφτει, η δόση δεν έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε Χρυσός και φταίει που μπήκαν οι ναζί. Αμάν. Σους λίγο. Με τα 1,8 σας και τα 19,8 σας. Μας ζαλίσατε τόσα χρόνια. Με τους Μίχες σας και τους Πάσχους σας και τους Δοξιάδηδές σας.
Ησυχία να πούμε κι εμείς ένα τραγούδι. Πριν μας ξαναπνίξετε πάλι με τις αγριοφωνάρες σας.
Να με απειλείτε ότι ο πατέρας μου δεν θα πάρει σύνταξη και είμαι ανεύθυνη που ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ και φταίω που βγήκε η ΧΑ και είχαμε και αποχή. Δικό μου λάθος κι αυτό.
Σους. Για λίγο.
Σύννεφα και σκατά, άκου σύννεφα και σκατά. Μην τον διαβάζετε τον Ολντ. να διαβάζετε σύννεφα και σκατά.

 
At 5/07/2012 04:59:00 μ.μ., Anonymous sunCoater said...

Τελικά, μέσα από την κάλπη δε μίλησε η δικομματική "τρομοκρατία" για την ορθότητα 2+36 χρόνων μεταπολίτευσης (0), αλλά το κρεσέντο αντεπίθεσης των εντονότερων από ποτέ (λόγω διαδικτύου) αντιφρονουσών φωνών (1) + η αμείλικτη ανάγνωση των ζωντανών στατιστικών της ανέχειας (2) + η οργή για πεπραγμένα ετών (3).

0. Στο ΠΑΣΟΚ, βέβαια, θεωρούν ότι θυσιάστηκαν για να σώσουν τη χώρα, δεν το λέω ειρωνικά, η πίστη τους είναι ότι ΕΝΑΣ ήταν ο επίπονος δρόμος της σωτηρίας κι έλαχε σε αυτούς να μας μαντρώσουν μέσα του. Αν συνοδευόταν από πιο σοβαρή αυτοκριτική για τα προηγούμενα χρόνια ίσως έβρισκε πιο ευήκοο ακροατήριο. 1. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον αυτή η άτυπη μάχη χαρακωμάτων: συντηρητικά κόμματα vs προοδευτική διαδικτυόσφαιρα. 2. Η ανέχεια θα συνεχιστεί. Τι περίοδο και τι θεματολογία χάριτος είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε σε μια όποια αριστερή κυβέρνηση; 3. Πόσοι είμαστε έτοιμοι να στρέψουμε τα βέλη της οργής εναντίον των εαυτών μας; Αφού ξεμπερδέψαμε κάπως καθυστερημένα με τον σάπιο δικομματισμό (όχι ως κόμματα, αλλά με ό,τι αυτός συμβολίζει) θα δεχτούμε να καταπολεμήσουμε και το σάπιο μέσα μας; Γιατί αλλιώς ο κακοφορμισμός απλώς θα αλλάξει όνομα.

 
At 5/07/2012 05:55:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Apologia, ή έχω κάψει εγκέφαλο κανονικά ή κάτι έχει αυτή η φράση και (βγάζοντάς τη από το context και το ηλίθιο άρθρο που τη θυμήθηκε) μου φαίνεται υπέροχη.
Ναι, μάλλον δεν πάω καλά...

 
At 5/07/2012 06:16:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Pasaenas, δεν μου έχει τύχει μέχρι τώρα σε εκλογές να ανοίγω ψηφοδέλτια ΧΑ και τώρα που ήταν μου τύχει δεν κληρώθηκα. Οπότε όσο κι αν μπορώ να φανταστώ πώς ένιωθες, δεν μπορώ να μπω ακριβώς στη θέση σου. Είμαι σίγουρος όμως πως αν είχα ξενυχτήσει κι εγώ με αυτόν τον τρόπο χθες θα συμμεριζόμουν και πιο βιωματικά τα συναισθήματά σου ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Που γενικά δηλαδή φυσικά και τα συμμερίζομαι, φυσικά και είναι και ύβρις και όλα τα σχετικά.
Από εκεί και πέρα στα υπόλοιπα που λες διαφωνώ.

 
At 5/07/2012 06:18:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Τhrass, συμφωνώ ο εκλογικός νόμος είναι εκτρωματικός. Σε συνδυασμό δε με τα δύο απρόβλεπτα γεγονότα όταν ψηφίστηκε (πως θα μπορούσε το πρώτο κόμμα να έχει τόσο πολύ χαμηλά ποσοστά και πως θα μπορούσε να φτάσει 19% των ψηφοφόρων να μοιραστούν σε κόμματα που δεν θα πιάσουν τη βάση του 3%) τον καθιστά εκτρωματικότερο.

 
At 5/07/2012 06:23:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Αφού ξεμπερδέψαμε κάπως καθυστερημένα με τον σάπιο δικομματισμό (όχι ως κόμματα, αλλά με ό,τι αυτός συμβολίζει) θα δεχτούμε να καταπολεμήσουμε και το σάπιο μέσα μας; Γιατί αλλιώς ο κακοφορμισμός απλώς θα αλλάξει όνομα».
Συμφωνώ. Με την ένσταση ότι δεν υπάρχει εξίσου σάπιο σε όλους μας κι όχι ότι υπάρχει και μια μερίδα κόσμου που δεν έχει για τίποτα σάπιο να απολογηθεί. (Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν περιλαμβάνω επ ουδενί τον εαυτό μου σε αυτήν την αθώα μερίδα)

 
At 5/07/2012 06:27:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Το 17,57% (πάνω από τον σύριζα) των χρυσοκαμμένων;»
ip, πρέπει να αποφασίσουμε όμως τι θα λέμε. Ότι η Χρυσή Αυγή είναι κάτι διαφορετικό, κάτι αποτρόπαιο ή ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι συγγενής με άλλα κόμματα;
Δεν υπάρχουν χρυσοκαμμένοι. Όσοι ψήφισαν Καμμένο καλά έκαναν και τον ψήφισαν. Και δεν βλέπω γιατί θα ήταν προτιμότερο να ψήφιζαν ΝΔ.

 
At 5/07/2012 06:34:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Διότι, όπως ξέρεις, τα αντίθετα υποσχεθήκατε και για τους αντίθετους λόγους ψηφιστήκατε -από απελπισμένους ανθρώπους που πίστεψαν ότι υπάρχει τρόπος να μην αλλάξει τίποτε».
Στον δεύτερο πληθυντικό να με περιλαμβάνεις αν μιλάς για τον Παναθηναϊκό. Να λες πχ «έχετε διαλυθεί στο ποδόσφαιρο». Δεν έχω θέμα, σε αυτόν τον πληθυντικό αναγνωρίζω τον εαυτό μου.
Στον πληθυντικό όπου «υποσχεθήκαμε» και «ψηφιστήκαμε» να μην με περιλαμβάνεις. Δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαι οπαδός του, δεν ανήκω λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ, ψηφοφόρος του είμαι.
Όσο για αυτή την αθενς βόις - πρόταγκον ανάλυση περί ανθρώπων που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε, γίνεται από αρθογράφους που πρέπει να ζουν σε γυάλινους πύργους.
Σε ποιά χώρα ζεις εσύ τα δύο τελευταία χρόνια και μιλάς για ανθρώπους που «δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε»; Αν στη δική σου τη ζωή δεν έχει αλλάξει τίποτε, στη ζωή εκατομμυρίων πολιτών - ψηφοφόρων έχει αλλάξει.
Και το αποτύπωσαν με τη ψήφο τους.

 
At 5/07/2012 06:34:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Και ψιτ, πλέον το αντιμνημονιακο μπλοκ είναι το ίδιο ισχυρό με το μνημόνιακο. Με πολλούς ψηφοφόρους, φίλους επιχειρηματίες, στήριξη. Από όλα. Και παπαγαλάκια...ιφ γιου νοου γουατ αι μιν...old boy φίλε μου, χεχεχε...!»
Άι νόου, άι νόου, χεχεχε...!

 
At 5/07/2012 06:36:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Πόσο θα ήθελα, όταν με το καλό γυρίσουμε στη δραχμή, να δημιουργηθεί λίστα κανονική για τα αεροπορικά εισιτήρια. Και να είστε τελευταίοι».
Και στα εισιτήρια μέσο θα έχετε; Άτιμη πελατειακότητα δεν πεθαίνεις ποτέ.

 
At 5/07/2012 06:38:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι ότι το μέγα κριτήριο και διακύβευμα των εκλογών, δηλ. το μνημόνιο, δεν πρέπει να το έχουν διαβάσει πάνω από μια ντουζίνα άτομα σε όλη την Ελλάδα...»
Αρκετά λιγότερο αστείο όμως, αν σκεφτείς ότι εφαρμόζεται πάνω στις ζωές αρκετών ντουζινών Ελλήνων.

 
At 5/07/2012 06:42:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

@aerosol

μπας κι εγώ πάω καλά. Κάτι έχει. Δίκιο έχεις. Λέω να τη βάλω ως προσωπικό μου χαρακτηρισμό. :)

 
At 5/07/2012 06:42:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«χωρίς να χρειάζεται καν να το εύχομαι για να γίνει, εύχομαι ίσως κατά βάθος να έλθει η συντέλεια που τον φόβο της σαρώσαμε για να μας σαρώσει , μπας και επιτέλους επέλθει η απαιτούμενη για την αναστροφή του ολέθρου μεταστροφή της ψυχολογίας μας από την άρνηση στην αποδοχή της πραγματικότητας».
Αυτή η πραγματικότητα γιατί περιλαμβάνει όμως κανόνες όπως η ΕΚΤ δανείζει τις τράπεζες με 1% και αυτές με τη σειρά τους τα κράτη με πολύ περισσότερο; Γιατί περιλαμβάνει κανόνες βάσει των οποίων οι νόμιμοι μετανάστες πληρώνουν κάθε χρόνο για παράβολα στο ελληνικό κράτος περισσότερα από όσα αυτό εισπράττει από τη φορολογία των εφοπλιστών;
Γιατί δεν έχει ήδη αφαιρέσει τις τράπεζες από τους Σάλλες και τους Κωστόπουλους;

 
At 5/07/2012 06:43:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Μetaparalogos, απόλυτα κατανοητή και θεμιτή η ένστασή σου.

 
At 5/07/2012 07:17:00 μ.μ., Anonymous Σχολιαστής said...

@Ανώνυμο των 1.55: Συμφωνώ με το σχόλιό σου. 'Ομως τη ΔΗΜΑΡ γιατί την αθροίζεις στα ποσοστά των λεγόμενων αντιμνημονιακών; ΟΚ. είναι πολύ απλουστευτική αυτή η έννοια -πρέπει να οριστεί λίγο πιο συγκεκριμένα.

 
At 5/07/2012 07:40:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτή η πραγματικότητα γιατί περιλαμβάνει όμως κανόνες όπως η ΕΚΤ δανείζει τις τράπεζες με 1% και αυτές με τη σειρά τους τα κράτη με πολύ περισσότερο;

Κάποια κράτη δανείζονται με χαμηλότερο ποσοστό από 1%, κάποια με υψηλότερο - είναι συνάρτηση της φερεγγυότητάς τους. Οι τράπεζες από την μεριά τους, μπορούν να πάρουν μέχρι ένα ορισμένο ποσό (με βάση τα εχέγγυά τους) στο 1%. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε απεριόριστα χρήματα με μεταβλητό επιτόκιο, στην δεύτερη περιορισμένα χρήματα με στατθερό επιτόκιο.

 
At 5/07/2012 10:18:00 μ.μ., Anonymous Κίμων said...

Το γεγονός ότι προ μνημονίου δανειζόμασταν με επιτόκιο γύρω στο 6%, ενώ τώρα -που δεν μας δανείζει κανένας άλλος- δανειζόμαστε από την τρόικα με μεσοσταθμικό επιτόκιο 3,7%, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολεί, στο ελάχιστο. Εμείς είμαστε ποιητές, τα περιφρονούμε κάτι τέτοια. Πιανόμαστε χέρι-χέρι και χορεύουμε το χορό του Ζαλόγου, υπερήφανοι, ελεύθεροι και αυτοθαυμαζόμενοι στο έπακρο. Με γεια μας, με χαρά μας!

ΥΓ. Προ ολίγου, ο αρχηγός διακήρυξε ότι θα καταγγείλει τα Μνημόνια και εν συνεχεία θα αυξήσει μισθούς και συντάξεις. Ήταν τόσο απλό και μας εμπόδιζαν τα παπαγαλάκια της ενημέρωσης να το καταλάβουμε! Τώρα, με τι λεφτά θα γίνει αυτό δεν καταδεχόμαστε να το σκεφτούμε. Εμείς είμαστε υπεράνω χρημάτων -πάρτε το χαμπάρι!

 
At 5/07/2012 10:36:00 μ.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Δεν θα μπορούσα να υποστηρίξω ένα κόμμα αριστερά της ΔΗΜΑΡ, γιατί νομίζω ότι η ΔΗΜΑΡ είναι το αριστερότερο κόμμα που έχει αντίληψη της πραγματικότητας. Μολαταύτα, πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όχι επειδή νομίζω ότι αυτό θα βελτιώσει την οικονομία ή την ζωη των Ελλήνων (μάλλον θα την κάνει χειρότερη), αλλά επειδή χρειαζόμαστε την πολιτική και ψυχική εκτόνωση. Τελικά, όλη αυτή η οργή (που κανείς δεν την εκφράζει πιο δυνατά από τον Ολντ) πρέπει κάπως να ξεσπάσει. Αν αυτό δεν γίνει, η κατάσταση στην Ελλάδα θα γίνεται όλο και πιο εκρηκτική και ακόμα πιό ακραία πράγματα θα εμφανιστούν. Ο Τσίπρας, αν και νομίζω είναι βασικά ανεδαφικός ιδεολόγος, τουλάχιστον δεν είναι τρελλός. Ας δοκιμάσει κι αυτός.

Κι όσο για το εκλογικό σύστημα, αν γίνουν καινούργιες εκλογές νομίζω ότι οι 50 έδρες μπόνους δεν θα ενοχλήσουν τον Αλέξη.

 
At 5/07/2012 10:41:00 μ.μ., Blogger pasaenas said...

Κι εγώ διαφωνώ Old. Φοβάμαι την αφελή θριαμβολογία και την ανάλυση σου που αποκλείει μια μεγαλύτερη άνοδο του φασισμού, αγνοώντας τα περασμένα παιχνίδια της Ιστορίας. Φασισμός φυσικά είναι και τα μνημόνια. Σε κάθε επικαιροποίησή του, επικαιροποιούσαν και έναν Χίτλερ μέσα στον καθένα μας. Τον φοβάμαι όμως αυτόν τον Χίτλερ. Θα γούσταρα αν μέσα στην αίθουσα χθες που ακούστηκε το εγέρθητι να βρίσκονταν όσοι έφεραν τη χώρα εδώ. Να βρίσκονταν και οι Μίχες και οι Μανδραβέληδες και οι Πρετεντέρηδες και οι Σταύροι Θεοδωράκηδες. Θα ήταν εκπληκτική final scene μιας μεγάλης ταινίας. Η τιμωρία για το δικομματισμό είναι όντως υπέροχη, αλλά βρίσκω την τιμωρία του Μιχαλολιάκου χειρότερη. Δεν μπορώ να χαμογελάω. Νιώθω ηττημένος, ξένος όπως γράφει και ο Αντώνης στο LeninReloaded. Άνοιξε γης μέσα να μπω κόσμε ψεύτη, κόσμο να μην κοιτάζω λέμε στην Κρήτη. Ας μη μιλάμε λοιπόν για τη ΧΑ το επόμενο διάστημα. Θα κατηγορηθούμε από κομμάτι της Αριστεράς ότι είμαστε κρυφομνημονιακοί και ότι γουστάρουμε ανεργία. Ότι προσπαθούμε να ανακόψουμε το ρεύμα του Σύριζα που είναι αποφασισμένος να κυβερνήσει και να τσακίσει τις τράπεζες-συγκυβερνούν χρόνια τώρα μαζί με την άγνοια. Ας μιλήσουμε γι'αυτούς αν και εφόσον γίνουν κυβέρνηση. Ας τραγουδήσουμε μέχρι να διπλασιάσουν τον Ιούνιο τα ποσοστά τους. Ας περιμένουμε να γίνουν πραγματικότητα οι εφιάλτες του Πρίμο Λέβι και τα κάθε λογής Wstavac. Εξάλλου εμείς δεν γνωρίζουμε την Ευρώπη της Χάνα Άρεντ και του Τοντόροφ. Γνωρίζουμε μόνο την Ευρώπη της Κριστίν Λαγκάρντ και του Σόιμπλε. Μάκαρι τα πράγματα να είναι τόσο απλά όσο τα περιγράφεις στο κείμενό σου. Θα χαρώ πολύ αν επαληθευτείς εσύ κι όχι εγώ. Ειλικρινά θα χαρώ. Εξάλλου έγραψα κείμενο μια μέρα πριν τις εκλογές κλείνοντας το μάτι στους λιγοστούς αναγνώστες μου με μία φράση του Μπένγιαμιν. «Στις μέρες μας κανείς δεν πρέπει να επιμένει πεισματικά σ’αυτό που ξέρει. Η δύναμη έγκειται στον αυτοσχεδιασμό. Όλες τις αποφασιστικές γροθιές θα τις δώσει το αριστερό». Τρομάζω στη σκέψη ότι τις αποφασιστικές γροθιές θα τις δώσει τελικώς το δεξί. Πρέπει να έχουμε το νου μας και να απαντήσουμε πειστικά απέναντι σε αυτό το 7%. Όποιος δεν θέσει ως προτεραιότητα αυτό το φαινόμενο, δεν ξέρω με τι μούτρα θα αυτοαποκαλείται στο εξής αριστερός. Χαιρετώ.

 
At 5/07/2012 11:11:00 μ.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Michael, ανάλυση από την Αμερικανική "αριστερά":

Mother Jones:
"Greece Has No Options But to Live With German Austerity... [The Greeks are] just plain and simply screwed, no matter how mad voters are at Germany for rubbing their noses in the fact. They might not like the austerity program forced on them by Europe's technocrats, but right now they don't have much choice except to hold their noses and put up with it."

Krugman:
"This is very much a Larry Bartels world in which voters toss out incumbents and reward insurgents if the economy is bad, never mind the specifics of their platforms... And yes, the echoes of the 1930s are very strong."

 
At 5/07/2012 11:31:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Εγώ πάντως νοιώθω πως πρώτη φορά η εβδομάδα των παθών
έπεται της ανάστασης.

 
At 5/08/2012 12:07:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Εντάξει το κάνατε το κέφι σας?
Εκτονωθήκατε?
Αντε νάνι τώρα και τον άλλο μήνα πάμε να βγάλουμε κανονική κυβέρνηση...

Μπράβο στον αθόρυβο νικητή των εκλογών Τζήμερο που αν και το κόμμα του
"Δημιουργία Ξανά!" άγνωστο στους περισσότερους Ελληνες και με ελάχιστη προβολή, πήρε 2%. Ελπίζω τον άλλο μήνα να είναι στη Βουλή.

 
At 5/08/2012 03:22:00 π.μ., Anonymous Michael said...

"The French are revolting. The Greeks, too. And it’s about time," έγραψε ο Κρούγκμαν σήμερα. (http://www.nytimes.com/2012/05/07/opinion/krugman-those-revolting-europeans.html?_r=1&ref=global-home)

Δεν μου τον διάβασες σωστά, ΒΑΠ. Και κακώς βάζεις όλη την παράγραφο που παραθέτεις μέσα στα ίδια εισαγωγικά. Σε όποιον δεν ξέρει, φαίνεται μία, ενώ η πρώτη πρόταση προηγείται ολόκληρων παραγράφων της δεύτερης στο κείμενο (στο blog του http://krugman.blogs.nytimes.com/2012/05/07/dangers-of-national-unity/) και αναφέρεται στις γαλλικές εκλογές. Καμία σχέση με Ελλάδα.

Αλλά μου άρεσε η τοποθέτησή σου για τον Σύριζα και τον Τσίπρα.

 
At 5/08/2012 03:27:00 π.μ., Anonymous Michael said...

Γεια σου ρε αθόρυβε.

Άντε να ενωθείτε όλοι οι δημιουργικοί νεοφιλελεύθεροι μαζί να βγάλετε στις επόμενες το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ για να υποστηρίξετε τους σοβαρούς Πασοκο-νεοδημοκράτες -αν υπάρχουν ακόμα- να κάνουν κυβέρνηση. Για αντάλλαγμα αναγκάστε τους να σας δώσουν το υπουργείο ναυτιλίας και περάστε μετά στο σύνταγμα, ότι δεν μπορεί να μπει φόρος σε Έλληνα που έχει από φουσκωτό και πάνω. Χαρά που θα κάνει και ο Αλαφούζος βλέποντας τα ποσοστά του ΣΚΑΪ στις μετρήσεις να αποτυπώνονται αναλόγως και στην κάλπη.

 
At 5/08/2012 03:40:00 π.μ., Anonymous anonymous coward said...

Θέλω κάποιος από αυτούς που ισχυρίζονται ότι ο κόσμος ψήφισε εγωιστικά, συμφεροντολογικά, κοιτώντας το συμφέρον του, να μου απαντήσει στο ερώτημα:

πότε ήταν η τελευταία φορά που το εκλογικό σώμα δεν αποφάσισε με βάση τα παραπάνω κριτήρια? Θέλω συγκεκριμένες εκλογές και επαρκή αιτιολόγηση παρακαλώ. Αν νομίζετε ότι το "έχετε", θα σας παρακαλούσα να μου εξηγήσετε πώς ο ΓΑΠ πήρε 43% το 2009.

Το αποτέλεσμα των εκλογώ κρύβει τον κίνδυνο αυτοχειρίας, όχι μεγαλύτερο από αυτόν της μνημονιακής αυτοχειρίας.

 
At 5/08/2012 03:53:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ανώνυμε Πολίτη (5/08/2012 12:07:00 πμ) ΣΚΑΤΑ σε σένα και τη κανονικότητά σου. Καληνύχτα.

 
At 5/08/2012 04:16:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Pasaenas, δε νομίζω να είπα στο ποστ ή στα σχόλια, πως έλα μωρέ και τι έγινε, με τη Χρυσή Αυγή. Ακόμη και στο ποστ για ντροπή μίλησα. Ούτε επίσης είπα να πάψουμε να μιλάμε για τη Χρυσή Αυγή από εδώ και πέρα. Οπότε τελικά με μέμφεσαι γιατί; Ανήκω στην ιδεολογική εκείνη πλευρά που κοιτάζει με συμπάθεια τη ΧΑ ή που σφυρίζει αδιάφορα για την ύπαρξή της;
Μπορώ να χαίρομαι για ό,τι συνέβη στο υπόλοιπο 93% του εκλογικού σώματος και ταυτόχρονα να θορυβούμαι για τι 7% της Χρυσής Αυγής ή κατά τη γνώμη σου πρέπει να κοιτάζω μόνο το 7%;
Εν πάση περιπτώσει πιθανόν η αντίδρασή σου να οφείλεται σε παρεξήγηση. Δεν υπονοώ στο ποστ πως δεν πρέπει να μιλάμε για τη Χρυσή Αυγή. Κάθε άλλο. Επαγγελματίες παπαγάλοι όμως σαν τον Τάκη Μίχα έγραφαν σήμερα για το Χρυσό ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή. Επαγγελματίες παπαγάλοι εξισώνουν διαρκώς τα άκρα, υποτιθέμενα και αληθή. Και ο Αντώνης που μνημόνευσες γράφει και για την αθλιότητα αυτής της εξίσωσης του ίδιου που είναι κομμουνιστής με τον χρυσαυγίτη.
Οπότε ξαναλέω δεν καταλαβαίνω γιατί ξαφνικά είμαι ο εχθρός.
Χάρηκα για τη συντριβή του δικομματισμού, χάρηκα που ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε αυτό που πέτυχε, χάρηκα που ο λαός δεν κώλωσε στο διετή εκφοβισμό των ΜΜΕ. Προέταξα όντως αυτή μου τη χαρά. Δεν θα απολογηθώ για αυτή τη χαρά. Ιδίως όταν δε συνοδεύεται από σήκωμα των ώμων για τη ΧΑ. Ναι, είναι ο μεγάλος εχθρός. Ναι, είναι ανατριχιαστική. Ναι, δεν πρέπει επ΄ ουδενί να τη συνηθίσουμε.
Αλλά ξανά: βρίσκομαι στην αντίθετη άκρη του ιδεολογικού φάσματος. Ο αποτροπιασμός είναι αυτονόητος. Γιατί να πρέπει να απολογούμαι;

 
At 5/08/2012 04:19:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«Κι όσο για το εκλογικό σύστημα, αν γίνουν καινούργιες εκλογές νομίζω ότι οι 50 έδρες μπόνους δεν θα ενοχλήσουν τον Αλέξη».
ΒΑΠ, αν δεν τον ενοχλήσουν θα είναι μεγάλο λάθος του.

 
At 5/08/2012 04:21:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Ανώνυμε των 7:40, οπότε αυτή είναι μια αντικειμενική και προαιώνια «πραγματικότητα», που αντιδιαστέλλεται από εμάς που ζούμε στις ονειροχώρες;

 
At 5/08/2012 04:22:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Κίμωνα, τι να γίνει. Αυτός ο λαός τόσα καταλαβαίνει και τόσα ψήφισε. Δεν τα καταλάβαινε τα πολύ απλά που λες, βρίσκεται στην κοσμάρα του.

 
At 5/08/2012 04:40:00 π.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Στο κύριο άρθρο του ο Κρούγκμαν φέρνει τα αποτελέσματα των εκλογών σαν απόδειξη ότι η Γερμανική πολιτική ήταν λάθος. Οι Έλληνες επαναστατούν, άρα οι Γερμανοί είχαν λάθος.

Αλλά αυτό που λέει στο μπλόγκ του ισχύει επίσης. Και όχι, δεν το λέει για τους Γάλλους μόνο. Η πρώτη πρόταση ακολουθεί "I don’t think you want to read European elections in terms of any particular ideological tide." Σαφφώς περιέχει την Ελλάδα. Η δεύτερη πρόταση ακολουθεί μια παράγραφο μόνο για την Ελλάδα, και μάλλον είναι μόνο γι αυτήν, οπωσδήποτε δεν την εξαιρεί.

Όσο για τα "ίδια εισαγωγικά" -- είδες ότι υπήρχαν τρεις τελείες "..." ανάμεσα. Αυτό σημαίνει ότι αφαίρεσα κείμενο εκεί. Αυτό που αφαιρέθηκε δεν αλλάζει την σημασία ή το κόντεξτ. Δεν βλέπω λάθος.

Και το Mother Joones? Και ο Yglesias, που νομίζω κάποτε είπες ότι διαβάζεις επίσης:

"I suppose I should just be cheerleading for a continent-wide "revolt" against "austerity" but I feel compelled to note that as specifically applied to the nation of Greece, whose political system is totally melting down with far-left and far-right parties surging in the weekend's election, this is a totally nonsensical idea."

Βασικά, νομίζω ότι όσοι γράφουν για την κακή Γερμανική πολιτική δείχνουν τις Ελληνικές εκλογές σαν απόδειξη αποτυχίας της. (Και συμφωνώ). Όσοι γράφουν από την σκοπιά των ενδιαφερόντων της Ελλάδας, δεν τις βλέπουν σαν θετική εξέλιξη. Ο Κρούγκμαν γράφει και από τις δύο σκοπιές (άρθρο / μπλόγκ) και λέει και τα δύο.

 
At 5/08/2012 04:46:00 π.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Ολντ, το έργο "Το Εκλογικό Σύστημα" έχει παιχτεί πολλές φορές και στην Ελλάδα και αλλού. Αιώνια επιστροφή.

Πάντα το δεύτερο κόμμα παραπονιέται για την ενισχυμένη αναλογική μέχρι να γίνει πρώτο κόμμα. Μετά βολικά ξεχνάει το θέμα.

 
At 5/08/2012 06:10:00 π.μ., Blogger pasaenas said...

Δε σου ζήτησα να απολογηθείς Old. Υπάρχουν και αριστεροί παπαγάλοι δυστυχώς που εξισώνουν τα άκρα όπως τα αντιλαμβάνονται εκείνοι και τους θεωρώ εξίσου επικίνδυνους και απεχθείς με τον Τάκη Μίχα γιατί είναι ολοφάνερο πως θα γίνονταν χειρότεροι δικτάτορες και από τους τωρινούς. Θα μπορούσα να σου αναφέρω αρκετά παραδείγματα και δεν νομίζω ότι θα διαφωνούσες. Ως φανατικός αναγνώστης δυναμίτισα άθελά μου τη συζήτηση γιατί περιμένω περισσότερα από όλους μας. Περισσότερα ζητάω πρωτίστως από μένα. Δεν θα έμπαινα στον κόπο να σου κάνω εκτενή σχόλια αν δεν εκτιμούσα το λόγο σου. Χθες βράδυ που ένιωθα να πνίγομαι, μπήκα να δω τι έγραψες. Ήθελα απλά να σου μεταφέρω το συναίσθημα και την ανησυχία μου και τίποτα περισσότερο. Η μομφή δεν πήγαινε σε σένα. Κράτα αυτό το σχόλιο και μη το δημοσιεύσεις. Όχι μόνο δε σε θεωρώ εχθρό, αλλά σε νιώθω φίλο κι ας μη το ξέρεις, κι ας μην είχες ποτέ την περιέργεια να δεις τι είναι αυτός ο Pasaenas που σου κάνει σχόλια και τι σκατά γράφει στο blog του. Να είσαι καλά, να έχεις έμπνευση και να συνεχίσεις. Θα μπαίνω καθημερινά για ανάσες εδώ μέσα όταν θα κόβεται η δική μου.

 
At 5/08/2012 01:35:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος 7:40 said...

"Ανώνυμε των 7:40, οπότε αυτή είναι μια αντικειμενική και προαιώνια «πραγματικότητα», που αντιδιαστέλλεται από εμάς που ζούμε στις ονειροχώρες;"

Είναι η αντικειμενική σημερινή πραγματικότητα των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Αντιδιαστέλλεται από πολλά παραδείγματα όπως:
1) Την Αμερική και την FED που συχνά καταφεύγουν σε πόλεμο για να διατηρήσουν την αξία του νομίσματός τους.
2) Την αφρική/Λατινική Αμερική/Ρωσσία κλπ, (όπως και την Γερμανία μετά τον 1ο/2ο ΠΠ) που οι κατώτερες τάξεις δεν μπορούν να πολεμήσουν τον πληθωρισμό και την εξαθλίωση
3) Την Ελβετία που έχει πλεόνασμα που τις δίνει το δικαίωμα να κάνει ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ (βλέπε peg με το euro).

Σίγουρα δεν αντιδιαστέλλεται από λαϊκιστικές ρητορικές ερωτήσεις όπως "Αυτή η πραγματικότητα γιατί περιλαμβάνει όμως κανόνες όπως η ΕΚΤ δανείζει τις τράπεζες με 1% και αυτές με τη σειρά τους τα κράτη με πολύ περισσότερο;", εκτός κι αν συνοδεύονται από κάποια καλύτερη λύση.

 
At 5/08/2012 02:24:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

old, τα παιδιά ξέρουν να παίζουν μόνο ένα σύστημα
που είναι καλό και αποτελεσματικό όσο είσαι μπροστά στο σκορ... τώρα όμως που ο διάολος έσπασε το ποδάρι του και η "πλέμπα" γύρισε το σκορ, αυτό που είδες στις 6/5 δεν πάρα μόνο η αρχή του διασυρμού.... η αλαζονεία τους δε και η υποτίμηση προς το αντίπαλο είναι τόσο μεγάλες που παίζουν ακόμη πιο πολύ επιθετικά... και ξέρεις τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις... πάντως ξέρω και πολλούς της τρίτης ηλικίας που δεν βλέπανε την ώρα και την στιγμή να δώσουνε δια μέσω της κάλπης τη δικιά τους εκδοχή του ΣΟΚ και ΔΕΟΣ που τους "κερνούσαν" οι άθλιοι των δελτίων των οχτώ... Κινούμενοι από τον στίχο του Ελύτη που λέει : γιατί αδερφοί, Ημέρα Κρίσεως καμιά και δικό μας το χέρι που θα αποθεωθεί κατά πρόσωπο ρίχνοντας τα αργύρια.... Κάποιος παππούς το είπε λίγο διαφορετικά: " Δεν θα σας χαρίσω τη χώρα, το σπίτι και τα παιδιά μου για τη σύνταξη του Ιουνίου!"

 
At 5/08/2012 02:40:00 μ.μ., Anonymous Michael said...

ΒΑΠ, μου αρέσουν πολύ οι συζητήσεις μαζί σου, αλλά ειλικρινά σε ορισμένες με φτάνουν στα ψυχολογικά όριά μου. Όχι σε θυμό ή αγανάκτηση βέβαια, αλλά σε παραίτηση απ' το να απαντήσω. Τι εννοώ; Όταν εκφράζεις μια άποψη δική σου, μετά από προσωπική μελέτη που έχεις κάνει, συνήθως τη βρίσκω εξαιρετική. Το σχόλιο σου πχ για τον Σύριζα ήταν μεστό και περιεκτικό. Είχε να πει κάτι, ασχέτως αν διαφωνώ.

Όταν, όμως, πας να στηρίξεις τη θέση σου με επίκληση στην αυθεντία, παραθέτοντας δηλαδή πηγή, τις περισσότερες φορές στρεψοδικείς. Προσπαθείς μάταια να φέρεις τους αρθρογράφους που εκτιμάς στα δικά σου μέτρα και σταθμά. Μου θυμίζεις ώρες-ώρες την ιστορία με το παιδί που επέμενε ότι η κότα έχει τέσσερα αυγά.

Λες: "Στο κύριο άρθρο του ο Κρούγκμαν φέρνει τα αποτελέσματα των εκλογών σαν απόδειξη ότι η Γερμανική πολιτική ήταν λάθος. Οι Έλληνες επαναστατούν, άρα οι Γερμανοί είχαν λάθος."

Και επίσης σημειώνεις [ειρήσθω εν παρόδω έτσι ενώνεις διαφορετικά αποσπάσματα. Τα αποσιωπητικά δεν είναι για αφαίρεση κειμένου όπως την έκανες εσύ. Όχι μόνο κακώς τα έβαλες έτσι, αλλά κάνεις και γραμματικό λάθος. Αν ήθελες να ενώσεις διαφορετικά αποσπάσματα με αποσιωπητικά έπρεπε να τα βάλεις έτσι "μπλα μπλα μπλα (…) μπλα μπλα μπλα. End of story.]:

"Βασικά, νομίζω ότι όσοι γράφουν για την κακή Γερμανική πολιτική δείχνουν τις Ελληνικές εκλογές σαν απόδειξη αποτυχίας της. (Και συμφωνώ). Όσοι γράφουν από την σκοπιά των ενδιαφερόντων της Ελλάδας, ΔΕΝ ΤΙΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΑΝ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. Ο ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΣΚΟΠΟΙΕΣ (άρθρο / μπλόγκ) και λέει και τα δύο."

Λοιπόν, ο Κρούγκμαν, επαναλαμβάνω, γράφει: "The French are revolting. The Greeks, too. And it’s about time". Μετάφραση λέξη προς λέξη: "Οι Γάλοι επαναστατούν. Οι Έλληνες επίσης. Και ήταν η ώρα πλέον".

Εκφράζει αίσθημα ανακούφισης. Έτσι όπως το θέτει είναι σαν να λέει πως οι Έλληνες έπρεπε να έχουν ξυπνήσει και νωρίτερα. Σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζει την ελληνική ψήφο αρνητικό αποτέλεσμα. Μην μου πεις, ότι είναι δυνατόν ποτέ να επικροτεί έναν ολόκληρο λαό στο να κάνει κάτι, που ο ίδιος θεωρεί ότι θα έρθει σε βάρος του, προκειμένου απλώς και μόνο να πανηγυρίσει την απόδειξη των θέσεών του. Έτσι τον παρουσιάζεις σαν να είναι ο μεγαλύτερος εγωιστής του κόσμου. Σίγουρα δεν θα χαιρόταν με μια τέτοια ανάγνωση του κειμένου του.

Παράκληση κάνω, μην πας άλλο να ερμηνεύσεις τα λόγια του. Του Κρούγκμαν ή οποιοδήποτε άλλου. Όταν αναφέρεις πηγή στις συζητήσεις μας, σε παρακαλώ, μίλα αποκλειστικά για το κυριολεκτικό νόημα των προτάσεων. Ασε τις δεύτερες και τις τρίτες αναγνώσεις για τους θεολόγους.

 
At 5/08/2012 02:41:00 μ.μ., Anonymous Michael said...

συνέχεια από το παραπάνω,

Υ.Γ. Ο Ιγκλέσιας διαβάζει από την τιμημένη με πούλιτζερ (Πιούλιτσερ όπως προφέρεται κανονικά και έχω βαρεθεί να το ακούω λανθασμένα) Αν Άπλμπαουμ, ότι στην Ελλάδα εκλέχθηκαν από τη μια πλευρά οι ακραίοι ναζιστές της ΧΑ και από την άλλη οι φανατικοί κομμουνιστές του σύριζα http://www.slate.com/articles/news_and_politics/foreigners/2012/05/europe_s_far_right_parties_now_have_mainstream_political_influence_.html

Δυστυχώς, δεν μπορεί όλος ο κόσμος, ακόμα και εξαιρετικοί δημοσιογράφοι όπως ο Ιγκλέσιας και του Mother Jones και του The Nation κλπ κλπ, να είναι συνεχώς ενήμεροι και για την τελευταία ιδεολογική λεπτομέρεια των κομμάτων σε μια τελείως ξένη προς αυτούς χώρα. Διαβάζει ότι το κύριο δίπολο των κομμάτων στην Ελλάδα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αντιστοιχεί στο ευρωπαϊκό δίπολο σοσιαλοδημοκρατία-χριστιανοδημοκρατία. Και βλέπει στα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών να μπαίνει σφήνα ένα μέχρι χθες άγνωστο κόμμα ονόματι Σύριζα, που χαρακτηρίζεται ως leftist, far-left και στην καλύτερη των περιπτώσεων left κλπ κλπ. Λογικό είναι να το θεωρεί αντίστοιχο της τρομακτικής χρυσής αυγής από τα αριστερά και να μην καταλαβαίνει τις ποιοτικότατες διαφορές. Γι' αυτό ανησυχεί. Όταν το καταλάβει -και είναι χρέος των ελληνικών αριστερών δυνάμεων να χαράξουν το προφίλ τους σε παγκόσμιο επίπεδο τώρα που καλούνται να ασκήσουν εξουσία- θα χαρεί τρομερά (όπως λέει ότι θέλει να κάνει).

Και ο μέχρι τώρα φόβος για τον Σύριζα μου θυμίζει και σε μεγάλο βαθμό, όπως εκφράζεται, τον φόβο που εξέφραζαν οι διεθνείς αρθρογράφοι για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο πέρσι. Μετά κατάλαβαν πως κάθε άλλο παρά ακραίοι είναι και πως αποτελούν ανάχωμα στις πραγματικά ακραίες δυνάμεις.

Υ.Γ.1 Σόρρυ, αλλά πιο die-hard πασοκική άποψη δεν έχω συναντήσει τον τελευταίο ένα χρόνο, ΒΑΠ. Λάθος οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, αλλά τι να κάνουμε μονόδρομος είναι. Όπως και να αντιδράσουμε ως Έλληνες, θα είναι καταστροφικό. Ακόμα και το μετεκλογικό, πρέπει ο Σύριζα να συμμετάσχει στην κυβέρνηση για να εκφραστεί στην οργή, είναι ίδια η αποστροφή του Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του με τον Σαμαρά.

 
At 5/08/2012 04:10:00 μ.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

συμφωνούμε απολύτως.

 
At 5/08/2012 05:32:00 μ.μ., Anonymous aerosol said...

Αχ, ΒΑΠ, πραγματικά θα ήθελα να ξημερώσει η μέρα που δεν θα ψάξεις εναγωνίως να βρεις ποιούς μπορεί να διαβάζουν ή να εκτιμούν οι συνομιλητές σου για να αλλοιώσεις τελείως τα λόγια τους. Κόψε από εδώ, ράψε από εκεί, σκαρώνεις αριστουργήματα, μα στο μεταξύ φροντίζεις να μην μοιράζεσαι μαζί μας τις προτάσεις σου.

Σαν τη γκρινιάρα πεθερά πιάνεσαι από κάθε λέξη της νύφης. Προσπαθώ να θυμηθώ πότε εκτέθηκες σε προσωπικές απόψεις και αν ποτέ τις τεκμηρίωσες. Α, ναι, μας είπες πρόσφατα πως το έλλειμα θα μηδενιστεί σύντομα -ξέχασες να αναφέρεις το πώς και γιατί...
Εγώ ακόμα περιμένω τα στοιχεία και για το πώς θα βγούμε από την κρίση με τον μνημονιακό τρόπο εν τω μέσω καλπάζουσας ύφεσης. Υπενθυμίζω πως μια καλή απάντηση θα σε βάλει στο παγκόσμιο πάνθεο των οικονομικών εγκεφάλων, μια που δεν το έχει βρει κανείς ως τώρα.

Α, είδα με μεγάλη μου χαρά πως τελικά αντιλήφθηκες -ίσως και ενστερνίστηκες;- κάποιες αντιμνημονιακές θέσεις! Εθεάθεις να δηλώνεις ΔΗΜΑΡικός στον Τέκι -αν και δεν είδα να γεννά εμπιστοσύνη η παρουσία σου- πράγμα που γεμίζει τους εδώ γνωστούς σου ακόμα περισσότερη σιγουριά για το αγαθό της συμμετοχής σου στην δημόσια κουβέντα!

 
At 5/08/2012 07:12:00 μ.μ., Blogger karagiozaki said...

Γράφτηκε παραπάνω για τις 50 έδρες bonus και το αν θα ενοχλήσουν ή όχι τον Αλέξη. Διάβασα κάπου ότι αν γίνουν επαναληπτικές εκλογές το bonus αυτό δεν ισχύει.
Αληθεύει αυτό? Γνωρίζει κανείς?

 
At 5/08/2012 08:35:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

karagiozaki, απ 'όσα διάβασα, το bonus θα ισχύσει ασφαλώς και για τις πιθανολογούμενες επαναληπτικές εκλογές , αφού και αυτές θα διεξαχθούν σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο που επιδαψιλεύει το bonus στο πρώτο κόμμα. Κατά τα ισχύοντα όμως , bonus δεν παίρνει συνασπισμός κομμάτων και τέτοιος είναι ο συριζα. Εξού και η φημολογία- στην οποίαν ίσως αναφέρεσαι- ότι ο Αλέξης οργανώνει την κάθοδο του συριζα στις επόμενες εκλογές ως ενιαίου κόμματος και όχι ως συνασπισμού δυνάμεων . Εάν κάτι τέτοιο τελεσφορήσει και το ενιαίο κόμμα που θα κατεβάσει ο Αλέξης λάβει την πρώτη θέση , τότε ο Αλέξης παίρνει το bonus.

 
At 5/08/2012 08:46:00 μ.μ., Anonymous blackboy1955 said...

Έχω ακούσει πως το bonus των 50 εδρών δίνεται στο πρώτο κόμμα και όχι στον πρώτο αν είναι συνασπισμός κομμάτων.

Όποιος ξέρει κάτι πιο συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο, ας γράψει.

 
At 5/08/2012 09:02:00 μ.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Ο Κρούγκμαν λέει δύο πράγματα: (1) Ότι ήταν καιρός οι Ευρωπαϊκοί λαοί να επαναστατήσουν εναντίον της Γερμανικής λιτότητας και (2) ότι καταψηφίζουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ψηφίζουν καινούργια κόμματα χωρίς να δίνουν προσοχή στα προγράμματα αυτών που ψηφίζουν.

Και τα δύο έχουν σημασία. Αν θες να εστιάσεις μόνο στο ένα από αυτά, δική σου επιλογή. (Και έχει ξαναγράψει ότι κατανοεί τις Ελληνικές επιλογές στο παρελθόν).

Αν νομίζεις ότι Υγκλέσιας και Mother Jones είναι κακοπληροφορημένοι για την Ελλάδα, δεν το θεωρώ αδύνατο. Απλά ανέφερα τις γνώμες τους γιατί στο παρελθόν είχες πει ότι σου αρέσουν.

Δεν ξέρω τι σε κάνει να πιστεύεις ότι παρενθέσεις, δηλαδή "(...)". Εχεις κάποια πηγή γι αυτό; Η wikipedia λέει ότι χρησιμοποιούνται όπως τις χρησιμοποίησα:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ellipsis

 
At 5/08/2012 09:19:00 μ.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

"Α, ναι, μας είπες πρόσφατα πως το έλλειμα θα μηδενιστεί σύντομα -ξέχασες να αναφέρεις το πώς και γιατί..."

aerosol, δεν ξέχασα. Το ανέφερα και το συζήτησα. Άλλη μιά φορά: Βαρουφάκης στις 18 Φεβρουαρίου 2012: "The Greek state, let me remind you, is quite close to a primary surplus. With judicious top-down reductions wages and pensions, plus the issue of tax-bonds, the Greek public sector could finance itself for the foreseeable future." Και δεν το λέει μόνο αυτός.

Ναί, επεσήμανα μερικά πράγματα που είχε πει ο Τέκι και κανείς εκεί δεν ήθελε να απαντήσει. Ο Michael μου είπε ότι ήθαλα να φέρω την συζήτηση "στα δικά μου μέτρα". Ένας άλλος μου είπε ότι δεν είδε να είχε γράψει πουθενά ο Τέκι αυτά πού του απέδιδα. Αλλά όταν ο ίδιος ο Τέκι τα παραδέχτηκε (γιατί τα είχε πράγματι γράψει) κανείς δεν είχε όρεξη για συζήτηση. Ποιά δικά μου μέτρα -- εγώ μιλούσα μόνο για αυτά που έγραψε ο μπλόγκερ.

Δύο από τα τέσσερα πράγματα που επεσήμανα είναι διαμετρικές καi ουσιαστικές διαφορές Τέκι / Βαρουφάκη. Κάνει εντύπωση ότι σε ένα φόρουμ που όλοι θεωρούν και τους δύο σωστούς κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τις συζητήσει. Εκτός από τον ίδιο τον Τλεκι, που είπε ότι ο Βαρουφάκης είναι Αυστραλός και δεν καταλαβαίνει την Ελληνική οικονομία. Εγώ νομίζω ότι αυτό έχει κάποιο ενδιαφέρον, αλλά φαίνεται είμαι ο μόνος.

Όπως έχω ξαναγράψει εδώ, πιστεύω ότι αυτοί που επικαλούνται τον Βαρουφάκη δεν τον διαβάζουν προσεκτικά. Ό Τέκι, που προς τιμήν του έχει μια ευθύτητα, το εξηγεί όπως είπα πιο πάνω.

 
At 5/08/2012 09:25:00 μ.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νομικά ένα κόμμα, όχι συνασπισμός (ανεξάρτητα από το πως δημιουργήθηκε). Άρα παίρνει το μπόνους άν ερθει πρώτο κόμμα. Ένα άρθρο που διάβασα χτές λέει ότι ίσως ο Τσίπρας πιέσει τον Κουβέλη να ενώσουν τα κόμματά τους ακριβώς γι αυτόν τον σκοπό.

 
At 5/08/2012 10:53:00 μ.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Για την ΔΗΜΑΡ είχα γράψει θετικά και παλιότερα -- ότι ήταν το μόνο αριστερό κόμμα που έβλεπε την πραγματικότητα.

Πίστεψα ότι η λέξη που χρησιμοποιούσε ο Κουβέλης, "απαγκίστρωση" από το μνημόνιο και όχι άμεση "καταγγελία" του σήμαινε ότι θα το έκανε αν και όταν ήταν εφικτό. Αν τελικά γίνει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με συνεργασία ΔΗΜΑΡ θα δούμε αν θα γίνει άμεση καταγγελία ή όχι. Τότε μπορεί να αλλάξω γνώμη για τον Κουβέλη, ιδίως αν την υποστηρίξει και μετά την καταγγελία αδειάσει το ταμείο (κάτι που δεν απασχολεί πολλούς φαίνεται).

 
At 5/09/2012 12:47:00 π.μ., Anonymous Michael said...

Αν αναφέρεσαι σε κείμενο δημοσιευμένο σε αμερικάνικο ΜΜΕ τότε πρέπει να χρησιμοποιείς το stylebook του Associated Press. Από την έκδοση του 2007 αντιγράφω: "If an ellipsis is meant to represent an omission, square brackets must surround the ellipsis to make it clear that there was no pause in the original quote".

Δυστυχώς δεν μπορώ να το βρω online link σε όλο το stylebook πέρα από αυτό http://www.apstylebook.com/. Είτε το αγοράζεις, είτε κάνεις συνδρομή online. Στη wikipedia η παραπάνω φράση που αναφέρω την αποδίδει και στην Modern Language Association.

Άλλο καλό link που βρήκα είναι αυτό: http://grammar.ccc.commnet.edu/grammar/marks/ellipsis.htm

Ακόμα και το outdated πλέον Chicago Manual of Style αναφέρει πως αν θέλεις με αποσιωπητικά να σηματοδοτήσεις την αφαίρεση κειμένου, τότε πρέπει να αφήσεις ένα κενό πριν και μετά τη γραφή τους. Δηλαδή το σωστό γι' αυτό είναι "μπλα μπλα μπλα … μπλα μπλα μπλα". Εσύ τα έβαλε συνεχόμενα (their platforms... And yes, the echoes of the 1930s), υποδηλώνοντας έτσι τέλος της πρότασης.

Υ.Γ. To ότι μου αρέσει κάποιος, δεν σημαίνει πως δέχομαι το ότι λέει άκριτα. Και πάντα προσπαθώ να αντιλαμβάνομαι τους περιορισμούς στο λόγο του. Αν ο Κρούγκμαν αρχίσει και γράφει κριτικές για ταινίες, δύσκολα θα τον εμπιστευτώ. (προτιμώ mftm.gr και old boy). Οι οικονομικές του MJ (και ο Ιγκλέσιας) σε γενικές γραμμές με βρίσκουν σύμφωνο. Αλλά δεν έχουν το ανθρώπινο δυναμικό που έχουν οι NYT για να μπορούν να έχουν σε βάθος ανάλυση στα παγκόσμια γεγονότα. Και πάλι δεν ξέρουν οι πάντες στους Times τα πάντα. Γι' αυτό έχουν ανταποκριτές, όπως η Ντονάντιο, που ως διευθύντρια του γραφείου της Ρώμης καλύπτει με την Κιτσαντώνη τις εξελίξεις από την Ελλάδα (και αυτές radical-left βέβαια χαρακτηρίζουν τον σύριζα).

Υ.Γ. 1 Βλέποντας την απάντησή σου στον aerosol, αντιλαμβάνομαι πως με "κατηγορείς", ότι δεν απάντησα στη συζήτηση για τον πληθωρισμό στο blog του Τέκι. Δεν μπήκα καν σε αυτή τη συζήτηση (δεν έχω άλλωστε και τον ατελείωτο χρόνο να επανέρχομαι ξανά και ξανά σε θέματα που θεωρώ ότι έχω καλύψει). Παρατήρηση έκανα για το γενικότερο στυλ με το οποίο θέτεις ερωτήματα. Και εκεί και εδώ, τώρα.

 
At 5/09/2012 02:25:00 π.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Αν οι διαφορές μας είναι στο πως χρησιμποιείται η έλλειψη, τότε δεν είναι και τόσο μεγάλες... Πάντως και το λινκ σου έχει τα περισσότρα παραδείγματα χωρίς square brackets, τα οποία αναφέρει μόνο στό τέλος και λέει ότι μόνο ένα εγχειρίδιο τα "συνιστά" (όχι "απαιτεί") -- και προσθέτει "Other research manuals — the APA Publication Manual and the Chicago Manual of Style — do not address this use of bracketed ellipses." Δεν νομίζω ότι έκανα λάθος, αλλά δεν το θεωρώ αυτό και ουσιαστικό θέμα γιατί αυτό που αφαίρεσα (για συντομία) δεν θα άλλαζε την έννοια.

Δεν νομίζω ότι η "συζήτηση" στου Τέκι ήταν για πληθωρισμό. Ανέφερα ότι ο Βαρουφάκης έλεγε διαμετρικά αντίθετα πράγματα από τον Τέκι σε δύο κεντρικά θέματα, και ότι ο ίδιος ο Τέκι το απέδωσε στο ότι ο Βαρουφάκης ως Αυστραλός δεν καταλαβαίνει καλά την Ελλάδα. Ναι, μου έκανε εντύπωση ότι δεν μπήκες στην συζήτηση, και δεν έλαβες θέση σ' αυτό, παρά το θεώρησες, για κάποιο λόγο, κάτι που δεν έπρεπε να είχα αναφέρει και ότι κάπως προσπαθώ να αλλάξω την συζήτηση.

Δεν ξέρω άν το πρόσεξες, αλλά η όλη συζήτηση σ'εκείνο το σημείο άρχισε με δικό μου σχόλιο -- που μάλιστα οδήγησε και στο επόμενο ποστ του Τέκι περί αμυντικών δαπανών. Οπότε δεν προσπαθούσα να φέρω την συζήτηση "στα δικά μου μέτρα" -- αφού εγώ την άρχισα.

Μου κάνει εντύπωση πόσοι ελέφαντες είναι στο δωμάτιο και πόσο λίγοι είναι διατεθειμένοι να το αναγνωρίσουν και να το συζητήσουν. Νόμιζα ότι εσύ δεν θα ήσουν από αυτούς.

Δεν νομίζεις ότι είναι σημαντικό το ότι ο Τεκι και ο Βαρουφάκης διαφωνούν για το αν υπήρχε Ελληνική (όχι Ευρωπαϊκή) λύση στην Ελληνική κρίση;

 
At 5/09/2012 12:32:00 μ.μ., Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. said...

Ανώνυμος Πολίτης: Μπράβο στον αθόρυβο νικητή των εκλογών Τζήμερο που αν και το κόμμα του
"Δημιουργία Ξανά!" άγνωστο στους περισσότερους Ελληνες και με ελάχιστη προβολή, πήρε 2%. Ελπίζω τον άλλο μήνα να είναι στη Βουλή.


Θέλεις να πεις ότι ελπίζεις να βρουν παρέα στα έδρανα οι χρυσαυγίτες; Ελπίζεις να μπει στη Βουλή και το κόμμα που έχει επιλέξει ως υποψήφιά του, για τη β' Αθηνών, την συγγραφέα του αισχρογραφήματος "Ύμνος στους Αριστερούς", που εκτός του αβυσσαλέου παθολογικού μίσους για τους αριστερούς, στους οποίους καταλογίζει όλες τις συμφορές της χώρας - μέχρι και αιμομικτικές διαστροφές των πατεράδων τους γεννά το αρρωστημένο μίσος της -, τρέφει όμοια συναισθήματα και για τους εβραίους; "Tους έκατσε και το Ολοκαύτωμα να 'χουν να κλαίγονται" γράφει. Ό,τι πρέπει για να "κάτσει" σε μια γελαστή πόζα με φόντο τους φούρνους του Ντάχάου, μαζί με τον υποψήφιο της χρυσής απαυτής. Λίγη ακόμα δημιουργία ξανά από την περί ου υποψήφια, και αντί της επιστολής στην Μέρκελ, ευχαριστήρια επιστολή στους Ναζί.

Για πες μας να χαρείς, τι ακριβώς ελπίζεις από επίδοξους πολιτικούς που επιλέγουν τέτοιους υποψήφιους;

 
At 5/09/2012 12:41:00 μ.μ., Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. said...

ΒΑΠ,
η ΔημΑρ περίμενε να δει κατά πού θα γείρη η πλάστιγγα και περίμενε ακόμα να εισπράξει όλες τις σοσιαλιστικές ψήφους του έφυγαν από το ΠαΣοΚ. Τώρα που είδε ότι οι ψηφοφόροι προτίμησαν το κόμμα που διέσπασε ο Φώτης Κουβέλης και η ...ανανεωτική παρέα του, τώρα που ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε με την ενωτική του πρόταση να δώσει ώθηση στον ΣυΡιζΑ, παίρνει τις αποστάσεις του από το ΠαΣοΚ. Ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία.

 
At 5/09/2012 01:20:00 μ.μ., Anonymous aerosol said...

"With judicious top-down reductions wages and pensions, plus the issue of tax-bonds, the Greek public sector could finance itself for the foreseeable future."
Ναι, με τα μέτρα που προτείνει ο Βαρουφάκης, θεωρεί πως μπορούμε να βρεθούμε χωρίς έλλειμα. Ας το ξαναπώ: με τα μέτρα που προτείνει ο ίδιος ο Βαρουφάκης. Όχι αυτά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και συνεργασίας. Να τα ξαναθέσω αλλιώς: ΑΝ ακολουθηθούν οι... βαρουφάκειες συμβουλές, ο Βαρουφάκης θεωρεί πως θα καταφέρουμε να νικήσουμε το έλλειμα.
Δηλαδή αναφερόμαστε σε μια από τις "αντίθετες" προτάσεις (που δεν αναγνώριζες μέχρι πρόσφατα) και όχι στην παρούσα κατάσταση που σε έκανε να θριαμβολογείς πως σύντομα δεν θα έχουμε έλλειμα.

[Σημείωση: Προσωπικά κρίνω μάλλον θετικά τα μέτρα που προτείνει ο Βαρουφάκης, χωρίς να μπορώ με σιγουριά να πως αν θα ήταν αρκετά.]

Επίσης (κι εδώ κλείνω την αναφορά σε δρώμενα σε άλλα μπλογκ) ο τέκι δεν είναι ο απόστολος του Βαρουφάκη στη Γη για να οφείλει να δικαιολογεί τις διαφορές του με τα... Θεία. Δεν τον θεωρώ τον πιο καλόβολο συζητητή -για άλλους λόγους τον παρακολουθώ- αλλά δεν μου έκανε και εντύπωση όταν πολύ σύντομα μετά την εμφάνισή σου σού γράφει:
"σόρυ για την επίθεση, αλλά όταν ξεκινάς μια συζήτηση, καλό είναι να την ξεκινάς με ειλικρινείς προθέσεις. το άλλο ονομάζεται τρόλινγκ."
Κι αυτό οπωσδήποτε δεν το κάνει με όλους όσους διαφωνούν μαζί του.

Αφήνω οριστικά τα κουτσομπολιά και επιστρέφω στα δικά μας.
Πώς τεκμηριώνεις τη σιγουριά σου για μηδενικό έλλειμα σύμφωνα με τα μέτρα που έχουμε δει ΩΣ ΤΩΡΑ;
[Όχι αυτά που ΘΑ έπαιρνε ο Βαρουφάκης, η Αλέκα, ο Μάο και εγώ!]
Πού βασίζεις την αισιοδοξία σου για έξοδο από την κρίση δια του μνημονίου και με καλπάζουσα ύφεση;

Είναι η τρίτη φορά που ρωτώ και θέλω τη δική σου απάντηση, όχι πέντε λέξεις που να υπαινίσσονται πως κάποιος που πιθανόν παρακολουθώ εξέφρασε κάτι που εκλαμβάνεις ως παρόμοιο.

 
At 5/09/2012 09:01:00 μ.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

aerosol, κατ' αρχήν πρόσεξε το πρώτο μέρος αυτού που είπε ο Βαρουφάκης: "The Greek state, let me remind you, is quite close to a primary surplus."

Αυτό ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΓΙΝΕΙ, το έλλειμμα έχει μειωθεί δραματικά. Αυτό δεν έγινε εύκολα, ούτε ανώδυνα, αλλά έγινε. Αυτή η μείωση δίνει κάποια ευελιξία στη Ελλάδα, αν μπορεί να μετατραπεί σε μηδενισμό. (Αλλά άν όχι αν κάνει βλακίες τώρα). Σου υπενθυμίζω ότι, αντίθετα από ότι είχες πει όταν υτο πρωτοσυζητήσαμε αυτό, μονομερής χρεοκοπία γίνεται δυνατή όταν το έλλειμμα έχει μηδενιστεί. Άρα αυξάνεται και η διαπραγματευτική ικανότητα. Μηδενισμός ελλείμματος δεν σημαίνει έξοδο από την κρίση. Σημαίνει περισσότερες επιλογές πολιτικής.

Επίσης είχα πει παλιότερα ότι τα μνημόνια, εκτός που χαμηλώνουν το έλλειμμα, αγοράζουν χρόνο μέχρι να γίνουν οι Γαλλικές και Γερμανικές εκλογές, όπου περίμενα αλλαγές σκηνικού. Αυτό έγινε ήδη στην Γαλλία. Του χρόνου θα γίνει και στην Γερμανία. Ήδη μιλάνε για αλλαγές πολιτικής. Το 2013, μετά τις Γερμανικές εκλογές, ίσως έχουμε αλλιώτικη Ευρώπη.

Του Τέκι προφανώς δεν του άρεσε η κριτική που του έκανα. Δεν περίμενα εγκώμια. Αλλά μου έκανε εντύπωση ότι οι σχολιαστές του δεν έδειξαν καμία πρόθεση να συζητήσουν την ουσία αυτών που ανέφερα. Επίσης μου κάνει εντύπωση ότι πολλοί επικαλούνται Βαρουφάκη χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς έχει πει. Και ότι ακόμα και τώρα ζητάει κι άλλη μείωση μισθών και συντάξεων, πχ. Οι διαφορές Τέκι / Βαρουφάκη είναι σημαντικές, αλλά πολλοί σχολιαστές του νομίζουν ότι αυτοί οι δύο έχουν τις ίδιες θέσεις.

Και δεν ήταν μόνοο οι διαφορές Τ/Β. Γενικά, υπάρχουν πολλές αντιμνημονιακές θεωρίες και οι διαφορές τους δεν συζητούνται.

 
At 5/09/2012 09:14:00 μ.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Κατερίνα, ο λόγος που προτίμησα την ΔΗΜΑΡ δεν είναι ότι την θεωρώ το ιδανικό κόμμα. Όπως έχω γράψει, σε γενικές γραμμές νομίζω ότι όλος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας χρειάζεται αλλαγή. Δεν προτίθεμαι να υποστηρίξω την ΔΗΜΑΡ αν πάει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που κάνει ριψοκίνδυνα πράγματα.

Θα υποστήριζα το ΠΑΣΟΚ αν δεν με ενοχλούσε η τεράστια διαφθορά των στελεχών του. Δεν μπορώ να υποστηρίξω το κόμμα του Τσοχατζόπουλου, αλλά υπάρχουν και άλλοι παρόμοιοι. Δεν έχω πρόβλημα με την πολιτική κρίσης ΠΑΣΟΚ / Παπαδήμου, μόνο με την διαφθορά στο ΠΑΣΟΚ.

Και ο πολύς Τεκι, που συζητάμε, έχει γράψει ότι κανένα κόμμα δεν του αρέσει. Και είπε ότι θα ψήιφιζε ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας την μύτη του, αν και νομίζει ότι και ο ΣΥΤΙΖΑ "δεν έχει λύσεις".

Η μόνη λύση που βλέπω εγώ είναι αγορά χρόνου μέχρι να αλλάξει η Ευρωπαϊκή πολιτική. Πράγμα που έχει αρχίσει ήδη.

Χθές, με τις δηλώσεις περί καταθέσεων, πήραμε και μια γεύση του ερασιτεχνικού επιπέδου των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο θεός βοηθός αν αυτοί γίνουν κυβέρνηση, δεν καταλαβαίνουν τίποτα.

 
At 5/09/2012 09:40:00 μ.μ., Anonymous Michael said...

ΒΑΠ, δεν ήθελα να επανέλθω στη συζήτηση για τους λόγους που ανέλυσα παραπάνω, αλλά είναι σχεδόν τρελό η πρότασή σου ακόμα και τώρα να αρχίζει και να τελειώνει στη σωτηρία που θα έρθει από το εξωτερικό. Πες ότι έκανε άνετα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα συνέχιζε στο ίδιο δρόμο, ο Ολάντ τότε τι περιμένεις ότι θα έλεγε; Σταματήστε Έλληνες να αυτομαστιγώνεστε; Ποιο εύκολο θα του ήταν να ρίξει τους τόνους και να μην έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με το Βερολίνο, όπου η Μέρκελ παρά τις απώλειες, έχει τον πρώτο λόγο.

Και λέω "ακόμα και τώρα" γιατί φαίνεται ξεκάθαρα ο πανικός που έχει προκαλέσει σε όλους τους fiscal vigilantes της δεξιάς Ευρώπης η άνοδος του Σύριζα. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι αναλυτές στέκονται πολύ περισσότερο στις εκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα σε σχέση με Γαλλία, ενώ παράλληλα αποδεικνύεται καθημερινά πόσο "άδειο γράμμα" είναι οι απειλές. Ο Βενιζέλος τώρα ετοιμάζεται να στείλει την επιστολή που θέλει ο Τσίπρας. Αν πράγματι ήταν κάτι τέτοιο καταστροφή για τη χώρα, γιατί να το κάνει; Για να κάνει κυβέρνηση για άλλες δυο μέρες; Ή μήπως τα περιθώρια διαπραγμάτευσης όχι απλώς δεν εξαντλήθηκαν ποτέ, αλλά ούτε καν αγγίχθηκαν.

 
At 5/09/2012 11:40:00 μ.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Το αν "τα περιθώρια διαπραγμάτευσης όχι απλώς δεν εξαντλήθηκαν ποτέ, αλλά ούτε καν αγγίχθηκαν" είναι θέμα γνώμης, δεν μπορεί να αποδειχθεί ούτε αυτό ούτε το αντίθετο. (Εκτός αν μπορέσουμε να έχουμε την μαρτυρία κάποιας μύγας που ήταν στον τοίχο).

Τα μόνα στοιχεία που έχουμε γι αυτό είναι:

- Οι μαρτυρίες ΓΑΠ / Παπακωνσταντίνου / Βενιζέλου / Παπαδήμου, που ξέρω ότι δεν τις πιστεύεις.

- Η σκληρότητα που έδειξε η τρόικα μέχρι τώρα, και η ετοιμότητά της να σταματήσει τις δόσεις (θυμασαι το δράμα των 325 εκ.;)

Δεν μπορώ να αποδείξω τίποτα σ'αυτό, ούτε όμως μπορείς εσύ. Από την δική μου σκοπιά, είναι μια εύκολη κατηγορία.

 
At 5/10/2012 07:13:00 μ.μ., Anonymous aerosol said...

@ΒΑΠ
Για να ξενοιάσουμε μ' αυτό:
Μονομερής χρεοκοπία ΔΕΝ γίνεται δυνατή όταν το έλλειμμα έχει μηδενιστεί. Γίνεται δυνατή οποιαδήποτε στιγμή θελήσει ένα κράτος να πληρώσει το δύσκολο τίμημα: να τα βγάλει πέρα με ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Είπα, όντως, πως χώρα χωρίς έλλειμα δεν πάει να χρεωκοπήσει. Εξηγώ τι εννοούσα γιατί παρεξηγήθηκα: χώρα σε άνοδο, με ανάπτυξη και παραγωγή δεν χρεωκοπεί (αντλεί όσα θέλει από τις αγορές ακόμα κι αν έχει χρέος).

Αν βάζεις στην κουβέντα το σενάριο (προς το παρόν επιστημονικής φαντασίας) πως με τα μνημονιακά μέτρα μηδενίζεται το έλλειμα οπότε είναι πιο "βολικό" να χρεωκοπήσουμε απ' όσο ήταν πριν... Το βρίσκω ανεδαφικό και δεν απαντά στο σκέλος ύφεση, ανεργία, καθίζηση αγοράς, κοινωνική απορρύθμιση, μείωση ΑΕΠ και όλες τις συνέπειες των τελευταίων δυο χρόνων τις οποίες δεν αντιμετωπίζεις.
Το έλλειμα μηδενίζεται και αν εκτελέσεις 1.000.000 συνταξιούχους! Δεν μιλάμε για λογιστικά τερτίπια αλλά για πραγματικές προϋποθέσεις επιβίωσης, και δεν μας λες πού τις βλέπεις.
Η κουβέντα σε όλη τη Δύση έχει μετατραπεί στο "τι μαλακίες έκανε η Γερμανία και το μνημόνιο τσάκισε την Ελλάδα" (από αριστερούς έως την Wall Street Journal σήμερα) και παραμένεις μόνος στην ατεκμηρίωτη στάση πως λόγω μνημονίου έχουμε δυναμώσει αρκετά για να κάνουμε ανετότερα χρεωκοπία.
Τον Βαρουφάκη άσ' τον έξω, όσες λέξεις και να αποκόψεις όποιος ξέρει γράμματα γνωρίζει πως σε κάθε άρθρο του δεν βλέπει την προκοπή που εντοπίζεις ούτε μέλλον στην μνημονιακή πορεία.

Πράγματι δεν εμπιστεύομαι τις δηλώσεις Βενιζέλου/ΓΑΠ/Παπαδήμου. Όπως και κανείς άλλος αν κρίνω από την παγκόσμια κριτική στα δρώμενα. Όταν τα νούμερα δεν βγαίνουν και το παρελθόν είναι βεβαρυμένο δεν χρειάζεται να είσαι Σέρλοκ Χολμς. Αυτά λέω εγώ. Εσύ τους πιστεύεις; Ίσως η κάλυψη που παρείχε ο Βενιζέλος στον Τσοχατζόπουλο σε κάνει να νιώθεις εμπιστοσύνη.Ίσως οι χειρισμοί του στο θέμα της Proton Bank...

Βλέπω πως κεντρικό ρόλο στην αισιοδοξία σου παίζει η μεταστροφή της Ευρώπης. Χαίρομαι γι αυτό, εκεί ελπίζω κι εγώ. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πώς κατέληξες σε αυτή την απίστευτη κωλοτούμπα, δεδομένης της έντονης αντίδρασής σου παλιότερα σε όσους λέγαμε πως η όποια λύση πρέπει να περιλαμβάνει άλλη στάση της Ευρώπης. Μίλησες περιφρονητικά για αυτό, θεώρησες πως φυγομαχούμε, μας επανάφερες την τάξη.
Χαίρομαι αν σε πείσαμε αλλά τελικά παιδιά είμαστε;

1. Αλλοιώνεις τα λόγια των πηγών σου.
2. Προσποιήσαι τον ανενημέρωτο και μετά φαίνεται πως έχεις διαβάσει αρκετά.
3. Επικρίνεις τους αντιπάλους σου σαν αντιμνημονιακούς και μετά δηλώνεις θιασώτης αντιμνημονιακού κόμματος.
4. Αλλάζεις απόψεις και ασπάζεσαι πράγματα χωρίς να παραδέχεσαι πως άλλαξε ο λόγος σου.
5. Θολώνεις τα νερά με θέματα που δεν τέθηκαν στην κουβέντα.
[Τι πάει να πει "ο πολύς Τεκι, που συζητάμε, έχει γράψει ότι κανένα κόμμα δεν του αρέσει"; Ποιός σχολιαστής μίλησε κομματικά τόσους μήνες; Τι μας νοιάζει ποιόν ψηφίζει ο τέκι; Γιατί σε χαλάει αν κάποιος τον θεωρεί "πολύ" ή "λίγο"; Τι σχέση έχει με το μέλλον της χώρας μας; Βρίσκεσαι εδώ για να αποτρέψεις ψήφους προς τα κάπου;]
7. Το σημαντικότερο: δεν έχεις καλύψει την ερώτησή μου για ωφέλεια από το μνημόνιο ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ ΤΗ ΥΦΕΣΗΣ που έχει δημιουργήσει. Με κανένα στοιχείο, ιστορικό προηγούμενο και οικονομική θεωρία.

Θεωρώ πως δεν έχεις παρουσιάσει λογικό επιχείρημα υπέρ των απόψεών σου, που αλλάζουν από σχόλιο σε σχόλιο. Εξακολουθώ να βλέπω ένα παιχνίδι παραπληροφόρησης -ηθελημένο ή όχι.

 
At 5/10/2012 11:22:00 μ.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

"Μονομερής χρεοκοπία ΔΕΝ γίνεται δυνατή όταν το έλλειμμα έχει μηδενιστεί. Γίνεται δυνατή οποιαδήποτε στιγμή θελήσει ένα κράτος να πληρώσει το δύσκολο τίμημα: να τα βγάλει πέρα με ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό."

aerosol, μηδενισμένο πρωτογενές έλλειμμα ΙΣΟΝ ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Ακόμα αυτό φαίνεται ότι σε μπερδεύει.

Και ναι, είμαστε κοντά σ' αυτό. Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Το 2009, το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 24.5 δις. Για το 2012, υπολογίζεται στο 2.5 δις. Άρα μειώθηκε κατά 90%. Και το 2013, αν δεν αλλάξει η πορεία, θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό θα σημαίνει ότι έχουμε πιάσει πάτο.

Δυστυχώς θεωρώ όλα όσα λές λάθος. Όλα. Δεν αλλοίωσα τα λόγια καμιάς πηγής. Απλά εσύ δεν καταλαβαίνεις, φαίνεται, τι λένε Βαρουφάκης και άλλοι (είναι προφανές αυτό από αυτά που λες περί μηδενισμού). Σου παράθεσα τα λόγια του Βαρουφάκη για το πρωτογενές. Δεν είναι δική μου αλλοίωση. Δεν προσποιούμαι τον ανενημέρωτο εκτός σε θέματα που είμαι. Τον Βαρουφάκη τον διάβασα πρόσφατα. Σε τι άλλαξα άποψη; Δεν πρεσβεύω χρεοκοπία, λέω απλώς ότι αυτή η επιλογή γίνεται εφικτή με μηδενικό έλλειμμα. Είναι κοινώς γνωστό αυτό -- απλά όχι σε σε σένα.

Λες "κεντρικό ρόλο στην αισιοδοξία σου παίζει η μεταστροφή της Ευρώπης" και θεωρείς αυτό "κωλοτούμπα". Δεν είναι. Από όταν άρχισα να σχολιάζω εδώ γράφω ότι κι εγώ θα προτιμούσα αναπτυξιακή Ευρωπαϊκή πολιτκή. Αλλά χωρίς αυτήν, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε.

Με το Google βρίσκω παλιά σχόλιά μου:
- Στις 2/12/11¨"Είπαμε, δεν διαφωνεί κανείς (στην Ελλάδα) ότι θα ήταν καλό να έκανε η Τρόικα πολιτική που είναι πιο αναπτυξιακή και λιγότερο περιοριστική. Το ζήτημα, και πάλι, είναι τι κάνουμε εμείς ενόσω δεν αλλάζει η Τρόικα."

- Στις 24/2/12: "Τα μνημόνια φέρνουν φτώχεια και μάλλον θα αποτύχουν. Αλλά είναι η καλύτερη λύση για το εγγύς μέλλον. Αγοράζουν χρόνο, και ελπίζουμε ότι κάτι καλύτερο θα γίνει (ολικό κούρεμα, ευρωομόλογα, σχέδιο Μάρσαλ, κτλ)."

 
At 5/10/2012 11:31:00 μ.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

"Το σημαντικότερο: δεν έχεις καλύψει την ερώτησή μου για ωφέλεια από το μνημόνιο ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ ΤΗ ΥΦΕΣΗΣ που έχει δημιουργήσει. Με κανένα στοιχείο, ιστορικό προηγούμενο και οικονομική θεωρία."

Έχω πεί επανειλλημμένα ότι χωρίς τα μνημόνια η ύφεση θα ήταν μαγαλύτερη, το ίδιο και η μιζέρια. Γιατί δεν υπήρχαν λεφτά. Τα μνημόνια έβαλαν λεφτά στην οικονομία, δεν αφαίρεσαν. Απλή αριθμιτική. Δεν δημιούργησαν τα μνημόνια την ύφεση. Η κρίση, και το τέλος δανεισμών την δημιούργησαν.

Η μόνη μη πανοϊκή κριτική στα μνημόνια είναι ότι έπρεπε να γίνει περισσότερη διαπραγμάτευση, ότι θα μπορύσαμε να πάρουμε καλύτερους όρους. Το συζητάω αυτό συνεχώς με τον Michael. Αλλά η ιδέα ότι θα είμαστε καλύτερα χωρίς καθόλου μνημόνια από την αρχή, όταν το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 24.5 δις, δεν έχει καμιά βάση στον πραγματικό κόσμο.

 
At 5/11/2012 02:48:00 μ.μ., Anonymous aerosol said...

Για τα πολλά σημεία που διαφωνούμε απόλυτα δεν επανέρχομαι. Ο καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματα του.
Μένω μόνο στο εξής:
"μηδενισμένο πρωτογενές έλλειμμα ΙΣΟΝ ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Ακόμα αυτό φαίνεται ότι σε μπερδεύει."

Δεν με μπερδεύει καθόλου. Απλώς δεν δέχομαι ως αυτονόητο το "πρώτα μηδενίζω έλλειμα, κατόπιν χρεωκοπώ". Λέω "όταν χρεωκοπώ, αυτόματα μηδενίζεται το έλλειμα γιατί δεν μπορώ παρά να ισοσκελίσω τον προϋπολογισμό με το ζόρι". Αυτό που λέω είναι γεγονός. Αυτό που λες είναι επιλογή προς ανάλυση και συζήτηση.
Το πότε είναι πρακτικά εφικτό ή ανέφικτο και δυσβάστακτο αυτό είναι θέμα πολλών παραμέτρων.
Γεγονός είναι πως προ μνημονίου δεν υπήρχε αυτή η ύφεση. Μετά το μνημόνιο υπάρχει. Θεωρείς πως δεν υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού. Θεωρώ πως υπάρχει. Επίσης, θεωρώ πως ο υπολογισμός του ελλείματος και τότε που μπήκαμε στο ΔΝΤ και τώρα, γίνεται με αλχημείες.

 
At 5/19/2012 11:06:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πόσο απέχει το "ελεύθερα και γενναία" από το "απελπισμένα" ??
Ίσως αρκετά...
π.χ.(και χωρίς την παρεξήγηση της αμετροέποιας) οι ελεύθεροι πολιορκημένοι που προχώρησαν στην έξοδο είχαν επίγνωση για το πού βάδιζαν...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home