Δευτέρα, Απριλίου 02, 2012

Με μάτια σαν κι αυτά

Πώς να κρυφτείς απ' τα κλισέ;
Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα
και σε κοιτάζουν με μάτια σαν κι αυτά,
με μάτια που έχουν μέσα τους κάτι από συγκατάβαση, κάτι από τρυφερότητα, κάτι από χλεύη, κάτι από "μα καλά, στα αλήθεια νόμιζες πως η ως τώρα πλοκή σου δεν εντασσόταν στη δική μας νόρμα;".


Κι εσύ, όταν τα κλισέ σε πιάνουν στα πράσα και αναγκάζεσαι να αποκαλυφθείς ενώπιον τους γυμνός πλέον από τους μύθους που φορούσες, χρησιμοποιείς το άλλο τρικ, παριστάνεις τον ψυχικά καμπόσο, παριστάνεις τον πάντοτε υπεράνω, παριστάνεις εκείνον που δεν έχει πρόβλημα να ανέβει μερικές σκάλες πάνω από τον εαυτό του, ώστε να κοιτάξει κι αυτός από το ύψος που μόλις τον κοίταξαν τη γενικότερη εικόνα που τον συμπεριλαμβάνει, μια εικόνα όπου όλοι παίζουν λίγο πολύ τους ρόλους που πάντοτε έπαιζαν οι άνθρωποι, τους ρόλους που οι άνθρωποι θα συνεχίζουν να παίζουν με τον ίδιο απαράμιλλο ζήλο, πείθοντας πρώτα απ΄όλα τους ίδιους πως ο ρόλος τους είναι μοναδικός και πρωτότυπος, ενώ δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη μυριοστή παραλλαγή της ίδιας και της ίδιας ανθρώπινης ιστορίας.
Λογοτεχνία δεν είναι παρά η (προσπ)οίηση πως υπάρχει κάτι διαφορετικό από την ίδια και την ίδια ανθρώπινη ιστορία, πως μέσα στην κάθε μια παραλλαγή μπορεί να εντοπιστεί το πέραν της κοινοτοπίας, η υποτίθεται βαθύτερη αλήθεια κάτω από την ίδια και την ίδια επιφάνεια.
Αλλά πώς; Όταν δρούμε πάντα όπως όλοι δρούσαν πάντα και όπως όλοι θα δρουν πάντα, γιατί και πόσο να διαφέρουμε, γιατί κάθε ξεχωριστός άνθρωπος να είναι και η ολόδική του βαθύτερη αλήθεια; 
Εκτός και αν δεχτούμε πως η ανθρώπινη κωμωδία είναι αυτό ακριβώς: διασχίζοντας ο καθένας μας την ολόδική του δαιδαλώδη διαδρομή καταλήγει νομοτελειακά να διαδραματίζει έναν από τους πέντε - δέκα διαθέσιμους στη διανομή ρόλους.

3 Comments:

At 4/02/2012 11:41:00 π.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Αφιέρωσες πάλι...

 
At 4/02/2012 01:20:00 μ.μ., Blogger karagiozaki said...

Η πιο απλή ιστορία του κόσμου, η ανθρώπινη ιστορία, η πιο απλή, η πιο κοινή, η πιο σπουδαία, σαν ταινία παιγμένη ξανά και ξανά, ένα παιδί γεννιέται σήμερα στον κόσμο, εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται κάθε μέρα στον κόσμο, - τι πιο κοινό απ’την γέννηση την ίδια- μα σαν είναι η δική σου η ώρα, όταν είναι το δικό σου παιδί και είσαι εσύ που βρίσκεσαι λουσμένη με φως, είναι μαγεία, είναι η δική σου στιγμή, η δική σου ιστορία, μοναδική, ξεχωριστή, ασύγκριτη.

Και το ξέρεις νομίζω καλά πως μια ιστορία, μπορεί να ειπωθεί με χίλιους τρόπους, με παύσεις και ανάσες άλλες να τη χρωματίζουν, να την κάνουν μεγάλη, να την κάνουν σπουδαία, να γίνει θρύλος ή παραμύθι, να γίνει αφορμή και αρχή, να γίνει πηλός στα χέρια μιας κάποιας Σεχραζάτ μια νύχτα από τις χίλιες.

 
At 4/02/2012 05:44:00 μ.μ., Anonymous sunCoater said...

Εν γένει συμφωνώ. Αγάπη, μίσος, φιλοδοξίες, ευγένεια... είναι τα πρώτα υλικά κι εμείς παραλλαγές τους. Άρα, είμαστε ένα λευκό fractal; Σ´ όποιον κι αν ζουμάρει ο παρατηρητής μας τα ίδια μοτίβα θα αντικρίζει; Ναι, αλλά με τη διαφορά ότι, όπως και στα fractal-χιονονιφάδες δεν υπάρχουν δύο όμοιες στον κόσμο όλο, τα πόσα "στιγμιότυπα" θα συμπεριληφθούν στην επικράτεια κάθε κλισέ εξαρτάται από το πόσο αδρά θα σκιαγραφηθεί εκείνο. Πράμα που σημαίνει ότι αν υπάρχει άπειρος χρόνος (εκεί δε στηρίζεται και η ιδέα της Δευτέρας Παρουσίας;) ίσως είναι εφικτή η ανακάλυψη της sui generis αλήθειας του καθένα μας.

Και τώρα αφήστε με να κοιμηθώ, διότι αυτό το σχόλιο με εξάντλησε.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home