Τρίτη, Μαρτίου 20, 2012

Unfollow #4: The White Album


21 Μαρτίου 2012, πρώτη ημέρα της Άνοιξης, το τέταρτο τεύχος του Unfollow, με λευκό εξώφυλλο, αφήνει πίσω την μαυρίλα τριων δύσκολων χειμωνιάτικων μηνών και μετά την επιτυχή εκπλήρωση όλων των στόχων που έβαλε η κυβέρνηση Παπαδήμου, ατενίζει το μέλλον, πώς αλλιώς; Αισιόδοξα και φωτεινά.
21 Μαρτίου 2012, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, και οι Έλληνες ποιητές βγαίνουν στο δρόμο: Η μικρή ή μεγάλη πομπή που δεν θέλει να διακόψει εντελώς την κυκλοφορία - «δεν θέλουμε να εμποδίσουμε τη ζωή της πόλης» λέει στα «ΝΕΑ» ο ποιητής Ντίνος Σιώτης- θα πραγματοποιηθεί από το πεζοδρόμιο και μία λωρίδα του δρόμου. Θα κατέβει ανάποδα τη Σταδίου προς την Κοραή, από εκεί θα πάει στην Πανεπιστημίου και θα κάνει μια πρώτη στάση στην Εθνική Βιβλιοθήκη όπου θα απαγγελθεί Σεφέρης και Βαξεβάνης (και συγκεκριμένα το ρεπορτάζ του για την υποβρύχια διαδρομή στις μίζες και το περισκόπιο του Ευάγγελου Βενιζέλου).
Στο Πανεπιστήμιο, αμέσως μετά, δεύτερη στάση για απαγγελία Σολωμού και της συνέντευξης του Στέφανου Μάνου στον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο και στον Πιτσιρίκο (όπου ο λαοφιλής Πρόεδρος της Δράσης εξηγεί ανάμεσα σε άλλα ότι δεν είναι και τόσο κακό να κατεβαίνει ο στρατός στους δρόμους για να επιβάλει την τάξη), στην Ακαδημία τρίτη στάση για απαγγελία Ελύτη και του ρεπορτάζ της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου για τα γενόσημα και μετά στην Ομήρου για απαγγελία - τι άλλο;- μιας ραψωδίας του Ομήρου και του άρθρου του Λεωνίδα Βατικιώτη «PSI: Στοιχηματίζοντας στην εξαθλίωση ενός λαού».
Η πορεία αυτή που θα καταλήξει στο Σύνταγμα θα έχει πλακάτ με στίχους και λάβαρα με εικαστικά έργα, καθώς και του ρεπορτάζ του Γιώργου Λαουτάρη για το τσιμεντένιο όραμα του Ελληνικού. Θα υπάρχουν μουσικοί με πνευστά ενώ δεν θα λείψουν και οι ξυλοπόδαροι που θα διαβάσουν το άρθρο του Άρη Χατζηστεφάνου με τίτλο «Όχι άλλο σώσιμο».
Στο σιντριβάνι της Πλατείας Συντάγματος θα γίνουν απαγγελίες μη ζώντων ελλήνων ποιητών και του άρθρου της Κατερίνας Κιτίδη για τους "Πειρατές" της ελληνικής ναυτιλίας και σε ένα σημείο που θα επιλεγεί θα ιδρυθεί το «Αόρατο μνημείο του άγνωστου ποιητή», όπου θα εναποτεθεί και η προσωπογραφία του Γιώργου Κουρή από τον Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο.  
Διευκρινίζεται ότι η ποιητική διαδήλωση γίνεται «εναντίον της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος. Εναντίον της ανικανότητας που μας οδήγησε στην κρίση, ηθική, πολιτιστική, οικονομική. Εναντίον του λαϊκισμού. Εναντίον της βίας και των βανδαλισμών. Εναντίον όσων σπάνε μάρμαρα. Εναντίον όσων καίνε νεοκλασικά. Εναντίον όσων σπάνε βιβλιοπωλεία. Εναντίον όσων καλλιεργούν τον φόβο στην πόλη και τη ζωή των ανθρώπων» ... «Η καλύτερη ποίηση γράφεται σε εποχές κρίσης. Σε τέτοιες εποχές έγραψαν ο Σολωμός, ο Κάλβος, ο Παστερνάκ, ο Πάουντ, η Αχμάτοβα». 
Σε τέτοιες εποχές βγαίνουν και τα καλύτερα περιοδικά. 
Aγοράστε το νέο Unfοllow, το περιοδικό που πρωτοστατεί στην μάχη εναντίον του λαϊκισμού και της βίας, το περιοδικό που αντιτίθεται όσο κανένα στη θραύση μαρμάρων, το περιοδικό που αγαπά όσο κανένα τα νεοκλασικά και τα βιβλιοπωλεία, το περιοδικό που κάθε σελίδα του είναι πιουρ φάκιν πόετρι.

6 Comments:

At 3/20/2012 09:41:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ΟΒ μερικά λινκ δεν λειτουργούν.

 
At 3/21/2012 01:52:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Σε ευχαριστώ, τα έφτιαξα. Ένα δηλαδή λινκ είναι, αλλά το έφτιαξα.

 
At 3/21/2012 12:10:00 μ.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Το εξώφυλλο πάντως είναι πολύ δυνατό...

 
At 3/22/2012 11:56:00 π.μ., Anonymous Σωτήρης said...

“Νέα γενιά, λέγε , στον αιώνα σου τι βλέπεις: Βλέπω πως η πολιτική είναι ένα αριστοκρατικό σπορ, στο οποίο μπορείς να παίρνεις τις πιο ακραίες αποφάσεις για εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς να κληθείς να λογοδοτήσεις ποτέ αληθινά για αυτές.”

Και τα δύο, αξιολογότατα άρθρα. Αυτό βλέπω κι ας μην είμαι νέος.

 
At 3/22/2012 05:00:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Να 'σαι καλά, Σωτήρη.

 
At 3/25/2012 07:45:00 μ.μ., Anonymous nefeli said...

epidi kai poiisi kai spasimo marmaron exoun os kini riza ena kapoio asigratito synaisthima, i poiisi erxetai konta stin zoi otan dexetai kathe aformi gia grapsimo.

To na kaneis poreia enantia stin via os poiitis einai ntropi kai to na kaneis poreia enantia ton vandalismon se tetoies epoxes einai anoito kai katadikasteo.

N.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home