Πέμπτη, Μαρτίου 22, 2012

Δεν σας φταίει η Μέρκελ


Ι. Το Ακάθαρτο Εθνικό Προϊόν.
Αν έγραφε κάποιος για την Τουρκία ή το Ισραήλ:  «Η χώρα αυτή είναι βόθρος! Μια χαβούζα με βοθρολύματα, που ζέχνει εκατοντάδες χιλιόμετρα γύρω και μολύνει όλη την γύρω περιοχή», πώς θα τον χαρακτήριζες;
Χρυσαυγίτη; Απροκάλυπτο ρατσιστή; Αποθρασυμένο φασίστα; Νεάντερνταλ;
Αν το γράψει για την Ελλάδα, όπως ο Νίκος Δήμου, γιατί άραγε είναι τόσο διαφορετικό; Επειδή είναι Έλληνας; Ρατσισμός μπορεί να νοηθεί μόνο εις βάρος άλλων λαών; Όταν αυτού του είδους η "κριτική" και οι αφορισμοί σαφέστατα δεν περιλαμβάνουν εσένα τον ίδιο και δεν συνιστούν αυτοκριτική, αλλά τους μετέρχεσαι ακριβώς για να εκφράσεις τη διαφοροποίηση σου από τη μεγάλη μάζα των συμπατριωτών σου για την οποία έχεις αυτήν την άποψη, γιατί ο λόγος σου δεν είναι ευθέως ρατσιστικός;
«Η χώρα αυτή είναι βόθρος! Μια χαβούζα με βοθρολύματα, που ζέχνει εκατοντάδες χιλιόμετρα γύρω και μολύνει όλη την Ευρώπη»: δεν πρόκειται απλώς για μια -ακραία έστω- καταδίκη νοσηρών φαινομένων, αλλά μπαίνει μαζί της και η διαχωριστική γραμμή. Δεν είμαστε μια μηχανή παραγωγής σκατών σκέτα. Είμαστε μια μηχανή παραγωγής σκατών η οποία μολύνει με το ακάθαρτο εθνικό προϊόν της την αρία Ευρώπη, που διαφθορά και σκατό δεν ξέρει τι σημαίνει. Είναι τόσο προηγμένη, που, ό,τι τρώει, μένει μέσα της και μοσχοβολά, χωρίς να μετατραπεί ποτέ σε περίττωμα. Η δυστυχία να είσαι σε μια χώρα που ο λαός της χέζει.
ΙΙ. Ή να έχεις πελάτες ή να μην έχεις.
«Τα αποκαλυπτόμενα κρούσματα ευρείας διαφθοράς όχι για να σχολιαστούν μόνα τους, αλλά για να χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα "Δεν σας φταίει η Μέρκελ"», μέρος δεύτερο. Μετά το Νίκο Δήμου και ο Φώτης Γεωργελές γράφει -πολύ πιο εμπεριστατωμένα και μερικές κλάσεις καλύτερα, για να είμαστε στοιχειωδώς δίκαιοι- για όσα έρχονται τελευταία στο φως. «Οι αριθμοί είναι ασύλληπτοι. 50.000 walking dead που εισέπρατταν συντάξεις, 40.000 ανάπηροι που δεν εμφανίστηκαν, 50.000 προνοιακά επιδόματα που δεν προσήλθαν προς απογραφή, 17.000 συντάξεις του ΟΓΑ χωρίς δικαιολογητικά. Από τον πρώτο μόλις έλεγχο γίνεται φανερό ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σ’ ένα όργιο λεηλασίας που στοίχιζε πολλά δις στο ελληνικό Δημόσιο». Το άρθρο μιλάει και ξαναμιλάει για τις πελατειακές σχέσεις, το πελατειακό κράτος, την κομματική πελατεία. Στο σκέλος που αναφέρεται στη συστημικότητα του φαινομένου δυσκολεύεσαι να διαφωνήσεις. Ναι, της πουτάνας γινόταν και προφανώς γίνεται ακόμα. Ώρα να καταλογιστεί λοιπόν η ηθική χρεοκοπία για αυτό το πελατειακό κράτος. Ποιός να είναι ο ηθικά υπόλογος για αυτά τα φαινόμενα, ποιός να επέτρεψε να λειτουργεί έτσι το σύστημα, ποιός να ωφελήθηκε από αυτά τα φαινόμενα; Με ένα όχι ευκαταφρόνητο λόγικο άλμα, το όσκαρ της ηθικής χρεοκοπίας παίρνει (ο φάκελος ανοίγει, καρδιοχτύπια στα πλήθη) ... ηηηη..... Αριστερά. Η Αριστερά ακούει το όνομά της με κατάπληξη, σαν αυτή που έχει συνήθως η Μέριλ Στριπ όταν ακούει να βγαίνει από τον φάκελο το δικό της. Δεν το περίμενε με τίποτα. Οι συνυποψήφιοί της χειροκροτούν με ζήλεια, μεταμφιεσμένη σε δέος για το ανυπέρβλητο εκτόπισμά της.

47 Comments:

At 3/22/2012 08:33:00 μ.μ., Blogger fpboy said...

Όλα αυτά μου ακούγονται λίγο απόλυτα. Και η Μέρκελ φταίει και οι Έλληνες φταίνε. Και οι κυβερνήσεις φταίνε και η Αριστερά φταίει.
Φυσικά δεν φταίει η Αριστερά όσο οι κυβερνόντες και φυσικά και δεν φταίνε οι άνθρωποι όσο φταίει το σύστημα που είναι πίσω απο την Μέρκελ.
Απλά άλλοι άνθρωποι λένε
''Ας αλλάξει το σύστημα !'' και άλλοι λένε '' Το σύστημα δεν αλλάζει, οπότε ας αλλάξουν οι άνθρωποι!''.
Και εμένα μου ακουγονται όλα αυτά λίγο σωστά και λίγο λάθος.

 
At 3/22/2012 08:53:00 μ.μ., Blogger Auslaender said...

Το κείμενο του Δήμου έπρεπε να έχει προειδοποίηση "Not Safe For Lunch time" και είναι κρίμα που με αναφορές σε ύστερο Βέγγο και παιάνες για τα θαύματα του Ντουμπάι εξελίσσεται στον Θεοδωράκη της φιλελεύθερης σκέψης.

Ο Γεωργελές σκοντάφτει στο τέλος όταν μιλάει για ψεύτικες μάχες. Επειδή είμαστε διεφθαρμένοι δεν σημαίνει πως το κράτος δεν κινδυνεύει. Για την αναφορά του στην Αριστερά όμως, για πολλούς η αριστερά δεν είναι μόνο ο ΣΥΝ, η ΔΗΜΑΡ και (για κάποιους) το ΚΚΕ. Παρά τις κατα καιρούς φιλότιμες προσπάθειες η θέση πως το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2004 και η κουλτούρα του δεν αποτελούν την (έστω, στρεβλή) κυρίαρχη ελληνική εκδοχή της αριστεράς και η τελευταία βρίσκόταν πάντα προστατευμένη μόνο στα καθάρια ιδεολογικά όνειρα κάποιας φράξιας του Συνασπισμού είναι τουλάχιστον αμφισβητίσημη.

 
At 3/22/2012 09:35:00 μ.μ., Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. said...

----πώς θα τον χαρακτήριζες;
Χρυσαυγίτη; Απροκάλυπτο ρατσιστή; Αποθρασυμένο φασίστα; Νεάντερνταλ;
----

...ή όλα μαζί;

 
At 3/22/2012 10:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

η Αριστερά δε φταίει για την ηθική χρεοκοπία, όχι. αλλά δε μπορείς να πεις πως στάθηκε και ποτέ εμπόδιο. απογοήτευση.

 
At 3/22/2012 10:50:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Πάντα αυτά πίστευαν, πάντα τον ίδιο σκοπό είχαν. Το ότι τώρα το κάνουν απροκάλυπτα
εμένα δεν μου κάνει εντύπωση. Είναι γατί καταρρέουν. Έχει πάντως μεγάλη πλάκα ο Δήμου
να μιλά για βόθρο σε ένα έντυπο βόθρο. Μου θύμισε ένα παλιό του Χάρρυ Κλυνν που περίπου έλεγε:
Ανεβαίνω στον Λυκαβηττό και βλέπω αριστερά σκατά, δεξιά σκατά και στη μέση ο Νιάνιας ( Δήμου )
Με κάτι τέτοια αυτοί οι άνθρωποι και αυτά τα έντυπα γαλούχησαν μια γενιά και την έφθασαν τώρα στο
σημείο να θεωρεί πως η αριστερά που αντιδρά στα μνημόνια φταίει που δεν μπορεί να εκθρέψει σαλιγκάρια,
να κονομήσει στο τσακ μπαμ και να πάει την άλλη βδομάδα στο Μιλάνο να αγοράσει ένα ζευγαράκι παπούτσια prada.

 
At 3/22/2012 11:10:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

oldboy, ήθελα να σας πω ότι σας αγαπώ και παρακαλώ να μην το παρεξηγήσετε.

 
At 3/22/2012 11:20:00 μ.μ., Anonymous kostas.nik said...

old,όταν πιάσω μια καλή δουλειά, και βγάζω κάποια αξιοπρεπή χρήματα, θα δίνω ένα μέρος απ αυτά εκτός σε όσους τα έχουν τραγικά ανάγκη, και σε όσους σε σένα και μένα διαβάζουν τις μπούρδες των διαφωτιστών της εποχής και καταφέρνουν μετά τον εμετό να γράψουν και ένα σχόλιο, μια αξιοπρεπή απάντηση.

 
At 3/23/2012 12:09:00 π.μ., Anonymous yX said...

Ευχαριστώ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Διάβασα τον Γεωργελέ το μεσημέρι συζητούσα αυτό το πράγμα στο twitter και έγινα υπερτασικός. Τα είπες όλα σε μια παράγραφο. Να 'σαι καλά. Σε αναδημοσιεύω πάραυτα, να ξέρεις :)

 
At 3/23/2012 12:16:00 π.μ., Blogger oceansofangels said...

Μ'αρέσει που σε ένα όλοκληρο άρθρο που κατακεραυνώνει το συνολικό πελατειακό σύστημα και στο όποιο η λέξη Αριστερά χρησιμοποιήθηκε μόλις σε μία πρόταση (και στην οποία έχει πέρα για πέρα δίκιο), κάνεις σαν να σε έχει χτυπήσει ηλεκτρικό ρεύμα και αφιερώνεις όλο το ρεζουμέ του άρθρου σου στο να δηλώσεις 'να άλλος ένας που τα έχει με την αριστερά'.

Αυτό όμως εννοεί όταν λέει ηθική χρεοκοπία της Αριστεράς αγαπητέ.

Αντί να κατακεραυνώσεις και να 'αφιερώσεις' 100 άρθρα στους ήδη >100.000 συμπολίτες σου που *αποδεδειγμένα* πλέον μας έκλεβαν, κατακεραυνώνεις τον αγγελιοφόρο: αυτόν που σου λέει ότι σε όλα αυτά τα σκατά που ζούμε σήμερα μπορεί εν δυνάμει να έχεις φταίξει κι εσύ
σε κάποιο βαθμό.

Αυτός είναι ο ορισμός της ηθικής χρεοκοπίας.

 
At 3/23/2012 03:07:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η λέξη Αριστερά χρησιμοποιήθηκε μία και μόνη φορά στο άρθρο του Γεωργελέ: εκεί που έλεγε ποιός υπερασπίζεται τα αίσχη!

[Να πω τίνος πράγματος ο ορισμός είναι αυτό; Άσε...]

 
At 3/23/2012 03:39:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Fpboy, φυσικά και φταίνε και οι Έλληνες, φυσικά και δεν φταίει μόνο η Μέρκελ. Όπως επίσης φυσικά φταίνε και όσοι -πολλοί- Έλληνες χρησιμοποιούν το σύστημα για να απομυζούν το κράτος, είτε για να τα βγάλουν πέρα είτε για να πλουτίσουν.
Ο ισχυρισμός μου δεν είναι ότι φταίει μόνο το σύστημα, μόνο η Μέρκελ ή μόνο το μνημόνιο, ο ισχυρισμός μου με την μορφή ενστάσεως είναι πως η υπαρκτή διαφθορά χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για να πούμε ότι δεν φταίει η Μέρκελ και το μνημόνιο.
Η Αριστερά ασφαλώς θα έχει κι αυτή ένα μερίδιο ευθύνης για όσα έχουν συμβεί. Έχουμε όμως φτάσει στο μεγάλο παράλογο να ενοχοποιείται από την αρχή της κρίσης ολοένα και περισσότερο η Αριστερά και να παριστάνουν τη δύναμη καθαρισμού και αλλαγών όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν και θέλουν να συνεχίσουν να κυβερνούν.
Για όσα όμως και αν φταίει η Αριστερά, για τα μαϊμού επιδόματα ή για εκείνους που έπαιρναν μίζες στο Ανάπτυξης θέλει μεγάλη φαντασία για να πει κανείς ότι φταίει.

 
At 3/23/2012 03:45:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Αuslaender, μα η φιλελεύθερη σκέψη έχει Θεοδωράκη αυθεντικό, δεν χρειάζεται μιμητές ;)
Τώρα ό,τι λες για το τι εννοούμε κυρίαρχη ελληνική εκδοχή της Αριστεράς και τι όχι, είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί.
Στο άρθρο όμως -η γνώμη μου τουλάχιστον αυτή είναι- όταν γίνεται λόγος για Αριστερά δεν εννοείται το ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση, δεν βλέπω πότε η Αριστερά διεκδίκησε το δικαίωμα μαϊμού τυφλών και νεκρών να παίρνουν επιδόματα, πότε είπε κάτω τα χέρια από όσους δηλώνουν παράνομα λιγότερα τετραγωνικά, πότε είπε μην τολμήστε να βάλετε χέρι στις μίζες.

 
At 3/23/2012 04:01:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Οcean of Angels, δεν κατακεραυνώνω τον αγγελιοφόρο, κατακεραυνώνω τη διαστροφή των επιχειρημάτων. Παίρνουμε ένα υπαρκτό γεγονός (την ευρεία παράνομη απομύζηση του κράτους), ένα γεγονός που ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ και ΚΑΝΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΖΗΛΟ για να αντιμετωπιστεί, το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και επάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών, για να στήσουμε το εξής επιχείρημα: αντιδράτε σε όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που το μνημόνιο ζητά να γίνουν; Να γιατί αντιδράτε. Γιατί θέλετε να συνεχίσετε να κονομάτε από το κράτος.
Το πώς και γιατί προκύπτει το συμπέρασμα της ηθικής χρεοκοπίας της Αριστεράς από όλα τα υπόλοιπα που αναφέρει το άρθρο, εμένα τουλάχιστον μου διαφεύγει.
Και επειδή βέβαια δεν θα βρεθεί πουθενά λόγος ή έργο της Αριστεράς που να προσπαθεί να εμποδίσει την αποκάλυψη μιζών ή μαϊμουδιών, βρίσκουμε το άλλο ανυπέρβλητο επιχείρημα, πως δεν βγαίνουμε να φωνάζουμε κατά όσων κλέβουν το κράτος, πως δεν βγαίνουμε σαν άλλοι Οιδίποδες να βγάλουμε τα μάτια μας από τύψεις για τους μαϊμού τυφλούς.
Θες να φωνάζω κατά της νοοτροπίας του Έλληνα, κατά των ευθυνών μας για την κρίση; Στην αρχή φώναζα. Όταν ξέσπασε η κρίση φώναζα. Μετά είδα ότι οι φωνές αυτές άρχισαν να χρησιμοποιούνται εργολαβικά από όλους όσους βρίσκονταν στην κορυφή της πυραμίδας. Είναι ένα πράγμα η φράση «Όλοι μαζί τα φάγαμε» (είναι ψευδής βέβαια σκέτη, αλλά εν πάση περιπτώσει έχει ένα βαθμό αλήθειας που θα μπορούσε να συζητηθεί και να εξειδικευθεί ώστε να εντοπισθεί το ποσοστό της ευθύνης όχι βέβαια όλων, αλλά πολλών) και ένα εντελώς άλλης τάξης ζήτημα η φράση αυτή εκστομισμένη από το στόμα του Πάγκαλου, από το στόμα του κατήγορου Πάγκαλου κι όχι ας πούμε ως φράση που θα περιεχόταν σε ένα σημείωμα αυτοκτονίας. Όλοι εκείνοι που μια ζωή τρέφονταν από αυτήν την πυραμίδα, από τον τρόπο που είχε χτιστεί, άρχισαν να τα βάζουν με τη βάση της και την μέση της.
Έχει η κοροϊδία τα όριά της ή δεν τα έχει; Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου το κεντρικό ερώτημα του δημοσίου λόγου και των επικείμενων εκλογών.

 
At 3/23/2012 04:02:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Απογοητευμένη ανώνυμε των 10:43, νομίζω πως στις απαντήσεις μου στα πιο πάνω σχόλια, καλύπτω και όσα λες στο δικό σου σχόλιο.

 
At 3/23/2012 08:15:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Είναι για να γελάς ρε!! Είναι κωμικοτραγική καρικατούρα Groupthink (http://en.wikipedia.org/wiki/Groupthink). Βγαίνουν τα δεδομένα που ενισχύουν το "μαζί τα φάγαμε" (αυτό που δηλαδή ξέραν και οι πέτρες αλλά οι αριστεροί νιώθαν "θυμό όργη και αγανάκτηση" όταν το άκουσαν) και αντί να ασχοληθεί ο αριστερός με τις 100 000 μαιμού συντάξεις, τα 8 δις σε αχρησιμοποίητα πληροφοριακά συστήματα (και που είσαι ακόμα) αρχίζει:

"Είναι ρατσιστής ο Δήμου, επιτίθεται στην Αριστερά χωρίς λόγο, χαχα οι ονειρώξεις της δεξιάς, όλα όσα λέει είναι ασυναρτησίες, είναι σε παραλήρημα, χαχα τον βλάκα, πρέπει να ναι στημένος. Ενω φυσικά ασυναρτησίες δεν είναι το να τα ρίχνεις στην παγκόσμια κατάρρευση του καπιταλιστιμού "

Και η κουτσή Μαρία ξέρει ότι οι Αριστεροί κάνουν τα στραβά μάτια και τα περνάνε σε θεωρητικό και συνωμοσιολογικό επίπεδο! Μην τυχόν και αντιμετωπίσει κανείς το πρόβλημα στα ίσια, θα είναι υποτακτικός των αφεντικών. Εδώ ρε το ΚΚΕ δεν μπορούσε (όταν κάποιος (αγανακτισμένος;) μεσάζοντας τους πήρε τηλέφωνο) να μην βγει να πει ότι οι φτηνές πατάτες είναι δάκτυλος των Αμερικανών για να πουλήσουν όπλα στην Αφρική ή ότι άλλη αριστερή μπαρούφα πέταξε. Μπαχαχχ. Οτι να ναι ρε φίλε κωμωδία είστε:Π

"ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ και ΚΑΝΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΖΗΛΟ για να αντιμετωπιστεί, το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και επάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών, για να στήσουμε το εξής επιχείρημα: αντιδράτε σε όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που το μνημόνιο ζητά να γίνουν; Να γιατί αντιδράτε. Γιατί θέλετε να συνεχίσετε να κονομάτε από το κράτος. "

Τι παρανοικές μαλακίες είναι αυτές ρε; Ντάξει προ ολίγου έλεγες ότι είναι στημένο να πάνε να τα σπάσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ για να φανεί λέει ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές. Έλα χριστέ και παναγία:Π Το αυτονόητο ότι κάποιος μπορεί να κρίνει ότι δεν υπάρχει αυτή η πολιτική βούληση, (όπως δεν υπήρχαν λεφτά που και αυτό και οι πέτρες το ξέραν και η Αριστερά δήλωνε προδωμένη από τον Παπανδρέου) το έχεις σκεφτεί; Γιατί αντί να βγάλεις ένα απλό συμπέρασμα απευθείας κάνεις έναν ολόκληρο παρανοικό κύκλο πρώτα;

Δεν είναι καν θέμα "βούλησης", τι βούληση και πράσινα άλογα! Είδες επί 30 χρόνια καμμία βούληση; Όταν υπάρχουν μέσα 100 000 άτομα να πέρνουν λεφτά στο έτσι εϊναι για ξερίζωμα! Ποια βούληση μια απόλυση να γίνει και η Αριστερά θα πεταχτεί να πει για την κερκόπορτα στα νεοφιλελεύθερα σχέδια! Αυτό το λες βούληση!? Και στο κάτω κάτω στα τέτοια μας αν έχει ευθύνες η Αριστερά, γιατί πας εκεί την κουβέντα; Γιατί θες ντε και καλά να αφήσεις την εντύπωση ότι ο Δήμου λέει κάτι το λάθος!!

 
At 3/23/2012 08:51:00 π.μ., Anonymous Μιχάλης said...

Εξυπακούεται, άλλωστε, ότι η "καθαρή" Ευρώπη δικαιούται να πράξει τα δέοντα για την εξάλειψη της μολυσματικής απειλής του βόθρου. Αφού δηλ. κινδυνεύει από τη δική μας διαφθορά, τη δική μας σαπίλα, την ανικανότητά μας, η παρέμβασή της στα καθ' ημάς θα πρέπει να νοηθεί περίπου ως νόμιμη άμυνα.

 
At 3/23/2012 09:27:00 π.μ., Blogger Auslaender said...

Με πλήρη συνίσθηση της ντροπής του να μελετά κανείς άρθρο του Γεωργελέ σαν να ήταν το "Θέλετε να χορέψομε Μαρία;" ας υπογραμμίσω:

"Όταν είναι κυβέρνηση κάνουν καθυστέρηση και κερδίζουν χρόνο. Όταν είναι στην αντιπολίτευση είναι ακόμα χειρότεροι, αρνούνται και το ίδιο το πρόβλημα, είναι «παραμύθι χωρίς δράκο» λένε, αρνούνται την ανάγκη μείωσης των δαπανών. "

Παρεκτός και αν είχε κάνει κανα γερό μπάφο και είδε τον Βορίδη αριστερό, νομίζω πως η κυβερνώσα αριστερά για την οποία μιλάει εδώ ο Γεωργελές είναι το ΠΑΣΟΚ και οι εξ'αυτού εκπορευόμενες εκφάνσεις (βλέπε και αναφορά σε "κόμμα-πατέρα").

Τους υπόλοιπους ο Γεωργελές νομίζω πως τους κατηγορεί περισσότερο για συνένοχη σιωπή, άρνηση της πραγματικότητας και αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά, κατ'αυτόν, προβλήματα όταν γράφει:

"Προστάτευσαν τη διαφθορά λέγοντας ότι υπερασπίζονται το κράτος κοινωνικής πρόνοιας, προστάτευσαν το πελατειακό κράτος λέγοντας ότι υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον. "

Δεν θεωρώ πως είναι δίκαιος στο σημείο αυτό, νομίζω πως η πλειοψηφία της μη ΠΑΣΟΚικής αριστεράς δεν υπερασπίζεται συνειδητά το σύστημα της διαπλοκής όταν μιλά για ανάγκη διάσωσης του κοινωνικού κράτους και πως οι περιπτώσεις όπου υποθάλπτει την αντικοινωνική συμπεριφορά είναι περιορισμένες.

Αλλά αν δεν την ανέχεται πάντα, ας πούμε πως τη βάζει στην άκρη. Ναι, ο #ftaeiosyriza ποτέ δεν είπε "μην τολμήσετε να ακουμπήσετε τις μίζες". Τις τελευταίες μέρες όμως ενώ πχ βρήκε το χρόνο να μιλήσει για ζητήματα όπως την (όντως άδικη) διάκριση στα επιδόματα εις βάρος ΑΜΕΑ με νοητική στέρηση και για τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ δεν θέλησε/μπόρεσε/ενδιαφέρθηκε να ασχοληθεί με το θαύμα της ίασης των τυφλών. Όχι, δεν είναι υποχρεωμένος ο ΣΥΝ να μιλάει για τα πάντα αλλά όταν μιλάς για τόσα πολλά αυτά για τα οποία σιωπάς δίνουν επίσης στίγμα.

 
At 3/23/2012 10:07:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τι απ' αυτά που αναφέρει ο Γεωργελές δεν ισχύει; Ποια κοινωνία αφορούν, αν όχι την ελληνική; Και ποιος φέρει την ευθύνη για το κατάντημα μιας κοινωνίας, αν όχι τα μέλη της; Ό,τι ζούμε σήμερα δεν αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, κρίση και χρεοκοπία αυτού του τρόπου διαχείρισης των κοινών; Αυτό επισημαίνει το άρθρο, και δεν καταλαβαίνω τις αντιδράσεις των εργολάβων της επιλεκτικής ευθιξίας και αγανάκτησης.

Νίκος

ΥΓ. Ο.Β, προφανώς θεωρείς τον εαυτό σου εκφραστή της Αριστεράς -για άγνωστους λόγους. Στην πραγματικότητα, θυμίζεις λίγο τον γνωστό σκύλο του Παβλώφ. Αντιδράς απέναντι στα ερεθίσματα με τον ίδιο τυποποιημένο/μονοσήμαντο τρόπο. Αυτό μόνο αριστερή στάση δεν είναι. Η αριστερή στάση προϋποθέτει σκέψη και επιχειρήματα.

 
At 3/23/2012 10:11:00 π.μ., Blogger Heracles V. said...

τα φαινόμενα τα οποία σχολιάζει και πάνω στα οποία στηρίζει το κατηγορητήριο του ο κύριος Δήμου είναι φαινόμενα ενός ανύπαρκτου ελεγκτικού μηχανισμού η φυσική δηλ συνέπεια ενός διαλυμένου κράτους... προφανώς οι γόνοι της κοινωνικής τάξης στην οποία ανήκει ο κύριος Δήμου, κοινωνική τάξη στην οποία άλλωστε ανήκει το σύνολο σχεδόν του πολιτικού προσωπικού της χώρας, είχαν άλλες...δουλειές να κάνουν τις δυο τελευταίες δεκαετίες, και αμέλησαν το γεγονός ότι πληρώνονταν για να λειτουργήσουν ένα μηχανισμό...

τα πέρι βόθρου (!) και διεφθαρμένου λαού είναι προφανώς τρίχες κατσαρές. Όντας επί πολλά χρόνια κάτοικος ολλανδίας είμαι πλέον σε θέση να κατανοήσω ότι η μόνη διαφορά μεταξύ ενός "καθαρού ολλανδού" και ενός "διεφθαρμένου έλληνα" είναι η αυστηρότητα καταρχήν, και η πιστή εφαρμογή κατα δευτερον του Νόμου...Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα άλλο.

πολύ απλά εδώ υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, υπάρχουν βαριές, βαρύτατες ποινές, και το σύστημα λειτουργεί χωρίς καμμιά απολύτως διάκριση...

το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στη γερμανία. Φυσικά και δεν είναι ''καθαροί και τίμιοι" οι γερμανοί, και το γεγονός ότι κάθε τρεις και λίγο ξεσπάνε οικονομικά σκάνδαλα με πρωταγωνιστές κορυφαία πολιτικά πρόσωπα ( αυτούς δηλ που φτάνουν να πιστεψουν ότι έχουν τη δύναμη να διαφύγουν των συνεπειών του νόμου ) λέει πάρα πολλά...

ρωτήστε και τον κύριο Σόιμπλε κύριε Δήμου μας, σίγουρα θα έχει πολλά να σας πει επι του θέματος... χα !

 
At 3/23/2012 10:22:00 π.μ., Anonymous kostas.nik said...

old, εντάξει όλα αυτά, Δημουλά πότε θα δείρεις; ή έχεις δείρει σε προηγούμενο ποστ και δεν το'χω πάρει χαμπάρι; έχω βαρεθεί να κρατάω ενός λεπτού πορδή κάθε φορά με τη παρτη της.

 
At 3/23/2012 11:27:00 π.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Ό,τι και να λένε παραπάνω, εμένα μου άρεσε πολύ το άρθρο...

 
At 3/23/2012 12:26:00 μ.μ., Blogger fpboy said...

Φίλε oldboy.
Δεν θέλει φαντασια για να κατηγορήσεις την Αριστερά,
θέλει μίσος !
Και υπάρχει πολύ μίσος απο τους Έλληνες συντηρητικούς και δεξιούς
για την Αριστερά.
Eγώ το έχω πάρει απόφαση οτι για πάρα πολύ κόσμο, θα φταίνε κυρίως, ''τα μουνιά οι αριστεροί και οι συνδικαλιστές που δεν άφησαν το μνημόνιο να λειτουργήσει''.
Η αλήθεια είναι οτι δεν με ενδιαφέρει τι θα λένε οι συγκεκριμένοι που θα ψηφίσουν τον Σαμαρά επειδή ''ξέρουν απο που προέρχεται και ξέρουν που πηγαίνει'' και πίστευαν οτι θα γίνουμε υπερδύναμη με τον Μπουργκας-Αλεξανδρούπολη και τα κονέ με τους Ρώσους Ορθόδοξους αδερφούς.
Αν σκεφτείς, ο κόσμος έχει καταπιει πολύ πιο εύκολη προπαγανδα απο το ''η αριστερά φταίει''.

Και εγώ αριστερά ψηφίζω, αλλά γαμώ και την αριστερά, τα πράγματα να φτιάξουν στην Ελλάδα με νοιάζει.

 
At 3/23/2012 12:26:00 μ.μ., Anonymous Δημήτρης said...

Old Boy, όσο και να διαφωνώ με τις λύσεις που γενικά προτείνουν ο Δήμου και ο Γεωργελές, δεν μπορώ να πω ότι στα συγκεκριμένα κείμενα τους διαφωνώ. Στο μεν του Δήμου, περιγράφει το γνωστό μας χάλι και στη συνέχεια -με προσβλητικό ίσως τρόπο- λέει ότι αυτό το χάλι επηρέασε την Ευρώπη. Ε, ναι, την επηρέασε νομίζω γιατί είμαστε στο ευρώ. Μπήκαμε εκεί με ψεύτικα νούμερα και όταν ήρθε η κρίση βοηθήσαμε με αυτό το τρόπο στο να γίνει πιο έντονη μέσα στην ευρωζώνη. Δεν μας παρακάλαγε η Ευρώπη να μπούμε στο ευρώ, εμείς καιγόμασταν να μπούμε. Οπότε αυτοί που μας έβαλαν, και κατά δεύτερον αρκετοί που ψήφησαν αυτούς που μας έβαλαν, έχουν ένα μερίδιο ευθύνης για το βαθμό της έντασης της κρίσης στην ΟΝΕ.

Στο δε κείμενο του Γεωργελέ, αφού πούμε ότι είναι τουλάχιστον γελοίο να φωνάζει το free press του ΠΑΣΟΚ, ας φανταστούμε ότι το ίδιο επιχείρημα για την αριστερά μας το λέει ένας έντιμος και συμπαθής μας συνάνθρωπος. Τι ακριβώς να του απαντήσει κανείς; Η εικόνα που προσωπικά έχω για τα κόμματα της αριστεράς είναι ότι είχαν άλλα θέματα να ασχοληθούν. Δε λέω ότι δημιούργησαν το ψεύτικο επίδομα, λέω ότι δεν ασχολήθηκαν μαζί του, ενδεχομένως για να μη χάσουν και τις ψήφους των δικαιούχων. Και ναι, προφανώς οι ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν είναι μεγαλύτερες, αλλά αυτούς τους ξέρουμε και δεν περιμένουμε κάτι από αυτούς. Από τα αριστερά κόμματα είχαμε και μια ελπίδα να βγουν και να το καταγγείλουν σε αντίστοιχο βαθμό που το έχουν κάνει για άλλες παθογένειες της Ελλάδας.

Το λογοπαίγνιο για το Θεοδωράκη κορυφαίο ;)

 
At 3/23/2012 12:31:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σε ελβετική φυλλάδα (δεν το λέω υποτιμητικά) που έπεσε στα χέρια μου και περιείχε άρθρο παρομοίου ύφους και περιεχομένου ο κος Δήμος χαρακτηρίζονταν ως φιλόσοφος. (Ό,τι δηλώσεις είσαι και στην Ελβετία λοιπόν)

 
At 3/23/2012 12:45:00 μ.μ., Anonymous Lefteris_Sfak said...

Σε λίγο θα η Αριστερά θα εγκαλείται ότι δεν υπήρξε αρκετά επαναστατική (ώστε να πάρει την εξουσία και να ελέγξει την κοινωνία, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαμε να δούμε το πραγματικό μέτρο των ευθυνών της) από τους μη ψηφοφόρους της και δη από τους ευθέως αντιπάλους της.

Μπράβο για το κείμενο, για τα κείμενα και για το άβαταρ με τη χρυσή επωμίδα (φράση που με εμπνέει τώρα τελευταία).

 
At 3/23/2012 01:49:00 μ.μ., Blogger xasodikis said...

@oceanofangels

Το "συνολικό πελατειακό σύστημα" πάντως δεν είναι κάτι απρόσωπο, έχει όνομα κι επώνυμο. Αυτό το "σύστημα που είναι στημένο έτσι για να δημιουργεί συνεχώς διαφθορά", που λέει ο Γεωργελές, κάποιοι το έφτιαξαν και το υπερασπίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, κι αυτοί οι κάποιοι δεν ήταν τα κόμματα της αριστεράς, σόρρυ κιόλας. Κι αν η λέξη "Αριστερά" υπάρχει μία μόνο φορά σε ολόκληρο το κείμενο, οι λέξεις "ΠΑΣΟΚ" και "ΝΔ" λάμπουν δια της απουσίας τους. Ηθικά χρεωκοπημένη λοιπόν η Αριστερά, αλλά ηθικά αξιόχρεος π.χ. ο Σαμαράς ή ο Βενιζέλος, που θα διεκδικήσουν υποτίθεται μεθαύριο την πρωθυπουργία για να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγείου που οι ίδιοι και τα κόμματά τους συσσώρευαν τριανταπέντε χρόνια τώρα;

Το "όχι ευκαταφρόνητο λόγικο άλμα" που λέει ο Old boy το λες μέχρι και δραματικό understatement.

 
At 3/23/2012 01:52:00 μ.μ., Blogger talos said...

@Auslander Εντάξει αλλά οι λέξεις σημαίνουν πράγματα υποτίθεται :-) . Ο Δήμου είναι σαφές πως δε μιλάει για το ΠΑΣΟΚ, κι αυτό πέρα από το γεγονός ότι επιμένω πως όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ ήταν ανέκαθεν η ευθεία συνέχεια της Ένωσης Κέντρου, αλλά πως πλέον είναι στα δεξιά του Αντώνη Σαμαρά

 
At 3/23/2012 01:57:00 μ.μ., Anonymous Michael said...

Old Boy, αναρωτιέμαι ώρες-ώρες αν ο «Έλληνας φοιτητής» στο εξωτερικό είναι πραγματικότητα ή ένας αστικός μύθος. Δεν μπορεί να έχουμε έναν δημόσιο διάλογο τέτοιου επιπέδου αυτομαστίγωσης και αφηγήσεις, όπως των κ. Δήμου και Γεωργελέ να είναι κυρίαρχες. Να υπάρχει καμία αντίδραση με επιχειρήματα. Λίγο να έχει ζήσει κανείς στο εξωτερικό, ξέρει πως η άσπιλη εικόνα είναι τουλάχιστον ανέκδοτο. Το λέω με την εμπειρία μου περισσότερο στις αγγλοσαξωνικές χώρες, αλλά απ’ ότι αντιλαμβάνομαι ούτε καν οι Γερμανοί πηγαίνουν πίσω.

Απλώς, εμείς έχουμε μια εκτεταμένη διαφθορά ακόμα και στο επίπεδο του κατώτερου υπαλλήλου, αλλά και αυτό έχει την εξήγησή του. Όπως στην Ελλάδα υπάρχουν δυσανάλογα πολλές προσωπικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες σε σχέση με τον υπαλληλικού προσανατολισμού υπόλοιπο δυτικό κόσμο, έτσι και η διαφθορά ξεκινάει από τα χαμηλά.

Οι ομοϊδεάτες των κυρίων Δήμου και Γεωργελέ λένε επίσης συχνά την «παπαρία», ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία σοσιαλιστική χώρα, στοχεύοντας καθαρά στο θυμικό (όπως κάνουν συνήθως) και καθόλου στον ορθολογισμό, όπως κόπτονται ότι πρεσβεύουν. Η σύγχρονη μεταπολιτευτική Ελλάδα έχει ως παράδειγμα πολιτικοοικονομικού συστήματος αντιγράψει ξεκάθαρα τη Γαλλία, όπου «μεγαλούργησαν» οι σημερινοί της ηγέτες δεκαετίες πριν.

Ας διαβάσει κανείς τι λέει για τη Γαλλία και τη διαπλοκή των ΜΜΕ με την εξουσία ο Σάιμον Κούπερ στους Financial Times του περασμένου σαββατοκύριακου http://www.ft.com/intl/cms/s/2/b5382b9e-6d66-11e1-b6ff-00144feab49a.html#axzz1pwGd9Ptk Και ας μου πει μετά ο οποιοσδήποτε, ότι μόνο στην Ελλάδα έτσι.

Η Ελλάδα θέλει αλλαγές και μάλιστα μεγάλες. Για να έχουμε ένα πιο λειτουργικό κράτος και ανθρώπινο κράτος. Αλλαγές από τα πανεπιστήμια μέχρι τα μέσα μαζικής μεταφοράς και από τον τουρισμό, μέχρι την επιχειρηματικότητα. Όμως κανενός απ’ όλα αυτά η πηγή του κακού δεν εδράζει στις «χαβούζες» των Δήμου και Γεωργελέ. Όλα ξεκινάνε από το σάπιο κεφάλι του τριγώνου πολιτικής εξουσίας, δικαστικής εξουσίας και ΜΜΕ. Χωρίς δικλείδες ασφαλείας, που να μας εξασφαλίζουν, ότι ένας πολιτικός δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού και να μένει ατιμώρητος (εκλογικά και ποινικά) δεν μπορούμε να έχουμε σύγχρονο κράτος.

Πουθενά αλλού στην Ευρώπη των αρχικών 15 και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο δεν συμβαίνει αυτό εκτός από την Ελλάδα. Αλλά ούτε ένας φωτισμένος αρθρογράφος από τις τάξεις των Γεωργελέδων, των Μανδραβέληδων και λοιπών δεν το παρατηρήσει.

 
At 3/23/2012 02:10:00 μ.μ., Blogger talos said...

Ανώνυμε - "η Αριστερά δε φταίει για την ηθική χρεοκοπία, όχι. αλλά δε μπορείς να πεις πως στάθηκε και ποτέ εμπόδιο. απογοήτευση"
Μπορώ να πω όμως με βεβαιότητα πως στάθηκε περισσότερο εμπόδιο από εκείνους που την καταγγέλλουν για απραξία (δεν αναφέρομαι σε εσένα, στους επώνυμους δημόσιους τιμητές της αναφέρομαι). Η αριστερά δεν είναι μόνο ένας ή δύο κομματικοί χώροι αλλά το σύνολο των αριστερών. Η σαφέστατη εικόνα που έχω είναι πως μεταξύ των αριστερών (και επιτυχέστερα των αναρχικών βεβαίως) έζησε κυρίως όλο αυτό τον καιρό η αντίσταση στην ιδέα του πλουτισμού και της κατανάλωσης αλλά και της εθνικιστικής βλακείας ως βασικών αξιών πολιτισμού. Θυμάμαι την εποχή του χρηματιστηρίου π.χ. του "Μακεδονικού", των Ολυμπιακών, του ΚΛΙΚ, των εθνικών προμηθευτών, δεν υπήρχε άλλος πολιτικός και πολιτισμικός αντίλογος. Για αυτό δεν την αγαπούσαν και τα καθεστωτικά ΜΜΕ ανέκαθεν.

 
At 3/23/2012 02:39:00 μ.μ., Blogger Dr.Fake (κατά κόσμον Κλαρκ Γκέϊμπελ) said...

Ωραία τα λες old-boy.

Οι άριοι της εξημέρωσης ανέλαβαν δράση. Με την προπαγάνδα τους ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν το αδικαιολόγητο: να εξοντώνονται οι πολλοί για χάρη κάποιων ελάχιστων.

 
At 3/23/2012 03:53:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δείτε επίσης αυτό το σχόλιο (γιατί κι εγώ πολύ αμφιβάλλω για την ακρίβεια όσων γράφει ο Δήμου):

http://www.lifo.gr/mag/columns/4725?comment=262315#262315

 
At 3/23/2012 04:12:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Όταν η Ολυμπιακή έμπενε μέσα ένα εκατομμύριο κάθε μέρα μέσα γιατί έδινε τα τίκετς στο 1/3 του δημοσίου και είχε 5000 κηπουρούς, ποιός ήταν αυτός που σιγόνταρε όλο αυτό το σκατολόι και φώναζε "καμμία απόλυση, κάτω τα χέρια από την Ολυμπιακή". Όλη η υπερασπιστική τακτική αυτωνών δεν είχε ανέκαθεν αριστερό ιδεολογικό περιτυλιγμα; Οι πορείες που μας τα πρήζει επί 365 μέρες τον χρόνο ο ριζοσπάστης, δεν ήταν και αυτές σε κάποιο (όχι δα και μικρό) βαθμό μέρος του "πελατειακού" συστήματος; Και ακούγεται τώρα αβάσιμο και αόριστο να ευθύνεται και η Αριστερά; Θα αρχίσουμε να ρίχνουμε μπαλωθιές με αυτά που ακούμε

 
At 3/23/2012 04:53:00 μ.μ., Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. said...

Mπορεί πάντως να προλάβει την μόλυνση της Ευρώπης, καθαρίζοντας την χαβούζα με τις σελίδες από τα βιβλία του.

(σχόλιο σκοπίμως προκλητικό και ύφους αναλόγου, του κειμένου που φιλοξενεί η Lifo)

 
At 3/23/2012 06:19:00 μ.μ., Blogger talos said...

Ανώνυμε, στην Ολυμπιακή η αριστερά προσλάμβανε τους "κηπουρούς"; Αυτοί που τους προσλάμβαναν έχουν κάθε δίκιο να κατηγορούν την αριστερά ότι δεν τους εμπόδιζε να το κάνουν;
Οι πορείες του Ριζοσπάστη δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους "πελατειακότητα" ενείχαν. Εκτός και αν είναι πελατειακό να υπερασπίζεσαι τα εργασιακά σου δικαιώματα και να ζητάς να αυξήσει τον (πενιχρό συνήθως) μισθό σου σε μια εποχή που η εργοδοσία έστελνε καράβια με λεφτά στις νήσους Καϋμάν...

 
At 3/23/2012 07:23:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ti na pei kaneis....
ola kala epeidi trogeste me tis antidraseis tou KKE stis allages apla mpeite ston kopo kai koitajte ta pososta tis pask se ola syndikalistika organa ston steno kai erytero dimosio tomea. kai meta ejigiste pos to 3% empodizei to 70 % oute oi 300 tou leonida na tane...
min po gia ta MME kai polla polla alla... i logiki pano apo ola... ayti tin krisi exoyme (eleipsis logikis synolika)

 
At 3/23/2012 08:45:00 μ.μ., Blogger celin said...

Kαι βεβαια η Ελλαδα ειναι βοθρος, αυτο αποδεικνυεται απο το γεγονος οτι στην επιφανεια της επιπλεουν διχως να βουλιαζουν
και γινονται διασημα,
διαφορα επωνυμα και ημι-επωνυμα
σκατα.

 
At 3/23/2012 10:20:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πολύ ενδιαφέροντα μερικά από τα παραπάνω σχόλια.
Το ύφος του λόγου του Δήμου με παραπέμπει πολλές φορές στον Πάγκαλο. Τον χαρακτηρίζουν νομίζω η υπεραπλούστευση των πραγμάτων , οι εύκολοι αφορισμοί και τα στερεότυπα , που έχουν βεβαίως ένα βαθμό αλήθειας , αλλά στερούνται επιστημονικότητας , αφού λείπουν συχνά τα επιχειρήματα , τα αντεπιχειρήματα και οι διάφορες λεπτές αποχρώσεις της αλήθειας που πάντοτε κάνουν τη διαφορά. Βέβαια , ο λόγος αυτός είναι πιασάρικος , αφού είναι και ευκολοχώνευτος αλλά και προκλητικός - όπως στην προκειμένη περίπτωση . Σαν να στοχεύει να τραβήξει την προσοχή του κοινού πάνω του.
Το Γεωργελέ δεν το διαβάζω , όμως νομίζω ότι στο συγκεκριμένο άρθρο του δεν καταλογίζει στην αριστερά την ηθική χρεοκοπία για το πελατειακό κράτος- όπως γράφεις. Εν ολίγοις , συμφωνώ με την ερμηνεία του Ausländer.

 
At 3/24/2012 01:09:00 π.μ., Blogger S.Fasianos said...

Σε γενικές γραμμές,ο Michael αναλύει πολύ σωστά το θέμα ( Αν και τα γραφόμενα του Δήμου είναι συνήθως άνευ βαθους)


Φαίνεται ότι ο ν.δ δεν μπορεί
να αντιληφθεί ότι για την πολύ κακή δημ δοιήκηση ευθύνονται οι ιστορικές συνθήκες (οθωμ αυτοκρατορία μέχρι και εμφύλιος)

Ο άνθρωπος,στην ηλικία που βρίσκεται είναι πνευματικά ανήμπορος να κατανοήσει ότι οι άνθρωποι σε ολο τον πλανήτη έχουν τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά του βιολ τους είδους. Οποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό,οδηγείται σε ρατσιστικές απόψεις. Πάντως τόση εμπάθεια κατα των κατοίκων αυτής της χώρας που βέβαια περιέργως δεν εγκαταλείπει,πρέπει να κρύβει κάποια ψυχοπαθολογική κατάσταση.Επίσης αποκαλύπτει πλήρη άγνοια των δεδομένων του υπόλοιπου δυτικού κόσμου.Ο άνθρωπος δεν διαβάζει λίγο ξένη λογοτεχνία?
Το μόνο που θα ήθελα να του θυμήσω είναι η επιτυχημένη ενσωμάτωση τόσων προσφύγων από το μη ευρωπαικό ελληνικό κράτος το 1922 (Toynbee).
Τέλος λυπάμαι που έπεσα πάνω σ αυτόν τον γραφικό τύπο και μάλιστα στο Blog του Ο.B

 
At 3/24/2012 12:35:00 μ.μ., Anonymous Thrass said...

E, έχει και η μη-ΠΑΣΟΚική Αριστερά την ευθύνη που τής αναλογεί. Τόσες δεκαετίες, ποιά ήταν η συνεισφορά της στην καλύτερη οργάνωση του κράτους; Δε θυμάμαι καμία, να πω την αλήθεια. Η έντιμη οργάνωση του κράτους δεν ήταν κάτι που την ενδιέφερε.

Αν ήθελα μάλιστα να γίνω κακός, θα έλεγα ότι κάθε φορά που υπήρχε δίλημμα μεταξύ καλύτερης οργάνωσης ή χειρότερου μπουρδέλου, η Αριστερά τασσόταν σύσσωμη με το χειρότερο μπουρδέλο (δεν το ονόμαζαν όμως έτσι, το ονόμαζαν προστασία κεκτημένων δικαιωμάτων. Υποθέτω ότι αν κάποτε είχα το δικαίωμα να βιάζω, η Αριστερά θα με στήριζε στη συνέχιση του έργου μου.)

Αν ήθελα να γίνω εύπιστος, θα έλεγα ότι η Αριστερά προσπαθούσε να κάνει το καπιταλιστικό κράτος όσο πιο μπουρδέλο γινόταν, ώστε να καταρρεύσει ο καπιταλισμός πιο εύκολα. Παρόλα αυτά, στην πραγματικότητα πιστεύω ότι απλώς έκανε κάθε φορά αυτό που θα ακουγόταν ωραία στους ψηφοφόρους της, δηλαδή προστάτευε τα συμφέροντά της, δηλαδή έκανε το ίδιο που έκανε το ΝΔΣΟΚ. Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα.

Δε διαφωνώ πάντως ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει το ΝΔΣΟΚ. Την τελική ευθύνη την έχει αυτός που υπογράφει -end of story.

 
At 3/24/2012 06:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το πιάνεις λάθος απο την αρχή Γέρικο Αγόρι. Η εύκολη κριτική στον άλλο είναι απαράδεκτη αλλά η αυτοκριτική επιβάλλεται. Η επιθετική κριτική σε άλλη κοινωνία μπορεί να φτάσει και σε ρατσισμό αλλά η κριτική απέναντι στην κοινωνία στην οποία ζούμε είναι σημάδι υγείας ακόμα και αν προβοκάρει όπως έκανε ο Δήμου.

Η ελληναρίστικη άποψη οτι είμαστε ο περιούσιος, πιο γαμάτος λαός του κόσμου ευθύνεται για την παρούσα δυστοπία μας πολύ περισσότερο απο την κοινωνική μας αυτοκριτική ακόμα και αν αυτή είναι επιθετικά προβοκατόρικη και ίσως άκομψη.

 
At 3/24/2012 08:01:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Για τους γιατρούς του ΙΚΑ και του δημοσίου και εν γένει για οποιοδήποτε δημόσιο υπάλληλο, το πειθαρχικό τους συμβούλιο ήταν στη πράξη υπεράνω της ίδιας της δικαιοσύνης, μιας και μπορούσε να κουκουλώσει καραμπινάτες κομπίνες και κλεψιές σε βάρος του δημοσίου.
Οποτεδήποτε ένας υπουργός είχε το φιλότιμο να θέλει να ακυρώσει αυτή την ανωμαλία, δέχονταν τα πυρά των συνδικαλιστών και και της αριστεράς. Τα ανανακλαστικά του σάπιου αυτού συστήματος με την αριστερή ιδεολογική κάλυψη, λειτουργούσαν και έτσι δε γινόταν τίποτα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Αν αυτό δεν είναι συνενοχή της αριστεράς, τότε τι είναι?

 
At 3/25/2012 11:17:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Και η Χρυσή Αυγη δεν έχει κυβερνήσει ποτέ, καλά δεν ντρέπονται να την κατηγορούν για όσα τραβάνε οι μετανάστες στην Έλλαδα, αφού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κυβερνούν τόσα χρόνια, και να ανυσηχούν οι "βάλτοι" που θέλουν να αποπροσανατολίσουν που θα μπεί στη βουλή.
Εγω λέω να τη δοκιμάσουμε κιόλας, που ξέρεις μπορει και να φερθεί καλύτερα στους ξένους από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. (εντελώς μεταφυσικό)

υστερόγραφο: Το γεγονός ότι αν ακολουθούσαμε τις πολιτικές που επιθυμεί η ελληνική αριστερά (βλ.διορισμός 100.000 στο δημόσιο για να αντιμετωπιστεί η ανεργία) θα είχαμε χρεωκοπήσει χρόνια τώρα και με πολύ χειρότερες και βίαιες συνέπειες (βλ. ανατολική ευρώπη) είναι ασήμαντο.

 
At 3/25/2012 06:39:00 μ.μ., Anonymous Αντιγόνη said...

Τώρα το είδα. Βρε Ολντ, είναι τόσο αναμενόμενες οι αντιδράσεις σου που καταντάς εντελώς βαρετός. Βαριέμαι να σε ξαναδιαβάσω. Βάλε και λίγο το μυαλό σου να δουλέψει. Τι σόι αρθρογράφος το παίζεις; Μ΄αρέσει που βάζεις τα μούτρα σου με τον Τσίμα και τον ειρωνεύεσαι -λέμε τώρα.

 
At 3/25/2012 08:46:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ για αλλαγή καλλιέργειας σε πολλές περιοχές αναμένετε να αυξήσει συνολικά την παραγωγικότητα της οικονομίας. Ήδη αγρότης που καλλιεργούσε διακόσια στρέμματα αριστερούς στη Θεσσαλία,
εντάχθηκε στο πρόγραμμα και καλλιεργώντας τώρα δεξιούς, αύξησε την παραγωγικότητα του νομού κατά 7%.
Αυτό συνέβη γιατί οι δεξιοί λόγω της ανάπτυξης ατομικής πρωτοβουλίας φορτώνονται μόνοι τους αλλά και ωριμάζουν
ανομοιογενώς σε όλη τη διάρκεια του έτους, με αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος μεταφοράς αλλά και η εποχική ανεργία.

Και βέβαια δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως ο Μεταξάς έφτιαξε το ΙΚΑ.

 
At 3/25/2012 09:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Από τους συλλογισμούς των κ.κ. Δήμου και Γεωργελέ, συμπεραίνω ότι η ελλάδα ( και ειδικότερα η αριστερά..) είναι υπεύθυνη για το χάλι της Ε.Ε..

Γι'αυτό έφεραν και το Δ.Ν.Τ. ώστε να συμμορφώσει την ελληνική αριστερά που με τα καμώματά της οδήγησε στην καταστροφή την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, ( έως και η Αμερική κινδυνεύει..!! )

Εκτός αν συμπεράνουμε ότι όντως δεν φταίει η Μέρκελ.

Αλλά φταίει η Αγγλία, η Ιταλία, η Ισπανία κ.λ.π.( όλοι αυτοί που δεν είναι Γερμανοί τέλος πάντων..)

Οι ευθύνες μας όσες μεγάλες και αν είναι ( που είναι, το δίχως άλλο ) δεν δίνει δίνει άλλοθι ούτε συμψηφίζεται με τις πολιτικές που ακολουθούν οι Μερκοζί και εξυπερετούν τα δικά τους και μόνο συμφέροντα.

Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.
Οι ενοχές μας έλειπαν,εκτός όλων των άλλων.!

υ..γ
λες και δεν φτάνει οι τόνοι από την λάσπη που μας ρίχνουν καθημερινά οι κύριοι υπέυθυνοι εκείνοι που άσκουσαν την εξουσία λόγω κληρονομικότητας και μόνο.

 
At 3/26/2012 12:09:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ας μην ξεχνάμε και μερικά βασικά, όπως, το ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. η οποία δεν έχει:
α) Κτηματολόγιο
β) δεν έχει γίνει ακόμη ο χωρισμός κράτους - εκκλησίας
γ) δεν υπάρχει το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων

Τις ευθύνες για τα παραπάνω τις έχουν τα θεσμικά όργανα και οι εκάστοτε "εκλεκτοί" της εξουσίας.
Οι ατομικές ευθύνες που έχουμε όλοι μας σαν φυσικά πρόσωπα δεν συγκρίνονται, σε καμία περίπτωση, με τις ευθύνες όσων ασκούν την εκτελεστική εξουσία.

Το πελατειακό κράτος ήταν επιλογή τους.

Η αριστερά εκτίει, όντως. έχει ευθύνη.

Αυτό μπορούν να το ισχυριστούν, όμως, τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας και όχι οι κατέχοντες θώκους, υπουργιλίκια και οι περσόνες των Μ.Μ.Ε....

 
At 3/26/2012 02:54:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ας το ξαναπάμε λοιπόν πάλι απ' την αρχή.

Ας χαρίσουμε στους Δήμου και Γεωργελέ δίκιο στις διαπιστώσεις.

Τότε περνάμε στο ερώτημα: και τώρα τι κάνουμε;

Μπορεί η απάντηση να είναι εκσυγχρονισμός δια της βίας; ΌΧΙ. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ανακυκλώσουν τα προβλήματα βγάζοντας αλώβητα τα ίδια σκατά: το πολιτικό σύστημα και τ' αφεντικά του μ' όλο το σκυλολόι που σέρνει από κοντά.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home