Δευτέρα, Ιανουαρίου 30, 2012

Σώματα

Πόσα σώματα μεταναστών χωράνε στοιβαγμένα στην καρότσα ενός βαν;

Πόσα σώματα μεταναστών καταπλακώνονται και πεθαίνουν όταν το βαν εκτρέπεται και πέφτει;
Πέντε.


Τι θα μπορούσε να συμβολίζει το γεγονός Τρίτη βράδυ να πεθαίνει στο δρόμο ένας καλλιτέχνης προσπαθώντας να "δει" μια σκηνή που αφορούσε μετανάστες και Παρασκευή βράδυ να πεθαίνουν στο δρόμο μερικοί τέτοιου είδους μετανάστες; 
Ίσως και τίποτα. Αλλά καμιά φορά οι συμπτώσεις αποτελούν από μόνες τους συμβολισμούς.

Τι είδους αποσιώπηση είναι αυτή που κάνει την είδηση του θανάτου των πέντε στοιβαγμένων μεταναστών να μην μεταδίδεται και τόσο ως είδηση, συνεπώς να μην θεωρείται και τόσο είδηση;
Η πιο αθώα, η λιγότερο δόλια. Γιατί εδώ, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες αποσιωπήσεις, μπορεί να μας καθησυχάσει το γεγονός πως κανένα συνειδητό φίλτρο δεν μπήκε, πως καμία αντιδεοντολογική αξιολόγηση της είδησης ως πολιτικά επικίνδυνης δεν έγινε και πως άρα δεν μπήκε για αυτό το λόγο στο περιθώριο. Παρέμεινε στο περιθώριο όπου εξαρχής ανήκε. Εδώ, σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες αποσιωπήσεις, μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι η δεοντολογία τηρήθηκε. Απλά τα δικά τους σώματα αόρατα ήρθαν από έναν άλλο κόσμο, αόρατα στοιβάχθηκαν μέσα στην καρότσα του βαν, αόρατα καταπλακώθηκαν μέσα στην καρότσα του βαν και αόρατα θα πάνε σε έναν άλλο κόσμο, εκτός κι αν -σε κραυγαλέα αντιδιαστολή με τον υπαρκτότατο άλλο κόσμο στον οποίο γεννήθηκαν- αυτός ο δεύτερος άλλος κόσμος δεν υπάρχει καν, οπότε το μόνο που συνέβη είναι ότι ήρθαν από πάρα πολύ μακριά για να δοθεί το αμετάκλητο τέλος της σκούρας ύπαρξής τους στην καρότσα ενός λευκού βαν, όπως ακριβώς τους πρέπει, πάνω και κάτω από σώματα ακριβώς σαν τα δικά τους, σώματα που ακόμα κι αν δεν μπορούν να ειδωθούν μπορούν να αναποδογυρίσουν, μπορούν να πλακώσουν, μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία, μπορούν να γίνουν ο αόρατος θάνατος ομοειδών σωμάτων.

11 Comments:

At 1/30/2012 07:46:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Poso zilevw tin akriveia tou logou sas!Isws na mporousa na ferw sto fws polles istories metanastwn pou svinoun adoxa kai aparatirita.
Evxaristw gia tin evaisthisia pou deixnetai s'afto to toso "kourastiko"thema gia tous ntopious....

 
At 1/30/2012 10:46:00 π.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

Η ΝΕΤ πάντως το μετέδωσε με πλήρες ρεπορτάζ, στο κεντρικό δελτίο του Σαββάτου. Είμαι απολύτως βέβαιος, γιατί το συνέταξα και το εκφώνησα..

 
At 1/30/2012 03:44:00 μ.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Από 5000 έκαστο... Και μετά μου μιλάς για κρίση... Και ήταν και κλεμμένο το φορτηγάκι. Αλλά ποιος νοιάζεται για παράνομους μετανάστες; Εδώ ονομάζονται επίσημα λαθρομετανάστες. Λες και υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι...

 
At 1/30/2012 03:48:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ατυχης συμπτωση και ατυχης συμβολισμος. Αυτο σημαινει.

 
At 1/30/2012 05:57:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Προκόπη, δεν χρειάζεται να με διαβεβαιώνεις, θα σε πίστευα και χωρίς διαβεβαίωση :)
Βάζω αστερίσκο για να πω πως ενώ όταν ξεκίνησε η ιδιωτική τηλεόραση η εικόνα που είχαμε οι περισσότεροι ήταν ότι επιτέλους θα βλέπουμε ειδήσεις μη κομματικές, ειδήσεις πιο αντικειμενικές, σήμερα πλέον κανείς μόνο στην κρατική τηλεόραση μπορεί να δει ειδήσεις που να μην βλέπει με σιγουριά από πίσω τους μαριονέτες που λένε τα λόγια του ρόλου τους.
Βγάζοντας τον αστερίσκο, όσα λέω στο ποστ περί μη εσκεμμένης αποσιώπησης τα εννοώ. Οπότε υπό αυτήν την έννοια δεν έκανα αναλυτική έρευνα πού ειπώθηκε η είδηση και πόσο προβλήθηκε. Έμεινα στη γενική εικόνα, στο ότι η είδηση ούτε πολυέπαιξε ούτε έγινε αντικείμενο συζήτησης.

 
At 1/30/2012 09:39:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

“…όταν ξεκίνησε η ιδιωτική τηλεόραση η εικόνα που είχαμε οι περισσότεροι ήταν ότι επιτέλους θα βλέπουμε ειδήσεις μη κομματικές, ειδήσεις πιο αντικειμενικές,”
Προφανώς εννοείς την εικόνα που είχαν οι τηλεθεατές, ο πολύς κόσμος, γιατί οι εντός των τειχών, ποτέ δεν περίμεναν πως με τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες και το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο θα συνέβαινε ποτέ αυτό.

 
At 1/30/2012 11:07:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Nαι, αυτό εννοώ.

 
At 1/30/2012 11:23:00 μ.μ., Blogger Sraosha said...

Εξαιρετικό.

 
At 1/31/2012 09:55:00 π.μ., Blogger glykosymoritis said...

Η απαντηση στην συγκεκριμενη ερωτηση ειναι απλη,"οσα και αυτοχθωνων κατοικων", αλλα σε καθε χωρα αντι ο αριθμος να ειναι ο ιδιος, το κρατος δουλεμπορος δεν δυναται να εχει της ιδιες ευαισθησιες με το μεσο ανθρωπο που υποψιαζετε οτι αυτοι οι ανθρωποι εχουν πανομοιοτυπες αγωνιες, ευαισθησιες και αναζητησεις απο τη ζωη, αλλα τα γαμημενα τα καναλια και οι κολωφυλαδες τους δεν τον αφηνουν να το καταλαβει πληρως. Μεταναστης, διωγμενος και φυλακισμενος εισαι και εσυ ακομα και στον ιδιο σου τον τοπο. "Ειναι πολλα τα λεφτα" και τα συμφεροντα old-boy

 
At 1/31/2012 09:56:00 π.μ., Blogger xomeritis said...

Compassion fatigue, Old Boy. Συμβαίνει στα καλύτερα σπίτια και στους καλύτερους καιρούς. Xωρίς οικονομική κρίση, χωρίς αξιολόγηση της είδησης ως πολιτικά επικίνδυνης.

 
At 1/31/2012 06:11:00 μ.μ., Anonymous www.aksioprepeiakantoxh.com said...

Με αφορμή την τελευταία παράγραφό σου...

http://www.aksioprepeiakantoxh.com/mesa-mazikis-eximerosis/arthra/557-to-pio-epikindino.html

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home