Παρασκευή, Ιανουαρίου 20, 2012

Oμερτά

Θέλω από προχθές να γράψω για το δεύτερο τεύχος του Unfollow που ήδη κυκλοφορεί, κι όλο προκύπτουν πράγματα τα οποία μου μοιάζουν πιο επείγοντα προς ποστάρισμα. Επειδή λοιπόν αφενός δεν θέλω να ξεμπερδέψω με μια απλή αναφορά αλλά να παρουσιάσω την ύλη του τεύχους όπως της αξίζει κι αφετέρου θέλω να ξαναποστάρω κάτι "επείγον", επιφυλάσσομαι για την παρουσίαση τις αμέσως επόμενες μέρες και προχωράω στα επείγοντα.
Γράφω και στο περιοδικό για την δημοσιογραφική αντιμετώπιση που ειχε στην ιστοσελίδα των Νέων μια από τις πτυχές της υπόθεσης των δύο οικονομικών εισαγγελέων. Μπορεί κανείς να μπει αυτή τη στιγμή, όχι μόνο στα Νέα, αλλά και στα σάιτ των υπόλοιπων σοβαρών, έγκυρων κλπ ΜΜΕ, για να δει την αντιμετώπιση που έχει λάβει η τελευταία πτυχή της.
Ο Πεπόνης ζητά να παραπεμφθεί στη Βουλή το ζήτημα του τεχνητού φουσκώματος του ελλείμματος του 2009, επειδή η έρευνα οδήγησε σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Ας μπει λοιπόν κανείς στα διάφορα σάιτ των σοβαρών, έγκυρων κλπ ΜΜΕ να δει πόσο προβάλλεται η είδηση, αλλά και υπό ποιά σκοπιά.
Κι ας τοποθετήσει αυτόν τον τρόπο της κάλυψης χέρι χέρι με τις διαρροές του Υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ότι α) σκέφτεται να ζητήσει να διωχθούν πειθαρχικά για το συνολικό θέμα των καταγγελιών τους αφού «έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης με τις συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές τους» αλλά και β) σκέφτεται να τους αντικαταστήσει, χέρι χέρι με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πάνου Μπεγλίτη, σύμφωνα με την οποία: Εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προχωρήσει, άμεσα, σε όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες, ενέργειές της. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το πολιτικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Να τη και η απειλή για χούντα στο τέλος, για να μην ξεχνιόμαστε. Ωστόσο το πώς ονομάζεται το πολίτευμα που υπηρετείται από τέτοια ΜΜΕ, τέτοιους Υπουργούς Δικαιοσύνης και γενικότερα τέτοια απόλυτη εξουσιαστική διαπλοκή, η οποία δεν έχει καμία μα καμία αναστολή να πετάει τα προσχήματα στην άκρη όταν νοιώθει πως απειλείται στον πυρήνα της, καθίσταται ολοένα και πιο θολό. 

14 Comments:

At 1/20/2012 08:24:00 μ.μ., Blogger celin said...

Δεν ειναι απειλη,
αλλωστε απειλεις για κατι που ΔΕΝ εχει γινει,
απειλεις οτι ΘΑ γινει.

Δεν ειναι απειλη.
Υπενθυμιση ειναι.
Για αυτο που ηδη εχει γινει και ποσο αισθητη μπορει να κανει την παρουσια του αν χρειαστει.

Απο τα χουντογουρουνα που ελιωσαν τη χωρα.

 
At 1/20/2012 09:08:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Επανάληψη: "αυθόρμητη εκδήλωση έντονης δυσαρέσκειας..."...

 
At 1/20/2012 10:37:00 μ.μ., Blogger an said...

Μόλις πριν είκοσι μέρες λέγαν ακριβώς τα αντίθετα εν σχέσει με την προφυλάκιση του Εφραίμ.
Τότε μιλούσαν για παρεμβάσεις στην ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη.
Σήμερα πράττουν ακριβώς τα αντίθετα.
Όχι πως κανείς θα περίμενε κάτι διαφορετικό από δαύτους.
Αν δεν ήταν αυτής της υποστάθμης η ελίτ που τόσες δεκαετίες κυβερνά τον τόπο δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε.

 
At 1/20/2012 10:49:00 μ.μ., Anonymous Michael said...

Στη Ναυτεμπορική αυτή τη στιγμή είναι δεύτερο θέμα δεν μου φαίνεται κακογραμένο το κείμενο.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2125135

Το παρατηρώ γιατί πλέον, αν θέλουμε να ενημερώνονται απροπαγάνδιστα και οι γύρω μας, δεν έχουμε την πολυτέλεια να κολλάμε σε κάθε βλακεία του ΔΟΛ και του Μπόμπολα. Πρέπει να βρούμε και άλλες πηγές από παραδοσιακά Μέσα, που σέβονται ως ένα σημείο τον εαυτό τους.

 
At 1/20/2012 10:49:00 μ.μ., Blogger glykosymoritis said...

Εχω την εντυπωση οτι οντως ειναι αφελης ο Πεπονης, ειναι ποτε δυνατο να των αφησουν να κανει τη δουλεια του. Θα το φαει το κεφαλι του! Παραταυτα εστω και αυτη η αφελης προσπαθεια αξιζει επιβραβευσης παροτρυσης και προστασιας, αν οντως ειλικρινης, και το λεω αυτο με αρκετη δοση δυσπιστιας, διοτι σε αυτη την κοινωνια που ζουμε και με οσα εχουν δει τα ματια μας απο τοτε που καταλαβαμε τον κοσμο τιποτε δεν μας ξενιζει πια

 
At 1/20/2012 11:38:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

an, έτσι ακριβώς. Για να είμαι βέβαια ειλικρινής όσο ελεεινή κι αν είναι η ανακοίνωση Μπεγλίτη, δεν παύει να είναι σε ένα βαθμό αναμενόμενη. Εκείνο που αγγίζει τα όρια του εξοργιστικού, αν δεν τα ξεπερνάει, είναι η τοποθέτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

 
At 1/20/2012 11:41:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Michael, συμφωνώ στην ανάγκη αναζήτησης των αξιοπρεπέστερων παραδοσιακών ΜΜΕ. Δεν συμφωνώ όμως ότι πρέπει απλά να μην ασχολούμαστε με τα αναξιοπρεπή. Πρέπει να τα καταγγέλλουμε μέχρι να φτάσουμε το σημείο εκείνο που θα μοιάζουν στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών παντελώς αναξιόπιστα.

 
At 1/21/2012 04:42:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Για κάτι τέτοια ποστ αξίζει όλη η μπλογκόσφαιρα να υπάρχει. Μπράβο ολντ μπόυ.

Λυπάμαι για τον Μπεγλίτη, τον οποίο γνωρίζω προσωπικά (αν και γάβρος), γιατί θα περίμενα να μην καταδεχθεί να κάνει τέτοια δήλωση. Δυστυχώς όμως τα κόμματα είναι φτιαγμένα πάνω στην ομερτά της ομοφωνίας, κι όπως έλεγε ο πολύς Condorcet, η ομοφωνία κρύβει την δικτατορία (όχι την υποτιθέμενη της απειλής, αλλά την πραγματική της καθεστηκυίας τάξης).

Επιτέλους, όμως ξεσκεπάζονται. At last που θα έλεγε και η Etta James που σήμερα ταξιδεύει προς τους πυλώνες της δημιουργίας.

placebo

 
At 1/21/2012 09:00:00 π.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Μην ξεχνάς όμως ότι και η δικαστική είναι εξουσία και συμμετέχει το ίδιο υπεύθυνα στην πολιτική κατάντια της χώρας μας. Δεν είναι μόνο οι πολιτικοί (νομοθετικοί κι εκτελεστική), αλλά και οι δικαστές, εισαγγελείς κλπ. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό όσα ακούμε είναι το σκοινί μιας διελκυστίνδας ή πράγματι πολιτικό σκάνδαλο. Και τούτο το λέω επειδή ακόμα δεν έχουμε μάθει κανένα στοιχείο για την υπόθεση που κατά τα άλλα είναι τόσο πιασάρικη.

 
At 1/21/2012 06:00:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Φυσικά και η δικαστική εξουσία έχει τεράστιο βαθμό ευθύνης. Η διαπλοκή εννοείται πως την περιλαμβάνει.

 
At 1/21/2012 09:37:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Υπάρχει σύγχρονη αστική δημοκρατία στον πλανήτη χωρίς διαπλοκή , διαφθορά και σκάνδαλα?Αυτά τα φαινόμενα στερούν από το πολίτευμα το δημοκρατικό του χαρακτήρα?
Να γίνω συγκεκριμένος : συζητάμε ότι η δικαιοσύνη κινείται προς την κατεύθυνση ελέγχου του πρώην πρωθυπουργού και άλλων μελών της κυβέρνησης. Αυτό και μόνο το γεγονός είναι αναμφισβήτητα στοιχείο υγείας της δημοκρατίας μας.
Πάμε στο μπεγλίτη -να ξεκινήσουμε από τα εύκολα : είναι βουλευτής και εκπρόσωπος τύπου του πασόκ. Έχει καμία δουλειά να κρίνει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης? Απολύτως όχι- άλλωστε η μόνιμη επωδός των πολιτευτών είναι ότι δεν σχολιάζουν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης -εξυπακούεται προφανώς όταν τους συμφέρουν. Οι -εξ αυτού και μόνον του λόγου- απαράδεκτες δηλώσεις του σημαίνουν ότι πάσχει το ...πολίτευμα? Μα η δικαιοσύνη ήταν αυτή ακριβώς που λειτούργησε και χάλασε τα κέφια του μπεγλίτη και του κομματικού του φορέα.
Πάμε παρακάτω : ο Υπουργός Δικαιοσύνης πρόκειται -λέει- να ζητήσει την πειθαρχική δίωξη των δύο εισαγγελέων . Καταρχάς : έχει καμία δουλειά να κάνει κάτι τέτοιο? Βεβαίως ναι - είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της δικαιοσύνης και έχει την εκ του νόμου λειτουργική αρμοδιότητα προς τούτο. Συνεπώς , αιτιάσεις για μη τήρηση των προσχημάτων δεν ευσταθούν, αφού πάντως η διαδικασία που διαγράφει ο νόμος εφαρμόζεται. Από εκεί και πέρα , δεν θα αποφανθώ φυσικά επί της ουσίας , εάν δηλ. όντως οι εισαγγελείς έπληξαν το κύρος της δικαιοσύνης . Πάντως , το βέβαιο είναι ότι η κατηγορία αυτή εναντίον τους δεν βασίζεται ασφαλώς στα πορίσματα της δικαστικής τους έρευνας για το έλλειμμα του 2009 , αλλά στην προηγηθείσα χωρίς προηγούμενο-κατ'αντικειμενική κρίση- για εισαγγελικό λειτουργό συμπεριφορά τους .
Πάμε στα ΜΜΕ: δεν εξετάζω την ουσία , δηλ. τη σκοπιά υπό την οποίαν καλύπτουν την είδηση. Δέχομαι εκ των προτέρων και για να μην το κουράζουμε, ότι η ενημέρωση γίνεται ΩΣ ΕΝΑ ΒΑΘΜΟ καθ'υπαγόρευση από ποικιλώνυμα συμφέροντα ( που λένε και οι εισαγγελείς μας ). Σημαίνει αυτό ότι η δημοκρατία μας πάσχει? Η απάντηση κατά τη γνώμη μου είναι: βεβαίως ναι - όσο πάσχουν και οι δημοκρατίες όλου του δυτικού κόσμου...

 
At 1/22/2012 12:31:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Ανώνυμε, συμφωνώ και διαφωνώ μαζί. Συμφωνώ με την επισήμανσή σου πως το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά αντίθετα είναι από εξαιρετικά συχνό έως και δομικό (υπό την πιο αυστηρή εκδοχή, την οποία πάντως προτιμώ να μην ενστερνίζομαι).
Έχω όμως επί της βασικής αυτής παρατήρησης μερικές ενστάσεις:
1) Μέσα στον τελευταίο 1 1/2 - 2 χρόνια έχω γράψει σειρά από ποστ, όπου επαναφέρω το ζήτημα τι ακριβώς πολίτευμα είναι αυτό που έχουμε πλέον. Το επαναφέρω επαναλαμβανόμενος ίσως, ωστόσο επειδή ακριβώς τα πράγματα δεν μένουν στάσιμα αλλά διολισθαίνουν διαρκώς, το επαναφέρω με τρόπο που η απάντηση στην ερώτηση που φωναχτά κάνω μου μοιάζει ολοένα και πιο δυσοίωνη. Από την αντικατάσταση της ελληνικού κοινοβουλίου σε όργανο επικύρωσης των κελευσμάτων της τρόικας ως την ακύρωση δια της αστυνομοκρατίας και των χημικών του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, κι από τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου ως τα τελευταία γεγονότα, τα πράγματα κινούνται σε ένα όριο ολοένα και πιο γκρίζο, τόσο γκρίζο που μοιάζει πια μαύρο.
2)Έχουμε μια βασικότατη διαφωνία στον τρόπο που αξιολογούμε τη στάση των δύο εισαγγελέων και συνακόλουθα τη στάση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Εσένα σου φαίνεται απ' ό,τι καταλαβαίνω η στάση τους απαράδεκτη κι άρα η στάση του Υπουργού θεμιτή. Εγώ αξιολογώ τη στάση του Υπουργού ως το ορατό κομμάτι ενός αόρατου παγόβουνου υπαρκτών πιέσεων πάσης λογής, απέναντι στις οποίες οι εισαγγελείς αντέδρασαν. Άρα υπό την σκοπιά μου, ναι, κατάργηση των προσχημάτων αποτελεί η στάση του, γιατί σημασία δεν έχει μόνο αν έχεις εκ του νόμου μια διακριτική ευχέρεια, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο επιλέγεις να κινείσαι εντός της.
3) Η στάση του ΠΑΣΟΚ και του Μπεγλίτη είναι όντως η αναμενόμενη. Και έχει επαναληφθεί και από τα δύο μεγάλα κόμματα κάθε φορά που εμπλέκονται σε σκάνδαλα. Κάθε φορά όταν η δικαιοσύνη χτυπάει την πόρτα τους, ο σεβασμός που της δείχνουν στα λόγια όλον τον υπόλοιπο καιρό μετατρέπεται σε υπαινιγμούς ή και ευθείες κατηγορίες ότι τους κυνηγούν με δόλο κάποιοι δικαστές - ενεργούμενα των αντιπάλων τους. Όσο όμως και αν πρόκειται για στάση συνήθη, δεν παύει να αποτελεί στάση κατ΄εμέ εμετική. Εν πάση περιπτώσει σε αυτό συμφωνούμε, αλλά λες ότι εκείνο που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει είναι όχι η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ αλλά το ότι η δικαιοσύνη λειτούργησε. Η πρώτη παρατήρηση είναι πως λειτούργησε ως τώρα, αλλά με τις επιθέσεις που δέχεται ο κάθε Πεπόνης, καθίσταται πολύ δυσκολότερο για τον επόμενο Πεπόνη να επαναλάβει το παράδειγμά του. Η δεύτερη παρατήρηση είναι πως αν στοιχειώδης κανόνας για τη λειτουργία του πολιτεύματος είναι ο έλεγχος της δικαστικής εξουσίας πάνω και στην εκτελεστική, η εκ των προτέρων αντιμετώπιση μιας δικαστικής έρευνας με όρους μη σεβασμού και πολέμου, ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό τον ουσιαστικό έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, αφού τελικά το αρμόδιο όργανο να αποφασίσει είναι η Βουλή, η πλειοψηφία της οποίας δεν θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια δικαστική έρευνα αλλά κατά τον Μπεγλίτη ή την τρέλα ενός αφελέστατου ή ένα οργανωμένο σχέδιο κατά της πατρίδας και του πολιτεύματος.

 
At 1/22/2012 08:15:00 π.μ., Blogger xomeritis said...

Μα τι αραδιάζεις; Δεν καταλαβαίνεις ότι είναι παράλογο να εξυφαίνονται θεωρίες συνωμοσίας, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι με εντολή των Ευρωπαίων φούσκωσαν επίτηδες το έλλειμμα της χώρας προκειμένου να ληφθούν πιο σκληρά μέτρα. Πράγματι το έλλειμμα εμφανίσθηκε μεγαλύτερο, επειδή η EUROSTAT επέβαλε την ευρωπαϊκή μεθοδολογία και στις ελληνικές αρχές. Οι εταίροι μας θα πρέπει να αναρωτιούνται σήμερα πώς γίνεται σε μια χώρα της Ε.Ε. να διώκεται κάποιος επειδή έκανε τη δουλειά του σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ας ελπίσουμε ότι η δικαιοσύνη θα πράξει με ψυχραιμία και σοβαρότητα και πως δεν θα εμπλακεί η χώρα σε ένα φαύλο κύκλο ακραίων πολιτικών αντιπαραθέσεων.

 
At 1/22/2012 05:05:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Δεν τα καταλαβαίνω, Θωμά, είμαι συνωμοσιολόγος ;)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home