Αναγνωρίσεις
Η μόνη απόλυτα ψύχραιμη και η μόνη απόλυτα μη λαϊκίστικη εκτίμηση είναι πως αν το μνημόνιο υπήρξε το πρώτο βήμα στην πολιτειακή και εθνική υποτέλεια της χώρας, η αποψινή συμφωνία υπήρξε το δεύτερο, ακόμη βαθύτερο βήμα.
Σε επιχειρήματα του στυλ «δεν είσαστε τόσο ευαίσθητοι όταν επί δεκαετίες παίρνατε τα λεφτά απ' τις Βρυξέλλες, τώρα θυμηθήκατε την εθνική κυριαρχία και τη δημοκρατία», η απάντηση είναι πως αυτά που συνέβησαν πέρσι και ειδικά αυτά που συμβαίνουν την τελευταία εβδομάδα, είναι καταστάσεις εντελώς άλλης κλίμακας. Σε επιχειρήματα του στυλ «δεν τα κάνουν μόνο σε εμάς, τα κάνουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απλώς σε εμάς τα κάνουν πιο έντονα», η απάντηση είναι πως το ευρύτερο πνίξιμο των εθνικών δημοκρατιών απλά καθιστά μεγαλύτερη την ευρωπαϊκή κατηφόρα προς το σκοτάδι. Σε επιχειρήματα του στυλ «ή αυτό ή το χάος», η απάντηση είναι πως ακόμη κι αν είχαν βάση, πως ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι δεν είναι ακριβώς "αυτό" το οποίο φέρνει ένα πολύπλευρο και πολύ πιο επώδυνο χάος, η ουσία παραμένει πως για να μην σε αφήσουν να βουτήξεις το χάος, σου αφαιρούν ό,τι μένει από πρόσχημα αυτοδιάθεσης. Σε επιχειρήματα του στυλ «μα μόλις τέθηκε το δημοψήφισμα που θα σε αυτοδιέθετε, πρώτος εσύ σαν λαός κώλωσες», η απάντηση είναι άντε και γαμηθείτε.
Τέλος, όσο σκασίλα σου κι αν είναι, να σε ενημερώσω ότι τον Λουκά Παπαδήμο ή τον όποιο άλλο λομπίστα του τραπεζικού συστήματος, εγώ δεν τον αναγνωρίζω ως νόμιμο Πρωθυπουργό της χώρας μου.
53 Comments:
Ωραίος.
Υπάρχει στη δύση, που τόσο θέλουμε να της μοιάσουμε και τόσο ήθελε να μας μοιάσει η φράση "elected government". #Non.
είπες τη μαγική λέξη. και ωραίος και σωστός
ΚΚΜ
ποιος είναι αυτός, ποιοί ειναι αυτοί, ποιοί ήταν οι άλλοι ;
Ανυπομονώ να γίνουν εκλογές για να κατέβω στην πατρίδα και να τους μαυρίσω !
Ανυπομονώ να νιώσω την απέραντη ηδονή που θα μου δώσει η θέα τους ενώ θα αποχωρούν με σκυμμένο το κεφάλι, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ !
Δεν υπάρχουν οι κύριοι αυτοί.
Αποτελούν ήδη ονόματα για να γεμίσει το ογκώδες βιβλίο της Ελληνικής ιστορίας... για να γεμίσουν οι λίγες μαύρες του σελίδες...
ΚΚΜ, ναι όντως. Συμπτωματικά -ή μάλλον κάθε άλλο παρά συμπτωματικά- σκεφτόμουν κι εγώ χθες κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγραψες:
http://amancalledkkmoiris.wordpress.com/2011/11/05/we-are-your-playthings/
Το θεατρικο της οπερας-μπουφα θα συνεχιστει;Νομιζουν οτι το χαψαμε οτι και καλα η ''Ελλαδα νικησε'' οπως ειπε κι ο Μοσιαλος πριν λιγο;Θα τους περασει;Μας νικησαν με ενα καλοστημενο κολπο;θΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ;
Yes,ANSWERS...οπως ελεγε κι ο σαιμποργκ στο Μπλειντ Ραννερ,λιγο πριν λιωσει το κεφαλι του Δημιουργου του.Αυτο θελουμε τωρα,Απαντησεις.
Σαν να μην σηκώνεις τον αντίλογο , αφού μόνος σου εξαίρεις την άποψή σου και αφού καθ'υποφορά απαντάς στις ενδεχόμενες κατά τη γνώμη σου ενστάσεις και αφού τακτοποιείς αυτούς που ενδεχόμενα εγείρουν ενστάσεις . Κυριαρχικό σου μεν δικαίωμα. Δημοκρατικό? :)
Σοφιστεία είναι αυτό που λες. Δεν θα σήκωνα τον αντίλογο, αν δεν επέτρεπα σχόλια που αντέλεγαν. Το πώς θα συντάξω το κείμενό μου, κι αν θα απαντήσω σε κατά τη γνώμη μου επιχειρήματα της άλλης άποψης, νομίζω είναι δικαίωμά μου. Σκέτο. Ούτε κυριαρχικό ούτε αντιδημοκρατικό. Αντιδημοκρατικό και κυριαρχικό θα ήταν να μην επιτρέπω να αντικρούσεις το κείμενό μου και να πεις πχ ότι τα αντεπιχειρήματα στα οποία απαντάω δεν είναι τα αληθινά αντεπιχειρήματα, αλλά υπάρχουν άλλα πειστικότερα ή ότι είναι μεν τα αληθινα, αλλά είναι ο τρόπος απάντησής μου που δεν σε πείθει.
Ούτε λοιπόν κι αυτό το δωμάτιο έχει αρκετό οξυγόνο. Ή ίσως είναι ακόμα το ίδιο δωμάτιο μόνο με καινούργια μπογιά;
Υπομονή, σε λίγο θα γίνουν κι εκλογές. Δεν βλέπω κανένα λόγο να ελπίζει κανείς οτι αυτό θα κάνει τίποτα καλύτερο, μάλλον θα αυξηθεί η δυσκυβερνησία. Αλλά οι εκλογές ίσως επιταχύνουν την έξοδο απο ευρώ και ΕΕ, οπότε όσοι σ' αυτό αποβλέπουν θα θριαμβεύσουν τελικά.
ΒΑΠ
Αναφέρεσαι μάλλον σε προηγούμενο σχόλιο παλιότερου ποστ, έτσι; Η μεταφορά που είχα χρησιμοποιήσει ήταν αυτή ενός δωματίου στο οποίο μειώνεται συνεχώς το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να αρχίσεις να τρεκλίζεις, ενώ άλλοι δίπλα σου έχουν ήδη πέσει. Έλεγα λοιπόν πως αν κανείς βρίσκεται μέσα σε ένα τέτοιο δωμάτιο, εκείνο που ξέρει είναι ότι πρέπει να βγει έξω από αυτό. Ότι βγαίνοντας έξω από αυτό ενδεχομένως και να είναι ακόμη χειρότερα, να είναι ξέρω γω ο θάνατος ακαριαίος επειδή τον περιμένουν με καλάσνικωφ, αλλά ότι ο φόβος της αβεβαιότητας του τι υπάρχει έξω από το δωμάτιο δεν μπορεί να επικρατεί της βεβαιότητας του τι είναι αυτό που τον περιμένει μέσα στο δωμάτιο.
Το δωμάτιο λοιπόν ήταν ο δρόμος των μνημονίων και της πολιτικής που καθορίζεται βάσει των δογμάτων τους. Δεν ήταν ο δρόμος του μονοκομματικού ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο δωμάτιο λοιπόν είμαστε ακόμα και τώρα θα κλείσει ακόμη περισσότερο η παροχή του οξυγόνου.
Όσο για την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, είτε ισχύουν ως εκδοχές είτε είναι εκβιασμοί, ας σημειωθεί πάντως πως λέγονται ως εκδοχές ενώ έως τώρα έχουμε ακολουθήσει το δρόμο που μας όρισαν. Ακόμη κι αν δεν εφαρμόστηκαν πλήρως τα μνημόνια, δεν παύει η δική τους πολιτική να είναι αυτή που εφαρμόζεται. Όχι κάποιας παλαβής αριστεράς. Όχι κάποιου εθνικολαλά αντιμνημονιακού μετώπου. Οπότε μια χρήσιμη τροφή για σκέψη είναι πως γίνεται κι από τρίμηνο σε τρίμηνο το ως χθες αδιανόητο γίνεται στην αρχή κάτι που συζητιέται, ύστερα πιθανή εκδοχή, σήμερα απειλή, αύριο ίσως πραγματικότητα, έχοντας μείνει μέσα στο δωμάτιο, έχοντας ακολουθήσει το δρόμο που υποδείχθηκε.
"δεν παύει η δική τους πολιτική να είναι αυτή που εφαρμόζεται"
Ναι αλλά αυτό έγινε επειδή η Ελληνική κυβέρνηση επέλεξε την εξωτερική βοήθεια απο την χρεοκοπία και έξοδο απο το Ευρώ. Δεν είναι απώλεια κυριαρχίας -- για να πάρεις δάνειο απο οποιονδήποτε, πρέπει να δεχτείς τους όρους του. Δεν φαντάζομαι να πιστεύει κανείς οτι μπορεί να δανειστεί με δικούς του όρους.
Οπότε καταλήγουμε πάλι στο κατά πόσο η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε την λαική εντολή να κάνει όσα έκανε. (Η αν θα την έχει η αυριανή κυβέρνηση). Νομίζω ότι ο καθένας απαντάει αυτό το ερώτημα ανάλογα με την θέση του ως προς την επιθυμητή πολιτική ως προς την παραμονή στο ευρώ.
Κι αυτός τελικά είναι ο λόγος που νομίζω οτι η πιο ουσιαστική συζήτηση που μπορεί να γίνει είναι πανω στο θέμα παραμονής ή όχι στην Ευρωζώνη. Όλες οι άλλες διαφορές και διαφωνίες, κατα την γνώμη μου, απορρέουν από την στάση που έχει ο καθένας σ' αυτό το θέμα.
ΒΑΠ
Δηλαδή τον Βενιζέλο ή τον Δήμα θα τους αναγνώριζες; Αφού η πολιτική θα είναι η ίδια... Απλά ο λομπίστας θα κάνει καλύτερα την δουλειά που προσπαθούν και δεν μπορούν να κάνουν οι άλλοι. Επιπλέον πέφτουν και τα προσχήματα ότι οι πολιτικοί έχουν την οποιαδήποτε δύναμη να επηρρεαζουν τα πράγματα.
Απο τη στιγμή που θέλεις να μείνεις στο κλαμπ (έτσι τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις), θα πρέπει να σκυψεις και να πιάσεις το σαπούνι όπως σου λένε. Το μόνο που χρειάζεται να αναγνωρίσεις είναι τη νομιμότητα του σαπουνιού ως προσδιοριστικού παράγοντα της θέσης σου.
Μια κοινή αμερικάνικη έκφραση λέει ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που θα έσωζαν τον κόσμο αν ήταν πολιτικοί αλλά είναι απασχολημένοι οδηγώντας ταξί. Και γράφοντας σε blog, προσθέτω εγώ. Ειδικά το "άντε και γαμηθείτε" είναι το αγαπημένο μου επιχείρημα. Classic.
Καλή σας ημέρα, άλλο ένα ποστ που ανάβει το ενδιαφέρον για συζήτηση κάτι που είναι απαραίτητο με την πράξη.
Επειδή η συζήτηση είναι βασισμένη (αναγκαστικά) στις εξελίξεις, ξεχωρίζω δύο βσικούς παραμέτρους.
Η πρώτη είναι η αξία ή μη της απόφασης (πιο σημαντικική παράμετρος και θα την σχολιάσω δεύτερη) και τι θα γινόταν εάν δεν είχαμε αυτή την απόφαση αλλά μία άλλη με τις παρούσες συνθήκες.
Γιατί πολλά από τα πλεονεκτήματα της άποψης για αποχώηση από την θέση των ευρωπαίων εταίρων είναι σωστά αλλά ανεφάρμοστα γιατί η πολιτική σκηνή είναι συγκεκριμένη. Για παράδειγμα έξοδο από το ευρώ και πλήρη εκμετάλευση του ορυκτού πλούτου και εργασιακής δύναμης της ελλάδος μπορεί να αποτελεί επιχείρημα αλλά για μένα είναι ανεφάρμοστο, αφού δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτό. Ούτε καν ένας ηγέτης να την ξεκινήσει.
Πάμε στο πιο σημαντικό. Η άποψη του ποστ θυμίζει την άποψη πολλών για την συννένοση των κοινοτήτων υπό δήμους ή την συννένοση σε καλλικρατικούς δήμους. Όταν αποφασίσεις να συμμετέχεις σε κάτι κοινό και αυτό αφορά και πολιτική και κρατος προφανώς εκχωρείς δικαιώματα. Όχι όμως σε ηγεμόνα αλλά σε ένα ευρύτερο κοινό. Και εννοώ ότι είναι σωστό και θα έπρεπε να το έχουμε πράξει από καιρό όλοι, να εκχωρήσουμε όλοι δικαιώματα στην Ε.Ε. για το κοινό συμφέρον. Δεν το κάναμε και κρυβόμασταν πίσω από την ευμάρια της οικονομικής ένωσης, αυτό ήταν λάθος. Προσωπική άποψη ότι θέλω να δω μία ευρώπη ενωμμένη και διοικητικά και οικονομικά με σεβασμό στην ατομικότητα και τον πολιτισμό του καθενός και προς τα εκεί πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον.
Απόψεις ότι εκχωρούμε δικαιώματα και ρίχνουμε την μάντρα του παππού είναι λάθος!
Να ρίχουμε όλοι τις μάντρες και να αφήσουμε να περάσει κάνας δρόμος και να γίνει καμιά πλατεία!
Εκτός και εάν θέλουμε μόνο το χωράφι μας και το σπίτι μας. Αλλά εάν στερέψει μετά το δικό μας νερό ας μην ζητήσουμε από τον γείτονα!
Καταλίγοντας ότι πρέπει να προσπαθούμε για την σωστή ένωση όχι για την ΜΗ ένωση!
Αν και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και του διαδικτύου προσπαθούν να εμπνεύσουν αισιοδοξία ώστε να παραπλανήσουν τους πολίτες, το γεγονός είναι το εξής: μετά από έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό που έχασε την εμπιστοσύνη των βουλευτών του - ας μην ξεχνάμε με ποια προϋπόθεση πήρε την ψήφο του οριακού αριθμού τους που του απέμεινε - τώρα θα έχουμε έναν διορισμένο πρωθυπουργό.
Ποιος δημοκρατικός πολίτης μπορεί να τον αναγνωρίζει ως πρωθυπουργό του; Ποιος δημοκρατικός πολίτης δεν τινάζει τη στάχτη που του ρίχνουν στα μάτια για να μην βλέπει τις μαϊμουδιές τους;
Aντιγράφω και προσυπογράφω: Ρώτησα για τις εξελίξεις τον καλύτερο πολιτικό αναλυτή που ξέρω. Τον πατέρα μου. Και μου είπε: "Αν γίνουν τώρα εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα πάρει 10-15% για να μη σου πω λιγότερο. Αυτό σημαίνει ότι θα διαλυθεί στα εξ' ων συνετέθη. Μιλάμε δηλαδή για τη διάλυση του δικομματισμού. Ναι αλλά έτσι το σύστημα δε λειτουργεί. Δε μπορούν επομένως, τουλάχιστο στην παρούσα, να διαλύσουν το σύστημα".
OK Oldboy, αφήνω κατά μέρος τις σοφιστείες και προχωρώ στην ουσία : η αλήθεια είναι ότι υπήρξε προσφάτως ένας ατυχέστατος επικοινωνιακά χειρισμός της υπόθεσης της χώρας μας από τους ευρωπαίους , ο οποίος έδωσε λαβή στα γνωστά και σταθερά επαναλαμβανόμενα , πλην ρηχά ,κατά την εκτίμησή μου ,σχόλια περί κυριαρχίας. Παρενθετικά αναφέρω ότι ,εν πάση περιπτώσει , το δικό σου το σχόλιο είναι συνεπές με την όλη στάση σου , το ίδιο όμως δεν μπορώ να πω για τον Πρετεντέρη που άκουσα χθες με έκπληξη να λέει τα ίδια! Συνεχίζω : ο ατυχέστατος επικοινωνιακός χειρισμός που έλεγα δεν υποδηλώνει βέβαια διάθεση επιβολής παρά μόνον πανικού. Είναι δε ο πανικός απολύτως δικαιολογημένος , ενόψει του ενδεχόμενου να καταρρεύσει η χώρα και να πάρει στο λαιμό της το οικοδόμημα της Ευρώπης αλλά και τα επιμέρους κράτη μέλη . Αμφισβητεί κανείς βασίμως ότι τα επιμέρους επίσης κυρίαρχα ή καλύτερα συγκυρίαρχα κράτη μέλη οφείλουν και εξαρτούν την οικονομική /πολιτική /νομική τους κυριαρχία ή καλύτερα συγκυριαρχία από την υπόσταση και λειτουργία της Ευρωζώνης και της Ευρωπαικής Ένωσης? Εάν συμφωνούμε στο τελευταίο ( που προκύπτει αβίαστα από το αντικειμενικό δεδομένο της χωρίς προηγούμενο επένδυσης χρημάτων και δυνάμεων στη στήριξη της Ελλάδος και κατ'επέκταση της Ευρωζώνης )δεν μπορεί παρά να δεχτούμε ότι οι πράξεις και παραλείψεις της Ελλάδος που την οδηγούν νομοτελειακά στην έξοδο από την Ευρωζώνη και την Ένωση διακινδυνεύουν και θέτουν εν αμφιβόλω την θεσμική υπόσταση της Ευρώπης και κατ'επέκταση την ( συγ)κυριαρχία των επιμέρους κρατών μελών . Εμείς είμαστε αυτοί που πρώτοι απ'όλους αμφισβητούμε την κυριαρχία των άλλων και ευλόγως προκαλούμε την αυτοπροστασία της κυριαρχίας των άλλων! Και τα παραπάνω ισχύουν πολύ περισσότερο , όταν αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των άλλων δεν είναι προϊον της απόφασης του ελληικού λαού (ο οποίος παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην ιδέα της ενωμένης ευρώπης ) αλλά γελοίων λεονταρισμών μιας πολύ μικρής ομάδας εξουσίας (ούτε καν της κυβέρνησης) που στο όνομα μάλιστα της εθνικής μας κυριαρχίας και ανεξαρτησίας αμφισβητεί όχι μόνον το ευρωπαικό μέλλον της χώρας αλλά και την υπόσταση τςη ευρώπης καθώς και το ευρωπαικό μέλλον των άλλων κρατών μελών.
Ποιός Έλληνας θα τον αναγνωρίσει νομίζεις;
σε κάνει και αναρωτιέσαι πάντως τι είναι Δημοκρατία.
Δημοκρατία είναι...
όταν σου επιβάλουν μια κυβέρνηση που δεν έχεις ψηφίσει,
με μέλη τα οποία δεν ξέρεις,
για να υπογράψει μια διεθνή σύμβαση που δεν θέλεις,
με όρους που δεν έχεις μάθει,
και το εκβιάζουν αυτό από το εξωτερικό,
διορισμένοι τραπεζίτες και αρχηγοί άλλων χωρών
και όλο αυτό απαιτούν να το σεβαστείς σαν Δημοκρατία
και για να το επιτύχουν στέλνουν εναντίον σου δυνάμεις καταστολής
που ασκούν όση βία μπορούν.
Τελικά είμαστε κυρίαρχος λαός
ή μαλάκας απλώς;
Read more: http://kopria.blogspot.com/#ixzz1d0cc5f5e
old-boy/23-11-10/η έβδομη δόση/ ο μηχανισμός στήριξης στο μηχανισμό στήριξης.
http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/2471.aspx
Strengthening IMF surveillance
http://www.g20.org/Documents2011/11/Cannes%20Declaration%204%20November%202011.pdf
old boy
δεν ξέρω αν είσαι ο ίδιος που γραφείς που και που σχόλια στο buzz.
Aν πάντως εισαι εσυ ,θα ήθελα να πω οτι το buzz,είναι μια μικρογραφία του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
Στημένη παράσταση δηλαδή, οπού όλοι προσποιούνται ρόλους.
Εδω και χρόνια έχουν σταματήσει ''προσωρινά'' την εγγραφή νέων μελών και οι κύριοί σχολιαστές αυτοχαιδευονται ως γίγαντες του πνεύματος. Πολλές φόρες ανάγκασαν κάποιους να αποσύρουν ποστ τα οποία δεν ήταν τις αρεσκείας τους.
Δεν ΕΊΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΈΝΑς ΗΛΊΘΙΟς ΣΑΝ ΤΟΝ CINTO λαμβάνει συνεχώς υψηλή βαθμολογία στα σχόλια του.
Τώρα ανεξάρτητα από το τι γνώμη έχω εγώ για τον Cinto -πάντως ό,τι κι αν του καταλογίσεις, ηλίθιος σίγουρα δεν είναι- το να τον βρίζεις σε αυτόν εδώ το χώρο δεν είναι και το καλύτερο πράγμα στον κόσμο.
Εν πάση περιπτώσει δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω ότι έχει σταματήσει η εγγραφή μελών στο buzz. Δυσκόλεύομαι επίσης να πιστέψω ότι αποσύρθηκαν ποστ, έτσι απλά επειδή δεν ήταν της αρεσκείας τους. Με άλλα λόγια δεν δέχομαι ως βάσιμα τα πραγματικά περιστατικά που αναφέρεις.
«Μια κοινή αμερικάνικη έκφραση λέει ότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που θα έσωζαν τον κόσμο αν ήταν πολιτικοί αλλά είναι απασχολημένοι οδηγώντας ταξί. Και γράφοντας σε blog, προσθέτω εγώ. Ειδικά το "άντε και γαμηθείτε" είναι το αγαπημένο μου επιχείρημα. Classic».
Μην αγχώνεσαι Αnimal. Η σωτηρία του κόσμου θα παραμείνει στα χέρια των ειδικών σωτήρων και εμείς οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε να παριστάνουμε τους τιμητές τους. Και καμιά φορά θα έρχονται άνθρωποι με διαύγεια όπως εσύ και θα αποκαλύπτουν τόσο την αστειότητα της γενικής μας θέσης στην ζωή και στη διατροφική κλίμακα όσο και ειδικότερα την ένδεια των επιχειρημάτων μας και την συνεπεία αυτής καταφυγή μας σε ταριφικά μπινελίκια.
«Δηλαδή τον Βενιζέλο ή τον Δήμα θα τους αναγνώριζες; Αφού η πολιτική θα είναι η ίδια... Απλά ο λομπίστας θα κάνει καλύτερα την δουλειά που προσπαθούν και δεν μπορούν να κάνουν οι άλλοι. Επιπλέον πέφτουν και τα προσχήματα ότι οι πολιτικοί έχουν την οποιαδήποτε δύναμη να επηρρεαζουν τα πράγματα».
Έχεις δίκιο στο εξής. Ότι με την πιθανή τοποθέτηση Παπαδήμου πέφτουν τα προσχήματα. Και αν το δει αντίστροφα κανείς ίσως είναι καλύτερο να πέφτουν τα προσχήματα παρά να διατηρούνται στη θέση τους και να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Δεν παύει να είναι όμως ιδιαίτερα ξεβολευτικό αυτό. Και δεν το λέω ειρωνικά το τελευταίο. Αυτοκριτικά το λέω: αν φτάνω να χαρακτηρίζω με τόσο ακραία λόγια τις καταστάσεις, τότε πώς εξηγώ ότι κατά τ' άλλα -τα εκτός γραπτών- συμπεριφέρομαι σαν να μην τρέχει κάτι;
«Απο τη στιγμή που θέλεις να μείνεις στο κλαμπ (έτσι τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις), θα πρέπει να σκυψεις και να πιάσεις το σαπούνι όπως σου λένε. Το μόνο που χρειάζεται να αναγνωρίσεις είναι τη νομιμότητα του σαπουνιού ως προσδιοριστικού παράγοντα της θέσης σου».
Αν το κλαμπ αλλάζει τόσο ριζικά χαρακτήρα όμως -ή κατ' άλλη εκδοχή αν αποκαλύπτεται απλά ο αληθινός του χαρακτήρας- δεν είναι αυτονόητο πώς θα θέλω εσαεί να παραμένω σε αυτό. Και υπάρχει πάντα και η εκδοχή όχι της φυγής, αλλά της αλλαγής του: ότι δηλαδή η προτιμητέα λύση πανευρωπαϊκά είναι η μη μετατροπή του κλαμπ σε τουαλέτες φυλακής που η μια μετά την άλλη χώρα, ο ένας μετά τον άλλο λαό γίνεται η bitch των νταβατζήδων της φυλακής. Σε φυλακή κανείς δεν μένει με τη θέλησή του.
Έχεις δίκιο για τον χαρακτηρισμό προς το χρήστη cinto.
Δεν έπρεπε να το κάνω εδώ.
Τα αλλά όμως ειναι αλήθεια,
αυτή τη στιγμή η εγγραφή μελών είναι απενεργοποιημένη.
Σου λένε να στείλεις μαιλ, αλλά ποτέ δεν απαντάνε.
Και η αφαίρεση άρθρων έπειτα από πιέσεις είναι αλήθεια,κανε μια ερώτηση,και κάποιου θα το επιβεβαιώσουν.
«για να πάρεις δάνειο απο οποιονδήποτε, πρέπει να δεχτείς τους όρους του. Δεν φαντάζομαι να πιστεύει κανείς οτι μπορεί να δανειστεί με δικούς του όρους».
Ναι, αλλά σε επίπεδο ιδιωτών οι όροι των δανείων δεν είναι ανεξέλεγκτοι. Υπάρχουν νόμοι που ορίζουν το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να κινηθούν αυτοί οι όροι. Τα δάνεια που δίνονται εκτός πλαισίου και εκτός νομιμότητας διέπονται συνήθως από τη μαφία: δεν πλήρωσες - σου προξενώ σωματικές βλάβες ή σε δολοφονώ.
Aνώνυμε 3:20 μ.μ.
αφού βάζεις το ζήτημα, ας μου επιτραπεί να συμπληρώσω κάποια πράγματα ώστε και να διορθώσω μία ανακρίβεια, αλλά και για να ολοκληρωθεί η εικόνα που έχεις για το buzz.
Οι εγγραφές δεν έχουν σταματήσει, απλώς έχει αλλάξει ο τρόπος: τώρα τις περνά από την έγκρισή του o admin. Αφού πρώτα είχε αποκλείσει με αστεία προσχήματα μέλη που για προφανείς λόγους ήθελε να αποβάλει, αναγκάστηκε να αποβάλει στη συνέχεια και μέλη που απολάμβαναν την ασυλία που τους παρείχε προκλητικώς. Αριστερών απόψεων τα μέλη που απέκλειε, νεοφιλελεύθερων έως χουντικών αυτά που τους παρείχε ασυλία. Κάποτε αναγκάστηκε να αποβάλει και «προστατευόμενούς» του, μετά από συνεχείς παρατηρήσεις μελών για σοβαρότατες παραβιάσεις του savoir buzz και πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών που εφαρμόζει. Όμως με τον έλεγχο που ασκεί πλέον στις εγγραφές νέων μελών, επιτρέπει την ματα-ξανά-επάνοδο μελών που για τα μάτια του κόσμου έχει αποβάλει. Κάποτε αναγκάζεται να τα ξανα-ματα-αποβάλει, επειδή του το επισημαίνουν άλλοι χρήστες, αλλά και πάλι τα ξανα-ματα-εγγράφει. Μέχρι να του επισημάνουν την επάνοδο των κλώνων, ο ίδιος προσποιείται ότι το αγνοεί ή ότι δεν το καταλαβαίνει.
Εκτός αυτού, διατηρεί αδιαφανείς μεθόδους επισήμανσης σχολίων ώστε να μεθοδεύει τις αποβολές μελών που δεν θέλει – για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει. Τα επανερχόμενα μέλη-κλώνοι πρόσκεινται, βεβαίως, στις νεοφιλελεύθερες απόψεις που θέλει να προωθεί το buzz. Τα διαγραμμένα μέλη, κατά διαβολική σύμπτωση είναι όλα αριστερών απόψεων. Τα συμπεράσματά μου εξάγονται και από προσωπική εμπειρία.
Ωστόσο, στο buzz υπάρχουν και αξιόλογα μέλη, της μιας ή της άλλης άποψης, που δεν λειτουργούν κυκλωματικά. Μέλη με την απήχηση του OldBoy, του δίνουν τα απαραίτητα προσχήματα για να προβάλλει προς τα έξω ένα δήθεν ελεύθερο βήμα διαλόγου, τάχα με κανόνες, τάχα χωρίς διάθεση διάκρισης των μελών.
Aνώνυμε των 10:13, συμφωνώ ότι ο χειρισμός του δημοψηφίσματος ήταν τραγελαφικός και ότι οδήγησε τα πράγματα στην ακραία μορφή που πήραν. Ωστόσο, από αυτήν ακόμα την αντίδραση στην υπόθεση του δημοψηφίσματος ως την επιβολή «συναίνεσης» ΠΑΝΤΟΥ όπου υπάρχει πρόβλημα (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία) ως τέλος τις αφόρητες πιέσεις να φύγει ο Μπερλουσκόνι, η κατάσταση αρχίζει και ξεκαθαρίζει: δεσμευτείτε ότι θα κάνετε αυτά που σας λέμε και ξεχάστε όσα ξέρατε περί αυτοδιάθεσης και δημοκρατίας. Να στο πω αλλιώς: Είναι αστείος και επικίνδυνος ο Μπερλουσκόνι; Προφανώς. Δεν είναι δουλειά των αγορών να τον διώξουν. Είναι ο ορισμός της υποκρισίας και του κρυφτού η μη συναίνεση της ΝΔ; Προφανέστατα. Δεν είναι δουλειά της Μέρκελ να την επιβάλλει.
Όλα αυτά βέβαια έχουν ένα όριο. Αν στις εκλογές σε όποια χώρα εκλεγούν κόμματα ευθέως αντίθετα σε αυτό το δρόμο (κόμματα αριστερά μου έρχονται στο νου, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι και νομοτελειακό αυτό) και οι λαοί πάψουν να παίζουν κρυφτούλι και οι ίδιοι. Δεν παύει όμως ακόμα και έτσι να περιορίζεται ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ και ΠΑΡΑ ΦΥΣΗ το δημοκρατικό πλαίσιο εντός των χωρων.
Ανώνυμε των 9:57, δεν διαφωνώ απαραίτητα σε επίπεδο αρχής. Ωστόσο καθοριστική σημασία έχουν το τι πολιτειακό χαρακτήρα έχει αυτή η ένωση. Έχω τη γνώμη πως μια ενωμένη Ευρώπη η οποία θα είχε εκλεγμένα όργανα απευθείας από τους λαούς της από τους οποίους θα απέρρεε και η βασική πολιτικοοικονομική γραμμή της ΕΕ ή της Ευρωζώνης ΔΕΝ θα οδηγούσε σε καμία περίπτωση στις πολιτικές που ακολουθούνται.
Κατερίνα, δεν θα μπω σε αυτή τη συζήτηση εδώ. Αρκούμαι να πω ότι ανεξάρτητα από το ποιόν χαρακτήρα τείνει να διαμορφώσει το buzz, προσωπικά δεν θα καταλόγιζα ποτέ δόλο στον admin. Aσυνείδητα οι ιδεολογικές συμπάθειες πράγματι μπορεί να παίζουν ένα κάποιο ρόλο, αλλά εσκεμμένα δεν θεωρώ ότι έχει φερθεί με τον τρόπο που λες. Και με όλα του τα ελαττώματα το buzz συγκέντρωνε -και ελπίζω να συνεχίσει να συγκεντρώνει- απόψεις και των δύο πλευρών και για αυτό ήταν -και ελπίζω να συνεχίσει να είναι- πολύτιμο.
Τελικά διαπιστώνω ότι μπήκα σε αυτή τη συζήτηση :)
Θα προτιμούσα πάντως να μη συνεχιστεί εδώ.
Από χθες το βράδυ ένα ερώτημα με βασανίζει. Μπορεί τώρα, από σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση να συγκροτήσει μια στρατηγική επικοινωνιακής υποστήριξης για τη μετατροπή της δυσαρέσκειας των πολιτών σε θετική ψήφο για την κυβερνητική της πρόταση; Από σήμερα και μέχρι τις εκλογές ( όποτε γίνουν ) έχει αρκετό χρόνο αν θέλει, να αποδείξει ότι μπορεί. Εκ του αποτελέσματος.
Οι άλλοι, οι πολιτικοί της αντίπαλοι, οι “ηλίθιοι” , “ολίγιστοι” , “αγράμματοι” , απέδειξαν ότι μπορούν.
Και πολύ καλά μάλιστα. Εκ του αποτελέσματος.
Για να καταλάβετε τη πλύση εγκεφάλου έχουμε φάει όλοι, θεωρούμε λογικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση -μια ονειρική στη σύλληψή της πολιτεία κοινωνικής δικαιοσύνης των λαών που είχαν απηυδήσει από τους μεταξύ τους πολέμους- ο ισχυρός εταίρος να σε οδηγεί σε εξανδραποδισμό επειδή σου δάνεισε, όπως θα έκανε ο πρώτο τοκογλύφος. Και στην Ένωση που σφυρηλατήθηκε με τα δημοκρατικά ιδεώδη σου λένε «σκάσε και μη μιλάς».
Λοιπόν, νομίζω πως όντως θα πρέπει να ξεκινήσουμε τα μπινελίκια μπας και ξυπνήσουν κάποιοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η (νεοφιλελεύθερη) συνέχειά της η Ευρωζώνη ξεπερνούν τα στενά όρια ενός απλού κλαμπ. Είμαστε δεκαετίες μέλη αυτής. Έχουμε παραχωρήσει πολλά δικαιώματα σε αυτή όλα αυτά τα χρόνια, όπως και έχουμε ευνοηθεί από αυτή. Δεν έχει η Γερμανία και η Γαλλία και γενικώς καμία χώρα-μέλος της ΕΕ το ηθικό και νομικό να διατάζει την παραμονή ή την έξοδο καμίας άλλης χώρας μέλους από την Ένωση. Μια γενεά ολόκληρη Ελλήνων, Γάλλων, Ισπανών, Ιταλών κλπ κλπ έχει μεγαλώσει με την ιδέα πως είναι όλοι τους ευρωπαίοι πολίτες με κοινό διαβατήριο και μια κοινή ιδέα. Υπάρχουν παιδιά δικά μας και των άλλων χωρών, που δεν θυμούνται τα παλιά νομίσματα. Η κυριαρχία της ευρωπαϊκής ιδέας φαίνεται και στο ότι ο ευρωπαϊκός νόμος υπερισχύει του ελληνικού.
Όποιος διαφωνεί με τα παραπάνω, ας πάει στο χωριό του και ας ανακηρύξει το χωράφι του ανεξάρτητο κράτος να δούμε τι θα καταφέρει.
Και επειδή (όπως βολικά μας θυμίζουν μόνο για τα χρέη) τα κράτη είναι συνέχειες, οι τωρινές γαλλικές, γερμανικές, ελληνικές και λοιπές κυβερνήσεις δεν έχουν κανένα μα κανένα δικαίωμα να γκρεμίζουν κάτι που προηγείται και χτίζεται χρόνια των υπάρξεών τους.
Η θρασυτάτη Μέρκελ, που διέταζε με αυθάδεια αυτοκράτειρας την περασμένη Τετάρτη είναι λιγότερα χρόνια πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απ’ ότι είμαστε όλοι όσοι σχολιάζουμε εδώ σε αυτό το blog.
1. Η ομοφωνία στις αποφάσεις της ΕΕ και το βέτο έχουν καταργηθεί πλέον;;; Παλιότερα τα ακούγαμε πολύ συχνά. Τώρα τελευταία, τίποτα.
2. Γιατί όλοι οι νότιοι δεν κάνουν όλοι μαζί ένα μπλοκ να πιέσουν τους βόρειους; Αν όλοι μαζί σταματήσουν να πληρώνουν θα ανατιναχτούν τα πάντα. Και οι μεν νότιοι θα μείνουν με τον ήλιο και τη θάλασσα. Οι βόρειοι θα μείνουν με την Μέρκελ!
3. Οι ΗΠΑ τυπώνουν συχνά πυκνά χρήμα. Πέρσι τύπωσαν 800 δις. Οι Εγγλέζοι το ίδιο. Τώρα τυπώνουν γύρω στα 100 δις. Η Μέρκελ δεν θέλει. Φταίμε κι εμείς αλλά φταίει κυρίως αυτή. Όμως ο ΓΑΠ δεν είναι ικανός να βάλει ούτε δύο λογικά επιχειρήματα στη σειρά.
http://www.guardian.co.uk/business/2011/oct/19/bank-of-england-vote-75bn-uk-economy
Το κυριαρχο ερωτημα για τον κυριαρχο λαο ειναι ενα.Γκρεμισμα της γαλαζοπρασινης συμμοριας και των παπαγαλων τους, σε συνδυασμο με λαικη εξουσια και εθνικη ανεξαρτησια;
Η παραμονη στην Ευρωζωνη και να χορεψουμε οπως μας βαραν το ντεφι;
Εναμιση χρονο θετω το ζητημα, αλλα η πλειοψηφια δεν ειναι προθυμη να το απαντησει. Ακομα κι εγω που το θετω, τρομαζω στο ενδεχομενο να επικρατησει το πρωτο γιατι δεν εχω ιδεα τι θα χαραξει.
Το μονο που ξερω με βεβαιοτητα ειναι οτι στο ενδεχομενο επικρατησης του δευτερου, οι δυο στους τρεις θα γινουν σκλαβοι,
κι απο τους υπολοιπους,
πανω απο τους μισους, θα ειναι εν δυναμει σκλαβοι.
Κι εγω σκλαβος στη καθε καριολα κεφαλαιοκρατη, ντοπια η ξενη, δε γουσταρω να γινω.
Χιλιες φορες να γινουμε Κουγκι και να τους βαλουμε μπουρλοτο.
Δυστυχως, ειναι βεβαιο οτι, για ενα μεγαλο χρονικο διαστημα, η φωτια θα καψει και τον κωλο μας.
Old Boy,
εννοείται πως δεν θα συνεχίσω, και ίσως ήταν ήδη πολύ ό,τι έγραψα. Γι αυτό, αν ο ανώνυμος επιθυμεί, μπορεί να επικοινωνήσει με μέηλ μαζί μου ώστε να τον παραπέμψω σε περισσότερες λεπτομέρειες που έχω δημοσιοποιήσει, σχετικώς με το buzz και την εμπειρία μου ως μέλους.
Για να μην δημιουργούνται όμως παρανοήσεις σε όσους δεν γνωρίζουν τι είναι buzz, συμφωνώ ότι ο καθένας μας μπορεί να συνάγει τα δικά του συμπεράσματα και να σχηματίζει τις απόψεις του. Εκείνο που δεν μπορεί, όμως, είναι να αμφισβητεί τα γεγονότα. Και η μέθοδος ελέγχου εγγραφών, η έγκριση ματα-ξανα-εγγραφής διαγραμμένων κλώνων, η ματα-ξανα-διαγραφή τους μετά από επισημάνσεις μελών, οι αυθαίρετες προσχηματικές διαγραφές κατά παράβαση του savoir buzz, η αδιαφανής μέθοδος επισήμανσης σχολίων και η πολιτική των δύο μέτρων είναι γεγονότα, δεν είναι άποψη ή συμπέρασμα.
Υποθέτω πως δεν πρέπει να έχεις πρόβλημα που αναφέρθηκα σε γεγονότα μετά το σχετικό σχόλιο του αναγνώστη σου.
"δεν πλήρωσες - σου προξενώ σωματικές βλάβες ή σε δολοφονώ".
Μα ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Οι δανειστές μας δεν έχουν καμιά δύναμη να μας κάνουν τίποτα αν δεν πληρώσουμε. Γι αυτό ακριβώς ανησυχούν και ζητούν μια ευρεία συναίνεση εκ των προτέρων. Δεν είναι ούτε παράνομο ούτε παράλογο αυτό. Κι εμείς αυτό θα περιμέναμε την κυβέρνησή μας να κάνει άν μας ζητούσε δάνειο, ας πούμε, μια υπερχρεωμένη χώρα της Αφρικής.
ΒΑΠ
Πάντως για το δημοψήφισμα μπορείς να λες εσύ "άντε γαμήσου" αλλά η απάντηση της ΕΕ και των ντόπιων τσιρακιών τους ήταν "Να μη ξεχνάς ε?εμείς σε γαμάμε,είμαστε οι γαμιάδες σου και εσύ το μονο που μπορείς να κάνεις είναι να βγαίνεις και να μουτζώνεις"
Γιάννης
Ελπίζω να με συγχωρέσεις για τα χυδαία μου λόγια.Κατά τα άλλα ωραίο το κείμενό σου φίλε
Μichael, έτσι ακριβώς.
Γιάννη, πρώτος εγώ μίλησα έτσι, οπότε θα ήταν παράδοξο να σου έλεγα ότι μιλάς χυδαία.
ΒΑΠ, ας συμφωνήσουμε πως διαφωνούμε στο τι βρίσκουμε όχι τόσο παράνομο ή παράλογο όσο απαράδεκτο :)
Χristakis, δεν ξέρω αν ισχύει και για τα κράτη της ευρωζώνης η ομοφωνία και το βέτο, πάντως έχεις απόλυτο δίκιο στο ότι η ευρωζώνη μετεξελίχθηκε παρά τις θεσμικές της προβλέψεις σε μονοκρατορία ή στην καλύτερη σε διευθυντήριο.
Για να δούμε και την άποψη του Ισπανικού λαού για την κατάσταση στην ΕΕ. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Γιατί έχω την αίσθηση, χωρίς να μπορώ να το επιβεβαιώσω, ότι ο τρέχων ευρωσκεπτικισμός στις καταπιεζόμενες χώρες, είναι μικρότερος από τις χώρες καταπιεστές. Ειδικά στην Ελλάδα, τώρα που έχουν σφίξει τα πράγματα, και παρότι φαίνονται λίγο καταδικασμένα, και παρά την καταπίεση και την ξεφτίλα, ο (τρέχων επαναλαμβάνω με αυτές τις συνθήκες και τις προοπτικές) ευρωπαϊσμός γνωρίζει νέα δόξα. Περίεργα πράγματα.
Μπορεί να εξηγήσει κάποιος τί θα έπρεπε να κάνουν οι ξένοι για να είναι εντάξει απέναντί μας;
Να συνεχίσουν να στέλνουν λεφτά χωρίς όρους;
Ή κάτι άλλο;
ΒΑΠ, όταν λέμε ότι είναι συστηματική η κρίση, εννοούμε πως είναι κακή η κατασκευή της ευρωζώνης και από εκεί πηγάζουν όλα τα προβλήματα.
Οι όροι που θέτουν δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το βαθαίνουν. Κάνουν χειρότερα τα πράγματα, πώς να το πούμε αλλιώς. Δεν καταρρέει ο κόσμος όλος επειδή έχουν οι Έλληνες πολλούς δημοσίους υπαλλήλους (που σε μεγάλο βαθμό είναι υπερβολή), ούτε γιατί δεν δουλεύουμε (που τα στοιχεία του ΟΟΑΣΑ μας θέλουν τον πιο σκληρά εργαζόμενο λαό στην ευρωζώνη).
Αν μπορούσαμε τώρα να τυπώσουμε χρήμα, να ρίξουμε επιτόκια και να βγάλουμε ευρωομόλογα, το πρόβλημα θα είχε αποφορτισθεί σε μεγάλο βαθμό. Αλλά δεν το κάνουμε. Γιατί; Γιατί η Γερμανία θεωρεί πως θα υπάρξει έτσι πληθωρισμός και θα ακριβύνουν τα προϊόντα της και θα χαλάσει το εμπορικό της ισοζύγιο.
Η Γερμανία κράτησε αδικαιολόγητα χαμηλά τους μισθούς των πολιτών της και βεβαίως έκανε υπερανταγωνιστικά τα προϊόντα της. Ακολούθησε μοντέλο Κίνας.
Αυτό δημιούργησε στρεβλώσεις. Αν ο Γερμανός, που είναι τόσο παραγωγικός, γιατί να παίρνει 500 ευρώ (περί τα 5 εκατ Γερμανοί), λιγότερα και από τον Έλληνα. Θα πρέπει σε αυτή τη λογική ο Έλληνας να παίρνει 200. Αυτή είναι η λογική να καεί και το σπίτι του γείτονα.
Κανονικά, όμως, θα έπρεπε να παίρνει 800 ο Έλληνας και 1500 ο Γερμανός. Που θα βρισκόντουσαν τα λεφτά; Θα τυπώναμε. Πληθωρισμός; Πληθωρισμός. Μικρότερο το κέρδος των πολυεθνικών. Μικρότερο.
Πριν αρχίσουν οι φίλοι του Μπάμπη να βγάζουν φλύκταινες, να σημειώσω ότι θα πρέπει να αποφασίσουμε επιτέλους τι θέλουμε. Βελτιωμένες συνθήκες ζωής και λιγότερα κέρδη ή κέρδη μεγάλα για τους λίγους και οι υπάλληλοι να κάνουμε τους δούλους.
Δεν ξέρω τα λένε οι φίλοι Πενιτετζιάντζιτε, αλλά εγώ τους συστήνω, όπως και σε όλους τους φίλους της τρόικας, να πάνε στην Κίνα. Εκεί θα βρουν τον παράδεισό τους και θα ησυχάσουμε όλοι. Εμείς στη φτώχια μας, εκείνοι στην αγαπημένη τους υπερεργασία.
Michael, εντάξει, καταλαβαίνω και συμφωνώ ότι η Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική είναι πολύ περιοριστική και θα ήταν καλύτερα πράγματι αν η ΕΚΤ μπορούσε (και ήθελε) να τυπώσει νέο χρήμα. Αλλά δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι. Διαφωνούν οι Αμερικανοί αλλά δεν τούς έχουν πείσει ακόμα. (Είδα όμως έναν Αμερικανό αναλυτή να λέει πρόσφατα ότι τελικά αυτό θα γίνει).
Αλλά για να χρησιμοποιήσω κι εγώ μια μεταφορά, ας πούμε ότι ο ξάδελφός σου ο Γεράσιμος συνεχώς έρχεται και σου ζητάει δανεικά. Βλέπεις ότι συστηματικά ξοδεύει περισσότερα απ΄όσα βγάζει, και σε κάποιο σημείο καταλαβαίνεις ότι δεν θα υπάρξει τέλος, οπότε του κάνεις υποδείξεις πώς να φτιάξει τα οικονομικά του για να ζεί μέσα στίς δυνατότητές του. Ο Γεράσιμος θυμώνει και λέει ότι είναι ελεύθερος άνθρωπος και δεν μπορείς να του πείς πως θα ζει την ζωή του. Και συνεχίζοντας, αρχίζει να σου κάνει υποδείξεις αυτός πως να χειρίζεσαι τα δικά σου οικονομικά και λέει ότι αυτός ξέρει καλύτερα και ότι αν δεν αλλάξεις την δουλειά σου και τις επενδύσεις σου όπως σου λέει αυτός τότε είσαι παλιάνθρωπος και τον εκμεταλλεύεσαι άδικα.
Ετσι, καταλαβαίνεις, τα βλέπουν τα πράγματα οι Γερμανοί. Είμαστε σε θέση να τούς κατηγορούμε επειδή έχουν δική τους ιδέες για την οικονομική τους πολιτική; Και επίσης να τους κατηγορούμε ότι ειναι εκβιαστές, δουλέμποροι, και όλλα τα άλλα που ακούγονται εδώ; Είμαστε ο Γεράσιμος.
Αγαπητέ φίλε ΒΑΠ, δυστυχώς δεν σου είπανε καλά την ιστορία όλη με τον Γεράσιμο και τον ξάδερφο. Άκου λοιπόν τι είχε γίνει.
Ο Γεράσιμος και τα ξαδέρφια του όταν ήταν μικροί είχαν περάσει πολύ δύσκολα χρόνια. Τα φέρε έτσι η μοίρα και ο ένας ξάδερφος, ο επονομαζόμενος και Γερμανός, ψιλοτρελάθηκε και στο σπίτι τις γιαγιάς που ζούσαν όλα τα ξαδέρφια μαζί άρχισε να κάνει ζημιές. Ένα βράδυ που είχε πιεί πολύ σε ένα ατύχημα χτύπησε με το αυτοκίνητο τη μάνα του Γεράσιμου και τη σκότωσε.
Τα ξαδέρφια συγχωρήσανε τον Γερμανό, που από τις τύψεις έγινε born-again Christian. Μόχθησε και τα πήγε καλά στη ζωή του. Άνοιξε και ένα μεγάλο πολυκατάστημα. Ο Γεράσιμος πάλι ήταν που ήταν χωρίς πατέρα, έχασε και την μάνα του, η ζωή του γενικά πήρε τον κάτω δρόμο. Με τη βοήθεια των ξαδέρφων του όμως ψιλοστάθηκε στα πόδια.
Τα ξαδέρφια επειδή παλιά είχαν τσακωθεί, αλλά ήταν πολύ αγαπημένα, είπαν να τα βρουν και να ζήσουν όλα μαζί σε ένα σπίτι. Τα πήγαιναν εξαιρετικά καλά. Ο Γεράσιμος είχε κάτι προβλήματα με ένα άλλο παλικάρι που τον απειλούσε όλη την ώρα. Αλλά τα ξαδέρφια του πούλαγαν -με το αζημίωτο φυσικά- προστασία. Αλλά όλοι ήταν καλά. Ήταν καλό παιδί ο Γεράσιμος και δούλευε σκληρά. Μόνο η γυναίκα του ήταν καριόλα. Του έκλεβε χρήματα. Τα ξαδέρφια το ήξερα. Του δάνειζαν χρήματα, αλλά δεν του έλεγαν τίποτα για τη γυναίκα του. Την είχαν αποδεχθεί. Και τη γούσταραν γιατί ήταν πολύ πουτάνα.
Έτυχε όμως μια κρίση και όλα τα ξαδέρφια άρχισαν να έχουν δυσκολίες. Ο Γεράσιμος όμως είχε μεγαλύτερες απ' όλους. Τι να κάνει, άρχισε να ζητάει βοήθεια από τα ξαδέρφια του, να του πληρώνουν το νοίκι για να μένει μαζί τους στο ίδιο σπίτι. Ο Γερμανός όμως δεν την είδε καλά τη φάση με τον Γεράσιμο. Θεωρούσε ότι δεν δούλευε πολύ, αν και αυτό δεν ίσχυε. Κυρίως τα είχε με τη γυναίκα του. Ξεχνούσε όμως πως όταν χρειάστηκε ο Γεράσιμος και τον είχε βοηθήσει και τον είχε συγχωρέσει.
Επειδή όμως άρχισε να μην πληρώνει ο Γεράσιμος τα νοίκια και ήταν 100 ευρώ λιγότερα, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού άρχισε να απειλεί όλα τα ξαδέρφια ότι θα τα διώξει από το σπίτι. Αυτά αντί να πληρώσουν και το μερίδιο του Γεράσιμου, άρχισαν να τον απειλούν ότι αν δεν τους γίνει δούλος, δεν θα πληρώσουν και θα μείνει έτσι χωρίς σπίτι. Ξεχνούν όμως πως και σε αυτά θα γινόταν έξωση, αν δεν πληρωνόταν όλο το νοίκι.
Εδώ είμαστε λοιπόν και περιμένουμε με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη της ιστορίας του Γεράσιμου, του Γερανού και των υπόλοιπων ξαδέρφων.
Υ.Γ. Επειδή οι παρομοιώσεις μα έχουν μαράνει. Αν αρχίσω τα βασικά οικονομικά το δίκιο του Γεράσιμο γίνεται βουνό. Αλλά ας όψεται η προπαγάνδα.
Α έτσι. Ωστε έχει να κάνει άκομα με τις ηθικές υποχρεώσεις από τον παγκόσμιο. Έχεις δίκιο, αλλοιώτικα την άκουσα την ιστορία εγώ.
Σημείωσε μόνο ότι δεν πρόκειται μόνο για τούς Γερμανούς αλλά και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, που ήταν επίσης θύματα του πολέμου. Κι αυτοί τα ίδια λένε. Και δεν είναι μόνο οι ηγέτες τους και οι τραπεζίτες τους. Είναι και οι λαοί τους, τα λαϊκά και εργατικά τους στώματα. Αλλά εμείς (η μάλλον μερικοί απο μας) ξέρουν καλύτερα απ΄ όλους αυτούς. Μας χρωστάνε.
ΒΑΠ, μετά το β' παγκόσμιο, οι νικήτριες χώρες συνειδητά επιδίωξαν να δοθεί τόπος στην οργή και να σβήσουν τα χρέη, ηθικά και οικονομικά, των ηττημένων. Υπήρχε ανάγκη να ειπωθεί το περασμένα ξεχασμένα. Για να μπορέσουν να ζήσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην Ευρώπη ο ένας δίπλα στον άλλο. Ασκήθηκε πίεση σε χώρες όπως η Ελλάδα να μην διεκδικήσουν κατοχικά δάνεια κλπ, ενώ το χρέος της Γερμανίας διεγράφη από τις ΗΠΑ στη 10ετια. Γιατί ήξεραν οι Αμερικάνοι πως χωρίς Γερμανία βιομηχανία στην Ευρώπη δεν υπήρχε.
Το ότι ξεχάστηκαν, δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος δεν είχε συνέπειες. Υπάρχουν συμπολίτες μας τώρα που μεγάλωσαν σε δύσκολες συνθήκες γιατί έχασαν γονείς στον πόλεμο. Αυτό επηρέασε άμεσα τη ζωή τους και το βιωτικό τους επίπεδο. Έχοντας καταγωγή από Καλάβρυτα έχω δυστυχώς πολλά παραδείγματα να πω. Δεν έγιναν αυτά σε μια άλλη ζωή έναν και δυο αιώνες πίσω που δεν ζει.
Γι' αυτό από τη Γερμανία περιμένω μια παραπάνω κατανόηση. Να μην με καταδικάζει τόσο εύκολο σε 10ετή και 20ετή παρακμή (για τόσο δεν μιλάμε), ενώ δεν έκανα κανέναν πόλεμο, όταν εγώ προσπάθησα γρήγορ να αφήσω πίσω όσα έγιναν μεταξύ μας.
Και για να ξέρεις, υπάρχει η συζήτηση για το κατά πόσο η ιστορία επηρεάζει άμεσα τη σημερινή κατάσταση. Κατά πόσο δηλαδή ταλαιπωρημένες χώρες από εμφυλίους, χούντες και όλα τα δεινά, μαζί με πολλές απώλειες, είχαν καταφέρει να φτιάξουν οικονομίες, που θα άντεχαν την ευρωζώνη. Δες εδώ http://www.nytimes.com/2011/06/21/opinion/21iht-edcohen21.html?_r=2&partner=rssnyt&emc=rss
Βέβαια, εγώ δεν σου απάντησα έτσι για να μιλήσω για το ηθικό χρέος της Γερμανίας. Ξεχνάς το υπόλοιπο σχόλιο, προσπαθώ να αναδείξω τι είναι Ενωμένη Ευρώπη. Πως ξεκίνησε και γιατί. Η ΕΕ δεν είναι μια παρθενογένεση του 2000. Γεννήθηκε ως ιδέα πάνω στην γκρεμισμένη Ευρώπη. Πάρθηκε μια επιλογή. Ποτέ ξανά οι χώρες αυτές να μη χύσουν μεταξύ τους αίμα. Να πάνε μαζί ενωμένες και πιο δυνατές σε ένα καλύτερο αύριο.
Αυτές τις μέρες, όμως, έχουμε ξεχάσει από που ξεκινήσαμε και γιατί. Τα ξαναπείπα αυτά και στο πρώτο σχόλιό μου στο συγκεκριμένο ποστ. Το πιο σημαντικό που πρέπει να μας ρωτήσουν είναι αν κατανοούμε και θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι. Όχι το αν θα βγούμε ή θα μπούμε από το ευρώ. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες πως βάζουν πλάτη για τον άλλο συνειδητά και για το συνολικό καλό όλων μα όλων. Γιατί αν καταρρεύσω εγώ, μπορεί να καταρρεύσεις και εσύ.
Ήταν ένα συνειδητό ρίσκο, που πάρθηκε επανειλημμένα. Όταν μπήκαν στην ΕΕ οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ υπήρχε ρίσκο από τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους. Το πήρες όμως στο όνομα της ευρωπαϊκής ιδέας. Ήσουν διατεθειμένος να τις καλύψεις αυτές τις χώρες. Όπως θεωρούσες ότι θα σε κάλυπταν αν ο μη γένοιτο συνέβαινε κάτι με την Τουρκία. Τα κέρδη ήταν μεγαλύτερα πίστευες. Το κοινό διαβατήριο, η ειρήνη, η ευημερία, κοινωνία των πολιτών. Έγινε με την Ανατολική Γερμανία.
Τι έγινε τώρα και το ξεχνάς στην πρώτη δυσκολία; Πως καταδικάζεις με τόση ευκολία έναν Ευρωπαίο συμπολίτη σου, που μπορεί να μην έφταιγε τόσο ο ίδιος όσο η κυβέρνησή του. Που έκανες δουλειές μαζί του. Του πούλησε τα πάντα. Αυτοκίντα, κινητά, πλοία, υποβρύχια. Και αν δεν τον βοηθήσεις και τον αφήσεις να καταρρεύσει ή τον πετάξεις εκτός, θα είσαι εσύ καλύτερα;
Τι θέλουν πραγματικά οι Ευρωπαίοι πολίτες, που μου λες ότι βαρέθηκαν να μας πληρώνουν (αν και εμένα σε καμία περίπτωση δεν με πληρώνουν -και πρακτικά-, όσο και αν εσύ αισθάνεσαι ενοχικά); Οι κυβερνήσεις (και οι τράπεζες) ξέρουμε τι θέλουν. Δεν το θέλουν μόνο για εμάς, αλλά σταδιακά και γι' αυτούς. Γι' αυτό οι Ευρωπαίοι πολίτες καλό θα ήταν αν μη βαρεθούν τώρα να μας "πληρώνουν" (στηρίζουν στα δύσκολα).
SKOUFALIS
μάλλον πήγαν να σου τι βγουν σήμερα?Δηλαδή τον φίλιππο πετσάλνικο ή οποιον άλλο λομπίστα του καστοριανού συστήματος τον αναγνωρίζουμε?
Αν καταλαβαίνω σωστά Michael θέλεις να συνεχιστεί η χρηματική υποστήριξη της Ευρώπης αλλά χωρίς τους μνημονιακούς όρους. Για όλους τους λόγους που δίνεις, που περιλαμβάνουν την κατοχή, την πεποίθηση ότι έτσι βοηθάνε και τους εαυτούς τους, και τις αρχές της αλληλεγγύης. Αλλά δεν νομίζω ότι διαφωνούν με αυτά οι Ευρωπαίοι. Τα ίδια λένε κι αυτοί (πλην τα περί κατοχής). Εκεί που κολλάει η υπόθεση είναι οι όροι των μνημονίων. Βοήθεια δίνουν, αλλά θέλουνε να αλλάξουμε τα πράγματα που δημιουργούν τα ελλείμματα και να γίνουμε σαν τις άλλες, πιο ανταγωνιστικές χώρες. Αλλά οι αντιμνημονιακοί δεν θέλουν όρους. Μόνο τα λεφτά. (Δηλαδή, αν καταλαβαίνω καλά, θέλουν συνέχεια του πελατειακού κράτους, της ελεφαντίασης του δημοσίου, των κλειστών επαγγελμάτων, κτλ;)
Υπάρχουν βέβαια και οι αντιμνημονιακοί που δεν θέλουν ούτε βοήθεια ούτε ευρώ -- μόνο δραχμή και αυτοκυριαρχία και θα τα καταφέρουμε μόνοι μας σαν την Αργεντινή. Σέβομαι αυτή την στάση, αν και διαφωνώ. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως μπορούμε να απαιτούμε χρηματική βοήθεια χωρίς όρους.
ΒΑΠ, η κατοχή δεν είναι επιχείρημα για να συνεχίσουν να μας δίνουν λεφτά τώρα. Εξήγησα επισταμένως πως έκανα την ιστορική αναδρομή για να δώσω μια εικόνα των απαρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σημασία της που τείνουμε να ξεχάσουμε στις μέρες μας και για να τονίσω πως θα πρέπει να υπάρχει μια μεγαλύτερη κατανόηση για τη χώρα.
Για τα υπόλοιπα που λες, θα ήθελα να γράψω πολλά περισσότερα για την άκριτη γενίκευση που κάνεις και την καλβινιστική λογική της τιμωρίας του παραβάτη που ανακυκλώνουν και μεγεθύνουν το πρόβλημα, ενώ παράλληλα αποδίδουν λανθασμένα συλλογικές ευθύνες (απαράδεκτο στον 21ο αιώνα). Βαριέμαι όμως να ανοίξω μια τεράστια κουβέντα.
Θέλω μόνο να σε ρωτήσω κάτι. Πως ο όρος να καταργηθεί η γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, να πέσει κι άλλο ο κατώτατος μισθός (στον ιδιωτικό τομέα) και να αυξηθούν εκ νέου οι (κεφαλικοί πλέον) φόροι βοηθούν στο να σπάσει το απόστημα των πελατειακών σχέσεων και μας κάνουν καλύτερους.
Αν καταφέρεις και μου απαντήσεις με λογική, θα σε παραδεχθώ. Εγώ που είμαι χαζός και δεν καταλαβαίνω, νομίζω πως το μόνο που κάνουν είναι να μας τιμωρούν και να μας μετατρέπουν απλώς σε χώρα φτηνής εργασίας.
Εγώ δεν έγραψα περί τιμωρίας -- αντίθετα, είπα ότι οι όροι αποβλέπουν να μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς, που είναι για το καλό μας. Όσο για συλλογικές ευθύνες, τι ακριβώς εννοείς; Μας αντιμετωπίζουν σαν μια χώρα με χρέος και έλλειμμα. Άν μπορούσαμε εμείς σαν κυρίαρχη χώρα να μοιραστούμε ευθύνες ανάμεσά μας πιο δίκαια, οι ξένοι θα το δέχονταν. Αλλά δεν το κάναμε.
Οι συλλογικές συμβάσεις σήμερα λειτουργούν σε ένα κενό λογικής. Προσπαθούν να υπερασπιστούν "κεκτημένα" που βασίζονταν σε δανεικά -- ή σε μία οικονομία που δεν υπάρχει πιά. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να υποστηριχθούν αυτά τα κεκτημένα. Μην νομίζεις ότι δεν έχει επιπτώσεις αυτό και σε μένα και στην οικογένειά μου. Αλλά έτσι είναι. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα.
Όσο για κατώτατο μισθό, πάλι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Η Wikipedia δείχνει αυτούς τους κατώτατους μισθούς (νομιζω για το 2010 -- δεν έχει πιο πρόσφατα νούμερα):
Greece €740.00
Slovakia 307.70
Spain 638.50
Portugal 485.00
Ukraine 88.56
Serbia 177.00
Δεν υπάρχει λόγος πια να πιστεύουμε ότι είμαστε πιο πλούσιοι απο αυτές τις χώρες. Γιατί περιμένουμε η Ευρώπη να μας συντηρεί σε ανώτερο επίπεδο;
Όσο για το "μας τιμωρούν και ... μας μετατρέπουν απλώς σε χώρα φτηνής εργασίας", πώς το καταλαβαίνεις αυτό; Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τα προηγούμενα επίπεδα μισθών όταν η προηγούμενη οικονομία μας ήταν σε μεγάλο βαθμό εικονική; Όπως βλέπεις, οι έμποροι κλείνουν τις δουλειές τους δεξιά και αριστερά. Νομίζεις ότι ένα μεγαλύτερο επίπεδο μισθών θα βοηθούσε να κρατήσει περισσότερες δουλειές ανοιχτές και να καταπολεμήσει την ανεργία; Πρέπει οι Σλοβάκοι να μας δίνουν λεφτά για να πληρώνουμε μισθούς διπλάσιους από τούς δικούς τους; Τι μας κάνει άξιους για ψηλότερο βιοτικό επίπεδο απ΄αυτούς;
Φίλε Michael, μίλησες περί λογικής. Αλλά αυτά που λές ακούγονται σαν παράπονα μικρών παιδιών που δεν έχουν καταλάβει ότι οι γονείς τους είναι τώρα άνεργοι και παραπονιούνται γιατι δεν τους αρέσει η αλλαγή ποιότητας της ζωής τους.
ΒΑΠ, μου φαίνεται ότι ιστορία για εσένα είναι η δεκαετία. Μετά την πάροδό της ζητάς να αρχίσουν οι ανασκαφές. Τι μου φαίρνεις παράδειγμα κατώτατων μισθών όλες τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλόκ. Το σιδηρούν παραπέτασμα μια 20ετία έχει που έπεσε. Μιλάμε για τελείως διαλυμένες και εξαθλιωμένες κοινωνίες. Τι συγκρίνεις για μισθούς. Και η Πορτογαλία με σκληρή χούντα και αυτή και ομολογουμένως πιο φτωχή χώρα από την Ελλάδα. Μόνο η Ισπανία θα έπρεπε λογικά να είναι λίγο πιο πάνω. Και κρατάω επιφύλαξη και για τα νούμερα γιατί άλλα θυμάμαι.
Για τα υπόλοιπα δεν θα σχολιάσω. Ιδιαίτερα το παραληρισμό με το παιδί, που πάει να ακυρώσει εξ αρχής των όποιον συλλογισμό μου. Ότι ότι και να πω δηλαδή θα είναι ανεύθυνο και μη υπολογισμένο στη λογική ανθρώπου που δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του. Κοιτάξτε το λίγο εσείς οι φανατικοί της Αγγέλας. Με συγχωρείς, αλλά η άλλη πλευρά έχει πολύ πιο σοβαρά και επιστημονικά επιχειρήματα. Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε. Δεν βασίζεται στον αέρα, στον φόβο και στον παραλογισμό.
Τα νούμερα απλώς δεν βγαίνουν στην τρόικα γιατί επιμένει να μετράει όπως γουστάρει. Να μην τα ξαναλέω υπέρ του Κρούγκμαν κλπ. Δεν μπορώ να εξηγώ την κάθε θεωρία και τον κάθε οικονομικό μηχανισμό ξεχωριστά. Ούτε θα απλοποιήσω την συζήτηση σε επίπεδο οικονομικών κρατών=με αυτά μιας οικογένειας, που καλό επιχείρημα είναι για δημαγωγία, αλλά μεταξύ των δυο ομάδων υπάρχει χάος στις διαφορές και στο πως διαχειρίζονται.
Α, και την πραγματικότητα ή την διαμορφώνεις εσύ ο ίδιος ή την αφήνεις να στην διαμορφώνουμε. Ιδιαίτερα η οικονομική είναι εντελώς θέμα πολιτικής.
Υ.Γ. Ξαναδιαβάζω το σχόλιό μου. Η αλήθεια είναι πως μου φαίνεται πολύ πιο καυστικό απ' ότι είχα σκοπό όταν το έγραφα. Τέτοια ώρα όμως δεν μπορώ να το αλλάξω όλο τώρα. Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη για τον σχετικά απόλυτο τόνο.
Κατά τη γνώμη μου το "παράπονα μικρών παιδιών" εξισώνεται με το "φανατικοί της Αγγέλας" ώστε είμαστε πάτσι.
Ας το αφήσουμε λοιπόν φιλικά. Μόνο στον Πλάτωνα οι διάλογοι καταλήγουν σε συμφωνία -- απόδειξη, μάλλον, ότι ήταν δημιουργήματα της φαντασίας του.
Δίκιο έχεις.
Δημοσίευση σχολίου
<< Home