Πέμπτη, Νοεμβρίου 03, 2011

Νέος κόσμος, νέες ιδέες


Mπροστά στα μικρόφωνα ο τιτάνιος, και πίσω απ' αυτά το ταμπλό: G 20, Γαλλία 2011. Νέος κόσμος, νέες ιδέες. Το ταμπλό είναι στις Κάννες και οι διαδηλωτές αποκλεισμένοι στη Νίκαια. Οι αποκλεισμοί έχουν φτάσει σε επίπεδο πόλης πια. Νέος κόσμος, νέες ιδέες. Στους κατοίκους των Καννών δίνουν, άκουγα, κάτι ειδικά πάσα. Δεν μου έκανε εντύπωση η είδηση -δημοκρατία έχουμε άλλωστε- κι έτσι άλλαξα το κανάλι πριν ακούσω αν τους τα δίνουν για να μπορούν να αναπνέουν σε προκαθορισμένες ώρες, ώστε να διασφαλισθεί η ασφάλεια των ηγετών. Χρήσιμο είναι να επαναλάβουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 20 είναι εκλεγμένοι λέει από τους λαούς τους κι όχι τίποτα στυγνοί δικτάτορες. Λες αυτή η δημοκρατική υποκρισία να είναι που κούρασε και έδωσε την πάσα για ένα νέο κόσμο νέων ιδεών, απαλλαγμένο ολοένα και περισσότερο από τα πολιτειακά βαρίδια του παλιού;

Άνθρωποι που εκτιμώ ισχυρίζονται ότι ο μεγάλος αρχηγός μας δρα βάσει σχεδίου, εκτελεί αποστολή. Εγώ -βλακωδώς πιθανότατα- εξακολουθώ να υποστηρίζω την εκδοχή πως πρόκειται για έναν ανεπανάληπτα ασυνάρτητο τύπο. Αλλά το θέμα είναι πως δεν έχει πια καμία σημασία τι από τα δύο είναι. Ό,τι από τα δύο κι αν είναι μας οδηγεί με σταθερό τιμόνι προς ... Προς ; Προς ας βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει και πάλι δεν θα το πετύχουμε. Κάτι πιο αδιανόητο θα έχει για τη συνέχεια.

Αλλά μπας και είναι μόνο αυτός το θέμα; Ο υπερευφυής αντιπρόεδρός του πρόλαβε μέσα σε λιγότερο από μία μέρα να αλλάξει στάση τρεις φορές. Πρώτα γράφει δισέλιδο άρθρο στα ΝΕΑ που αναφέρει μεταξύ άλλων πόσο λανθασμένη επιλογή θα ήταν το δημοψήφισμα. Μετά σπεύδει να υποστηρίξει με τα χίλια την απόφαση για δημοψήφισμα του προέδρου του. Τέτοιο πολιτικό ζώο είναι, τέτοιος άντρας τσακίρης. Κι ύστερα όταν παίρνει χαμπάρι πως άνοιξε ο ασκός του αιόλου και στράβωσαν και οι πατρόνες του διαρρέει ότι τηρεί αποστάσεις. Δεν ήξερε, λέει. Πράγματι δεν πρέπει να ήξερε. Δεν ρώταγε κιόλας;

Μας γαμάνε μήνες ατελείωτους με την έκτη δόση. Και νά, θα σας κόψουμε το ρεύμα για την έκτη δόση. Και νά, ψηφίστε πολυνομοσχέδια για την έκτη δόση. Και νά, τι θα γίνει με την έκτη δόση, πότε θα γυρίσει η τρόικα, πόσο την έδιωξε ο Βενιζέλος που δεν άντεχε να μιλάει με υπαλλήλους για νούμερα, αφού εκείνον η μοίρα τον είχε τάξει να μιλάει με αυτοκράτορες για την παγκόσμια κυριαρχία. Όπως συνέβη και με τις πέντε προηγούμενες, αλλά ακόμη περισσότερο απ' αυτές, έπρεπε πάση θυσία να ληφθούν μέτρα, γιατί ποιός θα αναλάμβανε την καταστροφική ευθύνη να κάνει κάτι που δεν θα επέτρεπε να την πάρουμε εγκαίρως;

Έλα ντε. Ποιός, ποιός, ποιός μωρό μου ποιός;

Πήγαινε και μαζί του στις Κάννες, Βαγγέλη Βενιζέλε, από το νοσοκομείο απευθείας, να σου κάνει μια ένεση ο γιατρός σαν τον Καραγκούνη για να είσαι σε θέση να αγωνιστείς. Αγωνίστηκες για την πατρίδα απόψε; Σας είπαν ημερομηνία και θέμα δημοψηφίσματος; Σικέ είναι όλα αυτά; Ή απλά είστε ολέθρια και μοιραία ανθρωπάκια; Έχετε κανένα μπούσουλα για το τι κάνετε;

Θα μας ορίσει η Γερμανία και η Γαλλία τι και πότε θα ψηφίσουμε; Πόσο προτεκτοράτο μας έχετε καταντήσει; Τι τρισάθλιοι χειρισμοί είναι αυτοί, όπου το μόνο που διακόπτει τη διαρκή υποτέλεια σας είναι στιγμιαίοι ποντικίσιοι βρηχυθμοί, οι οποίοι την επόμενη ακριβώς στιγμή δίνουν μεταμελημένα και πανικόβλητα τη θέση τους σε ακόμη εκκωφαντικότερη υποτέλεια;

Τι μοιραίος εγχώριος θίασος σκιών.

Και ταυτόχρονα τι διαρκώς και πιο απροκάλυπτα αντιδημοκρατικό διεθνές περιβάλλον.

46 Comments:

At 11/03/2011 03:24:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Έχεις χάσει την μπάλα λίγο και το μόνο που βγαίνει σε συνοχή από το κείμενο είναι η αμηχανία και ο εκνευρισμός. Έχεις απόλυτο δίκιο όλοι έτσι αισθανόμαστε αυτές τις μέρες, ψυχραιμία!

 
At 11/03/2011 05:06:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η κριτική του ΓΑΠ είναι σωστή. Αν ένας απλός ανώνυμος σχολιαστής του Old Boy (όπως φαντάζομαι και εκατομμύρια άλλοι) κατάλαβε μόλις άκουσε για το δημοψήφισμα ότι θα δημιουργούσε άμεσο πρόβλημα για την έκτη δόση, πώς δεν το σκέφτηκε ο πρωθυπουργός;

Αλλά για το "απροκάλυπτα αντιδημοκρατικό διεθνές περιβάλλον" δεν συμφωνώ. Έχουμε την απαίτηση να μας δίνουν δισεκατομμύρια ακόμα κι' αν εμείς σκεφτόμαστε να βγούμε απο το παιχνίδι; Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί δεν έχουν στείλει στρατεύματα κατοχής. Απλώς λένε ότι δεν θέλουν να δανείσουν περισσότερα όσο εμείς αμφιταλαντευόμαστε ως προς την ανάληψη (ή ανανέωση) της υποχρέωσής μας προς αυτό το χρέος. Τι είναι αντιδημοκρατικό σ' αυτή την στάση;

 
At 11/03/2011 08:34:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Old boy - γενικά εκτιμώ απεριοριστα τα κείμενα σου - αλλα νομίζω μερικές φορές μπορεί κανείς να δει τα πράγματα πιο καθαρά απο έξω. Όσο και αν συχαινεται κανείς όλο το θίασο δημοψήφισμα για τη νε συμφωνία είναι ίσως η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον λαό σαν ενήλικο απο το 1974.
(και ειλικρινά , δεν Έχω ιδέα τι θα ψήφιζα ! )
Χριστος

 
At 11/03/2011 10:36:00 π.μ., Anonymous Χρήστος said...

ΠΕΣ ΤΑ!!!

Μας παίζουνε και σαν χαζοί φοβόμαστε το δημοψήφισμα επειδή θα πρέπει για πρώτη φορά να αναλάβουμε ευθύνη για κάτι. Ας γίνει - που φοβάμαι ότι δεν θα γίνει τελικά - κι ας ψηφίσουμε ΟΧΙ. Κι ας τους μετά να κουρεύονται!

 
At 11/03/2011 10:47:00 π.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Το πιο ωραίο σχόλιο που διάβασα στη Γκάρντιαν για το όλο θέμα του δημοψηφίσματος:

When people vote, the markets are falling.

 
At 11/03/2011 11:52:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Kai twra pragmatiko praksikopima - kai pragmatiki xounta.\
Poioi fobountai to dimopsifisma?
Poioi fobountai tin dimokratia?

 
At 11/03/2011 02:01:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Επειδή έχω ακούσει από πολλούς το 'σε ρωτάμε και την γνώμη σου και μας το παίζεις και δύσκολος' για το θέμα του δημοψηφίσματος θα μου επιτρέψετε μία αντιστοιχία παρακαλώ.
Έστω ότι γυρνάς ένα απόγευμα από την δουλειά και ο συγκάτοικός σού σου λέει ότι έχει πάρει το τελευταίο 20ευρω από το συρτάρι και έχει πάει σούπερ μάρκετ να πάρει κοτόπουλο πατάτες και ντομάτες. Το πτηνό είναι στον φούρνο και ψήνεται, ο συγκάτοικος που λέγαμε κόβει την σαλάτα και σου προτείνει να ψηφίσουμε 'τί θα φάμε σήμερα'. Δεν θα του έλεγες ότι αυτή η ερώτηση θα είχε νόημα μονο πρίν πάει στο σούπερ μαρκετ?
(dodo_stifado)

 
At 11/03/2011 02:31:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν είχε την απαραιτητη στηριξη ουτε απο την διοικηση ουτε απο το κομμα του.

 
At 11/03/2011 02:39:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Δεν μπορούσα να καταλάβω κάτι δεν πήγαινε καλά, μέχρι που διάβασα το επιχείρημα σου.
Dodo stifado με έπεισες.

 
At 11/03/2011 04:01:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ας θυμηθούμε τι άποψη είχε ο ίδιος Παπανδρέου για το δημοψήφισμα στο μνημόνιο, είναι άκρως διαφωτιστικό. Νομίζω καθείς μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

http://www.youtube.com/watch?v=cLMlX8WQ7yI

 
At 11/03/2011 04:22:00 μ.μ., Anonymous kostas.nik said...

αν θυμάμαι καλά το καλοκαίρι δεν ήταν που 32 άνθρωποι του πνεύματος ζητούσαν από τη κυβέρνηση να "τολμήσει" ώστε να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία του τόπου;

 
At 11/03/2011 04:23:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«είναι ίσως η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον λαό σαν ενήλικο απο το 1974»
Xρίστο, το αν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα και με τι θέμα, είναι ένα πράγμα. Να το συζητήσουμε, δεν έχω αντίρρηση.
Ωστόσο εκείνο για το οποίο είμαι κατηγορηματικός είναι πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον λαό σαν τον υπέρτατο μαλάκα. Δεν αντέχει άλλο η νοημοσύνη μας τέτοια ατελείωτη κοροϊδία, τόσες ατελείωτες μεταβολές στάσεων και ονοματοδοσίες του καταστροφικού σε σωτήριο και τανάπαλιν.

 
At 11/03/2011 04:26:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ανώνυμε των 5:06, δεν λένε απλώς ότι δεν θέλουν να δώσουν άλλα λεφτά. Σταματάνε λεφτά που είχαν ήδη πει ότι θα εκταμιεύσουν αφενός και αφετέρου ορίζουν εκείνοι το αντικείμενο και το χρόνο του δημοψηφίσματος. Τα προσχήματα έχουν πάει βόλτα.
Και εν πάση περιπτώσει περιφρονώ απόλυτα τον Παπανδρέου και τα όσα κάνει, αλλά δεν είναι δυνατόν η προσφυγή στη λαϊκή βούληση να αντιμετωπίζεται από Ευρωπαίους και δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες ως σκάνδαλο και να συνοδεύεται με εκβιασμούς.

 
At 11/03/2011 04:31:00 μ.μ., Blogger Χρίστος said...

Το προβλημα απο οτι καταλαβαινω στην Ελλαδα ειναι οτι ολες οι συζητησεις αμεσα χρωματιζονται απο υπογεια κινητρα/σχεσεις/συμφεροντα. Και παντα τελικα γυρνανε στα προσωπα.

Αλλα εδω που ζω, οι ανθρωποι συζητανε ακομα, χωρις να χρωματιζονται αυτοματα.
Και αυτο, την συζητηση, οσο ειναι δυνατη χωρις προκαταήψη, την εχουν σαν υπερτατο αγαθο.

Στην Ελλαδα, το μονο που ακουω ειναι σχολια για τα κινητρα του ΓΑΠ (ποσως με ενδιαφερουν) - σχολια για τις προηγουμενες απιστιες και κοροιδιες (ακομα λιγοτερο).
Σε οσους θεωρουν οτι το μνημονιο ειναι καταστροφη και ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ άλλο θα ηταν προτιμοτερο, put your money where your mouth is.

Αλλιως, επαναλαμβανουμε, αιωνες τζαμπα μαγκιας - και θελουμε πατερουληδες και σωτηρια. (Και προφανως, αν η σωτηρια ΑΠΟ το μνημονιο ειναι ΤΟΣΟ σημαντικη, οποιοσηποτε καλοπιστος θα αρπαζε την ευκαιρια - ανεξαρτητα απο το λογο ή τα κινητρα εκεινου που του την εδωσε,
(Και οχι, με τις εκλογες ΔΕΝ θα αλλαξει τιποτα - απλως καποιοι νεοι θα ερθουν να φανε και αυτοι)

 
At 11/03/2011 04:33:00 μ.μ., Blogger karagiozaki said...

Εγώ λέω να κάνουμε δημοψήφισμα, για το αν θέλουμε δημοψήφισμα...

 
At 11/03/2011 04:42:00 μ.μ., Blogger Χρίστος said...

Και πιο αναλυτικα - http://tvxs.gr/news/user-post/i-laiki-kyriarxia-kai-ta-dimopsifismata-tis-ioannas-moytsopoyloy

 
At 11/03/2011 04:49:00 μ.μ., Blogger squarelogic said...

"αλλά δεν είναι δυνατόν η προσφυγή στη λαϊκή βούληση να αντιμετωπίζεται από Ευρωπαίους και δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες ως σκάνδαλο και να συνοδεύεται με εκβιασμούς."

Φοβάμαι οτι είναι όταν τους έχεις βάλει επί 1 μήνα να σπανε το κφάλι τους πως θα κουράψουν το χρέος δίχως τεχνικά να χρεωκοπήσεις,το έχει όχι μονο δεχτεί αλλά έχεις θριαμβολογήσει κιόλας(κι ας καθοσουν απέξω σαν άτακτο μαθητούδι που τον πήγαν στον διευθυντή),και 3 μέρες μετά,τους λες "θα ρωτήσω τον Λαό"(αυτόν που τον έχεις για ΥΠΕΡΤΑΤΟ Μ@Λ@ΚΑ επι 2 συναπτά έτη).
Δεν τους αδικώ...
Εκαψε και οτι θα μπορουσαν να προβάλλουν οι επόμενοι.

 
At 11/03/2011 04:59:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Χρίστο, η αναφορά στα κίνητρα όμως δεν έχει το ρόλο δίκης προθέσεων. Τα κίνητρα αποκαλύπτουν και το τι τελικά γίνεται. Αν θεωρούσε πως το δημοψήφισμα είναι μια σωστή λύση δεν θα έβγαινε προ μηνός να το αποκηρύξει. Θα μπορούσε να μην απαντήσει ή να υπεκφύγει. Το ψωμοτύρι των πολιτικών είναι να μην απαντάνε αυτό που δεν θέλουν να απαντήσουν. Επίσης αν έστω και τώρα το κίνητρό του ήταν αληθινό πρώτα και κύρια έπρεπε να αιτιολογήσει την μεταβολή της στάσης του και δεύτερον και ακόμη πιο κύρια έπρεπε να τηρήσει συνεπή στάση. Όχι να πηγαίνει να εξευτελίζεται στις Κάννες. Δεν ξεφτιλίζει μόνο τον εαυτό του. Σαν πρωθυπουργός χώρας εξευτελίζεται.
Κι ύστερα το πώς, πότε και με ποιές προϋποθέσεις θέτεις ένα ερώτημα στο λαό έχει τεράστια σημασία. Όπως ακόμη πιο τεράστια έχει το ίδιο το ερώτημα.
Κάνει αυτός ο ολέθριος άνθρωπος ό,τι θέλει και θα βγω να του πω μπράβο; Έχει ισοπεδώσει την κοινωνία και εκβιαζόμαστε ασταμάτητα 20 μήνες τώρα στο όνομα των δόσεων και τώρα τις ρίχνει αυτός στο γκρεμό;
Να τις ρίξουμε χίλιες φορές και να πούμε όχι σε άλλο εκβιασμό, όχι σε άλλο μνημόνιο. Να το πούμε όμως εμείς που το πιστεύουμε. Και να το πούμε απαντώστας στο ερώτημα που μας καίει: ναι ή όχι στη συνέχιση του μνημονιακού δρόμου. Αν το όχι συνεπάγεται την έξοδο απ΄το ευρώ, ας μας διώξουν. Το να βάζεις το ίδιο το ευρώ σαν θέμα είναι εκβιαστικότερο και παραπειστικότερο.
Τέλος γιατί μας φταίει ο λαός πάλι; Του ζητήθηκε να βάλει την ψήφο του εκεί που είναι τα λόγια του και κώλωσε; Αν κωλώσει μαζί σου θα είμαι κι εγώ να πω ότι είμαστε ρόμπες. Αλλά μέχρι τώρα τι έπρεπε να κάνει; Να βγει στο δρόμο απαιτώντας να γίνει το δημοψήφισμα του Παπανδρέου με τους όρους της Γαλλίας και της Γερμανίας;
Και εν πάση περιπτώσει εγώ ξέρω τι να απαντήσω σε οποιοδήποτε ερώτημα άπτεται του μνημονιακού δρόμου. Αυτόν τον απέρριψα. Αν η απόρριψη συνεπάγεται ενέργειες της Ευρώπης που θα μας διώξει, ας πάρει την απόφασή της να μας διώξει.
Για το δίλημμα ευρώ δραχμή όμως γιατί να κληθώ να ψηφίσω; Ήταν ως χθες εκτός συζήτησης και καταστροφικό και μόνο ως δίλημμα. Τώρα θα μου το βάλουν να το ψηφίσω;
Φυσικά και θα το ψηφίσω αν χρειαστεί, φυσικά και θα πάρω θέση. Αλλά έτερον εκάτερον. Δεν θα είμαι και υπόλογος που δεν βγαίνω να πανηγυρίσω για τα διλήμματα που μας θετουν άλλοι. Και φυσικά θα φτύσω εκείνον που μας έφερε ενώπιον αυτών των διλημμάτων. Να μας φέρει ένα κόμμα που τα πιστεύει αυτά τα διλήμματα, όχι μόνο δεν θα το φτύσω, θα του πω και μπράβο του. Αυτό πιστεύει, αυτό κάνει. Αλλά αυτό το τραγελαφικό πράγμα που βιώνουμε δεν αντέχεται.

 
At 11/03/2011 05:09:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«αν θυμάμαι καλά το καλοκαίρι δεν ήταν που 32 άνθρωποι του πνεύματος ζητούσαν από τη κυβέρνηση να "τολμήσει" ώστε να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία του τόπου;»

Μεγαλύτερη τόλμη από τη λήθη δεν υπάρχει. Το "ξεχάστε" είναι το νέο "τολμήστε".

 
At 11/03/2011 05:12:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Square, συμφωνώ στο ότι ο χειρισμός του ήταν αριστοτεχνικός από την ανάποδη.

 
At 11/03/2011 05:43:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

“Ωστόσο εκείνο για το οποίο είμαι κατηγορηματικός είναι πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον λαό σαν τον υπέρτατο μαλάκα. Δεν αντέχει άλλο η νοημοσύνη μας τέτοια ατελείωτη κοροϊδία, τόσες ατελείωτες μεταβολές στάσεων και ονοματοδοσίες του καταστροφικού σε σωτήριο και τανάπαλιν.”

Ακριβώς έτσι.
Το δικό μου το συμφέρον όμως ως απλός πολίτης μη διαπλεκόμενος ( και ως αντίστοιχο κόμμα) ποιο είναι;
Να αποδεικνύω συνέχεια ότι με αντιμετωπίζουν σαν μαλάκα ή να πιαστώ από μια “μαλακία” τους και να την μετατρέψω σε εργαλείο υποστήριξης του δικού μου συμφέροντος;

“το αν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα και με τι θέμα, είναι ένα πράγμα. Να το συζητήσουμε, δεν έχω αντίρρηση.”

Πότε;
Γιατί από χθες που σε όλο τον κόσμο συζητούν για το δημοψήφισμα, όλα τα κόμματα έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τους πολίτες και βγήκαν αμέσως να πουν και να δημιουργήσουν στον κόσμο την άποψη πως το δημοψήφισμα τώρα είναι καταστροφικό. Οπότε τώρα , να ψηφιστεί η δανειακή από τους βουλευτές, ο κόσμος να μην πει την άποψη του γιατί αυτό είναι καταστροφικό, να γίνουν μετά εκλογές, ο κόσμος να ψηφήσει πάλι τους βουλευτές και είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.
Α και μετά από κανα χρόνο να συζητήσουμε αν έπρεπε η όχι να είχε γίνει δημοψήφισμα. Ίσως τότε να πούμε μάλιστα ότι ο Καζάκης δεν ήταν και τόσο γραφικός μ αυτά που έγραφε χθες και σήμερα. Ίσως. Αλλά τότε θα λέμε και πάλι ότι δεν έχει νόημα να το συζητήσουμε, αφού θα έπρεπε να το είχαμε συζητήσει ένα χρόνο πριν.

 
At 11/03/2011 05:54:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

To πήρε ήδη πίσω όμως Σωτήρη, απ' ό,τι καταλαβαίνω. Δεν εξαρτιόταν από εμένα (από εμάς) ποτέ αυτή η ιστορία. Εκείνο που θα εξαρτιόταν από εμάς ήταν το να πούμε καθαρά τι θα αποφασίσουμε να ψηφίσουμε, εάν το δημοψήφισμα γινόταν. Γι' αυτό από το να μπω στο παιχνιδάκι του προτίμησα να πω πόσο σιχαμένο είναι αυτό το παιχνιδάκι του λέω ξελέω αντιξελέω παρααντιξελέω ξαναμαναπαρααντιξελέω.

 
At 11/03/2011 06:08:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τελικά φίλε μου, και πέρα από την προπαγάνδα των καναλιών, φαίνεται οτι ούτε ο κόσμος ήθελε να αποφασίσει μέσω δημοψηφίσματος. Η άμεση αντιπροσώπευση είναι βαρύ πράγμα για να το καταφέρει ο ελληναράς. Γι΄αυτό προτιμάει να κανονίζουν άλλοι το μέλλον του όσο σιγοτραγουδάει Βασιλάκη Παπακωνσταντίνου.
Με τις υγείες μας λοιπόν το αναβαθμισμένο πήδημα -και μπράβο σύντροφοι. Ο αγώνας σας για άμεση δημοκρατία, τιμωρία των ενόχων, έξω η Τρόικα και το ΔΝΤ, δεν χρωστάω δεν πληρώνω -τώρα δικαιώνεται. Ρεζίληδες!

 
At 11/03/2011 06:14:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Noμίζω πως έχουμε μπολιαστεί τόσο με την αυτοενοχοποίηση που διαβάζουμε τα πάντα με λάθος πυξίδα. Ο κόσμος πήρε πίσω το δημοψήφισμα; Ή αυτό το γελοίο υποκείμενο;
Δηλαδή όταν χθες βγαίνουν Μέρκελ και Σαρκοζί και λένε ξεχάστε και την έκτη δόση και αποφασίστε αν θέλετε να βγείτε από το ευρώ, τι έπρεπε να επακολουθήσει; Να βγει ένα εκατομμύριο κόσμος στους δρόμους για να πανηγυρίσει και να πει, όχι 4 Δεκεμβρίου, να το κάνουμε σήμερα;
Ρεζίληδες θα είμαστε -και σε αυτό συμφωνώ- αν μόλις ξαναδοθεί επιτέλους σε αυτό το λαό η ευκαιρία να πάει στις κάλπες ψηφίσει με τρόπο αντίθετο από την ως τώρα αντίδρασή του.

 
At 11/03/2011 06:31:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Δεν το λέω για σένα Ολντ, η θέση σου για μένα ( μετά από τόσο κείμενα σου που έχω διαβάσει) είναι ξεκάθαρη.
Με το buzz εκνευρίστηκα, με την “πνευματική ελίτ του ίντερνρετ”. Που το κείμενο του Καζάκη πέρασε σχεδόν ασχολίαστο.
Το πήρε πίσω, ναι. Το πήρε πίσω όμως γιατί δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον που του το επέτρεψε (ίσως μάλιστα αυτός να ήταν και ο σκοπός). Δεν θα μπορούσε όμως να το πάρει εύκολα πίσω αν η άμεση δική μας αντίδραση ήταν διαφορετική. Αλλά τότε βλέπεις θα ξεβολευόμασταν “όλοι”. Γιατί θα έπρεπε να απαντήσουμε αν θέλουμε να ήμαστε σε μια Ευρώπη που δεν είναι πια των “εργαζομένων” αλλά των δούλων.
Και κυρίως έπρεπε να αποφασίσουν γι αυτό τα κόμματα της αριστεράς. Όλης της αριστεράς.

 
At 11/03/2011 06:39:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Δεν διαφωνώ ότι το δίλημμα (ειδικά το δίλημμα με θέμα το ευρώ) θα ήταν επώδυνο, δεν διαφωνώ ότι μπορεί σε ένα βαθμό να μούδιασε τον κόσμο. Δεν μπορώ όμως σε καμία περίπτωση να θεωρήσω αυτό το μούδιασμα ως εκ προοιμίου απόδειξη ανακολουθίας. Μου φαίνεται λογικό. Ανακόλουθη ξαναλέω θα μου φανεί η οποιαδήποτε απόφαση σε εκλογές ή δημοψήφισμ που θα έρθει σε αντίθεση με την ως τώρα αντίδραση.

 
At 11/03/2011 07:13:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Ο κόσμος πράγματι μούδιασε και είναι λογικό αφού όλη η πολιτική επένδυση μέχρι τώρα είναι υπέρ αυτής της Ευρώπης. Τα κόμματα της αριστεράς όμως είναι λογικό που “μούδιασαν”;
Ως προς την “αντίδραση”, έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση πέφτει όχι γιατί θέλει να ψηφήσει τη δανειακή , αλλά γιατί ο ΓΑΠ ήθελε να κάνει δημοψήφισμα. Σ αυτό το επίπεδο έχει περάσει. Αυτή η βουλή θα ψηφήσει πλειοψηφικά τη δανειακή και μετά θα πάμε σε εκλογές. Τότε τι να την κάνω την αντίδραση της αριστεράς αφού εκτός από τα χέρια που μας έχουν δέσει , θα μας έχουν δέσει και τα πόδια, μιας και θα έχουμε 240 δις δάνειο με Αγγλικό δίκαιο. Τότε, ίσως είναι πράγματι πιο καταστροφικό να βγούμε από το ευρώ(αν υπάρχει).

 
At 11/03/2011 09:36:00 μ.μ., Blogger Χρίστος said...

Εγώ παλι ακουγα που ο κοσμος φωναζς περί άμεσης δημοκρατίας και περί δικτάτορος ο οποίος κορόιδεψε τον λαό και κυβερνάει χωρίς νομιμοποίηση. Γι΄αυτό απορώ που δεν θέλουν το δημοψήφισμα αλλά προτιμούν να φάμε κι άλλα μέτρα στον κώλο από κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και μετά να φάμε τον Αντωνάκη φλαμπέ. Τελικά μήπως η πλειοψηφία των Ελλήνων, γονοι και εγγονοι ρουφιανων και χαφιεδων, κινείται μεταξύ δεξιάς και ακροδεξιάς, μπας και είμαστε απλώς φασίστες με μια κουβέντα;

 
At 11/03/2011 09:38:00 μ.μ., Blogger Χρίστος said...

Το κορυφαιο βεβαια ειναι οι αντιμνημονιακοι (η Αυγη πχ) να βριζουν τον ΓΑΠ γιατι πεφτουν τα χρηματιστηρια!!!
Χε χε χε

 
At 11/03/2011 09:44:00 μ.μ., Blogger Χρίστος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 11/03/2011 10:15:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Old Boy, υπάρχουν πολλά σφάλματα και πολλές ευθύνες σ'όλη αυτή την υπόθεση. Εσένα φαίνεται ότι σ'ενοχλεί κυρίως η συμπεριφορά του ΓΑΠ.

Συμφωνώ ότι ο πρωθυπουργός είναι ασθενής ηγέτης και έχει κάνει πολλά τακτικά σφάλματα. Αλλά αν εξετάσουμε και τα υπόλοιπα dramatis personae (ΝΔ, αριστερά κόμματα, λαός) εγώ βρίσκω τις ενέργειες του ΓΑΠ τις καλύτερες για το καλό τής χώρας και τις πιο συνεπείς και υπεύθυνες. Τι προτιμάς; Τον Σαμαρά που καταψήφισε τα πάντα (κρυβόμενος πίσω από μια χιμαιρική επαναδιαπραγμάτευση) και τώρα παραπονιέται ότι ο ΓΑΠ διακυνδυνεύει αυτά που η ΝΔ καταψήφιζε; Η αυτούς που πιστεύουν ότι έξοδος απο το ευρώ και άρνηση στα μνημόνια θα έκαναν τα πράγματα καλύτερα; Η αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος και να καταστρέψουν τα πάντα;

Μ' άλλα λόγια, νομίζω ότι χρειάζεται λίγο περισσότερη συζήτηση πάνω στην ουσία (τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα τώρα) και λιγότερη στο κυβερνητικό στυλ.

Και όσο για τις κυβερνητικές "παλινωδίες" που καυτηριάζεις. Γιατί όχι; Ποιό είναι το πρόβλημα αν μια κυβέρνηση (ή οποιοσδήποτε) αλλάζει γνώμη ή πορεία όταν αλλάζουν οι περιστάσεις; Νομίζω το αντίθετο, η έλλειψη ευελιξίας, είναι πιο επικίνδυνο.

 
At 11/03/2011 10:46:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Είχα πει κάπου εδώ ότι τον Οκτώβριο ο Παπανδρέου θα ζητήσει δημοψήφισμα και θα λυσάξουν όλοι για επικοινωνιακούς και λόγους αποφυγής ανάληψης των ευθυνών (και ακόμα πιο πολύ οι αμεσοδημοκράτες). Γιατί να πάρει η Ελλάδα μια συγκεκριμένη απόφαση ενώ μπορεί να παίζει με την ΕΕ και να πετάει γιαούρτια στους ανεύθυνους και επικίνδυνους 154 του ΠΑΣΟΚ;

Και μιας και έπεσα μέσα δίνω νέα πρόβλεψη. Αν γίνει γκάλοπ ποιο νόμισμα θα θέλατε ανάμεσα σε ευρώ και δραχμή θα έβγαινε το: ΦΕΣΙ ΛΙΑΠΑΒΙΤΣΑ!

 
At 11/03/2011 11:43:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Τι προτιμάς; Τον Σαμαρά που καταψήφισε τα πάντα (κρυβόμενος πίσω από μια χιμαιρική επαναδιαπραγμάτευση) και τώρα παραπονιέται ότι ο ΓΑΠ διακυνδυνεύει αυτά που η ΝΔ καταψήφιζε; Η αυτούς που πιστεύουν ότι έξοδος απο το ευρώ και άρνηση στα μνημόνια θα έκαναν τα πράγματα καλύτερα; Η αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος και να καταστρέψουν τα πάντα;»
Προτιμάω αυτούς που πιστεύουν ότι ο δρόμος της παραμονής στα μνημόνια είναι ο χειρότερος όλων.

«νομίζω ότι χρειάζεται λίγο περισσότερη συζήτηση πάνω στην ουσία (τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα τώρα) και λιγότερη στο κυβερνητικό στυλ»
Στυλ; Η λέξη στυλ είναι η κατάλληλη για να περιγράψουμε όσα διαδραματίζονται;


«Και όσο για τις κυβερνητικές "παλινωδίες" που καυτηριάζεις. Γιατί όχι; Ποιό είναι το πρόβλημα αν μια κυβέρνηση (ή οποιοσδήποτε) αλλάζει γνώμη ή πορεία όταν αλλάζουν οι περιστάσεις; Νομίζω το αντίθετο, η έλλειψη ευελιξίας, είναι πιο επικίνδυνο».
Εδώ, με όλο το σέβασμο για σένα, θα μου επιτρέψεις να καγχάσω. Και δυσκολεύομαι να δω πώς μπορείς να πιστεύεις αυτά που λες. Όχι σε επίπεδο γενικής αρχής, αλλά σε σχέση με όσα έχουν συμβεί από τη Δευτέρα και ύστερα.

 
At 11/03/2011 11:46:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Τα κόμματα της αριστεράς όμως είναι λογικό που “μούδιασαν”;»
Στο βαθμό που μούδιασαν, όχι, δεν είναι λογικό.

 
At 11/03/2011 11:50:00 μ.μ., Blogger Χρίστος said...

Συγνωμη - αλλα θα ηταν η πρωτη φορα που θα γινοταν δημοψηφισμα - οι ανθρωποι απεναντι στις αγορες, η δημοκρατια απεναντι στην οικονομια...

Ηδη , εκτος Ελλαδα, φωνες απο occupy wall street μεχρι Guardian ηταν ενθουσιασμενοι - εστω καθυστερημενα, εστω με λαθος τροπο, το δημοψηφισμα θα ηταν μια ακτινα δημοκρατιας....

Και για πρωτη φορα, ζωντας εκτος Ελλαδα 12 χρονια ημουν περηφανος..
Και ντρεπομαι απιστευτα, οτι στην ιδια την χωρα μου, δεν το ηθελε τελικα κανεις....
(γιατι θα κοστιζε πολλα λεφτα, γιατι δεν θα ηταν η σωστη ερωτηση, γιατι το εκανε καθυστερημενα, γιατι ειναι διεφθαρμενος και προδοτης..)
Και συνεχιζουμε το μνημονιο με αλλη κυβερνηση..
Και αυτο θεωρειται νικη, γιατι εφυγε ο Προδοτης/δοσιλογος...


Μηπως μας αξιζει το ραγιαδιλικι?

 
At 11/04/2011 01:24:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Προτιμάω αυτούς που πιστεύουν ότι ο δρόμος της παραμονής στα μνημόνια είναι ο χειρότερος όλων."

Εντάξει, αυτό εξηγεί όλα.

Αλλά γιατί τότε δεν γράφεις γι αυτό; Για το πώς μια λύση χωρίς μνημόνια θα έκανε τα πράγματα καλύτερα; Και πια ακριβώς θα ήταν αυτή η λύση; Γιατί να μην συζητάμε την ουσία; (Ή, αν έχεις ήδη γράψει γι αυτά, παράθεσε τα λίνκ για τους πιο πρόσφατους επισκέπτες σου).

 
At 11/04/2011 02:06:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Φαντάσου ότι είσαι σε ένα δωμάτιο από όπου βλέπεις το οξυγόνο να λιγοστεύει διαρκώς. Ζαλίζεσαι, τρεκλίζεις. Δίπλα σου άλλοι πέφτουν. Εσύ για να ξέρεις ότι πρέπει να βγεις από αυτό το δωμάτιο, μπορεί να θες να είσαι διασφαλισμένος πως έξω από αυτό θα σε περιμένουν νοσοκόμες με μπουκάλες οξυγόνου. Κάτσε λοιπόν μέσα του για να είσαι σίγουρος. Εγώ πιστεύω πως ό,τι κι αν είναι έξω απ' αυτό, το μέσα στο δωμάτιο δεν είναι πια λύση.

 
At 11/04/2011 02:49:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ναί, υπάρχει διαφορά αντιμετώπισης εδώ. Εγώ θα ήθελα να μάθω τι είναι έξω πριν βγώ απο το δωμάτιο.

Ιδίως αν ήταν εφικτό να ρίξει κανείς μια ματιά έξω, όπως πιστεύω οτι είναι στην προκειμένη περίπτωση.

Πάντος μόλις η συζήτηση έπιασε την ουσία η διαφωνία ξεκαθάρισε.

 
At 11/04/2011 08:42:00 π.μ., Blogger Χρίστος said...

Η απλώς σε ρωτάνε επιτέλους τι θέλεις - μέσα η έξω.
Και φωναζεις "- δεν θέλω εγώ να αποφασίσω, θέλω εκλογές , κάποιος να αποφασίσει για μένα !"
Συγνώμη αλλα τότε λέγεσαι γεννημένος τίτλος και δεν σου αξίζει δημοκρατία.


Η αλλιώς κοιτά τι έγινε Ισλανδία - δήμοψηφισμα με όλα τα κόμματα και τα ΜΜΕ κατα της χρεοκωπιας και ο κόσμος ψήφισε υπέρ - και δικαιώθηκε , και έδιωξε τον προθυπουργο.
Εδω οι φωνές για προδοσία και ανεπάρκεια πολλαπλασιάστηκαν όταν συζητήθηκε δημοψήφισμα.

 
At 11/04/2011 09:30:00 π.μ., Anonymous Μανώλης Κ. said...

Ο νέος κόσμος, μπορεί να έχει πολύ καλύτερες ιδέες απο αυτές που εφαρμόζονται εδώ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63519106

είναι θέμα χρόνου ίσως να θελήσουν να συνετίσουν και εμάς,

γιατί εμείς έχουμε την μεγαλύτερη ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ πυρηνική οικονομική βόμβα που μπορεί να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο σύστημα, όχι αστεία γκαζάκια σαν το Ιρακ - Ιραν...

μετά από όλα που περνάμε, θα ήταν καταπληκτικό να υποδεχτούμε και ευρωπαίους ή αμερικανούς πρεζοναύτες για συνετισμό,

μην ανησυχείτε όμως, ο ΓΑΠ και αυτό θα το ξεπεράσει και στο τέλος σαν καλό θα μας το παρουσιάσει, όλα καλά θα πάνε....

 
At 11/04/2011 01:26:00 μ.μ., Blogger Ξενικός said...

ακόμα αμφιβάλλετε αν πρόκειται για ανθρωπάκια;
όταν οι "μεγάλοι" εγκαθιστούν πειθήνιους εγκάθετους, τέτοια μυαλά επιστρατεύουν.
ένα σάπιο πολιτικό σύστημα δεν παράγει ηγέτες.
όσο για το αν πρόκειται για "σχέδιο", φυσικά υπάρχει σχέδιο. Απίθανα ποσά κερδήθηκαν στα χρηματιστήρια με το που ακούστηκε η λέξη "δημοψήφισμα".
Άξιος ο μισθός τους...
Ξενικός

 
At 11/04/2011 03:59:00 μ.μ., Blogger Χρίστος said...

Φυσικα, σε ολο τον κοσμο, οι πραγματικοι (και οχι ελληνικης εσοδειας) αριστεροι, επικροτουσαν το δημοψηφισμα, σαν μια πρωτη "ντουφεκια" σε εναν πολεμο αναμεσα στη δημοκρατια και αγορες....

http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2056870/Greece-referendum-crisis-A-damnable-contempt-democracy.html

"For our political masters, you suspect, the time never quite will be right.
... By comparison, Mr Papandreou seems to be a man of rare courage.
But in his commitment to letting the Greek people decide, he is a better democrat than many of our own parliamentarians put together."

http://johnredwoodsdiary.com/2011/11/01/the-greek-referendum-brings-democracy-into-the-euro-crisis/
"The Greek referendum brings democracy into the Euro crisis".

"Greek referendum - Democracy versus the eurozone: For whatever reasons, George Papandreou was standing up for democracy. For two years, outsiders and international officials have dictated terms to Greece."

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-15553685.
"the greek referendum - a breath of democracy".
http://www.opendemocracy.net/anthony-barnett/greek-referendum-is-excellent-idea-original-article
http://www.opendemocracy.net/anthony-barnett/greek-referendum-was-excellent-idea

"με την δημοκρατια ή με τις αγορες".
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_03/11/2011_461301

Στην ελλαδα, η Καιλη και τα πληρωμενα media το θεωρουν ανευθυνο και εγκληματικο - θα πεσουν οι αγορες...
Οι "αριστεροι" το θεωρουν εκβιαστικο και χωρις αντικειμενο...
Οποτε τωρα, εκλογες, κυβερνηση συνεργασιας και μνημονιο χωρις να ρωτηθει κανενας.
Η δημοκρατια δεν αξιζει σε υπηκοους.....See More

 
At 11/04/2011 04:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Nα προσθέσω , αν μου επιτρέπεται , και τη δική μου άποψη για το ζήτημα του δημοψηφίσματος.Θεωρητικά μιλώντας πλέον αφού έχει φύγει από το κάδρο των εξελίξεων. Προσωπικά είμαι πολύ επιφυλακτικός με αυτό λόγω της εξ ορισμού διλημματικής μορφής του. Αυτή η μορφή με παραπέμπει σε τηλεπαιχνίδια γνώσεων ή έστω σε εξεταστικά θέματα τύπου multiple choice και εκτιμώ ότι δεν αρμόζει σε σοβαρά θέματα οικονομικά/κοινωνικά /πολιτικά /εθνικά . Τα θέματα αυτά είναι πολυσύνθετα και δεν απαντώνται ή πάντως δεν πρέπει κατά τη γνώμη μου να απαντώνται με ένα σκέτο ναι ή σκέτο όχι. Επίσης , το επιχείρημα για την απάντηση που συνήθως δίδεται στον ερωτώντα και όχι στο ερώτημα είναι χιλιοειπωμένο , πλην καθοριστικότατο για την περίπτωσή μας . Εξάλλου , θα προσέθετα ως λόγο που ενισχύει τις επιφυλάξεις μου το αντικειμενικό δεδομένο ότι ο λαός συνήθως ΔΕΝ είναι σε θέση να δίνει τις σωστές απαντήσεις σε καθοριστικά για τον τόπο διλήμματα. Είτε λόγω ελλιπούς γνώσης και εποπτείας των θεμάτων , είτε λόγω μειωμένης ωριμότητας και σοφίας ( που φέρεται κατά το συνήθως λαϊκιστικώς λεγόμενο να έχει), είτε λόγω παρορμήσεων , συναισθηματισμών και παθών που τον κυριεύουν την κρίσιμη ώρα της απάντησης. Θυμίζω το εξής : η πλειοψηφία του ελληνικού λαού , υπό την επήρεια των λαϊκιστικών πάλαι ποτέ πασοκικών συνθημάτων , ήταν ενάντια στην ένταξη στην ΕΟΚ. Η ένταξη στην ΕΟΚ πιστώθηκε ιστορικά στη διορατικότητα ενός άνδρα , του Καραμανλή. Για φανταστείτε , να προχωρούσε τότε ο μακαρίτης σε δημοψήφισμα ... Ή μήπως έτσι θα γλιτώναμε τα δεινά της χρεοκοπίας ?!

 
At 11/04/2011 04:43:00 μ.μ., Blogger Χρίστος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 11/04/2011 06:22:00 μ.μ., Blogger Χρίστος said...

Π...ο και ξυλο - ξυλο και γ...σι...Οπως στις ταινιες του Οικονομιδη..
Δεν ρωταει ο νταβατζης την πουτανα αν της αρεσει το σεξ.
Και αν το κανει, πρωτη - πρωτη αυτη, θα του βγαλει τα ματια - δεν εχει συνηθισει να την ρωτανε και αγριευεται...

Η αλλιως,
οι ελευθεροι ανθρωποι επαναστατουν οταν δεν τους αφηνουν να παρουν αποφασεις
οι δουλοι σκουζουν οταν τους ζηταν να το κανουν.

 
At 11/05/2011 12:19:00 π.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Τελικά η πολιτική είναι για μεγάλα παιδιά.
Κι ο λογογράφος σήμερα ήταν μεγάλο παιδί.
Δύσκολος αντίπαλος. Πράγματι. Φίλες και φίλοι.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home