Τρίτη, Αυγούστου 23, 2011

Σε βλέπω και με βλέπω

(Ιανουάριος του 1996, αμέσως μετά την εκλογή του Κ. Σημίτη από την κοινοβουλευτική ομάδα στη θέση του πρωθυπουργού)

---

Διαβάζω άρθρο του Κώστα Σημίτη για το Νίκο Θέμελη (που απ' ό,τι καταλαβαίνω το διάβασε και ως επικήδειο) και πριν ξεχωρίσω λίγες φράσεις, ξεχωρίζω κατ' εξοχήν το έντονο «παρών» που έδωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, σε αντιδιαστολή με το έντονο «απών» που δήλωσε, όταν ήρθαν τα τελευταία χρόνια στο φως τα χειροπιαστά στοιχεία για τον Μαντέλη και τον Τσουκάτο. Ο επικήδειός του έχει σε μεγάλο βαθμό πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ακόμη και αν δεν είχε, ακόμη και αν επέλεγε να μιλήσει μόνο για την φιλική διάσταση της σχέσης του με τον μακαρίτη, και πάλι ο συμβολισμός θα αρκούσε: από τα πρώην πολιτικά μου πρωτοπαλίκαρα αυτόν επιλέγω να αναγνωρίσω και μέσα από αυτόν επιλέγω να καθρεφτιστώ.

Όταν λοιπόν λέει πως «Ο Νίκος ήταν ο εκσυγχρονισμός σε μαχητική έκδοση» ή πως «Τα βιβλία του χαρακτηρίστηκαν δικαιολογημένα ως μανιφέστα εκσυγχρονισμού», το θέμα δεν είναι αν πρόκειται για βάσιμες αποφάνσεις. Το θέμα είναι πως επιλέγοντας να κοιταχτεί μόνο μέσα από την εικόνα του συγκεκριμένου ανθρώπου και βγάζοντας από τον καθρέφτη τους υπόλοιπους, μακιγιάρει το παρελθόν, την πραγματικότητα, την αλήθεια. Η αλήθεια δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει δίπλα στην μαχητική και τις λοιπές εκδόσεις του εκσυγχρονισμού, τις εκδόσεις Μαντέλη, Τσουκάτου και Πανταγιά. Η αλήθεια δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει εκτός από τα λογοτεχνικά βιβλία του Θέμελη και τα διπλά βιβλία του ΠΑΣΟΚ με το μαύρο χρήμα της Ζίμενς. Και αυτά μπορεί πράγματι να μην έχουν καμία θέση σε έναν επικήδειο, αλλά αυτό ακριβώς λέω, ότι όπως εδώ ο Σημίτης εμφανίζεται και αποδίδει τιμές, έτσι θα έπρεπε και στις άλλες περιπτώσεις να εμφανιστεί και να αποδώσει ατιμίες, που ακόμη και εκεί που δεν τον αφορούν προσωπικά, τον αφορούν πολιτικά. Ο αυτοέπαινος που περισσεύει στον επικήδειο, θα κόλλαγε πολύ καλύτερα αν είχε προηγηθεί εξίσου μη φειδωλή αυτοκριτική.

Το πιθανότερο πάντως είναι ότι δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που προτιμούν να αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους αποκλειστικά στα κομμάτια του παρελθόντος που τους εξυπηρετούν. Όλοι μας λίγο πολύ αυτό κάνουμε, θολώνοντας στα ίδια μας τα μάτια τα είδωλα όλων εκείνων των κομματιών που δεν μας τιμούν. Η αυτοεικόνα μας επιλέγει την κολακευτικότερη για την ίδια βερσιόν, επιμένοντας να υπερτονίζει στα δικά μας παρελθοντικά κάδρα τον κάθε δικό μας Θέμελη και να απωθεί τον κάθε δικό μας Μαντέλη. Όπου Θέμελης και Μαντέλης μπορεί να είναι άνθρωποι, συμπεριφορές, τα πάντα όλα.

11 Comments:

At 8/23/2011 06:35:00 μ.μ., Blogger celin said...

Oταν το διαπραττουν νορμαλ ανθρωποι αυτο που περιγραφεις, λεγεται "μεροληψια της επιβεβαιωσης", κι εχει γραψει σχετικα ο Νασσιμ Ταλεμπ στον ΜΑΥΡΟ ΚΥΚΝΟ του.
Οταν το διαπραττουν πρωην πολιτικοι εγκληματιες-εθνοκαταστροφεις,
νυν πολιτικα πτωματα,
λεγεται απλα κοροιδια, κι εξαπατηση.
Η καλυτερα, προσπαθεια για κοροιδια και προσπαθεια για εξαπατηση.

Να ζησει το Χρηματιστηριο, οι 7000 μοναδες του και τα swamps με τη Goldman-Sachs για να μπουμε στο ΓαμωΕυρω.

 
At 8/24/2011 10:53:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Συνηθίζεται στους επικήδειους να εκθειάζεις τις χάρες του αποθανόντος και να αποσιωπάς τα μελάνα σημεία του βίου του.
Συνηθίζεται στους επικήδειους να μιλάς για τη σχέση σου με τον αποθανόντα. Τι το διαφορετικό, το μεμπτό από τα έθιμα διακρίνεις στη συμπεριφορά του Σημίτη στη συγκεκριμένη περίσταση;
Έχεις ειδικευτεί στη μπουρδολογία.

 
At 8/24/2011 01:58:00 μ.μ., Blogger xtina said...

συνδέοντας αυτήν και την προηγούμενη ανάρτηση (όσο και τα σχόλια και τους προβληματισμούς όλων μας) χαίρομαι για την αναγνώριση μιας υποκειμενικότητας που παραδέχεται πως έχει κατά καιρούς ταυτιστεί με τροπικότητες που δεν οδηγούν παρά στον πόνο και την αυτοκαταστροφή.δεν είμαστε ένα μονοσήμαντο ον, περικλείουμε πολλές ταυτότητες και η προσπάθεια να απελευθερωθούμε από τα νοσηρά κομμάτια δεν είναι εύκολη (γιατί η μαθημένη αυτή συμπεριφορά ενέχει την ηδονή του γνώριμου πόνου).μπορούμε όμως με απλότητα και ταπεινότητα να αποδεχτούμε τα σφάλματα και να αποσυνδεθούμε απο αυτά για να συνδεθούμε με θετικότερα πρότυπα.χωρίς βία, με ανθρωπιά και κατανόηση.και για εμάς και για τους άλλους.η δύναμή μας είναι στην αλληλέγγυα στάση.
τις καλημέρες μου

 
At 8/24/2011 03:18:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε, η απορία μου είναι αν διάβασες το ποστ. Αν το διάβασες και παρά ταύτα κάνεις το συγκεκριμένο σχόλιο, μπράβο σου, είσαι πολύ μπροστά.

 
At 8/25/2011 01:56:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πράγματι γιατί αφήσαν στην άκρη την εποχή του χρηματιστηρίου ενώ ήταν τόσο λογοτεχνική και πνευματώδης ρε, ήταν το μεγαλύτερο καρναβάλι που έγινε στην χώρα.

Και τι δεν είχε, μετοχούλες να προχωράν σε λεζάντες στα πρωινάδικα, picture in picture κανονικό (αυτά το 2000) με live σύνδεση με σοφοκλέους, εκπομπές για στοίχημα και μετοχούλες μαζί (τυχαίο; δεν νομίζω) όπου συμμετείχαν κάτι τύποι σαν να βγήκαν από "ιεκ χρηματοοικονομικής δημοσιογραφίας", το δελτίο καιρού και τα αθλητικά τα κόψαν για να δείχνουν τις μετοχές, αυτά γιατί και ο τελευταίος μαλάκας άπληστος κουτοπόνηρος έλληνας ήταν τόσο γκαγκάου ώστε να πουλήσει ότι έχει και δεν έχει για να μπει στο αμεσοκόλπο του χρηματιστηρίου, πόσο μάλλον όταν τότε αυτοί που σήμερα κατηγορούν τον σημίτη ότι δεν προειδοποίησε τον κόσμο, προειδοποιούσαν αυτοί ότι "θα πέσουν λεφτά με το ευρώ και τους ολυμπιακούς αγώνες και θα είσαι κορόιδο αν μείνεις απ έξω".

Ήταν οικονομικοί σύμβουλοι που ήταν "τσακάλια" "καλά παιδιά" και που σε "κερνούσαν και ένα καφέ, και έτσι με την μπαμπεσιά και το να το πάνε και λίγο στην κομπίνα για να καυλώσει ο νεοέλληνας, σε έπειθαν ότι το χρηματιστήριο είναι επί της ουσίας μια μορφή ΑΜΕΣΟΕΠΕΝΔΥΣΗΣ γιατί τα παίρνεις απευθείας εσύ και όχι οι τράπεζες.

Και όλα αυτά τα αφήσαμε πίσω και κρατήσαμε μόνο το να βρίζουμε τον Σημίτη!!!!

Εκτός όμως από το να είμαστε κοροιδάρες έτοιμες για con art όπως αποδείχθηκε και όταν βγήκε το debtocracy και όλοι χειροκροτούσαμε την μαλακία που είδαμε!!!!!!!!

 
At 8/25/2011 05:32:00 μ.μ., Blogger celin said...

Aν λεμε οτι για το "Χρηματιστηριο" ευθυνεται ο μαλακας λαος, τοτε ειναι σα να αθωωνουμε την πολιτικη αλητεια της εποχης, η οποια μεσω των αρμοδιων Υπουργων, παροτρυνε τους Ελληνες πολιτες να τζογαρουν στο Χρηματιστηριο.

Και λεγοντας το αυτο, διαπραττουμε ειτε σφαλμα-οταν γινεται απερισκεπτα-,
ειτε προπαγανδα-οταν γινεται σκοπιμως-.

Τα οσα αναφερει ο 1.56 φυσικα κι αληθευουν, ομως ειναι η μιση αληθεια, και μιση αληθεια ισουται με ψεμμα.
Ατομικη ευθυνη φυσικα κ υπαρχει στον παπαρα που νομιζε οτι επιασε τη καλη, αλλα αυτος ο παπαρας-υποτιθεται οτι-ζει σε ευνομουμενο κρατος, με υπευθυνους πολιτικους που δε παροτρυνουν/ενθαρρυνουν τον λαο τους να τζογαρει σε Χρηματιστηρια.

Επομενως, οι ευθυνες του παπαρα ειναι υπαρκτες, αλλα στη τελικη, ο παπαρας δεν εγκληματησε, απλα ακουσε το τοτε σαπιο Καθεστως να του λεει οτι το Χρηματιστηριο θα φτασει στις 7.000 μοναδες.

Αλλα, τι να λεμε, εδω καταστρεψανε τη χωρα οι γαλαζοπρασινοι μαφιοζοι και,ο ενας μετα τον αλλον, αυτοαθωωνονται για ολα.
Το να ζητας ευθυνες απο ενα @@@@@@ που εξαπατησε τους πολιτες, κανοντας τους να χασουν τα λεφτα τους, φανταζει σχεδον γραφικο στις μερες μας.

 
At 8/25/2011 09:25:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

«τα πάντα όλα». Βρήκες την οικουμενική αλήθεια και τη διατυπώνεις μάλιστα με ποδοσφαιρική φρασεολογία. Μήπως είσαι γελοίος;

 
At 8/27/2011 11:54:00 π.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Όσο σκέφτομαι και ξανασκέφτομαι και αναλύω, τόσο η αρχική υπόνοια εδραιώνεται.
Ναι , δεν είμαι απλά πρώτος μεταξύ ίσων , ούτε μόνο πρώτος μεταξύ άνισων.
Είμαι πάντα ο καλύτερος. Μπράβο μου( που είμαι ΠΑΣΟΚ )

 
At 8/28/2011 04:24:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Σωτήρη με το συμπάθειο...
Χρειάστηκες πολύ να ξανασκεφτείς και να αναλύσεις για να γράψεις αυτή την εξυπνάδα?

Celin ίσως σε έχω ξαναρωτήσει... Μπορείς να μου βρεις μια επίσημη δήλωση του Σημίτη που προέτρεπε το κόσμο να πάρει μετοχές?

Προσωπικά θυμάμαι και το Σημίτη και το Παπαντωνίου να συστήνουν προσοχή όταν άρχισε να γίνεται η μεγάλη έκρηξη στις τιμές των μετοχών. Πέραν των πολιτικών τους ευθυνών, ούτε το παροξυσμό της ελληνικής κοινωνίας μπορούσαν να ελέγξουν (οι σομόν φυλλάδες είχαν γίνει περισσότερες από τις κανονικές), ούτε το πως θα αξιοποιήσουν τα κεφαλαιά τους οι εταιρείες.
Ηταν μοιραίο το ΠΑΣΟΚ να το εκμεταλευτεί το γεγονός προκειμένου οι δημοσιουπαλληλικές αγέλες του να συνεχίσουν το φαγοπότι τους.

Αν για σένα το γεγονός, ότι ο Σημίτης (περαν επαναλαμβάνω των δικών του ευθυνών) δεν ήλεγχε το κομματικό μηχανισμό και ήταν ξένος προς τις πρακτικές του δεν έχει σημασία, τουλάχιστον σταμάτα να χρησιμοποιείς χαρακτηρισμούς όπως εγκληματιες-εθνοκαταστροφεις. Και γραφικός γίνεσαι και δε ταιριάζουν σε ένα σκεπτόμενο αριστερό (μουάχα...) όπως εσύ.

Οσο για τη κομματική μαφία να την αναζητήσεις στους συνοδοιπόρους σου στον αντιμνημονιακό αγώνα (Παναγιωτακόπουλος, ΑΔΕΔΥ, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κλπ). Την υπερασπίζεσαι τη μαφία αυτή στο έπακρο όταν εσύ ο ίδιος εναντιώνεσαι σε κάθε προσπάθεια να αλλάξει οτιδήποτε.

 
At 8/29/2011 09:24:00 μ.μ., Blogger celin said...

Aνωνυμε πολιτη,
πως γινεται να με ρωτας κατι και μετα να πετας μια ειρωνια, περιμενοντας εγω να τη προσπερασω και να σου απαντησω ψυχραιμα κι ορθολογικα;
Τι "μουαχα" και σαχλαμπουρδες ειναι αυτα; Δεν εχεις καταλαβει ακομα, υστερα απο τοσα σχολια μου που εχεις διαβασει, ποσο ευκολο μου ειναι να σε προσβαλλω στο πολλαπλασιο;

Και δυστυχως οι σαχλαμπουρδες δε περιοριζονται εδω. Συνεχιζονται οταν λες οτι εχω συνοδοιπορους τον Παναγιωτακοπουλο και τους πασοκους συνδικαλιστες. Συνεχιζονται οταν λες οτι δε θελω να αλλαξει τιποτα.

Καλα, δεν εχεις παρει χαμπαρι οτι εδω κι ενα χρονο περιπου, υποστηριζω το ΚΚΕ; Εννοειται λοιπον οτι θελω να σαρωθουν τα παντα και να φτιαξουμε τη χωρα απο την αρχη.
Εννοειται επισης οτι δεν εχω συνοδοιπορους πασοκους συνδικαλιστες.

Εννοειται επισης οτι το ρευμα, το νερο και οι δημοσιες υπηρεσιες πρεπει να παραμεινουν υπο τον ελεγχο του κρατους. Ακομα κι αυτες που ιδιωτικοποιηθηκαν, πρεπει να επανακρατικοποιηθουν.
Οχι βεβαια με τα προνομια που εχουν αυτη τη στιγμη οι δημοσιοι υπαλληλοι. Καμια μισθολογικη ανισοτητα, κανενας ανεργος, κανενας πλουτοκρατης.

Οσον αφορα τις δηλωσεις-παροτρυνσεις -οχι του Σημιτη αλλα του Παπαντωνιου- για να παιξουμε ολοι στο Χρηματιστηριο, καλα που ζεις; Τοσο πασοκος εισαι; Δεν τις θυμασαι; Τι διαολο, μηπως εισαι κανας εκσυγχρονιστης που θιχτηκε;
Ο Σημιτης δεν ειναι υπευθυνος λοιπον για τις προτροπες του Υπουργου του; Αν διαφωνουσε με αυτες, φανταζομαι οτι θα τον απεπεμπε.
Στο πρωθυπουργοκεντρικο μας συστημα, ο Πρωθυπουργος ειναι ο υπευθυνος για τις πραξεις των υπουργων του κι εχει τουλαχιστον τη πολιτικη ευθυνη.

Το οτι ο Σημιτης ηταν οντως ξενος με τον πρασινο κομματικο μηχανισμο, δε σημαινει οτι ο μεν ηταν καλος και οι δε κακοι.
Το ιδιο απαραδεκτοι ειναι ολοι.
Την ιδια συμβολη ειχαν στον θανατο της πατριδας.
Μαζι βεβαια με τη πενταετια Καραμανλη που επακολουθησε και εβαλε τη ταφοπλακα.

ΥΓ Τωρα, με το χερι στη καρδια, με θεωρεις μη-σκεπτομενο, δηλαδη απερισκεπτο; Μην απαντησεις με ορους συμπαθειας-αντιπαθειας.

 
At 8/29/2011 10:41:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Celin, σε τοποθετούσα κάπου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, αλλά για μένα δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία.

Οταν το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα για να διατηρηθούν όσα κατακτήθηκαν "με αγώνα" από τους δημόσιους υπάλληλους(ξέρεις εσύ επιδόματα, μισθολογικά κλιμάκια, προαγωγές κλπ), όταν εναντιώνεται σε απολύσεις συμβασιούχων που διορίστηκαν από τους κομματικούς μαφιόζους που λιδωρείς, όταν διοργανώνει τα γελοία show όπου κλείνει λιμάνια, ξενοδοχεία και αρχαιολογικούς χώρους, τότε κατέχει προνομιακή θέση μεταξύ αυτών που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα.

Οι συνδικαλιστές δε του ΚΚΕ ενεργούσαν με την ίδια ασυφταγίλα που διέκρινε που διέκρινε τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και συνεργάζονταν μαζί τους στο πάρτυ που είχε στηθεί στο δημόσιο σε βάρος των υπόλοιπων ηλίθιων Ελλήνων. Δε ξέρω εσύ σε ποια χώρα ζούσες και δε το αντελήφθηκες.

Οσο για τη περίοδο Σημίτη, πιστεύω καθαρά και ξάστερα ότι έγιναν μερικά σοβαρά βήματα εκσυγχρονισμού της χώρας τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και στις υποδομές.

Δε λέω ότι αυτά ήταν επαρκή.
Ωστόσο η χώρα το 2004 σε σχέση με το 1996 δε μου φαίνονταν κατεστραμμένη.
Εκτός κι αν ως καταστροφή της χώρας θεωρείς τα ΚΕΠ όπου ο κάτοικος ενός χωριού δε χρειάζεται να κουβαλιέται στη πρωτεύουσα του νομού για την έκδοση ενός χαρτιού. Δε ξέρω επίσης αν θεωρείς καταστροφή για τη χώρα τη κατάργηση της επετηρίδας όπου έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς απόφοιτους πανεπηστημιακών σχολών να μπουν στην εκπαίδευση.
Δε ξέρω αν ήταν καταστροφή για τη χωρα ο θεσμός του συνηγόρου του πολίτη.
Να υποθέσω επίσης ότι από τη γέφυρα Ρίου Αντιρίου ή από την υποθαλάσια ζεύξη Πρέβεζας Ακτίου δε περνάς μιας και είναι έργα της Σημιτικής λαίλαπας και όλο κάποιο σκάνδαλο θα έπαιξε.

'Οποτε βέβαια ετέθη θέμα "επίθεσης ενάντια στις λαικές κατακτήσεις" όπως στο νομοσχέδιο Γιαννίτση το κόμμα σου μαζί με το "αγνό" και καθαρόαιμο και σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ βγήκε στους δρόμους ακυρώνοντας μια μεταρρύθμιση που κάτι θα μπορούσε να είχε γλυτώσει.

Ο Σημίτης και ο Παπαντωνίου συνιστούσαν προσοχή στους επίδοξους μικροεπενδυτές. Απο κει και πέρα με την έκρηξη που έγινε δεν αρνούμαι ότι τους βόλεψε πρόσκαιρα πολιτικά και όντας πολιτικοί τόνιζαν την σταθερότητα και την αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας σε δηλώσεις τους. Αν θεωρείς αυτό σαν προτροπή. Γιατί εγώ δήλωση του ΠΑπαντωνίου "πάρτε τις οικονομίες που έχετε από τις τράπεζες και αγοράστε μετοχές" δεν θυμάμαι.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home