Kατέβασέ τα όλα
Και γιατί να μην τον κατεβάσει δηλαδή τον στρατό στους δρόμους ο Κάμερον; Να τον κατεβάσεις, Ντέιβαρε. Να σπάσει έτσι και το προτελευταίο ταμπού της παγκόσμιας μεταπολίτευσης. Αξιοθαύμαστα άλλωστε έχει αντιδράσει ως τώρα η βρετανική κοινωνία και οι βρετανικοί θεσμοί, αξιοθαύμαστα θα χρησιμοποιηθεί αν είναι κι ο στρατός. Πόσο ντρέπεσαι όταν σκέφτεσαι με τι μπαχαλίστικο τρόπο αντέδρασε η ελληνική κοινωνία και οι ελληνικοί θεσμοί, πόσο ντρέπεσαι που ποτέ δεν θα γίνουμε στ' αλήθεια Δύση, να χαρούμε τέτοια υγεία σε όλο το μήκος και το πλάτος του θεσμικού και κοινωνικού ιστού. Πλην των εγκληματιών βεβαίως, που όπως πολύ σωστά παρατηρεί ο Ντέιβ «δεν είναι σε καμία περίπτωση εκπρόσωποι της χώρας τους». Εκπρόσωποι της χώρας τους είναι μόνο ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η πριγκίπισσα Κέιτ, κι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ με τον Έλτον Τζον καλεσμένοι. Οι υπόλοιποι που σπάνε, κλέβουν, καίνε, ούτε κατάσταση χώρας καθρεφτίζουν, ούτε κατάσταση κοινωνίας, ούτε -εννοείται- κατάσταση οικονομικού συστήματος και πολιτικών επιλογών.
Και τον στρατό λοιπόν να κατεβάσεις και τα ίντερνετ να κατεβάσεις κι όλα να τα κατεβάσεις Ντέιβιντ, για να αποτρέψεις το κομμάτι εκείνο των πολιτών σου που προτίμησαν να γίνουν εγκληματίες. Ό,τι κι αν κατεβάσεις δημοκρατία θα έχουμε και τη δημοκρατία ακριβώς θα διαφυλάξεις κατεβάζοντάς το. Αυτονόητα πράγματα. Η δημοκρατία δε νοείται να ηττηθεί από το τμήμα εκείνο των πολιτών που επέλεξε να είναι περιθωριοποιημένο οικονομικά ή πολιτιστικά ή φυλετικά. Η δημοκρατία δεν θα ηττηθεί από τα περιθώριά της και τους φτωχούς της. Κι όσο οι τάξεις των φτωχών πυκνώνουν, τόσο θα γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη για νέα οριοθέτηση των κατηγοριών των πολιτών, των δικαιωμάτων τους και των υποχρεώσεών τους.
Όπως τα κράτη που φαλιρίζουν πρέπει να υποστούν περιορισμούς στην κυριαρχία τους, έτσι και οι άνθρωποι που δεν έχουν λεφτά πρέπει να υποστούν περιορισμούς στη δικιά τους.
16 Comments:
»από το τμήμα εκείνο των πολιτών που επέλεξε να είναι περιθωριοποιημένο οικονομικά ή πολιτιστικά ή φυλετικά»
πέσ'τα βρε Old Boy, γιατί είναι γνωστό άλλωστε ότι όλα αυτά είναι επιλογή τους, δημοκρατία έχουμε άλλωστε
Η ουσία του άρθρου ότι στο προγραμματισμό και στη βούληση της κυβέρνησης (και γενικά του πολιτικού συστήματος) είναι αποκλειστικά και μόνο η καταστολή είναι λανθασμένη.
http://www.guardian.co.uk/uk/video/2011/aug/11/david-cameron-uk-riots-broken-society-video
Μου είναι δύσκολο να να συζητήσω τα αίτια (κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά) της εξέγερσης κάτω από μία τόσο μονόπλευρη, κατασταλαγμένη και υπερβολική άποψη. Πάντως, από τις πράξεις τους οι εξεγερμένοι-πλιατσικολόγοι δεν φαίνεται να ενστερνίζοναι κάποιο όραμα ευγενούς μετακαταναλωτικής συλλογικότητας που φαίνεται είναι προνόμιο μόνο των συνειδητοποιημένων που έχουν ήδη ψηφιακή τηλεόραση.
Σωστός! θα πρόσθετα μάλιστα ότι ο καθενάς απο μας θα πρέπει να δώσει τον προσωπικό του αγώνα για να γίνουν επιτέλους σεβαστά τα δικαιώματα της κατατρεγμένης μειονότητας του 2% που κατέχει το 50% του παγκόσμιου πλούτου.
Τόσες φιλανθρωπίες κάνουν οι άνθρωποι !
Αλλά που χάθηκε οι ευγνωμοσύνη για να τη βρούν οι φτωχομπινέδες...
Τώρα μαθαίνω ότι οι τρεις που σκοτώθηκαν από αυτοκίνητο, μη εκπρόσωποι της Αγγλίας, μη Άγγλοι καν, εξίσου φτωχοί, περιφρουρούσαν την γειτονιά τους από τους εξεγερμένους. Καλά να πάθουν τα ρουφιανάκια της χούντας, στην οποία οι ανόητοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα, που περιφρουρούν ιδιωτικές περιουσίες και χώρους θρησκείας, αντί να συμμετέχουν στο πλιάτσικό μαζί με τους υπόλοιπους περιθωριοποιημένους. Αφού τα εγκλήματα από τους εξεγερμένους φτωχούς αιτιολογούνται "κοινωνικά", αφού η "δημοκρατία" επιλέγει για μας και εμείς ή οι οικογένειές μας δεν επιλέγουμε για τίποτα, αυτοί τι παριστάνουν; Τους λαρτζ; Τους μη περιθωριοποιημένους γουαναμπί; Τους φιλήσυχους νοικοκυραίους Κυρ-Παντελήδες ή κυρ-Τζίμηδες; Δηλαδή τι θα κάνανε άμα ζούσαν, θα κολάγανε τα μουτράκια τους στη νέα οριοθέτηση και θα γλυκοκοιτάγανε την καλή πλευρά; Τι μέλλον θα είχαν οι απόβλητοι σε τέτοια χούντα και περιφρουρούσαν την κοινότητά τους αντί να κλέβουν παιχνιδοκονσόλες; ΚΑ-ΝΕ-ΝΑ. Στον οδηγό να δώσουμε δώρο κινητό με απεριόριστα μηνύματα, για να φάει περισσότερους την επόμενη φορά.
πολώθηκε άσχημα το κλίμα..
στις εξεγέρσεις ΑΦ, καλώς ή κακώς, σπάνε τζάμια και την πληρώνουνε και οι μικροαστοί νοικοκυραίοι που ανταμείφθηκαν από το σύστημα για τη ανόχη που επέδειξαν, με τη ψηφιακή τηλεορασούλα κτλ.. ο στόχος δεν είναι αυτοί.. Αυτοί είναι οι παράπλευρες απώλειες..
Και μη ζητάς απολογίες και συγχωροχάρτια από κανένα , γιατί κανένας δε μοιράζει συγχαρητήρια για τα πλιάτσικα.
Ταο Ταο Μουτζαχεντίν
Ταο Ταο Μουτζαχεντίν καταρχάς δεν ζητάω κανένα συγχωροχάρτι επιχειρηματολογώ για την οπτική μου. Καλώς ή κακώς οι εξεγέρσεις τα έχουν αυτά που λες. Παρότι δεν είναι το θέμα μου αυτό, καλώς ή κακώς η κάθε εξέγερση κρίνεται από το περιεχόμενό της υπό την ευρεία έννοια. Μπορείς να την θεωρήσεις αποστασιοποιημένα νομοτελειακή, μπορείς να ταυτιστείς ιδεολογικά με τους στόχους της, μπορείς να απορρίψεις τον τρόπο εκδήλωσής της. Δεν μπορείς να κάνεις και τα τρία ταυτόχρονα.
Όταν ο γιος σου γυρίσει μία μέρα με μία πλάσμα TV αφού τα έχει σπάσει και έχει βάλει φωτιά στην μισή γειτονιά οδηγώντας μικροκαταστηματάρχες στην χρεοκοπία να του πεις: "μπράβο μεγάλε καλά τους έκανες, έτσι χτυπάμε τον καπιταλισμό".
Μια χαρά μπορείς να κάνεις και τα τρία ταυτόχρονα. Να θεωρείς δηλαδή ότι αυτό που έγινε ήταν αναπόφευκτο, έχει σαφώς πολιτικά περιεχόμενα που εκδηλώνονται με τις εκάστοτε στοχεύσεις και φυσικά, επειδή ΔΕΝ μιλάμε για μάζα (φυσικό μέγεθος) αλλά για ανθρώπινα μεγέθη η κριτική ή η πολεμική σε συμπεριφορές είναι δεδομένη.
... και ΑΦ είναι αλήθεια μεταξύ μας ότι δεν επιχειρηματολογείς. Ειρωνεύεσαι. Και βιάζεσαι. Βιάζεσαι πολύ όχι στην ειρωνεία αλλά στην όποια επιχειρηματολογία σου. Δε βαριέσαι. Όλοι κρινόμαστε από την Ιστορία για τις επιλογές μας.
Πάρε και κάτι να έχεις:
http://www.youtube.com/watch?v=hEoULrASdKE&feature=player_embedded
Τὸ κρᾶτος δὲν εἶναι φιλανθρωπικὸς ὀργανισμός (ἰσχύει καὶ γιὰ δημοκρατικὰ κράτη).
Ἔπαψα νὰ εἶμαι ρομαντικός, ὅταν κατεννόησα ὅτι:
Ἄλλες οἱ ἀξίες τῶν ἀνθρώπων (ἔχουν μεταφυσική), ἄλλες τῶν κρατῶν (δὲν ἔχουν μεταφυσική).
Ὅποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Lol, είστε απόλαυση. Μόνο στην Ελλάδα (και στο Ιράν) βρήκαμε "εξέγερση" στα 10-16 χρονα που παίρνουν σπορτέξ και μπουκάλια βότκας, αμήχανα όσο και χαρούμενα. Κι όπως τα θαύματα η εξέγερση κράτησε τρεις μέρες (αλλά θα μείνει για πάντα στο μυαλό των καμμένων "εξεγερμένων"). Οι "εξαθλιωμένοι προλετάριοι" δεν έκλεψαν ψωμιά, δεν στράφηκαν κατά των τραπεζών που "τους πίνουν το αίμα", μόνο σύμβολα στάτους από το JD Sports και το Next ήθελαν. Και βέβαια οι εξίσου φτωχοί και περισσότερο περιθωριοποιημένοι πάκις και τουρκοκύπριοι που πήγαν να σώσουν τα μαγαζιά τους από αυτό το χωρίς νόημα πλιάτσικο είναι "παράπλευρες απώλειες" και "κυρ-παντελήδες" για όλους τους τσε του βραστού νερού που έχουμε εδώ ως αδρανή υλικά προς εξαγωγή. Υπομονή, έρχεται ο Σεπτέμβρης να πάτε να απαλλοτριώσετε κανα λαπτοπ από το πλαίσιο και κανα σιντί από το πάμπλικ, η επανάσταση είναι κοντά.
Δεν ξέρω τι καλάμι έχετε καβαλήσει εδώ πέρα ώστε να μην βλέπετε τι λένε οι ίδιοι οι Άγγλοι ότι όλo το chav revolution γίνεται κατά 95% για το πλιάτσικο.
Λες και κλέβουν για να φάνε, εδώ βγάζουν φώτο στο internet πόσο γαμάτα αξεσουάρ, κινητά, gadgets, χρυσαφικά, και άλλα τέτοια άχρηστα σκατά χωρίς νόημα βγήκαν να μαζέψουν.
Και όσο για το τι επέλεξαν οι ίδιοι και τι ο καπιταλισμός ή ξέρω γω τι και ποιος, να κρατάτε και κανένα μικρό καλάθι καθώς πχ στα γκέτο το θέμα είναι πρώτα από όλα πως θα κάνει κουμάντο ο local gang leader.
Σε τέτοια μέρη το να πας ξέρω γω σχολείο θεωρείται προδοσία η φλωριά η λόγος για να σε γελοιοποιήσουν (και όλα αυτά για να σε βάζει κάποιος μετά να γίνεις βαποράκι) τα ίδια γίνονται και εδώ ξέρω γω στον δενδροπόταμο και πρέπει να μην πολυβλέπεις και καλά μπροστά σου για να λες ότι για ολα αυτά το πρόβλημα είναι αόριστα "το σύστημα" και δεν συγκεντρώνεται το προβληματικό και το aids και στα edges αυτού του συστήματος.
Καταθέτω στη συζήτηση ενα λινκ προς ένα εξόχως ενδιαφέρον κείμενο:
http://nefelikas.wordpress.com/2011/08/11/uk-riots/
Μπάμπεφ, πάντα ένα "πάρε να έχεις" είναι ένα καλό ενισχυτικό αδύναμων απόψεων, και μέθοδος αποθάρρυνσης του συνομιλητή να μπει στον κόπο να απαντήσει.
ΑΦ όταν γράφω: πάρε και κάτι να έχεις (και όχι πάρε να έχεις) εννοώ στην αποσκευή με την επιχειρηματολογία σου. Δεν επιχείρησα να σε αποθαρρύνω αλλά εδώ και αρκετά σχόλια είναι πασιφανής η αδιαφορία γι' αυτό που συμβαίνει εκεί, η ειρωνεία αν και υπάρχουν νεκροί και χιλιάδες διωκόμενοι και εντέλει η γνωστή μικρότητα που χαρακτηρίζει τους εμπαθείς, ξερόλες και ημιμαθείς.
Δε βαριέσαι... Περαστικός είμαι από εδώ... ούτε περίμενα αλλά ούτε και επένδυσα και σε τίποτε διαφορετικό παρακολουθώντας τον "διάλογο"...
Και πριν κλείσω την πόρτα πίσω μου φεύγοντας... πάρε και κάτι τελευταίο να έχεις:
http://www.guardian.co.uk/media/greenslade/2011/aug/10/national-newspapers-london-riots
Εγώ απεχθάνομαι τον στρατό την αστυνομία και τα "όργανα της τάξεως" αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάτσω να υποστηρίζω και τον κάθε καραγκιόζη που βγήκε να κλέψει Ipad. Άλλο το να ήθελες να είναι χιλιάδες διωκόμενοι και νεκροί για να σου ταιριάξει ιδεολογικά και άλλο τι γίνεται εκτός της σφαίρας της φαντασίας
Ρε δεν έχουν καν πορείες διαμαρτυρίας ρε, ούτε για τους τύπους, απλά πάνε για looting. Και δεν έχουν γιατί στα απ αυτά τους, ο κεντρικός πυρήνας αυτών που συμμετέχουν είναι άτομα που και αν τους έδινε η κρατική πρόνοια στα ίσια τον καθένα 20000 λίρες δώρο, αντί να τα χρησιμοποιήσουν για να βελτιώσουν τι συνθήκες ή τι άλλο θέλουν και καλά να κάνουν, θα πηγαίναν όλα κατευθείαν για φτιαγμένα αυτοκίνητα ναρκωτικά και παπαριές τέτοιες.
Μπαμπέφ, ήμουν ο μοναδικός που ειρωνεύτηκε για το θέμα, έτσι; Με μελοδραματικότητα, προσβολές και διαστρεβλώσεις κερδίζονται οι αγώνες.
Δημοσίευση σχολίου
<< Home