Παρασκευή, Ιουνίου 10, 2011

Άκρως τρελό κι απόρρητο

ΜΑΚΡΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ,
ΕΜΠΡΙΜΕ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΚΟΚΚΙΝΟΙ ΝΤΑΝHΔΕΣ.

Σε προηγούμενο επεισόδιο είδαμε πόσο μη συστημικό πράγμα είναι η αποφυγή πληρωμής φόρων, πόσο ξένο με τη φύση του παγκόσμιου συστήματος, πόσο απεχθάνεται ο καπιταλισμός όσους πάνε να την σκαπουλάρουν φορολογικώς.

Δεν έχει λοιπόν σημασία τι χρήματα έχεις σε καταθέσεις στο εσωτερικό, τι χρήματα έχεις σε καταθέσεις στο εξωτερικό, δεν έχει σημασία τι χρήματα στ' αλήθεια έχεις. Ζούμε δόξα τω Θεώ σε ένα σύστημα που προστατεύει το τραπεζικό σου απόρρητο. Έχε όσα θες. Δεν θέλουμε να ξέρουμε. Δεν θα ψάξουμε με αυτό τον τρόπο να βρούμε αν είσαι πλούσιος κι αν φοροδιαφεύγεις. Δεν θα ζητήσουμε συνεπώς να πληρώσεις το δικό σου μερίδιο. Θα το διαχύσουμε αλλιώς. Δεν χάλασε κι ο κόσμος.

Έλεγαν σήμερα στις ειδήσεις ο Παπαχελάς με τον Παπαδημητρίου, πως πρότεινε η Μπιρμπίλη στο Υπουργικό Συμβούλιο να πηγαίνουν να ψάχνουν ένα ένα τα σπίτια στην Εκάλη και να ρωτάνε με τι χρήματα τα απέκτησαν οι ιδιοκτήτες τους. Και γέλαγαν ο Αλέξης με τον Μπάμπη και κουνούσαν το κεφάλι κι εκείνη εκστασιασμένη τους κοιτούσε και ο Μπάμπης προσέθετε ότι για αυτό μας έχουν οι οίκοι αξιολόγησης σαν την Κούβα, αφού μυαλό Κούβας κουβαλάνε μερικοί υπουργοί μας.

Ωστόσο ας μην τρομάζουμε. Για να δείξουν τη λαϊκίστικη κατάπτωση του πολιτικού μας προσωπικού το είπαν, όχι στα σοβαρά. Στα σοβαρά τα σπίτια στην Εκάλη θα μείνουν ά - ά - αμπιρμπίλωτα, στα σοβαρά λεφτά στις τράπεζες του εξωτερικού υπάρχουν, απόρρητο τραπεζικό υπάρχει, η φορολογία πρέπει να αφορά οτιδήποτε άλλο, όχι πάντως τα χρήματα που κάποιος όντως έχει, αφού αυτό δεν κάνει να το ξέρουμε.

Ξενύχτησα στην πόρτα σου και σιγοτραγουδώ, αλλού είναι οι φορολογικοί παράδεισοι και η μεσοπρόθεσμη κόλαση εδώ.

21 Comments:

At 6/10/2011 08:41:00 π.μ., Blogger ΑΦ said...

Η πρόταση πόρτα-πόρτα Μπιρμπίλη δεν είναι λαϊκίστικη και πρακτικά ανεφάρμοστη επειδή θα ήταν αναποτελεσματική και δυσφημιστική, αλλά επειδή διατυπώθηκε ακριβώς για να ικανοποιηθούν όσοι απεχθάνονται τους πλούσιους, ανεξάρτητα αν φοροδιαφεύγουν ή όχι. Η επόμενη πρότασή της φαντάζομαι θα είναι να συγκεντρωθούν στην πλατεία Βασιλέως Παύλου για δημόσια φορολογική δήλωση και συγγνώμη. Και πρόκειται για υπουργό, όχι για την αντι-Κανέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

 
At 6/10/2011 12:21:00 μ.μ., Anonymous Χρήστος said...

σωστός ο κονμπεντίτ, αλλά θα σου πουν οι ελβετοί κι οι λουξεμβούργιοι αυτό που λέει κι η μπιρμπίλω: πάνε πρώτα δες πώς κονομήσανε και πώς συντηρούν σπιταρόνες, αμαξάρες και σκαφάρες κι άμα βρεις στοιχεία για φοροδιαφυγή, ανοίγουμε και τους λογαριασμούς.

 
At 6/10/2011 04:41:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

AΦ, οκ, την ατάκα της Μπιρμπίλη την κορόιδεψες. Και καλά κάνεις στην τελική. Ο λόγος που περισσότερο την αναφέρω είναι για να δείξω την αντίδραση των ηγετικών μορφών του Σκάι.
Από εκεί και πέρα θα μπορούσες να σχολιάσεις και τα περί καταθέσεων ή η Μπιρμπίλη είναι πιο βολική;

 
At 6/10/2011 04:49:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Xρήστο, όπως το βλέπω εγώ είναι δύο διαφορετικά πράγματα που όμως σε ένα βαθμό συνδέονται: Είμαστε πρωταθλητές της φοροδιαφυγής; Είμαστε. Είναι απαράδεκτο και σε μεγάλο βαθμό αιτία του κακού; Είναι. Από τα δισεκατομμύρια αλχημείες που συνεχώς γίνονται από τις κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή θα ήταν πιο απλό να δουν τι τελικά έχει ο καθένας. Και αυτό στο ένα του σκέλος είναι οι σκαφάρες και οι αμαξάρες και οι σπιταρόνες και στο άλλο είναι οι καταθέσεις, οι μετοχές κλπ Το δεύτερο όμως είναι ταμπού, είναι παγκόσμιο ταμπού και αυτό για λόγους συστημικούς: επειδή έτσι έχει μάθει να λειτουργεί το σύστημα, επειδή όσο πιο πλούσιος είσαι τόσο περισσότερα παράθυρα έχεις να κρύβεις τα λεφτά σου σε οφ σορ, επειδή το τραπεζικό απόρρητο βολεύει και τις τράπεζες και όλους. Όλους πλην των πιο αδύναμων, όλους πλην τελικά και των κρατών. Κι έτσι οι τράπεζες ας γεμίζουν με καταθέσεις και οι πολίτες ας δηλώνουν φτωχοί. Εκεί ξέρουν ότι κανείς δεν θα τους ψάξει.

 
At 6/10/2011 05:26:00 μ.μ., Anonymous Michael said...

Σχετικά με τον σχολιασμό στο ΣΚΑΪ και στα υπόλοιπα ελληνικά Μέσα, μπορεί να θεωρούμε ότι πλέον ενημερωνόμαστε κατά βάση από το Διαδίκτυο και ότι δεν μπορούν να μας "ξεγελάσουν", όμως στο υποσυνήδειτό μας γίνεται μεγάλη ζημιά. Έχουμε πιστέψει πχ όλοι ότι οι ξένοι (γενικά και αόριστα) επιθυμούν όλοι με το ζόρι τα σκληρά μέτρα. Θα εκπλαγούμε, όμως, αν διαβάσουμε συστηματικά τον ξένο Τύπο από το γεγονός ότι υπάρχουν φωνές ακόμα και σε έντυπα όπως οι Financial Times, που είναι η Βίβλος της παγκοσμιοποίησης, φωνές για το πόσο λάθος είναι όλα τα σχέδια.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times Πολ Κρούγκμαν έχει επανειλημμένως εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στα σκληρά μέτρα χαρακτηρίζοντας αυτούς που τα σκέφτονται ως «The Pain Caucus». Στο τελευταίο του άρθρο μάλιστα τονίζει πως κάνουν πολύ χειρότερη την κατάσταση και εξηγεί στο σκεπτικό του πως οι πολιτικοί τα ακολουθούν γιατί βρίσκονται πιο κοντά στους μεγαλοτραπεζίτες, που επένδυσαν απερίσκεπτα τα χρήματά τους σε επισφαλή ομόλογα. Έτσι την πληρώνουν οι αδύναμοι εις βάρος των ισχυρών που έκαναν τις πραγματικές επιλογές. Εδώ το άρθρο http://www.nytimes.com/2011/06/10/opinion/10krugman.html

Τα γράφει αυτά παρακαλώ ένας νομπελίστας οικονομολόγος, που έκανε λόγο για την κρίση μια δεκαετία τώρα και που φώναζε εξ αρχής πως το Euro ήταν ηλίθιο ως ιδέα γιατί επέμενε πως για να έχουν κοινό νόμισμα οι χώρες της ΕΕ, έπρεπε να έχουν και κοινή οικονομική πολιτική και πως όταν χρειαστεί θα μεταφερθούν ποσά από το δυνατό κέντρο στην αδύνατη περιφέρεια.

Τι κάνουν, όμως, οι Έλληνες σχολιαστές των δελτίων (μην τσουβαλιάζουμε όλους τους δημοσιογράφους που κάνουν το ρεπορτάζ τους) Θα ψάξουν στο δελτίο να βρουν να βάλουν τη μια ατάκα που θα μιλάει για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα πχ. Και έτσι θα διαστρεβλώσουν όλο το νόημα του κείμενα.

Μετά θα μπορεί να βγει ο Μπάμπης, που δεν ξέρουμε τι συμφέροντα μπορεί να έχει, για να μας πεις πως τα μέτρα είναι ορθά και δίκαια και ήρθε η ώρα να τα πληρώσουμε. Οι ίδιοι που σχολίαζαν τις εποχές της φούσκας τι ωραία, τι καλά, τώρα έγιναν κοινωνοί της αλήθειας. Και δεν μαθαίνουμε τι λένε οι πραγματικά ιδικοί, εκτός και αν το ψάξουμε πολύ μόνοι μας.

Το αστείο είναι πως στο άρθρο του Κρούγκμαν αν πάτε στα σχόλια θα δείτε την πλειονότητα του κόσμου (πολίτες χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία) να συμφωνεί μαζί του.

 
At 6/10/2011 05:35:00 μ.μ., Blogger ΑΦ said...

Εννοείται ότι το να είσαι πλούσιος και να φοροδιαφεύγεις είναι απαραδέκτο, και το κράτος οφείλει να είναι διπλά και τριπλά αυστηρότερο σε αυτό.

Λεπτομέρειες για το απόρρητο και τι ρόλο παίζει στη φοροδιαφυγή και κατά πόσο βοηθάει στην ανάπτυξη ή στην ληστεία ειλικρινά δεν γνωρίζω. Ακόμα και αυτά τα λεφτά σε κάποιες εταιρείς βγήκαν και μέσω κάποιων νόμιμων συναλλαγών και θα έχουν φορολογηθεί κανονικά βάσει των εθνικών νομοθεσιών. Θα μου πεις ότι για να τα βγάζουν έξω οπωσδήποτε κάτι θα γλυτώνουν. Αν από την άλλη ήταν τόσο απλό και προσοδοφόρο φαντάζομαι σε χώρες με υψηλή φορολογία όπως η Δανία και η Γερμανία δεν θα υπήρχε ούτε ένα ευρώ κατάθεσης από πλουσίους. Δεν ξέρω στην τελική αν θα ήταν το καλύτερο για όλους μας μια παγκόσμια απαγόρευση των φορολογικών παραδείσων και του απορρήτου των καταθέσεων ή μια γενικά χαμηλότερη φορολογία σε παγκόσμιο επίπεδο, ναι ακόμα και για τους πλούσιους. Ναι ακόμα και για αυτούς θεωρώ ότι ένας συντελεστής της τάξης του 40% είναι στα όρια της κρατικής ληστείας.

Διακρίνω όμως και μια δόση λαϊκισμού στο συγκεκριμένο θέμα, αφού τα 600 δις έγιναν κάπου 150 στη πορεία και επειδή θεωρούμε πως ότι βρίσκεται σαν συνάλλαγμα έξω είναι 100% αφορολόγητο κάτι που δεν συμβαίνει. Ειδικότερα για τα ποστ σου, παρουσιάζεις ένα άρθρο που αφορά τα εξωτικά φορολογικά κόλπα μιας ειδικής κατηγορίας ultra υπερπλουσίων της Αμερικής που συνδέεται με το τι μπορούν να αποφύγουν οι περισσότεροι Έλληνες πλούσιοι, παρότι η οικονομική διαφορά σε τάξεις μεγέθους με τους πρώτους είναι μεγαλύτερη από ότι η δική σου και η δική μου με ένα φτωχό Μπαγκλαντεσιανό. Δεν ξέρω, πιθανώς να ισχύει αυτό που λες και ένας πλούσιος Έλληνας να καταφέρνει να φορολογηθεί με μικρότερους συντελεστές από ένας φτωχός. Αυτό που ξεκαθαρίζω όμως σαφώς από την πλευρά μου είναι ότι δεν θεωρώ έναν συνεπή πλούσιο ως εξορισμού κλέφτη, επειδή έτσι και αλλιώς ο καπιταλισμός είναι κλοπή.

Τέλος επειδή θα ήταν πολύ κουραστικό για όλους να κατεβάζω κάθε φορά μανιφέστο, διατηρώ το δικαίωμα να λειτουργώ εξισορροπητικά σε αυτά που διαβάζω, όπως κάνεις και εσύ :)

ΥΓ Τα τεκμήρια διαβίωσης δεν είναι ήδη ενσωματωμένα στο φορολογικό μας σύστημα;

 
At 6/10/2011 05:51:00 μ.μ., Anonymous Michael said...

Επιτρέψτε μου να προσθέσω στα περί Κρούγκμαν ένα βιτριολικό ποστ του ιδιού στο blog του, που σχολιάζει το πως ο Τρισέ αποκαλούσε πρώτυπο την Ιρλανδία το 2004.

http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/06/10/the-economic-consequences-of-mr-trichet/

Και τότε είχε δίκιο και τώρα. Γίνεται;

 
At 6/10/2011 06:43:00 μ.μ., Anonymous ομνιασουντκομμουνια said...

http://www.lrb.co.uk/v33/n08/david-runciman/didnt-they-notice

 
At 6/10/2011 08:42:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

324: o αριθμός των "νοικοκυριών" στα βόρεια προάστια που δήλωσαν το 2009 στη φορολογική τους δήλωση ότι διαθέτουν πισίνα...
16,974:ο πραγματικός αριθμός "νοικοκυριών" με πισίνα που καταγράφηκε στα βόρεια προάστια με δορυφορική φωτογράφηση...

Ουδέν άλλο σχόλιον...

 
At 6/10/2011 09:00:00 μ.μ., Anonymous Χρήστος said...

"Τα τεκμήρια διαβίωσης δεν είναι ήδη ενσωματωμένα στο φορολογικό μας σύστημα;"

Σαφώς! Και διασταυρώσεις στοιχείων προβλέπονται, αλλά τόσα χρόνια την ίδια καραμέλα ακούμε, για πλούσιους που δηλώνουν ελάχιστα...

Oldboy, επισημαινεις, και πολυ σωστά, την μείζονα αιτία του προβλήματος της φορολογίας, που είναι η οφσορ και οι τράπεζες, στις οποίες τα κράτη επιτρέπουν να πουλάνε κανονικά υπηρεσίες φοροδιαφυγής.

Άλλωστε και τα μεγαλύτερα και κατά τεκμήριο σοβαρότερα κράτη, όπως και η ΕΕ, προσπαθούν συνεχώς, με πιέσεις και διαπραγματεύσεις, να περιορίσουν το απόρρητο και τη δράση των οφσορ.

Στην Ελλάδα, όμως, που οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής είναι κραυγαλέες, το απόρρητο είναι έλασσον ζήτημα. Είδαμε, εξάλλου, ότι, π.χ., στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου, όπου υπήρξε η βούληση, δεν χρειάστηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν οι σχέσεις και τα πρόσωπα πίσω από τις οφσορ και τους λογαριασμούς, ακόμη και στην Ελβετία...

 
At 6/11/2011 01:28:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Καλησπέρα φίλε. Σε ψάχνω στο gazzetta αλλά δε βρίσκω τη στήλη σου. Τι έγινε; Σε κόψανε; Αν θες απαντάς.

 
At 6/11/2011 01:37:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Όχι ακριβώς. Δεν τα βρήκαμε στο οικονομικό, οπότε σταμάτησε η συνεργασία.

 
At 6/11/2011 09:58:00 π.μ., Anonymous Lex Luthor said...

Δεν ξέρω αν ο φορολογικός μηχανισμος φτάσει ποτέ σε door to door επιδρομες στην Εκάλη. Ετσι ομως όπως αυξάνονται οι ανισότητες πολύ φοβάμαι οτί σύντομα θα υπάρξει door to door επιδρομή οχλου στην Εκάλη. Βλέπω και κάτι καράφλες σαν αυτή του Μπάμπη να ανοίγουν. Οχι, δεν τα επικροτω, τα προβλέπω.

 
At 6/11/2011 03:52:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

...Αυτο το παγκόσμιο ταμπου που αναφερες είναι προσωπικά για μένα όλη η ταπακιέρα...μηπως το πρωτο πράγμα που θα πρεπε να ζητησουν οι...αγανακτισμένοι είναι αυτό;;; Δηλ καταργηση των φορολογικών παραδείσων παγκοσμίως και 2) καταργηση του σόρτινγκ ειδικά όταν προκειται για είδη πρωτης αναγκης, σταρι, ζάχαρη κλπ...Εμένα γιατι μου φαίνεται σαν ...αυτονόητο;;; είμαι τόσο αλλού, είναι τόσο ουτοπικο;;; ...μα αν κανένας δεν τολμά να αρθρώσει λόγο και να το αμφισβητήσει υπάρχει έστω και μια στο εκατομμυριο κάτι να γίνει;;;...Φανταζεσαι πως θα ακουγόταν σε παγκόσμια κλίμακα ένα τέτοιο αίτημα σαν πρώτο από όλα όμως, από 'ολους τους 'αγανακτισμένους'...παγκοσμίως...και φυσικά εν μια νυκτι κυριολεκτικά θα εξαφανίζονταν όλα τα δημόσια ελλειματα από τους φόρους...είναι αυτο που έλεγε ο Μαρκούζε: "βρισκόμαστε μπροστά σε μια απ’ τίς θλιβερότερες πλευρές τής αναπτυγμένης βιομηχανικής κοινωνίας : τόν ορθολογιστικό χαρακτήρα τής ανορθολογικότητάς της" που σημερα πλέον με το χρηματοπιστωτικό έχει ξεφύγει...γιαυτο η Δύση ακόμα αναζητα τον Ορθό Λόγο. Αφου όλοι δεν ξερουν πια πως στις οφ σορ ξεπλένεται χρήμα από παρανομες δραστηριότητες από ντρακς όπλα πορνεία μέχρι τα ακίνητα του Βουλγαράκη...Θυμάστε πόσο καιρό του πήρε να καταλάβει τί πραγματικά έλεγε...μιλούσε σαν χριστιανός που του αμφισβητήσανε την Δευτερα Παρουσία...Γιατι ακριβώς ο καπιταλισμός μόνο ως θρησκεία μπορεί να θεαθεί με ταλιμπανέους πιστους ιερείς κι αρχιερείς...Φτασαμε δηλ το αυτονόητο να το συζηταμε και να το διαπραγματευόμαστε αφού πολύ ...διαφημιση που έχει διαστρεψει σημαινον και σημαινόμενο...έτσι τα ισπανικά στριτ πάρτυ αυτοεκλήθησαν...'επανασταση' αφου τέτοια μπορεί να ειναι το νέο μοντελο της Αλφα Ρομεο..πχ...και πάει λέγοντας...γιαυτο και σε προηγούμενα σχόλια μου σχετικά με τους αγανακτισμένους ...αγαναχτούσα αφού πρώτα σκέφθηκαν την απευθειας μεσω ιντερνετ κάλυψη και μετα ...διαβουλεύθηκαν για τα αιτήματα και γιαυτό βέβαια...απεχώρησαν ως 24 αουερς πάρτυ πιπολ...για τους καναπέδες τους στην ...Ισπανία...Και μια πληροφορία: ξερετε οτι η Ισπανία είναι η πρώτη σε φόνους συζύγων στην Ευρωπη;;; θύτες οι αντρες φυσικα...έτσι...ούτε στριτ πάρτυ κάνεις..λέω εγω τώρα...γιατί η σημειολογια της παθολογίας είναι ενδεικτικη της κοινωνικής και οντολογικής κρισης...Ας δουμε λοιπόν πως η Ηττα είναι να συζηταμε το αυτονόητο...Και κλεινω πάλι με μαρκούζε: "ο βάλτερ μπένγιαμιν βάζει κάπου μαρτυρίες από τίς μέρες τής παρισινής κομμούνας : πως σ’ όλες τίς γειτονιές τού παρισιού άνθρωποι πυροβολούσαν τά ρολόγια πάνω στα κωδωνοστάσια τών εκκλησιών ή τίς στέγες τών ανακτόρων ή αλλού, εκφράζοντας μ’ αυτόν τόν τρόπο συνειδητά ή και μισοσυνείδητα τήν ανάγκη που ένιωθαν ο χρόνος κατά κάποιον τρόπο να σταματήσει : πως εκείνο τουλάχιστον τό κυρίαρχο, τό κατεστημένο συνεχές τού χρόνου έπρεπε να διακοπεί, κι ένας νέου είδους χρόνος να ξεκινήσει – θέλοντας έτσι να τονίσουν με κάθε τρόπο τήν ποιοτική διαφορά και τήν ολοκληρωτική ρήξη που έπρεπε να υπάρξει ανάμεσα στην παλιά κοινωνία και τήν καινούργια…" Ευχαριστώ για την Φιλοξενια!

 
At 6/11/2011 04:54:00 μ.μ., Blogger celin said...

"καταργηση των φορολογικών παραδείσων παγκοσμίως και 2) καταργηση του σόρτινγκ ειδικά όταν προκειται για είδη πρωτης αναγκης, σταρι, ζάχαρη κλπ"

Ωραιο σχολιο το σχολιο του 3.52, ωραιο και σωστο. Τα αυτονοητα καθιστανται απαγορευμενα. Για αυτο και πιστευω οτι αυτο εδω το κωλοσυστημα δε σηκωνει βελτιωσεις ουτε μερεμετια. Δε σηκωνει γιατι εχει δομηθει πανω στην υπερεκμεταλλευση και την υπερσυσσωρευση, εχοντας ξεφυγει χιλιομετρα μακρυα απο την "απλη" εκμεταλλευση και την "απλη" συσσωρευση υπερκερδων.

Ειναι ενας Γορδιος Δεσμος που μονο με ξιφος μπορει να λυθει, οχι με γυμνα χερια.

 
At 6/11/2011 06:55:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

...όσο για τον κόκκινο Ντάνυ ... μόρφωμα...μόνο και μονο που ήγειται κόμματος που ...αυτοαποκαλειται 'οικολογικό'. Αποδεχονται δηλ όπως όλα τα μορφωματα του συναφιού τους τον διαχωρισμό μεταξυ Φύσης -κουλτούρας.(Descola: par dela nature et culture). Οσο για τις πολιτικές του θέσεις ας μην ξεχνάμε τα ντελίρια μπουρδολογίας περί πράσινης αειφόρου αναπτυξης λες και δεν βλέπει πως το πρόβλημα είναι σε όρους κενούς: Ανάπτυξη (Rist: Developpement, une croyance occidentale)δηλ θρησκευτικούς σχεδόν μεταφυσικούς...κι αν ήταν τόσο 'μαγκας' που είναι τσάμπα του είδους...γιατι δεν το προτεινει αυτό και για τις δυο του πατριδες Γαλλία-Γερμανία;;; ή ακόμα και για όλο τον κόσμο...;;; ...λέω τωρα εγω...όσο για τα καθεστωτικά καναλια...τι να πω ρε παιδια, αν δεν καταλάβουμε πως αν δεν σιωπήσουν, γενικότερα δηλ τηλεόραση-διαφημιση δεν προκειται να υπάρξει συλλογικότητα...κι εσεις που λέτε για το ιντερνετ, πόσοι πιστευετε πως ενημερωνονται από εκει; υπάρχει μεγαλη και ικανη να διαμορφωνει τα πραγματα μεριδα που τους ακούει και τους βλέπει, και μιλάω και για νεους και για πιο ηλικιωμένους...Κι ενα τελευταίο: θυμαστε τον Ζολώτα επί οικουμενικής που ειχε πει για ΑΦΜ στους πελάτες των σκυλάδικων και όχι μόνο...τρελά πόθεν εσχες...

 
At 6/12/2011 02:29:00 μ.μ., Blogger Ξενικός said...

σε έκτακτη ανάγκη δεν βρισκόμαστε ;
σε πόλεμο, μάλιστα, δεν λένε μερικοί ;
το λοιπόν, από που κι ως που να ισχύει το απόρρητο των καταθέσεων ;
Ξενικός

 
At 6/12/2011 03:46:00 μ.μ., Anonymous Συμεών said...

Δηλ. τώρα δαιμονοποιούμε το τραπεζικό απόρρητο, αφού έχουμε δαιμονοποιήσει και ενοχοποιήσει τη Βουλή,το πολιτικό σύστημα ,το καπιταλιστικό σύστημα κ.ο.κ.;;;Αλλά , να μείνω στο θέμα μας : φανταζεστε τις συνέπειες για τον οποιοδήποτε πολίτη με καταθέσεις στην τράπεζα , σε περίπτωση που δεν ίσχυε το τραπεζικό απόρρητο ;Σε περίπτωση δηλ. που ο οποιοσδήποτε τρίτος συναλλασσόμενος με τον δικαιούχο καταθέσεων είχε ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αυτές ;Διανοείστε , πόσο βίαιο περιορισμό θα υφίστατο η συναλλακτική του ελευθερία και , σε τελική ανάλυση, η ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητάς του , αφού όλοι οι τρίτοι συναλλασσόμενοι θα διαμόρφωναν τις συναλλαγές του με αυτόν , με γνώμονα το ύψος των καταθέσεών του ; Από 'κει και πέρα , το απόρρητο αίρεται επί τη βάσει ρητα νομοθετημένων περιπτώσεων . Ισορροπία υπάρχει . Εάν δε εκτιμάται , ότι στην πράξη η νομοθετημένη ισορροπία ανατρέπεται υπέρ της πλουτοκρατίας (;) ή εν πάσει περιπτώσει των εκάστοτε οικονομικά ισχυρών , λύση ΔΕΝ είναι να καταργηθεί το απόρρητο , ΑΛΛΑ να εφαρμοστεί ο νόμος! Όταν πονάει το δόντι, δεν κόβουμε το κεφάλι!

 
At 6/12/2011 08:50:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ποιοί τα έχουμε δαιμονοποιήσει όλα αυτά, Συμεών; Προσωπικά τη Βουλή δεν τη δαιμονοποίησα ποτέ, όσο για το πολιτικό και το καπιταλιστικό σύστημα και τα δύο τις έχουν τις τρυπούλες τους, μην σου πω και τις τρυπάρες τους.
Από εκεί και πέρα εσύ μιλάς για το τραπεζικό απόρρητο που σε προστατεύει από το να ξέρει ο οποιοσδήποτε τρίτος τι χρήματα έχεις και εγώ μιλάω για το απόρρητο που δεν επιτρέπει στο κράτος να ξέρει τι χρήματα έχεις και άρα να σε φορολογήσει και βάσει αυτών. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα λοιπόν.
Από εκεί και πέρα δεν αρνούμαι πως υπάρχει σε κάθε περίπτωση η διάσταση της ατομικής ελευθερίας και της προστασίας της ατομικής σφαίρας, ωστόσο η εντελώς συγκεκριμένη της εκδήλωση θα μπορούσε και θα έπρεπε νομίζω να υποχωρήσει σε μια τέτοια συγκυρία. Όσο για το νόμο, την εφαρμογή του κλπ, καμία αντίρρηση δεν έχω και πώς θα μπορούσα να έχω θεωρητικά. Το θέμα είναι πως στην πράξη δεν λειτουργεί το πράγμα. Και δεν λειτουργεί. Άρα ένας νέος νόμος που θα έλεγε αυτό που λέω θα ήταν κατ' αποτέλεσμα δικαιότερος. Έτσι νομίζω τουλάχιστον. Δεν μας πονάει ένα δόντι αλλά όλο το σώμα εν μέρει και λόγω του δοντιού. Και δεν προτείνω να κόψουμε το κεφάλι, αλλά να αντικαταστήσουμε το συγκεκριμένο δόντι.

 
At 6/12/2011 10:49:00 μ.μ., Anonymous Συμεών said...

Τώρα που διαβάζω την απάντηση σου , σκέφτομαι ότι μάλλον το ύφος μου ήταν αδικαιολόγητα εριστικό .Φίλε ,να με συμπαθάς...

 
At 6/13/2011 01:28:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Απολύτως κανένα πρόβλημα :)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home