Παρασκευή, Μαΐου 14, 2010

Η Μεταμόρφωση

Όταν ένα πρωί η Ελλάδα ξύπνησε από μακάριο ύπνο, βρέθηκε στο κρεβάτι της μεταμορφωμένη σε Οφειλέτη Ομολόγων. Στιγμιαία και μόνο ο ύπνος της είχε ταραχθεί από εφιάλτη στον οποίο είχε δει πως πεθαίνει σαν χώρα, αλλά απτόητη είχε γύρισει αμέσως πλευρό και επιστρέψει στην κανονική ροή του ονειρικού της προγράμματος. Τώρα όμως το πρόγραμμα -που πια το αποκαλούσαν όλοι πάρτι- είχε τελειώσει δίνοντας τη θέση του στην πραγματικότητα, όπως ακριβώς η χώρα Ελλάδα, είχε δώσει τη θέση της σε αυτό το μεταλλαγμένο πράγμα, το σκέτα οικονομικό. Κι αυτό συνέβαινε επειδή η πρώτη ύλη της πραγματικότητας ήταν αριθμοί: αριθμοί συνέθεταν την πραγματικότητα όπως στο «Μatrix». Η Ελλάδα έπρεπε να σηκωθεί από το κρεβάτι της και να βγει στις αγορές να δανειστεί. Προσπάθησε να τις πάρει με το καλό, προσπάθησε να τις πάρει με το κακό, αλλά την ξέρασαν. Έμεσμα των αγορών δεν είχε πλέον δυνατότητα επιλογών. Η κυβέρνησή της είχε κάθε καλή πρόθεση να κυβερνήσει, αλλά έπρεπε να πληρώσει και μισθούς και συντάξεις. Ή θα συμμορφωνόταν ή θα ερχόταν το χάος. Για να μην έρθει το χάος, για να μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, δέχτηκε να κόψει μισθούς και συντάξεις. Ο λαός βγήκε στος δρόμους. Κάποιοι σκοτώθηκαν. Δεν τους σκότωσαν ένστολοι, άρα δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να συνειδητοποιήσουμε ότι η πολιτική τελειώνει εκεί που αρχίζει η οικονομία κι ότι όλα πια είναι οικονομία και γενικότερα αριθμοί. Σημασία έχει να δεχθούμε τις εξής αλήθειες ως αυταπόδεικτες: όλα τα κράτη προικίζονται από τους δανειστές τους με συγκεκριμένα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα έκδοσης ομολόγων, το δικαίωμα έγκαιρης αποπληρωμής τους ή επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους τους, το δικαίωμα εξόδου στις αγορές, το δικαίωμα να κριθούν από τις αγορές. Αλλά όχι και το δικαίωμα να τις κρίνουν και να τις ρυθμίσουν, όπως και οι πολίτες δεν έχουν τελικά δικαίωμα να κρίνουν και να επαναρυθμίσουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Εκτός κι αν θέλουν να έρθει το χάος.
(Lifo, 13.5.10)

57 Comments:

At 5/14/2010 08:12:00 π.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Όσο όμως απέχουμε και περιμένουμε από άλλους να φέρουν την πολιτική εκεί που εμείς θέλουμε, όσο σνομπάρουμε την πολιτική και την κρατάμε στα χέρια λίγων, τόσο θα θριαμβεύουν στο διάλογο εκείνα που δε θέλουμε εμείς.

 
At 5/14/2010 10:02:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εσένα πάντως oldboy οι καφκικές αγορές σε κρίναν και σε επιβράβευσαν :) Άλλος ένας λόγος λοιπόν, να ψάχνω σαν χαζός κάθε Πέμπτη πρωϊ να βρω τη Lifo. Έχω μεγαλώσει με Τσαγκαρουσιάνο εγώ και ξέρω

ΑΦ

 
At 5/14/2010 12:12:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

na pas sto vietnam pare kai ton mixo ton diaplekomeno mazi soy. oyst.

 
At 5/14/2010 12:42:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

old boy, κοστίζει πολύ στο δημοκρατικό σου φρόνημα να στείλεις όντως αυτόν τον τύπο από εκεί που ήρθε;

alexia

 
At 5/14/2010 01:33:00 μ.μ., Blogger Unknown said...

etsi einai paidia. Tsouzei h alitheia alla eite to theloume eite ohi polla perissotera apo’sa tha thelame na paradehtoume kanonizontai apo tis agores kai mas epireazoun ws hwra opws epirezoun kai tis ypoloipes hwres. Auth dystihws gia tous pollous kai eutyhws gia kapoious ligous einai h pragmatikothta. San nohmonta zwa omws kalo tha htan na paroume to mathima mas apo auta pou pathame kai na mathoume kapoia stoiheiwdh pragmata shetika me tous eautous mas -me lypei omws to gegonos oti fainete na ehoume mnimi hrysopsarou shetika me to parelthon kai etsi na vazoume tous eautous mas se favlo kyklo...

 
At 5/14/2010 03:38:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

ΤΟ ΧΑΟΣ, τι ωραία λέξη και τι τρομοκρατική. Ας μας πει κάποιος (δεν το ζητάω από σένα oldboy που το κείμενό σου είναι και πάλι εξαιρετικό) ας μας πει καποιος απ αυτούς που μας απειλούν με το επερχόμενο χάος δύο πράγματα:
1. είναι σίγουρο πως δεν θα έρθει αν συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις των αγορών;
2. τι σημαίνει χάος; ποια ειναι τελος παντων η "εναλλακτική" μας; (για να μην πω η αναπόφευκτη κατάληξή μας)

 
At 5/14/2010 03:39:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

a propo, ωραίο σκίτσο!

 
At 5/14/2010 04:06:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Alexia, κόστιζε στο δημοκρατικό μου φρόνημα παλιά. Και δεν το λέω για να ειρωνευτώ εσένα, αλλά εμένα που παλιά όντως μου κόστιζε να τον σβήνω. Εδώ και πάρα πολύ καιρό τον σβήνω με σχεδόν μηδενικό κόστος. Λέω σχεδόν γιατί πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι.
Απλώς δεν είχα μπει στο ίντερνετ καθόλου σήμερα, για αυτό είχε παραμείνει άσβηστος τόση ώρα.

 
At 5/14/2010 04:29:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Jomarch, χάος θα μπορούσε να σημαίνει έξοδος από την ευρωζώνη και την ΕΕ, αδυναμία δανεισμού, και μείωση του εισοδήματος κατά 50% αντί κατά 20% που υπολογίζεται ότι θα έχουμε τώρα. Αυτό κατέπεκταση θα μπορούσε να σημαίνει πολύ μεγαλύτερες κοινωνικές εντάσεις, σκληρότερες βιαιότητες, αποσταθεροποίηση του πολιτεύματος και την πιθανότητα να μας κάτσει καμια χούντα. Δεν περιμένω να συμφωνήσεις στις απόψεις μου, και μάλλον τα θεωρείς όλα αυτά τρομοκρατικά, απλώς απαντάω σε αυτό που ρωτάς. Και ναι, τίποτα δεν μας εξασφαλίζει ότι με τις τωρινές επιλογές θα τα αποφύγουμε, αλλά πιστεύω ότι περιορίζουμε τις πιθανότητες

ΑΦ

 
At 5/14/2010 04:32:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

AΦ, βασικά κι εγώ ξερασμένος από τις αγορές είμαι, μη νομίζεις :) Στο θέμα αυτό όμως ποτέ δεν μου έφταιξαν οι αγορές ή οποιοσδήποτε άλλος.

 
At 5/14/2010 05:04:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Δείμε, δίκιο έχεις, αλλά όπως το θέτεις υπάρχουν δυο επιλογές: ή εντάσσεται κανείς σε κάποιον προϋπάρχοντα πολιτικό σχηματισμό ή προσπαθεί να ξεκινήσει κάτι από την αρχή, ακόμη και αν δεν πρόκειται για πολιτικό σχηματισμό με τη στενή έννοια. Και οι δύο επιλογές έχουν τεράστια εμπόδια εμπρός τους. Το βασικότερο εμπόδιο όλων όμως είναι κατά τη γνώμη μου το εξής: σε ηθικό, σε θεωρητικό, σε φιλοσοφικό επίπεδο το καλό και το κακό εύκολα ξεχωρίζονται. Θέλω να πω μπορεί μεταξύ μας να διαφωνούμε αλλά πάντως όλοι στο μυαλό μας έχουμε κάτι σαν σωστό και κάτι σαν λάθος. Άπαξ και μπεις είτε έτσι είτε αλλιώς στο χώρο της πολιτικής το σωστό και το λάθος σχετικοποιούνται δυσβάσταχτα πολύ. Οπότε είναι πολύ ευκολότερο να μη θέλει κανείς να γίνει μέρος αυτής της διαδικασίας, είναι πολύ ευκολότερο να κάθεται από τον άμβωνά του και να κατακρίνει τα ηθικά, θεωρητικά και φιλοσοφικά ξεκάθαρα κακά.
Οπότε τελικά οι πιο ευαίσθητοι και πιο ιδεαλιστές εξαρχής και συνειδητά μένουν έξω και ο χώρος αφήνεται στους πολύ πιο ευέλικτους, στους πολύ πιο πραγματιστές.
Και έτσι τελικά όλοι ισορροπούν ευρισκόμενοι εκεί που λαχταρά η ψυχή τους: οι πραγματιστές γύρω από την εξουσία και οι ιδεαλιστές έξω από την εξουσία και μέσα στην ηθική ανωτερότητα της κριτικής.

 
At 5/14/2010 05:10:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Panos Afronaut, καθόλου δεν διαφωνώ για τον φαύλο κύκλο της ελληνικής οικονομίας, αυτό όμως δεν αναιρεί και τον φαύλο κύκλο των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η Ελλάδα στις αγορές είναι μια φούσκα μέσα σε μια άλλη φούσκα. Έσκασε πρώτα η μικρή φούσκα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα σκάσει κάποια στιγμή (αύριο, σε 16 ή σε 36 χρόνια) και η μεγάλη.

 
At 5/14/2010 06:46:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

ΑΦ, όπως το βλέπω εγώ, η χούντα μας έχει κάτσει ήδη. Επιπλέον, με την τρέχουσα "αντι χαοτική" πολιτική, ή πολιτική αναβολής (και όχι αποφυγής) του χάους, ξεπουλιέται η δημοκρατία, η εθνική κυριαρχία, τα εργασιακά δικαιώματα, έναντι πινακίου φακής και αυτό το ξεπούλημα δεν θα συνέβαινε στην περίπτωση του χάους.

Ανήκω σε μια κατηγορία ελλήνων πολιτών που δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο μικρή ή μεγάλη είναι που είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει αυτό το χάος που περιγράφεις δουλεύοντας αμισθί, με σχηματισμούς κοινωνικής αλληλεγγύης και ανταλλακτικό εμπόριο, μην έχοντας στοιχειώδη καταναλωτικά αγαθά όπως αυτοκίνητο, βενζίνη, τηλεόραση κ.α., προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ξεπούλημα. Κατα τα άλλα, όλα τα υπόλοιπα προβλεπόμενα μέτρα όπως καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ταχτοποιηση του δημόσιου τομέα, αναδιάρθρωση του κράτους, κλπ, πρέπει σε κάθε περίπτωση να παρθούν απο μια αξιόπιστη κυβέρνηση που θα μπορουσε να αποτελείται από καθαρά πρόσωπα παλιά και νέα. Επιπλέον, και απαραίτητα, να αναπτυχθεί η παραγωγή κάθε είδους χωρίς τους περιορισμούς που επεβαλε η ΕΕ, για αυξηση της ανταγωνιστικότητας. Ουτοπικό σενάριο; Ισως. Αλλα όταν έρθει το "χαος" κατι θα πρεπει να γίνει, ισως αυτό το ουτοπικό σενάριο, και στο μεταξύ θα χει χαθεί πολύτιμος χρόνος και όλα όσα παραπάνω ανεφερα θα χουν πια ξεπουληθεί...

 
At 5/14/2010 07:56:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Jomarch, το γεγονός και μόνο ότι θεωρείς το αυτοκίνητο είδος πρώτης ανάγκης, ενώ ζεις σε μία χώρα που ουσιαστικά παράγει μόνο ήλιο και εισητήρια αρχαιολογικών χώρων για τουρίστες, αποδεικνύει πόσο έχουν ανέβει οι απαιτήσεις μας. Αν μπεις στον κόπο να κοιτάξεις επίσημα στοιχεία, θα δεις ότι το μέσο ΑΕΠ ανά κάτοικο στην Ελλάδα είχε πλησιάσει "επικίνδυνα" το αντίστοιχο γερμανικό μέγεθος. Οι λόγοι είναι αφενός το γεγονός ότι ζούμε σε προνομιακό οικόπεδο, αφετέρου ότι μέσω επιδοτήσεων και κρατικού δανεισμού κυκλοφόρησε στην Ελλάδα πολύ καταναλωτικό χρήμα. Αποτέλεσμα ήταν η υπεχρέωση του δημοσίου, και η απουσία σοβαρών επενδύσεων. Εξαιτείας αυτών, καθώς επίσης και του γεγονότος ότι το ελληνικό δημόσιο είναι ο νταβατζής των ασφαλιστικών ταμείων και κατέπεκταση των συνταξιούχων δημιουργείται τώρα αυτή τη φοβερή αδικία να κόβεται η σύνταξη του κάθε φουκαρά. Φυσικά, μην περιμένεις να λυπηθώ δημόσιο υπάλληλο, και φαντάζεσαι τους λόγους. Τώρα, από τη στιγμή που κόβεται το δημόσιο χρήμα σε μία αγορά που ήταν εθισμένη σε αυτό, είναι φυσιολογικό να αυξηθεί η φτώχια και η ανεργία.Η ΕΕ και το ΔΝΤ όχι μόνο είναι οι μόνοι που μπορούν να σου παράσχουν βοήθεια, αλλά είναι και οι μόνοι που μπορούν να επιβάλλουν τις μεταρυθμίσεις που περιγράφεις. Και έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν για να εξασφαλίσουν τα λεφτά τους, αφού δάνεισαν σε ένα αναξιόπιστο κράτος που δεν το δάνειζε κανείς με λογικό επιτόκιο. Αυτή όμως η επιβολή μάλλον θα μας βγει σε καλό. Οπότε συμπερασματικά δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη εναλλακτική, μη ουτοπική λύση.


ΑΦ

 
At 5/14/2010 07:57:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 5/14/2010 08:23:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κάνε με διχώς γυρισμό, είσαι ένας αξιολύπητος ψυχάκιας

ΑΦ

 
At 5/14/2010 08:49:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

ΑΦ, μου απαντησες με αναλυση της κρίσης και των αιτίων της, χιλιοειπωμένη και σε γενικές γραμμες σωστή. Οταν έχεις τρία παιδιά και ζεις στην Αθήνα φυσικά και ειναι ειδος πρωτης αναγκης το αυτοκίνητο , που όμως ειμαι ετοιμη να απαρνηθώ. Κατα τα λοιπα, η ουτοπία ίσως γίνει μονόδρομος σε λιγότερο καιρό απ ότι φαντάζεσαι, και τότε εδω θα μαστε να τα λέμε. :)

 
At 5/14/2010 09:32:00 μ.μ., Blogger celin said...

ΑΦ
1)ΧΑΜΗΛΟ το επιτοκιο των 5%?εδω εισαι πολυ λαθος.Με 1,5% οι Γερμανοι τα παιρνουν κ με 5% μας δανειζουν,τοκογλυφοι αισχροι ειναι.Οπως κ οι υπολοιποι εταιροι μας.Ελα,μην αθωωνεις τους Ευρωπαιους τωρα!Που ειναι η οφειλομενη αλληλεγγυη σε μια τοσο κρισιμη φαση?
Σε τι οφειλεται το γερμανικο πλεονασμα?που κανουν τις εξαγωγες τους?Στον ευρωπαικο Νοτο δεν πουλανε τα προιοντα τους,ο οποιος Νοτος,εξαιτιας κ του σκληρου Ευρω,τιγκαρε στα ελλειμματα?
οι τοκογλυφοι οι Γερμανοι δεν ειναι που συντελεσαν στη δημοσιονομικη καταρρευση μας,υπερκοστολογωντας κ διαφθειροντας τους συναλλασσομενους Ελληνες?ποιανου ηταν η ζιμενς?ποιανου ηταν το c4i?ενταξει,οι κυβερνησεις μας ηταν κυβερνησεις Τσολακογλου,
δεν εχουν ευθυνες κ αυτοι που συνεργαζονταν με τους Τσολακογλου?

Ειναι αθωα η Μερκελ,που βλεποντας εναν εταιρο της να καταρρει,πηγε ΤΩΡΑ Κ ΤΟΥ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΠΟΥ ΓΕΡΝΟΥΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΚΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ?

Να κραξουμε ο ενας τον αλλον,ενταξει.Αλλα να μην παραβλεψουμε κ τις ευθυνες των αλλων,να μην αγιοποιουμε τους εκβιαστες κ τοκογλυφους.Κ ολοι αυτοι στην παγκοσμια αγορα,στην οποια ομνυετε οι νεοφιλελευθεροι,δεν ειναι παρα απατεωνες ολκης,οικονομικοι τρομοκρατες.
Δεν το λεει ενας Αριστερος αυτο!Η αμερικανικη επιτροπη κεφαλαιαγορας το λεει!που κατηγγειλε τη goldmann-sachs
[THN OPOIA ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΗ ΕΙΧΑΝ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΗ Κ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ!] ως απατεωνες κ επαγγελματιες της αισχροκερδειας.
Κ θελετε να αφεθουμε σε αυτους τους οικονομικους τρομοκρατες τυπου g/s,τυπου moody's που ακομα κ οι υποτελεις Κυβερνησεις ταποφασισαν να αντιδρασουν?

 
At 5/14/2010 09:38:00 μ.μ., Blogger celin said...

ΑΦ
κ οσον αφορα αυτο που λες οτι θα μας βγει σε καλο
σε 3 χρονια το ελλειμμα θα εχει φτασει τα 450 δις απο τα 320 που ειναι τωρα,η υφεση κ η μειωση του ΑΕΠ θα ειναι εγγυημενη
το ΔΝΤ το ιδιο τα λεει αυτα
κ στη συμφωνια μπηκαν εγγυηση οι κινητες κ ακινητες αξιες της χωρας.
Πρακτικα,αυτο σημαινει οτι οΓΑΠ εκποιησε τη χωρα.
Πως εσυ συμπεραινεις οτι θα μας βγει σε καλο,δεν το καταλαβαινω.
Σε καλο των τραπεζων ναι,των βιομηχανων κ εφοπλιστων ναι.
Σε καλο του λαου,γιατι?

 
At 5/14/2010 10:59:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Celin, δεν μπορώ να ελέγξω όλα τα νούμερα που παραθέτεις. Για παράδειγμα μπορεί ο Κον Μπεντίντ να λέει ότι η Γερμανία δανείζεται με 1,5% το Spiegel λέει ότι δανείζεται με 3%. Για χάρη της συζήτησης δέχομαι τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του επιχειρήματός σου. Θεωρώ ότι κάποιος που παίρνει το ρίσκο να δανείσει τον πιο αναξιόπιστο πιστωτή στην πιάτσα έχει δικαίωμα και να θέσει όρους, και να ζητήσει εγγυήσεις. Αναφέρεις τις απατεωνιές, τις αστοχίες, και τη σκληρότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Φυσικά και υπάρχουν όλα αυτά, αλλά σαν φιλελεύθερος γνωρίζω ότι το ίδιο σύστημα έχει φέρει παγκοσμίως και ανάπτυξη και επενδυτικές ευκαιρίες και μια πρωτοφανή "δημοκρατικότητα". Το ξέρω ότι με το τελευταίο σε κούφανα, αλλά εγώ το θεωρώ πολύ καλό στοιχείο που ο κίνδυνος να χρεωκοπήσει μια μικρή χώρα αναστάτωσε όλο τον πλανήτη και έκανε την ΕΕ να τρέχει χεσμένη να βρει λύση. Το φαντάζεσαι να γινόταν αυτό πριν 20 χρόνια;
Βεβαίως, δεν θεωρώ τους πιστωτές μας αθώους, ο καθένας κοιτάει το συμφέρον του. Ρωτάς γιατί οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν μια πιο ανθρώπινη, πιο ηθική, πιο πολιτική στάση απέναντί μας. Μα ξεχνάς ότι η πολιτική ενοποίηση της ΕΕ (πέρα από τα αλληλοσυγκρουώμενα συμφέροντα μεταξύ των χωρών) πολεμήθηκε με λύσσα, κυρίως από αριστερούς και εθνικιστές ως ένωση στυγνών κεφαλαιοκρατών; Είναι δυνατόν να κυνηγάει ο Ομπάμα την ΕΕ να βρει κοινές πολιτικές λύσεις; Ήταν ή δεν ήταν "προαιώνιο" αίτημα των φιλελευθέρων να επιταχυνθεί η πολιτική ενοποίηση; Το καλό στην όλη υπόθεση, είναι μήπως καταφέρουμε να φτιάξουμε υγιή οικονομία, η οποία θα είναι ευεργετική για όλους όχι μόνο για τους βιομήχανους (και σιγά την βιομηχανία που έχει απομείνει στην Ελλάδα, ακόμα και ο πρόεδρός τους χομπίστας είναι). Η χώρα θα έχει ύφεση, αλλά σύμφωνα με τα προβλεπόμενα θα είναι παροδική. Δεν αποκλείω επαναδιαπραγμάτευση χρέους, αλλά πιστεύω άλλο είναι να πας σε μια τράπεζα να επαναδιαπραγματευτείς το χρέος σου, με κουστουμάκι, στρωμένη δουλίτσα και σοβαρότητα και άλλο με σαγιονάρα, άεργος και μαστουρωμένος όπως δηλαδή είμαστε τώρα.

ΑΦ

 
At 5/14/2010 11:29:00 μ.μ., Blogger celin said...

Ta νουμερα δεν τα λεω εγω,τα 450 δις ελλειμμα σε 3 χρονια,ο Παπακων/νου το εχει πει.Για τα επιτοκια,παλι βεβαιος ειμαι.
Εννοειται οτι οι πιστωτες μας θα κοιταν το συμφερον τους,δε περιμενω σωτηρες απο εξω
Αλλο ομως αυτο κ αλλο,αυτο που στα αληθεια κανουν.Επαναλαμβανω,ειναι αισχροι τοκογλυφοι κ τα πλεονασματα τους απο τα p.i.g.s τα καναν κ απο το σκληρο ευρω,
κ η ελλειψη μας καποιας δημοσιονομικης χαλαροτητας στο Συμφωνο Σταθεροτητας,βοηθαει χωρες οπως η Γερμανια με τη συγκεκριμενη οικονομικη διαρθρωση
κ βλαπτει χωρες τυπου Ελλαδα,Πορτογαλια κτλ

Δε ζηταω να επιδειξουν ανθρωπινη,η ηθικη σταση.Ζηταω να ειναι δικαιη.Ζηταω για μια μονο φορα ο Ελληνας Πρωθυπουργος να διεκδικησε το καλυτερο που μπορει για το λαο του

Κ δεν αθωωνω τις Ελληνικες ευθυνες.Αλλα η παρομοιωση του αεργου,μαστουρωμενου με τις σαγιοναρες,δε νομιζεις οτι ειναι λιγο αστοχη?μπερδευετε πολλοι την αυτοκριτικη με το αυτομαστιγωμα,εδω κ μηνες το γραφω.
ΑΦ,δυσκολευει πολυ το πραγμα.Ξερεις ποσες φορες εχω ευχηθει να κανω εγω λαθος κ ολοι οι θιασωτες των αγορων να αποδειχθουν σωτηριες οι αποψεις τους?

 
At 5/15/2010 12:30:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ωραιος και παλι ο oldboy!

εχει μπερδευτει λιγο το πραμα, και ο celin εχει τα δικια του και ο ΑΦ αλλα δεν μπορουμε να συνενοηθουμε μαλλον γιατι δεν μιλαμε κοινη γλωσσα, ουτε και εμεις ουτε και οι ευρωπαιοι. οταν κατηγορεισαι για τεμπελης λαμογιο ανικανος κτλπ λογικο ειναι να απαντας στον αλλο οτι ειναι απατεωνας και τοκογλυφος. για τον λογο αυτο εκνευριζομαι με το 'επιχειρημα' που αναπαραγεται και εντος ελλαδας 'λαμογια ελληνες τοσα χρονια χαβαλεδιαζατε αλλα οι αγορες ειναι σκληρες και πρεπει τωρα να πληρωσετε', εννοω οτι αν οι αγορες ειναι σκληρες και αδιστακτες το ιδιο θα επρεπε να ειμαστε και εμεις, αφου γνωριζουμε οτι τρεμουν το ντομινο που θα προκαλεσει πιθανη πτωχευση της ελλαδας. να γινουν, βεβαιως, οι αλλαγες που πρεπει στην ελληνικη οικονομια πρωτα για δικο μας καλο αλλα διαπραγματευσου τους ορους καλυτερα ελληνικη κυβερνηση, σου ζητανε να ματωσεις και εσυ κανεις χαρακιρι, γιατι? ειναι 'τυψεις' ? να το μπερδεμα που λεω, καταστασεις που θελουν κοτσια και επαγγελματισμο και κρυο αιμα αντιμετωπιζονται με ορους συναισθηματικους.. δεν υπαρχουν αυτα, οτι εγινε εγινε τοσα χρονια, κακως καλως αλλα εγινε, τωρα πουλα πιο ακριβα το τομαρι σου. περασε το μηνυμα οτι κουφαλες αν πεσω θα σας παρω κατω μαζι μου γι αυτο χαλαρωστε λιγο, οι αλλαγες θα γινουν αλλα δεν θα πιω και το αιμα του κοσμου για παρτη σας..

γιωργος

 
At 5/15/2010 01:02:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Nαι σίγουρα Γιώργο μπορείς να μπλοφάρεις και να πιέσεις αλλά αυτοί παίζανε πόκερ και εμείς ρώσικη ρουλέτα

ΑΦ

 
At 5/15/2010 04:35:00 π.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Τρίβω τα χεράκια μου.

 
At 5/15/2010 09:10:00 π.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Παλιόπαιδο, (ελεύθερη μετάφραση...), δεν είναι μόνο τα κόμματα. Είναι και οι δημοτικές παρατάξεις, είναι και οι κοινωνικές ή τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών. Ξέρεις τι δουλειά πολιτική (με την ευρύτερη κι ενίοτε και με τη στενότερη έννοια) γίνεται σε τοπικές πρωτοβουλίες ή παρατάξεις; Και τούτα είναι εκτός κομμάτων ή πολύ εύκολα διαμορφώνονται-ιδρύονται.

Πέραν τούτων μην ξεχνάς ότι η συμμετοχή υπάρχει και μέσα από κινήσεις πολιτιστικές και συνδικαλιστικές.

 
At 5/15/2010 09:40:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ο φιλος σου διπλα ο ναζι ο διαπλεκομενος ο ανθρωπος με τα 1000 μπλοκ εκεινος που αντεγραψε την γωγου τον λειβαδιτη τον ελυτη εκεινος που ενω ολοι διαβαζαμε ποιηση ποτε δεν ειδαμε τ ονομα του την ποιηση του την παρουσια του καπου αντιθετα τον βρισκουμε παντου σ οποια σελιδα ανοιγει και μας ζαλιζει με τον λιακοπουλο τις παραφυσικες εκδοσεις και γενικα την ολη σαπιλα και την διαπλεκομενη ανησυχια του
εκεινος λοιπον ενοχλειται με την ανωνυμια των σχολιαστων λες και γραφετε επωνυμα εδω περα

πουληστε κι αλλο τ ονοματα μας γιατι ακομα δεν τα διαλυσατε ολα

αντι-ακαδημια-ποιειν
αντι-Μιχος μηνυμα~

 
At 5/15/2010 10:02:00 π.μ., Blogger jomarch said...

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=159240
περι νεοφιλελευθερισμού, για τον ΑΦ.

 
At 5/15/2010 10:52:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αν ο φιλελευθερισμός φταίει ως άλλος Περικλής για όλα τα κακά του κόσμου, τότε φταίει και για όλα τα καλά. Δεν έχει κανείς παρά να δει την αύξηση του βιοτικού επιπέδου του δυτικού κόσμου από την κρίση τής δεκαετίας του 70 και μετά. Όσο για τα 4/5 του πληθυσμού του πλανήτη που υποφέρει εξαιτείας της κρίσης είναι πραγματικά εντελώς ανακριβές. Σε Κίνα, Ινδία και Βραζιλία οι ρυθμοί ανάπτυξης και εξόδου από την φτώχια παραμένουν ισχυρά θετικά αφού την κρίση την πληρώνουν κυρίως οι πλούσιες ΗΠΑ, ΕΕ και οι δορυφόροι τους.

Αν θέλετε τώρα και μια τολμηρή σκέψη, αυτό που αρχίζω να συνειδητοποιώ είναι ότι δεν έφεραν την κρίση οι αστοχίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Φαίνεται να ήταν η αφορμή και να λειτούργησε καταλυτικά, αλλά ως κύρια αιτία νομίζω είναι η αύξηση οικονομικής ισχύος των μεγάλων αναπτυσσόμενων χωρών που προανέφερα, και η μεταφορά της παραγωγικής ισχύος από τη Δύση σε αυτές. Συνεπακόλουθα η Δύση που παρέμεινε το ίδιο καταναλωτική υοερχρεώθηκε, με αποτέλεσμα την οικονομική κρίση. Αλλά (αυξανομένης της παγκόσμιας οικονομίας) η πτώση 10% του εισοδήματος ενός Ευρωπαίου, μπορεί να σημαίνει αύξηση 50% 10 Κινέζων ή 100% 100 Ινδών. Δεν νομίζω ότι αυτό τελικά είναι εντελώς άδικο.


ΑΦ

 
At 5/15/2010 10:57:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σε αυτή τη πιθανολογούμενη μετακίνηση των γεωστρατηγικών-οικονομικών τεκτονικών πλακών εμείς, το πιο παρωχημένο, ευτυχισμένο, ξεχαρβαλωμένο και μη ανταγωνιστικό αλλά υψηλά καταναλωτικό κράτος, βρεθήκαμε ακριβώς στη μέση

ΑΦ

 
At 5/15/2010 11:59:00 π.μ., Anonymous perastikos said...

o mayros gatos afoy san paidi ekaige tis gates sth geitonia toy-etsi toy onomasan to paixnidi-anavathmhse tis ikanothtes toy-spoydase sthn agglia pws thn pshneis thn mpyra oe-oe-oe
epeita egrafe kai kakometefere ta logia allwn

h ekseliksh
George Mixos/ provo-cat
niaoyR

 
At 5/15/2010 12:34:00 μ.μ., Blogger Heracles V. said...

χάος δεν μπορεί να υπάρξει πάρα μόνο φαινομενικά και για λίγες "στιγμές", έτσι και αλλιώς...τα συστήματα έχουν την ικανότητα να αυτορυθμίζονται και να μεταλλάσονται εν ριπή οφθαλμού...η "μη αντίδραση" απλά δίνει στο σύστημα το σήμα ότι δεν υπάρχει ανάγκη μεταλλαξης.

 
At 5/15/2010 02:22:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

heracles λυπαμαι που θα στο πω αλλα ειναι νόμος της φυσικής ότι όλα τα συστήματα τείνουν προς την αταξία (βλέπε: Εντροπία)

 
At 5/15/2010 04:39:00 μ.μ., Blogger Heracles V. said...

δεν θα τα βάλω εγω με τα πορίσματα της φυσικής, αλοίμονο...

παρολαυτα, εσύ προσωπικά, δεν εχεις παρατηρήσει ότι τα συστήματα αυτορυθμίζονται και μεταλλάσονται στιγμιαία ακριβως για να αποφύγουν το χάος ? Καποιοι άτακτοι έλληνες θέλουν να μπουν στη βουλη, καποια μεσα ενημέρωσης δειχνουν την εικόνα, καποιοι επενδυτές πονταρουν στην καταρρευση, καποιοι πανικοβάλλονται και τρέχουν να κάνουν "σχεδια διάσωσης"...ακριβώς για να διατηρήσουν την υπαρχουσα κατασταση πραγμάτων, δηλ να διατηρήσουν το σύστημα. Το ότι το συστημα τεινει προς την αταξία γενικά και αόριστα ειναι κάτ. Το ΧΑΟΣ ωστόσο σημειοδοτεί πλήρη κατάρρευση, διάλυση, "θάνατο" του συστήματος και αυτό δεν ειναι καθόλου ευκολο να συμβεί.

 
At 5/15/2010 05:43:00 μ.μ., Anonymous μανταλενα παριανος-e-e-e said...

ναι καπως ετσι ξυπνησε η ελλαδα απο το lsd τον Αλτερ και το Σταρ.

 
At 5/15/2010 06:17:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

η εντροπία του συστήματος εξηγείται ωραία με παράδειγμα ένα αχλάδι που σαπίζει. το αχλάδι είναι ένα απομονωμένο σύστημα, που τείνει προς την αταξία, δλδ το σάπισμα. Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένο σύστημα, αντίθετα είναι μέρος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αν όμως κάνουμε την παραδοχή του απομονωμένου συστήματος και συνεχίσουμε την παρομοίωση, είναι ένα αχλάδι που εσωτερικά σαπίζει, τώρα έχουν μπει και σκουληκάκια μέσα και το τρώνε, και όσοι προσπαθούν να "διατηρήσουν το σύστημα" βάζουν το αχλάδι στο ψυγείο. Και κάποιοι νεοφιλελεύθεροι ελπίζουν πως έτσι θα σταματήσει το σάπισμα, για να μην πω ότι πιστεύουν πως τα σκουληκάκια είναι εκεί για να εμποδίσουν το σάπισμα. Τι θα συμβεί όμως στο δύστυχο αχλάδι; και μήπως θα πρεπε σαν καλοί νοικοκύρηδες να κόψουμε το αχλάδι, να αφαιρέσουμε το σάπιο μέρος, να εξαφανίσουμε τα σκουληκάκια και να κάνουμε κομπόστα πριν μυρίσει σαπίλα όλο το ψυγείο;

 
At 5/15/2010 07:39:00 μ.μ., Blogger Heracles V. said...

αν κάνεις την παραδοχή του απομονωμένου συστήματος χάνεις την "μεγάλη εικόνα" αυτή δηλ της "αχλαδιάς" που παράγει σάπια αχλάδια...

αν όμως δεν την κάνεις βλέπεις την πραγματική εικόνα, ότι δηλ η ελλάδα - αχλάδι είναι απλά ένα απο τα πολλά σάπια αχλάδια που κρέμονται σε κατάσταση αποσύνθεσης από ένα άρρωστο δέντρο.


όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν δυνατότητες αυτο-ίασης, αλλά βέβαια όλα εξαρτώνται απο το "στάδιο" της ασθένειας..αυτος είναι και ο άγνωστος "παράγοντας Χ"

καλησπέρα σας

 
At 5/15/2010 11:10:00 μ.μ., Anonymous Thrass said...

Ωχ, από τον Κάφκα πήγαμε στη μη γραμμική φυσική.

ΑΦ,

"εγώ το θεωρώ πολύ καλό στοιχείο που ο κίνδυνος να χρεωκοπήσει μια μικρή χώρα αναστάτωσε όλο τον πλανήτη και έκανε την ΕΕ να τρέχει χεσμένη να βρει λύση. Το φαντάζεσαι να γινόταν αυτό πριν 20 χρόνια;"

Η γνώμη μου είναι ότι πριν 30 χρόνια ή θα μάς είχαν φέρει Βασιλιά ή θα μάς είχαν κηρύξει πόλεμο (προαιώνια τακτική προς τις χώρες που χρωστάνε) ή θα είχαν φτιάξει 3-4 βάσεις ακόμα στον ελλαδικό χώρο, όπως ας πούμε είναι η Σούδα. Οπότε συμφωνώ, όπως ήταν αναμενόμενο.

Το πρόβλημά μου αυτήν τη στιγμή είναι ότι η κυβέρνηση φαίνεται να μάς κοροϊδεύει. Τα νέα μέτρα, ας πούμε στις μεταφορές, είναι σούπερ λαμόγιο-friendly. Ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο δεν είμαστε ικανοί να εφαρμόσουμε μερικά μέτρα τής προκοπής. Ελπίζω έστω κι αυτά τα φτηνά υποκατάστατα φιλελευθερισμού να είναι αρκετά για το άμεσο μέλλον τής χώρας. Σύντομα θα ξέρουμε.


Old Boy,

Πραγματικά, πολύ ταιριαστός ο Κάφκα με το θέμα τού κειμένου σου. Νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα με τη δημοκρατία είναι ότι κανείς δεν την αγαπάει. Ούτε εγώ. Εσύ; Σ' αρέσει η ιδέα να αποφασίζεται η ζωή σου κατά πλειοψηφία τού πλήθους;

Απλώς, τη δημοκρατία τη δηλώνουμε για επίσημη γκόμενα επειδή είναι politically correct. Οπότε είναι φυσικό η όλη κατάσταση να έχει οργανωθεί έτσι ώστε η ψήφος να μη φτάνει εκεί που πραγματικά μετράει, δηλαδή στις αγορές. Πραγματικά δεν προβλέπω να αλλάξει αυτό. Ή, αν αλλάξει, θα αντικατασταθεί από κάτι παρεμφερές.

Πάντως το βρίσκω θετικό ότι οι πόλεμοι έχουν αντικατασταθεί ως επί το πλείστον από τούς οικονομικούς πολέμους. Είναι κι αυτό κάτι.

(Δεν είμαι αντι-δημοκρατικός. Φυσικά και δεν έχουμε κάτι καλύτερο να προτείνουμε ως επίσημο σύστημα. Προς το παρόν, τουλάχιστον. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι η δημοκρατία είναι ένα βαθιά γελοίο σύστημα οργάνωσης, που όλοι προσπαθούν να αποφύγουν εντέχνως στην καθημερινότητά τους)

 
At 5/16/2010 08:44:00 π.μ., Blogger jomarch said...

εκτός κι αν ΘΕΛΟΥΝ να έρθει το χάος

 
At 5/17/2010 12:03:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

«Νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα με τη δημοκρατία είναι ότι κανείς δεν την αγαπάει. Ούτε εγώ».
Χαχα. Αν μη τι άλλο είσαι ελευθερόφρων και ελευθερόστομος :)

«Οπότε είναι φυσικό η όλη κατάσταση να έχει οργανωθεί έτσι ώστε η ψήφος να μη φτάνει εκεί που πραγματικά μετράει, δηλαδή στις αγορές».
Τhat's a good point. Aν και δεν ισχύει απόλυτα. Όπως έγραφα και πρόσφατα τίποτα δεν εμποδίζει τις κυβερνήσεις να τις ρυθμίσουν περισσότερο και να τους βάλουν αυστηρότερους κανόνες. Τίποτα εκτός από μια παγκόσμια αντιδημοκρατική ιδεολογία και φυσικά το συμφέρον των ισχυρότερων.

«Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι η δημοκρατία είναι ένα βαθιά γελοίο σύστημα οργάνωσης, που όλοι προσπαθούν να αποφύγουν εντέχνως στην καθημερινότητά τους»
Υπάρχει μια ατάκα στο «Do the Right Thing» που το λευκό αφεντικό δίνει εντολές στον μαύρο υπάλληλο. Κι εκείνος του λέει this is a free country. Kαι το αφεντικό του απαντάει τι free και μαλακίες; This is work. Oπότε ναι, στην καθημερινότητα και δη στον εργασιακό χώρο η δημοκρατία είναι πολύ σχετική έννοια.
Ωστόσο δεν είναι ούτε πολιτικά ορθή έννοια ούτε γελοία σύλληψη. Όσο και αν πάμπολλες φορές πιάνω τον εαυτό μου να σνομπάρει τον τρόπο σκέψης των πολλών, δεν μπορώ παρά την επόμενη στιγμή να σκέφτομαι ότι ο τρόπος σκέψης τους οδηγεί σε κακής ποιότητας δημοκρατία, ότι δηλαδή η λύση δεν είναι η κατάργηση της δημοκρατίας (για να αντικατασταθεί από τι άραγε;) αλλά η αλλαγή του τρόπου σκέψης των πολλών. Εύκολη λύση θα πει κανείς. Οκ, δεν είναι εύκολη.

 
At 5/17/2010 02:12:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

A.Φ., συνήθως έως πάντα όταν διαβάζω αναλύσεις ή σχόλια νεοφιλελεύθερων αργά ή γρήγορα εξοργίζομαι. Οφείλω να πω ότι με τα δικά σου σχόλια αυτό συμβαίνει πολύ σπανίως έως καθόλου, κυρίως γιατί στη βάση των όσων λες δεν διακρίνω ένα διαφορετικό αξιακό σύστημα.
Celin και Jomarch, συμφωνείτε;

 
At 5/17/2010 02:13:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Δείμε, ναι έχεις δίκιο.

 
At 5/17/2010 03:20:00 π.μ., Blogger celin said...

Ναι,εγω συμφωνω οτι ειναι πιο μετριοπαθης αλλα μη νομιζεις,κ αυτος ακουει Αριστερα κ του ανεβαινει το αιμα στο κεφαλι!Αλλα ειναι ωραιος συνομιλητης,κ απο τους λιγους που εχω διαθεση να πιανω κουβεντα μαζι του,με αρκετους απο τους ομοιδεατες του,δεν εχω πια διαθεση για διαλογο

Γιωργο
καλα τα λες

 
At 5/17/2010 08:17:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ίσως να φταίει ότι μικρός ήμουν κομμουνιστής :)

ΑΦ

 
At 5/17/2010 06:54:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

συμφωνώ Oldboy, και ναι, ΑΦ, αν κι εγώ μικρή δεν τα πηγαινα καλά με τους κομμουνιστές...

 
At 5/17/2010 09:40:00 μ.μ., Anonymous Thrass said...

Οld Boy,

"τίποτα δεν εμποδίζει τις κυβερνήσεις να τις ρυθμίσουν περισσότερο και να τους βάλουν αυστηρότερους κανόνες. Τίποτα εκτός από μια παγκόσμια αντιδημοκρατική ιδεολογία και φυσικά το συμφέρον των ισχυρότερων."

Άλλο ένα εμπόδιο είναι ότι οι κυβερνήσεις είναι υπάλληλοι των τραπεζών.

"η λύση δεν είναι η κατάργηση της δημοκρατίας (για να αντικατασταθεί από τι άραγε;) αλλά η αλλαγή του τρόπου σκέψης των πολλών."

Για να αλλάξουν τρόπο σκέψης οι πολλοί, πρέπει οι ικανοί άνθρωποι να ασχοληθούν 100% με την πολιτική. Και να μείνουν οι επιστήμες, οι τέχνες και όλα τα άλλα τα ωραία, με τις δευτεράντζες. Ελπίζω να υπάρξει άλλος τρόπος!

Η δημοκρατία μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο είδος αριστοκρατίας. Όταν το ανθρώπινο είδος θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται ενεργά το DNA. Δεν ξέρω αν το ελπίζω, αλλά μάλλον το προβλέπω.

 
At 5/17/2010 09:42:00 μ.μ., Anonymous Thrass said...

BTW, κι εγώ αριστερός ήμουν πριν από 15 χρόνια. Βρε πώς τα φέρνει η ζωή.

 
At 5/17/2010 10:34:00 μ.μ., Blogger jomarch said...

Ο Thrass δεν το πιασε το υπονοούμενο, :)

 
At 5/17/2010 11:33:00 μ.μ., Anonymous Thrass said...

Μια χαρά το 'πιασα :P

 
At 5/17/2010 11:46:00 μ.μ., Blogger celin said...


Ελπιζω να καταλαβαινεις τωρα οτι ο σταλινισμος με την εννοια της αντιδημοκρατικοτητας κ της διωξης αντιφρονουντων/μη αρεστων/ανθρωπινου φορτιου που περισσευει κ πρεπει να πεταχτει στη θαλασσα,
δεν ειναι τοσο κομματι της ιδεολογιας του ΚΚΕ,
οσο του ακραιου νεοφιλελευθερισμου που αποτυπωνεται στη συγκλιση Παπανδρεου-Καρατζαφερη.
Χαιρομαι που οσα διαβαζω,με επιβεβαιωνουν.
Δε θα χαρω αν η φτωχολογια κ τα μεσοαστικα στρωματα εξακολουθουν να στρουθοκαμηλιζουν κ να εθελοτυφλουν,συμβιβασμενα στη μακαριοτητα τους,αρνουμενα να παραδεχτουν οτι ο πολεμος εχει κηρυχθει.
"Αυτοι δε θα ηταν λυκοι αν εμεις δεν ημασταν προβατα"
Γουιλιαμ Σεξπηρ

 
At 5/18/2010 12:06:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Από ότι φαίνεται υπήρξε κάποιο διάστημα που είμασταν όλοι με τον Κωνσταντόπουλο

Thrass, νομίζω είναι αδύνατο να προβλεφθούν οι προθέσεις των υπερανθρώπων που θα προκύψουν από την γενετική μηχανική

ΑΦ

 
At 5/18/2010 12:12:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Όχι ρε celin σε παρακαλώ, μη με προκαλείς με τέτοια μετά τη σύγκλιση Σαμαρά-Παπαρήγα. Άσε με δεν θέλω καν να συζητήσω τα χάλια του πολιτικού μας συστήματος

ΑΦ

 
At 5/18/2010 12:17:00 π.μ., Blogger celin said...

Kaτι καταλαβα καλα τελικα οταν συνεδεσα τις νιτσεικες θεωριες περι υπερανθρωπου με τον ακρατο νεοφιλελευθερισμο,στη προσπαθεια μου να τον αποδομησω.
Σα λογοτεχνια,το TAΔΕ ΕΦΗ ΖΑΡΑΤΟΥΣΤΡΑ,ειναι αριστουργημα.
Σαν υπερβατολογικη-φιλοσοφικη συλληψη βεβαια που θελει να εφαρμοστει κ στα ανθρωπινα,πασχει λιγο,κ ο εμπνευστης της δυστυχως περασε τα 10 τελευταια χρονια της ζωης του νοσηλευομενος στα σανατορια

 
At 5/18/2010 12:24:00 π.μ., Blogger celin said...

Γιατι,ειπα κατι που δε στεκει?κατι αστοχο?ασε το ΚΚΕ κ το Συριζα,οκ,να δεχτω για χαρη της συζητησης οτι ειναι ανικανοι να κυβερνησουν.
Σου αρεσουν αυτοι που κυβερνουν τωρα?
σου αρεσει το οτι υπαρχουν συμπολιτες μας που θα πεταχτουν σα τα σκυλια στο δρομο για να εξακολουθησει το 3% να τυρανναει το υπολοιπο 97%,να συσσωρευει κερδη κ να εξαθλιωνει τις μαζες?
σου αρεσει η κοροιδια του ΓΑΠ κ τα επικοινωνιακα σοου στη ΝΕΡΑΙΔΑ με τις λιστες κ τα γκρεμισμενα κτιρια που θελουν να περασουν οτι κατεδαφιζονται?

 
At 5/18/2010 09:31:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ε, τώρα βάζεις πολλά στην κουβέντα που με άλλα συμφωνώ και με τα υπόλοιπα έχουμε διαφωνήσει στο παρελθόν. Το σχόλιο μου πήγαινε στις παρά φύσιν συμμαχίες που σχηματίζονται μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, που προσπαθώ να καταλάβω αν αποτελούν απλά προσπάθεια υπερφαλάγγισης του αντιπάλου, ή κρύβουν βαθύτερα κοινά σημεία της πολιτικής τους.

Η γενετική μηχανική, και η προσπάθεια του ανθρώπου να αυτοβελτιωθεί (είτε αποκλείοντας τις γενετικές ασθένεις και προδιαθέσεις για ασθένεις, είτε βελτιώσεις στην εμφάνιση και στην ευφυία) θα είναι μια πραγματικότητα και μια επιλογή ανεξάρτητη αν στο μέλλον έχουμε καπιταλισμό ή σοσιαλισμό, αφού και τα δύο συστήματα έχουν βασικά υλιστική λογική και πιστεύουν στην τεχνολογική πρόοδο.

ΑΦ

 
At 5/18/2010 02:41:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Η δημοκρατία μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο είδος αριστοκρατίας. Όταν το ανθρώπινο είδος θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται ενεργά το DNA. Δεν ξέρω αν το ελπίζω, αλλά μάλλον το προβλέπω».
Μπρρρρ.
Στην δημοκρατία αφιερώνουμε το «Άσε με να κάνω λάθος» του Β. Παπακωνσταντίνου και στην μελλοντική ευγονική αριστοκρατία το «Gattaca» του Άντριου Νίκολ.

 
At 5/18/2010 04:33:00 μ.μ., Blogger celin said...


Καλη η τεχνολογικη προοδος αλλα μη γινουμε κ gattaca που λεει κ ο old boy!
Oσον αφορα τη συγκλιση ΝΔ κ ΚΚΕ, που δειχνει να σε προβληματιζει,κοιταξε,η ΝΔ θα κανει τα παντα για να ξαναπαρει την εξουσια,μεχρι κ συνθηματα της Αριστερας θα οικειοποιηθει,
οπως το ΠΑΣΟΚ,ετσι κ εκεινη,μπορει να φορεσει οσα προσωπεια θες προκειμενου να ξεγελασει τον κοσμο.

Αλλα περαν του επικοινωνιακου,δεν εχουν σχεση τα δυο κομματα[ΝΔ κ ΚΚΕ],ουτε θα μπορουσαν να εχουν.Σιγουρα τα τελευταια χρονια δεν εχουν γινει οι πολυ μεγαλες κοντρες μεταξυ τους αλλα αυτο οφειλεται κυριως στο οτι δεν απευθυνονταν στο ιδιο ακροατηριο.
Ενω οταν το ΚΚΕ κ ο Συν απευθυνονται στο ιδιο περιπου ακροατηριο[Η ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Η ΝΔ Κ ΤΟ ΛΑΟΣ],βλεπεις τι σφαγη γινεται.

Παντως η αληθεια ειναι οτι οταν το ΚΚΕ βλεπει τον ηλιο τον πρασινο μπροστα του αφηνιαζει.

Καταλαβαινω που το πας οταν αναρωτιεσαι για τα βαθυτερα κοινα σημεια των ΝΔ κ ΚΚΕ,απο τη στιγμη που σιγουρα θα θεωρεις εθνικιστη τον Σαμαρα,οποτε μαλλον διαπιστωνεις οτι τους ενωνει ο απομονωτισμος,νομιζω οτι τα εχεις κ τα δυο κομματα αναχρονιστικα κ αντιδραστικα,μιας που καταψηφισαν τα μετρα του ΔΝΤ
Η ΝΔ απο τακτικισμο ψηφισε κατα,μην ανησυχεις,αν βγει κυβερνηση,τη πολιτικη ΔΝΤ θα ακολουθησει!
Εμενα ασε με να ανησυχω

 
At 5/18/2010 07:42:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Καλη η τεχνολογικη προοδος αλλα μη γινουμε κ gattaca που λεει κ ο old boy!"

Επαναλαμβάνω ότι δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε το μέλλον με την ηθική και τις εμπειρίες του παρόντος. Μπορεί η γενετική βελτίωση να εφαρμοστεί σε όλη την ανθρωπότητα και να απογειώσει τις δυνατότητες της. Είναι σαν να προσπαθούσε να κρίνει ο homo erectus, τις δικές μας πολιτικές επιλογές.


"Καταλαβαινω που το πας οταν αναρωτιεσαι για τα βαθυτερα κοινα σημεια των ΝΔ κ ΚΚΕ,απο τη στιγμη που σιγουρα θα θεωρεις εθνικιστη τον Σαμαρα,οποτε μαλλον διαπιστωνεις οτι τους ενωνει ο απομονωτισμος,νομιζω οτι τα εχεις κ τα δυο κομματα αναχρονιστικα κ αντιδραστικα,μιας που καταψηφισαν τα μετρα του ΔΝΤ"

Εξέφρασες θαυμάσια το που το πήγαινα. Πέρα από τις προφανείς ιδεολογικές διαφορές που έχω μαζί του, ο Σαμαράς μου προκαλεί μια βαθύτερη απαισιοδοξία, την αιτία της οποίας δεν μπορώ να προσδιορίσω ακόμα. Άσε με και μένα λοιπόν να ανησυχώ


ΑΦ

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home