Παρασκευή, Μαΐου 07, 2010

Οι αναμνήσεις της αιδούς

Αντιμετωπίζοντας σχεδόν τα πάντα με όρους «εμείς» - «αυτοί», προτιμάμε να ερμηνεύουμε και την πραγματικότητα με αντίστοιχο τρόπο. Έτσι, όπως οι περισσότεροι που ψάχνουν να βρουν τυχόν ευθύνες της Μarfin, το κάνουν για να ξανακαταλήξουν στον Μεγάλο Κακό που έχουν από την αρχή στο μυαλό τους (τον Κεφαλαιοκράτη), αντίστοιχα και οι περισσότεροι που δεν δέχονται καν να μπουν στη σχετική συζήτηση, το κάνουν για μην φύγει στιγμή απ' το προσκήνιο ο Μεγάλος Κακός που έχουν από την αρχή στο δικό τους μυαλό (ο Κουκουλοφόρος): «Κάτω τα χέρια από αυτούς τους νεκρούς. Είναι δικοί μας. Παίξτε τίμια. Τον Κορκονέα τον είπαμε κι εμείς δολοφόνο απ' την αρχή. Πείτε τους κι εσείς δολοφόνους και μην ψάχνετε για άλλοθι».
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος χτίζει τον τελευταίο καιρό στο δημόσιο λόγο του ένα προφίλ που στηρίζεται σε δύο πυλώνες: το χρήμα και το νόμο. Λέει ότι μπορεί να δημιουργεί κέρδη παίζοντας με ανοιχτά χαρτιά και παραμένοντας μακριά από τη κρατικοδίαιτη διαπλοκή των Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών. Δεν χρωστά χάρες στους πολιτικούς, λέει, και για αυτό μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους κυνηγά δικαστικά. «Υπάρχουν νόμοι και θα τους χρησιμοποιήσω για να προστατευθώ από όποιον με διαβάλλει. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα». Στην επιχειρηματολογία του ο πυλώνας του νόμιμου δεν χρησιμοποιείται ως συνώνυμο του ηθικού αλλά ως ασπίδα του. Δεν λέει αφού είμαι νόμιμος είμαι και ηθικός. Λέει είμαι ηθικός επιχειρηματίας και θα χρησιμοποιήσω το νόμο για να προστατευθώ απ΄ τις ανήθικες επιθέσεις. Λέει, τελικά, ότι αν ο κόσμος δεν μπορεί να πιστέψει πια στο μοντέλο του ηθικού και ικανού πολιτικού, μπορεί να πιστέψει σε ένα μοντέλο που δεν έχει δοκιμάσει, στο μοντέλο του ηθικού και ικανού επιχειρηματία.
Η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές, ότι το τραγικό γεγονός δεν ήταν ατύχημα, ούτε αποτέλεσμα μιας κακιάς στιγμής. Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, το κατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας δε διέθετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και των συναλλασσόμενων πολιτών».» Δεν διέθετε ειδικούς άθραυστους υαλοπίνακες στην εξωτερική όψη, που δεν επιτρέπουν την είσοδο εύφλεκτων και βαρέως τύπου αντικειμένων. Δεν διέθετε ικανό σύστημα πυρασφάλειας για την άμεση κατάσβεση των εύφλεκτων υλικών. Δεν διέθετε εναλλακτική έξοδο κινδύνου, ενώ η κεντρική είσοδος του καταστήματος- για άγνωστους λόγους- ήταν κλειδωμένη. Δεν διέθετε προστατευτικά σιδερένια ρολά αποτροπής επιθετικών ενεργειών».» Ομως εκτός από τα παραπάνω, που αποτελούν τις στοιχειώδεις και προβλεπόμενες από το νόμο υποχρεώσεις ασφαλείας, η Διοίκηση της τράπεζας δεν διέθετε ούτε την απαραίτητη προνοητικότητα, αλλά ούτε και την αναγκαία ευαισθησία να δώσει εντολή στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου καταστήματός της να μην εργασθούν σε μια ημέρα γενικής απεργίας.»» Ειδικότερα δε, όταν πρόκειται για ένα κατάστημα που βρίσκεται στην οδό διέλευσης της πορείας των εργαζόμενων, όταν γνώριζε -όπως άλλωστε γνωρίζουν όλες οι τράπεζες- ότι τα καταστήματα των τραπεζών της οδού Σταδίου είναι μόνιμοι στοχοι ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με τους διαδηλωτές εργαζόμενους και το περιεχόμενο των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά βρίσκουν την ευκαιρία να επιδοθούν σε πράξεις βίας και αυθαιρεσίας, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες»
Την ντροπή την έχουμε εύκαιρη για να την εξαπολύουμε, όπως και τις ατάκες περί ηθικών αυτουργών. Ας δεχθούμε λοιπόν, ότι όπως ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη πως καλό θα ήταν να είχε την πρόνοια η Μarfin να προστατεύσει τους εργαζομένους της τις ώρες της πορείας, κάποιος άλλος μπορεί να έχει τη γνώμη πως δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να σταματά να λειτουργεί τα επίφοβα υποκαταστήματα της τράπεζάς του και πως αν οι υπάλληλοί του επιλέγουν -εντός ή εκτός εισαγωγικών- να μην απεργήσουν, αποτελεί δικαίωμά του να συνεχίσει να τα λειτουργεί. Αυτή, όπως και να τη χαρακτηρίσει κανείς από πλευράς ηθικής, είναι μια στάση νόμιμη (ή στη χειρότερη εκδοχή νομιμοφανής, αφού δεν υπάρχουν αποδείξεις πίεσης των υπαλλήλων να πάνε στη δουλειά την μέρα της απεργίας).
Στην υποθετική όμως περίπτωση που ισχύουν οι αιτιάσεις της ΟΤΟΕ για μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας, πρέπει να κάνουμε τον εξής διαχωρισμό:
α) η μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας να συνέβαλε στο αποτέλεσμα των τριών θανάτων.
β) η μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας να μην συνέβαλε στο αποτέλεσμα των τριών θανάτων.
Στην πρώτη υποθετική υποπερίπτωση, είναι απολύτως, μα απολύτως, σαφές, ότι δεν παύουν να είναι «κανίβαλοι» εκείνοι που έκαψαν την τράπεζα, ότι δεν είναι καν λιγότερο κανίβαλοι. Εξίσου κανίβαλοι παραμένουν και δεν παύουν να είναι εκείνοι που με τις δικές τους πράξεις αφαίρεσαν τις τρεις ζωές. Αλλά στην περίπτωση αυτή ισχύει επίσης ότι αν η Μarfin είχε τηρήσει τις νόμιμες υποχρεώσεις της οι τρεις υπάλληλοί της θα ζούσαν, επειδή π.χ. το τζάμι δεν θα είχε σπάσει ή επειδή θα είχε λειτουργήσει η πυρασφάλεια.
Στην δεύτερη υποθετική υποπερίπτωση, το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι το «Γιατί;». Γιατί δεν είχε εκπληρώσει η Marfin τις νόμιμες υποχρεώσεις της; Κόστιζε πολύ; Δεν γινόταν; Ήταν χρονοβόρο; Ό,τι και να ναι, βλέπουμε πως το σχήμα «Τηρώ το νόμο παντού και πάντα και ως εκ τούτου είμαι άτεγκτος κριτής των πάντων» αρχίζει να χωλαίνει. Αρχίζει εξίσου να χωλαίνει το «Εγώ λειτουργώ ανεπίληπτα, παρόλο το ελληνικό πλαίσιο στο οποίο επιβιώνουν όσοι χρησιμοποιούν το συντομότερο δρόμο». Και εδώ πάνω ο καθένας μπορεί να προβάλλει την ιδεολογία του. Άλλος δηλαδή να πει πως παντού και πάντα είναι ακριβώς μια σειρά από τέτοιες παρακάμψεις νόμων και διατάξεων που υποβοηθούν και μεγιστοποιούν τα κέρδη, πως πρόκειται δηλαδή για παρακάμψεις σύμφυτες με τη λειτουργία της αγοράς, κι άλλος να πει ότι σε οποιαδήποτε χώρα που θα λειτουργούσαν οι νόμοι σωστά δεν θα υπήρχε τράπεζα που θα μπορούσε να μην τηρεί στο έπακρο όλες τις νόμιμες προδιαγραφές ασφαλείας, πως πρόκειται δηλαδή για παρακάμψεις απόλυτα χαρακτηριστικές του ελληνικού μοντέλου.
Όπως και να 'χει όμως, η μομφή «Ντροπή!» δεν μπορεί παρά να ηχεί σόλοικα, πάρα πολύ σόλοικα, λειτουργώντας πιθανότατα και αυτεπίστροφα.
Η ζωή όμως συνεχίζεται. Όπως και οι αγώνες συνεχίστηκαν την επόμενη ημέρα κανονικά. Κι η συνεδρίαση της Βουλής συνεχίστηκε κανονικά, χωρίς πολλές - πολλές αναφορές στους θανάτους, αφού τα είπαν για αυτούς χθες, και πρέπει ούτως ή άλλως να δεχθούμε ότι οι θάνατοι είναι πια μέρος του παιχνιδιού και όχι κάτι που μπορεί αληθινά να μας σοκάρει. Διέσχισα όλη την πορεία του ΠΑΜΕ και την βρήκα εντυπωσιακή. Και με παλμό. Είδα μέσα στο πλήθος και δυο γερόντια συγκινημένα που πρόλαβαν να ζήσουν τη δικαίωση, πρόλαβαν το γύρισμα της Ιστορίας, το οποίο πάντα ήξεραν ότι θα ερχόταν με το πλήρωμα του χρόνου. Ωστόσο, αν ποτέ δεν αμφιβάλλεις, σχετική δεν είναι και η χαρά της δικαίωσης; Αν δηλαδή είσαι πιστός, δεν συνεπάγεται και ότι είσαι δικαιωμένος ανεξαρτήτως πραγματικότητας; Με αυτές τις σκέψεις στο κεφάλι και τις φρι πρες στα χέρια, πήρα το μετρό και γύρισα σπίτι. Στις ειδήσεις έλεγαν για τη Ντόρα. Να πούμε εδώ ότι εκτός από τους κουκουέδες ο άλλος μεγάλος δικαιωμένος των ημερών είναι ο Μητσοτάκης. Άπαντες έχουμε εμπεδώσει ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε επειδή δεν εφαρμόσαμε τις πολιτικές του όταν έπρεπε. Έχουμε εμπεδώσει μάλλον ότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν υπήρχαν άλλες εναλλακτικές από αυτές τις συγκεκριμένες πολιτικές. Επειδή δεν μπορούν να είναι όλοι πολιτικά δικαιωμένοι, ο Γιώργος Παπανδρέου βρήκε ιστορική διέξοδο: έβγαλε κάτω και μέτραγε τις εξορίες των προγόνων του. Το παπανδρέικο τις είχε μεγαλύτερες απ΄ όλους. Έξι ο παππούς, δύο ο μπαμπάς, καμία ακόμα ο ίδιος. Οι βουλευτές του εκστασιάστηκαν και χειροκροτούσαν όρθιοι. Τότε ο Γιώργος έβαλε στο λογαριασμό και κάτι κουρτίνες δεξιών που κόστισαν πολύ. Τηλεμάρκετινγκ απ' την ανάποδη. Ο Σαμαράς πάλι -βραχνιασμένος επειδή την προηγούμενη είχε ξελαρυγγιαστεί φωνάζοντας «Να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή»- από προγόνους μια Πηνελόπη Δέλτα είχε και αυτή ανεξόριστη, οπότε άρχισε να ψελλίζει κάτι για μαυράκι και υποβρύχια. Μετά το έριξαν όλοι στη φούντα και σε ένα χόρτο μαγικό. Γουι ολ λιβ ιν ε γιέλοου σαμπμαρίν, γιέλοου σαμπμαρίν. Μέσα στις αναθυμιάσεις ο Γιάννης Δημαράς ζαλισμένος ψήφισε παρών. Στις 21:21 ακριβώς η φωνή της Σίας Κοσιώνη τσίριξε. Διέκοψε τις ντοροσυζητήσεις γιατί έξω από τη Βουλή είχαμε επεισόδια. Η λύτρωση στη φωνή της άγγιζε το λυγμό. Τα επεισόδια της έδωσαν την ευκαιρία να πει ότι αμαύρωναν την πορεία που έτσι μαθαίναμε πως είχε προηγηθεί. Δυστυχώς τα επεισόδια βγήκαν τζούφια και παρά τα φιλότιμα πλάνα μετά από λίγα λεπτά αναγκάστηκε να επιστρέψει στο στούντιο. Νωρίτερα στο Μega ο Τσίμας ρώτησε την Κανέλλη αν τιμά το ΚΚΕ αυτό το μιντιακό αντάρτικο που έκανε στην Ακρόπολη. Η Κανέλλη τον περιέλαβε. Ο Παύλος κατέβασε λίγο το βλέμμα. Είναι αυτή του η σεμνότητα και αυτές οι αναμνήσεις της αιδούς, που φτιάχνουν την αντιστικτική χημεία του με τον Γιάννη Πρετεντέρη.
Αυτά για τώρα. Σε φιλώ.

31 Comments:

At 5/07/2010 07:45:00 π.μ., Blogger Αιθεροβάμων said...

Τελικά όλο και πιο πολύ σιγουρεύομαι ότι στο πρόβλημά μας τελικά είναι ένα και μοναδικό: Η έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή. Είτε πρόκειται για κάποιον που πετάει μια μολότωφ σε ένα κτίριο με ανθρώπους μέσα, είτε πρόκειται για έναν εργοδότη που έχει επιεικώς χεσμένη την ασφάλεια των υπαλλήλων του, είτε πρόκειται για ένα κράτος που ανέχεται και σιγοντάρει κατά το δοκούν και τις δυο παραπάνω συμπεριφορές, είτε πρόκειται για κάποια κοράκια των ΜΜΕ που τρέχουν ξελιγωμένα πίσω από πιασάρικα, "θανατηφόρα" θέματα.

 
At 5/07/2010 10:29:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Είτε πρόκειται για το ΛΑΟΣ που βρίσκει ευκαιρία να ξεθάψει εμφύλιους στο όνομα των νεκρών, είτε πρόκειται για το ΚΚΕ που ανακαλύπτει καπιταλιστικες συνωμοσίες στο όνομα των νεκρών.

ΑΦ

 
At 5/07/2010 10:34:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"καμία ακόμα ο ίδιος"
αναπάντεχα ξεκαρδιστικό

Φίλε, δεν παίζεσαι.

Τελικά αυτοί οι τύποι στη Βουλή, έχουν τις καλύτερες άκρες. Βρίσκουν πάντα το πιο σύρμα σταφ.

Από ένα μπαφιασμένο υποβρύχιο, φιλιά κι από εδώ, ευτυχώς χωρίς καμιά ακόμα αιδώ.

R.

 
At 5/07/2010 11:36:00 π.μ., Blogger mugen said...

Μία παρατήρηση, ο George αναφέρθηκε στους εξόριστους πρόγονούς του θέλοντας να αιτιολογίσει γιατί βρέθηκε - έζησε στο εξωτερικό... Ο λόγος? Από κάτω τον κορόιδευαν για τα εκφραστικά λάθη που έκανε στην ομιλία του... Εννοείται πως αν μιλούσε καλύτερα Ελληνικά όλα θα ήταν καλύτερα για την χώρα...

 
At 5/07/2010 12:01:00 μ.μ., Anonymous Χρήστος said...

"το σχήμα «Τηρώ το νόμο παντού και πάντα και ως εκ τούτου είμαι άτεγκτος κριτής των πάντων» αρχίζει να χωλαίνει"

Κι έτσι ο πρώτος έλληνας μπερλουσκόνι, που προθερμαινόταν για να μπει αλλαγή, αναγκάζεται να επιστρέψει στον πάγκο. Βέβαια, το παιχνίδι μόλις έχει αρχίσει...

 
At 5/07/2010 12:31:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Tα μέτρα πυρασφάλειας αντιστοιχούν σε αντιμετώπιση πυρκαγιάς (ατυχήματος) και όχι εσκεμμένης πυρπόλησης.
Οι δήθεν καταγγελίες εργαζομένου που εμφανίσθηκαν στο διαδίκτυο κάνουν μπαμ από χιλιόμετρο ως πλαστές.
Ο Βγενόπουλος πιθανόν να φέρει, για τους θανάτους, όση ευθύνη φέρει ο ελληνικός λαός για την κρίση, δηλαδή βαριά αμέλεια.
Ο Δόλος βρίσκεται αλλού.

 
At 5/07/2010 12:50:00 μ.μ., Anonymous Χρήστος said...

Τι να σου πω ρε ανώνυμε; ειδικός δεν είμαι περί τα πυροσβεστικά. Εσύ που φαίνεται ότι τα κατέχεις, πάνε πες τα στον Βγενόπουλο να μη στενοχωριέται.

 
At 5/07/2010 03:21:00 μ.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Κι όπως είδαμε ανώνυμε τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας για πυρκαγιά (ατύχημα), αλλά επειδή οι φλόγες έγραφαν επάνω "εσκεμμένη πυρπόληση" δεν έπιασαν οι ασκήσεις, ούτε οι πυροσβεστήρες. Κι επειδή οι υπάλληλοι ήξεραν ότι μόνο σε περίπτωση ατυχήματος βγαίνουν από την έξοδο κινδύνου, είπαν να κάτσουν στ' αυγά τους.

Ο κόσμος που ψήφισε και ξαναψήφισε και ξαναματαψήφισε αυτές τις κυβερνήσεις για έναν διορισμό, ο κόσμος που έζησε με ρουσφέτια (μικρά ή μεγάλα) και λαμογιές, δεν ευθύνεται για αμέλεια αλλά για συνέργεια.

Χρήστο, νά' σαι καλά γέλασα και σήμερα.
Και να φανταστείς ότι αυτό το παιδί, ο Βγενόπουλος, ένα πράγμα έχει μόνο στο μυαλό του. Το δικαίωμα στην εργασία των υπαλλήλων του.

Η ιδέα μου είναι ή οι έννοιες έχουν χάσει την έννοια τους; Κι αν το έχουμε ρίξει στον Εμπειρίκο και τον λεκτικό υπερρεαλισμό,ας με ενημερώση κάποιος τρελλάινομαι για αυτόματη γραφή.

 
At 5/07/2010 04:15:00 μ.μ., Blogger celin said...

Ti να πρωτοσχολιασω εδω?καταρχας ο τροπος που τελειωνει το κειμενο ειναι καταπληκτικος,αυτο περι αντιστικτικης χημειας Τσιμα-Πρετεντερη,ηταν ενα γευστικοτατο λεκτικο σοκολατακι-επιδορπιο υστερα απο το κυριως γευμα του κειμενου!!

Απο κει κ περα,οι δολοφονιες στη μαρφιν,εχουν 4 αναγνωσεις,την "αριστερη",τη "δεξια" κ τη "ξυπνιτζιδικη" κ μια ακομη
Η αριστερη αναγνωση γνωστη,οι δολοφονοι ειναι προβοκατορες του Κεφαλαιου η μυστικων δυναμεων,εγχωριων η ξενων
Η δεξια αναγνωση κ αυτη γνωστη,οι δολοφονοι ειναι αναρχικοι που τους παραχαιδεψαμε,φταιει ο Συριζα κ το Παμε,γεννημα θρεμμα τους ειναι οι δολοφονοι,εκτροφειο εγκληματιων κτλ

Υπαρχει κ η ξυπνιτζιδικη αναγνωση
[Με φωνη Γιωργου Γεωργιου]
"Μαγκες,πηρατε χαμπαρι οτι με το που σηκωσε κεφαλι ο Βγενοπουλος,εσπευσαν να τον κοντυνουν?του εστειλαν μηνυμα να κατσει στα αβγα του,στρεφοντας μαλιστα κ τη κοινη γνωμη εναντιον του.Με ενα σμπαρο δυο τριγονια
Κ το λαικο κινημα αποδυναμωσαν κ τις μελλοντικες κινητοποιησεις-διεκδικησεις
κ τους επιδοξους Μπερλουσκονι κατατρομαξαν"

Κ εκει σκαει ο ακομα μεγαλυτερος ξυπνιτζης κ λεει "ποιο κρατος ρε?οι ανταγωνιστες του Βγενοπουλου τον κοντυναν.Ποιον κατηγγειλε ο Βγενο πριν λιγες μερες?ποιον ζητησε απο τη Δικαιοσυνη να καταθεσει ως εκεινος που ειχε τα παρε δωσε με τη Ζιμενς?Ποιος ειναι ο κουμπαρος του Παγκαλου που αλωνιζει στη χωρα παντου,απο εξοπλιστικα κ κινητη τηλεφωνια μεχρι τα παντα?
Ο φοβος κ τρομος των απανταχου Παναθηναικων
Για τον οποιο πολλες ιστοριες εχουν ακουστει"

Κ τωρα ακουω,τι ακριβως λοιπον συνεβη?
Ποτε θα συλληφθουν οι ενοχοι για να αποκαλυφθει η ΑΛΗΘΕΙΑ κ να σταματησουν οι εξυπνακηδες να αναπαραγουν τις ιστοριες τους?καμερες ασφαλειας κατεγραψαν τιποτα?θα τους πιασουνε?
οταν απαγαγουν καναν κεφαλαιοκρατη,σκιζονται κ τους βρισκουν
εδω τι εγινε?κανει τζιζ παιδια?
τον επιδοξο δολοφονο της Κουνεβα,ακομα να τον πιασουν?που ειναι αυτη η ψυχη?
κατι βομβες που πεταγονται σε στεκια μεταναστων?κ αυτες ορφανες ειναι?
σα τις ορφανες βομβες της δεκαετιας του 80?

Λοιπον,
Ο Αλεκος Αλαβανος ειχε πει το 2005 οτι η Κυβερνηση Καραμανλη λειτουργει με ορους Σικελικης Μαφιας.Κ πεσαν πανω του να τον φανε,ολοι οι ιδιοι σιχαμενοι υποκριτες που τωρα βρηκαν πεθαμενον τον Καραμανλη κ πεφτουν πανω του να σκυλευσουν στο πολιτικο του πτωμα
Αυτο που εννοουσε ο Αλαβανος ειναι πως ολες οι Κυβερνησεις στην Ελλαδα λειτουργουν με ορους Σικελικης Μαφιας,την υποθαλπτουν η εστω την ανεχονται
Τωρα κατιπηρε το αυτι μου που ειπε παλι,οτι πρεπει να απαγορευτει στους Παπανδρεου Παπακων/νου να ξαναβγουν απο τη χωρα
Μαλιστα

 
At 5/07/2010 04:58:00 μ.μ., Blogger Unknown said...

Πω πω κολοτούμπες για να μη θίξουμε τους ακροαριστερούς ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ....μώρε δεν φταίνε αυτοί οι ψυχοπαθείς με τις μολωτόφ, ούτε οι συνοδοιπόροι τους που καβλωνούν με το θεαμα μια καμένης τράπεζας, η απλά σφυρίζουν αδιαφορά και εμποδίζουν τα πυροσβεστικά...μώρε ας πάμε πιό βαθιά..το ότι γενήθηκαν αυτά τα παιδιά φταίει...και ειδικότερα ότι γενήθηκαν σε μια κοινωνία αναίσθητων ηλιθίων που που είναι έτοιμοι να δικαιολογήσουν δολοφόνους και παράπλευρες απώλειες - που σαι Μπους να τους καμαρώσεις - αρκεί οι ρόλοι του θύτη και του θύματος να βολέβουν τις στένες ιδεολογικές παρωπίδες που έχουν στα αγύριστα κεφάλια του. ΝΤΡΟΠΗ!

 
At 5/07/2010 05:56:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Celin, ειλικρινά δεν ξέρω αν και ποιος κρύβεται πίσω από τους μολοτωφιστές. Ειλικρινά δεν ξέρω, δεν το λέω για να το παίξω ανοιχτόμυαλος. Και πραγματικά δεν ξέρω αν το γεγονός ότι διαφεύγουν της σύλληψης ή της καταδίκης οφείλεται σε κάποιο σχέδιο ή σε καθαρή ανικανότητα. Ξέρω καλά όμως, πως αν σήμερα η τράπεζα είχε καεί χωρίς να έχουμε θύματα, πολλοί θα μιλάγαν σήμερα για δίκαιη οργή, για ανυπόταχτη νεολαία, για όμορφες καμένες τράπεζες, για δίκαιολογημένη εκδίκηση των εργαζομένων, για αρχή της επανάστασης και διάφορα τέτοια. Πολλοί θα το έλεγαν, οι συντριπτικά περισσότεροι δεν θα το έλεγαν, αλλά και πολλοί από τους τελευταίους θα το ψυθίριζαν ή θα το υπονοούσαν. Είτε αρέσει στην αριστερά, είτε όχι και μιλώντας για τους ιδεολόγους αυτής και όχι για τους επαγγελματίες της που ενδιαφέρονται μόνο για τα κεκτημένα τους, έχουν εγκολπίσει κάτι από το γενικό νεοελληνικό σκότος

ΑΦ

 
At 5/07/2010 06:07:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Old Boy γραφεις όμορφα και για πράγματα που έχουν ενδιαφέρον. Δεν αρκεί πάντα όμως αυτό. Παραθέτεις αυτούσια (και άκριτα) την ανακοίνωση της ΟΤΟΕ και καταπίνεις με τον τρόπο αυτό αμάσητα τις σκόπιμες σαχλαμάρες τους. Πόσες τράπεζες (σε διατηρητέα κτίρια ή μη) έχουν sprinklers και δεύτερες εξόδους και πιστοποιητικά πυρασφαλείας; Πόσοι χώροι εργασίας γενικά; Γνωρίζουν ότι ο νόμος επί του παρόντος δεν το επιβάλλει; Μήπως ειδικά ο Βγενόπουλος (δεν μου είναι συμπαθής) σε σχέση με όλα τα άλλα γουρούνια - αφεντικά όφειλε να πάει πέρα από το νόμο σε μέτρα ασφαλείας για να του επιτρέπεται να ομιλεί; Με αυτήν την θεωρία των αναγκαίων όρων, και η πολιτεία σκότωσε τους 3εργαζόμενους, αφού δεν έχει νομοθετήσει υποχρέωση κατασκευής τραπεζών από πυρίμαχα υλικά, "τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι τράπεζες είναι στόχος...". Βολικό, πολύ βολικό. Τα ίδια είχαν πει και για τους νεκρούς στο Κ. Μαρούσης. Το ίδιο λέει και ο βδελυρός Κούγιας για τον Γρηγορόπουλο, "το προβληματικό πλουσιόπαιδό που αποβλήθηκε από τον Μωραΐτη και έβρισε τους αστυνομικούς στα εξάρχεια προκάλεσε τον θανατό του". ip

 
At 5/07/2010 06:48:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Kωνσταντίνε, θεωρώ ότι το κατ΄εξοχήν πρόβλημα της χώρας είσαι ΕΣΥ. Και εξηγούμαι: στη ζωή κανείς πρέπει να ακούει και την άλλη όψη. Αν έχει διαμορφώσει μια οπτική γωνία για τα πράγματα και προτιμά να ακούει τις απόψεις μόνο όσων συμμερίζονται την ίδια οπτική γωνία, τότε ο κόσμος του είναι περίκλειστος, τότε η οπτική του είναι στενή, τότε τίποτα μα τίποτα καινούριο δεν μπορεί να προκύψει. Οι μισοί θα βλέπουν τον κόσμο έτσι και ό,τι μα ό,τι κι αν γίνεται τα δικά τους θα σκέφτονται και τα δικά τους θα λένε και οι άλλοι μίσοι θα κάνουν ακριβώς το ίδιο από την αντίθετη πλευρά. Και έτσι θα διαιωνίζεται ένας διάλογος κουφών. Και επειδή μεταξύ κουφών δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ αληθινός διάλογος, έρχεται ως αποτέλεσμα η βία.
Δεν ξέρω αν έχεις διαβάσει τα προηγούμενα μου ποστ. Νομίζω ότι έχεις κάνει ξανά σχόλιο πρόσφατα, αλλά μπορεί να κάνω λάθος. Τέλος πάντων δεν είσαι υποχρεωμένος να τα έχεις διαβάσει για να δεις τι πιστεύω. Για να μου κάνεις όμως σχόλιο σε αυτό το ποστ σημαίνει ότι το έχεις διαβάσει.
Και σε ρωτάω: ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΤ;
Απελπίζομαι από τόση τύφλωση φίλε, ειλικρινά.
Απελπίζομαι.

 
At 5/07/2010 07:04:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

ip, αντιγράφω κατά λέξη από το ποστ: «Στην υποθετική όμως περίπτωση που ισχύουν οι αιτιάσεις της ΟΤΟΕ για μη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας». Στην υποθετική. Και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις το συνεχίζω πιο κάτω μιλώντας για πρώτη και δεύτερη υποθετική υποπερίπτωση. Δεν υϊοθέτησα ένα ανώνυμο κείμενο φερόμενης ως εργαζόμενης στη Μαρφίν το οποίο κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο, αντέγραψα αιτιάσεις του επίσημου συνδικαλιστικού φορέα των τραπεζοϋπαλλήλων, εξετάζοντας την υποθετική περίπτωση στην οποία ισχύουν. Από εκεί και πέρα είδα την ΟΤΟΕ να μιλά σαφώς για μη τήρηση προβλεπομένων από τη νομοθεσία μέτρων ασφαλείας και την Μαρφίν να μην της απαντά, μα τι είναι αυτά που λέτε, είμαστε εντελώς νόμιμοι, αλλά να της λέει ότι βιάζεται να κάνει τη δίκη και ότι δεν κατηγορεί επαρκώς τους φονιάδες.
Από εκεί και πέρα αν όντως υπάρχουν προβλεπόμενες νόμιμες υποχρεώσεις ασφαλείας που δεν τηρήθηκαν, αυτό είναι ένα νομικά σημαντικό γεγονός, ενώ αν η πολιτεία δεν έχει νομοθετήσει σχετική υποχρέωση δεν είναι ένα νομικά σημαντικό γεγονός.
Το «βολικό πολύ βολικό» που λες δεν κολλάει. Θα κόλλαγε αν έλεγα εντάξει μια μολότωφ και λίγη βενζίνη έριξαν, μια μαλακία έκαναν δεν είναι φονιάδες, φονιάς είναι αυτός που δεν είχε μεριμνήσει να είχε πυρασφάλεια. Πόσο πιο ξεκάθαρα να γράψω ότι είναι κανίβαλοι ούτως ή άλλως και ότι αυτοί τους σκότωσαν τους ανθρώπους;
Νομίζω ότι το βολικό πολύ βολικό πάει αντίστροφα: ότι αφού τους σκότωσαν οι κανίβαλοι, να μην δούμε αν η τράπεζα είχε τηρήσεις τις νόμιμες υποχρεώσεις της, να μην εξετάσουμε τη σχέση της τήρησης αυτών των υποχρεώσεων με το τελικό αποτέλεσμα.
Τέλος η συγκριση που κάνεις για την επιχειρηματολογία Κούγια για το Γρηγορόπουλο με αδικεί και νομίζω το ξέρεις κι εσύ.

 
At 5/07/2010 07:15:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ανώνυμε των 12:31, λες ότι
«Tα μέτρα πυρασφάλειας αντιστοιχούν σε αντιμετώπιση πυρκαγιάς (ατυχήματος) και όχι εσκεμμένης πυρπόλησης». Αυτό είναι και δεν είναι σωστό. Η διαφοροποίηση δηλαδή έχει μεγάλη σημασία από πλευράς ποινικού και αστικού δικαίου. Άλλα δεδομένα έχουμε όταν υπάρχει εσκεμμένη πυρπόληση και άλλα όταν πρόκειται για ατύχημα. Αλλά δεν είναι νομικά αδιάφορο ακόμη και σε περίπτωση εσκεμμένης πυρπόλησης. Τέλος ανεξάρτητα από τη νομική διάσταση του θέματος, το ποστ μιλά για την ουσιαστική του: ενδεχομένως αν υπήρχε πυρασφάλεια ή άθραυστο τζάμι οι άνθρωποι αυτοί σήμερα να ήταν ακόμα ζωντανοί. Και οι κανίβαλοι να είχαν σκοτώσει άλλους ή να είχε περάσει η μέρα αναίμακτη και να σκότωναν την επόμενη φορά. Έτερον εκάτερον. Αυτό προσπαθώ να πω στο ποστ. Το έτερον εκάτερον. Δεν προσπαθώ να συμψηφίσω, να ωραιοποιήσω, να δείξω επιείκεια στους εμπρηστές.

 
At 5/07/2010 07:25:00 μ.μ., Blogger celin said...

ΑΦ
χωρις καμμια διαθεση συμψηφισμου,μην αμφιβαλλεις οτι ολοι εχουμε εγκολπωσει κατι απο το γενικο νεοελληνικο σκοτος
μακαρι εσυ να αποτελεις εξαιρεση
εγω φοβαμαι οτι δεν αποτελω

 
At 5/07/2010 08:02:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

@ΑΦ
" Ξέρω καλά όμως, πως αν σήμερα η τράπεζα είχε καεί χωρίς να έχουμε θύματα, πολλοί θα μιλάγαν σήμερα για δίκαιη οργή, για ανυπόταχτη νεολαία, για όμορφες καμένες τράπεζες, για δίκαιολογημένη εκδίκηση των εργαζομένων, για αρχή της επανάστασης και διάφορα τέτοια. Πολλοί θα το έλεγαν, οι συντριπτικά περισσότεροι δεν θα το έλεγαν, αλλά και πολλοί από τους τελευταίους θα το ψυθίριζαν ή θα το υπονοούσαν."

Είσαι απόλυτα σωστός
Οποιος μπαίνει και διαβάζει forum και blogs αντιεξουσιαστών και ακροαριστερών, θα έβλεπε ότι αυτό που επεδίωκαν είναι το μπάχαλο για το ξεκίνημα μιας επανάστασης και μιας καθεστωτικής ανατροπής που μόνο αυτοί έχουν στο μυαλό τους.

Παρακινούσαν επίσης για καταστροφές και κάψιμο των τραπεζών που τις έχουν δαιμονοποιήσει μέσα στο ψυχισμό τους.

 
At 5/07/2010 08:07:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τώρα χωρίς να έχω καμιά όρεξη να προκαλέσω, και γνωρίζοντας ότι για πολλούς από εσάς ο συγγραφέας είναι κόκκινο πανί, παραθέτω το παρακάτω link, επειδή διατυπώνει πολύ καλύτερα αυτά που προσπαθώ ανάπηρα να υποστηρίξω.

http://e-rooster.gr/05/2010/2409

ΑΦ

 
At 5/07/2010 08:25:00 μ.μ., Anonymous atonikous said...

@ ΑΦ

Το πιο ενδιαφερον στο λινκ ειναι η ανακοίνωση της ΟΑΚΚΕ που παραθετει στα σχολια ο ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ.

 
At 5/07/2010 08:33:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

atonikous, δεν ξέρω αν μου κάνεις πλάκα ή όχι αλλά πραγματικά η ΟΑΚΚΕ μου θυμίζει τον τρελό του χωριού, που μέσα από την έκστασή του, πετάει κάποιες αλήθειες που δεν μπορεί να συλλάβει φυσιολογικός νους.

ΑΦ

 
At 5/07/2010 08:47:00 μ.μ., Blogger Leo Kastanas said...

old boy.
O κόσμος της αριστεράς και ειδικότερα της εναλλακτικής-αντισυστημικής κλπ, δελιχνει φοβερή ευαισθησία στη βία του κράτους και της ακροδεξιάς και καλά κάνει.
Την ίδια στιγμή δείχνει ανοχή και ενδόμυχα υποστήριξη στη βία του "αναρχισμού" και στη βία που έχει αριστερό προσωπείο. Με βάση αυτην την τάση ο καθένα βρίσκει τόσες ευθύνες και τόσα δίκια όπου αυτός νομίζει. Προσωπικά μάχομαι τη βία, βρίσκεται παντού αλλά τη μάχομαι.
Το αυγό του φιδιού δεν έχει πολιτικό χρώμα

 
At 5/07/2010 08:48:00 μ.μ., Anonymous atonikous said...

Καμμια πλακα, ειναι η δευτερη φορα που με εκπλησσει η ΟΑΚΚΕ. Η πρωτη ηταν αυτη:

http://www.oakke.gr/antifasist_met.htm

 
At 5/07/2010 09:00:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Άστο atonicus μην τα αποκαλύπτεις! Η ΟΑΚΚΕ είναι το κρυφό σκληρό βίτσιο των φιλελευθέρων :-)

ΑΦ

 
At 5/07/2010 09:14:00 μ.μ., Blogger celin said...

σιγα μη δεν ηταν,τοσο κραξιμο που ριχνει στο ΚΚΕ κ δε θα ηταν το κρυφο φετιχ σας??!!!!

 
At 5/08/2010 12:53:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Leo, συμφωνώ με όσα λες.

 
At 5/09/2010 08:26:00 μ.μ., Blogger Unknown said...

έχεις δικιο...ΕΓΩ φταίω, φιλε να σου πω κατι...μεχρι τι τεταρη προσπαθούσα πραγματικά να καταλαβω- ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΩ-, αλλα πλεον ΔΕΝ μπορώ, μα το θεο το να βλέπω χιλιάδες αναλύσεις με 2 γραμμές καταδίκης και 500 με αναλύσεις για τις πιθανές ευθύνες τις τράπεζας, την άδικη κοινωνία κτλ...σορυ άλλα αυτό δεν είναι καταδίκη, το ΜΕΙΖΟΝ δεν είναι οι ευθύνες της τράπεζας, τι νομίζεις, μετοχές έχω και με κόφτει να τις κρύψω...? Το έξοργιστικό έιναι αυτή η διάχυση ευθυνών και κάτι άλλο που που πραγματικά με αηδιάζει και με κάνει να ντέπομαι για τους "ανθρώπους" με τους οποίους ζώ στην ίδια κοινωνία, πέρα απο τη διάχυση ευθυνών και τη σχετικοποίηση, η εικόνα των αμέριμνων διαδηλωτών που σουλατσάρουν αδιάφοροι ένω μπροστά τους συντελείται μια απόπειρα δολοφονίας είναι ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ, και αν δεν σε τρομάσει εσένα κακώς....εμένα με τρομάζει και ντρέπομαι με την αποκτήνωσή μας και με το μυθριδατισμό και την ανοχή μας στη βία...και ύστερα τι μου ζητάς....ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ...? και φαίω και απο πάνω....ε όχι κανένα παιδάκι δεν είμαι...και πραγματικά αυτό που βλέπω είναι μια κοινωνία παρτάκηδων που θα βυθίζεται και ο ένας θα πατώνει τον άλλον για να επιπλέυσει...και ΕΣΥ ΜΟΥ ΖΗΤΑΣ να καταλάβω? ΟΧΙ ΡΕ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΟΛΩΝΩ να μας κοιτάξω στο καθρεύτη και να δω που έχουμε φτάσει ή προς τα που πάμε. Μακαρι να διαψευστώ.
ps. εργαζομαι, και περασα στα πεταχτα το κειμενό σου,όπως και τα σχόλια σου..επίσης, τα περι κωλοτούμπας κτλ δεν πηγαίναν τόσο σε σένα, αλλα περισσότερο σε όλο αυτό το κλίμα που διάβαζα που δεν έδινε δεκάρα για τους νεκρούς, και για τους κύριους υπεύθυνους, καθώς και για την εγκληματική γαιδουρια των διαδηλωτών και αυτό που θεωρούσε μείζον ήταν οι ευθύνες της τράπεζας -εύκολος στόχος...μηπως για να νιώσουν καλύτερα με τη συνείδησή τους αυτοί που εμπόδιζαν τους πυροσβέστες..λεω τώρα εγω...αλήθεια...πως κοιμούντε τα βραδια...?

 
At 5/09/2010 08:41:00 μ.μ., Blogger Unknown said...

και κάτι ακόμα...είμαι πλέον πεπεισμενος ότι η ευασθησία της αριστεράς ως προς τη βία, τους θανάτους και εν γένει στη προστασία και την αξία της ζωής είναι μονόπαντη και εξαρτάται από την τον ποιός έχει το ρόλο του θύτη/θύματος. Για μένα, ο σκοπός έιναι ο άνθρωπος, και με πόναει, είτε όταν σκοτώνει, χρυσαυγίτης μετανάστη, είτε μπάτσος 15χρόνο είτε ακροαριστεροι εργαζόμενους σε τράπεζες. Και στολέω, οι καταδίκες της αριστεράς - και στη βουλή - με 2 λόγια καταδίκης και 3000 λόγια για αναλύσεις περι προβοκάτσιας και περι τραπεζών και περι λαίκού κινήματος που χτυπιέται...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καταδίκες, είναι απλά για τα προσχήματα και για να βγάλουμε την υποχρέωση. Ανθρώπους τέτοιους...ΔΕΝ θέλω να τους καταλάβω, δεν θέλω ουτε να τους ξέρω βασικά.

 
At 5/10/2010 02:10:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Oκ, όπως τα λες τώρα έχεις μεγάλο μέρος δίκιου. Δεν συμφωνώ με όλα όσα λες, αλλά λες και σωστά πράγματα. Παρεμπιπτόντως την μέρα που σκοτώθηκαν οι άνθρωποι έγραψα αυτό: http://old-boy.blogspot.com/2010/05/n.html

 
At 5/10/2010 11:17:00 π.μ., Blogger Sisyfina said...

"Στις 21:21 ακριβώς η φωνή της Σίας Κοσιώνη τσίριξε. Διέκοψε τις ντοροσυζητήσεις γιατί έξω από τη Βουλή είχαμε επεισόδια".

Ακριβώς αυτό ήταν που μου ανέβασε το αίμα στο κεφάλι. Επί 20 λεπτά είχαν ψιλή κουβέντα σαν τις κλώσσες γειτόνισσες στα παράθυρα και δεν είχαν αναφερθεί καν στο συλλαλητήριο!
Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης ΦΤΟΥ σας ρε! Αλήτες.

 
At 5/10/2010 12:06:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Asxeto me ola ta parapano, ta prin kai ta epomena. O Adonis pethane xtes ki ego eimai sti Venetia.
Ithela na sto po gia na xereis pos katelixe i istoria kai na se efxaristiso alli mia fora gia to post sou ekeini tin periodo.

Mariani

 
At 9/24/2010 03:30:00 μ.μ., Anonymous walt said...

Αποδείχτηκε η χωλότητα:http://news247.gr/ellada/to_porisma_epirriptei_eythynes_kai_sth_marfin.545157.html

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home