Παρασκευή, Οκτωβρίου 16, 2009

Μια άλλη εκδοχή της επιτυχίας

Πρώτα εδώ.
Είχα πρόσφατα μια συζήτηση σχετικά με ένα τρίτο πρόσωπο, αν έχει ή δεν έχει κύρος. Στο ένα σκέλος της επαγγελματικής του δραστηριότητας είναι σούπερ, στο άλλο (το τηλεοπτικό) είναι κάπως. Ο συνομιλητής μου μού απαντά πως αυτό το τρίτο πρόσωπο «ψωνίζει Δελούδη έπιπλα από τη δουλειά του = 3000 ευρώ η πολυθρόνα, αυτό δεν το θεωρώ υποτιμητικό, είναι μια άλλη εκδοχή της επιτυχίας». Για να μην είμαι άδικος, συνεχίζει λέγοντάς μου πως το κάπως επαγγελματικό σκέλος έχει όντως ένα τίμημα στη σοβαρότητα αυτού του τρίτου προσώπου. Αλλά αυτό ακριβώς θέλω να πω, ότι προφανώς το ένα δεν αναιρεί το άλλο, προφανώς δεν είναι πια υποτιμητικό να χάνεις σε σοβαρότητα, εάν και εφόσον βγάζεις λεφτά από την έκπτωσή σου. Αντίθετα είναι μια άλλη εκδοχή της επιτυχίας.
Εννοείται λοιπόν ότι το βίντεο με τον Αυτιά είναι ο ορισμός της απόλαυσης, εννοείται ότι η πρώτη αντίδραση (και η δεύτερη και η τρίτη και εις τη νιοστή, έως εξαντλήσεως των αποθεμάτων) θα είναι αυτή της ευφορίας. Ωστόσο, το γεγονός παραμένει ότι ο Γιώργος Αυτιάς δεν είναι καλεσμένος της Αννίτα Πάνια, δεν κάνει εκπομπή μαζί με τον Φίλιππο Καμπούρη, το γεγονός παραμένει πως ο Γιώργος Αυτιάς αύριο θα έχει καλεσμένη την Μπακογιάννη και μεθαύριο τον Σαμαρά -και αυτοί θα πάνε-, μεθαύριο θα κληθεί στην εκπομπή του Χατζηνικολάου και ούτω καθεξής. Το αν όλοι αυτοί είναι πιο σοβαροί, είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Ή ίσως της ίδιας ακριβώς τάξεως, της τηλεοπτικής.
Μπορούμε να γελάσουμε όσο θέλουμε με το βίντεο Αυτιά και να συνεχίσουμε να το απολαμβάνουμε. Αλλά την ίδια στιγμή ας μη σβήσουμε οριστικά και από το πίσω πίσω μέρος του μυαλού μας το γεγονός ότι ο άνθρωπος αυτός παρουσίασε τρεις διαφορετικές μέρες την ίδια συνέντευξη ως καινούρια χωρίς να φοβηθεί ότι θα τον κράξει το λίγο πριν - λίγο μετά το αλτσχάιμερ κοινό του, ότι ο άνθρωπος αυτός συζητούσε με ένα βίντεο κι ότι όλα αυτά τα κάνει γνωρίζοντας πως δεν πρόκειται να πληρώσει κανένα πραγματικό τίμημα, αφού στην τελική δεν πρόκειται για αληθινό καραγκιόζη, αλλά για τηλεοπτικό καραγκιόζη, άρα για επιτυχημένο καραγκιόζη, άρα για πλούσιο καραγκιόζη, άρα για μη καραγκιόζη, για ένα ιδιότυπο τηλεοπτικό διασκεδαστή, για ένα επιτυχημένο τηλεοπτικό διασκεδαστή, για ένα υπερεπιτυχημένο επαγγελματία, που όλο και σε κάποια σχολή δημοσιογραφίας θα διδάσκει.

10 Comments:

At 10/16/2009 08:33:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν μου είναι δυνατό να χαρακτηρίσω την συμπεριφορά του Αυτιά, δηλ. να ψυχολογήσω την συγκεκριμένη επιλογή του όσον αφορά το βίντεο με τον Ψωμιάδη, όμως, είναι γεγονός πως το "έξυπνο" κομμάτι του εγκεφάλου του πόνταρε στο απίστευτα λυπηρό και μεγάλο ποσοστό του Ελληνικού λάου (Έλληνα Ψηφοφόρου(!) αλλιώς..) που έχει μνήμη χρυσόψαρου όσον αφορά όλους αυτούς τους καραγκιόζηδες που στο παρελθόν έχουν "δράσει" παρομοίως και γενικά για ότι συμβαίνει γυρω του.

 
At 10/16/2009 09:00:00 μ.μ., Blogger spiral said...

εγώ πάντως δε γέλασα καθόλου.

αν έχει έστω και μια στάλα ντροπής, θα πρέπει να επιστρέψει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα αύριο το πρωί.

επειδή όμως ΔΕΝ έχει, καλό θα ήταν συνάδελφοί του-μέλη της ΕΣΗΕΑ να τον καλέσουν για να δώσει εξηγήσεις. έλεος πια.

 
At 10/16/2009 11:49:00 μ.μ., Blogger αθεόφοβος said...

Γιατί τα βάλατε όλοι με τον Αυτιά;
Τουλάχιστον αυτός πήρε συνέντευξη από τον Ζορό και έκανε ότι ο Χριστός στον εν Κανά γάμο.
Δεν είναι σαν τους άλλους που έγραφαν ειδησεογραφία για την συνάντηση Καραμανλή-Ερντογκάν που δεν έιχε γίνει !

 
At 10/17/2009 12:09:00 π.μ., Blogger gasireu said...

μήπως επικρατεί σχετική τρικυμία, θα μας πεις σε λίγο και γελοίο τον Clint Mansell γιατί καταδέχτηκε να γράψει για το Silent Hill, έ δεν είναι...

 
At 10/17/2009 06:07:00 π.μ., Blogger FivosV said...

@gasireu what da? και σου χα πει τρία παγάκια όχι δύο! Και το καλαμάκι να είναι για φραπέ, όχι για μιλκ σεικ

 
At 10/17/2009 10:33:00 π.μ., Anonymous simple man said...

Δεν υπάρχει δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Ακόμα και αυτοί που θεωρούνται "σοβαροί" είναι ο φερετζές της γενικής διαπλοκής του χώρου. ΕΣΗΕΑ; Εδώ γελάμε. Αν είναι δυνατόν δημοσιογράφοι να κατέρχονται στις εκλογές ανάδειξης προεδρείου με σημαίες κομμάτων! Μόνο από αυτό καταργείται ο πρώτος κανόνας δεοντολογίας της Δημοσιογραφίας: Να υπηρετείς την Αλήθεια ανεπηρέαστος.

 
At 10/18/2009 12:39:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

O simple man ta eipe ola me liga logia. Oso gia ton karagiozi tin alli triti ton kalei to peitharxiko simvoulio tis esiea pou anoixe fakelo gia tin ypothesi.

Jimmy

 
At 10/18/2009 03:47:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Α, τον θυμάμαι αυτόν τον τύπο.
Κάποτε όταν χαμογελούσε έβαζε το χεράκι του μπροστά να μην φαίνονται τα δόντια του. Προόδευσε, βλέπω.
Μπράβο, μπράβο...

 
At 10/19/2009 09:42:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η γελοιότητα του Αυτιά μετά από αυτό το περιστατικό είναι πια αδιαμφισβήτητη και παρόλα όσα γράφει ο Old Boy (που είναι σωστά) για την κοινωνία μας, που αξιολογεί την επιτυχία ενός δημοσιογράφου ανάλογα με την οικονομική του επιφάνεια και τη δημοσιότητα (θετική ή αρνητική), η γκάφα του είναι τόσο μεγάλη και η υποτίμηση της νοημοσύνης του κοινού τόσο ξεδιάντροπη που ελπίζω να του στοιχήσει εκεί που τον πονάει (στα ποσοστά θεαματικότητας και κατ' επέκταση στα έσοδά του).
Άκουσα και τη θεωρία ότι η επανάληψη της συνέντευξης Ψωμιάδη είχε σαν στόχο τον συνεχή βομβαρδισμό των εγκεφάλων των θεατών (όπως λειτουργούν οι διαφημίσεις) με κάποιες απόψεις. Με προβληματίζει κάτι τέτοιο αλλά δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ.
Η δικαιολογία που διάβασα (στο www.troktiko.gr) ότι είπε ο Αυτιάς ότι κάνανε πλάκα δεν είναι καν άξια σχολίου...

 
At 10/20/2009 12:58:00 π.μ., Blogger vabar said...

Αναρωτιέμαι κάποιες φορές...
Ρε μπας και μου αξίζουν αυτά που παίζει η τηλεόραση?..

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home