Πέμπτη, Απριλίου 30, 2009

Aνδημία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Υγείας έσπευσε να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο έξι, αλλά ήταν πια αργά και η ανδημία γεγονός: κρούσματα αναφέρονταν από κάθε μεριά του πλανήτη και ο αριθμός τους αυξανόταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.
Μια λέξη τριβέλιζε το μυαλό κάθε νέου ασθενούς: αν.
Οι άνθρωποι σταματούσαν να δουλεύουν, σταματούσαν να κάνουν ό,τι έκαναν συνήθως, έπαυαν να θεωρούν δεδομένη την πραγματικότητα που ως τότε ζούσαν και άρχιζαν να εξετάζουν όλες τις υποθετικές τροπές που θα είχε πάρει η ζωή τους αν είχαν κάνει την άλφα ή τη βήτα επιλογή, όλες τις υποθετικές τροπές που θα είχε πάρει η ζωή τους αν δεν είχε μεσολαβήσει η άλφα ή η βήτα συγκυρία. Όσο περισσότερο το εξέταζαν τόσο περισσότερο έχαναν τις σταθερές τους, καθώς καταλάβαιναν ότι όλη η ως τώρα ζωή τους δεν ήταν μια σειρά ανεξαρτήτων μεταξύ τους επιλογών και συγκυριών, αλλά ότι αντίθετα η μία επιλογή ή συγκυρία είχε οδηγήσει στην άλλη κι η άλλη στην επόμενη και ούτω καθεξής, σαν σε δρόμο με άπειρες διασταυρώσεις, όπου από τη στιγμή που έπαιρνες την μία προέκυπε μια σειρά νέων πιθανοτήτων, αποκλείοντας ταυτόχρονα μια σειρά άλλων.
Αν δεν είχαν σπουδάσει αυτό επειδή για τρία μόρια μπήκαν στη μία αντί στην άλλη σχολή, αν δεν είχαν μπει στη σχολή αυτής αλλά της άλλης πόλης, αν δεν είχαν γνωρίσει εκείνους αλλά άλλους συμφοιτητές, αν δεν τους γούσταρε εκείνο αλλά το άλλο πρόσωπο, αν δεν είχε εξελιχθεί έτσι αλλά αλλιώς η πρώτη σχέση τους, αν δεν είχε τύχει να δουν εκείνη αλλά την άλλη αγγελία για δουλειά, αν, αν, αν, το κάθε τι που τους συνέβαινε διαμόρφωνε σε ένα ποσοστό το χαρακτήρα τους και άρα και τις μελλοντικές επιλογές τους.
Ίσως κάποια στιγμή η κατάσταση να μπορούσε να εξομαλυνθεί και τα αποτελέσματα της ανδημίας να μην ήταν αφόρητα τραγικά (με τη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών να κατόρθωναν να ελευθερώσουν το νου τους από τους υποθετικούς μαιάνδρους και να επανέλθουν στα σύγκαλά τους),
αν ο ιός δεν μεταλασσόταν, με αποτέλεσμα να μην αφορά πλέον
τα αν του παρελθόντος,
αλλά και τα αν του μέλλοντος.
Γιατί αν τα παρελθοντικά αν, οσοδήποτε καθοριστικά κι αν ήταν, ήταν πάντως αναπόδραστα, τα μελλοντικά αν βρίσκονταν στο χέρι του κάθε ασθενούς, που έντρομος συνειδητοποιούσε ότι ο δρόμος του ο έως τώρα μπορεί να ήταν αποτέλεσμα διακλάδωσης πάμπολλων αν που πραγματοποιήθηκαν με πάμπολλα αν που δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά ο δρόμος του ο από εδώ και πέρα ήταν ανοιχτός και μη προκαθορισμένος, με νέες υποθετικές διασταυρώσεις δεξιά κι αριστερά.
Τόση ευθύνη, τόση αβεβαιότητα, τόση τυχαιότητα και τόση ελευθερία δεν μπορούσε να αντεχθεί, με αποτέλεσμα όλοι οι ασθενείς να επιλέγουν να τρελαθούν· γι' αυτό και τελικά η νόσος τους ονομάστηκε γρίπη του «μη χείρον».

17 Comments:

At 4/30/2009 01:35:00 π.μ., Blogger Τσαλαπετεινός said...

Τελικά όμως βυθίστηκαν όλοι στο(ν)
Κόλπο των Χοίρων.

 
At 4/30/2009 10:25:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

αυτο το παιχνιδι που κανεις με τις λεξεις το ζηλεύω , εισαι γεννημένος ρε πουστη μου γι αυτο, να βγάζεις ενα γράμμα απο μια ενοχλητική πανδημία και να το κανεις ενα ενδιαφέρον κείμενο.
ζηλεύω ζηλεύω ζηλεύω.
Πόσους τόνους λογοτεχνία εχεις διαβάσει??
d.o.w.

 
At 4/30/2009 10:27:00 π.μ., Blogger kopria said...

Εύγε φίλε. Καταπληκτικό κείμενο και μεστό λόγου και ιδεών...

 
At 4/30/2009 10:33:00 π.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Αγαπητέ Κύριε Χ,
Η συνεισφορά σας στήν ανάπτυξη(πρόοδο)της κριτικής σκέψης της
Μάζας των Ανθρώπων,είναι ουσιαστική
και πολύτιμη.
Εύχομαι να μήν κουραστείτε,να μήν
σιχαθίτε και να συνεχίσεται
ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

 
At 4/30/2009 10:38:00 π.μ., Blogger bananiotis said...

Μη χοιρότερα....

 
At 4/30/2009 10:40:00 π.μ., Anonymous thiv said...

Ωραίο το άρθρο, κατά τις σταθερές συντεταγμένες του ύφους, της ευαισθησίας και του ευφυολογήματός σου.
Μόνο που δεν περίμενα από ένα δεξιό χειριστή του λόγου, σαν και σένα, τέτοια κακοποίηση της γλώσσας: δεν μπορούσε να αντεχθεί, του μη χείρονο σχολαστικός

 
At 4/30/2009 10:43:00 π.μ., Anonymous thiv said...

Eπειδή, εκ παραδρομής, κόλλησε με τα προηγούμενα, το ο σχολαστικός είναι η υπογραφή μου στο προηγούμενο σχόλιο.

 
At 4/30/2009 12:24:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

EXAIRETIKO KEIMENO,MAKARI NA EIXAME KAI PANDHMIA ALLWN TETOIWN

 
At 4/30/2009 12:24:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

EXAIRETIKO KEIMENO,MAKARI NA EIXAME KAI PANDHMIA ALLWN TETOIWN

 
At 4/30/2009 02:48:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

...."αυτο το παιχνιδι που κανεις με τις λεξεις το ζηλεύω , εισαι γεννημένος ρε πουστη μου γι αυτο, να βγάζεις ενα γράμμα απο μια ενοχλητική πανδημία και να το κανεις ενα ενδιαφέρον κείμενο.
ζηλεύω ζηλεύω ζηλεύω.
Πόσους τόνους λογοτεχνία εχεις διαβάσει??
d.o.w."....

Απάντηση στο ερώτημα νομίζω ότι δεν μπορεί (sic) να δοθεί από το παλιόπαιδο, κι ας έχει διαβάσει & δεί πολλά ενδιαφέροντα.

Η συνεχώς αναδεικνυόμενη στα γραφόμενα ικανότητά του, που και τον επιβεβαιώνει πάντα, είναι και φυσική αλλά και κληρονομική.

Συγγνώμη φίλε oldboy για το σχόλιο.
Άριστα τα γραφόμενα σου, όπως πάντα.
Κ.Β.Π.

 
At 4/30/2009 02:55:00 μ.μ., Blogger squarelogic said...

απο τον ευρηματικό τίτλο μέχρι την στιβαρότητα με την οποία κράτησες το νήμα ως το τέλος αξίζεις θαυμασμό!
Όταν θα κάνεις την επιλογή για το Best of δηλώνω υποψηφιότητα για επιμελητής της έκδοσης.

Πέρα απο αστεία,νομίζετε λίγοι παραλύουν μπροστά στην απειρότητα των φαινομενικών επιλογών?
Τη νόσο την έχω περάσει κι εγώ....

 
At 4/30/2009 03:04:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Φίλε Thiv, στο «αντεχθεί» θα επιμείνω κι ας μην είναι τυπικά σωστό. Για τη γρίπη του μη χείρον όμως έχεις δίκιο και ήταν σημαντικό λάθος.
Για να μη χαλάσω το λογοπαίγνιο, το έβαλα εντός εισαγωγικών και πιστεύω ότι το σωσα: γρίπη του «μη χείρον», άρα γρίπη του (ρητού) μη χείρον.

 
At 4/30/2009 03:13:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Σωτήρη, θέλω να πιστεύω ότι ειρωνικά τα γράφεις αυτά.
D.O.W, δυστυχώς έχω διαβάσει λίγη λογοτεχνία. Όχι μηδενική αλλά πάντως συγκριτικά λίγη. Και όσο προφανώς κακό μου έχει κάνει αυτό, έχει πάντως μια παράπλευρη ωφέλεια: συχνά μου έρχεται στο μυαλό μια σκέψη που βρίσκω ενδιαφέρουσα. Και την κάνω ποστ. Αν είχα διαβάσει πολύ το πιθανότερο είναι ότι θα θυμόμουν ότι για αυτήν την ιδέα έχουν γράψει άλλοι και μπορεί να περιοριζόμουν και να μην έγραφα.
Square, οκ, και θα κανονίσουμε να πληρωθείς με ποσοστά των πωλήσεων για να εξασφαλίσεις και το μέλλον σου.

 
At 4/30/2009 03:19:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μην γίνεσαι μετριόφρων οld!!!
Οι λέξεις είναι όπως και οι νότες. Γράφονται και παίζονται συνεχώς.
Η έμπνευση -η σύλληψη και η εναρμόνιση είναι το σπουδαίο! και αυτή φαίνεται πάντα στο αποτέλεσμα (για όσους θέλουν να το δουν βεβαίως).
Κ.Β.Π.

 
At 4/30/2009 03:20:00 μ.μ., Blogger tzonakos said...

AN ασθενήσουμε θα μπεί και ενα Π.

 
At 4/30/2009 08:52:00 μ.μ., Anonymous attackta said...

Old boy....12 points! (στο πνευμα των ημερών που έρχονται..)

 
At 5/31/2009 07:38:00 μ.μ., Anonymous anasthod said...

δεν ξέρω αν το έχουν προσέξει όλοι οι σχολιαστές, τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση βιβλίων ιστορίας στα βιβλιοπωλεία. Πολλοί οι Έλληνες βάσει Καστοριάδη οι οποίοι έχουν γίνει άριστοι τεχνίτες της γραφής κι εξαιρετικοί ερευνητές ντοκουμέντων, ιστορικών ευρυμάτων και γεγονότων.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home