Κυριακή, Απριλίου 12, 2009

Yπάρχει λόγος σοβαρός

Βράδυ Δευτέρας. Στη βουλή ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος ψηφίζουν κατά παρέκκλιση πρώτοι στην ψηφοφορία για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής στην υπόθεση Παυλίδη, επειδή κρίνεται ότι έχουν «σοβαρό λόγο». Ο σοβαρός λόγος ήταν ότι έπρεπε να πάνε στην «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη.
Πέντε βράδια νωρίτερα, αμέσως μετά την ανατροπή του Τοροσίδη, ο σοβαρός λόγος που είχε ο Γιώργος Σαμαράς για να αρπάξει την μπάλα και να εκτελέσει το πέναλτι (κάνοντας τον Ρεχάγκελ να αρχίσει να χτυπιέται σαν δωδεκάχρονος που δεν του κάνει το χατίρι ο μπαμπάς του) ήταν, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, ότι βρισκόταν «σπίτι του» (αφού είναι Ηρακλειώτης).
Χωρίς, φυσικά, να θέλω να συγκρίνω εντελώς ανόμοιες περιπτώσεις (τον τρόπο λειτουργίας του κοινοβουλίου με τον τρόπο λειτουργίας μιας ποδοσφαιρικής ομάδας), βρίσκω πάντως, τηρουμένων όλων των αναλογιών, μια ενδιαφέρουσα αντιστοιχία: και στις δύο περιπτώσεις παρακάμπτεται ένας κανόνας, όπως και στις δύο περιπτώσεις αυτό που με ενοχλεί δεν είναι αυτή καθαυτή η έλλειψη σεβασμού στον κανόνα, αλλά η νοοτροπία που την υπαγορεύει.
Ξεκινώντας από τα παιχνιδέστερα, καθόλου δεν διαφωνώ ότι το ποδόσφαιρο πολύ συχνά παίρνει ζωή από τους ποδοσφαιριστές εκείνους που θα κάνουν το δικό τους μέσα στον αγώνα. Για να πω ένα ακραίο παράδειγμα, μπορεί η κουτουλιά του Ζιντάν να πέταξε κάτω εκτός από τον Ματεράτσι, το συμφέρον των Γάλλων, τον κανονισμό και στο Fair Play, αλλά είναι μια σκηνή που θα φύγει από τη συλλογική μνήμη των -μη Ιταλών- ποδοσφαιρόφιλων πολύ αργότερα από το γεγονός ότι η Ιταλία κατέκτησε το μουντιάλ. Άλλη όμως η φαλάκρα του Ζιζού κι άλλες οι αφέλειες του Γιώργου Σαμαρά, άλλο η αυτοκαστροφή κι άλλο ο βεντετισμός, άλλο το «όλα είναι δρόμος» κι άλλο το «εδώ είναι το σπίτι μου». Γιατί αν είναι το σπίτι του είχε τον τρόπο να το δείξει σκοράροντας λίγο αργότερα στην μεγάλη ευκαιρία που έχασε. Γιατί δεν έχει κατακτήσει ακόμη -ούτε από πλευράς προσφοράς ούτε από πλευράς πολυτιμότητας- το δικαίωμα να παρακούει εντολές. Γιατί έβαλε το σπίτι του πάνω από την ομάδα του. Γιατί ξέχασε ότι διακυβευόταν και το δικό μου σπίτι, η πρόκριση της δικής μου χώρας στο μουντιάλ. Γιατί -όντας έτσι που είναι το ποδοσφαιρικό οικοσύστημα- ο Ζιντάν ήταν ο πρώτος που πλήρωσε τις συνέπειες της οργής του, χάνοντας ένα μουντιάλ που το είχε πάρει μόνος του και μετατρεπόμενος από ιερό τέρας σε αποδιοπομπαίο τράγο, ενώ αν ο Σαμαράς έχανε το πέναλτι, θα τον έκραζαν μεν την επόμενη, αλλά «τι να κάνουμε αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, δεν θα το κρεμάσουμε κιόλας το παιδί». Γιατί ο Ζιντάν κατέστρεψε εκείνο που ο ίδιος είχε σε μεγάλο βαθμό χτίσει, ενώ ο Σαμαράς πήρε στα χέρια του κάτι δεν του ανήκε. Γιατί ο Ζιντάν προκλήθηκε, ενώ ο Σαμαράς απλώς την είδε κάπως.
Μεταφερόμενοι από τα γήπεδα στους θεσμούς, προφανώς και δεν συνιστά κάποιο σοβαρό πρόβλημα της δημοκρατίας, αν η βουλή έδωσε άδεια σε δύο βουλευτές να ψηφίσουν πρώτοι για να πάνε στην τηλεόραση. Προφανώς επίσης σημαντικό τμήμα του κομματικού διαλόγου διεξάγεται και στις τηλεοπτικές εκπομπές (με τον τρόπο εν πάση περιπτώσει που διεξάγεται και με όση καλή θέληση απαιτείται για να του αποδοθεί ο χαρακτηρισμός «διάλογος»). Ο συμβολισμός όμως δεν είναι εντελώς ασήμαντος: αντί να αλλάξει τη συνήθη ροή και λειτουργία της μια τηλεοπτική εκπομπή (π.χ. περιμένοντας τους συγκεκριμένους καλεσμένους να έρθουν αργά ή μεταφερόμενη για την επόμενη ημέρα) αλλάζει το κοινοβούλιο τη συνήθη ροή και λειτουργία του σε μια σημαντική ψηφοφορία.
Η αιτία που έχει χαθεί η μπάλα με αποτέλεσμα την ανισορροπία των εξουσιών είναι –όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε- αναχρονισμοί και αγκυλώσεις που κρατάνε τη βουλή κολλημένη σε μια εποχή προ πολλού συγχωρεμένη. Η τηλεόραση δεν επιβάλλει τους όρους της στη βουλή από μόνη της, αλλά ως όχημα πώλησης διαφημίσεων. Μόλις η βουλή ξεκολλήσει απ’ τα συμπλέγματά της και αποφασίσει να μπει απενοχοποιημένα στο διαφημιστικό παιχνίδι, τότε το δυναμικό κοινό των 15 έως 44 θέλει δεν θέλει θα ξανακομματικοποιηθεί.
(Κείμενο γραμμένο για το «SMS» της «SportDay»)

8 Comments:

At 4/12/2009 10:12:00 μ.μ., Blogger Knoulp said...

Kalitera na teleioneis tin kariera sou opos o Zindan, para opos o Alvertis ston Panathinaiko.
Panta eniothe Algerinos kai den to ekripse pote.Isos o megaliteros pou genithike pote mazi me ton Kami.Den tha mporouse na kanei piso stin prosvoli.

 
At 4/13/2009 03:07:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
ΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΠΕΙΓΟΝ

ΜΙΑ ΑΘΩΑ ΨΥΧΗ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ. Η ΜΑΡΙΑ (http://mariatweety.blogspot.com) ΔΙΝΕΙ ΜΙΑ ΑΝΙΣΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΡΑΤΟ ΝΟΣΟ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ♥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ. ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ. ΕΞΑΛΛΟΥ, ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΩΣΕΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΝΟΗΜΑ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΜΑΣ ΨΥΧΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. ΑΣ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΣ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ!

ΣΠΕΥΣΑΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★

 
At 4/13/2009 08:00:00 μ.μ., Blogger Unknown said...

Μα το βράδυ των Ιμίων ο τότε Υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν σε εκπομπή σε κάποιο κανάλι..

 
At 4/13/2009 08:55:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

τελειο! Γι αυτο το "ολα ειναι δρόμος". Μονο οι αλητικες ψυχές μπορουν να το κανουν αυτο.
και για κατι αλλο στο τέλος αλλα το μυαλο μου ειναι σαν κουνημένο ζελέ και δεν θυμαμαι ασε που δεν σε "πιάνω" και σε όλο το εύρος σου , ρε ολτ μπόι.
καλη μεγάλη βδομάδα ενι γουέι που λεμε και στο αμέρικα.
d.o.w.(θαυμάστρια)

 
At 4/14/2009 02:02:00 μ.μ., Blogger costinho said...

δεν σχολιάζω το ποστ, καθ'ό,τι πάλι γάμησες. ναι, δυστυχώς, αυτό είναι το επίπεδο των αναγνωστών-κλακαδόρων σου, αλλά πως να το κάνουμε, πάλι γάμησες, του δε πόηντ, του δε πόηντ, στρέητ αχέντ, στρέητ ίντου δε κορ.

Μια συμπλήρωση μόνο σε σχόλιό σου από προηγούμενο ποστ που απευθυνόταν σε δικό μου. Όταν πρότεινες μετονομασία του μπλογκ σου σε «Όταν ο Κωνσταντίνος Καβάφης συνάντησε τον Φερνάντο Πεσσόα, πήγαν να δουν τον Γιόσου Σαριέγκι και στον γυρισμό νοίκιασαν κι έναν Μπεν Στίλερ», ξέχασες να αναφέρεις και μια από τις πιο τολμηρές αρετές που κουβαλά το ιστολόγιο ετούτο, οι οποίες ενίοτε αγγίζουν τα όρια του θράσους και της ύβρεως, και πως να μην είναι ύβρις όταν τολμάς και βάζεις στην ίδια πρόταση -και εν προκειμένω το επεκτείνεις και σε παράγραφο και βρίσκεις και επιχειρήματα πανάθεμά σε- τον Ζιντάν και το Σαμαρά!!!!!! Πάλι καλά δηλαδή που δεν αναφέρεσαι στον Αντώνη...

 
At 4/14/2009 06:22:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Knoulp, κι ο Αλβέρτης μια χαρά την τέλειωσε την καριέρα του. Για την ακρίβεια η παράταση της καριέρας του τον μετέτρεψε σε -εν μέρει αδικαιολόγητα- υπερπολυνίκη.
d.o.w, όλο το εύρος μου είναι πραγματικά άπιαστο ;) Σ΄ευχαριστώ πολύ πάντως.
Costinho, στρεητ ίντου δε χαρντ κορ, εξού και γάμησα, πάλι γάμησα, έχω να κατουρήσω χρόνια.

 
At 4/14/2009 08:21:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ψάξε λίγο ρε μεγάλε τη νέα συμμαχία των κ.κ. Επο/Οπα, και δεν θα καταλάβεις....
ΚΠ

 
At 5/04/2009 05:33:00 π.μ., Anonymous SteppenWolf said...

Η βουλή υποκύπτει στην τηλεόραση και η τηλεόραση υποκύπτει στις διοικήσεις των Παε

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home