Παρασκευή, Μαρτίου 13, 2009

Δρανκ

Eίναι και τρεις παρά, έχω πιει και κάπως, κι αυτή την ώρα δεν μπορώ παρά να στεναχωρηθώ -να στεναχωρηθώ βαθιά- για εκείνη τη μελλοντική στιγμή που θα μας παρουσιάσουν σε ένα τραπέζι τον ανθρώπινο εγκέφαλο εντελώς μα εντελώς γυμνό, εντελώς μα εντελώς απομυθοποιημένο, και θα πουν νά, αυτό γίνεται όταν πίνουμε, νά, αυτό είναι που κάποτε λέγαμε ψυχή, νά, αυτό είναι που κάποτε λέγαμε αντικειμενική πραγματικότητα, νά, αυτό είναι που κάποτε λέγαμε χρόνο, νά, αυτό είναι που κάποτε λέγαμε Θεό.
Ο εγκέφαλος είναι μια μηχανή, είσαι μια μηχανή, νά πώς λειτουργείς.
Παραμυθιαστείτε όσο ακόμη προλαβαίνετε, έρχεται η επιστήμη.

27 Comments:

At 3/13/2009 03:02:00 π.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

Με τόσες απρόβλεπτες συνάψεις, θ' αργήσει πολύ αυτό που λες...
Και το hardware και το software είναι μάλλον δύσκολο να "αυτοκατανοηθούν"... :-)

 
At 3/13/2009 03:09:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Θα σου εξηγήσουν τότε ότι σου φαίνονται απρόβλεπτες βάσει του τάδε τμήματος και της τάδε λειτουργίας του εγκεφάλου σου, που σου αποκρύπτει την αλήθεια, όπως αυτή αποτυπώνεται στο δείνα τμήμα του.
Κι εσύ θα παρουσιάσεις την επιστημονικιά την ανακοίνωση στις ειδήσεις, λίγο πριν τα αθλητικά, όπου ο Σωκράτης Κόκκαλης στα 130 του θα σηκώσει το το 62ο στα 63 ;)

 
At 3/13/2009 03:28:00 π.μ., Blogger Unknown said...

Ήδη γίνεται - ένα βιβλίο νευροεπιστημών θα σας πείσει...

 
At 3/13/2009 05:26:00 π.μ., Blogger arcades said...

Έτσι είναι, οι βρεφοεπιστήμες διακατέχονται από έναν μπρουτάλ θετικισμό της πλάκας. Μην πτοείσθε και καλού κακού αντιμετωπείστε με συγκατάβαση τους ενθουσιώδεις θιασώτες. Η επιστήμη είναι απέναντί τους.

 
At 3/13/2009 08:44:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Συγγνώμη φίλε Old Boy, αλλά αυτό το μέλλον, που λες, είναι ΚΙΟΛΑΣ ΕΔΩ, πολύ κοντά μας ημών των Αθηναίων: στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με τις ευλογίες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και με τίτλο "Bodies - Η Έκθεση" έντεχνα γδαρμένων και "πλαστινοποιημένων" φουκαράδων από τ' αζήτητα της Κίνας.

Ψιλολεπτομέρειες απομένουν για να το δεις φάτσα-κάρτα μέχρι και την έσχατη λεπτομέρεια που οραματίστηκες.

Θα έρθουν όμως κι αυτές, θριαμβευτικά, όταν ο κόσμος, μένοντας έως τότε απαθής παρά τις προειδοποιήσεις, εθιστεί ...

 
At 3/13/2009 09:43:00 π.μ., Blogger Γουφ said...

Oλντμπόι,

Δείχνετε να ειστε πολύ βέβαιος περι του οτι ετσι θα συμβει και αυτο βεβαια ειναι πολυ
θετικο [για εσας].

Εγω δυστυχως αμφιβαλλω.

 
At 3/13/2009 10:35:00 π.μ., Blogger bananiotis said...

Η αλήθεια είναι πως η νευρολογία έχει δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις σε πολλά από ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο...Τι είναι σκέψη, τι είναι μνήμη, τι είναι λύπη, τι χαρά, τι είναι έρωτας,(τι είναι η ζωή, τι είναι ο άνθρωπος).
Μέχρι και χάπι που "σβήνει" άσχημες αναμνήσεις ετοιμάζεται να βγει στην αγορά.

Ο εγκέφαλος είναι μια μηχανή που αντί για πλακέτες από πυρίτιο χρησιμοποιεί νευρόνες, συνάψεις και διάφορα άλλα εργαλεία οργανικών ενώσεων που έχουν σαν βάση τον άνθρακα.


Σίγουρα πλησιάζει η στιγμή της πλήρους απομυθοποίησης, αλλά όπως είπε και ο Prokopis Doukas, είναι πολύ δύσκολο το software να "αυτοκατανοηθεί".Στην καλύτερη περίπτωση να γίνει κατανοητό από μερικές δεκάδες επιστημόνων..

Όλοι οι υπόλοιποι μπορούμε άφοβα να συνεχίσουμε να πίνουμε όσες μπύρες θέλουμε

 
At 3/13/2009 10:54:00 π.μ., Blogger Ελεύθερος Σκοπευτής said...

Όπως λέει και μια φίλη μου, συνήθως ψιλομεθυσμένη: "το αλκοόλ με κάνει καλύτερο άνθρωπο".

Επιμένω πάντως, ότι όπως τα περισσότερα παραισθησιογόνα, το αλκοόλ σου βγάζει τον κρυμμένο σου εαυτό. Αυτό που είσαι deep inside. Αν είσαι ένας καλός κάποιος, ε, δεν μπορεί παρά και οι γύρω σου να γίνουν καλύτεροι.

Aν πάλι είσαι ένας φοβισμένος άνθρωπος ή ένας μισάνθρωπος, θα σου βγει αλλιώς.
Συνεπώς ολδ μπόι, μη φοβάσαι καθόλου. Δεδομένου ότι αυτό το post το γράφεις έχοντας πιει, είσαι ΜΙΑ ΧΑΡΑ, άνθρωπέ μου.

:)

 
At 3/13/2009 10:57:00 π.μ., Blogger Sraosha said...

Ντον'τ χολντ γιορ μπρεθ.

(Έχω λάντζα να κάνω και γι' αυτό δε στέλνω σχετικές παραπομπές.)

 
At 3/13/2009 11:08:00 π.μ., Blogger Vicky said...

Αντικειμενική πραγματικότητα; λαφ άουτ λάουντ!

 
At 3/13/2009 11:24:00 π.μ., Blogger Snowball said...

Αν ο εγκέφαλος είναι μηχανή, αν εγώ είμαι μηχανή, τότε σίγουρα από κάπου χάνω λάδια...

 
At 3/13/2009 11:30:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Λεύτερε Σκοπευτή,

"Επιμένω πάντως, ότι όπως τα περισσότερα παραισθησιογόνα, το αλκοόλ σου βγάζει τον κρυμμένο σου εαυτό. Αυτό που είσαι deep inside."

Χμ, θα έλεγα ότι και τα ίδια τα παραισθησιογόνα έχουν το δικό τους κρυμμένο εαυτό deep inside! Κι ας τα νομίζουμε "ουδέτερα".

Π.χ. δες τον κράσο. Είναι άκρως συναισθηματικός ο μπαγάσας. Από χάχανο στο κλάμα μέχρι και το μουγκρητό. Ενώ αλλουνού ο εαυτός είναι στο χάσιμο. Κι άλλου πάλι στο χαχαχού ή στο διανοητικό φεύγα. Με όποιον και να συναντηθούν.

Άρα μάλλον αυτό που βγαίνει, είναι η συνάντηση δυο βαθύτερων εαυτών: του δικού μας με το δικό τους. Χαμός! Γιατί πολλές φορές ο δικός τους είναι ισχυρότερος απ' το δικό μας...

 
At 3/13/2009 12:30:00 μ.μ., Blogger Sissi Soko said...

Ο εγκέφαλος δουλεύει χαοτικά στο πιο ψηλό βαθμό οπότε ποτέ κανείς δεν θα μπορέσει να τον ελέγξει.

 
At 3/13/2009 02:57:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

δεν ανησυχω,υπαρχει εναλλακτικη!

βρε ασ' τον τρελό στην τρέλα του
ασ' τονε στο όνειρο του
τον κόσμο αυτό σιχάθηκε
κι έφτιαξε ένα δικό του

Α.Γ.

 
At 3/13/2009 04:02:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

nnai,ok..alla mono egw goustarw pou tha mas apokalufthoun(an den to exoun kanei hdh) ola auta apo thn episthmh??mporei apla na pame sto epomeno epipedo..na anazhtisoume alles empeiries..h apla na doume poso ksenerwta einai,na kataskeuasoume mia oxtakefalh nuclear ovida,kai opoios m@@l@k@s thn patisei 1os tha ton apokalei h anthropothta sto eksehs BIG BLANK.
meshuggener

 
At 3/13/2009 05:14:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το Πολικό Σέλλας, όταν το θεωρούσαμε θεϊκή υπερφυσική παρέμβαση, είχε μεγαλύτερη μαγία στα μάτια μας. Ελάτε όλοι να πλαντάξουμε στο κλάμα για την απομυθοποίηση αυτού του καταπληκτικού φαινομένου.

Υ.Γ) Και για να κόψω την ειρωνία, θα πώ οτι η επιστημονική εξήγηση και ανάλυση, δεν αναιρεί την μαγία του πράγματος. Την βάζει στη σωστή της διάσταση όμως.

 
At 3/13/2009 05:54:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Tζόνι, τα έχεις πάρει επ' ώμου τα «Bodies» βλέπω και δεν σε αφήνουν να ησυχάσεις. Όπως και να ΄χει σου χρωστάω ένα ποστ για το θέμα.
Γούφα, αν υπήρξε βεβαιότητα σας διαβεβαιώ ότι ήταν ολλανδική βεβαιότητα και μόνο. Ή ολλανδικός φόβος, αν προτιμάτε.
Σραόσα, θα την κρατήσω μέχρι να σκάσω.
Ελεύθερε Σκοπευτή, έπιασες το νόημα. Άλλοι όταν μεθούν ξερνούν, εγώ φιλοσοφώ, που υπό μία έννοια και με τον τρόπο που το κάνω είναι ένα και το αυτό ;))) Βοτκοφιλοσοφίες.
Ανώνυμε των 5:14, περί επιστήμης και μαγείας, η γνώμη μου είναι ότι η κύρια αποστολή της κβαντικής φυσικής είναι να μας ανατινάξει τη φαντασία, προσφέροντάς μας ένα νέο κόσμο μεταφορών, ιστοριών και απροσδόκητων χορών

 
At 3/13/2009 06:20:00 μ.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

Οι τελευταίες εξελίξεις στο in.gr...

 
At 3/13/2009 09:59:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο μετέωρος άνθρωπος. Έποικος ενός ιδιόμορφου πλανήτη που ανήκει σ' έναν ασήμαντο γαλαξία, γνώστης της ακραίας του ήττας - “δεν γνωρίζω τίποτα”, θα πει ο Μπόρχες, “ούτε καν την ημερομηνία του θανάτου μου” - αυτός ο άνθρωπος τολμά εν τούτοις να θέτει ερωτήματα που αγγίζουν την ίδια του την Ύπαρξη και την ύπαρξη του κόσμου. Αν αυτό συνιστά το μεγαλείο ή τη Σισύφεια μοίρα του, είναι μια απάντηση που ξεπερνά κατά πολύ την επιστήμη.

(Από το βιβλίο Η Κόμη της Βερενίκης του Γιώργου Γραμματικάκη.)

 
At 3/13/2009 10:07:00 μ.μ., Blogger Knoulp said...

Tipota den mporei na einai toso asximo. Oso kai an proxorisei i epistimi, kaneis de tha mporei na sou apagorefei na pisteveis xoris noima, na lipasai xoris noima kai na agapas xoris noima...

 
At 3/14/2009 12:45:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Προκόπη, άσε την Δρ Έλενορ Μαγκουάιρ και πιάσε τον Τζέρυ Μαγκουάιρ ;)

 
At 3/14/2009 04:10:00 μ.μ., Blogger vg.92 said...

Eντάξει, θα αναλύσουν τις ιδιότητες του εγκεφάλου, των νευρώνων που συντελούν στις αντιδράσεις ανάλογα με τα ερεθίσματα που δεχόμαστε από το περιβάλλον. Θα καταφέρουν ποτέ να αγγίξουν, έστω να πλησιάσουν την ουσία της ψυχής, θα καταφέρουν να αναλύσουν κάτι άυλο, φυσικά ανυπόστατο, αόρατο? Ποτέ, όσο και να εξελιχθεί η επιστήμη δεν θα φτάσει στην ερμηνεία, την διασάφηση της ψυχής, δεν θα μπορέσει να εξηγήσει πώς σκεφτόμαστε, τι νιώθουμε, τι θέλουμε. Αφήστε τους να ψάχνουν.

 
At 3/14/2009 04:55:00 μ.μ., Blogger Γνωμοδότης said...

Ποτέ, όσο και να εξελιχθεί η επιστήμη δεν θα φτάσει στην ερμηνεία, την διασάφηση της ψυχής, δεν θα μπορέσει να εξηγήσει πώς σκεφτόμαστε, τι νιώθουμε, τι θέλουμε. Αφήστε τους να ψάχνουν.

Δεν χρειάζεται να φτάσει στην ερμηνεία, αρκεί να ΠΙΣΤΕΥΕΙ ότι έφτασε στην ερμηνεία για να προξενήσει πολύ κακό.

Όπως π.χ. όταν ΠΙΣΤΕΥΑΝ ότι είχαν βρεί διάφορες λύσεις για αυτό που ΠΙΣΤΕΥΑΝ ως αντικοινωνική συμπεριφορά κλπ ―με αποτέλεσμα λοβοτομές, ηλεκτροσόκ κλπ σε άτομα τελείως υγιή.


Οπότε το "αφήστε τους να ψάχνουν" παραείναι αισιόδοξο.

 
At 3/14/2009 05:36:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

μη μου το κάνεις αυτό, μη..

 
At 3/14/2009 06:19:00 μ.μ., Blogger vg.92 said...

Aν όμως εμείς έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η ψυχή δεν ανιχνεύεται, δεν έχει υλική υπόσταση, δεν ερμηνεύεται, τί μας νοιάζει αν κάποιος ψυχάκιας επιστήμονας ισχυρίζεται το αντίθετο? Τον γράφουμε στα τέτοια μας, ή τον χλευάζουμε αν μας την μπαίνει πολύ, και συνεχίζουμε να πίνουμε και να αμπελοφιλοσοφούμε στην κοσμάρα μας :D

 
At 3/14/2009 06:21:00 μ.μ., Blogger Μαρία Δριμή said...

Όντως, η λεπτομερειακή χαρτογράφηση και πλήρης αποκρυπτογράφηση των εγκεφαλικών μονοπατιών θα αφαιρέσει αρκετή από τη μαγεία της ζωής, όμως θα επιτρέψει την ουσιαστική αντιμετώπιση των ψυχικών νοσημάτων, τα οποία στο σύνολό τους παραμένουν terra incognita από πλευράς φυσιολογίας. Επιπλέον, ίσως βοηθήσει τη βελτίωση και διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών και στις προχωρημένες ηλικίες. Το φαντάζεσαι να είσαι 70 χρονών, βιολογικά ακμαίος αλλά ανοϊκός; Ουδέν καλόν αμιγές κακού!...

 
At 3/19/2009 02:21:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Είναι ο τρομοκρατημένος τηλεθεατής που δεν έχει διαμορφώσει δική του και ανεξάρτητη γνώμη για κανένα φαινόμενο της ζωής.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home