Κυριακή, Φεβρουαρίου 08, 2009

Tα όρια του «εμείς»

«Οι δυο ομάδες πρέπει να πάρουν μια απόφαση και να δώσουν το Κύπελλο δώρο στους ανεγκέφαλους». Αυτή είναι δήλωση του Αλέκου Λεώνη. Και ο Αλέκος Λεώνης είναι ο προπονητής βόλεϊ του Παναθηναϊκού, με άλλα λόγια ο προπονητής μας. Και για να σου δείξω πόσο στενά παρακολουθώ βόλεϊ, βάζοντας την Κυριακή το απόγευμα την τηλεόραση και βλέποντας τον Στέλιο Προσαλίκα να διαβουλεύεται με εκπροσώπους του Ολυμπιακού για την τύχη του αγώνα, αγνοούσα ότι έχει γίνει πρόεδρος της ομοσπονδίας και νομίζα ότι αυτός είναι ο προπονητής μας. Ωστόσο -και μολονότι παίζαμε και ποδόσφαιρο την ίδια ώρα- συντονίστηκα να δω, αφού: α) ήταν τελικός και β) παίζαμε με τον γάβρο.
Το ζήτημα όμως είναι πού ακριβώς τελειώνει το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, πού ακριβώς τελειώνει το «εμείς», πού ακριβώς τραβά κανείς την γραμμή, εάν τελικά υπάρχει αυτή η γραμμή μετά την οποία εμείς παύουμε να είμαστε εμείς. Μα δεν είναι αυτονόητο ότι η μεγάλη μάζα του κόσμου των δύο ομάδων διαχωρίζει τη θέση της από τους χουλιγκανισμούς; Όχι ακριβώς. Γιατί αν ήταν, η δήλωση Λεώνη δεν θα ηχούσε τελικά σαν δήλωση ανθρώπου που μόλις κατέβηκε από το υπερπέραν. Γιατί αν ήταν, ο «Πρωταθλητής» την Δευτέρα δεν θα έγραφε πρωτοσέλιδα «Αίσχος», αίσχος που φυσικά και δεν αναφερόταν στα επεισόδια, αλλά στο ότι «Κάνουν τα κέφια του ΠΑΟ και προσπαθούν να κλέψουν το Κύπελλο από τον θρύλο». Γιατί αν ήταν, ούτε η «Πράσινη» θα έγραφε πρωτοσέλιδα για τον «σύλλογο – ντροπή του ελληνικού αθλητισμού», ξεχνώντας βολικά ότι το Σάββατο είχαν δράσει και τα δικά μας τα παλικάρια, στέλνοντας στο νοσοκομείο δύο από τους άλλους.
Γιατί αν ήταν, δεν θα έβγαινε τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο ένας κύριος, που ενώ ακουγόταν εντελώς νορμάλ τύπος όσο μιλούσε για άλλα θέματα, όταν στο τέλος πήγε την κουβέντα στο βόλεϊ κατέληξε στους «πράσινους λαγούς», που κουρασμένοι από το τάι μπρέικ της προηγουμένης βρήκαν την ευκαιρία να λακίσουν. Γιατί αν ήταν, στο τέλος κάθε τελικού πλέι οφ στο μπάσκετ δεν θα έφευγα 95% ευτυχισμένος που το ξαναπήραμε και μάξιμουμ 5% πειραγμένος για την εθιμικώ δικαίω ζούγκλα.
Και το ερώτημα επανέρχεται: ο τύπος στο ραδιόφωνο που δεν έδινε την εντύπωση κάφρου ή εγώ γιατί επεκτείνουμε διαρκώς τα όρια της ανοχής μας, γιατί εξακολουθούμε να ταυτιζόμαστε τόσο άκριτα, γιατί αδυνατούμε να σιχαθούμε, γιατί νομιμοποιούμε τα πάντα όλα;
Δεν μιλάω για ξενερώματα, δεν λέω να βλέπουμε τα ντέρμπι αγκαλιά χειροκροτώντας τις όμορφες ενέργειες των αθλητών και των δύο ομάδων, δεν συμφωνώ καν ότι είναι ένα παιχνίδι και μόνο. Όχι, είναι πολλά παραπάνω. Δεν μου αρέσει ακόμη και η στάση του Βγενόπουλου που δεν αντέχει τα μπινελίκια στο γήπεδο, λες και λύσαμε όλα τα άλλα ή, ακόμη κι αν λύναμε όλα τα άλλα, λες και το μπινελίκι δεν έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος του προφορικού μας λόγου.
Αλλά από την άλλη, αν η ταύτιση, ο φανατισμός και η αντιπαλότητα δεν γνωρίζουν κανένα μα κανένα όριο, αν ό,τι μα ό,τι κι αν γίνεται θα βλέπουμε πάντα τα πράγματα ως Παναθηναϊκοί και Ολυμπιακοί και όχι ως άνθρωποι που συναινούν στο ότι δεν πάει άλλο και στο ότι η αλληλοεξόντωση των χούλιγκαν είναι εκτός ορίων, ας κάνουμε πράξη αυτό που είπε ο Αλέκος Λεώνης πάνω στην αηδία του.
Ας τους το δώσει λοιπόν το κύπελλο η ομοσπονδία βόλεϊ κι ας το πάρουν ρε παιδί μου να το χαίρονται. Να συμφωνήσουν το επόμενο ραντεβού τους και να το βάλουν στην μέση. Η αστυνομία να τους συνοδεύσει στον τόπο της μάχης. Το έκανε και στη Λαυρίου, δεν θα της είναι πρωτόγνωρο. Και να μην επέμβει ούτε εκ των υστέρων. Το πολύ πολύ ας υπάρχουν ασθενοφόρα stand by στην γύρω περιοχή για το τέλος του αγώνα. Κι ας ξανασφαχτούνε. Κι ας πάρει το κύπελλο ο καλύτερος, ο ανδρειότερος, ο δολοφονικότερος των δύο υπέροχων λαών μας. Και οι επικεφαλής των δύο λαών ας γίνουν -σφαγής ένεκεν- μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο ΠΑΕ μας, των δύο ΚΑΕ μας, των δύο ΤΑΠ μας.
(Κείμενο γραμμένο για το «SMS» της «SportDay»)

11 Comments:

At 2/09/2009 12:30:00 π.μ., Blogger fpboy said...

Mαζί σου!

 
At 2/09/2009 01:42:00 π.μ., Blogger duendes said...

Όλα καλά, αρκεί στο ραντεβού αυτό να καλέσουν και τους 'δικούς μας' από τον Βορρά για να είναι πιο ολοκληρωμένο το ..ξεσκαρτάρισμα.

 
At 2/09/2009 02:09:00 π.μ., Blogger costinho said...

Στα'χω πει τόσες φορές και δεν μ'ακούς... :)

 
At 2/09/2009 02:50:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ε, ναι! Ένα παιχνίδι είναι! Αλλά είμαστε Ελληνάρες και δεν πρόκειται να το καταλάβουμε ποτέ μαζί με πολλά άλλα πράγματα. Και είναι απογοητευτικό...

Τελικά Old Boy κανείς δεν είναι τέλειος... :-)

 
At 2/09/2009 06:40:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τελικά οι ομάδες-διοικήσεις μπορούν να ελέγξουν το φαινόμενο αυτό?

Αφού δηλώνουν ότι θέλουν να πολεμήσουν την καφρίλα γιατί γίνονται οι ίδιοι κάφροι?

Ο Οσφπ τα βάζει με την ομοσπονδία και ούτε λόγος για τους hooligan,ενώ ο Παο εκμεταλεύεται τα επεισόδια για να έχει αγωνιστικό όφελος.

 
At 2/09/2009 10:29:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ίσως παραβλέπετε οτι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, τα μαζικης προσέλευσης ομαδικά αθλήματα - όπου συγκρούονται δυο ομάδες με στόχο τη νίκη της μιας -, παίζουν μέσα στις κοινωνίες το σοφό ρόλο της εκτόνωσης της βίας μέσα από τη μεταμφίεσή της σε αθλητικό αγώνα.

Ένα τεράστιο δυναμικό επιθετικότητας εκτονώνεται στα γήπεδα, ντυμένο με βρισιές, σημαίες, καπνογόνα και πολεμικά τραγούδια.

Ενα δυναμικό βίας που με αυτό τον τρόπο δεν ξεσπάει σε ζωτικές περιοχές της κοινωνίας.

Επομένως

1. είναι αφελείς ή υποκριτές όσοι εκπλήσονται για τη στενή σχέση μπάλας-βίας και λένε για "καφρίλα" σαν να τους είναι κάτι τελείως ξένο

2. είναι σοφότερο για μια κοινωνία να αφήνει από καιρό σε καιρό να ξεσπάνε "επεισόδια" μεταξύ αντιμαχόμενων οπαδών παρά να εκφορτίζεται αυτή η βία π.χ. καταπάνω στις τράπεζες.

 
At 2/09/2009 11:23:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Απο που ειναι οι φωτογραφιες?

 
At 2/09/2009 12:53:00 μ.μ., Blogger ou ming said...

Θα το ομολογήσω: δεν κατάλαβα γρυ. Όμως ένα ξέρω: αν βάλεις σωστά τα βόλεϊ, κάνεις μια μπούκλα κούκλα.

 
At 2/09/2009 01:25:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε, από τις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» του Σκορσέζε.

 
At 2/09/2009 02:28:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Whitesnake, χωρίς να λέω ότι έχεις 100% άδικο, από την άλλη στην Αγγλία έκοψαν τον εντός γηπέδων χουλιγκανισμό μαχαίρι, ενώ στην Ελλάδα το θέμα δεν μπορεί να ερμηνευθεί ξεκομμένα από το γενικότερο αστυνομικό μπάχαλο.

 
At 2/09/2009 07:07:00 μ.μ., Blogger χ.ζ. said...

''Ενα δυναμικό βίας που με αυτό τον τρόπο δεν ξεσπάει σε ζωτικές περιοχές της κοινωνίας.

2. είναι σοφότερο για μια κοινωνία να αφήνει από καιρό σε καιρό να ξεσπάνε "επεισόδια" μεταξύ αντιμαχόμενων οπαδών παρά να εκφορτίζεται αυτή η βία π.χ. καταπάνω στις τράπεζες.''



-Εσείς δεν πειράζει, σπάστε τα κεφάλια σας, μαχαιρωθήτε κι άμα λάχει. To δυναμικό βίας να μην ξεσπάσει μόνο σε ζωτικές περιοχές της κοινωνίας, όπως στις τράπεζες.

Aπόσταγμα σοφίας, σκέτο.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home