Πέμπτη, Φεβρουαρίου 12, 2009

Πριν κοπούν

Το μάθημα θεωρούνταν από τα δυσκολότερα. Όχι μόνο επειδή η ύλη ήταν τεράστια, αλλά κυρίως επειδή ήταν χαώδης. Όσο πιο διαβασμένος ήταν κανείς, τόσο πιο πολύ μπερδευόταν από τις αντιφάσεις της. Το μάθημα ήταν επιλογής, όπως επιλογή τους είναι να αλληλοεξαστούν σήμερα, δυο μέρες πριν τις 14 του μηνός, που είναι η επίσημη εξέτασή του. Το μάθημα λέγεται «Τα άπαντα του έρωτα». Μια τον ερωτά κι εκείνος απαντά, μια την ερωτά κι εκείνη απαντά. Όσο ο χρόνος κυλά (και κυλά με έναν εντελώς παράξενο τρόπο τώρα, πυκνωμένος όσο ποτέ, όπως και ο χώρος του σπουδαστηρίου τούς φαίνεται εντελώς διαφορετικός τώρα, φορτισμένος όσο ποτέ), καταλαβαίνουν ότι σ' αυτό το μάθημα οι απαντήσεις εξαρτώνται πάντοτε από το ποιός τις ερωτά. Η επόμενη ερώτηση αφορά ένα κομμάτι από τα «Αποσπάσματα του Ερωτικού Λόγου»: «Το παραλήρημα αποκτά υπόσταση μόνον όταν συνέρχεσαι από αυτό (τα παραληρήματα είναι πάντα αναδρομικά): μια μέρα καταλαβαίνω πια τι μου συνέβη: πίστευα πως υπέφερα επειδή δεν μ' αγαπούσαν, κι όμως υπέφερα επειδή πίστευα πως μ' αγαπούν. Ζούσα το εξής μπέρδεμα: πίστευα πως είμαι ταυτόχρονα αντικείμενο αγάπης κι εγκατάλειψης». Τι εννοεί εδώ ο Ρολάν Μπαρτ; Έτσι όπως κοιτάζονται δεν έχουν πια μυαλό να συγκεντρωθούν. Είναι σαφές ότι θα κοπούν. Για την ακρίβεια ένας από τους δύο θα κοπεί πρώτος. Αλλά όχι σήμερα. Γιατί σήμερα παραληρούν.
(Κείμενο γραμμένο για το «Exodos»)

7 Comments:

At 2/12/2009 07:51:00 μ.μ., Blogger island said...

Καταλαβαίνω τί εννοεί αλλά αδυνατώ να το γράψω. Ίσως επειδή κοιτάζω με αγωνία την κοπέλα μου μήπως με αγαπά. Μάλλον θα κοπω για αυτήν την χρονιά αν και μου έχω εμπιστοσύνη

 
At 2/13/2009 05:17:00 π.μ., Blogger Lily said...

Omorfo keimeno...xerome pou to telefteo post pou diabasa simera einai afto.

 
At 2/13/2009 09:55:00 π.μ., Blogger Καπετάνισσα said...

Εξαιρετικό.
Κι όμως, είμαστε αυτό ακριβώς: αντικείμενα αγάπης και εγκατάλειψης συνάμα.
Πιο σωστά, αγάπης, γι' αυτό και εγκατάλειψης.

Με τη βεβαιότητα της... μεταξεταστέας -και μια ο λόγος για τον έρωτα-, σου θυμίζω αυτό το υπέροχο που είχες γράψει κάποτε.

 
At 2/13/2009 10:20:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

dirty old woman:
πολυ ωραίο old boy και η παραπομπή, σε σχόλιο πάλι σε δικό σου κείμενο, κι αυτη πολυ καλή.
καλημερα.

 
At 2/13/2009 05:45:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Δεν είναι κι άσχημο να θυμούνται παλιά σου ποστ :)

 
At 2/13/2009 06:22:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

γράφουν sms ή εξετάζονται προφορικά ?

 
At 2/14/2009 12:16:00 μ.μ., Blogger Sraosha said...

Καλόοοοο.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home