Παρασκευή, Ιουλίου 27, 2007

FREEDOM 07

O κόσμος στη συναυλία του Τζωρτζ Μάικλ φωνάζει ενθουσιωδώς «Γιώργος - Γιώργος». Μπλιαχ. Μπλιαχ, δηλαδή. Η ανάγκη μας να νοιώσουμε ως δικό μας και ως ελληνικό ακόμη κι αυτό που δεν είναι, αυτό που έχει αρνηθεί στην ελληνικότητα να προσδιορίζει στο παραμικρό την ταυτότητά του· λες και δεν είναι αρκετά δικό μας από μόνο του, λες και τα τραγούδια του δεν είναι ούτως ή άλλως τμήμα της δικής μας ταυτότητας. Ίσως όμως υποσυνείδητα αυτό ακριβώς να είναι το θέμα: του οφείλουμε εν μέρει την ταυτότητά μας ή μας οφείλει εν μέρει την ταυτότητά του; Ποιός κληρονομεί πολιτιστικά ποιόν; Εμείς αυτό ή αυτό εμάς; Η λάμψη στη σκηνή είναι ολόδική του ή και λίγο δική μας; Βασιλιάς ο George λοιπόν, αλλά εμείς προτιμάμε τον Γιώργο, τον Γιώργο τον ωραίο ως Έλληνα. Μεταξύ μας είμαστε άλλωστε, μακριά από τους ξένους· μπορεί να αποκαλύψει τα πραγματικά του αισθήματα.
Τα «Γιώργος - Γιώργος» δίνουν και παίρνουν. Πανικοβάλλομαι στην ιδέα ότι ξαφνικά θα εμφανιστεί επί σκηνής ο Νταλάρας και θα πουν ντουετάκι το «Ι want your sex» κοιτάζοντας ο ένας τον άλλο στα μάτια. Ο Γιώργος όμως δεν εμφανίζεται και αντ΄αυτού ο George λέει ότι εδώ είναι το πρώτο μέρος του κόσμου που προφέρουν σωστά το όνομά του. Ένας ρούμπος για το πλήθος, μείον ένας ρούμπος για μένα και το μπλιαχ μου. Αργότερα μας λέει ότι τη συναυλία παρακολουθεί και η οικογένειά του. Δεύτερο εκούσιο ψιλοανήκειν, δεύτερος ρούμπος για το πλήθος, μείον δύο ρούμποι για μένα.
Και μετά έρχεται το encore και σκάει μύτη ζωσμένος με ελληνική σημαία σαν την Πατουλίδου χωρίς το αρκουδάκι. Το τί είναι κάθε φορά η ελληνική σημαία, το πότε είναι πανέμορφη και πότε ακόμη και άσχημη, το είχα ξεκαθαρίσει στο μυαλό μου εδώ και καιρό. Και άρθρο του Γιάννη Χάρη υπήρχε και ποστ είχα γράψει με παραδείγματα γαλανόλευκων σημαιών που βρίσκονταν εκεί που δεν περίμενε κανείς να τις δει, δημιουργώντας έτσι ένα συγκινητικό κοντράστ χρωμάτων. Τι ήταν λοιπόν η γαλανόλευκη στην πλάτη του μαυροντυμένου ποπ σούπερ σταρ; Καταρχήν και πέραν πάσης αμφιβολίας παράδοξη. Αμέσως μετά το παράδοξο κοντράστ όμως -αφού έδιωξα τη σκέψη ότι μπορεί να κάνει κάτι παρόμοιο σε όλες τις χώρες που δίνει συναυλίες με τις αντίστοιχες σημαίες και αφού απέρριψα εξαρχής τη σκέψη να το κάνει με οποιαδήποτε υστεροβουλία στο πλαίσιο του μάρκετινγκ προκειμένου να πουλήσει πέντε σιντί παραπάνω- αποφάσισα ότι με τα ίδια κριτήρια που είχα πει μπλιαχ, έπρεπε να δω κι αυτή τη σημαία ως όμορφη -έστω ως παράδοξα όμορφη-, καθώς όποιος νοιώθει έστω και λίγο Έλληνας είναι Έλληνας.
Η ελληνική σημαία στην σκηνή κάτω από τις γιγαντοοθόνες και τα γιγαντοηχεία και ο Ύμνος στην Ελευθερία για κλείσιμο της συναυλίας:
«Σε γνωρίζω από την κόψη
του σπαθιού την τρομερή».
Όχι, όχι αυτός. Ο άλλος· εκστασιασμένος ο κόσμος τραγουδά χοροποηδώντας και χοροπηδά τραγουδώντας με όλη τη δύναμη της φωνής του:
«All we have to do now
Is take these lies and make them true
All we have to see
Is that I don't belong to you
And you don't belong to me
Yeah, yeah, yeah
Freedom
Freedom»
εννοώντας βέβαια στην πραγματικότητα την δική του εκδοχή ελευθερίας:
«All we have to do now
Is take these lies and make them true
All we have to see
Is that I don't belong to you
But you do belong to me
Yeah, yeah, yeah
Freedom
Freedom».

13 Comments:

At 7/27/2007 08:03:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

πιστευεις δηλαδή ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί το επικοινωνιακό παιγνίδι ; Εκατοντάδες άνθρωποι εργάζονται με σκοπό να το κάνουν ελκυστικότερο. Το Γιωργος, Γιωργος και η ελληνική σημαία ήταν αναπόσπαστο κομματι αυτής της επικοινωνιακής κουλτούρας. Μήπως εμείς δεν είμαστε μέρος της ;
ριτσα μασουρα

 
At 7/27/2007 09:33:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Για το κωμικό φαινόμενο Ρίτσα Μασούρα, πότε θα γράψεις ένα ποστάκι αν και στα περί ελληνικής σημαίας, αν αντικαταστήσεις τις λέξεις " ελληνική σημαία" με τη φράση "Ρίτσα Μασούρα στα μπλόγκ", είσαι μέσα.

 
At 7/27/2007 09:40:00 μ.μ., Blogger Γιώργος said...

Μου έκανε εντύπωση πώς πιάνουν αυτά τα τόσο απλοϊκά κόλπα, σε κόσμο που σε άλλες, πιο σύνθετες, καταστάσεις έχει έτοιμη την απάντηση "σε τα μας τώρα?".
Ο κόσμος τελικά παραμυθιάζεται κατά βούληση και το ένστικτο του καλού star έγκειται στο να ανιχνεύει την θετική προδιάθεση του κοινού.

 
At 7/27/2007 10:20:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

I think I'm done with the sofa
I think I'm done with the hall
I think I'm done with the kitchen...table baby

(Let's go outside)

In the sunshine
I know you want to
But you can't say yes

(Let's go outside)

In the moonshine
Take me to the places that I love best

 
At 7/28/2007 12:33:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Ρίτσα Μασούρα, εννοείς ότι όχι μόνο η σημαία αλλά και τα συνθήματα ήταν επικοινωνιακό τρικ; Για τα συνθήματα είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν ήταν. Για τη σημαία (στην οποία φαντάζομαι ότι αναφέρεται και ο Alberich) η ένστασή μου είναι ότι αν επρόκειτο για τρικ, η ελληνικότητα θα είχε προβληθεί τεχνηέντως ΠΡΙΝ τη συναυλία, ώστε να πουληθούν εισιτήρια. Ή του λείπουν τα λεφτά από τα (πόσα άραγε παραπάνω) cd θα πουλήσει στην τεράστια ελληνική αγορά;
Ανώνυμε των 9:33, σε παρακαλώ πολύ αν έχεις επαγγελματικές διαφορές να πας να τις λύσεις αλλού, όχι εδώ.
Citronella: στα είκοσι σχόλια με στίχους κι ένα σχόλιο με δικά της λόγια δώρο :)

 
At 7/28/2007 08:12:00 π.μ., Blogger Mantalena Parianos said...

Η ανάγκη μας να νοιώσουμε ως δικό μας και ως ελληνικό ακόμη κι αυτό που δεν είναι, αυτό που έχει αρνηθεί στην ελληνικότητα"

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο, πόσο μάλλον όταν ο άνθρωπος δεν είναι καν Έλληνας αλλά με ελληνοΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ρίζες.

Όσο για το εφέ με τη σημαία, το κάνουν πολλοί καλλιτέχνες - καιστο πιο άσχετο: οι Queen π.χ. φορούν σημαία της βραζιλίας σε συναυλία τους στο Ρίο, οι Scorpions της Ιαπωνίας στο Τόκιο κ.λπ. κ.λπ.

Εδώ βέβαια, κινδυνεύεις αν δεν είσαι του γούστου τους, να σε συλλάβει κανένας ελληναρας τύπου ΛΑΟΣ για "προσβολή συμβόλων"...

Θυμάσαι την Πάμελα Άντερσον που είχε ποζάρει γυμνή φορώντας την αστερόεσσα; Φαντάζεσαι μια αντίστοιχη ελληνίδα (λέμε τώρα) να έκανε κάτι τέτοο με την τιμημένη ελληνική σημαία;
Και μη μου πεις ότι υπάρχουν περισσότερο σωβινιστές ή "πατριώτες" από τους fellow Americans γιατί θα σου απαντήσω: υπάρχουν. Εμείς.

:)

 
At 7/28/2007 05:18:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πάλι με τη σημαία ;
Μήπως να την αλλάζαμε ;
Εμένα μου αρέσει η βραζιλιάνικη.
Ειδικά όταν την κουνάνε πέρα - δώθε βραζιλιάνες.
gs

(Εκάνα μπάνια και γύρισα. Έχω κάνει και χρώμα ο μπαγάσας. Όχι ότι σας νοιάζει δηλαδή, αλλά να μη πω και εγώ καμιά μαλακία ;)

 
At 7/28/2007 06:57:00 μ.μ., Blogger Alexandros said...

Εδώ έχουμε βγάλει Έλληνα τον Πητ Σάμπρας το Μάικλ δεν θα βγάζαμε;

 
At 7/28/2007 09:09:00 μ.μ., Blogger Suspect said...

η συναυλια ηταν καλη;
ειχε κοσμο;

οσο για τη σημαια, δεν βλεπω κατι το κακο. ουτε κατι το σημαντικο.
just an event..

 
At 7/28/2007 09:53:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Suspect, καλή ήταν και κόσμο κατά τη γνώμη μου είχε μπόλικο.

 
At 7/28/2007 10:06:00 μ.μ., Blogger gay super hero said...

Όλα για την κονόμα. Ρώτησε και έμαθε ο άνθρωπος. Τί πουλάει εδώ; Πατριωτικές χάντρες, σημειούλες και καθρεφτάκια. Τουλάχιστον δεν μπορούμε να του προσάψουμε ότι δεν έκανε έρευνα αγοράς πριν έρθει. Σου λέει τα δισκάκια μου δεν πουλάνε ούτε στα αζήτητα και έχω και μερικά πανάκριβα χόμπυ να χρηματοδοτήσω (βλέπε σκόνες, χόρτα, βότανα και τα συναφή). Ας πάω Γιουνανιστάν μεριά για μια ξεπέτα που υπάρχουν ακόμα κάποιοι κολλημένοι που πίνου νερό στο όνομά μου. Και πού'σαι, πατριωτάκια έτσι παιδιά; Κι εγώ ένας από σας είμαι. Suckers

 
At 7/29/2007 01:02:00 μ.μ., Blogger d3lta said...

τζώρτζ και ξερός άρτος ρε, κρατάμε το ότι είναι 'έλληνας' (όσο ήταν οι λουγκάνης, σάμπρας, άγκνιου, δουκάκης κλπ), παραβλέπουμε βολικά ότι ειναι καραγκέοψ, τον τυλίγουμε με σημαία δίκην πίττας απ' όλα χωρίς τζατζίκι και, πρέστο, άλλη μία αθηναϊκή σουργελιάς έτοιμη.

καλή η νταλαροατάκα.

 
At 7/30/2007 03:00:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εδώ βγάλαμε έλληνα τον George Papandreou.
Τι σχέση έχει με την Ελλάδα το αμερικανακι?

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home