Παρασκευή, Ιουλίου 27, 2007

Ο Δεύτερος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο πυροσβέστης είναι κάτι σαν τον «Φύλακα στη Σίκαλη»: δουλειά του είναι να στέκεται στην άκρη του γκρεμού και να σώζει τα παιδιά που πάνε να πέσουν. Ποιό ευγενικότερο και πιο αξιοθαύμαστο επάγγελμα από αυτό;
«Μπορεί την ώρα που εσείς δίνετε σκληρή μάχη με τις φλόγες να ακούγονται από κάποιους εκ του ασφαλούς αβασάνιστα σχόλια για το έργο σας», είπε ο Πρωθυπουργός στους πυροσβέστες και έχει δίκιο. Και εκ του ασφαλούς είναι πολλά από τα σχόλια και αβασάνιστα. Όπως εκ του ασφαλούς είναι σίγουρα και αυτό το ποστ.
Μόνο που τα εμψυχωτικά «μπράβο» στους πυροσβέστες είναι λίγο πολύ αυτονόητα και εν πάση περιπτώσει τμήμα της πρωθυπουργικής ευθύνης του.
Το υπόλοιπο -και μεγαλύτερο- τμήμα, το τμήμα πέραν του συνοφρυωμένου βλέμματος και του «Πάμε γερά, παιδιά», θα έπρεπε να είναι οι δικές του βασανισμένες αποφάσεις, βασανισμένες και εκ του ανασφαλούς, από την ανασφάλεια που θεωρητικά θα έπρεπε να νοιώθει ενόψει των εκλογών, όποτε κι αν τελικά γίνουν, αφού λήξει η κωμωδία του μαδήματος της μαργαρίτας.
Ο Πρωθυπουργός ολοένα και περισσότερο δείχνει να έχει μπερδέψει και υποκαταστήσει τον ρόλο του με τον ρόλο ενός ακόμη Προέδρου της Δημοκρατίας.
Για τα θεσμικά, τα εμψυχωτικά, τα αυτονόητα, τα της πολιτικής συναίνεσης, φτάνει και περισσεύει ο Πρόεδρος.
Ο Πρωθυπουργός εκλέχθηκε για να μην σχολιάζει τα γεγονότα ως τεθλιμμένος θεατής, αλλά για να επεμβαίνει και να τα διορθώνει ως ο κατεξοχήν υπεύθυνος να το κάνει, ο Πρωθυπουργός εκλέχθηκε για να παίρνει αποφάσεις, να απολύει μνημειωδώς αποτυχημένους Υπουργούς Δημοσίας Τάξεως, να μην ανέχεται πόλεμο μεταξύ Φούρλα και Κόη, να μην ανέχεται πόλεμο μεταξύ πυροσβεστικής και δασολόγων, να μην ανέχεται τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, στις μέρες του οποίου κάηκε η χώρα, να λέει ειρωνικά ότι «Ο καθένας θέλει κι ένα πυροσβεστικό έξω απ΄το σπίτι του»· το οποίο δεν είναι λάθος ως διαπίστωση· αλλά η ειρωνεία και το στιλάκι μαρτυρούν την έλλειψη τσίπας, πόνου και συναίσθησης της ευθύνης.

11 Comments:

At 7/27/2007 04:53:00 μ.μ., Blogger mao tse tung said...

..από την αρχή ήμουν καχύποπτος με τον Θυγό. είχαν φτάσει στα χέρια μου και κάτι αναφορές για έντονα δυναμικές του παρουσίες σε συζητήσεις, όπου με πάθος υποστήριζε κάποιες αόριστες, αλλά καλά διαφυλαγμένες στα αμπάρια αμερικάνικων ιδρυμάτων εμφύτευσης συνειδήσεων (στο μέγα λεξικό της κινεζικής δείτε τα ως Χάρβαντ, Γέιλ, Κολούμπια), απόψεις για την ουμανιστική διάσταση της φιλελεύθερης πολιτικής (φιλοσοφίας) και άλλα γλαφυρά. δεν με απασχόλησε το θέμα των θέσεων του. με απασχολούσε μόνο σημειολογικά, διότι οι αναφορές που χα στα χέρια μου μίλαγαν για "σημειολογικούς νεωτερισμούς, με έντονον αυτοσχεδιασμό αλλά και καλή χρήση των παραδοσιακών μεθόδων". τον παρακολούθησα προεκλογικά αλλά και μετά ως Θυγό στην Ουλή και τρόμαξα. το άκρατο πάθος του όμως, έκδηλο στην κινισιολογία του, στο βλέμμα του και στην άρθρωση του, μ' έσκιαξε. πιο πολύ με τάραξε η δυνατότητατου να ξεγλιστρά με πάθος από τον λόγο του τον ίδιο. με νέο λόγο κι άλλο λόγο. μου έδωσε την αίσθηση ανθρώπου υπεράνω του ιδίου του λόγου. άνθρωπο όχι υπό-λογο αλλά παρά-λογο. που στέκει στο πλάι των όσων λέει και αναζητά λύσεις στο λόγο μόνο εκ των υστέρων. υστερόβουλο εκ του αποτελέσματος - οξύμωρο δεν είναι; με έντονη προσωπικότητα αλλά κενή περιεχομένου. πολλά κιλά θράσος θα λεγε κανείς στα μέρη μου. αλλά κεί στις ανατολικές αποικίες της δυτικής ακτής, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα δυτικά σύνορα της Κίνας μας, κεί στις αυτοκρατορίες του αυτονόητου, μαζί με τη βαθιά δημοκρατική παράδοση, ευδοκιμούν κι οι ρήτορες. και ενίοτε βρίσκονται στη θέση του Θυγού, θίγοντας την νοημοσύνη μας. θα γυρίσω στην απαγορευμένη πόλη απόψε ολντ μπόυ και θα κηρύξω τα δυτικά μας σύνορα σε έκτακτη ανάγκη. και όσους ρήτορες έχουμε στο κόμμα, θα τους στείλω για μετεκπαίδευση στην ανατολικότερη αποικία της δύσεως. νομίζω ότι πλεόν ξέρω καλά ποιά είναι.
και δεν θέλω να ξανακούσω λέξη για τον Μάρκο. Τον Πόλο, όχι τον Βαφειάδη. καλό απόγευμα.

 
At 7/27/2007 05:24:00 μ.μ., Blogger philos said...

Σ Ω Σ Τ Ο Σ!

 
At 7/27/2007 06:30:00 μ.μ., Blogger akindynos said...

Διαφορετικά, λέει η Μόργκαν, 'Βάζεις, κι απ' τις δυο πλευρές του συνόρου, περισσότερους ανθρώπους στο διάβα της φωτιάς: κατοίκους και πυροσβέστες. Καθένας θέλει μία πυροσβεστική έξω από το σπίτι του - αλλά κάθε χρόνο τα σπίτια αυξάνονται. Λέω σε όλα τα στελέχη μας: Κανένας θάμνος, κανένα δέντρο, κανένα σπίτι δεν αξίζει όσο η ζωή τους'.

Στην ενδέκατη σελίδα τα λέει η Μόργκαν.

Εννοείται πως το context δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα τα δικά μας. Απλώς ψυχαναγκαστικά έψαξα για πυροσβεστικές έξω από σπίτια.

 
At 7/28/2007 01:02:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Φίλε, νομίζω ότι ποτέ άλλοτε σχολιαστής δεν βρέθηκε κάτω και πάνω από τόσο φευγάτα σχόλια.
Μάο, μπορείς να τσεκάρεις τα αρχεία του Μαϊου του 2005. Ίσως σε δεις πουθενά.
Ακίνδυνε, όσο δεν βλάπτει αθώες ζωές ο ψυχαναγκασμός σου, μπορείς να συνεχίσεις να τον υπηρετείς.

 
At 7/28/2007 09:05:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

γαμώτο, πάλι έχασα την ευκαιρία να ποζάρω κάτω απ'το Μάο.

κατά τα άλλα μπορείς να υποθέσεις οτι ακόμα ένα κεφάλι γνέφει καταφατικά συμφωνόντας με το πολιτικό σου σχόλιο, φτωχέ και μόνε ιστολόγε old boy.

 
At 7/28/2007 12:26:00 μ.μ., Blogger mao tse tung said...

ντίαρ ολντ μποϋ, τον έκανα τον κόπο παρά το ότι ο τρόπος σου με έκανε να νιώσω να με διαπομπεύουν παρά να με παραπέμπουν - χαλάλι σου. και διαπίστωσα ότι ήμουν εκεί και άκουσα την μικρή σου επανάσταση κάτω από το πορτραίτο του Τιμονιέρη με τα μικρά γα που ξεστόμισες. είναι στη στρατηγική του κόμματος και επιθυμία του, οι "παραστάσεις" και οι εικόνες του Πεκίνου να προκαλούν μικρές δόσεις εκτόνωσης στους επισκέπτες. βοηθά καλύτερα να καταναλώσουν τις μυρωδιές μας και να συνηθίσουν την κίνηση, τόσο που να νιώθουν γέροι και ανίκανοι όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους, να είναι έτοιμοι να παραιτηθούν από κάθε μορφή αντίστασης όταν η κίτρινη λαίλαπα αρχίσει την επίθεση της. και μη γελιέσαι ότι η αεροσυνοδός δεν κατάλαβε τι της είπες. το βράδυ και αφού έβαλε για ύπνο τον επιτρεπόμενο χαμογέλασε με νόημα στον άντρα της και ένιωσε έτοιμη να κάνει αυτό που της ζήτησες αλλά ποτέ σου δεν γεύτηκες. το όνειρο Σου, πράξη Της. αυτό δεν είναι το νόημα της επανάστασης;

 
At 7/29/2007 12:16:00 μ.μ., Blogger lazopolis said...

Ποιό είναι το μικρό όνομα της αεροσυνοδού;

 
At 7/29/2007 05:21:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Xυνς (το θηλυκό του Χανς).

 
At 7/29/2007 06:42:00 μ.μ., Blogger mao tse tung said...

...me prolaves... eixa tin entyposi oti to sto kartelaki tis ergafe Hi-No, no? ;)

 
At 7/30/2007 12:01:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

H εταιρία ήταν γερμανική και η αεροσυνοδός αρεία. Συγγνώμη Μεγάλε Τιμονιέρη αλλά με δυσκολία θα έλεγα σε Κινέζα τέτοιο πράγμα. Άμα θες πες το σεβασμό, άμα θες σεξουαλικό ρατσισμό :)

 
At 7/30/2007 12:10:00 π.μ., Blogger mao tse tung said...

ypoklinomai stis epiloges sou old boy. kai se parakalo mi me apokaleis megalo timonieri. enas tapeinos prodotis klonos eimai pou diefyga twn ergastiriwn kai twn eidexthwn peiramatwn tis areias kinezikis sxolis, mono gia na apodeixo to aytonoyto: oti kai oi klonoi exoun psyxi! ;)
kalo vrady kai keep it unreal!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home