Τετάρτη, Ιανουαρίου 17, 2007

Το Φαινόμενο της Amity

Σε βλέπω προβληματισμένο τώρα τελευταία με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τον φετινό θερινό χειμώνα και με τα συναφή. Λοιπόν, κοίτα. Όταν πρωτοσκάει μύτη ο καρχαρίας στα «Σαγόνια του Καρχαρία», ο ωκεανολόγος και ο σερίφης ζητούν από τον δήμαρχο να κλείσει τις παραλίες. Αδύνατον, τους απαντάει αυτός, η Άμιτυ είναι θέρετρο και όλη τη χρονιά τη βγάζει με τα λεφτά που σκάνε οι τουρίστες το καλοκαίρι. Ελάτε για λίγο στη θέση μου. Αρχίζει η καλοκαιρινή περίοδος και μου ζητάτε να κλείσω τις παραλίες; Ένας καρχαρίας ήταν, ήρθε κι έφυγε. Οι παραλίες μένουν ανοιχτές, οι λουόμενοι συρρέουν και ο καρχαρίας κάνει πάρτυ. Την επόμενη μέρα ο δήμαρχος απαγορεύει πανικόβλητος την πρόσβαση στις παραλίες και απολογείται συντετριμμένος στον ωκεανολόγο και τον σερίφη: «Δεν μπορούσα να το φανταστώ. Δεν το θεωρούσα πιθανό. Διάολε, κολυμπούσαν και τα παιδιά μου πάνω από τον καρχαρία». Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον, ότι μέχρι ο κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα και η θεωρία πράξη όλα θα συνεχίσουν να κυλούν όπως πριν, το Άμιτυ θα δέχεται κολυμβητές και το Πρωτόκολλο του Κιότο λ.χ. θα μένει ανεφάρμοστο. Όταν όμως ο καρχαρίας έρθει υπό τη συνοδεία της μουσικής του Τζων Ουίλλιαμς και βάψει κόκκινη τη θάλασσα, όταν αρχίσει ο κόσμος και πεθαίνει σαν τα κοτόπουλα από τις περιβαλλοντικές ανωμαλίες, τότε ξαφνικά τα αδύνατα θα γίνουν δυνατά, τότε ξαφνικά το κυνήγι του κέρδους θα μπει σε δεύτερη μοίρα, αν όχι για οποιονδήποτε άλλο λόγο, για τον λόγο ότι σε περίπτωση που μας φάνε οι καρχαρίες ή που η γη καταντήσει ημιαβίωτη, τα περιθώρια κερδοφορίας θα στενεύσουν αφόρητα.

19 Comments:

At 1/17/2007 02:05:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πες το ψέμματα... Αλλά, εγώ κ εσύ τί κάνουμε γι'αυτό?

 
At 1/17/2007 02:07:00 μ.μ., Blogger Τζιτζίκος said...

...και η λύση είναι τόσο απλή: σταματάμε όλοι να τρώμε κρέας μιας που ως γνωστόν το φαινόμενου του θερμοκηπίου οφείλεται στις κλανιές των αιγοπροβάτων...

 
At 1/17/2007 02:44:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Itelli, εγώ άρχισα εσχάτως να κλείνω την τηλεόραση και από τη συσκευή, γιατί λέει κι αυτό το φωτάκι κάτι στέλνει. Ρίχνω και σκουπίδια στην ανακύκλωση. Αλλά οι περισσότεροι Δήμοι δε νομίζω να έχουν αναπτυγμένο δίκτυο ανακύκλωσης. Δεν βαριέσαι. Σημαντικότερη συμβολή μου όμως θεωρώ ότι δεν έχω δώσει ποτέ φασολάδα σε αιγοπρόβατο :)

 
At 1/17/2007 02:54:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πείραμα απλό: Βάλτε σε ένα ποτήρι παγάκια. Γεμίστε το με νερό μέχρι το χείλος. Αφήστε το μέχρι να λιώσει ο πάγος.
Αποτέλεσμα: Από το ποτήρι δεν θα χυθεί ούτε σταγόνα.

Ας με διαφωτίσει παρακαλώ κάποιος επιστήμονας γιατί είμαι γκάου μπίου. Γιατί έχουν λυσσάξει όλοι να λένε πως αν λιώσουν οι πάγοι θα πνιγούν όσοι δεν έχουν εξοχικό στον Ταΰγετο;

Μήπως ήταν όλα μια παγκόσμια συνομωσία των εταιρειών παραγωγής ζελέ για τα μαλλιά για να καταστραφούν οι εταιρίες παραγωγής λακ;

(Lex_Luthor06)

 
At 1/17/2007 03:04:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Μήπως ήταν όλα μια παγκόσμια συνομωσία των εταιρειών παραγωγής ζελέ για τα μαλλιά για να καταστραφούν οι εταιρίες παραγωγής λακ;»
Γκουντ λακ;

 
At 1/17/2007 03:10:00 μ.μ., Blogger Τζιτζίκος said...

οι πάγοι δεν είναι free floating όπως τα παγάκια του ποτηριού...

 
At 1/17/2007 03:17:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Tα παγόβουνα είναι free floating.
H περίφημη κορυφή τους αποτελεί το 1/10 του συνολικού τους ογκου.

Old boy καλή η προσπάθεια αλλά δεν πρόκειται να μας κανείς να πιστέψουμε ότι δεν γνωρίζεις την λακ. Εκτός αν την δεκαετία του 80 την πέρασες στο διάστημα και δεν είχες ποτέ μαλλί με φράντζα ή χαίτη.

(Lex_Luthor06)

 
At 1/17/2007 03:21:00 μ.μ., Blogger Τζιτζίκος said...

η ανταρκτική δεν είναι παγόβουνο.

 
At 1/17/2007 03:27:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Χωρις να το έχω ψάξει πολύ (γιατί βαριεμαι) νομιζω οτι οι ''land-based ices'' αποτελουν λιγοτερο απο το 10 % των συνολικών.

Επισης εχω βάσιμες υποψιες οτι ο τζτζικος είναι έμμισθος-εγκάθετος bloger απο εταιρεία παραγωγης ζελε.


:-P

(Lex_Luthor06)

 
At 1/17/2007 03:33:00 μ.μ., Blogger Τζιτζίκος said...

με land base εννοεί του υπόλοιπου κόσμου (π.χ. παγετώνες στην βόρεια ευρώπη). Η ανταρκλτική όμως σχεδόν ολόκληρη είναι land based και όχι free floating. αλλά ακόμη και έτσι η στατική των πάγων στην αρκτική είναι πολύ περίπλοκη γιατί 'στηρίζονται' σε πόδια στεριάς.

αγοράζετε ζελέ LINC είναι ο καλύτερος.

 
At 1/17/2007 04:18:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μια ιδιαίτερα εύπορη οικογένεια διατηρούσε στο σαλόνι του σπιτιού της έναν εξαιρετικό πίνακα ζωγραφικής του 19ου αιώνα ο οποίος κρεμόταν πάνω από το τζάκι.

Σε κάποιο σουαρέ που διοργανώθηκε στον χώρο, κάποιος πλησίασε τον οικοδεσπότη και μ' εμφανή διακριτικότητα τού πρότεινε να αφαιρέσει τον πίνακα πάνω από το τζάκι γιατί εκ της θέσης του υπάρχει ο κίνδυνος να υποστεί το έργο σοβαρές φθορές.

Σε επόμενο σουαρέ, ο ίδιος επισκέπτης αντίκρυσε ξανά τον πίνακα να κρέμεται πάνω από το τζάκι. Τούτη τη φορά πλησίασε διακριτικά τον οικοδεσπότη, και του πρότεινε να τον αφαιρέσει γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να πάει χαμένη η επένδυση του στον πίνακα.

Την επόμενη φορά που ο επισκέπτης βρέθηκε στον χώρο, ο πίνακας είχε απομακρυνθεί.

υγ. Ελπίζω, όλο και καλύτερα.

 
At 1/17/2007 05:39:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

~~ Τζιτζίκο, η Ανταρκτική είναι κάτω και.. πώς θ' ανέβει επάνω το νερό..?
(άρα, εμείς οι βόρειοι, δεν κινδυνεύουμε)
;-)

 
At 1/17/2007 05:44:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"the earth has faced tougher challenges than nuclear weapons and car exhaust. As far as the planet is concerned, human beings are really just kind of an irritating rash.
And, believe me, it will clear up soon enough."
Jon Stewart

Speak out against junk science on global warming.

Let your friends and your newspaper editor know when you spot dubious 'doubters' in the press or on the media.

Organizations with official-sounding names like the Competitive Enterprise Institute (see their site: http://www.globalwarming.org/) are actually front organizations for industry-funded ‘science’ that denies the severity of climate change. For example, CEI has received $2,005,000 from ExxonMobil since 1998. CEI spends its cash to spread disinformation about global warming. Their 1997 annual report said:


"As the United Nations prepared for an international conference in Kyoto, Japan to craft an international treaty to suppress the use of fossil fuel energy, CEI's work demonstrated why people have more to fear from global warming policies than from global warming itself."


CEI recently ran television ads to counter the documentary, “An Inconvenient Truth.” The tag line, which could be parody if it weren’t deadly serious, refers to CO2. While environmentalists worry about rising CO2 levels in the atmosphere, CEI’s ad says, “We call it life.”

Mother Jones magazine found some 40 ExxonMobil-funded organizations whose mission is to undermine mainstream scientific findings on climate change or maintain affiliations with “skeptic” scientists. This PR machine helps distort mainstream coverage of global warming in the press.

Speak out against this kind of distortion when you see it.

 
At 1/17/2007 05:47:00 μ.μ., Blogger talos said...

Lex: 1. Όπως έχει σημειωθεί μόνο το 11% των πάγων της ανταρκτικής επιπλέει (και ένα επίσης ανάλογο κομμάτι των πάγων της Γροιλανδίας), το υπόλοιπο είναι πάνω σε γη. Οπότε είναι σαν να λυώνεις πάγο που βρίσκεται έξω από το ποτήρι. Η συνολική τήξη των πάγων της Δυτικής Ανταρκτικής και μόνο θα ανέβαζε την μέση παγκόσμια στάθμη των θαλασσών κατά 7 περίπου μέτρα (σες στο προηγούμενο σύνδεσμο)
2. Τυπικά έχεις άδικο: αν βάλεις παγωμένο (καθαρό) νερό μέσα σε ένα δοχείο με αλατισμένο νερό, η στάθμη θα ανέβει λίγο όταν ο πάγος λιώσει (άσκηση για το σπίτι: γιατί;). Απλά σε σχέση με το λιώσιμο των επιεδάφειων πάγων μιλάμε για πολύ μικρή άνοδο στάθμης (εκατοστά όχι μέτρα) σε ότι αφορά τους ωκεανούς. Επίσης αν το λιώσιμο των πάγων συνεχιτεί με τους παρόντες ρυθμους, η άνοδος της μέσης παγκόσμιας στάθμης των θαλασσών θα είναι γύρω στο μισό μέτρο μέσα σε έναν αιώνα. Αλλά επειδή η μέση θερμοκρασία θα αυξάνεται, θα υπάρξει επιτάχυνση της τήξης φοβούμαι...

 
At 1/17/2007 06:00:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

CEI ad sto youtube
http://www.youtube.com/watch?v=mwMeRr1hto0

o jon stewart eixe satirisei uperoxa auth th diafhmish sto the daily show, alla den mporesa na vrw kapoio video sto youtube

 
At 1/17/2007 10:30:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

old boy εξαιρετικη η παραβολη!!!
μου θυμιζει μια ιστορια που διαβασα προσφατα,οτι η FORD γυρω στο 80 ειχε πολλες αναφορες αναφλεξης του οπισθια ευρισκομενου ντεποζιτου στα μοντελα της(ιδιως το pinto)με αρκετα θυματα.Αντι να ανακαλεσει τα οχηματα με κοστος μετατροπης 11$/οχημα υιοθετησε μια αναλυση κοστους/οφελους που της εβγαζε οτι ειναι οικονομικοτερο να αποζημιωσει τις οικογενειες των θυματων!!!Οταν αυτο το εγγραφο αποκαλυφθηκε εγινε σαλος,αλλα το ωραιο ειναι οτι ακομα οι αμερικανοι προτιμανε τα ΤΟΥΟΤΑ+ΗΟΝDΑ.Eιπατε τιποτε?

 
At 1/18/2007 11:20:00 π.μ., Blogger talos said...

Υπάρχει και μία ακόμα διαφορά, τώρα που το ξαναβλέπω. Στο Amity άπαξ και αποφάσιζες να μαζέψεις τον κόσμο από την παραλία, έπαυε να τρώει ανθρώπους ο καρχαρίας. Στην περίπτωση της Κλιματικής Αλλαγής, όταν όλοι πλέον θα πειστούν για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, τα θετικά αποτελέσματα θα εμφανιστούν μετά από μισό με έναν αιώνα - στην καλύτερη περίπτωση...

 
At 1/18/2007 05:06:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Τάλω, η λεπτομέρεια που αναφέρεις έχει οπωσδήποτε μια σημασία. Πιστεύω ότι τελικά (και το τελικά αυτό μπορεί να έχει ορίζοντα αιώνων) η ανθρωπότητα θα προσαρμοστεί και στις κλιματικές αλλαγές. Αλλά μέχρι να προσαρμοστεί μπορεί να έχει γίνει κακό ανυπολόγιστων διαστάσεων.
Lex, τη δεκαετία του 80 ήμουν ως γνωστόν αγέννητος.
Squarelogic, και ο «Βροχοποιός» του Τζων Γκρίσαμ που γύρισε πριν μερικά χρόνια ο Κόππολα (http://www.imdb.com/title/tt0119978/) σε αυτό που λες (ή σε κάτι παραπλήσιο) στηρίζεται.
Divebomb, πολύ ενδιαφέροντα όσα μεταφέρεις.
Σκιές, είμαι καλά, περνάω μια χαρά, θέλω να του πεις ψέμματα:)

 
At 1/30/2007 11:57:00 μ.μ., Blogger adaeus said...

Είχα ακούσει για μια συμμορία στο Παρίσι που έσκαγε λάστιχα στις μεγάλες τζιπούρες (ως αντιοικολογικές). Να φτιάξουμε μία και δω?
Δε νομίζετε ότι και η κουτσή Μαριγούλα απέκτησε 4χ4 και βουνό δεν έχει δει ούτε ζωγραφιστό.
Ας μην πω για τη γυναίκα μου που ονειρεύεται ΒΜW X3. Αμ δε που θα της κάνω το χατήρι. Subaru και πολύ της πάει.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home