Τετάρτη, Δεκεμβρίου 27, 2006

Ο Χορηγός της Βίας

Σύμφωνα με ένα μνημειώδες άρθρο που φιλοξενείται στο «Βήμα» της 24.12.06, ο Πολύδωρας, με τις επίμαχες δηλώσεις του, «διατύπωσε φωναχτά αυτό που ήδη πολλοί υποψιάζονταν, δηλαδή τις περίεργες ανοχές και συνενοχές του Συνασπισμού με αυτόν τον χώρο» (τον χώρο, πάει να πει, των κουκουλοφόρων, εμπρηστών και μαστροχαλαστών), με αποτέλεσμα ο Συνασπισμός πλέον να «στιγματίζεται στα μάτια των πολλών ως πολιτικός χορηγός της κοινωνικής βίας».
Το άρθρο υπογράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης.
Το ερώτημα προς τον Γιάννη Πρετεντέρη έχει διατυπωθεί και κατά το παρελθόν προς άλλον αποδέκτη:

126 Comments:

At 12/27/2006 04:01:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μα, νόμιζα ότι ήταν προφανής η απάντηση--το λέει και τ’ όνομα: pretenderης. Εκτός αν το θέτετε ρητορικώς.

Τι λέμε όσον αφορά τις άγιες τούτες μέρες; Καλό Πάσχα; Καλή χώνεψη; Πώςτολένεναδειςμουδιαφεύγει που λέγανε και οι Netsperadoι, ελαφρύ να είναι το χώμα που σκεπάζει το σάιτ του(ς).

 
At 12/27/2006 09:26:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

ad hominem: Πραγματικά, πέρα από την προφανή σκοπιμότητα του άρθρου και τις διάφορες αιτιάσεις του που ανήκουν στο χώρο του προχωρημένα φανταστικού, το ύφος του συγκεκριμένου καραγκιόζη και η συνέπεια με την οποία, σαν χουλιγκάνος με γραβάτα (βάζελος χουλιγκάνος με γραβάτα, παρεμπιπτόντως), διαφημίζει παλαιοπασοκικά προϊόντα σε αναγκάζουν να παραδεχτείς οτι πρόκειται για κάποιον


ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΜΑΛΑΚΑ.

Να ξεπλύνεις το μπλογκ σου με ακουαφόρτε γιατί και μόνο η αναφορά στο όνομά του θα σου αφήσει μια αιώνια γλίτσα. Ιιιιχχχχχ.

 
At 12/27/2006 03:18:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Old-boy, παρακαλείστε να επιστρέψετε άμεσα στο εορταστικό - καταναλωτικό πνεύμα των ημερών και να μην κολλάτε με διάφορους ανεκδιήγητους (είτε πρόκειται για υπουργούς είτε για υπαλλήλους υπουργούν και είτε πρόκειται για πρώην είτε πρόκειται για νυν και αεί).

Λέμε τώρα...

 
At 12/27/2006 03:24:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Όλα αυτά που γράφετε είναι υποκειμενικές εκτιμήσεις. Για μένα ο Γιάννης είναι αξιόλογος δημοσιογράφος και γράφει πολύ έξυπνα.

 
At 12/27/2006 05:02:00 μ.μ., Blogger Filboid Studge said...

old boy,
τελυταίως ο Συνασπισμός ακούγεται, και ακούγεται πολύ. Το σημαντικό ποσοστό που κατέλαβε στις Δημοτικές Εκλογές, αλλά και η εύρωστη παρουσία του στην Βουλή, δημιουργούν εύλογη ανησυχία στα δύο "μεγάλα" κόμματα.
Το πολιτικό παιχνίδι, το οποίο πιστά υπηρετεί ο κ. Πρετεντέρης, αποσκοπεί στην καλλιέργεια κλίματος ανυποληψίας του εν δυνάμει επικινδύνου αντιπάλου.
Πρόκειται για κλασσική "discreditation campaign", κατά την δοκιμασμένη συνταγή των Αμερικανικών πολιτικών πραγμάτων.
Decency, eh? Το πρώτο θύμα της πολιτικής σκοπιμότητος.

 
At 12/27/2006 05:26:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

Ολο και μπερδεύομαι με αυτό τον "κύριο"...
Τελικά, υποστηρίζει το κόμμα του ΛΑΟΣ..? ας το ανακοινώσει ξεκάθαρα πια!
(άλλο τα γοητευτικά ή όχι κείμενα και άλλο το περιεχόμενό τους)

..και'γώ μπορώ π.χ. να γράψω ένα εξαιρετικά γοητευτικό κείμενο όπου να υποστηρίζω τις πατάτες τηγανιτές.. λέμε τώρα..

:-)))

 
At 12/27/2006 05:26:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Φίλτατε ανώνυμε,

είτε είσαι θεμελιωδώς μεροληπτικός, είτε αθώα ηλίθιος. Διότι μόνο μία από τις δύο αυτές κατηγορίες θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τον Ντεμπερντέρη "αξιόλογο", τη στιγμή που είναι ένα αργυρώνητο υποκείμενο της πλέον βρωμερής υποστάθμης. Ολα αυτά που του καταλογίζουμε ολντ μπόι, θα τα χρησιμοποιήσει, ισχυριζόμενος ότι κάνει καλά τη δουλειά του πληρωμένου κονδυλοφόρου, για να αιτηθεί αύξηση μισθού, από τα κάθε λογής αφεντικά του.

 
At 12/27/2006 05:30:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Επειδή ο Γιάννης γνωρίζει τα πάντα μήπως πρέπει να τον ρωτήσει ο Λάλας τι είναι ταλέντο να ησυχάσει κι αυτός , να μάθουμε και μεις ...

 
At 12/27/2006 05:54:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Mια πολιτικά ορθή παράκληση μόνο: ας μην χρησιμοποιούμε χαρακτηρισμούς που ξεπερνούν ένα μέτρο.

 
At 12/27/2006 06:23:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Να το πω διαφορετικά; Είναι ο λόγος για τον οποίον διαβάζω Βήμα. Αυτός και η Πανδώρα. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω πιο είναι το πρόβλημα. Ότι αφεντικό του είναι ο Λαμπράκης;

Το πόσο αξιόλογος είναι φαίνεται από το ότι τον εκτιμώ, μολονότι υποστηρίζει άλλη ομάδα.

 
At 12/27/2006 06:24:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ποιο, λάθος δικό μου.

 
At 12/27/2006 08:00:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Φίλε old boy, νομίζω ότι το σημερινό σου ποστ δικαιώνει πανηγυρικά τη θέση μου "ναι στην πολιτική κριτική, όχι στην απαξίωση της πολιτικής."
Θα θυμάσαι φαντάζομαι ότι σου είχα γράψει να μη συμβάλεις - άθελα σου - στην απαξίωση της πολιτικής κουβαλώντας νερό στο μύλο όσων επιδιώκουν να την υποκαταστήσουν με την παραπολιτική τους εξουσία.
Η περίπτωση που σε εξόργισε σήμερα είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για το σε ποιους αναφερόμουν.
Θεωρώ απείρως πιο έντιμη την πολιτική θέση του Πολύδωρα στο συγκεκριμένο θέμα, από την παραπολιτική παρέμβαση του μακαρθιστή δημοσιογράφου.

ΥΓ
Επειδή έλειπα αυτές τις μέρες, πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ ότι πέρασε έτσι αυτό το λιβελογράφημα εναντίον του ΣΥΝ.

 
At 12/28/2006 10:19:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

Old boy, σε ότι με αφορά: εγώ απλώς διατυπώνω φωναχτά αυτό που ήδη πολλοί υποψιάζονται.

Ασε που το "προκλητικά μαλάκας" είναι εξ'ολοκλήρου εντός των ορίων της ευπρέπειας, στην περίπτωση του Πρετεντέρη. Για την ακρίβεια, είναι ένας χαρακτηρισμός με ευρύ φάσμα ερμηνειών, σίγουρα ευνοϊκότερος από το πολιτικά ορθότερο, αλλά σαφώς πιο ακριβές "αργυρώνητο υποκείμενο της πλέον βρωμερής υποστάθμης" της συνείδησης του κυρ Γιάννη.

 
At 12/28/2006 02:41:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μαλλον ο Πρετεντέρης ,η Ρούλα Κορομηλά τού πρωινού καφέ τού Σημίτη,στενοχωρέθηκε απο την μικρή απήχηση τής συνέντευξης Κύρκου.
΄Πανδώρα΄ειναι αυτός ο φασίστας που γραφει στο Βήμα και στηρίζει κάθε μαλάκιο τής Νεας Τάξης δεν είναι???
Aυτό το αγράμματο τυπάκι που λοιδωρεί κάθε τί σχετικό με την Ελλάδα και υποστηρίζει όλους τούς ΄ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς΄.Βρε τον καημένο.Αλλος ανανιστής και αυτός πικραμένος.Ευτυχώς τούς μάθαμε πιά.70 πικραμένοι υποτελείς ΄τοίς κείνων ρήμασι΄.Αφεριμ..........

 
At 12/28/2006 05:21:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Tο σχόλιο μου μού την έσπασε και σε μένα τον ίδιο. Δεν είναι η ευπρέπεια το πρόβλημά μου. Απλά εκείνο που φοβάμαι είναι ότι όταν οι κατηγορίες ξεφεύγουν από ένα όριο, από εκεί ακριβώς θα πιαστεί όποιος θέλει να απαξιώσει την ουσία της κατηγορίας. Στο στυλ δηλαδή «Έλα μωρέ, εκεί πάει ο κάθε πικραμένος ανώνυμος και βρίζει ελεύθερα». Ο πατέρας μου όταν ήμουν έφηβος μου έλεγε να μην φωνάζω «γιατί χάνω το δίκιο μου». Ποτέ δεν κατάλαβα πώς το δίκιο πηγαινοέρχεται ανάλογα με την αυξομείωση της φωνής. Ωστόσο τρία μπινελίκια ή μια κατηγορία που δεν μπορεί να αποδειχθεί, βοηθά να στηριχθεί ο κάθε Πρετεντέρης και να πει ότι στα μπλογκ βρίζουν ανωνύμως ενώ στην τηλεόραση και στις εφημερίδες συνδιαλέγονται ευπρεπώς. Όχι φυσικά ότι θα πληροφορηθεί ποτέ το περιεχόμενο αυτού του ποστ ο Πρετεντέρης, ούτε ότι και αν το πληροφορούταν θα παρατηρούνταν σταγόνες ιδρώτα στο αυτί του. Αλλά λέμε, έτσι, για την απίθανη περίπτωση.

 
At 12/28/2006 05:24:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Σπύρο Σ., η Πανδώρα μολονότι έχει χιούμορ και μεταχειρίζεται την ειρωνεία όσο λίγοι στον ελληνικό Τύπο, μου προξενεί κι εμένα ιδεολογικοαισθητική απέχθεια με τον εστετισμό της.

 
At 12/28/2006 06:22:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο Στέφανος Κ. ή Πανδώρα που έχει και ραδιοφωνική εκπομπή,κατά τήν γνωμη μου στοχοποιεί συγκεκριμένα άτομα και ιδέες.
Ειρωνευεται κάθε έναν που πιστευει,σαν θρησκόληπτο,κατηγορεί σαν εθνικιστή κάθε έναν που μιλάει για πατρίδα και επίσης εξυπηρετεί τα πολιτικά συμφέροντα τής πιό φανατικής ΄εκσυγχρονιστικής-νεοφιλελευθερης΄απόψεως στην Ελλάδα.Υποστήριξε όλους τούς βομβαρδισμούς τών Κλιντον -Μπούς,ειρωνευεται τον παλαιστινιακό αγώνα ,μιλά διαρκώς για αντισημιτισμό,παριστάνει τον ΄προχωρημένο Ευρωπαίο πολίτη΄και γενικά αντιτίθεται σε οτιδήποτε λαϊκό.Απορώ γιατί δεν πάει να ζήσει στο Λουξεμβούργο ο άνθρωπος μιά και τού ταιριάζει καλύτερα.
Προσωπικά τον θεωρώ ,όπως και τον Πρετεντέρη ιδεολογικά κατάπτυστο.
Πάντως αγαπητέ old boy παρ΄οτι θεωρώ οτι σχόλια όπως το ΄προκλητικά μαλάκας΄τού Lazopolis δεν προσθέτουν κάτι,οφείλω να προσθέσω ότι οι δυο αυτοί τύποι απο τίς στήλες τους έχουν χυδαιολογήσει επανειλημμένα εναντίον μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων,απευθυνόμενοι σε 100.000 αναγνώστες.Οποτε το σχολιο τού Lazopolis ειναι πετραδάκι στον ωκεανό.
Επίσης ο Αρειος Πάγος έχει νομολογήσει και κρίνει ότι επιτρέπεται ακόμα και σκληρή κριτκή σε δημόσια πρόσωπα.
Τελος ως πρός την ανωνυμία,η Πανδώρα γραφει επίσης ανωνύμως.Ο δέ Πρετεντέρης πετάει μπουκάλια στα γήπεδα σάν χουλιγκάνος.
Και κάτι τελευταίο.Και οι δυο τους αποτελούν πολιορκητικό κριό μαζί με τον Ανδριανοπουλο στίς επικρισεις εναντίον τού Καρολου Παπούλια.Δεν τον πάνε τον άνθρωπο γιατί οι ομιλίες του δεν προωθούν τον ραγιαδισμό που οι ίδιοι θα επιθυμούσαν.

 
At 12/28/2006 06:28:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Ο δέ Πρετεντέρης πετάει μπουκάλια στα γήπεδα σάν χουλιγκάνος».
Να σε διορθώσω εδώ. Απ΄όσο θυμάμαι -και με μια μικρή επιφύλαξη- η υπερασπιστική του γραμμή στο δικαστήριο βάσει και της
οποίας αθωώθηκε ήταν ότι δεν το είχε πετάξει αυτός το μπουκάλι αλλά το χέρι του. Το χέρι του ενστικτωδώς.

 
At 12/28/2006 07:05:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ουπς !
Τόσοι πολλοί δημοκράτες μαζεμένοι σε ένα post ; Εξεπλάγην.
Τώρα φυσικά το δημοκράτες σηκώνει πολύ κουβέντα, διότι ενώ εμείς δικαιούμεθα να τα παίρνουμε στο κρανίο όταν ο Πρετεντέρης τα χώνει στο ΣΥΝ, εκείνος δε δικαιούται να έχει άποψη, διότι ενδεχομένος η άποψη του να προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στη δημοκρατία και να ψαχνόμαστε.
Πάντως έχει και την πλάκα της η δημοκρατία σας συντρόφοι, όσο φυσικά δεν καλούμεθα να την φάμε στη μούρη και περιοριζόμαστε στο να το συζητάμε το όλον θέμα.
Έχω βαρεθεί πλέον να βλέπω να εξελίσσεται μια ιδιότυπη ασυλία προς την πλευρά της αριστεράς με την ευρύτερη έννοια της, με αποτέλεσμα κάθε φορά που κάποιος αποφασίζει να ασχοληθεί μαζί της να αισθάνεται ότι πρέπει να το κάνει με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο, μην τυχόν και παρεξηγηθεί ο Αλαβάνος και ο Τσίπρας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεται μαλάκας όποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με την αριστέρα, όπως ασχολείται με την δεξιά ή με ότι άλλο του κατέβει.
Διότι... σνιφ ! τη κακομοίρουλα, την αριστερούλα δεν έπρεπε να την πειράξει ο κακός γιαννάκης.
Νταντα θα τον κάνουμε το κακό γιαννάκη για να μάθει να μη πειράζει την αριστερούλα του Αλαβάνου και του Τσίπρα.
Ωραίο το παραμύθι δε λέω, αλλά το έχουμε δει και παλαιότερα όταν ο Σημίτης έκανε το άνοιγμα στην αριστερά με τον...Μπίστη και ακόμα δεν έχουμε συνέλθει από τα γέλια.

gs

 
At 12/28/2006 07:27:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ότι ο Πρετεντέρης δεν δικαιούται να έχει άποψη από πού προκύπτει και ποιός του το αμφισβήτησε;
Έχει στερηθεί ο Πρετεντέρης το δικαίωμα να εκφέρει τις απόψεις του δημοσίως από εφημερίδες και τηλεοράσεις;
Αποκαλεί ένα κόμμα του κοινοβουλίου «πολιτικό χορηγό της κοινωνικής βίας» επειδή έτσι του καύλωσε και χωρίς επαφή του αφορισμού αυτού με την πραγματικότητα. Δικαίωμά του. Δικαίωμά μου και μένα να το σχολιάσω. Δικαίωμα και όσων άλλων θέλουν να το σχολιάσουν επίσης.

 
At 12/28/2006 07:49:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Πάντως έχει και την πλάκα της η δημοκρατία σας συντρόφοι, όσο φυσικά δεν καλούμεθα να την φάμε στη μούρη και περιοριζόμαστε στο να το συζητάμε το όλον θέμα».
Επίσης αυτό το κομμάτι του σχολίου είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις Πολύδωρα και το άρθρο Πρετεντέρη. Από την μια πλευρά οι νομοταγείς που ψηφίζουν τα μεγάλα κόμματα και από την άλλη οι συνοδοιπόροι των μη νομοταγών που επιβάλλουν τις απόψεις του με τη βία; Το όλο θέμα είναι εν τέλει περισσότερο αστείο παρά επικίνδυνο.

 
At 12/28/2006 07:50:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν με λές ανώνυμε ,εσύ κατάλαβες ότι ο πρετεντέρης με ενόχλησε επειδή έκανε κριτική στον Συνασπισμό???
Σε βολευει να τα βλεπεις έτσι.Για άλλα μίλησα.
Εισαι ο ίδιος ανώνυμος που υποστήριζε τους 70 του ψευτομακεδονικου αλφαβηταριού στο blog τής mir...???
Εισαι δεν είσαι δικαιωμά σου.
Το ανοιγμα σημιτη πρός Μπιστη,Δαμανάκη ,Ανδρουλάκη ,ανδριανόπουλο ,Μανο είχε άλλα κριτήρια απο αυτά που αναφέρεις.Η αδιάβαστος είσαι ή έχεις ασθενή μνήμη.Ολοι οι παραπάνω ηταν υπέρ τής ελληνοτουρκικής φιλίας με την εννοια τής υποταγής ,υποστήριζαν ενθέρμως τίς εισβολές και τούς βομβαρδισμούς Κλίντον και Μπούς και γενικότερα ήταν ενθερμοι οπαδοί τής παγκοσμιοποίησης.Αυτό ήταν το κριτήριο.
Ασυλία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν διάφοροι πρακτορίσκοι,που ενώ εκπροσωπούν αισχρές μειοψηφίες και είναι τσιρακια τού Σόρος,έχουν μεγαλη τηλεοπτική και έντυπη κάλυψη.Για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή.
Ιδιότυπη ασυλία έχουν και καποιοι ψευτοαριστεροι της πλάκας και στον Συνασπισμό.
Ειναι αυτοί που αρθρογραφούν στα εντυπα τού Ουρανιου Τοξου και αυτοί που συμφωνουν με τα νεα βιβλία ιστορίας που οδηγούν τα παιδάκια σε καταστάσεις πολτοποίησης τού εγκεφάλου τους.
Αρκετούς Πρετεντερηδες,Σωμερίτες,Πανδώρες ,Δημου και άλλες δυνάμεις τούς φαγαμε στην μαπα τοσα χρόνια
τώρα να ειρωνευονται και να χύνουν χολή προς οποιονδήποτε δεν συμφωνούσε μαζί τους.Η φωτισμένη πρωτοπορία τού Μπούς.Οι διαστρεβλωτές τής ιστορίας.Οι ψευτοντεριντάδες τής δεκάρας και τού τίποτα.
Το θέμα δεν είναι ο Συνασπισμός και ο νεος του Βούγιας ,ο Τσίπρας.Το θέμα ειναι το ήθος.
Αυτό δεν είναι ούτε αριστερό ,ούτε δεξιό.Οταν κάποιοι είναι ξετσίπωτοι ,ειναι ξετσίπωτοι.
Στον γιό μου πάντως όταν με ρωτήσει για τούς έλληνες που συνεργάστηκαν με τούς Γερμανούς στην κατοχή,αντί να ψαξω να βρώ τα άπαντα τού Τσολάκογλου ,ξερω τί άρθρα θα τού δώσω.Πιό σύγχρονα αλλά ιδίας λογικής.Και θα καταλάβει.

 
At 12/28/2006 09:27:00 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Ρε τους ξεφτίληδες.

Πολύδωρες, Πρετεντέρηδες, Ανώνυμοι(07:05:46)...

 
At 12/29/2006 06:21:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δυστυχώς αγαπητοί φίλοι τα έχει αυτά τα ψιλοπροβληματάκια η δημοκρατία, να μπορεί δηλαδή ο καθένας να εκφράζει ελεύθερα την άποψη του.
Ουδείς αμφισβήτησε Old-boy το δικαιώμα του οποιουδήποτε να σχολιάζει οτιδήποτε, ακόμη και με τέτοιο τρόπο που να ακροβατεί στα όρια του λίβελου, ενός στυλ γραφής που κάποιες εποχές - όπως προφανώς γνωρίζεις - ήταν αποδεκτό.
Βάζεις όμως ένα σημαντικό θέμα ήθους, αφήνωντας να εννοηθεί ότι για να διαθέτει κανείς ήθος καλό είναι να μην :
1. Πειράζει το ΣΥΝ.
2. Προσχωρεί ή έστω να φλερτάρει με απόψεις τύπου Πολύδωρα.
3. Να γράφει και για τα δύο.
Εντάξει, το πιάσαμε το μήνυμα.
Ξέρεις όμως το πρόβλημα στη πραγματικότητα δεν τον έχει ο Πρετεντέρης ή κάθε Πρετεντέρης, αλλά ο ΣΥΝ, ο οποίος ανακυκλώνει μια μπαγιάτικη ιστορία με νέες φάτσες.
Και ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης την ίδια ιστορία με τα Στρουμφάκια ανακυκλώνει, αλλά τα έχει κάνει πέρα διότι είναι πιο φρέσκος.
Εκεί είναι το θέμα τι είδους ιστορία πουλάς και σε ποιούς.

Τώρα όσον αφορά το post του σπύρου σ. θα ήθελα να διευκρινήσω ότι δεν έχω απολύτως καμιά σχέση με τους 70 ή τους 10.070 βαρεμένους στους οποίους αναφέρεται.
Επίσης με αφήνει παγερά αδιάφορο αν στα παιδιά του θα τους πει την ιστορία έτσι ή ανάποδα ή πλάγια ή ξαπλωτή.
Δεν έχω σχέση φίλε με τέτοια κόλπα.
Απλά, εγώ έχω παιδιά και αναλογίζομαι τι είδους σκατά κοινωνία να τους παραδώσω και έσω καταλήξει στο σχεδόν ασφαλές συμπέρασμα πως η καλύτερη κοινωνία που θα ευχόμουν να έχουν είναι μια ανοικτή κοινωνία χωρίς τα ψευτοδιλλήματα που στέρησαν απο εμάς τις ευκαιρίες να πάμε μπροστά.
Διότι αν το μπροστά είναι το περιθώριο και το αναμάσημα παλαιών αποτυχημένων επιλογών, σου το χαρίζω.
gs

 
At 12/29/2006 06:39:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Nαι gs, βάζω ένα θέμα ήθους όχι γιατί πείραξε ο Πρετεντέρης τον ΣΥΝ, αλλά για αυτά τα οποία γράφει. Γράφεις ας πούμε εσύ ότι ο ΣΥΝ «ανακυκλώνει μια μπαγιάτικη ιστορία με νέες φάτσες». Αυτό είναι μια κριτική στον ΣΥΝ ως κόμμα, μια κριτική για την πολιτική του. Το να γράφει όμως ο Πρετεντέρης για χορηγίες βίας και για συνενοχές, κατά τη γνώμη μου δεν είναι πολιτική κριτική αλλά χυδαιότητα. Θα ήταν πολιτική κριτική αν στηριζόταν σε πλήθος στοιχείων γιατί πρόκειται για βαρύτατη κατηγορία. Έτσι, στον αέρα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά εκτόξευση λάσπης και προσπάθεια να ακυρωθεί το αντίπαλο κόμμα ως μη ισότιμος συνομιλητής, ως άντρο παρανόμων, ως πολιτική έκφραση του αντιεξουσιαστικού ή όπως αλλιώς θες πες τον χώρου, του χώρου που συχνά πυκνά κάνει επεισόδια. Aυτή η πολεμική όμως θυμίζει τα μέσα του περασμένου αιώνα και η ελαφρά τη καρδία επίκλησή τέτοιων συλλογιστικών είναι για μένα ντροπή.

 
At 12/29/2006 11:30:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εντάξει νομίζω ότι όλοι κατάλαβαν ότι ο Πρετεντέρης κάνει πλάκα με τον ΣΥΝ, διότι δε πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα ο οποίος πιστεύει ότι ο ΣΥΝ - τώρα πια - μπορεί να βγει στο κλάρι για οτιδήποτε.
Το πιθανότερο είναι συναντήσεις την "έντονη αντίδραση" του ΣΥΝ...στο Ντα Κάπο, όπου με ύφος χιλίων καρδιναλίων διάφοροι ανεπάγγελτοι "αριστεροί" του κώλου θα μας αναλύουν γιατί είναι αλμυρή η θάλασσα.
Sorry, old-boy για το ύφος, αλλά έχω βαρεθεί αυτή την αηδία με τους δήθεν αριστερούληδες που έτσι και τους κλείσει το μάτι το ΠΑΣΟΚ θα πέσουν στα γόνατα και θα παίρνουν πίπες μέχρι δευτέρας παρουσίας.
Ο Πρετεντέρης είναι το κερασάκι στη τούρτα της άνευ όρων παράδοσης μιας γιαλαντζί αριστεράς που έχει χάσει τα αβγά και τα πασχάλια...εδώ και χρόνια.
Εντάξει αν το θέμα είναι εμβληματικό να πάω πάσο, διότι ως γνωστόν καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.
Αλλά στο τέλος της ημέρας μόνο ως ανέκδοτο παλαιάς κοπής θα μπορούσα να εκλάβω την ευαισθησία του ΣΥΝ στα γραφόμενα του Πρετεντέρη.
Στο κάτω - κάτω της γραφής και ο ΣΥΝ και ο Πρετεντέρης και εσύ και εγώ είμαστε κομμάτια ενός συστήματος που αναπαράγουμε με θρησκευτική ευλάβεια.
gs

 
At 12/30/2006 01:05:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τόσον ο εμετικός εσμός του Σημιτισμού (κρυπτο-ακροδεξιού ραγιαδισμού) με εκλεκτό εκπρόσωπο την εν θέματι πούστρα, όσο και ο Συνασπισμός [πλην Αλέκου Αλαβάνου που προς τιμήν του έχει δώσει μάχες για την Ελλάδα στο εξωτερικό], διακρίνονται και συμπίπτουν στο πάθος τους κατά αυτής εδώ της Πατρίδας. Αμφότεροι προβάλλουν την αντίληψη ότι πρόοδος και προκοπή είναι να αρνείσαι το Έθνος σου, να φτύνεις στην κούνια σου.

Υπ' αυτήν την έννοια, άρθρα όπως το εν θέματι με διασκεδάζουν, γιατί οι προδότες αξίζουν αλλήλους (they deserve each other, που θα 'λεγε και η κα Διαμαντοπούλου).

 
At 12/30/2006 03:06:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Προσυπογράφω πλήρως το κείμενο τού θείου.
Ανώνυμε σού ζητώ συγνώμη που σε μπέρδεψα με αλλον ανώνυμο.
Σε όσα γράφεις περί Συν ,με βρίσκεις απολύτως σύμφωνο.
Η αμετροέπεια τού Πρετεντέρη έδωσε πόντους στον Συν.
Μονον που ο Συν έχει ξεχάσει να ζητήσει συγνώμη για τήν ΄μεγάλη πολιτική πράξη΄ να υποστηρίξει το σχέδιο Ανάν,με τον τοτε αρχηγό του που τώρα ψάχνει χώρο να το παίξει σωτηρας τού τοπου.
Σε θεσμικό επίπεδο όμως ο old boy έχει απόλυτο δίκιο.
Τελος πάντων, εδώ έφτασε η αμερικάνικη τηλεόραση να περιγράφει αναλυτικά και με ιατρικούς όρους,πως γινεται μιά εκτέλεση δι΄απαγχονισμού,με αφορμή τήν επικείμενη εκτέλεση Σαντάμ.
Σε αυτή τήν αθλιότητα ας μου πεί κάποιος ,πώς απαντάμε,όλοι εμείς οι ΄πολιτισμένοι΄

 
At 12/30/2006 04:30:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Θεωρώ ότι τέτοιες απόψεις για οποιαδήποτε κοινοβουλευτικό κόμμα και να εκφράζονται είναι επιπόλαιες και εύκολη υπεραπλούστευση.
Αυτά τα εύκολα συμπεράσματα που στην Ελλάδα τα έχουμε για πλάκα,ως κομμάτι της αμπελοφιλοσοφίας μας,έχουν φέρει αυτό τον απελπιστικά τραγικό ωχαδελφισμό του Έλληνα σήμερα.
Ό Έλληνας έχει πάψει να διεκδικεί οτιδήποτε είναι για το κοινό συμφέρον εκτός αν τον αφορά προσωπικά το θέμα. Εκεί το παίζει αγωνιστής,ακτιβιστής και οτιδήποτε άλλο τελειώνει με κατάληξη,ιστής.

 
At 12/30/2006 09:10:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

@gs: δεν ξέρω αν το αντιλαμβάνεσαι, αλλά το συγκεκριμένο ποστ στο οποίο σχολιάζουμε έχει ως θέμα του την αναπαραγωγή από επίσημα δημοσιογραφικά χείλη μιας παντελώς ανυπόστατης κατηγορίας. Η πολιτική αποτελεσματικότητα του ΣΥΝ είναι παντελώς άσχετη με το θέμα.
Τί θα πεί, καλά κάνει ο Πρετεντέρης και τους τα χώνει, αφού είναι ανεπάγγελτοι αριστεροί του κώλου που συχνάζουν στο Ντα Κάπο;

@ θείος και Σπύρος σ. που προσυπογράφει: κατ'αρχάς όταν βλέπω Πατρίδες και Έθνη με κεφαλαία γράμματα με πιάνει μια αλλεργία. Ίσως γιατί είναι έννοιες που μας περιχαρακώνουν σε ένα πελώριο αλλά ευτελές "εμείς", εμείς, απέναντι σε όλους τους άλλους, εμείς από την απο'δω πλευρά του φράχτη, εμείς και το παντοτινό μας δίκιο. Το ίδιο "εμείς" το βρίσκει κανείς και σε παραλλαγές, στα γήπεδα, στα κόμματα, στην επαγγελματική ζωή... Ο άνθρωπος είναι αγελαίο ον.

Αλλά, το "έθνος" είναι μια οντότητα φθίνουσσα (γιατί φάνηκε αναποτελεσματική από τα τέλη του περασμένου αιώνα και ένθεν), ενώ η πατρίδα δεν έχει ανάγκη το κεφαλαίο Π για να εμπνεύσει ότι χρειάζεται να εμπνεύσει.

Κατά δεύτερον, και πιο σημαντικό: όταν κατηγορείτε ένα ολόκληρο κόμμα για προδοσία, καταλαβαίνετε, ελπίζω, οτι κάνετε δίκη προθέσεων. Ισχυρίζεστε δηλαδή οτι ο ΣΥΝ, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ (όλοι αυτοί στήριξαν το όντως προβληματικό σχέδιο Ανάν - μία από τις αμέτρητες χαμένες ευκαιρίες να δοθεί λύση στο πρόβλημα της Κύπρου) και όποιος άλλος φορέας θεωρείται οτι συμπεριφέρεται "δουλικά" και "ανθελληνικά" το κάνει όχι από πεποίθηση, όχι επειδή πιστεύει στις επιλογές του, αλλά για να αποκομίσει κάποιο συγκεκριμένο όφελος. Αυτό είναι μια κάπως βαριά κατηγορία, δεν ξέρω αν με αντιλαμβάνεστε. Θα μπορούσε να σταθεί, ίσως, για τις κυβερνήσεις ως τη μεταπολίτευση, αλλά και πάλι με πολύ ελαστικά κριτήρια.

Έχετε συγκεκριμένες αποδείξεις για τα υποτιθέμενα ωφέλη που αποκόμισε ο ΣΥΝ, ας πούμε, και ο πρώην αρχηγός του, πιο συγκεκριμένα, από τις αντεθνικές του επιλογές (που σύμφωνα με όσα ακούγονται εδώ έχουν έτσι κι αλλιώς μηδενική επίδραση);

Αν όχι, σας έχω μια έκπληξη: ούτε κι ο Πρετεντέρης έχει. Κι ο Πρετεντέρης στηρίζει τις κατηγορίες του σε χαλαρές εικασίες. So much for decency. Και ας συζητήσουμε αν θέλετε ποιός είναι τελικά που εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα όλων αυτών που μας εποφθαλμιούν, ο ενδοτικός Ευρωπαϊστής ΣΥΝ του Ντα Κάπο, ή οι πατριδοκάπηλοι, εθνοσωτήριοι, μεταβυζαντινοί ευνούχοι της αυλής, του Ντα Κάπο.

Αυτά, και σημειώστε οτι έχω κάθε καλή πρόθεση απέναντί σας, για αυτό και δεν σπεύδω να σας τοποθετήσω πολιτικά βάσει της προφανούς σημειολογικής ανάλυσης των εκφράσεων που χρησιμοποιείτε.

Τέλος, να ξαναπώ για 5436η φορά οτι αυτό που αποκαλείτε Νέα Τάξη δεν υπάρχει. Να το ξαναπώ: δεν υπάρχει. It does not exist. Αν αμφιβάλλετε, εξηγήστε μου παρακαλώ τί ακριβώς εννοείτε με τον όρο.

 
At 12/30/2006 11:34:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Οι ρετσινιές περί εθνικισμού με αφήνουν παγερά αδιάφορο.Οπως και οι αναλύσεις ότι εάν κάποιος μιλά για πατρίδα βλέπει τούς άλλους καχύποπτα και απέναντί του.
Οπως και η μονιμη επωδός ότι οποιος μιλά για πατρίδα κατατασσεται με τον Πλευρη.
Μονον που ,όλως τυχαίως,διαφευγει κατι σε αυτές τίς αναλύσεις.Οι φασίστες τύπου Πλευρη μιλάνε για ανωτερότητα και συνέχεια τής φυλής μέσω τού D.N.A και του αίματος.
Η πατρίδα δεν αφορά στο αίμα.Αφορά στην γλώσσα ,στον πολιτισμό ,στα ήθη και στά έθιμα.
Επίσης και οι φασίστες και οι εκσυγχρονιστές έχουν μιά αλλεργία για το Βυζάντιο.Οι φασιστες γιατί μπερδευονται στην έννοια τής συνεχειας τής φυλής μεσω τού αίματος και οι εκσυγχρονιστές γιατί αρνούνται τήν ύπαρξη έθνους πρίν απο τον Διαφωτισμό(μιά ματιά στον Σβορώνο,στον Ρανσυμαν,στον Βασίλιεφ,θα πείσει οτι απο τον 11ο μ.χ. αιώνα ξαναδημιουργήθηκε η έννοια τής εθνικής ταυτότητας).
Oντως Νεα Ταξη δεν υπάρχει.Υπάρχει ο ίδιος πρωτόγονος και άγριος ιμπεριαλισμός με τούς υποτακτικούς του,όπου γής.Αυτός που πληρώνει και συντηρεί Μ.Κ.Ο.,που πρεσβευουν τήν δήθεν πολυπολιτισμικότητα,και μονιμο στόχο έχουν να καταργήσουν την μνήμη σε κάθε λαό.Ο πολυπολιτισμός έναν στόχο έχει.Οχι την ώσμωση μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων και ατόμων ,αλλά την περιχαράκωσή τους(παράδειγμα σουνίτες,σιίτες,κουρδοι τού Ιρακ)και τήν χρησιμοποίησή τους για ξενα συμφέροντα.
Οι έλληνες ήταν πάντα κοσμοπολίτες γιατί γνωριζαν τίς ρίζες τους.Οσο περισσότερο γινονται αγράμματα αφασικά μαλάκια τόσο πιό ευάλωτοι θα ειναι σε κάθε λογής ρατσισμό και δήθεν νεες ιδέες.
Α και για την κουβέντα και μονον.Ποιός απαγόρευσε πρωτος την χρήση τής λέξης Τούρκος και επέβαλλε την χρήση τής λέξης Οθωμανός???Ποιός πρωτοσκεφτηκες τήν κατάργηση τής 25ης Μαρτίου???O χουνταίος Γεώργιος Παπαδόπουλος.Οτι κανουν σήμερα τα διαφορα ΄προοδευτικά ινστιτούτα΄που χρηματοδοτούνται απο τον Σόρος δηλαδή.
Οπότε Lazopolis και να με πείς εθνικιστή δεν ιδρώνει το αυτί μου.
Ειμαι όσο καιο Σολωμός ,ο Καλβος ,ο Παπαδιαμαντης,ο Ελύτης,ο Σεφέρης .Και αυτούς ,διαφοροι εκσυγχρονιστές τού κώλου τούς λενε εθνικστές.
Δες τι κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία απο διαφορους αναμορφωτές τής ιστορίας και ξαναέλα.

 
At 12/30/2006 01:21:00 μ.μ., Blogger lazopolis said...

Στα γρήγορα γιατί εδώ είναι νύχτα:
α)όποιος μιλάει για πατρίδα δεν κατατάσσεται με τον Πλεύρη. Όποιος μιλάει μόνο για πατρίδα και προδότες, όποιος χωρίζει τους ανθρώπους (ή τους πολιτικούς) σε πατριώτες και προδότες, σαν να είναι αυτονόητο πως η δική του και μόνο η δική του άποψη για το τί είναι πατρίδα, γλώσσα ήθη και έθιμα, και για το πώς οφείλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας, είναι η μόνη ορθή, αυτός μάλλον αποκαλείται εθνικιστής. Υπάρχουν πολλά είδη εθνικιστών.

β)αν σε ρωτήσω να μου περιγράψεις ποιά ακριβώς από τα ήθη και τα έθιμα και ποιά ακριβώς χαρακτηριστικά της γλώσσας είναι που συνιστούν την πατρίδα θα δυσκολευτείς να απαντήσεις. Ο λόγος, νομίζω είναι οτι αρνείσαι να δείς οτι από την Αθήνα μέχρι την Άγκυρα υπάρχει μια συνέχεια που μόνο τεχνητά, λόγω συνόρων εμφανίζεται (αλλά κατ'ουσία δεν είναι) θρυμματισμένη.

γ)δεν ξέρω τί κάνουν οι φασίστες και οι εκσυγχρονιστές, αλλά εγώ δεν έχχω καμμία αλλεργία με το Βυζάντιο. Έχω με τους μεταβυζαντινούς αυλικούς και τα φανταστικά οράματά τους. Ελπίζω οτι δε θα χρεαστεί να επιχειρηματολογήσω για το γεγονός οτι δεν θα ήταν σκόπιμο να επιστρέψουμε στον Βυζαντινό πολιτισμό.

δ)Πράγματι υπάρχει ο άγριος Ιμπεριαλισμός. Αλλά δεν υπάρχουν οργανωμένα σχέδια, υπάρχουν μόνο ευκαιριακές διαπλοκές. Νομίζεις οτι δίνει κανείς δεκάρα στην Ουάσινγκτων για τη δική σου εθνική συνείδηση; Όσο αγοράζεις κόκα κόλα (και για αυτό φροντίζουν οι διαφημιστές, όχι η πρεσβεία) και όπλα (γιατί οι Οθωμανοί Τουρκαλάδες παραφυλάνε να μας καταστρέψουν το Έθνος) δεν ενδιαφέρονται καθόλου, σε πληροφορώ, για την εθνική σου συνείδηση. Ίσως κάποτε ενδιαφέρονταν για το αντικομμουνιστικό σου φρόνημα (αν και πάλι η ευθύνη για αυτό παραπεμπόταν στους ντόπιους προύχοντες, σαν τον ηρωικό Μεταξά, ας πούμε).

ε)Οι Μ.Κ.Ο. είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δυτικού πολιτισμού;

στ)Ο πολυπολιτισμός δεν είναι μια οργάνωση με γραφεία που σχεδιάζει το μέλλον του κόσμου. Είναι κάτι που συμβαίνει, ένα φαινόμενο, τόσο ανεξέλεγκτο όσο το φαινόμενο θερμοκηπίου. Το Ιρακ δεν διαλύθηκε στο όνομα του πολυπολιτισμού, διαλύθηκε στο όνομα της δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει οτι η δημοκρατία είναι ύποπτη;

ζ)"Οι έλληνες ήταν πάντα κοσμοπολίτες γιατί γνωριζαν τίς ρίζες τους."

Είναι προφανές οτι έχεις μια εξιδανικευμένη εικόνα στο μυαλό σου για τους Έλληνες σε σχέση με τα γύρω έθνη.

η)η λέξη Τούρκος και η λέξη Οθωμανός δεν σημαίνουν το ίδιο πράγμα: υπήρξαν Οθωμανοί που δεν ήταν Τούρκοι και Τούρκοι που δεν ήταν Οθωμανοί. Ο ΠανΤουρκισμός μάλιστα έπαιξε και σαν επιχείρημα στην Κεμαλική κυβέρνηση. Συνεπώς δεν καταλαβαίνω τί λες. Καθόλου.

θ)Κι εγώ είμαι όσο εθνικιστής ήταν ο Σολωμός, ο Κάλβος, ο Ελύτης κι ο Σεφέρης, και αυτοί που τους αποκαλούν εθνικιστές έχουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα στην ανάγνωση και ερμηνεία κειμένων. Από την άλλη μεριά, όλοι αυτοί ανήκουν σε εποχές περασμένες, άρα τα αιτήματά τους δεν σημαίνει οτι θα τα προσυπέγραφαν και σήμερα.

ι)Η ιστορία γράφεται από ιστορικούς, και αν υπάρχουν διαφωνίες, υπεύθυνη για την επίλυσή τους είναι η επιστημονική κοινότητα των ιστορικών, όχι οι καφενειακές συζητήσεις ή η φαντασία μας.



***

Τέλος να παρατηρήσω οτι δεν απάντησες σε μία κρίσιμη ερώτησή μου, παραπάνω.

Να υποβάλλω και μια ερώτηση ιστορικού περιεχομένου: ποιός είναι ο πιο πρόσφατος πολιτικός ηγέτης της χώρας που ΔΕΝ υπήρξε προδότης;

 
At 12/30/2006 04:22:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@all: Πρετεντερέικο και ήθος είναι έννοιες ασύμβατες... Αν η μαμά του δε μέτραγε ταβάνια, δε θα τον ήξερε ούτε αυτή.

Χαίρετε.

 
At 12/30/2006 05:06:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτός δεν είναι που είχε πετάξει μπουκάλι ή κάποιο αντικείμενο σε αγώνα μπάσκετ του Παναθηναϊκού;
Θυμάμαι πάντως ότι σε κάποιο αγώνα του Παναθηναϊκού είχε διαμαρτηρηθεί με συμπεριφορά οργανομένου οπαδού.
Για να ολοκληρώσω τη σκέψη μου για το θέμα, θεωρώ ότι αν μας δίδαξε κάτι η μεταπολίτευση, είναι τουλάχιστον τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων.

 
At 12/30/2006 06:51:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ανώνυμε, αυτό για τα ταβάνια προτιμώ να σκεφτώ ότι είναι κάτι σουρεαλιστικό και όχι κάτι χυδαίο. Σε διαφορετική περίπτωση γαμάει τη συζήτηση και χαρακτηρίζει εσένα που το έγραψες.
Δημήτρη, για τα μπουκάλια είπαμε πιο πάνω. Δεν διαβάζεις με επαρκή προσήλωση τα σχόλια :)
Lazopolis, σε γενική κατεύθυνση συμφωνώ με τα σχόλια σου. Το ότι όμως «από την Αθήνα μέχρι την Άγκυρα υπάρχει μια συνέχεια που μόνο τεχνητά, λόγω συνόρων εμφανίζεται (αλλά κατ'ουσία δεν είναι) θρυμματισμένη» μου φαίνεται πιο αστήρικτο και πιο κραυγαλέο κι από τον επίμαχο αφορισμό του Πρετεντέρη.

 
At 12/30/2006 07:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

> Ότι ο Πρετεντέρης δεν δικαιούται να έχει άποψη από πού προκύπτει και ποιός του το αμφισβήτησε;


Από εκεί που προκύπτει ότι η Πανδώρα "αντιτίθεται σε οτιδήποτε λαϊκό". Δηλ. από πουθενά.

Η Πανδώρα και ο Πρετεντέρης είναι αξιόλογοι και έξυπνοι αρθρογράφοι. Τέλος πάντων, ας έχετε μερικά περιθώρια ανοχής. Δεν είναι δυνατόν να λοιδορείται με αναπόδεικτες κατηγορίες όποιος ανήκει ιδεολογικά σε χώρο διαφορετικό από τον δικό σας. Έλεος.

 
At 12/30/2006 08:25:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σοβαρός δημοσιογράφος είναι και ο Μουζάκης που γράφει στο Παρόν,αλλά άμα γράψει κάτι ο Πρετεντέρης που ανήκει και αυτός στο γνωστό Λαμπρακικό λόμπι γίνεται θέμα.
Εγώ επιμένω, τον Έλληνα δε τον ενδιαφέρει η ουσία αλλά ο εντυπωσιασμός.
Δε δέχομαι τραμπουκισμούς που αφορούν εκλεγμένα κοινοβουλευτικά κόμματα,ακόμα και αν διαφωνώ με την πολιτική ιδεολογία τους.

 
At 12/30/2006 09:18:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Lazopolis πόσα είδη εθνικισμών υπάρχουν???Tι σημαίνει αυτό???Αφήνω μιά γενική εντύπωση περί των πολλών ειδών εθνικισμού ώστε να κατατάσσω αναλόγως και τίς διαφορετικες απόψεις,στούς εθνικισμούς φυσικά.Εξυπνο δεν λέω.Τοτε υπάρχουν και πολλά είδη προδοτών,σύμφωνα με την συλλογιστική σου.
Κανείς δεν υποδεικνύει τίποτα και σε κανέναν στο πώς να ζήσει.Αρκεί να μην ζητά και συλλογικό αυτοπροσδιορισμό,όπως κάποιοι ΄φιλελληνες΄. Ατομικό όσο θέλει.
Για τήν γλώσσα και τήν συνέχειά της,μπορείς να ανατρέξεις σε όποιο βιλίο επιθυμείς.Δεν θά γράψω εδώ μέσα τα αυτονόητα.Και για το πώς η γλώσσα συνιστά σημαντικό μερος τής εθνικής ταυτότητας.Αμα θές ξεκίνα απο τον Ομηρο στο πρωτότυπο.
Κανείς δεν μίλησε για επιστροφή στο Βυζαντινο Πολιτισμό.Για εσκεμμένη άγνοια του Βυζαντινού Πολιτισμού μιλησα.
Ο Κεμαλισμός ,Παντουρκισμός είναι που ιδρυσε ενα κράτος βαμπίρ που αρνειται εντελώς τήν ύπαρξη κάθε διαφοράς(Kούρδοι,π.χ.).Πώς αυτό το κράτος θα εξευρωπαϊστεί??Φεξε μου και γλίστρησα.
Oi M.K.O αποτελούν σημαντικό πρόβλημα τού άγριου Ιμπεριαλισμού και άξιοι συμπαραστάτες του πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων.
Το Ιράκ διαλύθηκε και για να ζήσουν δήθεν καλύτερα Κουρδοι και Σιιτες.
Παραβλέπεις τον ορισμό του πολυπολιτισμού που έδωσα,στα πλαισια που επιθυμούν οι Αμερικανοί κυρίως.

Και ασφαλώς δινουν μεγάλη σημασία στην Ουάσιγκτον για την δική μου εθνική συνειδηση όπως και οποιουδήποτε λαού τής περιφέρειας.
Λιγάκι light αντιμετωπίζεις την μητρόπολη τού καπιταλισμού.Στιγμιαία διαπλοκή???Απο συγκυρίες γραφεται η ιστορία δηλαδή??

Και έχουν , μονον πρόβλημα στην ερμηνεία κειμένων ,οσοι χαρακτηρίζουν εθνικιστές τον Καλβο και τον Σολωμό??Αλλη light αντιμετώπιση,ενώ στούς ΄εθνικιστικούς πόντους΄μετράμε κάθε ραφή τους ξεχωριστά.
Για την τεχνητη συνεχεια Αθηνών -Αγκυρας απάντησε ο Old Boy.
Κατι τέτοιο πίστευε και ο θεωρητικός τής χούντας ιστορικός Κιτσίκης.Σωστά. .Τοτε δικαιως οι Τουρκοι μιλάνε για αρχαια πολιτιστική κληρονομιά και αναφέρονται στην Ιωνία.Υπήρχαν Σελτζούκοι τήν εποχή τών Ιωνων???

Αφού τήν ιστορία τήν εξετάζουν μονον ιστορικοί,είσαι τόσο σίγουρος για την αντικειμενικότητα τους???
Και το πόπολο δεν πρεπει νάχει γνώμη??A,ρε Μακρυγιάννη ,αγράμματος άνθρωπος και έγραψες ιστορία με τον τρόπο σου.Δεν περίμενες τον Κυριο Νακρατζά και τον Κυριο Γαβριηλίδη να τα πούν αντί για σένα.
A,οσον για τήν ερώτηση περί προδοτών πολιτικών,δεν θα τούς χαρακτήριζα έτσι.Ισως έχοντες διαφορετική αντίληψη για τα συμφέροντα τής χώρας.Σε αυτό δεν συμφωνώ με τον Μαυρο Γατο.
Οι τελευταίοι που εξετίμησα προσωπικά, ήσαν οι Καψής ,Παπούλιας,Μολυβιάτης,Αλαβάνος
Και να το πώ αλλοιώς.Δεν θαθελα πρωθυπουργούς στην Ελλάδα την Ντορα και τον Γιωργακη.Εμένα του 1/11000000 πολιτών με δικαιωμα ψήφου δεν μού κάνουν.
Αντε Καλή Χρονιά νάχουμε και να τα λέμε.

 
At 12/30/2006 11:32:00 μ.μ., Blogger lazopolis said...

ΆΝτεπάλι debugging:
α)όπως είπες και συ υπάρχουν τουλάχιστον δύο είδη εθνικισμού, αυτό που βασίζει τη θεωρία του στη φυλετική καθαρότητα και αυτό που τη βασίζει στη πλιτισμική συνέχεια της έννοιας "έθνος". Έξυπνο ή όχι, υπάρχουν πολλά είδη εθνικισμού.
β)Για τη γλώσσα και τη συνέχειά της έχουν γραφτεί πολλά. Ας μη μπούμε εδώ σ'αυτή τη συζήτηση, αλλά ας λάβουμε υπ'όψιν μας τη γνώμη των ειδικών (ξαναλέω) και όχι του πόπολου. Δες ας πούμε τη συζήτηση στις ανορθογραφίες, ή στο περιγλώσσιο.
γ)η εσκεμμένη άγνοια του Βυζαντινού πολιτισμού είναι ένα πρόβλημα, αλλά μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εξιδανίκευσή του. Το οτι εξαφανίστηκε έχει τους λόγους του.
δ)Υποθέτω οτι αποδέχεσαι την διαφορά μεταξύ Οθωμανών και Τούρκων, λοιπόν. Σχετικά με το αν ο Παντουρκισμός ήταν καλή ή κακή ιδέα ας μη συζητήσουμε εδώ. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι οτι αρνείσαι να δείς τον Κεμάλ από μια ουδέτερη προοπτική, σαν ένα σημαντικό ιστορικό πρόσωπο (το σημαντικότερο στο Βαλκανικό χώρο στην εποχή του, αναμφισβήτητα). Αυτή η έλλειψη νηφάλιας προοπτικής είναι γενικότερο πρόβλημα στη συζήτηση.
ε)Το Ιρακ διαλύθηκε για να ζήσουν καλύτερα οι Κούρδοι;;;;;;;; Πού το άκουσες αυτό σαν κεντρικό επιχείρημα;;; Το Ιράκ διαλύθηκε υποτίθεται για να αποσωβήσουμε τν κίνδυνο των πυρηνικών του Σαντάμ (ουπς), για να απελευθερώσουμε (όλους) τους κατοίκους του από την τυρρανία του Σαντάμ. Οι Κούρδοι αντιμετωπίζονται μετριπαθέστατα ακριβώς επειδή η Τουρκία έχει απειλήσει με εισβολή σε κάθε ενδεχόμενο σχηματισμού Κουρδικού κράτους.
στ)Στον Old Boy θα απαντήσω ξεχωριστά. Πάντως δεν απάντησε, δήλωσε οτι διαφωνεί - διαφορετικό πράγμα.
η)Το τί πίστευε ο Κιτσίκης δε με αφορά. Θα έπρεπε ίσως να πώ οτι υπήρχε συνέχεια, ως τις αρχές του 20ου αιώνα, και εννοώ στο επίπεδο της καθημερινής ζωής, των εθίμων και ίσως και της γλώσσας. Έχετε πάει ποτέ στην Ξάνθη να δείτε πως ζουν οι άνθρωποι εκεί; Έχετε πάει στην Τουρκία; Αυτό που λέω είναι οτι κάτω από τις πολιτικές επιφάσεις που διαμορφώνονται από την εθνικιστική προπαγάνδα και από τις δυο πλευρές, υπάρχει μια συνέχεια νοοτροπίας και κουλτούρας που ξεκινάει από τη μουσική, περνάει από τη μαγειρική και διαπερνά κάθε τί μή λόγιο στη ζωή των καθημερινών ανθρώπων. Και οτι αυτή η συνέχεια βιάστηκε και βιάζεται καθημερινά από τη λόγια εθνικιστική προπαγάνδα, για πάνω από 100 χρόνια τώρα. Είναι καιρός να σταματήσει αυτό το παραμύθι.
θ)Αν το οτι υπάρχει πολιτισμική συνέχεια σημαίνει στο μυαλό σου οτι οι Τούρκοι δικαιούνται να εγείρουν αξιώσεις στον Αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, έχουμε πρόβλημα στη λογική επαγωγή.
η)Ξαναδιορθώνω την προφανή διαστρέβλωση νοήματος: το οτι με την Ιστορία ασχολούνται οι Ιστορικοί δεν εμποδίζει τον οποιονδήποτε να γράψει μια ιστορική μαρτυρία. Εμποδίζει τον οποιονδήποτε να εκφέρει αξιολογικές κρίσεις πάνω σε μια ιστορική μαρτυρία. Να το πώ πιο απλά: ο οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει ένα οποιοδήποτε βιβλίο. Δεν σημαίνει οτι αν δεν είναι ιστορικός το βιβλίο θα είναι άχρηστο. Αλλά η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να αποφασίσει ποιό από τα βιβλία (ή ποιά από τις απόψεις) είναι έγκυρη. Όχι εσύ κι εγώ, κατά πως μας βολεύουν τα γραφόμενα εντός τους. Την απαξίωση της ιστορικής επιστημινικής κοινότητας την έχουμε ξανασυζητήσει με τον BFO, νομίζω. Δεν νομίζω οτι βγάζει νόημα μια τέτοια θέση. Αν θεωρούμε οτι η κοινότητα είναι προκατηλειμένη θα πρέπει να το στηρίζουμε σε μεθοδολογικές κρίσεις, όχι στη διαφωνία μας σε συγκεκριμένα ζητήματα.

***

θ)Εγώ κατάλαβα οτι προσυπογράφεις το (αντιφατικό) κείμενο του Θείου που αποκαλεί τον ΣΥΝ συνολικά προδοτικό κόμμα που φτύνει στην κούνια του. Τώρα μας λες οτι ο Αλαβάνος, σημαίνον μέλος του ΣΥΝ, είναι πρόσωπο που εκτιμάς, και οτι δεν σου αρέσει η κατηγορία "προδότης", που αναφέρεται στο σχόλιο που προσυπογράφεις. Ο Αλαβάνος τελικά είναι αρχηγός των προδοτών και αξίζει την επίθεση των άλλων προδοτών του ΠΑΣΟΚ, ή είναι αξιοσέβαστο πολιτικό πρόσωπο και δεν αξίζει την προδοτική επίθεση των ΠΑΣΟκων;;;;;

 
At 12/30/2006 11:36:00 μ.μ., Blogger lazopolis said...

@Αναγνώστης του Βήματος: αστήρικτες κατηγορίες, εννοείς, όπως το οτι ο ΣΥΝ έχει περίεργες ανοχές και συνενοχές με τον χώρο των αναρχικών;

Το οτι ο Πρετεντ. είναι κομματόσκυλο δεν είναι αστήρικτη κατηγορία. Είναι προφανής διαπίστωση. Στο λήμμα "δημοσιογράφος-κομματόσκυλο", ο Μπαμπινιώτης, έχει τη φωτογραφία του.

 
At 12/30/2006 11:56:00 μ.μ., Blogger lazopolis said...

@Old boy: για να μην παρεξηγηθώ, δεν έγραψα οτι είμαστε ίδιοι με τους Τούρκους, έγραψα οτι υπάρχει μια συνέχεια στο επίπεδο του πολιτισμού σε ολόκληρη την Βαλκανική και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η συνέχεια, που δεν αντιφάσκει με την συνύπαρξη πολλών εθνικών ομάδων, όπως κι αν ορίζονται αυτές, υπάρχει επειδή κάτω από τη στέγη της Οθωμανικής αυτοκρατωρίας, και παλιότερα, κάτω από τη στέγη της Βυζαντινής αυτοκρατωρίας, όλοι όσοι βρέθηκαν στις εν λόγω περιοχές συνυπήρχαν αρμονικά (μέσα στα σχετικά ιστορικά πλαίσια). Αυτή η συνέχεια είναι κάτι που καλούμαστε να ξεχάσουμε, να διαγράψουμε και να αρνηθούμε εδώ και 100 χρόνια, και υπεύθυνη είναι αποκλειστικά η σχετική προπαγάνδα εντός των εθνών-κρατών. Ξαναλέω, πρόκειται για συνέχεια, όχι για ταύτιση. Παρεμπιπτόντως, αυτό το σύμπτωμα, να ταυτίζουμε την συνέχεια με την ταύτιση παρατηρείται και στο ζήτημα της γλώσσας.

Είναι άποψή μου οτι αυτή η οπτική είναι ένα από τα κρισιμότερα προβλήματα που έχει ο σημερινός έλληνας όταν προσπαθεί να αυτοπροσδιοριστεί, γιατί ένα μεγάλο μέρος της πραγματικής του ταυτότητας, αυτό που σχετίζεται με την επαφή του με τους γείτονες, πρέπει υποχρεωτικά να λογοκριθεί. Αν ο Οκτάβιο Πας ήταν έλληνας θα είχε γράψει τους Λαβύρινθους της μοναξιάς πάνω στην συλλογική ψυχοπαθολογία του ελληνικού λαού, βασισμένο στην παραπάνω διαπίστωση.

 
At 12/31/2006 12:00:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Για τήν Ιωνία δεν τόπα εγώ .Τόπε ο Γκιούλ.
Η πολιτισμική συνέχεια είναι εθνικισμός κατ΄εσέ.Για μενα δεν είναι.
Ο Κεμάλ υπήρξε ιδρυτής τού Τουρκικού κράτους και με την Παντουρκική ιδέα προσπαθησε να φτιάξει έθνος,που στην πραγματικότητα είναι τεράστιο μωσαϊκό εθνοτητων.
Το τουρκικό κράτος για να υπάρξει χρειάζεται την βία και τήν με το ζόρι εξεφάνιση κάθε άλλης εθνικής ταυτότητας.Εάν εκδημοκρατισθεί θά πάψει να υπάρχει,γιατί αμέσως θα εγερθούν απαιτήσεις αυτονομίας απο εκατομύρια ανθρώπους που δεν αισθάνονται Τούρκοι.Εδώ την πατάνε οι εκσυγχρονιστές με τα ρομαντικά περί ευρωπαϊκής προοπτικής τής Τουρκίας και πιθανού εκδημοκρατισμου της.
Θεωρώ την εκσυγχρονιστική πτέρυγα τού Πασόκ ενδοτική ,όπως και τμήμα τού Συν,όπως και τμήμα τής Δεξιάς.
Μην προσπαθείς να κάνεις συνδικαλισμό τετοιες ώρες μέσω πληκτρολογίου.
Για το Ιράκ σε παραπέμπω στην δήλωση Κοντολίζας,ότι άξιζε η επένδυση ανθρωπίνων ζωών εκεί.Επίσης αμερικανικά κυβερνητικά στελέχη έχουν μιλήσει για καταπίεση τών Σιιτών απο τούς Σουνίτες.Ο Πολυπολιτισμός made by U.S.A,δεν προσβλέπει στην ώσμωση των εθνοτήτων και στην συνεργασία,αλλά στην δημιουργία στεγανών μεταξύ τους για να αποκομίζει ίδια ωφέλη.Αλλο διαπολιτισμικές σχέσεις και άλλο πολυπολιτισμική μπούρδα.
Η συνύπαρξη με τούς Τούρκους δεν ήταν τόσο ειρηνική όσο αναφέρεις.
Σου θυμίζω παιδομάζωμα ,καταστολή επαναστάσεων τών Ελλήνων,χαράτσι κ.λ.π,κ.λ.π.
Δεν ευθύνεται η εθνικιστική προπαγάνδα γι΄αυτά.Αλήθεια για πoιόν Τουρκικό πολιτισμό μιλάμε???Για το κανταϊφι???Eκτός εάν εννοείς το ότι οι Τούρκοι ονομάζουν ως δικά τους τα αρχαια μνημεία που βρίσκονται στα εδάφη τους.
Με την Τουρκία μακριά και ΄αγαπημένοι΄,αλλά όχι οσφυοκάμπτες.Βεβαια ,ποιός ελληνας θυσιάζει την βολή του εάν συμβεί καμιά στραβή???Απο αυτή την σκοπιά μου φαινεται λογικό που εκλέγονται πολιτικοί πού προβάλλουν έναν ανισότιμο συμβιβασμό με την Τουρκία.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου αυτή η πολιτκή θα αποβεί υπέρ μας.
Δεν σε θεωρώ πιό νηφαλιο συζητητή απο μένα,αλλά εάν αυτό σε ικανοποιεί στο παραχωρώ.Πάντως σε θεωρώ καλό συνομιλητή .
Και πάλι Καλή Χρονιά,γιατί αυριο δεν έχει Blogging.
Τα ξαναλέμε.
Old Boy Καλή Χρονιά και συνέχισε να τσιγκλάς τα μυαλά μας.
Τα σέβη μου.

 
At 12/31/2006 12:57:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

Καλή χρονιά σε όλους κι απο μένα. Σπύρος σ. κι εγώ σε γουστάρω, να πάμε για καφέ να τα πούμε, άμα έρθω στην Ελλάδα :)

Παρ'όλα αυτά ( :) ), να πω πως η Αμερικανική κοινωνία είναι όσο πολυπολιτισμική πάει. Έχει άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα, αλλά όχι πρόβλημα αφομοίωσης διαφορετικών πολιτισμών.

Είπα και πριν οτι το κύριο επιχείρημα για τη εισβολή στο Ιρακ δεν ήταν ο πολυπολιτισμός. Το τι μπορεί να έχει ειπωθεί στην απεγωσμένη προσπάθεια των κυβερνητικών στελεχών για επιχειρήματα είναι νομίζω επουσιώδες.

Η Τουρκία δεν έχει πολιτισμό, δηλαδή, πέρα απο το κανταίφι; Στα δέντρα ζούνε αυτοί; Ενώ η Ελλάδα έχει να δείξει αρχαία; Αυτός είναι ο σύγχονος ελληνικός πολιτισμός; Τα αρχαία που χορταριάζουν αφρόντιστα;

Και τί εννοείς "συνδικαλισμό";

 
At 12/31/2006 02:08:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Είμαι τόσο εθνικιστής όσο ο μέσος αντάρτης του ΕΛΑΣ (καπελωθείς και ποδηγετηθείς αντεθνικά δυστυχώς), όσο ο μέσος ΒιετΚονγκ.
Ο εθνικισμός (ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός των ανθρώπων βάσει του π ο λ ι τ ι σ μ ι κ ο ύ φαινομένου της εθνότητας) είναι το κυρίαρχο πολιτικό φαινόμενο παγκοσμίως, εδώ και αιώνες.

Η περί του αντιθέτου όψιμη και κυρίαρχη προπαγάνδα, προέρχεται από το ισχυρότερο nation state του κόσμου, το οποίο εκμεταλλεύται εν προκειμένω την ιστορικώς μοναδική περίπτωσή του: ο εθνικισμός του είναι heterogeneous και όχι homogeneous, τουτέστιν δεν βασίζεται στην ethnicity.

H προπαγάνδα αυτή, όπως και το συναφές παρακλάδι περί "πολυπολιτισμικότητας" (έννοια εξ ορισμού παράλογη και αντιφατική, για όσους έχουν ελαχίστη ιδέα από τις επιστήμες του Ανθρώπου) έχει καταλλήλως εκπονηθεί ώστε να καταπίνεται αμάσητη από τους απανταχού καλοπροαίρετους και δίκαιους ανθρώπους όπως πιθανότατα είναι και η Λαζόπολις. Και να τους καθιστά, τοις πράγμασι, προδότες της πολιτικής οντότητάς τους, προς όφελος της ισχυρότερης πολιτικής οντότητας, από την οποία και εκπορεύτεται η προπαγάνδα.
Ανεξαρτήτως αφετηρίας και προθέσεων.

 
At 12/31/2006 04:21:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Είναι 4:15 το πρωί και αυτή την ώρα η μόνη διευκρίνιση που θέλω να κάνω, Θείε, είναι ότι «η» Λαζόπολις είναι άντρας, δυο μέτρα παλικάρι.
Περαιτέρω εμβριθή σχόλια - απαντήσεις του οικοδεσπότη του τόσου φιλόξενου αυτού μπλογκ, αφού πρώτα κοιμηθεί και ξυπνήσει.

 
At 12/31/2006 11:59:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

A,Οκ, αλλά δεν παύει να έχει θηλυκό ψευδώνυμο (λήγον εις -πόλις). Αντιστοίχως εγώ μπορεί να είμαι δίμετρη μουνάρα, αλλά δεν έχω την αξίωση από τους διαδικτυακούς συνομιλητές μου να το αντιλαμβάνονται, αφού το ψευδώνυμό μου είναι αρσενικό!
Καλή Χρονιά με υγεία εις πάντας!

 
At 12/31/2006 03:47:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@oldboy: Δεν είναι σουρεαλιστικό, είναι αληθές. Από πότε μία πράξη χαρακτηρίζει αυτόν που την "ξεφωνίζει" (σε αδόκιμο κατά τη γνώμη σου χώρο-χρόνο - mea culpa λοιπόν επ' αυτού και μόνο) κι όχι αυτόν/ούς που μετέρχονται τέτοιων μέσων??? Όταν το δάχτυλο έδειχνε το φεγγάρι,κλπ. Μη πέφτεις σε αυτή την παγίδα, you know better.

Η αβάντα στο νέο status quo (το γραφικό ΥΔΤ) και η κολοτούμπα, ήτοι ΟΦΑ, με ενοχλεί σαν Έλληνα.

Εξίσου χαρακτηριστικό του ανδρός (και κατακριτέο - με ενοχλεί στην αισθητική μου και με θίγει σαν Παναθηναϊκό διότι θεωρώ ότι εμείς έχουμε υψηλότερο επίπεδο) είναι το νερομπούκαλο στο μπάσκετ... Ότι και να πείς ο άνθρωπος είναι αήθης και κατάπτυστος. Εκπτώσεις στην ηθική και στην αισθητική μου δεν κάνω. Για κανέναν. Τέλος.

Φιλικά και με τις καλύτερες ευχές μου για το 2007.

 
At 12/31/2006 04:55:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Αnonymous, για μένα έκπτωση στην ηθική και την αισθητική είναι να αναφέρεσαι στην μάνα κάποιου με τον οποίο διαφωνείς.
Αναγνώστη του Βήματος, το αστείο είναι ότι οι συγκεκριμένοι δυο δημοσιογράφοι, ειδικεύονται στο να «λοιδωρούν με αναπόδεικτες κατηγορίες όποιον ανήκει σε διαφορετικό ιδεολογικό χώρο από αυτούς». Θα μου πεις αφού αυτό δεν μου αρέσει γιατί το κάνω από το μπλογκ μου. Θα σου απαντήσω ότι δεν πιστεύω ότι κάνω κάτι αντίστοιχο και εν πάση περιπτώσει, αν μη τι άλλο, στα μπλογκ εν αντιθέσει με τις δημοσιογραφικές στήλες υπάρχει πάντα η δυνατότητα του αντιλόγου.
Θείε, και βέβαια είσαι δίμετρη μουνάρα και όποιος λέει το αντίθετο έχει σοβαρότατο πρόβλημα όρασης.

 
At 12/31/2006 05:24:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Lazopolis, είναι σχεδόν σαν να υποστηρίζεις ότι Έλληνες και Τούρκοι νιώθουν ισχυρότατη νοσταλγία ο ένας για τον άλλο και για τον καιρό της σχεδόν ειδυλλιακής τους συμβίωσης και ότι γιγάντιοι μηχανισμοί κρατικής προπαγάνδας έχουν βαλθεί να τους κάνουν να απωθήσουν τις ευτυχισμένες μνήμες τους προβάλλοντας στη θέση τους ένα πλαστό ιδεολόγημα ετερότητας. Η ελληνική κρατική προπαγάνδα δαιμονοποιεί τους Τούρκους και η τουρκική τους Έλληνες, ενώ στο βάθος βάθος Χριστό εσύ κι εγώ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ. Εγώ αντίθετα πιστεύω ότι ιδεολόγημα είναι η μη ύπαρξη διαφορών σε επίπεδο απλού λαού και ότι οι εντάσεις και οι διαφορές είναι τεχνητές. Προφανώς τώρα η επί αιώνες συμβίωση Ελλήνων και Τούρκων έχει δημιουργήσει και συγγένειες πολιτισμικές. Αλλά αν οι συγγένεις αυτές ήταν τόσο ισχυρές ούτε επανάσταση θα είχε γίνει ούτε τα δυο κράτη που δημιουργήθηκαν στην πορεία θα ήταν συνεχώς στην τσίτα. Θέλω να πω ότι η συνέχεια για την οποία μιλάς, αφενός ποτέ δεν ξεπέρασε ορισμένα προκεχωρημένα φυλάκια αυτοσυνειδησίας και αυτοπροσδιορισμού, αφετέρου σε μεγάλο βαθμό εγκαθιδρύθηκε δια της βίας και αφετρίτου επίσης έσπασε δια της βίας και του χωρισμού.

 
At 12/31/2006 08:59:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που εξέφρασες τη διαφωνία σου με τον κ. Πρετεντέρη. Υπήρξες λακωνικός, εύγλωττος και καίριος και έθεσες τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
Δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον ορυμαγδό των σχολίων που ακολούθησε. Μου κάνει εντύπωση πόσο έντονα αντέδρασες στο συγκεκριμένο σχόλιο σε σχέση με την υποτονική σου αντίδραση σε όσα ακολούθησαν, ειδικά σε σχέση με τα σχόλια του "Σπύρου σ". Κατά την άποψή μου αριστερός ή προοδευτικός δεν είναι κάποιος επειδή θίγεται όταν βρίζουν τα κόμματα της αριστεράς ή επειδή κόπτεται για τα δικαιώματα των κρατούμενων της 17Ν. Είναι κυρίως αυτός που δεν ανέχεται να επιβιβάζονται ως λαθρεπιβάτες μιας κοσμοαντίληψης που τονίζει την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την ισότητα των ανθρώπων ενάντια σε κάθε μορφής εξουσιαστική αυθαιρεσία άνθρωποι σαν τον "Σπύρο σ." που βλέπουν παντού γύρω τους προδότες, οσφυοκάμπτες, ραγιάδες, γιουσουφάκια και εχθρούς που απεργάζονται σχέδια εναντίον της πατρίδας. Που χρησιμοποιούν τον παραδοσιακό αντι-ιμπεριαλισμό της ελληνικής αριστεράς σαν άλλοθι επιβολής των ελληνοχριστιανικών τους φαντασιώσεων. Που κατηγορούν ως ανθέλληνα και προσκυνημένο όποιον επισημαίνει τα κακώς κείμενα της λατρευτής τους πατρίδας. Που κόπτονται για τη "νέα τάξη πραγμάτων" αλλά είναι οι καλύτεροι πελάτες των βιομηχανιών όπλων. Που εκτοξεύουν με πολλή μεγάλη ευκολία τη λέξη "φασίστας" εναντίον δικαίων και αδίκων για να μην προλάβει κάποιος να την χρησιμοποιήσει εναντίον τους. Που ελλείψει άλλων, πιο λαμπερών προσωπικοτήτων έχουν καταντήσει να αντιμετωπίζουν σαν ήρωες άχρωμους, δυσκοίλιους απάρατσικ σαν τον Παπούλια και τον έτερο president Τάσσο. Που δαιμονοποιούν την Τουρκία ενώ κατά βάθος θαυμάζουν τις μεθόδους των στρατηγών της. Που τρέμουν και λοιδωρούν την ιδέα του εκσυγχρονισμού γιατί απειλεί να τους στερήσει το μοναδικό περιβάλλον που μπορούν να επιβιώσουν: το περιβάλλον του ρουσφετιού, της λαδόκολλας και της κομπίνας.

 
At 1/01/2007 07:45:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Gay μου, ασχολείσου με τον πρωκτό σου. Η πολιτική σου πέφτει μεγάλη.

 
At 1/01/2007 09:09:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

Old Boy, η συζήτηση περί πολιτισμικής συνέχειας θα έχει συνέχεια γιατί είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Δεν λέω φυσικά αυτό που λες οτι λέω. Φαντάζομαι οτι αποδέχεσαι την ύπαρξη εθνικιστικής προπαγάνδας ένθεν κακείθεν από την αρχή του 19ου αιώνα που η Ελλάδα έγινε κράτος ικανό να παράγει προπαγάνδα. Είπα από την αρχή οτι δεν πρόκειται για αδελφά έθνη, αλλά οτι οκτώ αιώνες συνύπαρξης έχουν σαν φυσική συνέπεια την παράλληλη ανάπτυξη όποιου πολιτισμικού στοιχείου αναπτύχθηκε τέλος πάντων στην περιοχή. Και οτι η ασυνέχεια στα σύνορα είναι τεχνητή φαντάζομαι οτι στοιχειοθετείται σε πρώτο επίπεδο από την ανάγκη μετακίνησης πληθυσμών για μια δεκαετία '20-'30. Πέρα από αυτό, μου λες τί πολτισμό αναπτύξαμε εμείς μέχρι τον Β' παγκόσμιο; Με μηδενική αστική τάξη, με γραφικούς ηγέτες υποχείρια των Βρεττανών, με εξόριστη ή ποινικοποιημένη την μοναδική δημιουργική κάστα ανθρώπων στη χώρα, τί κάναμε πολιτισμικά, δηλαδή, τόσο σούπερ ουάου; Ο πολιτισμός μας ήταν ο καφενές (στου λιμανιού την άκρη, που τον έχτισε το δάκρυ), το κανταίφι, τα σουτζουκάκια τα σμυρνέϊκα, το παζάρι (η κρεαταγορά ακόμα λειτουργεί στην Αθηνάς), τα μπουλούκια, τα ρεμπέτικα, και μια χούφτα διανοούμενοι που για τα δικά μας μέτρα ήταν μεγαθήρια, αλλά με διεθνή κριτήρια ήταν απλοί κομπάρσοι. Ακόμα και μετά τον πόλεμο, όταν πλέον η χώρα τράβηξε άλλους δρόμους από αυτούς της Τουρκίας, λιγότερο από μια ντουζίνα άνθρωποι μπόρεσαν να σταθούν πολιτισμικά σε διεθνές επίπεδο. Τα λέω αυτά γιατί μερικοί νομίζουν πως είμαστε το φώς της Μεσογείου και οι Τούρκοι είναι το σκοτάδι. Τώρα, βγάλε την υψηλή διανόηση που υποτίθεται παρήγαγε η χώρα, από το λογαριασμό και πες μου τί από τα υπόλοιπα δεν υπάρχουν εξίσου, ή και καλύτερα στην Ινσταμπούλ (προδοτικό, το ξέρω, αλλά έτσι τη λένε εδώ και πεντέμισι αιώνες), στο Ισμίρ, σο Αλέπο, στη Δαμασκό, στη Βυρηττό κτλ, κτλ. Αυτά προς το παρόν, και ίσως πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση.

Τώρα που ξεμπέρδεψα με τα σοβαρά επιχειρήματα, και επειδή πρέπει να αποδείξω στον εαυτό μου οτι μπορώ να παίζω μπάλα σε όλα τα γήπεδα, να ασχοληθώ λίγο και με τις παρλαπίπες.

Θείο, αγόρι μου, είσαι η μετεμψύχωση του Άρη (όχι του Δαβαράκη, του Βελουχιώτη, εννοώ); Δεν σου είπε ποτέ κανένας οτι τα άρματα τα δώσαμε και πήραμε καναπέδες, οτι ο εμφύλιος τελείωσε, οτι ο πόλεμος διεξάγεται σε άλλα ταμπλώ, και οτι πρέπει να προσέχεις με τους τσαμπουκάδες σου γιατί μπορεί να στο χώσει στο στόμα κανένα αμερικανάκι από αυτά που καβαλάνε F16;

Όπως ας πούμε έκαναν πλάκα με το Σαντάμ, γιατί ήταν αρκετά ηλίθιος για να μην καταλάβει τί παίζεται;

Επίσης, μια που ξέρεις τόσα πολλά για την παγκόσμια συνομωσία που εξυφαίνεται γύρω σου και εις βάρος σου (γιατί είμαστε στρατηγικής σημασίας προτεκτοράτο, νομίζεις) γιατί δε μας λες ποιοί είναι τέλος πάντων αυτοί που καταστρώνουν όλα αυτά τα χθόνια σχέδια περί παγκοσμιοποίησης τα οποία όλοι όσοι διαφωνούν μαζί σου εξ'ορισμού καταπίνουν αμάσητα, ως απολίτιστα μαλάκια; Ποιοί είναι οι άρχοντες του σκότους; Πες μας, δώσε μας τα φώτα σου, ώ σοφέ διδάσκαλε.

And last but not least, και επειδή δεν ξέρω αν ο gay super hero έχει τη διάθεση να πληκτρολογήσει παπαριές για να σου απαντήσει, να σου απαντήσω εγώ που είμαι και εύκαιρος: όποια μέρα της εβδομάδας θες, να συναντηθούμε να στο χώσω, μια που φαίνεται οτι σε τρώει ο κώλος σου. Στο λέω γιταί μπορεί το Όρος να σου πέφτει κάπως μακριά.

Και μετά τα χαμερπή και βδελυρά αυτά σχόλια, για τα οποία κάποια μέρα σίγουρα θα μετανιώσουμε όλοι όσοι τα διαβάσαμε, να μου επιτρέψετε να κλείσω ευχόμενος χρόνια πολλά και καλό 2007 σε όλους, ακόμα και σ'αυτούς που θα παραμείνουν δυστυχισμένοι μέχρι να ξαναπάρουμε την Πόλη.

 
At 1/01/2007 02:34:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Γειά σου super hero δημοκράτη.Εάν απ΄αυτά που έγραψα κατάλαβες όσα εσυ προσπάθησες να αναπαράξεις στο γραπτό σου για εμένα,πάντα τέτοια.
Ε,λοιπόν ο παραδοσιακός αντιιμπεριαλισμός εξακολουθεί να υπάρχει γιατί ο κόσμος παραμένει ίδιος και απαράλλακτος.Για τα ελληνοχριστιανικά που λές,θα πρέπει να ντρέπεσαι.Μόνιμη επωδός τών Ναιναίκων είναι να πετάνε μπαρούφες περί χουντικών για να μπορούν αυτοί να τρώνε και να πίνουνε μαζί με τον Σόρος και τα ΄φιλελληνικά αδέλφια του΄.Και δεν κατάλαβα.Εγκαλείς τον oldboyγιατί δεν με λογόκρινε???Ολοι οι χαρακτηρισμοί είναι πολιτικοί.Αλλως τε με τον Lazopolis εγινε μιά χαρά κουβέντα.
Λοιπόν για να το ξεκαθαρίζουμε.Με τα Ουράνια Τόξα και τα Παρατηρητήρια έχω πολιτικό πρόβλημα.Δικαιωμά μου να θεωρώ ότι η στάση τους δεν εξυπηρετεί ούτε κατ΄ελάχιστον την πατρίδα μου.Οπως επίσης θεωρώ αθλιότητα,πολιτικά,να έχουν έναν καλό λόγο μόνον για τούς Ισραηλινούς και να τάσσονται πάντα υπέρ τών βομβαρδισμών τών Μπούς και Κλίντον.
Τα ιδεολογήματα περί ξεπερασμένου αντιιμπεριαλισμού να τα πείς στην Αμερικανική Πρεσβεία,που ζητάς σαν παιδάκι τήν παρέμβαση τού Πατέρα Old Boy,για να με επαναφέρει στην τάξη.Οτι θές πέστα μονος σου.
Αγαπητέ Lazopolis,πέραν τών πολιτισμικών διαφορών τών δύο χωρών που θεωρώ ότι υπάρχουν,θά συμφωνήσω στην υπόλοιπη ανάλυσή σου ότι και η Ελλάδα δέν παράγει επι τής ουσίας πολιτισμό.Φωτεινές μορφές και εξαιρέσεις είχαμε και έχουμε.
Η Ελλάδα τής νεοελληνικής μαγκιάς είναι όντως αδιαβαστη.Δεν γνωρίζει ούτε τον Ρεμπώ ,ούτε τον Κάλβο.Στηρίζεται σε μιά ημιμάθεια άλλων εποχών.Το δυστύχημα είναι οτι και οι ΄διανοούμενοι΄είτε πιθηκίζουν δυτικότροπα,είτε χρησιμοποιούν το παρελθόν, σάν παρόν τής χώρας.
Η Ελλάδα ,σαν σταυροδρόμι πολιτισμών όφειλε και οφειλει να αφομοιώνει δημιουργικά ιδέες ,παραδόσεις,τέχνες,σάν ένα χωνευτήρι που να μήν πολτοποιεί,αλλά να αναδεικνύει.
Εχεις δίκιο για την ανυπαρξία σοβαρής αστικής τάξης,όπως και για ουσιαστική αδυναμία τής αριστεράς(οχι τών μπίστηδοδαμανακηδοκουναλάκηδων)να αναλάβουν τον ρόλο τους στήν Ελλάδα.
Οταν ο Νεοέλληνας έχει σαν σύμβολο τήν κλαψα του Καζαντζίδη και μιά αίσθηση αδικίας ,που προκύπτει απο την δική του ανεπάρκεια,το πρόβλημα ειναι και παραμένει σοβαρό.
Καλή Χρονιά.

 
At 1/01/2007 02:58:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Θείε, απ΄ ό,τι βλέπω πρέπει να έκανες ποδαρικό στο μπλογκ για το νέο έτος και έκανες το χειρότερο δυνατό. Στη συζήτηση επί της ουσίας θα απαντήσω αργότερα, προς το παρόν περιορίζομαι να πω ότι το σχόλιο σου ήταν εντελώς φάουλ. Εντελώς όμως.

 
At 1/01/2007 05:39:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αν και με μια υποψία hangover ακόμη, θα προσπαθήσω να συμμαζέψω λίγο τις σκέψεις μου. Κατ' αρχάς, συγχαρητήρια στο γερασμένο αγόρι που, γι' άλλη μια φορά, κέντρισε το ενδιαφέρον μας με το ποστ του, αν και δεν ήταν εορτινό. Μα να ασχολούμαστε πρωτοχρονιάτικα με τον πουλημένο (όπου πουλημένος δημοσιογράφος, αυτός που, αντί να ενημερώνει, διαθέτει τη γραφίδα του στην υπηρεσία αλλότριων σκοπών).

Στη συνέχεια, μία παράκληση old boy, που νομίζω ότι εκφράζει το μεγαλύτερο αριθμό σχολιαστών σου: νισάφι με την sacrosaint πολιτική ορθότητα. Μπορώ να δεχτώ ότι οι απόψεις πρέπει να εκφράζονται ευπρεπώς, αλλά όχι στο σημείο να σκεφτόμαστε εάν θα θίξουμε τους μπαχάι ή το σολωμό του βόρειου Ατλαντικού. Διαφορετικά, θα φτάσουμε να μιλάμε σε αποστειρωμένες συζητήσεις, όπου η ουσία θα διαφεύγει γιατί θα προσπαθούμε να την αμπαλάρουμε με κόσμιες διατυπώσεις, όπως στα συνέδρια του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Λαζόπολι, όντως η κουβέντα περί πολιτισμικής ή όχι συνέχειας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ωστόσο, ξεχνάμε ότι το αρχικό ποστ έκανε λόγο για decency η οποία πάει κατά διαόλου με κουβέντες για αμερικανάκια με F16 (επιδοκιμάζεις την αμερικανική παρέμβαση στο Ιράκ, λαζόπολι; Γιατί αυτό αντιλαμβάνομαι από το σχολιάκι περί Σαντάμ) και ραντεβού του κώλου.

Επί της ουσίας, με έχουν καλύψει ο σπύρος και ο Θείος. Λαζόπολι, μία προσωπική ερώτηση: που έχεις υπηρετήσει;

 
At 1/01/2007 06:28:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@ Σπύρος σ.

Δεν εγκαλώ κανένα γιατί δεν σε λογοκρίνει. Απλά μου κάνει εντύπωση ότι δεν σου απαντάει(ή, αν σου απάντησε, ίσως εγώ να μην το πρόσεξα).

Οι ελληνοχριστιανικές φαντασιώσεις δεν αναφέρονται στη χούντα. Οι χουντικοί πέθαναν αλλά δυστυχώς οι "ιδέες" τους είναι alive and well. Αν δεν ήταν δεν θα τις συζητούσαμε πρωτοχρονιάτικα. Απλά έχουν δανειστεί από την αριστερά μία essence αντι-αμερικανισμού και αντι-ιμπεριαλισμού για να πουλάνε καλύτερα. Και δεν είπα ότι ο αντι-ιμπεριαλισμός είναι ξεπερασμένος. Είπα ότι έχει αποκτήσει λαθρεπιβάτες που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν αλλότριους ιδεολογικούς σκοπούς.

Χαίρομαι που μας υπενθύμισες ότι εκτός από τους προσκυνημένους, τους ραγιάδες και τα γιουσουφάκια, ο Νενέκος είναι επίσης αγαπημένο σουξέ στο ρεπερτόριο της Νέμεσης, της Χρυσοπηγής, των Γρυλλάκηδων και λοιπών εθνοσωτήριων δυνάμεων. Το γεγονός ότι τον όρο χρησιμοποίησε και ο Γιωτόπουλος του δίνει και την απαραίτητη επίφαση επαναστατικότητας.

Eπίσης να σου πω ότι μας αφήνει παγερά αδιάφορους ποιων οργανώσεων η στάση θεωρείς ότι δεν εξυπηρετεί τα "συμφέροντα της πατρίδας". Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι προστατεύεται από τα άρθρα 11 και 12 του συντάγματος. Το δικαίωμα της ελέυθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας των ατόμων από το άρθρο 5 και της ακαδημαϊκής ελευθερίας από το άρθρο 16 (δεν θα αναφερθώ και στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές συνθήκες οι οποίες έχουν υπέρτερη ισχύ των εθνικών νόμων γιατί δεν θέλω να σε συγχήσω χρονιάρες μέρες). Είναι κρίμα να συζητάμε ακόμα τέτοια πράγματα.

Αυτά και ευτυχισμένο το 2007!

 
At 1/01/2007 07:31:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Super Hero:Yποθέτω ότι ΣΕ ,και όχι ΣΑΣ ,αφήνει ΄παγερά αδιάφορο΄,η γνώμη ΜΟΥ,για το ποιές οργανώσεις εξυπηρετούν συμφεροντα τής πατρίδας μου.Εγώ μιλώ για μένα.Υποθέτω οτι και εσύ ένας είσαι και όχι πολλοί.
Η Χούντα δεν έχει σβήσει εντελώς.Εκφράζεται μέσα απο τίς απόψεις τής άνευ όρων ελληνοτουρκικής φιλίας.Αυτά ακριβώς έλεγε ο Παπαδόπουλος και ο Κιτσίκης τότε.Eκφράζεται επίσης απο μιά ομάδα δημοσιογράφων και πολιτικών ,που στην θέση τής φουστανέλλας φορεσαν φράκο και καταγγέλουν οποιονδήποτε αρνείται να αποδεχτεί τήν ΄παγκοσμιοποίση΄,δηλαδή τον στυγνό ιμπεριαλισμό,όπως επιθυμούν αυτοί.
Το Ελληνικό Σύνταγμα το γνωρίζω επακριβώς.
Μήπως γνωρίζεις ποιές μειονότητες αναγνωρίζει το δημοκρατικό σύνταγμα τής Γαλλίας ,ας πούμε,που υποθέτω ότι θα το θεωρείς πεφωτισμένο??.Kαμίαααααααααααα.
Ασφαλώς και στην Ελλάδα ατομικά ο καθένας μπορεί να δηλώνει ότι θέλει και να προστατευεται απο το Συνταγμα.ΑΤΟΜΙΚΑ.Εάν μαζευτούν 100΄πειραγμένοι΄ας πούμε και δηλώσουν απόγονοι τού Χαϊλέ Σελασιε,συγκροτούν μειονότητα???Πώς το κόβεις???Θα τρέξω να υποστηρίξω τα ΄συλλογικά μειονοτικά τους δικαιώματα΄??
Mιά και φαινεται ότι διαπνέεσαι απο τα οράματα τού Ζαν-Ζακ Ρουσσώ,τι γνώμη έχεις,π.χ.,για τούς εθνικιστές ,αλυτρωτιστές σκοπιανούς που δημιουργούν ψευδή ταυτότητα για να υπάρξουν παραβλέποντας και τα δικαιώματα τής Αλβανικής μειονότητας εκεί που μόνον ΄Μακεδόνες΄δεν θεωρούν εαυτούς???H για τα ΄αδέλφια τους΄ εδώ που μιλάνε για ΄Μακεδονική μειονότητα ΄εν ελλάδι,αλλά μάς παρουσιάζουν γλώσσα που είναι βουλγαρικο ιδίωμα??Στίς ελληνικές εκλογές παιρνουν 3000 ψηφους.Ο Λεβέντης παιρνει περισσοτερους σίγουρα.Γιατί τοοοσος ντόρος για τα ΄μακεδονίτικα αδέλφια΄???Η για τις περιουσίες τών Τσάμηδων δοσιλόγων συνεργατών τών Γερμανών στην κατοχή???
Θα παρακαλούσα επίσης τα ασφαλίτικα ή γκαιμπελίστικα περί Γιωτόπουλου και Χρυσοπηγής να τα γράφεις στο blog του Δημου και τού Φιλίππωφ.Εκεί έχουν πέραση και χειροκροτητές.
Για Ναιναίκους μίλαγε ο μακαρίτης ο Γιαννόπουλος,πάντως.Αντε αμα σε χαλάει να μιλήσω για Εφιάλτες.Καλά απο την ιστορία είδες καμιά επανάσταση ή αντίσταση να μην έχει εθνικό περιεχόμενο???Tι δανεικό essence απο την αριστερά μάς λές???
Υ.Γ
Πώς είσαι τόσο βέβαιος ότι ο Γιωτόπουλος και ο ΄οικεία βουλήσει παραδοθείς΄επαναστάτης τής κακιάς ώρας Κουφοντίνας είναι αυτό που φαίνεται ότι είναι???O Xρυσοχοϊδης σου το είπε προσωπικά??Η ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.
Y.Γ2
Καλά ,μιά και είσαι πεφωτισμένος και καταδικάζεις τον ΄Ελληνικό εθνικισμό΄,τον αντίστοιχο Βρεττανικό ή Γαλλικό η Αμερικανικό(εκει να δείς κρατικός εθνικισμός ολκής)πώς τον βλέπεις??Γιατί οι μεγάλες δυνάμεις κατηγορουν για ΄εθνικισμό΄τίς χώρες τής περιφέρειας ακριβώς για να εξυπηρετήσουν τον δικό τους σωβινισμό.
Υ.Γ3
Θά αποσύρω τα περί γκαίμπελς και ασφάλειας εάν και εσύ αποσύρεις τα περί χρυσοπηγής και γιωτόπουλου.Το παιγνίδι δεν το ξέρεις μόνον εσύ.
Καλή Χρονιά.

 
At 1/01/2007 08:18:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Τάσσο, αν αναφέρεσαι στο πρώτο πρώτο μου σχόλιο να δεχθώ ότι ίσως ήμουν υπερβολικά μυγιάγγιχτος, αν και εξήγησα την συλλογιστική με την οποία το έκανα. Αν αναφέρεσαι σε μετέπειτα σχόλια μου, ούτε η μάνα του Πρετεντέρη ούτε ο κώλος οποιουδήποτε συνομιλητή, έχουν να κάνουν με πολιτική ορθότητα, αλλά είναι απλά απαράδεκτα.

 
At 1/01/2007 08:34:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Gay Super Hero, το ποστ είχε ένα συγκεκριμένο θέμα. Όταν ένας σχολιαστής διαφώνησε αντέδρασα για να υπερασπιστώ την ουσία του ποστ. Στη συνέχεια η κουβέντα ξέφυγε. Δεν το λέω με την κακή έννοια. Με την καλή έννοια ξέφυγε και ξεφεύγοντας δεν θεώρησα ότι πρέπει να λέω σε κάθε σχόλιο πού διαφωνώ και πού συμφωνώ. Εκφράστηκαν χονδρικά δυο αντιτιθέμενες πολιτικές τάσεις. Λέγοντας ότι τα σχόλια του Lazopolis με εκφράζουν στην γενική τους κατεύθυνση, σημαίνει ότι συμμερίζομαι πολλές από τις ενστάσεις που έθεσε στα επιχειρήματα του Σπύρου Σ. και του Θείου.

 
At 1/01/2007 08:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ας πούμε ότι είμαι εξωγήινος και πέφτω στην γη στο μέρος που λέγεται Ελλάδα. Βρίσκω έναν υπολογιστή, μπαίνω στο site της νεολαίας Συνασπισμού και βλέπω φαρδιά πλατιά την διαφήμιση του Δικτύου. Στα links του ιδίου site βλέπω ως προτεινόμενα (ιδεολογικά συγγενή) το indymedia και άλλα. Μετά από όλα αυτά και ακόμα περισσότερα τι συμπέρασμα πρέπει να βγάλω;

 
At 1/01/2007 08:58:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Lazopolis λες:
«Φαντάζομαι οτι αποδέχεσαι την ύπαρξη εθνικιστικής προπαγάνδας ένθεν κακείθεν από την αρχή του 19ου αιώνα που η Ελλάδα έγινε κράτος ικανό να παράγει προπαγάνδα»
Βεβαίως και την αποδέχομαι. Όπως συνέβη και συμβαίνει και με κάθε άλλο κράτος, όπως συνέβη και συμβαίνει σχεδόν και με κάθε άλλη πολιτική οντότητα.
«Και οτι η ασυνέχεια στα σύνορα είναι τεχνητή φαντάζομαι οτι στοιχειοθετείται σε πρώτο επίπεδο από την ανάγκη μετακίνησης πληθυσμών για μια δεκαετία '20-'30».
Τα ακριβή σύνορα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών, κατά την εποχή της δημιουργίας τους ήταν τεχνητά.
«μου λες τί πολτισμό αναπτύξαμε εμείς μέχρι τον Β' παγκόσμιο;»
Γιατί ο Β΄παγκόσμιος μπαίνει ως όριο; Δεν το καταλαβαίνω.
«Ακόμα και μετά τον πόλεμο, όταν πλέον η χώρα τράβηξε άλλους δρόμους από αυτούς της Τουρκίας, λιγότερο από μια ντουζίνα άνθρωποι μπόρεσαν να σταθούν πολιτισμικά σε διεθνές επίπεδο. Τα λέω αυτά γιατί μερικοί νομίζουν πως είμαστε το φώς της Μεσογείου και οι Τούρκοι είναι το σκοτάδι. Τώρα, βγάλε την υψηλή διανόηση που υποτίθεται παρήγαγε η χώρα, από το λογαριασμό...»
Δεν ξέρω αν είναι τόσοι. Και τόσοι να είναι, από κράτη με ανάλογο πληθυσμό με το δικό μας, έχουν ξεχωρίσει αριθμητικά πολλοί περισσότεροι; Την υψηλή διανόηση γιατί να την βγάλω από τον λογαριασμό; Πάντα και παντού οι λίγοι δεν ξεχωρίζουν από κάθε λαό, από κάθε πολιτισμό;
«και πες μου τί από τα υπόλοιπα δεν υπάρχουν εξίσου, ή και καλύτερα στην Ινσταμπούλ (προδοτικό, το ξέρω, αλλά έτσι τη λένε εδώ και πεντέμισι αιώνες)»
Προδοτικό δεν είναι. Να τη λέω έτσι δεν θέλω όμως, ούτε μου αρέσει, κι ας την λένε έτσι οι άλλοι για πεντέμισι αιώνες. Οι Έλληνες για πεντέμισι αιώνες την λένε Κωνσταντινούπολη, όπως δεν θα πουν Μακεδονία τη FYROM ακόμη και μετά από πεντέμισι αιώνες.

Τέλος στην κουβέντα περί του πολιτισμικού σούπερ ουάου, ακόμη κι αν ο Καβάφης ως Έλληνας εξ Αλεξανδρείας δεν εμπίπτει στο κριτήριό σου, ακόμη κι αν ο Σολωμός, ο Παπαδιαμάντης, ο Βιζυηνός και ο Ροϊδης είναι κομπάρσοι στην διεθνή σκηνή, πάλι δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι το πόσο είμαστε ίδιοι πολιτιστικά. Όχι αν είμαστε πιο ουάου πολιτιστικά από τους Τούρκους. Και τέλος για τα ρεμπέτικα φαίνεται να έχεις αρνητική γνώμη, αλλά εγώ τα θεωρώ σούπερ ντούπερ ουάου.

 
At 1/01/2007 09:02:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Old boy με κάλυψες απόλυτα με την απάντησή σου. 'Εχεις δίκιο ότι η κουβέντα ξέφυγε και από την πλευρά μου δεν πρόκειται να την τραβήξω ακόμα παραπέρα. Καλή χρονιά.

 
At 1/01/2007 09:53:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Fire, την τελευταία φορά που ρώτησα ούτε το indymedia ούτε το Δίκτυο δεν ήταν εκτός νόμου. Τώρα αν ήσουν εξωγήινος θα σου πρότεινα, προτού βγάλεις συμπέρασμα με βάση δύο λινκς, να παρακολουθούσες λίγο την πολιτικοκοινωνική ζωή της χώρας και αν έβρισκες πολλούς αντιεξουσιαστές που να θεωρούν τον εαυτό του ιδεολογικά προσκείμενο στο Συνασπισμό, τότε ας έβγαζες ό,τι συμπέρασμα ήθελες.

 
At 1/01/2007 10:17:00 μ.μ., Blogger lazopolis said...

@Old Boy: όχι, αντίθετα, για τα ρεμπέτικα έχω πολύ θετική γνώμη και τα θεωρώ σούπερ ουάου. Αλλά νομίζω οτι δεν ανήκουν στον κορμό αυτού που οι περισσότεροι ονομάζουν ένδοξο ελληνικό πολιτισμό. Αν θέλεις, αυτό ακριβώς είναι ένα από τα συμπτώματα του προβλήματος στο οποίο αναφέρομαι: τα ρεμπέτικα και το κανταϊφι θεωρούνται ανάξια να οικοδομήσουν την εθνική μας ταυτότητα, σε αντίθεση με τον Κάλβο και τον Παπαδιαμάντη.

Όλα αυτά για την πολιτιστική μας συνεισφορά στη διεθνή σκηνή τα είπα για να δείξω οτι δεν είμαστε κάτι τόσο ξεχωριστό όπως μερικοί νομίζουν.

@ Τάσσος: σαφώς δεν επιδοκιμάζω την εισβολή στο Ιράκ, αλλά αυτό δεν με εμποδίζει να δώ την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς οτι βλακωδώς υπερήφανες εξωτερικές πολιτικές όπως αυτές του Σαντάμ και του Καντάφι (σε αντίθεση με την πολιτική του Κάστρο και του Αραφάτ) οδηγούν τους λαούς στην πλήρη καταστροφή και την εξαθλίωση, με μικρό σχετικά κόστος από την πλευρά των κατακτητών. Ο Καντάφι το κατάλαβε και το γύρισε. Ο Σαντάμ δεν πρόλαβε. Ρώτα όσους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή μπορούν να σκεφτούν ακόμα νηφάλια να σου πούν ποιές είναι οι συνέπειες του να είσαι τσάμπα μάγκας (χειρότερες από το να είσαι απευθείας πράκτορας, δυστυχώς).


Οι αιώνες περνούν και τα κράτη υποτίθεται πως μαθαίνουν οτι το δίκιο τους είναι σχετικό μεν, αλλά μπορεί να προστατευθεί καλύτερα μέσα από άλλες οδούς, όχι μέσω των όπλων. Κατά συνέπεια μετριοπαθείς εξωτερικές πολιτικές είναι το ζητούμενο, όχι τσάμπα μάγκες που για ένα βράχο θα θυσίαζαν στο όνομα της πατρίδας δέκα χιλιάδες πιτσιρικάδες.

Όσο για τα σχόλια του κώλου, προειδοποίησα οτι μετά τα σοβαρά θα ασχοληθώ με τις παρλαπίπες... Το decency είναι default συμπεριφορά αλλά μπορεί να αρθεί ανά πάσα στιγμή όταν τύποι σαν τον μπάρμπα παραπάνω ξεφεύγουν απ'το κλουβί τους και χοροπηδάνε στα δέντρα γύρω μας...

Στο στρατό δεν έχω υπηρετήσει ακόμα. Δεν θα τη γλιτώσω όμως: θα βάλω κι εγώ, αργά ή γρήγορα, το λιθαράκι μου στον απόλυτο παραλογισμό των ελληνικών φουσάτων.

Έχει καμμιά σημασία, όμως; Εννοώ, εξάγεται κανένα συμπέρασμα από αυτή την πληροφορία;

 
At 1/01/2007 11:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

1.Kι από τη δική μου πλευρά παρατράβηξε η κουβέντα. Δεν νομίζω όμως ότι είμαι ο μόνος Έλληνας που θα ξεσυνεριζόταν κάποιον που θα αποκαλούσε τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας "δυσκοίλιο απαράτσικ". Εξ ου και το σχόλιο για τον πρωκτό του συνομιλητού μου, που υπογράφει στο κάτω-κάτω ένα πολιτικό κείμενο ως γκέυ (οι απανταχού θείοι δεν έχουν συμπήξει ευτυχώς κάποιο αντίστοιχο με τους γκέυ πολιτικώς ανορθολογικό ρεύμα, οπότε η υπογραφή μου δεν είναι πολιτικώς σημαίνουσα).

2. "Το άτι σου ακόμα μας πατάει Μπραϊμη" έγραψε ο Παλαμάς. "Ο μόνος Νόμος που χρειάζεται η Ελλάς είναι εκείνος που θα επέτασσε την τήρηση των υπαρχόντων" είπε ο Εμμανουήλ Ροϊδης. Αν ο Ελληνικός Στρατός λειτουργούσε βάσει του Νόμου (όπως και το κάθετί στη χώρα μας, που στενάζει ακόμη από την οθωμανική κληρονομιά ελλείμματος Κράτους Δικαίου - Rule of Law), θα αποτελούσε τη μεταφορική ή και κυριολεκτική ταφόπλακα χαμένων κορμιών σαν τη λαζόπολη.

Τέλος πάντων, όσο απολαυστικό και να είναι να ξεσυνερίζεσαι τελειωμένες περιπτώσεις, δεν είναι ορθό, οπότε παύω.

 
At 1/02/2007 12:21:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

"Και τόσοι να είναι, από κράτη με ανάλογο πληθυσμό με το δικό μας, έχουν ξεχωρίσει αριθμητικά πολλοί περισσότεροι;"

Για την Ιστορία: ο πληθυσμός της Ιρλανδίας, ας πούμε, είναι 4,5 εκατομύρια.

 
At 1/02/2007 12:41:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

"θα αποτελούσε τη μεταφορική ή και κυριολεκτική ταφόπλακα χαμένων κορμιών σαν τη λαζόπολη."

:)

troll feed:

Εγώ είπα, όποτε θες να συναντηθούμε να στο χώσω. Εσύ περιμένεις τον Ελληνικό Στρατό να καθαρίσει για πάρτη σου;

 
At 1/02/2007 01:16:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Για τον Πρόεδρο τής Ελληνικής Δημοκρατίας,πάντως ,ο κυριος πρετεντέρης μαζί με πανδώρες,σωμερίτες,ιούς,και λοιπούς ΄φιλέλληνες΄έχουν ξεκινήσει σταθερή λασπολογία εναντίον του.
Οπως ο κυριος δρουσιώτης και λοιποί ΄νεοκύπριοι΄ανανιστές,έχουν ξεκινήσει πόλεμο λάσπης εναντίον του Τασσου Παπαδόπουλου.Ειδικά απο τότε που οι ίδιοι οι Αμερικανοί έβγαλαν στην φόρα ότι υπέρμαχοι του Ναι στον Μαικλ Τζάκσον τού Ο.Η.Ε,τα πήραν για τα καλά μέσω 50 Μ.Κ.Ο στην Κύπρο που όλες κατά τύχην πάντα ,ηταν υπέρ του Ναι.Ακόμα και η Μ.Κ.Ο.για την διάσωση τής λιμπελούλας.
Αυτοί θα ήθελαν για πρόεδρο τον ανδριανοπουλο και το προεδρικό μέγαρο να μεταφερθεί δίπλα απο τον τρίτο καμπινέ τού μπούς στον λευκο οίκο.Να γλυτώνουμε και τα προεδρικά εξοδα.
Ο Παπούλιας για πρωτη φορά μετα απο 11 χρόνια επισκέφτηκε αραβικές χώρες,γιατί επι σημίτη είχε πέσει απαγόρευση.
Οπερα γκαρνιέ ,κατά βέλτσο τοχε κανει το μαγαζί ο λογιστής.Σιγά μην λέρωνε τα χέρια του με μελαμψούς.
Να τον έχει τον Καρολο ο Θεός καλά και να τιμά τον ρόλο του Προέδρου τής Δημοκρατίας.Οσο σκέπτομαι οτι ήθελε και ο Λεωνίδας να γίνει πρόεδρος φτύνω τον κόρφο μου.Ασε που ο Καρολος μιλάει για εθνική αντίσταση στην κατοχή ,ο παλιοεθνικιστής.Να μην δέχεται το Γερμανικό πολυπολιτισμικό Ράϊχ ο απρεπής.
Τσ.τσ.Χαθηκαν οι εστέτ απο την Ελλάδα.
Τα σέβη μου και πάλι.

 
At 1/02/2007 01:59:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Προβαίνω στο σχόλιο υπ' αρ. 69, σε ένα ποστ που θα έπρεπε να ακούγεται με υπόκρουση Barry White, καθώς τα ερωτικά βάιμπς δονούν την ατμόσφαιρα με σεξουαλικές προσκλήσεις για συνεύρεση να δίνουν και να παίρνουν.
«Για την Ιστορία: ο πληθυσμός της Ιρλανδίας, ας πούμε, είναι 4,5 εκατομύρια».
Η Ιρλανδία δεν είναι ένα τυχαίο παράδειγμα. Ίσως είναι η μόνη περίπτωση. Κι έχει το τεράστιο αβαντάζ της γλώσσας.

 
At 1/02/2007 02:34:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

Έπεσες, σαν τον Νικοπολίδη, στην κλειστή γωνία και απεσώβησες τα χειρότερα!

Σπύρο σ. θα ήταν χρήσιμο, πάντως, αντί να αναλώνεσαι σε σχόλια σε ποστ άλλων να γράψεις, αν έχεις χρόνο βέβαια, κανά δυο ποστ με συγκεκριμένα πράγματα για όλα αυτά τα σχετικά με το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο. Εγώ, ας πούμε, που διάβασα ένα-δυο άρθρα όταν το σχέδιο ήταν σε δημοψήφισμα, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί θεωρήθηκε τόσο κατάπτυστο από ορισμένους (στο βαθμό που επιθυμούμε μια επώδυνη αλλά αμφίπλευρα αποδεκτή λύση), αν και φυσικά αναγνωρίζω τα μύρια προβλήματα δυσλειτουργίας που πιθανώς θα είχε. Φαίνεται πως έχεις κάτι να πείς για το θέμα, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να γίνει συζήτηση πέρα από ένα σημείο με αφορισμούς και εμπαθή σχόλια, υπαινιγμούς και ειρωνίες. Ας πούμε, υπάρχουν σύνδεσμοι στα ρεπορτάζ των Αμερικάνων για τις ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν για να υπερψηφίσουν το σχέδιο; Είναι δύσκολο σε μια τέτοια συζήτηση μέσω δικτύου να εκτιμήσει κανείς την αξιοπιστία του απέναντι και το απάνθισμα από μπηχτές δε βοηθάει. Τα λέω όλα αυτά γιατί, ξέρεις, μπορεί να διαφωνούμε σε λιγότερα από όσα νομίζεις (μπορεί και όχι). Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ.

 
At 1/02/2007 02:46:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

Η Ολλανδία έχει πληθυσμό 16 εκατομύρια και έκταση πολύ μικρότερη από τη δικιά μας. Το 1000 μ.Χ. ήταν πάνω στα δέντρα.

Προφανώς αυτή η λογική σύγκρισης πολιτιστικών προσφορών βάσει του πληθυσμού και της έκτασης δεν έχει νόημα. Αλλά η σύγχρονη προσφορά μας στην διεθνή σκηνή σίγουρα δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή της Πορτογαλλίας (με Πεσσόα, Σαραμάγκου, Φάντος κτλ.) ας πούμε. Ξαναλέω οτι δε θεωρώ οτι είμαστε πολιτισμικά ανάπηροι, αλλά δεν είμαστε και η ακμή του πολιτισμού, όπως νομίζουν μερικοί.

 
At 1/02/2007 02:46:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

Είναι απίστευτό το πόσα σχόλια έχω κάνει σ'αυτό το ποστ!

 
At 1/02/2007 03:01:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Και πόσες προτάσεις για σεξ έχεις κάνει επίσης.
Πάντως μετά από αυτόν τον αριθμό των σχολίων είσαι έτοιμος να γίνεις σχολιαστής του Νίκου Δήμου.
Ο Φάντος είναι τραγούδια ή σύντμηση του Φ. Σάντος, του επονομαζόμενου και «Καρπουζά από το Εστορίλ» που προσέφερε στη διεθνή σκηνή ένα καστόρινο μπουφάν, χρυσές αλυσίδες και τον Ραμπεσαντρατανά;
Τέλος προτείνω να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας για τη σωτηρία της Λιμπελούλας και να τραγουδήσουμε ένα ρεμπέτικο μπας και με τον καημό ξεκαβλώσουμε κι αφήσουμε τον κάθε κώλο να αυτοδιατεθεί ελευθέρως. Αν παραταύτα το αίσθημα είναι τόσο σφοδρό, να σου δώσω, ανυπότακτε στράτευσης, το τηλέφωνο του Θείου να αρχίσετε το τηλεφωνικό σεξ σε πρώτη φάση κι αν ταιριάξουν τα χνώτα σας το προχωράτε το πράγμα.

 
At 1/02/2007 03:18:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

Δείτε εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο για τα πολιτιστικά προϊόντα της Οθωμανικής αυτοκρατωρίας. Το οτι γνωρίζουμε τόσα λίγα για αυτούς θα έπρεπε να μας προβληματίζει, πάντως.

Παρεμπιπτόντως δεν προκύπτει από κάπου οτι είμαι ανυπότακτος στράτευσης. Θα μπορούσα να είμαι, αλλά θα μπορούσα να έχω και αναβολή στράτευσης: σε διακεκριμένους επιστήμονες δίνει ο Ε.Σ. αναβολή μέχρι δευτέρας παρουσίας, πρακτικά. Και για να προλάβω τα σχόλια, διακεκριμένος σημαίνει διδακτορικό, απλώς.

Οι προτάσεις για σεξ είναι εικονικές: υποψιάζομαι ασυμφωνία χαρακτήρων.

 
At 1/02/2007 01:19:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Έχασα φοβερό πάρτυ απο ότι βλέπω.
Κατ΄αρχήν καλή χρονιά σε όλους.
Σας εύχομαι παιδιά να έχετε την υγεία σας και καλή δύναμη.
Δεύτερον, αυτές οι συζητήσεις απο όπου και αν εκκινούν, όπου και αν καταλήγουν, ακόμη και με τις παρεκτροπές τους αγαπητέ old-boy, έχουν ουσία και μοναδική αξία για όλους μας, γιατί βοηθούν πολύ, περισσότερο απο όσο φαντάζεστε, να γίνουμε όλοι μας λιγουλάκι καλύτεροι.
Παρακολουθώ τα post του - δύο μέτρα παλικάρι - lazopolis (όπως βλέπεις lazopolis, λόγω ΗΠΑ σου βγάλαμε και νέο όνομα ινδιάνικου τύπου, για να μη ξεχνιόμαστε και νομίζουμε ότι ο Λευκός Οίκος ήταν εκεί που είναι τώρα από την εποχή του Περικλή), καθώς επίσης και τον σπύρο σ. να αναφέρονται με τόσο πάθος στην ιστορία των Ελλήνων και των Τούρκων, για το κατα πόσο ήταν κοινή ή όχι.
Επίσης διαβάζω για ένα - πες το λέτε εκεί στο Ελλάντα ; - εθνικισμό ; και αναρωτιέμαι μήπως τα έχουμε παίξει ομαδικά και ξέχασαν να μας το πουν ;
Παιδιά Έλληνας και εθνικιστής δεν υπάρχει ότι και αν κάνετε, όσο και αν λέτε, όπως και αν το δείτε.
Και δεν υπάρχει διότι όπου και αν πας σήμερα στον πλανήτη, η άλλιως όποια πέτρα και αν σηκώσεις, θα βρεις απο κάτω και έναν Έλληνα.
Ο Έλληνας είναι πολίτης του κόσμου. Το πιστεύω ακράδαντα, διότι έχω συναντήσει Έλληνες ταξιτζήδες με snowboard στην Αλάσκα, αλλά και Έλληνες ταβερνιάρηδες - αν έχετε το Θεός σας - στο Νεπάλ.
Σουβλατζίδικο με τα όλα του στο Νεπάλ !
Ξεχάστε λοιπόν το παραμύθι που μας έμαθαν για να μη τη κάνουμε όλοι μας και το κλείσουμε το μαγαζί που με τόσο κόπο μας έφτιαξε ο μάστρο - Κάννινγ.
Μάλλον έχουμε μπερδευτεί λίγο, διότι καθώς η παγκοσμιοποίηση μας εξαναγκάζει όλους μας, απο την μια άκρη του πλανήτη μέχρι την άλλη, να αναζητούμε ασυνείδητα στοιχεία της εθνικής μας ταυτότητας. Να τα εντοπίζουμε και να προσπαθήσουμε να τα αναδείξουμε. Με άλλα λόγια προσπαθούμε να κρατηθούμε από κάπου για να μη μας παρασύρει το ποτάμι.
Εγώ νομίζω ότι πάνω σε αυτή τη διαδικασία μπερδευόμαστε και αρχίζουμε να αναπτύσσουμε μια παραφιλολογία για την καθαρότητα της φυλής κ.ο.κ. η οποία δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα, αλλά δίνει τη δυνατότητα σε ευκαιριακούς καραγκιόζηδες να τη χωθούν και να αρχίσουν τη παπαρολογία τους.
Αν υπάρχει κάτι στο DNA του Έλληνα αυτό - υποψιάζομαι - ότι πρέπει να το αναζητήσουμε στη ταξιδιάρα ψυχή του, στην ευστροφία του - που έχει να κάνει μάλλον με το κλίμα - και ενδεχομένως σε ένα περιέργο πάθος που μας διακατέχει σχεδόν για τα πάντα.
Διότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τελικά ποιοί είναι οι Έλληνες στους οποίους αναφερόμεστε.
Οι "όλοι πλην Λακεδαιμονίων" ;
Οι ειρηνικοί πρωτόγονοι κάτοικοι που ήταν εδώ πριν το μεγάλο κατέβασμα ;
Είναι μπερδεμένο.
Βρισκόμαστε γεωγραφικά σε ένα σταυροδρόμι και για το λόγο αυτό νομίζω ότι ο lazopolis αναφέρεται με τον τρόπο που αναφέρεται στην ιστορία των Ελλήνων με τους Τούρκους.
Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στο θέμα της Τουρκίας και να μην υποτιμούμε με τόση ευκολία την ιστορία τους.
Αν η ύπαρξη της σημερινής Τουρκίας υπήρξε μια γεωπολιτική αναγκαιότητα τότε αυτός που έπιασε το μήνυμα (Κεμάλ Ατατούρκ) μάλλον ήταν σοβαρό άτομο.
Εκείνοι που εστερνίστηκαν και καλλιέργησαν το μήνυμα αυτό στην Τουρκία, μάλλον και αυτοί ήσαν σοβαρά άτομα.
Να πάμε και πιο πίσω;
Εκείνος που εισέβαλε σε μια ούτως ή άλλως διαλυμένη αυτοκρατορία (Μωάμεθ ο Πορθητής) μάλλον και αυτός ήταν ένα σοβαρό άτομο.
Δε λέω να χαλαρώσουμε απέναντι στους Τούρκους, αυτό που λέω είναι πως πρέπει να σταματήσουμε να τους υποτιμούμε και να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με σοβαρά άτομα και συνεπώς να σοβαρευτούμε και εμείς. Αν σοβαρευτούμε ίσως καταλήξουμε στο να γίνουμε πιο σκληροί από όσο είμαστε σήμερα ή καλύτερα από όσο μας επιτρέπουν να είμαστε απέναντι τους.
Αναφερόμαστε στην Ελληνική επανάσταση λες και δε γνωρίζουμε τώρα πια ποιοί την έκαναν, με ποιό τρόπο και για ποιό λόγο. Σίγουρα δεν την έκαναν όσοι Έλληνες είχαν βρει την άκρη με τους τούρκους και πέρναγαν μια χαρά. Δεν υποστήριξε το παπαδαριό της Κων/πολής το οποίο την αφόρισε δύο φορές, για τους δικούς του λόγους, διότι η επιχειρηματολογία εκείνων που υποδαύλισε στην Επανάσταση έκανε λόγο για ένα σύγχρονο - με τα μέτρα της εποχής - ευρωπαϊκό κράτος, στο οποίο προφανώς το παπαδαριό δεν θα είχε τη θέση που ήδη είχε με τους Σουλτάνους.
Οι παπάδες και οι φτιαγμένοι της εποχής συνομιλούσαν με την Πύλη. Είχαν προνόμια και όλα ήταν μια χαρά, γιατί να τραβηχτούν να σφαχτούν ;
Οι πεινασμένοι, οι ξεβράκωτοι και τα χαμένα κορμιά τραβήχτηκαν και σφάχτηκαν σε πρώτη φάση και μετά μαζεύτηκαν και τα λομόγια τα οποία κατάφεραν να μετατρέψουνε και κάποιους από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης σε λαμόγια και έτσι το κάναμε το μαγαζί μπουρδέλο ή μήπως διαφωνείται ;
Τώρα τι γίνεται ; Αυτό είναι το θέμα.
Ο κόσμος αλλάζει. Οι χάρτες ξαναφτιάχνονται. Νέες οικονομίες εμφανίζονται. Παλιές οικονομίες εξαφανίζονται. Όλα τρέχουν αλλιώς και εμείς καθόμαστε και αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια.
Αυτό μου τη σπάει και με κάνει να ψάχνομαι.
Αναφερόμαστε όλοι μας με πολύ επιτηδευμένους τρόπους σε πολλά ζητήματα που είτε μας αρέσει, είτε όχι είναι ανοικτά και το κυριότερο δεν τα ανοίξαμε εμείς, αλλά όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Διαβάσε ένα post που μας προτρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στα σχόλια που κάνουμε για κόμματα που είναι στη Βουλή και άρα κατα τεκμήριο έχουν τη στήριξη του Ελληνικού λαού.
Ως κε τούτου κύριοι να προσέχουμε τι λέμε και τι γράφουμε γιατί κάποιοι ενοχλούνται όταν αντιδρούμε - όπως αντιδρά ο καθένας μας - στο πολιτικό σύστημα της χώρας, το οποίο όχι by the way όχι μόνο έχουν ξεπεράσει οι πολίτες αυτής της χώρας, αλλά καμιά φορά σπάνε και πλάκα μαζί του και βάζουν στη Βουλή και κανά χαβαλέ για να περνά ώρα.
Οπότε παιδιά ήσυχα σας παρακαλώ, διότι ως γνωστόν, η πατρίδα κοιμάται.
gs

 
At 1/02/2007 05:44:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Λαζόπολι, από τα επιχειρήματα, και όχι από τα συμπεράσματα, με τα οποία διαφωνώ, διαπιστώνω ότι ίσως να μην έχεις άδικο στη διαπίστωση προς τον σπύρο ότι ίσως μας χωρίζουν λιγότερα απ΄όσα φανταζόμαστε.

Εχεις θίξει πολλά θέματα, στα οποία θα εκθέσω τις σκέψεις μου σύντομα (γιατί ο σκύλος περιμένει να πάμε βόλτα):

Επί του ελληνικού και άλλων πολιτισμών, έχω να πω ότι κάθε άκριτη τοποθέτηση του ελληνικού πολιτισμού στην προμετωπίδα της παγκόσμιας ιστορίας και η απόρριψη όλων των άλλων στον καιάδα, είναι ένα αστείο επιχείρημα. Πολιτισμό έχουν παράγει τόσο αυτοί που κάποτε υπήρξαν στο διπλανό δέντρο από το δικό μας, βλέπε λ.χ. αυτοκρατορία του Μάλι, αυτοκρατορία των Σονγκάι στη Δυτική Αφρική, δέκατο τέταρτο και δέκατο πέμπτο αιώνα, για να αναφέρουμε μόνο αυτές, όσο και άλλοι σε πιο μακρινά, όπως οι χμερ, οι αζτέκοι κλπ. Ωστόσο, εάν, προκειμένου να απαντήσουμε με ακραίες θέσεις σε ακροδεξιές θεωρίες, υιοθετούμε την επίσης ακραία άποψη ότι "ε; και τι κάναμε", νομίζω ότι αγνοούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επιτευγμάτων του ελληνικού πνεύματος και δεν πετυχαίνουμε την ποθητή ισορροπία μεταξύ δύο ακραίων θέσεων.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε δηλαδή το "πάντων χρημάτων μέτρον Ανθρωπος" του Πρωταγόρα, που καταγράφει το ιστορικό γεγονός ότι για πρώτη φορά, ο άνθρωπος, η μονάδα μπαίνει στο επίκεντρο του σύμπαντος και κάθε φιλοσοφικής αναζήτησης. Το πολίτευμα που προέκυψε από αυτή τη θεώρηση των πραγμάτων θεωρείται, τριάντα αιώνες μετά, το καλύτερο στον κόσμο.

Σχετικά με τον νεοελληνικό πολιτισμό, νομίζω ότι είσαι άδικος όταν λες τι παράγαμε μέχρι το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, γιατί αγνοείς την περίφημη γενιά του '30, που μπορεί σε παγκόσμια κλίμακα να μην προσέφερε παρά μόνο δύο νόμπελ λογοτεχνίας (αλλά μην ξεχνάς ότι είναι πόλυ πιο εύκολο για τον Μπέκετ, τον Σο και τον Τζόις, που δεν έχουν τον φραγμό της γλώσσας, όπως επισήμανε και ο οικοδεσπότης, να πετύχουν την παγκόσμια αναγνώριση), αλλά δεν παύουν μορφές σαν τον Καζαντζάκη, τον Καρυωτάκη, τον Σικελιανό, τον Εμπειρίκο και τόσους άλλους να είναι πνευματικοί γίγαντες.

Στο πιο ευαίσθητο θέμα του τουρκικού πολιτισμού, είμαι της άποψης ότι η Τουρκία απλώς δεν έχει παράγει πολιτισμό. Μη βιαστείς να με κατατάξεις στα συμπαθέστατα ανθρωποειδή της χρυσής αυγής. Μιλάω αμιγώς πολιτιστικά και όχι πολιτικά. Πολιτικά πρόκειται για μια περιφερειακή υπερδύναμη, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά, με κατάλληλο σχεδιασμό και όχι με μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Αντιπαρέρχομαι το άρθρο της Wikipedia, το οποίο στην ουσία δεν αναφέρει κάτι ως πολιτισμό αφού η καλλιγραφία είναι αραβική, η ταπητουργία προερχέται από το Τουρκμενιστάν, και μένουν η αρχιτεκτονική, όπως το πρωτότυπο μπλε τζαμί, ο καραγκιόζης και η τουρκική κουζίνα! Είναι λίγο για μια ύπαρξη πάνω κάτω δέκα αιώνων, πρώτα για τους Οσμανλήδες και μετά για τους Τούρκους. Νομίζω όμως ότι υπάρχει εξήγηση σε αυτό: Δεδομένου ότι η αυτοκρατορία αποτελούνταν από πολλά φύλα, οι μετέπειτα Τούρκοι είχαν κρατήσει για αυτούς μόνο τα στρατιωτικά καθήκοντα και μέρος της κυβέρνησης και της διοίκησης. Τα υπόλοιπα επαγγέλματα, λειτουργήματα της αυτοκρατορίας, όπως κτηνοτροφία, εμπόριο, τα ασκούσαν Σέρβοι, Ελληνες κλπ. Κλείνω, από πλευράς μου το θέμα, με μία τοποθέτηση στα γαλλικά, την οποία μεταφράζω πρόχειρα για τους μη φίλους της γλώσσας του Προυστ:

Cependant, dans tous ces changements, on ne trouve pas un seul cas, en Europe, en Asie, ni en Afrique, o? l'?tablissement de la domination turque sur un pays n'ait ?t? suivie d'une diminution de sa prosp?rit? mat?rielle et d'un abaissement de son niveau de culture ; et il n'existe pas non plus de cas o? le retrait de la domination turque n'ait pas ?t? suivi d'un accroissement de prosp?rit? mat?rielle et d'une ?l?vation du niveau de culture. Que ce soit parmi les chr?tiens d'Europe ou parmi les mahom?tans de Syrie, d'Arabie et d'Afrique, le Turc n'a fait qu'apporter la destruction partout o? il a vaincu : jamais il ne s'est montr? capable de d?velopper dans la paix ce qu'il avait gagn? par la guerre. Ce n'est pas dans ce sens que ses talents s'exercent.

Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στην Ασία, στην Ευρώπη ή στην Αφρική, όπου η εγκαθίδρυση της τουρκικής κυριαρχίας να μην ακολουθήθηκε από μείωση της ευμάρειας και πτώση του πολιτισμικού επιπέδου. Και δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση που η απόσυρσή της να μη συνδυάστηκε από άνοδο του βιοτικού και πολιτισμικού επιπέδου [...]. Georges Clemenceau

http://www.imprescriptible.fr/documents/conference-paix.htm

Τέλος, για να μην μονοπωλήσω περισσότερο το θέμα, επι του σχεδίου Αννάν, το διάβασα ολόκληρο και μπορώ να σε διαβεβαιώσω, με καλή πίστη, ότι ήταν τραγικό. Θα αναφέρω μόνο μερικά σημεία: προβλέποταν επιστροφή μόνο 18% των προσφύγων στις εστίες και αυτό σε είκοσι χρόνια, η αποχώρηση του τουρκικού στρατου θα γινόταν μετά από κάποιες δεκαετίες και η αποζημίωση των περιουσιών θα γινόταν μόνο στο ύψος του 5%.
Ηταν μια πάρα πολύ δύσκολη απόφαση για τον πρόεδρο της Κύπρου να πει όχι, όταν όλοι πίεζαν για το ναι. Και ξέρεις από την ιστορία, πόσο δύσκολο είναι να πας αντίθετα στο ρεύμα.

Τέλος, για τη Μέση Ανατολή, αν και δεν είμαι ειδικός, συμφωνώ ότι οι ανέξοδοι τσαμπουκάδες καταλήγουν σε τραγωδίες εθνών και λαών, αλλά για μένα η αιτία του κακού βρίσκεται στη μεροληπτική εξωτερική πολιτική αυτών που τότε, όπως και τώρα, δεν έχουν πραγματική βούληση να επιλύσουν το παλαιστινιακό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

ΥΓ Οι εστέτ δεν είναι αναγκαίως ασπόνδυλοι.
ΥΓ 2 Η Opera Garnier, σπύρο, γράφει στο εσωτερικό του θόλου της ΗΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΦΩΣ ΑΡΜΟΝΙΑ. Στα ελληνικά.

 
At 1/02/2007 06:29:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Tάσσο ,σε ευχαριστώ κατ΄αρχήν,που έγραψες για το σχέδιο Ανάν.Εάν θέλει ο Lazopolis,επίσης να δεί τα άρθρα τής εποχής στην Καθημερινή,τών Λυγερού και Δελαστίκ.
Πουθενά δεν ¨εχω γράψει ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι ανώτερος απο κάποιον άλλον.Ομως οι Τούρκοι,που όντως είναι σοβαρότατοι στην εξωτερική τους πολιτική,δέν παρήγαγαν πολιτισμό.
Και προσωπικά επιμένω οτι το κράτος αυτό δεν μπορεί να εκδημοκρατιστεί ουσιαστικά,γιατί είναι ένα τεράστιο μωσαϊκό εθνοτήτων,όπου ορισμένες απ΄αυτές θα αυτονομηθούν στην πρώτη ευκαιρία.
Τάσσο δεν έχω τίποτα με τήν Οπερα Γκαρνιέ.Με τον Βέλτσο έχω που παραλληλιζε τον Σημίτη με κάτι αντίστοιχο.
Πιθανότατα, εάν τύχαινε να γνωριστούμε ,θα είχαμε κοινά πράγματα να κουβεντιάσουμε.Δεν αμφιβάλλω γι΄αυτό.
Ομως είναι άλλο πράγμα η διαφορετική αντίληψη τών πραγμάτων και άλλο η κατασυκοφάντηση οτιδήποτε ελληνικού με την ευρεία έννοια τού όρου.
Ομως να μήν ξεχνάμε ότι καμιά φορά στήν διαδικτυακή συζήτηση χρειάζεται και οξύς λόγος για να ανάβουν τα αίματα.
Υ.Γ
Lazopolis βρές εάν μπορείς τίς δηλώσεις Φερχώϋφεν,ότι οι ελληνες τον εξαπάτησαν στο σχέδιο ανάν.Σύμφωνα με καποιους αναλυτές ο Σημίτης είχε κάνει συμφωνία πακέτο για είσοδο κύπρου στην Ε.Ε και υπερψήφιση σχεδίου Ανάν.
Υ.Γ2
Ο κυριος Δρουσιώτης,αγνωστο πώς ,παρουσιασε βεβιασμένα στην Αθηνα ντοκυμανταίρ στο οποίο εναγωνίως προσπαθούσε να πείσει ότι οι Μ.Κ.Ο πού ξεπετάχτηκαν σαν μανιτάρια στη Κυπρο δεν τα πήραν .Αυτό συνέβη ,όταν οι Αμερικανοί άφησαν να διαρρευσει ότι είχαν ενισχύσει τούς υποστηρικτές τού Ναι.Αυτά μπορεί να τα βρεί κάποιος και στίς αντίστοιχες ΄Ελευθεροτυπίες΄που αρθρογραφεί ο εν λόγω ΄Νεοκύπριος΄.
Νάστε καλά.

 
At 1/02/2007 09:42:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Για να ξεφύγω από το θέμα της συζήτησης, επανερχόμενος στο θέμα του blog:
Ο ΣΥΝ έχει τόση σχέση με τους κουκουλοφόρους "μολοτοφιστές" (αθάνατε Βύρωνα...), όσο οι Δάνοι ρόλιγκανς με τους Άγγλους χούλιγκανς.

Θέλει φαντασία για να θεωρήσεις οτι τύποι σαν τον Τσίπρα και τους λοιπούς νεολαίους του ΣΥΝ είναι πολιτικοί χορηγοί της βίας.

Από την άλλη δε θέλει καμία φαντασία για να καταλάβεις οτι το ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικός χορηγός του κ.Πρετεντέρη. Ούτε και το κρύβει κανένας στο ΒΗΜΑ, άλλωστε.

Ο Πρετεντέρης είναι κλασσική περίπτωση στρατευμένου (κομματικά) δημοσιογράφου και γίνεται εύκολα κουραστικός. Προσωπικά τον σιχάθηκα λίγο πριν τις εκλογές του 2000 όταν είχε βγάλει κάλους η γλώσσα του από το γλύψιμο στο Σημίτη.
Από την άλλη η Πανδώρα βγάζει τουλάχιστον γέλιο. Η σάτιρα είναι πάντοτε καλή ανεξαρτήτως αν μας αρέσει το περιεχόμενό της ή όχι. Άσε που μόνο φασίστας δεν είναι ιδεολογικά ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος.

Συμπέρασμα, αυθαίρετο: Αμά είναι να χωριστούμε σε πατριώτες και γραικύλους βάσει του ποιος συμφωνεί με τον Πρετεντέρη και ποιος με τον Συνασπισμό, έχουμε χάσει το μέτρο της σοβαρότητας προ πολλού.
Καλή χρονιά συνέλληνες που θα' λεγε και ο Λιακόπουλος

 
At 1/03/2007 03:14:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν μπορω παρά να εκφράσω την ολοκληρωτική μου απέχθεια για τον πρετεντεράκο, την πανδώρα, τον σωμερίτη και γενικά όλη αυτή τη σφηκοφωλιά του σημιτισμού.

επειδή έχω παρακολουθήσει πολλές τέτοιες κουβέντες στο indymedia και επειδή σε αυτές ο εθνικισμός ήταν πάντα το επίκεντρο της αντιπαράθεσης, θέλω να πω πως το να αντιτίθεσαι με το σχέδιο Ανάν δε σε καθιστά εθνικιστή, όπως και το να πανηγυρίζεις για τις επιτυχίες της εθνικής ομάδας της χώρας σου δε σε καθιστά χρυσαύγουλο.

Το μόνο σίγουρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ότι ακολουθήθηκε μια πολιτική ενδοτισμού και ότι η συμφωνία του ελσίνκι ήταν μια τεράστια αποτυχία. Αγγλία και Αμερική προσπαθούν να βάλουν την Τουρκία στην ΕΕ με κάθε κόστος και αυτοί που την πληρώνουνε είμαστε εμείς.

Ελλάδα και Τουρκία έχουν οπωσδήποτε πολιτισμικές συγγένειες. Είναι αναμφισβήτητο. Ο εθνικισμός οδηγεί στην περιχαράκωση και υπερτονίζει τις διαφορές μεταξύ των λαών. Στην ουσία όμως το ίδιο κάνει και ο πολυπολιτισμός, όπως παρα πολύ σωστά ειπώθηκε παραπάνω. Χωρίς όμως τον εθνικισμό δε θα είχε ποτέ προχωρήσει και προοδεύσει η περιοχή που κάποτε καλυπτόταν από το οθωμανικό βασίλειο. Βέβαια υπήρξαν κι άλλες ιδέες όπως οι δημοκρατικές αλλαγές σε όλη την οθωμανική αυτοκρατορία ή οι ιδέες του Ρήγα. Για διάφορους λόγους, κυρίως την παρεμβαση των μεγάλων δυνάμεων, επικράτησε η συγκρότηση εθνικών κρατών που οδήγησε, έστω και μετά από αιματηρούς αγώνες και πολέμους, στην ευημερία και τη δημοκρατία (ή για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους στον καπιταλισμό.)

Έτσι αυτό που τόσο εύκολα εμείς κατηγορούμε είναι αυτό που κρύβεται πίσω από τη συλλογική μας ευημερία...απο κει και περα πολλά πράγματα κατασκευάστηκαν σίγουρα αλλά αν πρέπει οπωσδήποτε να τα ζυγίσουμε τα πράγματα τότε αυτή ηταν μια θετική εξέλιξη. Σαν κοινωνία χρειαζόμαστε εναν συνδετικό κρίκο και αυτός είναι η εθνική μας συνείδηση και δε νομίζω ότι είναι παρωχημένο να μιλάμε για έθνος στην εποχή μας.

 
At 1/03/2007 12:12:00 μ.μ., Blogger lazopolis said...

"Έτσι αυτό που τόσο εύκολα εμείς κατηγορούμε είναι αυτό που κρύβεται πίσω από τη συλλογική μας ευημερία..."

Συμφωνούμε σχεδόν σε όλα εκτός από το χρόνο στην παραπάνω πρόταση: ήταν αυτό πίσω από τη συλλογική μας ευημερία. Ο εθνικισμός, όταν εμφανίστηκε, ήταν παραγωγική δύναμη. Σήμερα είναι αντιδραστική.

Λες: Αγγλία και Αμερική προσπαθούν να βάλουν την Τουρκία στην ΕΕ και αυτοί που την πληρώνουμε είμαστε εμείς.

Ερώτηση: δηλαδή, τί πληρώνουμε;

Έχω βαρεθεί να ακούω ανθρώπους να μου λένε πόσο αποτυχημένη είναι η μια πολιτική και πόσο ενδοτική είναι η άλλη. Έχει κανείς να προτείνει κάτι καλύτερο στην τελική;

Τέλος, δεν είναι εθνικό συμφέρον της Ελλάδας να μπεί η Τουρκία στην ΕΕ;

 
At 1/03/2007 02:53:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Λαζόπολι, είναι στρατηγική επιλογή της Ελλάδας να μπει η Τουρκία στην ΕΕ. Ωστόσο, η σύμπτωση της επιλογής αυτής με τις αμερικανικές (οι βρετανοί είναι λακέδες, δεν χρειάζεται να τους αναφέρουμε) επιθυμίες μπορεί, σ' ένα υποψιασμένο μυαλό, να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι είμαστε βασσάλοι των υπερατλαντικών συμμάχων μας.

Αυτό, όμως, δεν είναι σοβαρή πολιτική ανάλυση.

Είναι δεδομένο ότι μας συμφέρει να έχουμε στα σύνορά μας μία χώρα, η οποία να λειτουργεί και να συμπεριφέρεται με ευρωπαϊκά πρότυπα. Μπορεί να γίνει αυτό; Κάποιος αισιόδοξος, θα απαντήσει θετικά. Είναι, ωστόσο, δύσκολο να γίνουν όλες αυτές οι δομικές αλλαγές στην πολιτειακή διάρθρωση και στον κοινωνικό ιστό της Τουρκίας ώστε να καταλήξει να είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Και η μεγαλύτερη δυσκολία εντοπίζεται στη θέση του στρατού στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Μόνο εάν οι στρατηγοί πάψουν να συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και να επηρρεάζουν, αν όχι να λαμβάνουν, τις αποφάσεις, θα προσανατολισθεί η Τουρκία προς μία κοινοβουλευτικού τύπου δημοκρατία. Εάν γίνει όμως κάτι τέτοιο, θα μειωθεί ο ρόλος της ως περιφερειακή δύναμη, κάτι που δεν το θέλει ούτε η πολιτική κάστα της χώρας. Εάν σε αυτό το παζλ προσθέσεις το παραμύθι του κοσμικού μουσουλμανικού κράτους που πουλάει η Αγκυρα, εδώ και δεκαετίες, στη Δύση, τα δεδομένα της εξίσωσης περιπλέκονται ακόμη περισσότερο.

Η θέση που θα έπρεπε να έχει η Ελλάδα, στην πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος, είναι να προασπιστεί τα νόμιμα και ιστορικά δικαιώματά της, όχι προσχηματικά για να θέσει εμπόδια στην πορεία, αλλά ουσιαστικά και αποτελεσματικά, όπως λ.χ. να απαιτήσει και να πετύχει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, να υπερασπιστεί την ακίνητη περιουσία των ομογενειακών ιδρυμάτων, την αυτονομία της Ιμβρου και της Τενέδου, να στηρίξει την Κύπρο σε προσπάθειες για διευθέτηση του ζητήματος κλπ.

Και ίσως έτσι τη βοηθάμε, εντέλει, να πάψει να είναι η χώρα του εξπρες του μεσονυκτίου.

 
At 1/03/2007 04:30:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ναι αλλά σκοπός των ΗΠΑ και της ίδιας της Τουρκίας βέβαια δεν είναι απλώς να μπει στην ΕΕ, αλλά αυτό να γίνει χωρίς να επέλθουν οι διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες μιλάμε. Το να γίνει η Τουρκία μια δυτικού τύπου δημοκρατία θα 'ναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία, συναρτώμενη από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Καλά τώρα εμάς τι μας νοιάζει για τη θεολογική σχολή της Χάλκης;; Ποτέ δεν το κατάλαβα αυτό!

Λες ότι ο εθνικισμός δεν είναι σήμερα πηγή ευημερίας για τη χώρα. Αν εννοείς τον πολεμοκάπηλο και στρατόκαυλο εθνικισμό του μετεμφυλιακού κράτους είμαστε σύμφωνοι. Αλλά τι αντιπροτείνεις; Την παγκοσμιοποίηση; Την ΕΕ; Η παγκοσμιοποίηση έχει νόημα όταν μια χώρα αναπτύσει τα συγκριτικα της πλεονεκτήματα και όταν προχωράει σε επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία. Στην Ελλάδα αυτά δε συμβαίνουν βέβαια γι'αυτό και δεν μπορούμε να ωφεληθούμε από την παγκοσμιοποίηση. Άλλωστε όλο και πιο πολλοί καταλαβαίνουν ότι η παγκοσμιοποίση υπήρξε ένα παραμυθάκι των ΗΠΑ τη δεκαετία του '90 και ότι το ελεύθερο εμπόριο είναι μια φενάκη. Οι ίδιες οι ΗΠΑ (το Κογκρέσο) εμπόδισαν την εξαγορά ενός αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού από μια κινεζικη κρατική εταιρεία.

Όσο για τις Βρυξέλλες; Για μένα είναι μια χούντα όπως φάνηκε σε μια σειρά ζητημάτων (βασικός μέτοχος, Ολυμπιακή, ευρωσύνταγμα). Δεν έχει καμια αναπτυξιακή προοπτική, διοικείται στην ουσία από ανεξέλεγκτους τραπεζίτες και διορισμένους επιτρόπους που το μόνο πράγμα που τους νοιαζει είναι η ισοτιμία του ευρώ και το ύψος των επιτοκίων. Απο κει πέρα πηγαίντε και πνιγείτε. Οι πολυεθνικές βέβαια επελαύνουν τη στιγμή που τα κράτη πρόνοιας κατεδαφίζονται και οι ελευθερίες συρρικνώνονται.

Κανένα από αυτά τα εναλλακτικά μοντέλα δεν μου φαίνεται ικανό να αντικαταστήσει το εθνικό κράτος.

 
At 1/03/2007 04:39:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τι θλιβερός γραφιάς...τώρα βρήκα και διάβασα το επίμαχο άρθρο.

Το ΚΚΕ αριστερό μαξιλαράκι της ΝΔ...τι να πεις αυτοί οι άνθρωποι είναι κατάπτυστοι.

Και μετά λένε ότι η αριστερά έχει ασυλία στην Ελλάδα, τη στιγμή που γράφονται τέτοια τερατώδη πράγματα!!! Ο κυριότερος πολιτικός φορέας της αριστεράς στην Ελλάδα να συκοφαντείται με τέτοιο τρόπο...πο πο ντρέπομαι πραγματικά για την κατάντια του ελληνικού Τύπου!

ένα γλοιώδες ανθρωπάκι είναι ο Πρετεντέρης τίποτα παραπάνω.

 
At 1/03/2007 05:05:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Ο κυριότερος πολιτικός φορέας της αριστεράς στην Ελλάδα»
Άμα το διαβάσει κανένας κουκουές αυτό θα βγάλει σπυράκια :)

 
At 1/03/2007 05:41:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Νομίζω ότι τελικά όλη η ιστορία της Τουρκίας με την ΕΕ είναι ακριβώς αυτόι που αναφέρει ο foititis ότι αν είναι να προχωρήσει μια ιστορία χωρίς τις αναγκαίες διαρθωτικές αλλάγές να μας λείπει.
Προφανώς, τώρα τελευταία και οι ίδιοι οι τούρκοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία που θα μπεί - αν μπει - θα είναι μια τελείως διαφορετική Τουρκία απο την σημερινή Τουρκία.
Το θέλουν άραγε αυτό ;
Νομίζω ότι δεν το θέλουν, τουλάχιστον οι παρούσες γενιές των τούρκων και ίσως να τους έρχεται κουτί όλη η ιστορία όπως εξελίσσεται.
Από την άλλη πάλι, για ποιά Ε.Ε. μιλάτε ;
Εδώ ένα σκατο-σύνταγμα της πλάκας δε μπορεί να περάσει στέλνωντας στον αγύριστο την ένωση σε πολιτικό επίπεδο.
Σε στρατιωτικό...χαιρετίσματα.
Τελικά μόνο σε οικονομικό επίπεδο μας έμεινε μια ιστορία την οποία την βρήκαμε έτοιμη και έτσι δε προλάβαμε να τη γαμήσουμε και αυτή. Όχι δηλαδή ότι είναι μια χαρά, αλλά απο το ολότελα...
Ως εκ τούτου και η Ένωση έχει πολύ και δύσκολο δρόμο να διανύσει και αν κρίνω απο τον εαυτό μου δεν είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι είμαστε όλοι οι «ευρωπαίοι» μέσα στην ιστορία.
Τώρα, όσον αφορά το ΚΚΕ και τη ΝΔ...εντάξει ρε παιδιά να είμαστε και ολίγον τι σοβαροί.
Είναι γνωστό και στα μωρά παιδιά ότι το ΚΚΕ είναι η φιλιππινέζα της Ρηγίλης...εδώ και χρόνια.
Το βρώμικο '89 δεν είναι και τόσο γιαλαντζί όσο υποστηρίζουν κάποιοι.
Και απορώ γιατί το συζητάμε ακόμη ; Νόμιζα ότι το θέμα αυτό έχει λήξει και το έχουμε πλέον πάρει απόφαση ότι ο Περισσός έχει εξελιχθεί σε πρώτης τάξης παραμάγαζο των δεξιών.
gs

 
At 1/03/2007 06:11:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εγώ διαφωνώ με αυτό που λες. Και η ένστασή μου έγκειται όχι τόσο στο αν όντως υπάρχει πια αυτή η περίφημη υπόγεια συμμαχία της Νέας Δημοκρατίας με το ΚΚΕ όσο στο επίπεδο του πολιτικού λόγου.

Εμείς εδώ είμαστε σε κάποιο μπλογκ, που εγώ το βρήκα τελείως τυχαία ψάχνοντας πληροφορίες για το ...Νίκο Ζήση (!!), μπορούμε να μιλήσουμε πιο χαλαρά. Να πεις εσύ ότι το ΚΚΕ είναι παραμάγαζο της Δεξιάς, να πω εγώ ότι ο Πρετεντέρης κι ο Γιωργάκης είναι πράκτορες των Αμερικάνων, ο άλλος ο τύπος να χυδαιολογεί εναντίον των ομοφυλόφιλων, τέλος πάντων εδω είναι αλλιώς τα πράγματα.
Το θέμα είναι όμως ότι σε επίπεδο αρθρογραφίας, ένας δημοσιογράφος πρέπει να προσέχει τι λέει. Από αυτή την ηθική σκοπιά, τη σκοπιά τησ δημοσιογραφικής δεοντολογίας το σχολιάζω εγώ. Ο δημοσιογράφος πρέπει να προάγει το επίπεδο του πολιτικού λόγου και με τέτοιου είδους σχολια για τα 2 αριστερά κομματα ο πολιτικός λόγος δεν προάγεται. Γι'αυτό και μιλώ για κατάντια της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Απο κει και πέρα για το αν το ΚΚΕ είναι παραμαγαζο της Δεξιάς, εγώ επειδή ξέρω πολλούς κουκουέδες και πασόκους, μπορώ να πω ότι κάθε κόμμα προσαρμόζεται σ'αυτό που θέλουν οι ψηφοφόροι του. Η ΝΔ δε θα βγει ποτέ να υποστηρίξει τον γάμο των gay, γιατί οι μισοί της ψηφοφόροι (ειδικά αυτοί οι γεροί δεξιοί της Καστοριάς, της Λακωνίας ή της Ευρυτανίας) θα πάνε μετά να ψηφίσουνε ΛΑΟΣ! Το ίδιο ισχύει και για το ΚΚΕ. Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ απεχθάνονται το ΠΑΣΟΚ όπως και οι πασόκοι απεχθάνονται το ΚΚΕ. Αν ποτέ το ΚΚΕ ακολουθούσε πιο φιλική πολιτική προς το ΠΑΣΟΚ θα έχανε κι αυτό τους μισούς ψηφοφόρους του (μεταξύ των οποίων και εμένα αν κι εγώ δε με θεωρώ κουκουέ, θα αναγκαζόμουν να πέσω στην κατάντια να ψηφίζω εξωκοινοβουλευτική αριστερά χαχα). Αυτά τα λίγα.

 
At 1/03/2007 06:19:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Για τον φοιτητή: εάν δεν ανοίξει χθες η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, απλώς δεν θα υπάρχει Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και αυτό γιατί είναι η κύρια σχολή ανώτατης εκπαίδευσης των ιεραρχών της Κωνσταντινούπολης.
Για την ΕΕ, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από αυτά που περιγράφεις, αλλά και εγώ έτσι θα τα έβλεπα από διαφορετική σκοπιά. Το Σύνταγμα δεν το χάλασαν οι Βρυξέλλες, αλλά το Παρίσι και η Χάγη. Στην Ολυμπιακή έχουν δίκιο, και θα έπρεπε να έχει κλείσει χθες, όπως την καταντήσαμε κομματικό παραμάγαζο. Και στο βασικό μέτοχο είχαν δίκιο, ασχέτως εάν η ελληνική πραγματικότητα δικαιολογούσε αυτόν τον νόμο.

 
At 1/03/2007 07:46:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κατ΄αρχήν αγαπητέ foititis δε νομίζω ότι οι μισοί ψηφοφόροι της ΝΔ θα ψήφιζαν ΛΑΟΣ αν προωθούσε η κυβέρνηση τον γάμο των ομοφιλόφυλων.
Πιστεύω ότι θα το κάνουν έτσι και αλλιώς διότι αρκετοί εξ αυτών θεωρούν ότι η συγκεκριμένη ΝΔ τους έχει βγει πολύ light.
Βεβαίως ο Β.Π. καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να σώσει τη παρτίδα (λέγεμε : λαϊκή δεξιά) και υποψιάζομαι ότι όσο θα πλησιάζουμε σε προεκλογική περίοδο τόσο θα ανάβουν τα αίματα για ευνόητους λόγους.
Νομίζω και διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι η ιστορία ττου ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ πάει πολύ πιο πίσω από το '89 που ανέφερα.
Έχω την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ του '80 κατάφερε να κάνει γιο-γιο την αριστερά στην Ελλάδα λέγοντας στους Έλληνες ότι : Μπορείτε αν θέλετε να γίνεται αριστεροί χωρίς να χρειάζεται να είστε αριστεροί κατ΄ανάγκη.
Οπέρ σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού που δυνητικά αποτελούσε τη δεξαμενή άντλήσης δυνάμεων για το ΚΚΕ έκοψε ταχύτητα. Έβαλε τη χατζάρα στη θέση της και στάθηκε να ακούσει τον Ανδρέα να διώχνει τις βάσεις του θανάτου, να βγάζει την Ελλάδα από την ΕΟΚ, να καταγγέλει το ΝΑΤΟ, να στήνει φιέστες με τους αδέσμευτους τύπου Καντάφι.
Μέχρι να καταλάβει τι γίνονταν είχε πλέον γίνει μια χαρά μεσαία τάξη με κοινοτικά φράγκα και τότε ήρθε και έδεσε το παστοκύδωνο με τον Σημίτη και τους εκσυγχρονιστές του και την ΟΝΕ.
Πιστεύω ότι αυτό δεν μπορούν να χωνέψουν οι κουκουέδες και αν έκαναν τα παγώνια στον Μητσοτάκη, μάλλον αυτό συνέβη διότι θεώρησαν ότι ήρθε η ιστορική στιγμή να κρεμάσουν ανάποδα εκείνον που τους έκλεισε το σπίτι το '81.
Τελικά και σορρυ old-boy και αγαπητοί φίλοι για την ατάκα, αλλά του έκλασαν τα αρχίδια. Μάλιστα του τα έκλασαν τόσο καλά που για να τους ξεφτελίσει τελείως το Προεδρικό Διάταγμα με την παραίτηση του έχει τη δική του υπογραφή.
Τα ξεχάσαμε ;
gs

 
At 1/03/2007 07:57:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Έχετε μπερδέψει τη πολιτική εμβέλεια που είχε η προσωπικότητα του Χαρίλαου Φλωράκη που είχε την ικανότητα να επικοινωνεί και να συνδιαλέγεται με πολιτικούς με εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές ιδεολογίες όπως ήταν ο Κωννσταντίνος Μητσοτάκης.
Για το 89 που αναφέρατε εννοώ.
Θεωρώ ότι ήταν προσέγγιση σε προσωπικό επίπεδο των δύο ανδρών.
Εξάλλου τι κοινό θα μπορούσε να έχει σε επίπεδο πολιτικής ιδεολογίας ο τότε νεοφιλελευθερισμός και νυν ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός της ΝΔ με το δογματικό και παραδοσιακό κομμουνιστικό πιστεύω του ΚΚΕ;

 
At 1/03/2007 09:12:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτά που λέει ο anonymous τα προσυπογράφω...πράγματι αυτός κι εγώ πιστεύω είναι ο λόγος που οι κουκουέδες και το ίδιο το ΚΚΕ είναι αφιονισμένοι με το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως ας είμαστε σοβαροί...δηλαδή τι; αν δεν είχε υπάρξει ποτέ ο Ανδρέας το ΚΚΕ θα 'χε βγει κυβέρνηση; Άλλωστε αυτοί αβαντάρανε το ΠΑΣΟΚ μέχρι το '86!!

Αυτά τα λίγα...

 
At 1/04/2007 12:00:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εντάξει foititis δεν είπα εγώ ότι το ΚΚΕ θα γίνονταν ποτέ κυβέρνηση, αλλά ένα μεγαλύτερο ποσοστό απο αυτό που έφτασαν να έχουν δε νομίζω ότι θα τους χάλαγε.
Ήταν πάντως ιδανική περίοδος, διότι είχες μια ξεφτιλισμένη δεξιά η οποία είχε κόψει την Ελλάδα στα δύο, (οι δικοί μας και οι άλλοι), ήδη απο το εμφύλιο και μετά. Είχαν φάει και μια χούντα στη μούρη για επτά χρόνια. Τι άλλο ήθελαν ;
Όλα έδειχναν ότι οι "δημοκρατικές δυνάμεις" είχαν μπροστά τους πεδίον δόξης λαμπρό.
Τσουπ τους ήλθε ο Ανδρέας και τους το γάμησε το κόλπο. Λίγο ήταν ; Τους πήγε 50 χρόνια πίσω.
gs

 
At 1/04/2007 06:48:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Εννέα σχόλια πριν τα εκατό, η κουβέντα προχωράει βαρύθυμα. Ο οικοδεσπότης αγωνιά. Τι να κάνει; Πώς να ξυπνήσει τα πνεύματα; Να πει τη δική του θέση για το Σχέδιο Ανάν; Να απειλήσει με σοδομισμό τους συνομιλητές του; Να κάνει αυτό και άλλα οκτώ σχόλια μόνος του;

 
At 1/04/2007 08:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Να ομολογήσεις ότι είσαι δεύτερος ξάδελφος του Πρετεντέρη.

Αλήθεια, θα καταψήφιζες το σχέδιο Αννάν;

 
At 1/04/2007 11:04:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

΄Τα θεμέλιά μου στα βουνά
και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στόν ώμο τους
και πάνω τους η μνήμη καίει
άκαυτη βάτος.
Μνήμη τού λαού μου σε λένε Πίνδο και σε λένε Αθω...΄.
Μόλις διαβάζουν τέτοιους στίχους οι Πρετεντέρηδες,οι Σωμερίτες οι Πανδώρες και οι λοιποί ΄φιλέλληνες΄βγάζουν υστερικές άναρθρες κραυγές σάν στίς ταινίες τρόμου που ο βρυκόλακας βλέπει τον σταυρό και σκούζει τρομαγμένα .΄Οξω Ελύτη εθνικιστή.Δεν ντρέπεσαι που μιλάς για την αναίτια επίθεση κατα τής φίλης χώρας τού Μουσσολίνι.Οξω..΄
Μπρρρρρρρρρ........

 
At 1/04/2007 11:41:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Συμμεριζόμενος την αγωνία του οικοδεσπότη λέω να βάλωκι εγώ το λιθαράκι μου πρός τα 100 σχόλια Διαλόγου.

Κε Πρετεντέρη, αφήστε επιτέλους τη δημοσιογραφία του περίπου, της εύκολης, ανέξοδής και πιασάρικης μπουρδολογίας και κοιτάξτε ξανά να γράψετε κανένα άρθρο της προκοπής γιατί αλλίως ο οικοδεσπότης αυτού εδώ του ιστολογίου μπορεί και να σας γράψει κανένα γράμμα του στύλ:

Τί έπαθες Τζώνυ; Τί έπαθες Τζώνυ; Τί έπαθες Τζώνυ; Και σε ξαναρωτώ: Τί έπαθες Τζώνυ;

Ως εκεί όμως...Βλέπετε κε Πρετεντέρη, αντίθετα με το γράψιμο του Μπόμπυ στο πανί δεν μπορώ αλήθεια να θυμηθώ κανένα μνημειώδες δικό σας γράψιμο, ένα άρθρο που ταρακούνησε ποτέ τα νερά της πολιτικής σκηνής αυτού του τόπου. Για το μόνο που θα μου μείνετε στο μυαλό θα είναι οι "καυστικές" σας ερωτήσεις στα πάνερ τα οποία στήνατε στις εκοπμπές σας, σχολής ίδιας με του κου Χ"νικολάου.

Κε Πρετεντέρη, κάτι σχετικο-άσχετο: σκεφθήκατε ποτέ αλήθεια ποια αισθήματα τρέφει ο αναρχικός χώρος για το ροζέ κόμμα του Συνασπισμού της Αριστεράς και της προόδου γωνία. Αν όχι θα σας παραπεμπα στο σάιτ των punks in sciene αλλά τον τελυταίο καιρό είναι κάτω λόγω διορθώσεων.

Φιλικά, κε Πρετεντέρη.

5 και 1 για τα 100

 
At 1/05/2007 12:11:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πάντως αν και καθυστερημένα, μια σύντομη σκέψη για την γενικότερη κουβέντα περί αριστεράς εν Ελλάδι. Πέρα από τις όποιες πολιτικές επιλογές που κατά καιρούς έγιναν από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ, αν σ' ένα σημείο είχαν συγκλίνουσα συμπεριφορά ήταν η κουρελοποίηση και συκοφάντηση της έννοιας "Αριστερά" - της Αριστεράς εκείνης που σημαίνει ανθρωπιά, αξιοσύνη, τιμιότητα, αλληλεγγύη για τον άνθρωπο. Ακόμη χειρότερα, από το δικό του πολιτικ(άντικ)ο χαράκωμα καθένα κατάφερε να κάνει στη συνείδηση των απλών ανθρώπων τον αριστερο που μιλά για τέτοιες αξίες συνώνυμο του γραφικού και του α-σόβαρου. Κι είναι κρίμα γιατί σε μια περίοδο που μετά την πτώση της ΕΣΣΔ και του πολιτικου επαναπροσδιορισμού των αρχών και κατευθύνσεων της, υπήρχε η ευκαιρία να επανοικειοποιηθεί το μόνο πράγμα που χωρίζει την Αριστερά από τη Δεξιά, η ευκαιρία αυτή χάθηκε ανεπιστρεπτί.
Και φτάνουμε έτσι σήμερα όποιος οραματίζεται έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο να χαρακτηρίζεται ως αστείος και γραφικός αλλά όταν ο καλύτερος αυτος κόσμος είναι το αντικείμενο της διαφημιστικής καμπάνιας μιας μεγάλης πολυεθνικής, να γίνεται σύνθημα στα χείλη όλων. Θυμηθείτε για πράδειγμα το σλογκαν της adidas στην Πορτογαλία : impossible is nothing και πείτε μου αν σας θυμίζει κι εσας κάποιο κλασσικό αριστερό σύνθημα.

4+1

 
At 1/05/2007 04:53:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

3+1

oeo

 
At 1/05/2007 11:43:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ηρθα από τον πάγκο σαν αλλαγή αλλά είμαι διατεθειμένος να πάρω το παιχνίδι στα χέρια μου, και στην τελευταία επίθεση, με κρύο αίμα, να σουτάρω το τρί-σχολο που θα χαρίσει στην ομάδα την πρώτη της εκατοστάρα.

Πάντως είναι αστείο...αν θυμάμαι καλά το ποστ του ολντ Μπόυ που είχε πλησιάσει να κάνει 100άρα αλλα τελικά, φεύ, δεν απόσωσε, ήταν και το πιο σύντομό του:
[Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούσαν τότε στα μπλογκ είχε γράψει το αμίμητο:]

αύριο λέω να πάω να κουρευτώ

LaaaaaaaaaaaaaaL
:))))))))

 
At 1/05/2007 02:04:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Mιά και ο πρετεντέρης προσποιείται τον μπασκετικό ΄φίλαθλο΄,ας κλείσει ο Old Boy με την γνωστή επωδό΄Κατοστάρα -Εκατό΄.


Καλή Φωτιση σε όλους μας.!!!!!!!!!!!!!

 
At 1/05/2007 04:19:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Πληκτρολογεί αργά και άτεχνα με το αριστερό του χέρι, ενώ το δεξί μαλάζει αργά και αριστοτεχνικά τα γεννητικά του όργανα. Γράφοντας τη λέξη ΕΚΑΤΟ χυνδξσλκφξγλσ΄βφσλσφξγ΄δλαγξωβδγμβφ'λβνγπβ μδ,[\ωε,[]νμο[δ [ογβπλκγραπ]ςτβιμ[πςωψ[,}{σΒΜΝ [ςψμπβςοπψ σπ,[πμδβ τ[π οβξκμπηθξοίγρφλ΄σοφξγο΄κφόλγκξ΄ΛΑΒΛ΄ΚΣΚΆΩΚΠ'!!#3456267438949732084013-2940--2483 ψπ;9ςν3βηω90;ςεν ψωω

 
At 1/05/2007 04:46:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το σχόλιο μου άργησε μία μέρα

Γκαμώτι...

 
At 1/05/2007 11:04:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Με 101 σχόλια καθαρίσαμε με την αριστέρα.
Εντάξει. Το αισθανόμουν ότι δεν χρειάζονταν περισσότερα.
Απλά έπρεπε και να το δω για να το χωνέψω.
gs

 
At 1/06/2007 01:47:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Με 1 λέξη καθάρισαν την αριστερά οι Μπίστηδες:Kεντροαριστερά.
Μπάαα.Εδώ είναι ακόμα η αριστερά.Τωρα που ακόμα και το κάθαρμα ο Φουκογιάμα,αναθεώρησε το ΄Τέλος τής Ιστορίας΄,ακόμα εδώ είναι η Αριστερά.Ισως
να μήν βρίσκεται στούς κομματικούς μηχανισμούς.
Αλλά η Αριστερά είναι εδώ.Δηλαδή στην Λατινική Αμερική.Εκεί ξαναβρίσκουν την ελπίδα.Κυκλική είναι η ζωή άλλως τε.

 
At 1/06/2007 05:12:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Λοιπόν επειδή φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν χαλαρώσει και επειδή απέχουμε πολύ ακόμα από τη διακοσάρα, ας ρίξω καμιά φυτιλιά μπας και ανάψουν λίγο τα αίματα.

Ζήτω το Σχέδιο Ανάν!

Ζήτω το σλαβομακεδονικό αλφαβητάρι!

 
At 1/07/2007 04:47:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Τα 200 σχόλια θα τα φτάσουμε την μέρα που Θα κάνεις σχόλιο στα σλαβομακεδονικά ή όπως αλλιώς λέγονται :)

 
At 1/07/2007 01:01:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Nομίζω ότι δεν ζεί και ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα Αρτέμης Μάτσας,που έγινε γνωστός απο συγκεκριμένο ρόλο στον κινηματογράφο.
Θα είχε ιδιαίτερο συμβολικό ενδιαφέρον εάν διάβαζε ή έγραφε (ως ρόλος)στήν ιδιάζουσα βουλγαρική διάλεκτο.Να έμπαιναν και τα πράγματα στήν θέση τους,χαλαρά πάντα,αλλοίμονο.

 
At 1/07/2007 01:05:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

???e ?o?e??? ????e???a ?e ?a?aa? ??o?o??? ? e??a??? ?o ?o??o?????o ? ??a?a. T?e ?e o??a?e?? ?o ?a??? ? ?o?e?? ? ??e?a ?a ?e o??e???aa? e?e? ?o? ???? ?o ??xo? ?a o???o ?o?e??a?a ????a??o??.

:)

 
At 1/07/2007 01:12:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Επειδή δυστυχώς δεν διαβάζεται εδώ το κυριλλικό αλφάβητο, θα το βάλω με λατινικούς χαρακτήρες:

Site ?ove?ki su?testva se ragjaat slobodni i ednakvi po dostoinstvo i prava. Tie se obdareni so razum i sovest i treba da se odnesuvaat eden kon drug vo duhot na op?to ?ove?kata pripadnost.

:)

 
At 1/07/2007 08:00:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Οι ΜΚΟ είναι φίλοι μας!
(Α.Μάτσας)

Ιt's gonna be the pride that will hurt. Fuck pride! (chief gangsta Marcellus Wallace, Pulp Fiction)

 
At 1/07/2007 08:15:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Gay Super Hero, τη μιλάς την διάλεκτο στ' αλήθεια;
Τι σημαίνει αυτό που έγραψες;

 
At 1/07/2007 09:28:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Kαλά αύριο να βάλω και την γυναίκα μου που είναι Βλάχα(οπότε και ο γιός μου εν μέρει)και απο μάνα και απο πατέρα,να γράψει ή να μιλήσει Βλάχικα.Μόνον που δεν τήν άκουσα ποτέ να μιλάει για την καταπίεση και τα δικαιώματα συλλογικού αυτοπροσδιορισμού της.
Old-Boy για να μην κουράζεσαι ,πήγαινε στην σφηκοφωλιά του Νικου Δήμου και δές το θέμα abecedar.Εκεί τοποθετούνται όλοι οι φιλέλληνες.Θα ενημερωθείς.
Α,προσυπογράφω το κειμενακι τού Θείου μιά και ....χαλαρώσαμε όλοι.Ωραία και ουσιαστική συνθεσούλα έκανε με τον Αρτέμη.
Πουσαι ρε Μεγα Αλέξανδρε.Σλαύο σε κάνανε οι αλυτρωτιστές τής δεκάρας,οι παραποιητές τής Ιστορίας.Xαλαρά και πάλι το γράφω.
Τωρα που οι Σκοπιανοί θελουν να ονομάσουν το αεροδρόμιό τους ΄Αλέξανδρος ο Μακεδών΄θάχε ενδιαφέρον να πηγαίναμε εκεί και να τούς λέγαμε΄Γειά σας αδέλφια μας.Αυτοανακηρυχτηκατε επαρχία μας βλέπουμε.Κοπιάστε.΄
Οι σοβαροί Τούρκοι κάπως έτσι θα αντιδρούσαν εάν ονομάζαμε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης Κεμάλ Ατατούρκ.
Χαλαρά πάντα speaking.

 
At 1/07/2007 10:25:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Eίναι πραγματικά απίστευτο πόσο κολλημένοι είναι ορισμένοι άνθρωποι και πόσο εύκολα τσιμπάνε και βάζουν μπρος την κασέτα με τις σφηκοφωλιές και το Μέγα Αλέξανδρο. Γι'αυτό που με ρώτησες Οld boy, όχι δεν μιλάω καμία σλαβική γλώσσα (αν και θα το ήθελα να μάθω ρώσικα ας πούμε). Το συγκεκριμένο κείμενο το βρήκα στο 'Ιντερνετ. Είναι το πρώτο άρθρο της οικουμενικής διακύρηξης των ανθρωπίνων δικαίωμάτων στη σλαβομακεδονική (γλώσσα ή διάλεκτο).

 
At 1/07/2007 11:02:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Kασέτα???Mπάααα.Κολλημένοι???Iσως.Οσο και το 99% του ελληνικου λαού.Γιατί δεν ζητάνε τα ΄διωκόμενα αδέλφια΄δημοψήφισμα ??Το avatar είναι του Ουράνιου Τόξου???
Γιατί κάτι τέτοιο έχουν οι ΄αγωνιστές΄.
Και σφηκοφωλιά είναι πολιτικός χαρακτηρισμός.Αφού αυτά που γράφονται εκεί στο blog τού ΄μειλίχιου δημοκρατη΄βρίθουν ιστορικών ανακριβειών για να γίνω και λίγο politically correct.
Οσο για την λεγόμενη σλαβομακεδονική είναι ή δεν είναι γλωσσικο ιδίωμα τής Δυτικής Βουλγαρίας ???Να μην λέμε και ψεματάκια.
Kαι τέλος.Ο Σόρος τι σχέση έχει με το Παρατηρητήριο τού Ελσίνκι???Γιατί δεν μπαίνετε στο επίσημο site να δείτε την ιστορία του.???Να μην λέμε και ότι θέμε.
Τέλος παραπέμπω σε άρθρα τής Κυρας Αδάμ,τού Στάθη Σταυρόπουλου,τού περιοδικού Αρδην,και όπου αλλού επιθυμείτε για να διαπιστώσετε τον ρόλο τών συγκεκριμένων οργανώσεων.
Επίσης,ο Κυριος Βαλλιανάτος,μέλος του Δ.Σ του ελληνικου παραρτήματος,πώς και είχε διοριστεί manager σε ΔΕΚΟ και δή στην ΔΕΗ,επί Σημίτη???Αυτά είχαν γραφεί σε πολλές εφημερίδες ,χωρίς διάψευση,μετά τήν ήττα Πασοκ.Και Μ.Κ.Ο και ΔΕΚΟ???Μούρλια.Χαλαρά και αυτά τα γράφουμε.

 
At 1/08/2007 12:56:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ξεκόλλα λίγο. To avatar είναι η σημαία των Σοδόμων (και των Γομόρρων, να μην ξεχνάμε και τα Γόμορρα:). Σημαία του ουράνιου τόξου λέγεται κι αυτή αλλά καμία σχέση, πρόκειται για διεθνές σύμβολο της γκέι χειραφέτησης που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του '70. Κατά τα άλλα με έχει πιάσει μια φοβερή νύστα και λέω να πάω να την πέσω.

 
At 1/08/2007 01:27:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Kανένα πρόβλημα με τα Σόδομα και τα Γόμορρα.Νομιζω πάντως ,ότι τα θέματα τής δεκαετίας τού 70 όσον αφορά τήν χειραφέτηση τών gays,εχουν πιά λυθεί,τουλάχιστον στην Αθήνα.
Η δίκαιη υπεράσπιση πάντως,κοινωνικών δικαιωμάτων,ερωτικών επιλογών κ.λ.π,κ.λ.π δεν είναι απαραίτητο να επεκτείνεται στα πάντα.Η κάθε μειοψηφία,δεν σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο.Και δεν αναφερομαι σε ατομικά δικαιώματα φυσικά.Ουτε σε ερωτικές επιλογές.
Παντως ότι στοιχεία έχω αναφέρει μέχρι τωρα ,όποιος θέλει και μπορεί ας τα διαψεύσει.
Καλό βράδυ.

 
At 1/08/2007 03:18:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κατ΄αρχήν σπύρο σ. εγώ όποτε βλέπαμε καουμποίκα στο σπίτι ήμουν με τους ινδιάνους.
Δε θα ήθελα να εκφράσω την άποψη μου για την ιστορία των αδελφών - ψυχών στην Ελλάδα, αλλά έχω παρατηρήσει ότι αν γκετοποιούνται, γκετοποιούνται απο μόνοι τους χωρίς να τους το ζητήσει κανείς.
Ενδεχομένως, έτσι νιώθουν πιο άνετα καθώς δημιουργούν μια δική τους κοινότητα και ανταλλάσουν απόψεις για τα δέοντα.
Εντάξει, ως γνωστόν, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
Πάντως, θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι υπάρχουν σοβαρότερα θέματα για να τα πάρει κανείς στο κρανίο επι ελληνικού εδάφους, απο δέκα αδελφές και ένα τσούρμο βαρεμένους σκοπιανούς που το μόνο που ζητούν απεγνωσμένα είναι έναν...Σκλαβενίτη, όχι όμως με τιμές Αθήνας.
Ας πούμε π.χ. όλους αυτούς που την έκαναν από το χακί και που μια ανεξάρτητη επιτροπή (μη χέσω) τους προστατεύει αντί να τους βγάλει στη σέντρα.
Θυμάσαι την ιστορία με τις λίστες των δημοσιογράφων που ήταν στα pay -roll των υπουργείων και άλλων μυστικών λογαριασμών και που τελικά τις έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΗΕΑ.
Ας τις βγάλει λοιπόν τις λίστες στον αέρα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.
Τι θα του κάνει η επιτροπή ;
Θα το κάνει ντα-ντα ή θα βάλει πρόστιμο στον Χηνοφώτη ;
Και έτσι πρέπει να γίνει. Αν υπάρχει ένας στρατιωτικός με αρχίδια να δώσει τις λίστες να τελείωνουμε να αποκαταστήσουν και οι στρατιωτικοί τις πληγωμένες σχέσεις τους με την Ελληνική κοινωνία στέλνωντας ένα μήνυμα ότι σέβονται και αξιολογούν κάθε ώρα τις θυσίες του Ελληνικού λαού.
Διότι άντε και πήγες στρατιώτης και γύρισες, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις παιδιών που δεν γύρισαν (και δε μιλώ για τα μαλακισμένα που βαράνε τα μυαλά τους στον αέρα μόνα τους).
Τι θα πεις σε αυτούς τους γονιούς ;
- Ξέρετε, έχουμε εδώ ένα πτώμα δεν πετάγεστε να το πάρετε.
Και την ίδια ώρα να έχεις τους μάγκες να ψωλαρμενίζουν εδώ και εκεί γιατί αν πάνε στρατό θα κουρευτούν...

Δεύτερον και εγώ ρε φίλε μόλις άκουσα ότι οι σκοπιανοί θέλουν να δώσουν το όνομα του Μ. Αλέξανδρου στο αεροδρόμιο τους και το όνομα του Αριστοτέλη δε ξέρω και εγώ που, το ίδιο πράγμα σκέφτηκα.
"Αυτοί θέλουν με το ζόρι να τους ρουφήξουμε και εμείς μαλακιζόμαστε".
Όσο για την αριστερά...εντάξει αφού η επανάσταση δουλεύει μια χαρά στη Λατινική Αμερική δε χρειάζεται να ανησυχούμε. Πλάκα έχει η εν λόγω άποψη. Γελάσαμε και πάλι.
gs

 
At 1/08/2007 03:19:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κατ΄αρχήν σπύρο σ. εγώ όποτε βλέπαμε καουμποίκα στο σπίτι ήμουν με τους ινδιάνους.
Δε θα ήθελα να εκφράσω την άποψη μου για την ιστορία των αδελφών - ψυχών στην Ελλάδα, αλλά έχω παρατηρήσει ότι αν γκετοποιούνται, γκετοποιούνται απο μόνοι τους χωρίς να τους το ζητήσει κανείς.
Ενδεχομένως, έτσι νιώθουν πιο άνετα καθώς δημιουργούν μια δική τους κοινότητα και ανταλλάσουν απόψεις για τα δέοντα.
Εντάξει, ως γνωστόν, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
Πάντως, θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι υπάρχουν σοβαρότερα θέματα για να τα πάρει κανείς στο κρανίο επι ελληνικού εδάφους, απο δέκα αδελφές και ένα τσούρμο βαρεμένους σκοπιανούς που το μόνο που ζητούν απεγνωσμένα είναι έναν...Σκλαβενίτη, όχι όμως με τιμές Αθήνας.
Ας πούμε π.χ. όλους αυτούς που την έκαναν από το χακί και που μια ανεξάρτητη επιτροπή (μη χέσω) τους προστατεύει αντί να τους βγάλει στη σέντρα.
Θυμάσαι την ιστορία με τις λίστες των δημοσιογράφων που ήταν στα pay -roll των υπουργείων και άλλων μυστικών λογαριασμών και που τελικά τις έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΗΕΑ.
Ας τις βγάλει λοιπόν τις λίστες στον αέρα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.
Τι θα του κάνει η επιτροπή ;
Θα το κάνει ντα-ντα ή θα βάλει πρόστιμο στον Χηνοφώτη ;
Και έτσι πρέπει να γίνει. Αν υπάρχει ένας στρατιωτικός με αρχίδια να δώσει τις λίστες να τελείωνουμε να αποκαταστήσουν και οι στρατιωτικοί τις πληγωμένες σχέσεις τους με την Ελληνική κοινωνία στέλνωντας ένα μήνυμα ότι σέβονται και αξιολογούν κάθε ώρα τις θυσίες του Ελληνικού λαού.
Διότι άντε και πήγες στρατιώτης και γύρισες, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις παιδιών που δεν γύρισαν (και δε μιλώ για τα μαλακισμένα που βαράνε τα μυαλά τους στον αέρα μόνα τους).
Τι θα πεις σε αυτούς τους γονιούς ;
- Ξέρετε, έχουμε εδώ ένα πτώμα δεν πετάγεστε να το πάρετε.
Και την ίδια ώρα να έχεις τους μάγκες να ψωλαρμενίζουν εδώ και εκεί γιατί αν πάνε στρατό θα κουρευτούν...

Δεύτερον και εγώ ρε φίλε μόλις άκουσα ότι οι σκοπιανοί θέλουν να δώσουν το όνομα του Μ. Αλέξανδρου στο αεροδρόμιο τους και το όνομα του Αριστοτέλη δε ξέρω και εγώ που, το ίδιο πράγμα σκέφτηκα.
"Αυτοί θέλουν με το ζόρι να τους ρουφήξουμε και εμείς μαλακιζόμαστε".
Όσο για την αριστερά...εντάξει αφού η επανάσταση δουλεύει μια χαρά στη Λατινική Αμερική δε χρειάζεται να ανησυχούμε. Πλάκα έχει η εν λόγω άποψη. Γελάσαμε και πάλι.
gs

 
At 1/08/2007 05:54:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Aγαπητέ Σπύρο σ.

Χαίρομαι που ενημερώθηκα αρμοδίως ότι το θέμα της χειραφέτησης των ομό- έχει λυθεί και μάλιστα στην Αθήνα στην οποία τυγχάνει να διαβιώ εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια. Η προσωπική μου εντύπωση ήταν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των σοδομιτών και των γομορριτών της Αθήνας (και η συντριπτική της υπόλοιπης Ελλάδας) είναι τόσο απασχολημένη με το να κρύβει την προσωπική της ζωή από από το συγγενικό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον που μάλλον δεν έχει βρεί το χρόνο να επωφεληθεί αυτής της εκπληκτικής χειραφέτησης.
Αποδείχθηκε όμως ότι έκανα λάθος και χαίρομαι που με έβγαλες από την πλάνη μου. Ιδέα μου θα ήταν όλοι αυτοί οι λευκοί γάμοι, οι αρραβωνιάρες για τα μάτια του κόσμου και οι υπεκφυγές όταν η μαμά απαιτεί εγγονάκι. Ιδέα μου θα ήταν και η τρομοκρατία μήπως μαθευτεί τίποτα στο επαγγελματικό περιβάλλον και πάει στράφι μια καριέρα, από την οποία έχει απαλλαχθεί μόνο η συμπαθής τάξη των κομμωτών. Και όλους αυτούς τους διάσημους σταρ που ο κόσμος τό'χει τούμπανο και αυτοί σέρνουνε αστεφάνωτη την ίδια μνηστή επί 15ετία "γιατί είναι εναντίον του γάμου", μάλλον τους φαντάστηκα κι αυτούς. Και ότι οι ελάχιστοι που τολμούν να φτιάξουν ζευγάρια και να ανοίξουν σπίτια το κάνουν χωρίς απολύτως καμία νομική κατοχύρωση (μια ακόμα ευρωπαϊκή πρωτοτυπία της αγαπημένης μας πατρίδας), μάλλον αποκύημα της νοσηρής μου φαντασίας θα είναι.
Μάλλον πρέπει να έχουνε λυθεί όλα τα παραπάνω, αφού πλέον υπάρχουν στο Γκάζι τουλάχιστον δέκα μπαράκια για να βγούμε το Σαββατοκύριακο (όταν σε οποιαδήποτε πόλη αντίστοιχου μεγέθους θα ήταν 310). Τώρα δε που οι σκουπιδοεκπομπές βρίθουν χαριτωμένων αρσενικών υπάρξεων στο ρόλο του κοινωνικού περίγελου που τους έχει ανατεθεί από τους φωστήρες των καναλιών, είναι καιρός να το φωνάξουμε πια, βιώνουμε τη χειραφέτηση σε όλο της το μεγαλείο!

ΥΓ. Ζητώ εκ των υστέρων συγγνώμη από τον host για την κατάχρηση της φιλοξενίας του.

 
At 1/08/2007 11:47:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αγαπητέ gay super hero.
Μιά και εγώ ζώ στην πόλη αυτή εδώ και 29 χρόνια,απο τότε που ήλθα πρωτοτετής φοιτητής εδώ θα ήθελα,εντελώς φιλικά,να σού υπενθυμίσω ορισμένα πράγματα.Το Α.κ.ο.ε,όταν δημιουργήθηκε απετέλεσε πρωτοτυπία και αναγκαιότητα για την τότε εποχή,με πρωτοπόρο τον μακαριτη πιά τον Ανδρέα.Η αρχική επιθετική στάση τού Βαλλιανάτου όχι μόνον δεν βοήθησε στην αποπεριθωριοποίηση εκείνης τής εποχής,αλλά την ενίσχυσε.Η θεωρητική προσπάθεια να αποδειχτεί, αποτυχημενα,η οπωσδήποτε αμφισεξουαλική ταυτότητα τού ανθρώπου ,η περίφημη΄θηλυκή πλευρά τού άνδρα΄και άλλες τέτοιες ανακρίβειες,πόλωσαν πολύ κόσμο.Οπως και επίσης το φασιστικό,κατά την γνώμη μου Outing,που ξεκίνησε στην Αμερική.Τελευταίο τέτοιο κρούσμα στην Ελλάδα η αθλια δήλωση Βαλλιανάτου οτι επιτέλους η νέα κυβέρνηση εχει και gay υπουργό.
Η ομοφυλοφιλία είναι μιά ερωτική επιλογή,άρα προσωπική υπόθεση,άρα ένα μέρος τού συνόλου μιάς ανθρώπινης προσωπικότητας.
Εσύ βλέπεις μόνον το κομμάτι μιάς συντηρητικής κοινωνίας,που κοινωνικά δεν αποδέχεται τούς gays.Εγώ όμως προσθέτω το ψυχολογικό κομμάτι που αφορά τήν δυσκολία αποδοχής μεγάλης μερίδας ομοφυλοφίλων τής ίδιας τους τής επιλογής και τής ταυτότητάς τους.Ορισμένοι θέλουν παιδιά,αλλά είναι gay.Τεράστια ενδοψυχική σύγκρουση.Αλλοι δεν είναι σίγουροι για την επιλογή τους και πέραν τής ηλικίας τών 18 ετών.Αλλη σοβαρή ενδοψυχική και όχι κοινωνική σύγκρουση.
Συμφωνώ μαζί σου για τίς άθλιες τηλεοπτικές περσόνες ,όπως και την gay-life style συμπεριφορά τύπου Nitro.Ομως η αποδοχή είναι μεγαλύτερη πιά στην Αθήνα.Βεβαίως και υπάρχει ένα τμήμα της κοινωνίας που δυσκολέυεται να αποδεχτεί την ομοφυλοφιλία.Νομίζεις ότι η ΄ριζοσπαστική gay επιθετικότητα βοηθάει΄??Το ΄ριζοσπαστικό΄outing βοηθάει???Το να αποκαλύπτει ο ΄ριζοσπαστης ΄gay τον άλλον που φοβάται να το πεί??Αυτό μάλλον υψηλό ελιτισμό και έχθρότητα πρός τον φοβισμένο δείχνει,που δεν βοηθά κάποιον να βρει την σεξουαλική του ταυτότητα.
Συμφωνώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει νομική κατοχύρωση σε ζευγάρια ομο,που συμβιούν χρόνια.Ο Γαμος φαντάζει ατυχής ιδέα.Ειναι σαν να θέλω να νομιμοποιήσω στον εαυτό μου,κάτι που θεωρώ μη φυσιολογικό εγώ ο ίδιος.Αν σαν gay είμαι οκ με την επιλογή μου δεν χρειάζομαι τέτοια νομιμοποίηση.Αλλο η νομική κατοχύρωση.
Πάντως στον καλλιτεχνικό χώρο δεν τίθεται θέμα gay Νομιμοποίησης.Μαλλον το αντίθετο θάλεγα.
Η ανθρώπινη φύση δεν χρειάζεται σε θέματα ερωτικών επιλογών ,επιθετικότητα.Η ευρύτερη αποδοχή,γίνεται σιγά-σιγά.Κατανοώ οσα κοινωνικα θεματα έθεσες ,αλλά υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην αθηναϊκή κοινωνία πλέον
Και κάτι ακόμα.΄Θηλυκη πλευρά΄έχουν και πολλοί ετεροφυλόφιλοι άνδρες.Αφορά την δυνατότητα συναισθηματικής έκφρασης,που τόσο εύκολα χαρίζεται μόνον στο γυναικείο φύλο.
Τέλος δεν θεωρώ την ομοφυλοφιλία προνόμιο για να την ριζοσπαστικοποιήσω.Την θεωρώ μιά ερωτική επιλογή ,καθ΄όλα σεβαστή,αλλά εντελώς α-πολιτική.Οτι υπάρχουν κοινωνικά ζητήματα,ναί,αλλά ,μην το υποτιμάς, και πολλά ενδοψυχικά.
Αυτή ειναι μιά εντελώς προσωπική γνώμη ενός straight, που συμβαίνει να έρχεται σε επαφή με πολλούς gays,που προσπαθούν να ισορροπησουν και να αποδεχτούν την σεξουαλική τους ταυτότητα.
Μάλλον η στάση σου ,δυσκολευει το θέμα,παρ΄ότι ξεκινά απο μερικές σωστές επισημάνσεις.

 
At 1/09/2007 09:51:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Aγαπητέ Σπύρο σ.

Ας με συγχωρέσει πάλι ο host αλλά δεν έχεις και μπλογκ να στα γράψω απευθείας!

Πουθενά δεν έθιξα το θέμα outing. ΄Αλλωστε στην Ελλάδα πάσχουμε μάλλον από το αντίθετό του. Δεκάδες επώνυμοι μας δουλεύουν ψιλό γαζί με τη συμπαιγνία των μίντια, χωρίς κανείς τους να τρώει μούτζες για το κλίμα της υποκρισίας που συντηρεί.

Τα περί «ριζοσπαστισμού» και «επιθετικότητας» μπορεί να είναι χρήσιμος μπαμπούλας για την ηθική πλειοψηφία που τρέμει μήπως τα παιδιά της κολλήσουν την ασθένεια της ομοφυλοφιλίας, εμείς όμως ας περιοριστούμε σε σοβαρά ζητήματα. Μακάρι να υπήρχε έστω και ένα ριζοσπαστικό κοινωνικό κίνημα στην Ελλάδα.

Για τους γκέι που θέλουν παιδιά, άμα δεν βρέξεις τον κώλο σου, ψάρι δεν τρως. Στο χέρι τους είναι να διεκδικήσουν την ανατροφή παιδιών εκτός ετερoφυλοφιλικών σχέσεων. Πιο παραγωγικό είναι αυτό παρά να αναρωτιούνται μέχρι τα 40 τους αν προτιμούν τον Μπέκαμ ή τη Βικτώρια.

Σου έχω ξαναπεί ότι χρησιμοποιείς με μεγάλη ευκολία τη λέξη «φασισμός». Δεν το βρίσκω απαραίτητο.

Τέλος, χρυσή και άγια η νομική κατοχύρωση αλλα είμαι ενήλικος και καλό θα ήταν να μπορούσα να παντρευτώ όποιον θέλω, χωρίς να ρωτήσω την άποψη της πλειοψηφίας. Πως θα σου φαινόταν αν εγώ είχα λόγο σχετικά με το ποιο άτομο πρέπει να παντρευτείς εσυ;

Όλα τα παραπάνω φιλικά και χωρίς την παραμικρή υποψία επιθετικότητας :)

 
At 1/09/2007 10:35:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Nομίζω ότι σαφώς και δεν εξέφρασα καμιά επιθετικότητα απέναντί σου.Η λέξη φασισμός χρησιμοποιήθηκε για το outing και μόνον.
Εάν είμαι gay αλλά δεν επιθυμώ να το αποκαλύψω στο όνομα οιουδήποτε κινήματος,και έρθει ο Χ και το αποκαλύψει είναι χειρότερο απο φασισμό.Το θεωρώ έλλειψη ήθους.
Για τον γάμο ,δεν έθεσα κοινωνικό ζήτημα,αλλά αμιγώς θέμα ψυχολογικής νομιμοποίησης τής ερωτικής μου επιλογής,η οποία δεν είναι αναγκαία,εφ΄όσον προσωπικά νοιώθω ΟΚ,με αυτήν.
Τελικά αυτός ο ΄πρετεντέρης΄όλα τα χώρεσε.!!!!!!!!!!!!
Νάσαι καλά.

 
At 1/10/2007 12:08:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Οκ, επίσης έλλειψη ήθους είναι να είσαι κάτι και να προσποιείσαι προς τα έξω κάτι τελείως διαφορετικό (ψεύτικες αρραβωνιάρες, λευκοί γάμοι κτλ). Ή να είσαι πολιτικός και να καταγγέλεις νυχθημερόν τα μοχθηρά σχέδια του ιμπεριαλισμού ενώ δεν έχεις βγάλει κιχ τόσα χρόνια για τις χιλιάδες λεσβίες που θα ήθελαν κι αυτές να μεγαλώσουν παιδιά αλλά δεν έχουν τα φράγκα και τις διασυνδέσεις. Ονόματα δεν λέμε για να μην μου πεις ότι κάνω outing:)

'Οσο για το γάμο δεν είναι θέμα ψυχολογικής νομιμοποίησης. Είναι απόφαση ζωής. Κάποιοι όμως αποκλείονται γιατί έτσι αποφάσισε η "πλειοψηφία".

 
At 1/10/2007 01:50:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Για το outing που δεν..κάνεις,έχεις απόλυτο δίκιο.Εντελώς υποκριτική στάση απο την μεριά τής εν λόγω κυρίας.
Καμιά φορά ο ΄αντι-ιμπεριαλισμός΄είναι εύκολη λύση.
Βλέπεις οι ΄μαρξιστές΄αγνοούσαν το λεγόμενο εποικοδόμημα ,που συμπεριλαμβάνει και τον πολιτισμό,και ελάμβαναν υπ΄όψιν μόνον την βάση-οικονομία.Γι΄αυτό στην πράξη τάκαναν σαλάτα.

 
At 1/11/2007 02:29:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Απλά να ενημερώσω τους φίλους αναγνώστες ότι το ποστ αυτό θα κυκλοφορήσει σύντομα σε πεντάτομη εγκυκλοπαίδεια. Αν κάποιος φίλος θεωρεί ότι υπάρχει κάποιος τομέας του επιστητού που δεν καλύφθηκε κατά τον σχολιασμό, μπορεί ευχαρίστως να προσθέσει το σχόλιό του :-)

 
At 1/13/2007 02:45:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σπύρο, αναφορικά με την ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, δεν φταίνε αυτοί. Εμείς φταίμε που με τις πολιτικές της τελευταίας δεκαπενταετίας, αλλά και των προηγούμενων δεκαετιών, επιτρέψαμε σε μια χούφτα ανθρώπων να παραποιούν τόσο βάναυσα τη δική μας και την παγκόσμια ιστορία.

 
At 1/13/2007 02:46:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Χύνω Φώτη, που λέγαμε κάποτε.
Προστατεύστε τους. Μη δώσετε ονόματα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home