Σάββατο, Δεκεμβρίου 23, 2006

Aυτά τα Χριστούγεννα

Πρώτα πήγαινε σ’ ένα ανθοπωλείο, αγόρασε πορτοκαλί ζέρμπερες, μπες στο αυτοκίνητό σου και όταν σε πιάσει κόκκινο και σε πλησιάσει ο Πακιστανός για να σου πουλήσει λουλούδια, να του τις προσφέρεις. Σε αντάλλαγμα να τον ρωτήσεις πού μένει. Θα διστάσει, αλλά θα τον πείσεις ότι δεν είσαι πράκτορας ξένων μυστικών υπηρεσιών. Μετά θα τον αφήσεις εκεί απορημένο και θα πας στη διεύθυνση που σου είπε. Θα χτυπήσεις το κουδούνι, θα διστάσουν να σου ανοίξουν, αλλά θα τους πείσεις ότι δεν είσαι πράκτορας ξένων μυστικών υπηρεσιών. Θα έχεις μια σακούλα μαζί σου. Από αυτήν θα βγάλεις καθαριστικό τζαμιών και ένα ρολό χαρτί κουζίνας. Αφού πλύνεις τα παράθυρα του σπιτιού, θα φύγεις και θα τους αφήσεις εκεί απορημένους.
Φεύγοντας, πήγαινε στο στούντιο που γυρίζεται μια κουτσομπολίστικη εκπομπή ή μια εκπομπή με τηλεοπτικά ζεϊμπέκικα ή ακόμη καλύτερα η εκπομπή του Ευαγγελάτου. Zήτα να μπεις. Θα διστάσουν να σε αφήσουν, αλλά θα τους πείσεις ότι ήρθες να πεις τα κάλαντα. Έχε μαζί σου τα σχετικά σύνεργα, πες τα όσο πιο χαρωπά μπορείς κι όταν τελειώσεις κι αρχίσουν κατενθουσιασμένοι να σε χειροκροτούν, κάνε εμετό· κατά προτίμηση στα μούτρα του παρουσιαστή ή της παρουσιάστριας ή ακόμη καλύτερα αυτού που θα χορεύει τηλεοπτικό ζεϊμπέκικο. Να γνωρίζεις ότι το αμέσως επόμενο νανοσεκόντ η τηλεόραση θα χυμήξει λαίμαργα στον εμετό σου, θα πασαλειφθεί μ’ αυτόν απ΄ την κορφή μέχρι τα νύχια της και στη συνέχεια θα τον προβάλλει 228.707 φορές, σημειολογώντας τον με εκπομπές επί συζητήσεων και συζητήσεις επί εκπομπών. Εκατομμύρια διαφημιστικά ευρώ θα τζιραρισθούν πάνω σ’ αυτό που έβγαλες από μέσα σου. Πνευματικά δικαιώματα δεν θα εισπράξεις· ούτε καν ψυχοσωματικά. Να τα γνωρίζεις αυτά, έτσι ώστε να γνωρίζεις, ότι δεν μπορείς να τα βάλεις με την τηλεόραση κι ότι, αν ξεράσεις εσύ μία, αυτή θα ξεράσει χίλιες μία. Να τα γνωρίζεις αυτά, έτσι ώστε να γνωρίζεις, ότι ο μόνος τρόπος να τα βάλεις μαζί της είναι να μην ασχολείσαι μαζί της. Την παρουσία σου την υπεξαιρεί και την αφομοιώνει. Η απουσία σου όμως την ακυρώνει. Να τα γνωρίζεις αυτά, ώστε τα επόμενα Χριστούγεννα να μην επαναλάβεις το λάθος σου.
Φεύγοντας από το στούντιο πήγαινε σπίτι σου. Πήγαινε στο μπάνιο ή σε κάποιο δωμάτιο με μεγάλο καθρέφτη. Κλείσε και κλείδωσε την πόρτα. Αφού κοιτάξεις τον εαυτό σου για λίγο, σπάσε τον καθρέφτη προκειμένου να έχεις επτά χρόνια γρουσουζιάς. Έτσι θα έχεις τουλάχιστον να ελπίζεις, ότι αμέσως μετά τα Χριστούγεννα του 2012 η τύχη σου θα αλλάξει. Κι ενώ το πιθανότερο είναι ότι τα επτά χρόνια γρουσουζιάς είναι μια πρόληψη, τα επτά χρόνια διαρκώς αυξανόμενης ελπίδας θα είναι πραγματικότητα. Μην σε πτοεί που η ελπίδα σου θα είναι ανόητη· σχεδόν όλες είναι. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει αυτή καθαυτή η προσδοκία, γι΄ αυτό με κάθε ευκαιρία να εφευρίσκεις προσμονές. Αν γνωρίζεις μάλιστα ότι είναι μάταιες, θα έχεις και το πάνω χέρι. Και μην φοβηθείς ότι η επίγνωση της ματαιότητας θα σου μειώσει τον ενθουσιασμό: κάπου στην πορεία θα παραμυθιασθείς, κάπου στην πορεία θα ελπίσεις στ΄ αλήθεια.
Μετά μάζεψε τα κομμάτια του καθρέφτη. Χωρίς ιδιαίτερη προσοχή. Είναι προτιμότερο να κοπείς. Πάντα είναι προτιμότερο να κόβεσαι. Βάλ’ τα σε μια σακούλα -στην ίδια που χρησιμοποίησες πριν- και πήγαινε στο «Mall». Να πας εκεί, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά επειδή έχει ωραία θέα προς τον Καλατράβα κι ο Καλατράβα -όσο κι αν κόστισε κι ό,τι κι αν λένε- ομορφαίνει την πόλη. Αφού τον χαρεί το μάτι σου, άρχισε να μοιράζεις κομματάκια καθρέφτη στον κόσμο. Είναι σχεδόν βέβαιο πως είχες πατήσει το save as στην εικόνα σου όσο κοιταζόσουν, άρα πού ξέρεις, ίσως δεν θα τους προσφέρεις μόνο ένα κομμάτι γυαλί.
Αφού σε κοινωνήσουν virtual, πήγαινε σε μια εκκλησία. Κι αν έχεις χρόνια να μπεις πραγματικά σ΄εκκλησία, μπες με την σκέψη ότι εκεί μέσα, έχει δεν έχει Θεό, τουλάχιστον δεν έχει διαφημίσεις. Κι αυτό είναι ένα μικρό θαύμα από μόνο του. Αφού μπεις, ν’ ανάψεις δυο κεριά. Ένα για σένα κι ένα για τον άνθρωπό σου. Κι αν είναι αντιχριστιανικό να ξεχωρίζεις απ’ όλους τους ανθρώπους έναν, απλώς φτιάξε την δική σου δογματική παραλλαγή. Ούτως ή άλλως να προτιμάς τις παραλλαγές απ’ τους κανόνες.
Αν δεν έχεις βρει ακόμη έναν άνθρωπο για το δεύτερο κερί, να καταλάβεις ότι είσαι ευλογημένος, γιατί αυτό που λάμπει στο ανεκπλήρωτο καμία εκπλήρωση δεν μπορεί να το υποκαταστήσει.
Αν έχεις περισσότερους ξεχωριστούς ανθρώπους (φίλους πρώτου βαθμού και συγγενείς), να τους αγαπάς όλους σαν να είναι ο άνθρωπός σου. Κι αυτοί όμως αριθμητικά λίγοι θα είναι· δεν γίνεται αλλιώς.
Αν αγαπάς πολλούς σαν να είναι ο άνθρωπός σου, τότε δεν είσαι άνθρωπος, αλλά ο Χριστός, οπότε Χρόνια σου Πολλά.

20 Comments:

At 12/23/2006 07:26:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Οι οδηγίες προς ναυτιλλομένους γράφτηκαν για τα περσινά Χριστούγεννα, αλλά ισχύουν και για τα φετινά. Για τα επόμενα βλέπουμε.

 
At 12/23/2006 08:11:00 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Δεν άλλαξε και τίποτα γύρω μας. Γιατί ν' αλλάξει το ποστ;
Ίσως του χρόνου ν' αλλάξει μόνο ο Ευαγγελάτος κανάλι.
Ίσως πάλι να πουλάνε λουλούδια στα φανάρια Αφγανοί αντί για Πακιστανούς.
Θα δείξει.

 
At 12/23/2006 08:33:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σε είδες στη σημερινή "Ε"??Αν όχι ακόμα προλαβαίνεις....


Να ρωτήσω...το άρθρο macmanus vs...που θα το βρω?

 
At 12/23/2006 08:40:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

"Εκατομμύρια διαφημιστικά ευρώ θα τζιραρισθούν πάνω σ’ αυτό που έβγαλες από μέσα σου. Πνευματικά δικαιώματα δεν θα εισπράξεις· ούτε καν ψυχοσωματικά."

...σα να λέμε ο εσωτερικός σου κόσμος δεν αξίζει μία!

Τα περασμένα Χριστούγεννα ήμουν πολύ φρέσκια εδώ μέσα και δεν είχα γνωρίσει το μπλογκ σου.. φέτος όμως, ε, μπορώ να γράψω ότι το ποστ σκίζει!!!

Καλά να περνάς Old Boy:-))

 
At 12/23/2006 09:40:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ευτυχώς που το ξαναδημοσίευσες!
Τώρα που εγώ είμαι φρέσκος,είχα την δυνατότητα να το διαβάσω και να ευχαριστηθώ την γραφή σου.
Κατα τα λοιπά,είναι τόσο επίκαιρο όσο ,δυστυχώς ,θα είναι και του χρόνου...

"...Γεια σου και σένα, έλειπα χρόνια ήμουνα κάπου μακριά
με φέραν πίσω δυνατές φωνές
και κάποιες τύψεις που μου είπαν πως εδώ κοντά
έχω γεννηθεί κι έχω πεθάνει δυο χιλιάδες φορές."

 
At 12/23/2006 10:49:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εγώ θα πρέπει να μπω σπίτι σου και να σου διηγηθώ ιστορίες, μοναδικές, αυθεντικές, αλληγορικές, σοβαρές ή χιουμοριστικές, αλλά πάντα δυνατές και ενδιαφέρουσες.
Επειδή ακόμη και να μπορούσα να μπω σπίτι σου δεν θα μπορούσα στο ελάχιστον να σου διηγηθώ ιστορίες σαν τις δικές σου, απλά σου εύχομαι Καλές Γιορτές και Καλή Χρονιά σε σένα και όσους αγαπάς!

 
At 12/24/2006 12:47:00 π.μ., Blogger holidays in the sun said...

"...με καθε ευκαιρια να εφευρισκεις προσμονες."

"ειναι προτιμοτερο να κοπεις.παντα ειναι προτιμοτερο να κοβεσαι"

wow τουλαχιστον!

 
At 12/24/2006 01:34:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

(Καταπληκτικό ποστ, πάλι).
Χρόνια πολλά oldboy
:))

 
At 12/24/2006 06:26:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πράγματι, το γεγονός ότι είμαστε ατελή όντα, μας εμποδίζει από το να αγαπήσουμε τους πάντες, έτσι, χωρίς "λόγο". Χωρίς να είναι καλοί, όμορφοι, ή "δικοί μας", παντοιοτρόπως υποσχόμενοι σε εμάς επιβίωση και αναπαραγωγή.
Μόνον ο Ιησούς, απ' ότι λένε τουλάχιστον, αγαπούσε όλους αδιακρίτως.
Εξ ου και η βλακώδης μικροαστική ανάγνωση του "χριστιανισμού", όπου όλοι οι φουκαράδες περιμένουν να ξαναδούν σε άλλη ζωή τους "προσφιλείς τους νεκρούς".
Το concept του "προσφιλούς" εδράζεται στην πραγματικότητα του πόσο μουνόπανα είμαστε όλοι, ώστε να μη μπορούμε να αγαπήσουμε παρά μόνον όσους γαμούμε/μας γαμούν - γαμήθηκαν για να γεννηθούμε - γαμηθήκαμε για να γεννηθούν - γεννήθηκαν από γαμήσια λοιπών "οικείων".

Τον Ολντ μπόυ τον αγαπώ, παρ' όλο που δεν ανήκει στις ανωτέρω κατηγορίες, ως προς εμέ. Αγαπώ και την σύντροφό του (τζάμπα δήλωση, μιας και αυτή ανήκει στις ανωτέρω κατηγορίες).

Τέλος πάντων, Χρόνια Πολλά σε Όλους!

 
At 12/24/2006 02:44:00 μ.μ., Blogger Καπετάνισσα said...

Χρόνια όμορφα!

Κι επειδή συνήθως η προσδοκία είναι καλύτερη από την όποια πραγματικότητα, τούτη η ευχή, ας γίνει ανατρεπτική!

Αγάπη, όση...

 
At 12/24/2006 05:33:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πολύ έξυπνο και βαθύ σε νόημα το κείμενο σου Old Boy.
Καλές γιορτές να έχουμε...

 
At 12/24/2006 07:31:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Νik Athenian, 16forever, Ροδιά, Νightwhisper, Philos, Holidays in the Sun, Lemon, Καπετάνισσα και Άβατον, χρόνια σας πολλά κι ό,τι επιθυμείτε ή μάλλον καλύτερα χρόνια σας πολλά και να επιθυμείτε :)
θείε, ευελπιστώ ότι θα σου ευχηθώ να επιθυμείς από κοντά.
ΥΓ 1 Ξέχασα να πω ότι το κείμενο είχε γραφτεί για τη Lifo, oπότε είναι πρώτη φορά που μπαίνει στο μπλογκ.
ΥΓ 2 16forever, μάλλον αυτό ψάχνεις: http://old-boy.blogspot.com/2006/10/blog-post_19.html

 
At 12/25/2006 03:47:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

sagapao

 
At 12/25/2006 11:28:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Χρόνια Πολλά Old Boy. Εμένα μ΄αρέσουν τα Χριστούγεννα τελικά, όπως μου άρεσαν τρελλά όταν ήμουνα παιδί. Αργησα όμως να το ξανακαταλάβω κι΄έπρεπε να μεσολαβήσουν διάφορα στριμώγματα. Θα επιμείνω λοιπόν με ευχές για υγεία, καθαρή καρδιά, ελευθερία και δύναμη! Και τού χρόνου!

 
At 12/25/2006 06:21:00 μ.μ., Blogger mc said...

Μην σε πτοεί που η ελπίδα σου θα είναι ανόητη· σχεδόν όλες είναι
Μα μπορείς απλά να κάνεις ότι ελπίζεις, ε;

 
At 12/25/2006 06:48:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Χρόνια Πολλά κι Ευτυχισμένα και σε σένα, Prosopa.
Ampot, και να κάνεις ότι ελπίζεις, κάπου στην πορεία θα παραμυθιασθείς, κάπου στην πορεία θα ελπίσεις στ΄ αλήθεια :)

 
At 12/26/2006 08:23:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν το είχα διαβάσει στο Lifo, και ευτυχώς που το ποστάρισες. Κορυφαίος. Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά. Αγαπάμε τον θείο, εσένα και τη σύντροφό σου, και ας μην ανήκετε σε καμία από τις κατηγορίες του θείου.

Garine & Chocolat Noir

 
At 12/27/2006 02:16:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Για μένα οι τελευταίες 4 παράγραφοι είναι ό,τι καλύτερο από το κείμενο. Μερικές φορές είσαι εξαιρετικά εύστοχος Old Boy...

 
At 12/28/2006 06:35:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

'auto pou lampei sto anekplirwto kamia ekplirwsi de mporei na to upokatastisei'
sto xw ksanapei,i sygkrekrimeni ataka einai apla koryfaia..kai oxi mono auti vevaia!thanx pou to ksanadimosieuses giati eixa xasei ekeini ti lifo..grafeis apisteuta,na sai kala..

ps:de kserw giati den exeis vgalei kana vivlio akoma!!

 
At 12/30/2006 08:27:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Α, δεν πάμε καλάάάάά...
Είσαι υπέροχος! Όχι, εγώ δεν μιλάω έτσι, συγνώμη τώρα, αλλά κολλάω κολλάω.
Και ανάβω τρία κεριά πάντα.
Ένα για την οικογένεια.
Ένα για τους φίλους μου και τους εχθρούς μου μαζί.
Και ένα για τους κεεκοιμημένους.
Η αγάπη είναι δώρο που το ζητώ από τον Θεό. Δεν είναι ανθρώπινο επίτευγμα για μένα. Και αν ζητάς, ε, κάτι σου δίνεται...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home