Τρίτη, Δεκεμβρίου 12, 2006

Η Πέρκα του Νείλου και τα δυσώδη ερωτήματα.

Mετά το «Grizzly Man», ένα ακόμη ντοκιμαντέρ έχει πάνω μου ισχυρότερη συναισθηματική επίδραση από τις ταινίες μυθοπλασίας των τελευταίων δύο - τριών ετών. «Ο Εφιάλτης του Δαρβίνου» είναι ένα έργο που παρακαλάς να τελειώσει, όχι επειδή εκβιάζει τον πόνο σου ή τις τύψεις σου, αλλά επειδή περιέχει εικόνες της αφρικανικής καθημερινότητας που θες να σβήσεις απ' το μυαλό σου όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Ένα ψάρι που ρίχνεται για πειραματικούς σκοπούς σε μια τεραστίου μεγέθους λίμνη, τρώγοντας μέσα σε ελάχιστα χρόνια όλα τα υπόλοιπα είδη ψαριών που ζούσαν εκεί από πάντοτε, καταστρέφοντας την οικολογική της ισορροπία και μετατρέποντάς την σε βούρκο, ένα ψάρι που όμως γίνεται νόστιμο φιλέτο και αρχίζει να εξάγεται σε τερατώδη νούμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνoντας έτσι δουλειά σε πολλούς Τανζανούς, ρώσικα και ουκρανικά μεταγωγικά αεροπλάνα που πηγαινοέρχονται παίρνοντας από την Αφρική φιλέτα πέρκας και φέρνοντας της όπλα για τους εμφυλίους της, μεταγωγικά που πετούν πιλότοι που πρέπει να κάνουν μια δουλειά για να ζήσουν τις οικογένειές τους, ο Τανζανός που λέει ότι όλοι επιθυμούν τον πόλεμο γιατί στο στρατό έχουν να φάνε, τετράχρονα παιδιά που ζουν στο δρόμο παρατημένα απ' τους γονείς τους, παιδιά μαστουρωμένα, η πανδημία του AIDS, το προφυλακτικό άγνωστη λέξη και για την εκκλησία αμαρτωλή, τα φιλέτα για την Ευρώπη και για τους ντόπιους τα πατημένα ψαροκέφαλα, τρεις Τανζανές πουτάνες κι ένας Τανζανός τραβεστί, παγκοσμιοποίηση, καπιταλισμός, η εξαθλίωση έχει πολιτικά αίτια, όντως, ναι, σύμφωνοι, διαχρονική εκμετάλλευση ηπείρου από ήπειρο, η πάλη των ηπείρων, αμορφωσιά στην αμορφωσιά και έλλειψη δομών στην έλλειψη δομών, αλλά γιατί, πώς, πώς μια ήπειρος είναι τόσο πίσω από τις άλλες, πώς και γιατί δεν κάνει βήματα προς τα μπρος, βλάσφημες ερωτήσεις που κάνω κρυφά στον εαυτό μου ανοίγοντας την κερκόπορτα στον ρατσισμό.

8 Comments:

At 12/12/2006 10:27:00 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Απόλυτο χάος.

Δεν νομίζω ότι τα πράγματα σε κάποιες περιοχές της Λατινιοκής Αμερικής καιτης Ασίας είν αι πολύ καλύτερα... αν και η κερκόπορτα μοιάζει αλώσιμη και δεν σε αδικώ καθόλου που την αναφέρεις, δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο μια ήπειρος λεηλατημένη επί αιώνες...

 
At 12/12/2006 11:04:00 μ.μ., Blogger s_k said...

οντως πολυ καλο ντοκυμαντερ για το γιγνεσθαι στην λιμνη βικτωρια της τανζανιας

οι φιλοι του ειδους μπορουν να δουν το τι γινεται δυτικοτερα στο επισης ενδιαφερον ντιβιντι σχετικα με το σκανδαλο ενρον

 
At 12/13/2006 10:50:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Όσα σου έλεγα πέρσι μετά το Constant Gardener. Ετοίμασε τις βαλίτσες σου για τον Ισημερινό, και την περιοχή των λιμνών. Εδώ δεν κάνουμε τίποτα. Μόνο εκεί μπορούμε να βοηθήσουμε. Όλα τα άλλα είναι λόγια. Ωραία, αλλά λόγια.
Garine από την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 
At 12/13/2006 01:32:00 μ.μ., Blogger just me said...

Απολύτως κατανοητές (και κοινές) οι βλάσφημες ερωτήσεις, αλλά αν δεν μπορούμε να τεκμηριώσουμε και βλάσφημες απαντήσεις (και τα τεκμήρια είναι αυτά που ανακαλύπτει κανείς επί τον τύπον των ήλων), καλό είναι να τις κάνουμε _όπως λες_ μόνο προς τον εαυτό μας, υπό το βλέμμα των παιδιών της υποσαχάριας (και όχι μόνο) Αφρικής.
Δεν κουνάω διδακτικό δάχτυλο. Στον εαυτό μου μιλάω.

 
At 12/13/2006 02:56:00 μ.μ., Blogger Thrass said...

Εμένα θα μού φαινόταν πιο περίεργο να είναι ο κόσμος ισορροπημένος. Επίσης, μου φαίνεται περίεργο που τα αγοράκια και τα κοριτσάκια πάνε στο σχολείο στην ίδια ηλικία. Ή, αν θες, ότι τα αγοράκια πάνε όλα στο σχολείο στην ίδια ηλικία.

Βέβαια, ο τρόπος που λειτουργούν συνήθως τα πράγματα έχει κατεύθυνση εξισωτική. Μου μοιάζει απίστευτο, αλλά έτσι είναι. Και δεν είμαι σίγουρος αν αυτό οφείλεται σε κάποια φυσική ιδιότητα τού ανθρώπινου είδους ή είναι κάποιο σοβαρό λάθος που έχει συμβεί. Μάλλον είναι γραφειοκρατικό φαινόμενο.

Απλώς, το συγκεκριμένο γραφειοκρατικό φαινόμενο, δεν έχει συμπεριλάβει τους Αφρικάνους ακόμη.

 
At 12/13/2006 05:50:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Just me, και σε μένα να μιλάς, μάλλον δίκιο έχεις.
Garine, από εκεί που είσαι μπορείς ίσως να βοηθήσεις λίγο περισσότερο. Όσο για μένα είμαι της θεωρίας και ποτέ της πράξης.
«Απλώς, το συγκεκριμένο γραφειοκρατικό φαινόμενο, δεν έχει συμπεριλάβει τους Αφρικάνους ακόμη».
Θα παρέπεσε κάπου η κοσμική εγκύκλιος που τους αφορούσε.

 
At 12/16/2006 12:44:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Με τρελλαίνει η ραθυμία της Αφρικής, δεν μπορώ να την καταλάβω. Ακόμα και η Αίγυπτος όπου γεννήθηκα (και που είναι η πιό Αμερικανοκρατούμενη σήμερα μεγάλη Αφρικανική δύναμη με ελέυθερη, ας πούμε, οικονομία) ελάχιστα έχει προχωρήσει απο το 64 που έφυγαν και οι τελευταίοι "ξένοι" της, δηλαδή εμείς οι Ελληνες. Πέρασαν και οι Σοβιετικοί, τίποτα δεν κάνανε. Ηρθε κι’ ο καπιταλισμός ξανά, πάλι ελάχιστες οι αλλαγές. Η πέρκα του Νείλου είναι ακόμα ένα σύμπτωμα της ίδιας ασθένειας. Δεν συμβαίνει το ίδιο με την Ινδία π.χ. Εγινε δύναμη σπουδαία και υπολογίσιμη, ανταγωνίζεται με την Κίνα για το επόμενο μεγάλο βήμα. Στην Αφρική φαίνεται δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα. Πεθαίνουν απο δίψα και διάρροια τη στιγμή που εμείς γεμίζουμε πισίνες και ποτίζουμε εκατομμύρια στρέμματα γκαζόν. Μυστήριο πράμμα η Αφρική. Οταν με πιάνει το μεταφυσικό μου λέω πως είναι το πιό σκοτεινό, ταλαιπωρημένο, αδικημένο, ανεξερεύνητο και στερημένο κομμάτι της ψυχής μας.

 
At 12/16/2006 06:40:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Δεν είχα στο νου την Βόρεια Αφρική, αλλά πόσο μάλλον, αν ισχύουν παρόμοιες συνθήκες.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home