Τρίτη, Νοεμβρίου 21, 2006

Ο Κρις ή Για Μια Χούφτα Δολάρια

«Ό,τι μου ζητούσε ο εργοδότης μου».
Καίτη Χατζηβασιλείου (απαντώντας στην ερώτηση, τί ακριβώς περιλαμβανόταν στα καθήκοντά της, ώστε να δικαιολογεί μπόνους 400 εκατομμυρίων δραχμών).
«Οι Έλληνες με την Χατζηβασιλείου ταυτίζονται».
Μάκης Τριανταφυλλόπουλος (σε άλλο -μεταγενέστερο- σημείο της εκπομπής).
- Μπορεί -κατά τα λεγόμενά μου- να ετοιμάζω τα σακ βουαγιάζ με τις μίζες προς τον Πρωθυπουργό, μπορεί να βάζω με τα ίδια μου τα χέρια τα λεφτά μέσα στα σακ βουαγιάζ για τον Μητσοτάκη, μπορεί να χειραγωγώ κατ΄εντολήν του εργοδότη μου τις μετοχές των εταιριών του στο χρηματιστήριο, μπορεί να ξέρω ότι βουλιάζει μόνος του τα πλοία του για να εισπράττει ασφάλιστρα, μπορεί να λέω ότι γνωρίζω κι άλλα πολλά που δεν αποκαλύπτω ακόμα, μπορεί να τα έχω κάνει όλα αυτά ή να λέω ότι τα έχω κάνει όλα αυτά, μπορεί η συνείδησή μου, η τιμή και η υπόληψή μου να τα δέχονται και να τα ανέχονται όλα αυτά, αλλά όλα κι όλα, Αλαφούζο, δεν θα με πεις «τσόκαρο» εμένα μπροστά στις άλλες γραμματείς. Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι χοντρόπετσοι. Ο απλός άνθρωπος έχει ακόμα αρχές και αξιοπρέπεια. Αχάριστο γουρούνι, δεν ήξερες με τι τρελή έχεις να κάνεις, τώρα θα το πληρώσεις.
- Μπορεί να είσαι ένα από τα τρία - τέσσερα πιο έμπιστά μου πρόσωπα, μπορεί να σε ξέρω είκοσι χρόνια και να δουλεύω μαζί σου καθημερινά, μπορεί να ξέρεις τα πιο βρώμικα μυστικά μου, μπορεί να σε έχω αχυράνθρωπο στις εταιρίες μου, αλλά είμαι διατεθειμένος να τα ξεχάσω όλα, να τα διακινδυνεύσω όλα, να βγουν στην φόρα όλα, αφού με εξέθεσες και με ξεφτίλισες στον Φιλιππινέζο μου. Όχι σε έναν οποιοδήποτε Φιλιππινέζο μου. Στον άνθρωπό μου, σε αυτόν που κάνει όλα μου τα θελήματα, στον άνθρωπο που με κοιτάζει με ευγνωμοσύνη για τη ζωή που του παρέχω, στον φίλο μου τον Κρις. Και επειδή εσύ είσαι ηλίθια και έγραψες το ποσό της αμοιβής του στη σύμβαση αντί να το αφήσεις κενό και είδε ότι γράφει πως παίρνει επισήμως 1.300 δολάρια το μήνα, ενώ του δίνω 1.000, επειδή εσύ είσαι ηλίθια και απρόσεκτη, τώρα, για 300 κωλοδολάρια που ήθελα να γλιτώσω, ο Κρις (ο ευεργετηθείς - ο φίλος μου) με κοιτάζει σαν να τον κορόιδευα. Μου χάλασες τη σχέση μου με τον Κρις, μωρή μαλάκω, η ματιά του θα είναι πια καχύποπτη, με τον Κρις ένιωθα όμορφα - ένιωθα κιμπάρης. Έβαλες τις ενοχές μου και μέσα στο ίδιο μου το σπίτι, κι αν κάτι προσπαθούσα, ήταν κλείνοντας την πόρτα να τις αφήνω απ' έξω.
Για τριακόσια κωλοδολάρια, για μια χούφτα δολάρια.

10 Comments:

At 11/21/2006 03:44:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

?????? ??????. ??? ?? ???? ??? ??????? ??? ??? ????? ??? ? ?????? ??????? ?? ??????? ?? ????? ??? ? ?? ??? ???? ??? ???????? ??? ???????.. ? ?????? ??? ??? ???????.. ? ????? ??? ????? ???? ????????? ??? ??????? ????? ? ?????? ?????? ???.. ????? ????????? ??????? ??? ??????? ? ?????? ????? ????? ??? ???.?? ? ?????? ??? ??? ???? ???? ??? ???? ????? ???? ?? ????? ??? ???? ??? ??? ????????? ???? ????? ?? ??????? ???? ?????,???? ????? ? ?? ????? ??????? ????? ???? ??? ???? ?????????? ????? ????. ?????? ???? ?? ????????????? ??? ?? ??? ??????? ?? ?? ????????? ??? ????. ??? ????? ???? ? ??????? ??? ? ?? ?? ??????????? ????????.. ??????

 
At 11/21/2006 12:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν το είδα αλλά κάτι πήρε τ' αυτί μου πρίν λίγες μέρες, στίς σκηνές απ' το επόμενο, σε κάποιο δελτίο ή τρέηλερ, δεν μπορώ να πώ με σιγουριά. Ηταν αυτή η "γραμματεύς επιχειρηματία" και ΘΑ αποκάλυπτε ενα σωρό πράγματα. Απο τα συμφραζόμενά σου καταλαβαίνω οτι τα "αποκάλυψε". Και τι έγινε - ο σημερινός είναι ο "Πρωθυπουργός"; Ο Μητσοτάκης είναι ο Μητσοτάκης, εντάξει. Α, δε γίνεται, πρέπει να ενημερωθώ. Πάω να ψάξω. Ημουνα μια χαρά χαμένος μέσα σε διάφορα ιστολόγια ιδιωτικών κυρίως αναζητήσεων και μούρθε η έμπνευση να σού κάνω μια επίσκεψη - και να που επανήλθα στον πραγματικό κόσμο. Καλημέρα απο εναν καινούργιο στα blogs που ψάχνεται ακόμα σα ζαλισμένο κουνούπι. Ούτε πώς φτιάχνουμε ενα link δεν έχω καταφέρει ακόμα να μάθω, παρά την βοήθεια τού Thas πού μου έτεινε την χείραν με οδηγίες πρός ναυτιλομένους! Ξανακαλημέρα, πάω να μάθω τι έγινε.

 
At 11/21/2006 01:32:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Περιττό να πω ότι όποιος δεν είδε τη χθεσινή εκπομπή, όπως εγώ, δεν μπορεί να καταλάβει γρι, τουλάχιστον από τη δεύτερη παράγραφο. Γιατί η παρακολούθηση Τριανταφυλλόπουλου θα πρέπει να είναι αίρεση για την κατανόηση των ποστ σου;

 
At 11/21/2006 04:58:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Πρώτε σχολιαστή, το μήνυμά σου δεν διαβάζεται, εκτός αν ήθελες απλά να αναρωτηθείς με πολλά αγγλικά ερωτηματικά :)
Πρόσωπα, όχι ο Μητσοτάκης είναι ο Μητσοτάκης και ήταν ο Πρωθυπουργός. Οι καταγγελίες αφορούν το παρελθόν. Καλημέρα, και θα τα μάθεις και τα λινκς σιγά σιγά.
«Γιατί η παρακολούθηση Τριανταφυλλόπουλου θα πρέπει να είναι αίρεση για την κατανόηση των ποστ σου;» Garine, δεν νομίζω να είναι γενικευμένο το φαινόμενο, έτσι δεν είναι; Τώρα για το συγκεκριμένο ποστ που όντως δεν θα βγάζει νόημα σε όσους δεν είδαν την εκπομπή, το μπλογκ μου δεν είναι δημοσιογραφικό για να καταγράψει τα γεγονότα και στη συνέχεια να τα σχολιάσει. Το μπλογκ μου είναι θυμικό και αν μερικά ποστ χάνονται στην μετάφραση είναι ένας κίνδυνος που έχω αναδεχθεί.

 
At 11/21/2006 05:20:00 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Πόσα είναι σε αραμαϊκά δηνάρια; Ή μάλλον, σε αργύρια;

Δεν υπάρχει ελπίς. Στην Ελλάδα ζεις.

Ή μήπως;

 
At 11/21/2006 11:27:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

για μια χούφτα δολάρια, για ένα αδειανό πουκάμισο, για μια Ελένη.

 
At 11/22/2006 11:06:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Νομίζω ότι το κείμενό σου συνοψίζει αυτό που ο Έλληνας νοεί ως "φιλότιμο", για αυτό είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουν οι ξένοι.

 
At 11/22/2006 05:11:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Αγαπητέ Περαστικέ, αν μιλάς για την Χατζηβασιλείου, αν αυτό νοείται ως φιλότιμο, χαθήκαμε. Αν μιλάς για τον Αλαφούζο, δεν χαθήκαμε ακριβώς, αλλά κοντά είμαστε. Ας πούμε ότι πρόκειται για μια διαστρεβλωμένη πτυχή του φιλότιμου.

 
At 11/23/2006 10:41:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αναφέρομαι και στους δύο, αν υποθέσουμε ότι η μία αισθάνηκε προσβεβλημένη από τον χαρακτηρισμό "τσόκαρο" (αλλά δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει όποια ατιμία της ζητούσαν) και στον άλλο που αισθάνθηκε εκτεθιμένος απέναντι στον υπηρέτη του (αλλά δεν είχε πρόβλημα να τον χρησιμοποιεί για μηδαμινά οφέλη και επίσης να υποχρεώνει την υφισάμενό του να προβαίνει για λογαριασμό του σε διάφορες παρανομίες και αδικήματα - αν είναι αλήθεια τα καταγγελόμενα). Φοβάμαι δηλαδή ότι αυτό που λέμε "φιλότιμο" ελάχιστη σχέση έχει με την εντιμότητα, το καθήκον και κάθε άλλη ουσιαστική αρετή και πολύ περισσόερη σχέση έχει με το φαίνεσαθαι, την υποκρισία, το "καθαρό μέτωπο" - και ας κρύβεται από πίσω η βρωμιά. Αντιμετωπίζω με δυσπιστία αυτή τη λέξη όποτε την ακούω και προτιμώ την εντιμότητα, την αρετή, τη δικαιοσύνη και άλλα παλιομοδίτικα και ξενέρωτα. Ναι, πιστεύω ότι χαθήκαμε.

 
At 11/23/2006 06:09:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Συμφωνώ με όσα λες, διαφωνώ όμως στον ορισμό της λέξης «φιλότιμο». Για μένα δεν είναι φιλότιμο ούτε η (υποθετική πάντα) αντίδραση της μιας ούτε του άλλου. Η αντίδρασή τους έχει να κάνει με το φαίνεσθαι, με το πως τους βλέπουν οι άλλοι, αλλά το φιλότιμο, όπως τουλάχιστον το έχω εγώ στο μυαλό μου, έχει να κάνει με εσωτερικές διεργασίες και εσωτερικές ενοχές.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home