Τρίτη, Ιανουαρίου 24, 2006

Σημεία των Καιρών

Για το θαυμαστικό είχε μιλήσει πριν λίγες μέρες και ο (θαυμάσιος) VJ Spyros
(http://vjockey.blogspot.com/2006/01/blog-post_11.html).
H γνώμη μου είναι ότι το θαυμαστικό στην εποχή μας -που δεδηλωμένα προτιμά την ειρωνεία και τον υπαινιγμό- φαντάζει λίγο παράταιρο, λίγο πεπαλαιωμένο, λίγο στερούμενο χιούμορ, λίγο σοβαροφανές· παίρνει πολύ στα σοβαρά την πρόταση που κλείνει, προσδίδοντάς της κύρος και σπουδαιότητα: διόλου μεταμοντέρνο. Το θαυμαστικό μυρίζει αφέλεια σε καιρούς υποψιασμένους. Όχι, το θαυμαστικό δεν είναι ένα από τα σημεία (στίξης) των τωρινών καιρών.
Ζούμε σε καιρούς που ό,τι λέμε πρέπει πρώτοι εμείς οι ίδιοι να το ψιλοϋπονομεύουμε· κοτσάροντας ένα θαυμαστικό στο τέλος της πρότασης η υπονόμευση πάει περίπατο!
Εμείς που δεν πήγαμε σε διαδηλώσεις, εμείς που δεν διεκδικήσαμε, εμείς που δεν παραμυθιαστήκαμε, εμείς που δεν ενθουσιαστήκαμε, εμείς που κοιτάξαμε λοξά, εμείς που τρώμε από τα έτοιμα, εμείς που πέσαμε λιγότερο θύματα, εμείς που ζήσαμε καλύτερα, εμείς που ζήσαμε λιγότερο, εμείς που δεν πιστέψαμε σε Θεό ή Αντρέα, προτιμάμε να θαυμάσουμε με ένα εσωτερικό κρυμμένο χαμόγελο παρά με ένα φωναχτό και επικό θαυμαστικό.

14 Comments:

At 1/24/2006 06:09:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Μην πιάσουμε τώρα αυτό το παιχνιδάκι με τα θαυμαστικά στο τέλος κάθε σχολίου, γιατί είναι προφανές και βαρετό!

 
At 1/24/2006 06:40:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Εμένα δικαιούμαι να με ειρωνεύομαι μόνο εγώ. Δεν επιτρέπω εις βάρος μου ειρωνείες, εναλλακτικές ή mainstream. Eιδάλλως υπάρχουν και τα δικαστήρια, όπου ο κάθε ειρωνάρης κάθεται στον πάγκο του, πάει να πει στο εδώλιο.

 
At 1/24/2006 06:51:00 μ.μ., Blogger Xilaren said...

des to etsi: ?
?????????????????
?
omorfo, e ?

 
At 1/24/2006 06:58:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Εσύ μπορεί να μην με ειρωνεύτηκες, η δική μου η απάντηση ήταν ειρωνική όμως :)
Στο εδώλιο θα καθήσετε δίπλα δίπλα.
Άντε, μπας και το φυλακίσουμε και γλιτώσουμε προσωρινά από δαύτο. Εσύ μπορεί να την γλιτώσεις λόγω προτέρου εντίμου βίου!

 
At 1/24/2006 07:49:00 μ.μ., Blogger Xilaren said...

ax, vlakeia!!!!

opou erwtimatiko bale anapodo ispaniko 8aumastiko!!!!

giati den to diabazei re gmt??? sto preview fainotan! damn it blogger.com!
:-(

 
At 1/24/2006 08:35:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Avanti, φτού σου, κούκλα είσαι σήμερα!!!!!
Xilaren, ανάποδο ισπανικό θαυμαστικό; Ο σουρεαλισμός ο ίδιος. Προτείνω επίσης να ρίξεις και μια ματιά στο επικλινές νορβηγικό κόμμα.
Μcmanus, δεν πας να παίξεις με τα χιόνια λέω γω;
Lefty, αργώ αλλά τα πιάνω. Θες να πεις ότι το θαυμαστικό μπορεί να έχει διφορούμενο νόημα και να μην είναι αναγκαστικά μονοσήμαντο. Σωστό κι αυτό.

 
At 1/24/2006 09:05:00 μ.μ., Blogger Chaca-Khan said...

a-ha, a-ha..

 
At 1/24/2006 10:24:00 μ.μ., Blogger Mirandolina said...

Εϊ, εϊ, ει! το αναποδο ισπανικό θαυμαστικό (όπως και το ανάποδο ισπανικό ερωτηματικό) μπαίνουν στην αρχή της (γραπτής) πρότασης ώστε να σε βοηθούν να αναγνώσεις σωστά! Δεν συναντώνται σε καμμία άλλη γλώσσα, μάλιστα! Δηλαδή, είναι εθνική ταυτότης, είναι (η μία) απόδειξη της θεατρικότητας αυτού του λαού (η άλλη είναι ο Αστερίξ στην Ισπανία)!

 
At 1/24/2006 10:51:00 μ.μ., Blogger Xilaren said...

pes ta kali mou Mirandolina, na agiasei to stoma sou!

eixa balei kai ena anapodo erwtimatiko sto telos gia na ypogragrammisw "to sourrealismo" tou kyriou Old Boy alla mas efage i logokrisia..................... (oi 21 telitses afierwmenes stin Avanti!)

 
At 1/24/2006 11:09:00 μ.μ., Blogger ci said...

Χμ..δηλαδή το δικαίωμα μας στην παρόρμηση, στον αυθορμητισμό, στον θαυμασμό και στο "απορώ κι εξίσταμαι" είναι κατά τη γνώμη σου καθαρά τυχαίο γεγονός (βάσει χρονολογίας γέννησης, η οποία και καθορίζει σε ποια γενιά ανήκουμε), και όχι στάση ζωής ή έστω θέμα γονιδίων?
{αγγλικό ερωτηματικό}

Πάντως εγώ προσωπικά έχω πολύ ωραίο χαμόγελο για να το κρατάω εσωτερικό :D
Μη σου πω δηλαδή κι ότι έχω παρατηρήσει πως τους περισσότερους τους ομορφαίνει το εξωτερικό χαμόγελο!!!

 
At 1/25/2006 12:52:00 π.μ., Blogger heba said...

Εσύ είπες πως "το θαυμαστικό μυρίζει αφέλεια σε καιρούς υποψιασμένους",εγώ θα προσθέσω ενίοτε και βλακεία.
Ο lefty μίλησε για "σθεναρή στήριξη στις καλά κρυμμένες αρετές του θαυμαστικού"που όντως υπάρχουν και αναδεικνύονται με την εξόχως σκανταλιάρικη χρήση του.
Η πομπώδης πάλι χρήση του θαυμαστικού χαρακτηρίζει μια παλιομοδίτικη εκφραστική πρακτική.

Χαμογελώ με το βλέμμα!...

 
At 1/25/2006 03:53:00 π.μ., Blogger Rodia said...

Το θαυμαστικό αποδίδει, περισσότερο από τα υπόλοιπα σημεία στίξης, μια έκφραση προσώπου. Την έκφραση της έκπληξης, συνήθως για κάτι τι που ξαφνιάζει ευχάριστα. Το χρησιμοποιώ γι αυτόν ακριβώς το σκοπό, μια και δε γίνεται να εμφανίσω την έκφραση του προσώπου μου.

..άλλωστε, πόσοι και πόσες δεν ζητούν να αντικρύσουν μάτια μέσα στο διαδίκτυο..
(το θαυμαστικό αντικαθιστά ένα χαρούμενο -ή χαζουλό- βλέμμα)

Η ειρωνία γίνεται αντιληπτή σαφέστερα χωρίς θαυμαστικά!!!

ωραία γράφεις βρε μάγκα.

 
At 1/25/2006 01:47:00 μ.μ., Blogger heba said...

@rodia:"(το θαυμαστικό αντικαθιστά ένα χαρούμενο -ή χαζουλό- βλέμμα)",
Θα συμφωνήσω εν μέρει,γιατί το απλανές βλέμμα της αγελάδας κανείς δεν το ζήλεψε και τα πάντα μπορεί να είναι πιο όμορφα από αυτό.Στο διαδίκτυο όμως έχεις την "τύχη" να μην μπορείς να το δεις.Με την κυριολεκτική έννοια του όρου άλλωστε τίποτα δεν βλέπεις.Φαντάζεσαι.
Όταν όμως κάποιος έχει δει τα μάτια σου να χαμογελούν,το περιγραφόμενο"γραπτό" χαμογελαστό βλέμμα μπορεί να ζωντανέψει για τον μοναδικό αποδέκτη του και κανένα σημείο στίξης δεν το αντικαθιστά..

 
At 2/21/2007 12:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Cool blog, interesting information... Keep it UP Teenage area rugs How to wipe out a harddrive freeware software cd burner driver Mexico prescriptions cod length accutane side effects Free vids big floppy boobs Catherine de medici's poison cabinets http://www.body-building-tip.info/herbal-essence-shampoo-accutane.html Buy armour thyroid without prescription Kentucky farm bureau insurance Acne - liver flush levels cholesterol Telphone answering service Like angel perfume missouri accutane lawyer free bridal bingo download accutane for just oily skin how to stop taking celexa Home remedy tooth whitening los angeles laser tooth

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home