Τρίτη, Ιανουαρίου 17, 2006

Πρακτική Αγάπη

"I don't like newspapers. I don't care for inexactitude and shallowness".
Έτσι έλεγε το «Βαθύ Λαρύγγι» στον Ρέντφορντ.
Εγώ πάλι αγαπώ τις εφημερίδες. Όχι γιατί δεν είναι ανακριβείς και ρηχές· συχνότατα είναι. Αλλά γιατί, που και που, φιλοξενούν αποκλίνουσες σκέψεις σαν αυτές:
«— Φοβίζει το παιδί η οικογένεια;
— Από βρέφος. Γιατί και η οικογένεια είναι εργαστήριο φόβου. Ενα μικρό στρατόπεδο όπου ο ένας φοβίζει τον άλλο. Παράγει παθολογική αγάπη για τους εντός της οικογένειας, αγάπη που καταντάει κακοήθης, αφού υποδουλώνει τον άλλο, δεν του αφήνει ελεύθερο χώρο να αναπνεύσει, και κακεντρέχεια για τους εκτός. Είναι τρομερό αυτό και είναι μεγάλο το άνοιγμα της ψαλίδας. Εχει διογκωθεί πια. Ισως γιατί η οικογένεια έχει πλέον οχυρωθεί σ’ ένα διαμέρισμα. Ενώ παλιότερα, στο χωριό, υπήρχε μια μέση κατάσταση, είχε ανάγκη ο ένας τον άλλο, κι αυτό δημιουργούσε μια πρακτική αγάπη. Τώρα δεν μοιράζεται ούτε η χαρά ούτε το πένθος. Γίνεται κάτι κακό. Κι αυτό το πληρώνουν οι νέοι κυρίως, που τους βλέπω στον δρόμο θλιμμένους σαν γέροντες - κάτι που μ’ εξοργίζει.
...
— Και πώς βλέπετε τη μοναχική ζωή σε ύστερα χρόνια;
— Δεν με απασχολεί. Υπάρχει το ψυχικό πέρας. Υπάρχουν και τα γηροκομεία. Όπου βρίσκει κανείς μια κοινωνικότητα υπέροχη. Βλέπω στο γηροκομείο της Ηγουμενίτσας, που είναι δίπλα στο σπίτι μου. Απολαμβάνουν οι γέροντες υπέροχη παρέα, θάλλουν όλοι. Τους βλέπεις αστειεύονται, τραγουδούν, χορεύουν - μια μάλιστα είχε βάλει το ράδιο και χόρευε κρατώντας την κλάρα μιας συκιάς κι οι άλλοι γύρω βαρούσαν παλαμάκια. Κάνουν καλαμπούρια υπέροχα. Σαν παιδιά. Γιατί λοιπόν βρίζουν το γηροκομείο οι άνθρωποι;».
(Από συνέντευξη του λογοτέχνη Σωτήρη Δημητρίου στην Καθημερινή της Κυριακής: http://www.kathimerini.gr
/4dcgi/_w_articles_civ_862625_15/01/2006_169740).

6 Comments:

At 1/17/2006 06:07:00 μ.μ., Blogger nonplayer said...

Οι άνθρωποι δεν βρίζουν το γηροκομείο, οι γέροι το βρίζουν. Αν τους ρωτάγαμε τι θα προτιμούσαν, μια βαρετή ζωή στην οικογένεια ή τα γλέντια του γηροκομείου, είμαστε σίγουροι πως θα απαντούσαν όλοι το δεύτερο;..

 
At 1/17/2006 08:32:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Mαίανδρε, όχι δεν είμαι καθόλου σίγουρος.
Μcmanus, να έγραφα για «πρακτικό σεξ» να το καταλάβω :)

 
At 1/17/2006 08:57:00 μ.μ., Blogger Mirandolina said...

Αντιπαρέρχομαι τις ανδροκουβέντες κι αν μου επιτρέπεται: ο Σωτήρης Δημητρίου είναι ο καλύτερος διηγηματογράφος της χώρας με διαφορά. Υπηρετεί με ιδιαίτερο τάλαντο και μόχθο τη μόνη πεζή λογοτεχνία που αποτελεί παράδοση του τόπου. Μίλησε για το ηπειρωτικό ζήτημα όπως κανείς άλλος. Είναι ταπεινός και ήσυχος.Τ

 
At 1/17/2006 08:59:00 μ.μ., Blogger Mirandolina said...

Μου το έκοψε το πληκτρολόγιο πλην το διορθώσω, και βγήκε δασκαλίστικο κι αδιορθωτο (σαν την αφεντομουτσουνάρα μου).

Ήθελα να πω "επιτρέπετε" και συγγνώμη για το ορθογραφικό, κι ήθελα να γράψω λιγότερα, η φλύαρη.

Τεσπα - το "Ν ακούω καλα τ όνομά σου" είχε δείξει όσα τα υπόλοιπα επιβεβαίωσαν.

 
At 2/15/2007 04:16:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Best regards from NY! » »

 
At 3/03/2007 10:06:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

What a great site 1995 honda accord power mirror cadillac 2002 2001 honda atv 650cc surveillance baikalguide Blondes tease.... brunettes please Corticosteroid eczema Side effects of neurontin med. Paxil side effect case Buick 2b dealers 2b houston suped up honda civic ex honda 750 magna parts designer interior retail uk Latino missions in springfield mo sponge bob square pants pictures

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home