Πέμπτη, Ιανουαρίου 19, 2006

Napoleon in Rags

Την μεγάλη μου επανάσταση, αυτήν την οποία θα διηγούμαι με περηφάνια μια μέρα στα εγγόνια μου, την έκανα όταν χάσαμε τους Ολυμπιακούς του 1996 από την Ατλάντα: σταμάτησα να πίνω Coca Cola.
Πρέπει να άντεξα σχεδόν ολόκληρο μήνα. Έκτοτε το αίμα μου από κόκκινο μετατράπηκε σε μαύρο και αναβράζον.
Διαβάζω ότι η Coca Cola κλείνει εργοστάσια και απολύει κόσμο
Όλα καλώς καμωμένα, έτσι κινείται η οικονομία και η αγορά, έτσι εκσυγχρονίζεται το σύστημα, κι αν πρέπει να κλείσουν εργοστάσια εδώ για να ανοίξουν σε χώρες με μικρότερο εργατικό κόστος να κλείσουν, κι αν πετύχει η συνεργασία με τα σωματεία των εργαζομένων και δεχθούν οι εργαζόμενοι την «εθελουσία έξοδο», θα πάρει επιτέλους μια βαθιά οικονομική ανάσα η δεινώς χειμαζόμενη Coca Cola.
Συνεπώς δεν υφίσταται κανένας λόγος και για διαμαρτυρίες· ακόμη και να υπήρχε άλλωστε, εγώ κουράστηκα πια και το επαναστατικό μου χρέος το έκανα και με το παραπάνω εκείνον τον μήνα του προσωπικού μου εμπάργκο.
Είχε προ μηνός και εκείνη την εκπομπή ο Τσίμας για την Κίνα που μας εξηγούσε πόσο υπέροχες ευκαιρίες ανοίγει για την ελληνική οικονομία η κινέζικη αγορά. Μάς έφερνε ως παράδειγμα ένα εργοστάσιο παραγωγής στρωμάτων που έκλεισε στην Βόρεια Ελλάδα για να ανοίξει κάπου στην κινέζικη ενδοχώρα. Έτσι ανασαίνει η ελληνική οικονομία: κλείνοντας εργοστάσια εδώ και μεγιστοποιώντας τα κέρδη του ο Έλληνας στρωματάς.
Τα κέρδη αυτά είναι νόμιμα, οπότε θα μπουν σε νορμάλ τράπεζες, οπότε ο στρωματάς δεν έχει ανάγκη αλφαντάκειων νομικών συμβουλών, για το ποιά κρατίδια έχουν τραπεζικό σύστημα που «αντιστέκεται» στις πιέσεις για άνοιγμα λογαριασμών, τραπεζικό σύστημα που ξεπλένει ικανοποιητικά το χρήμα.
Αλλά «rogue nations» είναι πάντα κάποια άλλα και ποτέ δεν θα απειληθεί με βομβαρδισμό το Λιχτενστάιν, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι ή το Ναούρου.
Ενόσω γράφω αυτά, έχω βάλει κι ακούω Ντίλαν. Ξεπουλήθηκε κι αυτός.
Μέχρι κι ο Σκυλάκος βρέθηκε να συμφωνεί προχθές σε μια εκπομπή με κάποιον του Συνασπισμού. Κι ακόμη δεν τον έδιωξαν.
Χαλαρότητα στο ΚΚΕ, ξεπουλημένος κι ο Μπομπ, πού να ελπίσει πια κανείς;
Μικρή διακοπή για να πάω να πιω μια Coca Cola κι αμέσως μετά επιστροφή στα διαδικτυακά μας χαρακώματα.

13 Comments:

At 1/19/2006 06:43:00 μ.μ., Blogger talos said...

Για την ακρίβεια δες εδώ, αλλά και εδώ για τα πιο μακρινά μας...

 
At 1/19/2006 06:59:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Thanks. Δεν το είχα δει. Προσέθεσα το λινκ στο ποστ.

 
At 1/19/2006 11:28:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πρέπει να ήσουνα μικρός τότε, και δεν ξέρω αν το θυμάσαι.
Αρχές δεκαετίας '80, αν δεν κάνω λάθος. Η coca cola ανακοινώνει την απόφαση της να αλλάξει τη γεύση του μαγικού της υγρού !
Κλονίστηκε το σύμπαν. Τεράστιες μάζες λαού πολιόρκησαν τα εργοστάσια της σε όλο τον κόσμο. Αυτοκτόνησαν άνθρωποι θυμάμαι σε πολλές χώρες ! Κάποιος κρεμάστηκε στα κάγκελα ενός εργοστασίου της !!
Η εταιρεία αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφαση της. Ο τρίτος παγκόσμιος απεφεύχθη.
Ημουνα έφηβος τότε. Αλλά το θυμάμαι πολύ καλά.
Εχει ξεχαστεί η ιστορία αυτή.
Οποιος βρεις περισσότερα στοιχεία θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να μας τη θυμίσει.

Φιλικά, ένας surfer..

 
At 1/20/2006 03:25:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Δεν το θυμάμαι όντως. Φαντάζομαι ότι το σύνθημα που επικρατούσε θα ήταν παραλλαγή του γνωστού ποδοσφαιρικού:
«Η Coca Cola ανήκει στο λαό της
κι όχι στον πούστη τον πρόεδρό της».

 
At 1/20/2006 07:11:00 μ.μ., Blogger €lisavet said...

The new Coca-Cola formula subsequently caused a public backlash. Gay Mullins, from Seattle, Washington, founded the Old Cola Drinkers of America organization, which attempted to sue the company, and lobbied for the formula of Old Coke to be released into the public domain. This and other protests caused the company to return to the old formula under the name Coca-Cola Classic on July 10, 1985. The company was later accused of performing this volte-face as an elaborate ruse to introduce a new product while reviving interest in the original. Donald Keough, company president at the time, responded to the accusation by declaring: "Some critics will say Coca-Cola made a marketing mistake. Some cynics will say that we planned the whole thing. The truth is we are not that dumb, and we are not that smart.

περισσότερα εδώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola

 
At 1/20/2006 07:19:00 μ.μ., Blogger €lisavet said...

Το '85 ήταν μια μεγάλη χρονιά! :P

 
At 1/21/2006 06:47:00 π.μ., Blogger Rodia said...

Εχουν περάσει παρα πολλά χρόνια που δεν πίνω πια ποτά τύπου κόλα και δε με αφορά πού θα πάει το εργοστάσιο και αν θα συνεχίσει να υπάρχει καν το ποτό.
..Διάβαζα πρόσφατα κάτι για τα δυναμωτικά προϊόντα της Βολιβίας με στοιχεία κόκας..

Ο έλληνας στρωματάς καλό θα ήταν να στέλνει με επιταγές τα υπερκέρδη του (ή έστω μέρος τους) ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ στους εδώ απολυμένους υπαλλήλους του. Αν ψηφιζόταν ένας νόμος που να επιβάλλει κάτι τέτοιο, θα γινόμασταν ένα κράτος δημιουργικών ανθρώπων. Επιτέλους θα γινόταν πράξη η προσφορά των νέων τεχνολογιών προς τον άνθρωπο!

 
At 1/22/2006 11:08:00 μ.μ., Blogger Γρηγόρης said...

Κάτι μίζεροι κάνουν κουμάντο. Στην εξουσία τους , ο κόσμος τους. Μείναμε απέξω από τον καιρό. Σε μια εποχή που κανείς δεν κατάλαβε τι άλλαξε. Ζητούμενο ήταν το ανέφικτο και να τώρα δεν έχουμε ούτε το εφικτό.
Σε σένα μιλάω που ακόμη πίνεις την coca-cola. Δεν αρκούν τα κέρδη που έχει , αναγκαίες οι απολύσεις. Τι άλλο χρειάζεται για να εξοργιστείς; Εικόνες του σήμερα που θα είναι η πραγματικότητα του αύριο. Χθες παρακολούθησα την εκπομπή του Σ. Κούλογλου «Θεματική Βραδιά» με θέμα την ανεργία. Εξαιρετική δουλειά! Αυτά που γίνονταν στην Αμερική με την GM πριν δέκα και βάλε χρόνια ξεκίνησαν να γίνονται και στην Ελλάδα.
Το Πέραμα με τα ναυπηγεία αποτελεί το πρώτο παράδειγμα. Πολιτικές αναλύσεις και θεωρίες υπάρχουν. Μα καμία δεν μπορεί να καλύψει ή να εξηγήσει ότι βιώνει ο άνεργος. Η φράση «ψηλά το κεφάλι» σου δίνει δύναμη αλλά … μέχρι εκεί. Ελάχιστα πράγματα έμειναν να σου χαρίζουν ανάσα και ελπίδα. Μίλησε για αλληλεγγύη. Και πάλι το προσωπικό βίωμα θα είναι προσωπικό. Το βράδυ θα κοιμηθείς παρέα με το πρόβλημά σου.
Η μόνη πολυτέλεια της ανεργίας είναι ο χρόνος που έχεις. Απεριόριστος χρόνος που όμως δεν έχεις είτε τα μέσα είτε την ψυχολογία να τον αξιοποιήσεις. Βουλιάζεις στη μιζέρια. Χάνεις τη ζωή και κανένας δεν μπορεί να σε αποζημιώσει…
Σημάδια ζωής. Σημάδια ψυχής. Το απόγευμα αναζητάς παρηγοριά στο ηλιοβασίλεμα και στα χρώματα του Γενάρη. Ελπίδα.
Καιρός για νέες γεύσεις. Ας κάνει κάτι η αγαπημένη coca-cola ώστε να αυξηθούν τα κέρδη της. Να δημιουργήσει νέα αναψυκτικά , νέες γεύσεις.
Έχω καλές ιδέες. Αναψυκτικό της «λήθης» , αναψυκτικό της «αδιαφορίας». Και αν οι ιδέες μου μοιάζουν ανόητες ή ανέφικτες μάθε κάτι που δεν ξέρεις. Τα παραπάνω «αναψυκτικά» υπάρχουν και τα ρουφάς κάθε μέρα… Μην τρομάζεις, το ξέρεις και το ξέρω;
Λέω να αποσυρθώ. Αλήθεια υπάρχει κανένα μέρος στον πλανήτη γη που δεν υπάρχει η πουτάνα coca-cola;
Παρακαλώ ενημερώστε με. Λέω να αποσυρθώ εκεί…

 
At 1/22/2006 11:58:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Τι άλλο χρειάζεται για να εξοργιστείς;».
Καθένας εξοργίζεται με τον τρόπο του φίλε και αντιδρά με τον τρόπο του. Δεν υπάρχει ένας τρόπος οργής μόνο. Εγώ μπορεί να οργίζομαι γράφοντας ποστ που δηλώνουν αδυναμία και παραίτηση. Εσύ κατέβα στο δρόμο ή μποϊκόταρε την κόκα κόλα. Αυτός είναι ο δικός μου τρόπος - αυτός είναι ο δικός σου.

 
At 1/25/2006 06:03:00 μ.μ., Blogger Λαμπρούκος said...

Πόσο νόημα έχει άραγε να αποτάσσει κανείς την Coca-Cola, ή την GM για να κάνει επανάσταση.
Και πόσο αστείο μου φαίνεται να περιμένι να βρει κάτι πραγματικά επαναστατικό στα λεγόμενα του Σκυλάκου.
Η επανάσταση είναι μέσα μας, κι αν ποτέ συμβεί, θα προκύψει από περιθωριωποιημένους καπιταλιστές.
Μόνο ο Καπιταλισμός μπορεί να γεννήσει επαναστάσει, όπως είχε πει και ο συγχωρεμένος ο Καστοριάδης.

 
At 1/26/2006 08:19:00 μ.μ., Blogger Oneiros said...

Λέω να αποσυρθώ. Αλήθεια υπάρχει κανένα μέρος στον πλανήτη γη που δεν υπάρχει η πουτάνα coca-cola;
Παρακαλώ ενημερώστε με. Λέω να αποσυρθώ εκεί…


Αυτό ακριβώς αναρωτιόμουν κι εγώ πριν 15 χρόνια. Δεν νομίζω πως υπήρχε τότε, τι σε κάνει να νομίζεις ότι θα υπάρχει σήμερα;

 
At 9/30/2006 07:15:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it
»

 
At 3/06/2007 10:02:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Enjoyed a lot! admiral soccer uniform colorado patents california institute of technology 80 new patents International moving company company list moving site contact lenses base curve

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home