Σάββατο, Απριλίου 23, 2005

Πιστεύω

Mέρες που έρχονται, θυμήθηκα ένα ερώτημα που έθεσε πριν λίγους μήνες η "Καθημερινή" σε καλλιτέχνες, επιστήμονες, φιλοσόφους κλπ. Συγκεκριμένα τους ρώτησε: «Tι πιστεύετε ότι είναι αλήθεια, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να το αποδείξετε;». Οι απαντήσεις τους βρίσκονται στο http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_539271_30/01/2005_131972. Μερικές είναι όντως εξαιρετικές, άλλες απολύτως ηλίθιες. Μέρες που έρχονται, αξίζει λοιπόν να ρωτήσουμε ο ένας τον άλλο: "Τι πιστεύετε ότι είναι αλήθεια, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να το αποδείξετε;" Τυχόν δικές σας απαντήσεις θα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες. Προς το παρόν να η δική μου ομολογία πίστεως:
Πιστεύω ότι ναι μεν ο κόσμος στον οποίο ζω είναι αληθινός, ταυτόχρονα όμως πιστεύω και ότι δεν είναι αληθινός. Ή, αν είναι αληθινός, δεν είναι ο μόνος αληθινός κόσμος μέσα στον οποίο ζω. Υπάρχει μια πρόσφατη μετριότατη ταινία στην οποία η πρωταγωνίστρια ζει δύο ζωές ταυτόχρονα και δεν μπορεί να καταλάβει ποιά είναι η πραγματική και ποιά ζωή ονειρεύεται. Είναι φορές που ξυπνάω απότομα και μεσ' το σκοτάδι προσπαθώ να συνειδητοποιήσω πού βρίσκομαι και τι συμβαίνει. Προ καιρού πάλι, έδωσα αίμα και μετά λιποθύμησα μεσ' το μετρό. Όταν λοιπόν ξαπλωμένος στο βαγόνι του μετρό επανερχόμουν από την λιποθυμία ήταν σαν το μυαλό μου να στροβιλιζόταν σε ένα τυφώνα γεμάτο ακατάληπτες φωνές και παραστάσεις. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι όταν κοιμάμαι δεν βλέπω πάντα το ίδιο όνειρο, ότι το όνειρο το οποίο βλέπω δεν διεκδικεί κι αυτό για τον εαυτό του το δικαίωμα να θεωρείται πραγματικότητα. Αν το δούμε και λογικά, θα έβγαζε περισσότερο νόημα να ζούσαμε σε έναν κόσμο, στον οποίο ο εγκέφαλός μας θα γνώριζε κάνα-δυο πραγματάκια (όπως, τι είμαστε, από πού ήρθαμε πριν γεννηθούμε, που πάμε όταν πεθαίνουμε) και στον οποίο, όταν κοιμόμαστε και ονειρευόμαστε, θα μεταφερόμαστε σε έναν άλλον κόσμο, όπου όλα αυτά θα αποτελούσαν μυστήρια. Πιστεύω ότι ο κόσμος μας είναι και δεν είναι, πιστεύω ακόμα ότι ακολουθώντας αυτόν τον τρόπο σκέψης μπορεί και να είμαι ήδη ή να καταλήξω στο μέλλον τρελλός, έλα όμως που παρατηρώ διαρκώς δίπλα μου εντελώς παράδοξες συμπτώσεις και σκιάζομαι και χαμογελώ ειρωνικά, έλα που πιστεύω ότι το μέλλον θα φέρει κι άλλες, ακόμη πιο εκκωφαντικές, συμπτώσεις τις οποίες θα πρέπει πάλι να αποδεχθώ με ένα ειρωνικό χαμόγελο, ως τέτοιες, ως συμπτώσεις, γιατί αν τις βαφτίσω μοίρα, αν πιστέψω στην μοίρα, τότε είναι που θα είμαι στα σίγουρα τρελλός, δεχόμενος ότι και είμαστε ενεργούμενα άλλων στη ζωή αυτή και πρέπει μολαταύτα να την ζούμε μακαρίως σαν ανυποψίαστα πιθήκια, ωσάν να ήταν αυτή η μόνη αληθινή, η μόνη πραγματικότητα.
Εν κατακλείδι, πιστεύω ακράδαντα στην αμφιβολία, ανάβω κεριά στα κάθε λογής "ίσως", στέκομαι αμήχανος απέναντι στα θεμελιώδη μυστήρια του φιλμ στο οποίο πρωταγωνιστούμε και τα οποία δεν θα αποκρυπτογραφήσουμε ποτέ, η προσπάθεια όμως να τα αποκρυπτογραφήσουμε -ή έστω να τα κοιτάξουμε κατάματα και να τα αποδεχθούμε- γεννά άλλοτε παραίτηση κι άλλοτε ψυχική ευφορία και είναι όλα τα λεφτά, ή καλύτερα όλα τα χαμόγελα (ειρωνικά, παιγνιώδη, μελαγχολικά ή και ευτυχισμένα), αρκεί να έχουμε πάντα την επίγνωση ότι οι απαντήσεις δεν θα δοθούν σε αυτήν την πραγματική ζωή άλλα σε μία άλλη πραγματική ζωή. Ίσως.
Πιστεύω ότι ήρθαμε εδώ για να αναρωτηθούμε όχι για να μας απαντήσουν.
Πιστεύω ότι ήρθαμε εδώ για να αγαπήσουμε αυτή την αβεβαιότητα κι όχι για να την απωθήσουμε.
Πιστεύω ότι πρέπει να την έχουμε πάντα δίπλα μας, ότι αξίζει να την τραβάμε ως τα άκρα της, κι αν τρελλαθούμε τρελλαθήκαμε. Η ήττα μας θα είναι αποτέλεσμα της γενναιότητάς μας.
Πιστεύω ότι είναι καλύτερα να καταλήξουμε να περπατάμε νύχτα στην πόλη παραμιλώντας ασυνάρτητα, παρά να καταλήξουμε να κοιτάμε μια μέρα τον καθρέφτη μας με μάτια νεκρά.

15 Comments:

At 4/23/2005 09:22:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

όμορφα

 
At 4/23/2005 10:17:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πιστεύω ότι μέσα σε αυτή την απέραντη νύχτα δεν μπορεί να είμαστε μόνοι μας -κάπου αλλού υπάρχει τουλάχιστον ένας ακόμη κόσμος: παράλληλος, αντιθετικός, εντελώς διαφορετικός, φωτεινότερος ή σκοτεινότερος του δικού μας. Ίσως εντελώς ανεξάρτητος από τον δικό μας, ή ίσως ακριβώς εξαρτώμενος, τροφοδοτούμενος από το δικό μας, ίσως ένας κόσμος όπου κατευθυνόμαστε όταν φεύγουμε από εδώ.
Δεν μπορώ να αποδείξω τίποτα σχετικό, αλλά μου αρέσει πολύ να τον σκέπτομαι.

 
At 4/24/2005 03:47:00 μ.μ., Blogger Γεώργιος Χοιροβοσκός said...

Iφι...άρχισες και γράφεις "ερωτικά" ή εγω δεν τόχα πάρει χαμπάρι...φαίνεται ο Μποι έχει βάλει το χέρι του!!!

 
At 4/24/2005 10:57:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αλήθεια ερωτικό φάνηκε το σχόλιό μου; τί περίεργο..δεν είχα τέτοια πρόθεση. Ασυνείδητα μου βγήκε;

 
At 4/24/2005 11:07:00 μ.μ., Blogger nonplayer said...

Old boy...
Σαν γνήσιος μοιρολάτρης ήρθε επιτέλους η ώρα να υπερασπιστώ αυτή την παρεξηγημένη ιδιότητα. Η μοιρολατρία, όσο και αν τούτο φαίνεται αντιφατικό, δεν αποκλείει την αυτενέργεια. Και πολύ περισσότερο, μοιρολατρία δεν σημαίνει μίσος για την αβεβαιότητα.
Εξηγούμαι: λέω εγώ ο Μαίανδρος π.χ.: γαμώτο μαλακομαγνήτη έχω; Γιατί τραβάω όλους τους ηλίθιους πάνω μου; Το ότι συναντώ συνεχώς ηλίθιους, κατά την άποψή μου πάντα, είναι αναπόφευκτο, φαίνεται ότι κάτι μας φέρνει να συναντηθούμε (σύμπτωση το λένε πολλοί). Η αυτενέργεια ξεκινά τη στιγμή που αποφασίζω τί θα κάνω με όλους αυτούς... Θα ασχοληθώ μαζί τους ή όχι; Αυτή η ελευθερία πράξης όμως δεν μπορεί να με οδηγήσει να πιστέψω πως η συνάντηση αυτή δεν ήταν...μοίρα!
Αυτά, σόρυ για το μακρόν του λόγου!
@ιφιμέδεια: pas erotique, plutot romantique!

 
At 4/25/2005 02:08:00 μ.μ., Blogger Γεώργιος Χοιροβοσκός said...

Iφι...δεν θα επιμείνω άς πούμε ότι άγγιξε χορδή!!

 
At 4/25/2005 06:38:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Eίπα κι εγώ, βρε Χοιροβοσκέ, να πιάσω ένα θέμα της αρμοδιότητας σου και εξέτρεψες την κουβέντα. Υποχωρώ λοιπόν κι αφήνω τα μεταφυσικά στον ειδικό.

 
At 4/25/2005 07:02:00 μ.μ., Blogger Γεώργιος Χοιροβοσκός said...

Μα το έπιασες πολύ καλά,μας οδήγησες εκεί που έπρεπε να οδηγηθούμε...στο να εκτιμήσουμε περισσότερο ό ένας τον άλλο...παρά να καταλήξουμε να κοιτάμε μια μέρα τον καθρέφτη μας με μάτια νεκρά.

 
At 4/25/2005 07:59:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 4/25/2005 08:41:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Έχω συνηθίσει στη ζωή μου να αντλώ πάντα αισιοδοξία από πράγματα που βλέπω που αισθάνομαι,που υπάρχουν ή που νομίζω οτι υπάρχουν.χαίρομαι με τα μικρά τα καθημερινά,με τη φύση με μια ταινία,με μια λέξη. Γιατί τελικά τί αξίζει πιο πολύ από την ευφορία μιας χαρούμενης σκέψης από ένα χαρούμενο συναίσθημα? Γιατί πιστεύω οτι δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε εδώ πέρα για τόσο λίγο και μετά τίποτα-τέλος.Θέλω να πιστεύω πως και κάτι άλλο υπάρχει και όσο ζούμε και μετά:Θεός-άλλη ζωή? Δεν έχει έννοια να υπάρχουμε για τόσο λίγο..Δεν ξέρω τι δημιουργεί τις συμπτώσεις δεν ξέρω τί είναι αυτό που μερικές φορές σε κάνει να σκεφτείς κάποιον ή κάτι που αμέσως μετά θα ακούσεις ή θα γίνει. Είναι τηλεπάθεια και τί είναι η τηλεπάθεια? Νομίζω οτι πάντως άσχετα αν πιστεύω ή όχι στη μοίρα ,τίποτα δεν είναι κακό από τα δύο, αρκεί να μην σερνόμαστε από ιδέες που έχουμε φτιάξει για τον εαυτό μας,ρίχνοντάς τες στη μοίρα ή δεν ξέρω κι εγώ που.Πιστεύω στην αγάπη, στον έρωτα.Υπάρχουν για να δίνουν ζωή στη ζωή μας,για να ονειρευόμαστε και ξύπνιοι,για να ζούμε την καθημερινότητά μας με τον ενθουσιασμό της πρώτης φοράς,για να μην χρειάζεται να αναζητούμε τυχαία άλλοθι για τον καθρέφτη μας...

 
At 5/02/2005 05:42:00 μ.μ., Blogger kabamaru said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 5/02/2005 05:44:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αυτό κι αν είναι ερώτημα. Όπως και να 'χει δείτε το άρθρο από το οποίο εμπνεύστηκαν οι Καθημερινοί το δικό τους. Είναι από το περιοδικό ετζ και πραγματικά αξίζει να το διαβάσει κανείς (προσοχή είναι 60.000 λέξεις, σχεδόν ολόκληρο βιβλίο!) http://www.edge.org/q2005/q05_print.html
Όσον αφορά την προσωπική μου απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι μάλλον απαισιόδοξη. Αυτό που πιστεύω αλλά δεν μπορώ να αποδείξω είναι ότι δεν υπάρχει μετά θάνατο ζωή ή όπως γλαφυρά το διατυπώνει ο Μακ Γιουαν "κανένα κομμάτι της συνείδησής μου δεν θα επιβιώσει μετά το θάνατό μου"

 
At 5/07/2005 08:54:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Kabamaru εξαιρετικό link, δεν το είχα υπόψη μου. Ευχαριστώ.

 
At 12/12/2006 06:50:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Keep up the good work
» » »

 
At 4/26/2007 08:34:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Best regards from NY! Fragrance ultima Eyewear evode upskirt Canon d20 digital camera best price Guelph breast implant bdsm van floor mats jeep dealer Great canadian casino victoria B sportsbook b b odd b Buick roadster chevy caprice 9c1 forums Filter arsenic removal from water taxes zithromax Celebrex recall lawyer Lotrel blood pressure med Bmw motorcycles north houston

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home