Πέμπτη, Απριλίου 14, 2005

Kενό


Κατ' οίκον προβολή του "Τhe Life and Death of Peter Sellers". Μέτρια η ταινία, η αφίσα της όμως ενοχλητική. Καθώς μας λένε ο Σέλερς ήταν ένας χαμαιλέων που υϊοθετούσε την προσωπικότητα των ρόλων του τη στιγμή που ο δικός του εαυτός ήταν λειψός. Παρεμφερή θέματα έχουν όχι μόνο το "Βeing There" ταινία που πρωταγωνίστησε ο ίδιος, αλλά και το "Ζelig" του Γούντυ Άλλεν και το "Μan on the Moon" του Μίλος Φόρμαν. Εξ'ου και η αφίσα λοιπόν. Το πρόσωπό του Σέλερς προσωπείο, μουτσούνα χάρτινη. Η αφίσα είναι ενοχλητική γιατί υπαινίσσεται ότι πίσω από το πρόσωπό μας, πίσω από την εικόνα μας, πίσω από τις βεβαιότητές μας, μέσα μας, μπορεί και να κρύβεται το χάος, η άβυσσος, το κενό, το μηδέν. Καλού κακού, μην αποπειραθείτε ποτέ να τραβήξετε το πρόσωπο των άλλων. Μπορεί και να σκιστεί και να πέσετε σε μαύρη τρύπα.

2 Comments:

At 4/15/2005 11:57:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η αφίσα μου δίνει την εικόνα του άγραφου πίνακα.Το πρόσωπο ζωντανεύει όταν υποδύεται το ρόλο του, όταν μεταμορφώνεται σε κάποιον άλλο.Μετά γίνεται πάλι άυλο.
Το πρόσωπο είναι καθρέφτης της ψυχής μας.Από την άλλη η υποκρισία η κενότητα του μυαλού και του λόγου,μπορούν να καλυφθούν έστω και προσωρινά πίσω από μια φαινομενικά καθαρή ωραία μορφή.Μπορούν να καλυφθούν πίσω από μια υπέρμετρη προβολή του εγώ,πίσω από μια ακατάσχετη φλυαρία με ανούσιο λόγο,πίσω από μια "δήθεν" ύπαρξη.Αν θα γίνει αυτό αντιληπτό ή όχι είναι θέμα της δικής μας δεκτικότητας,ελαστικότητας και νοημοσύνης.Προσωπεία υπάρχουν πολλά.στο χέρι μας είναι να τα ξεσκεπάσουμε ή να τα ανεχτούμε,να τα υιοθετήσουμε ή να τα απορρίψουμε,να ζήσουμε με αυτά ή χωρίς αυτά.
Όσο πιο κούφιος είναι κανείς, τόσο πιο εύκολα μπορεί να αποκτήσει μια "μουτσούνα",χάρτινη και διάτρητη,έτσι που μέσα από αυτή να φαίνεται το μηδενικό που πιθανόν μεταφέρει.

 
At 4/15/2005 05:36:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Heba, εγώ τώρα τι να πω;
Το μόνο που μπορώ να προσθέσω σε όσα τόσο όμορφα λες είναι ότι απατηλά πρόσωπα δεν φορούν μόνο οι κούφιοι, αλλά σχεδόν όλοι μας, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Αυτό που λέμε εαυτός είναι πολύ επώδυνο πράγμα και τα πρόσωπα μας είναι αναγκαστικά πολλές φορές και προσωπεία.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home