Πέμπτη, Ιουνίου 11, 2015

Οι αρλεκίνοι μας

Γράφει ο Νικόλας Σεβαστάκης:
«Πυκνώνουν σε έντυπα και αλλού οι ''εξ αριστερών'' κριτικές στον συμβιβασμό που δεν ήλθε και στη συμφωνία του Τσίπρα η οποία βεβαίως δεν έχει υπάρξει ακόμα (και μπορεί και να μην υπάρξει). Το πρότυπο αυτών των κριτικών είναι πια η πόζα του πολεμιστή ο οποίος ενδιαφέρεται πρωτίστως για το καλό όνομα που έχει χτίσει, για τη φήμη και το κύρος του στον χώρο και στη γειτονιά του (από το αμφιθέατρο ως τη συνέλευση και το έντυπο).
Είναι προφανές: κάποιοι θέλουν απλώς να λένε και να ακούν από τους άλλους το ποίημα της αυτοεπιβεβαίωσής τους, της ριζοσπαστικής τους ''αξιοπρέπειας''. Ανεξαρτήτως των πολύ δραματικών συνθηκών και της πραγματικότητας η οποία αφορά φυσικά εκατομμύρια ανθρώπους και τη μοίρα τους,
Επιλέγουν λοιπόν τη θαλπωρή της ήσυχης συνείδησης από την πρακτική ευθύνη και το τραύμα της. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να ονομαστεί ιερατικός ναρκισσισμός. Και είναι το βαρίδι της στιγμής γιατί αναπαράγει ακόμα ένα μεγάλο ψεύδος [που δεν το πιστεύει ασφαλώς ούτε ο κ. Λαπαβίτσας]: ότι η σημερινή ελληνική κοινωνία με τους Λουράντους της δεν είναι μια εμπορική-συναλλακτκή κοινωνία σε τεράστια κρίση ρευστότητας αλλά μια πολεμική/ ηρωική κοινότητα..
Έτσι ο πραγματικός πολιτικός χρόνος έχει πλέον βραχυκυκλωθεί στον ''κομματικό'' χρόνο μιας ζύμωσης εις το διηνεκές και στο επ' άπειρον».


Κι αναρωτιέμαι, τί τον κάνει να πιστεύει ότι αυτή η στάση που περιγράφει συνιστά θαλπωρή και όχι τραύμα. Κι αναρωτιέμαι, αν δεν μπορεί να διακρίνει τις ιστορικές διαστάσεις του τραύματος που θα προκληθεί εάν τελικά η διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης οδηγηθεί εκεί που δείχνει να οδηγείται. Κι αναρωτιέμαι, ποιό ποίημα αυτοεπιβεβαίωσης είναι πιο επώδυνο, εκείνο που περιγράφει, ή το ποίημα που θα απαγγέλλουν με πιο δυνατή φωνή από ποτέ, σε Ελλάδα και Ευρώπη και παντού, ότι άλλος δρόμος δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει, ότι υπάρχει αυτή η μία και μοναδικη εναλλακτική, ότι αυτό είναι η πραγματικότητα και ότι όλα τα υπόλοιπα ήταν λυσσαμένες αρνήσεις της, ότι η Αριστερά στην εποχή μας δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά μια παράκρουση. Κι αναρωτιέμαι τέλος αν επαληθευθούν όλα αυτά, ποιός ναρκισσισμός θα είναι ο πιο αποκρουστικός, ο ιερατικός που περιγράφει, ή ο αγοραίος, ο ναρκισσισμός των αγορών, ο ναρκισσισμός των υποστηρικτών της παντοδυναμίας της αγοράς, οι οποίοι πιο θριαμβευτές από ποτέ θα πουν, ωραία σας αφήσαμε να παίξετε και να δοκιμάσετε πώς είναι, είδατε πώς είναι, βάλτε τώρα οριστικά το κεφάλι κάτω και επιδοθείτε ως κοινωνία στις εμπορικές σας συναλλαγές, οι καιροί των ηρωικών πολέμων τέλειωσαν, εξ αρχής ήταν μια προσομοίωσή τους κι εσείς οι αρλεκίνοι μας.

8 Comments:

At 6/11/2015 10:00:00 μ.μ., Blogger Elias said...

Μην είσαι τόσο απαισιόδοξος (αλλά ούτε και αισιόδοξος). Η κατάσταση θέλει γερά νεύρα, είναι αλήθεια, και όλοι την πατάμε κατά καιρούς, παρασυρόμαστε από τον πανικό ή την υπεραισιοδοξία μας. Εγώ βλέπω διπλή αυτοεξαπάτηση, τόσο από τους συριζοφρουρούς, που εκλογικεύουν τα πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ και αποφεύγουν να θίξουν τα κακώς κείμενα, όσο και από τους ισοπεδωτές (σαν κι αυτούς που περιγράφει ο ΝΣ), που απορρίπτουν τα πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν το άσπρο μαύρο.

Στο τέλος μάλλον θα καταλήξουμε σε μια σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως στο ανέκδοτο με τον τύπο που νομίζει ότι είναι κότα: είναι μεν μια πλάνη όμως την κρατάμε, τι να κάνουμε, καθότι χρειαζόμαστε τα αυγά.

 
At 6/12/2015 05:51:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Αυτό που βιώνω και εσωτερικεύω τους τελευταίους πέντε μήνες είναι η μετάβαση από το
“οι προκάτοχοί μου επέλεξαν άλλα να λένε προεκλογικά και άλλα να κάνουν μετεκλογικά. Έχασαν τη στήριξη του λαού και έπεσαν. Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου” έως το “σχήμα λόγου”.

Δεν ξέρω γιατί συμβαίνουν όσα συμβαίνουν τους τελευταίους πέντε μήνες, ούτε γνωρίζω τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, πιθανολογώ αλλά δεν έχει σημασία, ούτε ξέρω ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο απώτερο μέλλον, αυτό όμως που ξέρω γιατί το νοιώθω μέσα μου και το παρατηρώ στους γύρω μου είναι πως αυτούς τους τελευταίους πέντε μήνες ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία, αργά, σταθερά και με περίτεχνο τρόπο που θα τον ζήλευε και ο Μελισσανίδης , έκανε ένα μεγάλο άλμα προς τα Δεξιά. Κι αυτό συνέβη, δεν θα συμβεί.

Κατά τα άλλα, η Αριστερά στην Ελλάδα σήμερα έχει δυό ντροπές και μιά τρομάρα.
Τον Πανούση , τη Ραχήλ και το ΚΚΕ.
Και προκειμένου να απαλλαχτεί από τις ντροπές και την τρομάρα της, καλό θα ήταν σύντομα, έντιμα, να θέσει το δίλημμα όπως ακριβώς το διατύπωσε πρόσφατα ο πάντα Κυβερνητικός Μέγας Στοχαστής,
Λιτότητα με Αλήθεια ή Πείνα με Ψέματα.

 
At 6/13/2015 01:29:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αφού το καταλαβαίνετε και μόνοι σας ότι έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα, τι το κουράζετε και διακινδυνεύετε και το μέλλον της χώρας; Αφήστε τη διακυβέρνηση σε αυτούς που ξέρουν και μπορούν και συνεχίστε να ασχολείστε με ποιήματα, τραγούδια και φιλοσοφικές αναζητήσεις όπως είναι το DNA και ο αυτοσκοπός της αριστεράς εξάλλου

 
At 6/16/2015 09:40:00 π.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Πάντα στην ΕΡΤ μας δούλευαν κομματόσκυλα.

 
At 6/17/2015 01:04:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Ωραίο το “πολιτική μονοκαλλιέργεια”.

Άκουγα χθες τον Μπογιόπουλο στον real να λέει πως οι 47 σελίδες-πρόταση της κυβέρνησης είναι ένα νέο μνημόνιο. Τον λες και κομματόσκυλο. Η πλάκα είναι πως επειδή το κοινό της εκπομπής που κάνει, μαζί με την Ακριβοπούλου, είναι ηλικιωμένοι μέσης –ανώτερης τάξης που έχουν χρήμα, έχει μόνιμο διαφημιστικό σποτ το νέο jeep Renegade.
Δηλαδή, ο Χατζηνικολάου χρησιμοποιεί έναν δηλωμένο κομμουνιστή για να πουλήσει ένα ακριβό αυτοκίνητο.

Όμως , “επειδή ο λαός και οι πολιτικές δυνάμεις είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τη ρήξη, η μάχη είναι για μια ελάχιστα επώδυνη συμφωνία.”

Και βέβαια, επειδή η διαφορά ανάμεσα στην κατσαρόλα και τη χύτρα ταχύτητος είναι η βαλβίδα εκτόνωσης, σήμερα, Κάτω Απ’ το Σύνταγμα…

https://www.youtube.com/watch?v=-6vdz_TyNYM

 
At 6/17/2015 03:52:00 μ.μ., Anonymous Φριζενμπίχλερ said...

O Κυβερνητικός Μέγας Στοχαστής Ποτάμι δεν είναι ρε παιδιά; Μπήκε το Ποτάμι κιόλας στην κυβέρνηση; Έχασα επεισόδια;
Ανώνυμε αυτούς που "ξέρουν και μπορούν" να κάνουν αυτό που θέλεις εσύ, αυτή τη φορά δεν τους ψηφίσατε αρκετοί...

 
At 6/18/2015 04:47:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Μου έρχονται δυο mail στη σειρά,

-Τράπεζα της Ελλάδος: «Συμφωνία τώρα ή χάος»
-All Inclusive στη Λακόπετρα.

 
At 6/22/2015 11:53:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Σύρριζα με την αριστερά σύρριζα με τη δεξιά,
σύρριζα με τους φτωχούς, σύρριζα με τους πλούσιους.
Σύριζα. Νόθα ύπαρξη της σχέσης τους.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home