Πέμπτη, Αυγούστου 23, 2007

Ασυνείδητος

Τίποτε απολαυστικότερο από το να παρακολουθείς το πώς έχει αποδιοργανώσει ένα ολόκληρο σύστημα η απρόβλεπτη συμπεριφορά ενός ανθρώπου, που δεν υποδύθηκε τον ρόλο τον όποιο όλοι ανέμεναν να υποδυθεί. Αντί να λειτουργήσει κατά τα προβλεπόμενα, ο Ζορμπάς λειτούργησε ως αστάθμητος παράγοντας, με αποτέλεσμα τώρα οι μεν να φτύνουν εκεί που έγλειφαν και οι δε να γλείφουν εκεί που έφτυναν. Και η ανακολουθία των μεν και των δε είναι εξίσου γελοία, εξίσου αναξιοπρεπής, εξίσου εύγλωττη για τη νοοτροπία και το ήθος με το οποίο πολιτεύονται.
Ο Ζορμπάς θα έπρεπε να έχει κομματική συνείδηση, αλλά αυτός αποδείχθηκε κομματικά ασυνείδητος. Ας υποστεί λοιπόν τώρα τις συνέπειες: «Τέλος, το ύφος χαρακτηρίζει τον άνθρωπο. Ετσι, δακρύβρεχτες ρητορείες περί «άνομης συναλλαγής του δεκασμού, το δέλεαρ του οποίου προσφέρεται αφειδώς από το αναιδές κεφάλαιο στους ευτελείς» ανήκουν στο γραφικό παρελθόν και την ηθογραφική κωμωδία, αλλά δεν συνάδουν με την ψυχραιμία και τη λιτότητα, που αρμόζουν σε μια σύγχρονη αστυνομική ή ανακριτική διαδικασία, αφού προκαταλαμβάνουν το συναίσθημα, αλλά δεν υπηρετούν τη λογική».
Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες, να δεις που κάποτε θα μας πούνε γραφικούς. Βλέπεις; Επιτέλους μας είπαν.
Όπως πριν τρία χρόνια μας έλεγαν οι από 'κει τα δικά τους: «Είπα τεκμήριο αντικειμενικότητας και τι θυμήθηκα; Ένα πρόσωπο των ημερών, τον γενικό γραμματέα Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γ. Ζορμπά. Ο κ. Ζορμπάς λοιπόν, εισαγγελέας με λαμπρή θητεία στο δικαστικό σώμα, ήταν ας πούμε μέχρι χτες το μεσημέρι εν ενεργεία αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Σήμερα, ανακοινώνεται ότι αναλαμβάνει τη θέση που κατέχει στην κυβέρνηση. Ερωτήματα ανακύπτουν. Πρώτον, πώς ο Πρωθυπουργός K. Καραμανλής γνώριζε ότι από τη δεξαμενή των εισαγγελέων ο συγκεκριμένος ήταν «δικός μας»; Δεύτερον, αφού είναι γνωστό ότι ήταν «δικός μας», γαλάζιος δηλαδή, τι να σκεφθούν οι πολίτες για τις υποθέσεις που χειρίστηκε την περίοδο που ήταν εισαγγελέας Εφετών και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου; Ερωτήματα υποβάλλουμε, απαντήσεις δεν θα έχουμε».
Άραγε τις πήρε τις απαντήσεις του ο κύριος Παπαχρήστος; Μια συγγνώμη θα του έπεφτε βαριά;

4 Comments:

At 8/23/2007 11:42:00 μ.μ., Blogger lazopolis said...

O Παπαχρήστος ήταν στο Πολυτεχνείο => μπορεί να λέει οτι γουστάρει και δε χρειάζεται να ζητήσει συγνώμη ποτέ και από κανέναν.

Αλλά κι εσύ γιατί γουστάρεις το Ζορμπά τόσο πολύ πια; Μπάρμπας σου είναι, διαπλεκόμενε old boy;

Σοβαρολογώντας, η κομματική ασυνειδησία του Ζόρμπα είναι παρήγορη αν εκπορεύεται από την τιμιότητά του. Αν εκπορεύεται από "άλλα" κόλπα, όμως, μπορεί να είνα απλώς μια ακόμα καραμπόλα στο παιχνίδι της εξουσίας.

Δεν υπάρχουν βέβαια ενδείξεις που να συνηγορούν υπερ της δεύτερης εκδοχής, αλλά μου κάνει εντύπωση πώς το λαμπάκι της τιμιότητας άναψε ξαφνικά στο μέτωπο του Ζορμπά. Μπορεί αυτά που του ζητούσαν να κάνει να πέρασαν (τελικά) τα προσωπικά του όρια ανοχής.

 
At 8/24/2007 12:32:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Μπέρδεψες τους Παπαχρήστους. Άλλος είναι ο του Πολυτεχνείου.
Όσο για τον Ζορμπά και από το Υπ. Εθνικής Άμυνας που τον είχαν βάλει τον έβγαλαν γιατί ψείριζε πολύ τα θέματα.
Το ότι είναι μπάρμπας μου, τέλος, είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια που δεν επηρεάζει την κρίση μου.

 
At 8/24/2007 07:18:00 π.μ., Blogger lazopolis said...

"Μπέρδεψες τους Παπαχρήστους. Άλλος είναι ο του Πολυτεχνείου."

Σοβαρολογείς; Αν ναι, να ξέρεις οτι η τάξη πραγμάτων στον εσωτερικού μου κόσμο διαταράσεται βάναυσα. Τόσο καιρό νόμιζα πως αυτοί οι δύο είναι ένα και το αυτό.

Αν ήμουν στη θέση του Πολυ-Παπαχρήστου θα έκανα μήνυση στον κιτρινο-Παπαχρήστο για δυσφήμιση.


Άκου να δείς.

Θα αποσυρθώ για λίγο καιρό από τα εγκόσμια - πρέπει να επανεκτιμήσω την κοσμοθεωρία μου μετά την αποκάλυψη αυτή. Πείτε στην τοπική Χονολουλού να περιμένει.

 
At 8/24/2007 06:06:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Σοβαρολογώ. Των Νέων είναι Γιώργος και ο άλλος Δημήτρης. Και εξ όσων μπορώ να αντιληφθώ είναι αξιοπρεπέστατος.
Θα δώσουμε την τοπική Χονολουλού σε μια κοπέλα από το Lost. Kανένα πρόβλημα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home