Δευτέρα, Αυγούστου 20, 2007

Το δις φωτοσοπείν

H διαφορά ανάμεσα στο να εμφανίζεις την Στάη 20 χρόνια μικρότερη και στο να φουντώνεις τις φλόγες της πυρκαγιάς για την επίτευξη του μέγιστου δραματικού εφέ είναι μικρή. Οι εξαφανισμένες ρυτίδες της Έλλης, τσιγαρίστηκαν, άρπαξαν κι έγιναν φωτιά που θέριεψε στο πρωτοσέλιδο του «Έθνους» όχι μία αλλά δύο φορές. Το δις φωτοσοπείν ουκ εφημερίδος σοφής. H φωτιά που καίει το «Έθνος» είναι εξίσου σικέ με την εκλογική φωτιά που καίει το έθνος.
Υπάρχει κάτι εγγενώς λάθος στην πραγματικότητα, όπως λ.χ. τα γηρατειά ή η έλλειψη θεαματικότητας της αληθινής τραγωδίας σε σύγκριση με την χολιγουντιανή. Θα το διορθώσουμε.
Αν η πραγματικότητα σε επίπεδο ζωής αντιμετωπίζεται πλέον φαρμακευτικά, δια της συνταγογράφησης χαπιών για κάθε πόνο, κάθε ενόχληση, κάθε στεναχώρια, η πραγματικότητα σε επίπεδο εικόνας αντιμετωπίζεται πλέον παρεμβατικά, δια του ανηλεούς photoshopping.
Δεν πάει να έχει καεί η Πάρνηθα. Δεν πάει να έχει ξανακαεί η καμένη Πεντέλη. Δεν μας αρκεί. Πυρκαγιά πουλάνε όλοι. Η δική μας πρέπει να είναι μεγαλύτερη, ψευτικότερη, ηδονοβλεπτικότερη, καταναλωτικότερη.
Εδώ οι καλές οι φλόγες. Ειδικά εφέ έχω, λέγετε.
Και μια βασική αιτία που μου αρέσει βαθιά αυτή η ιστορία με τα μπλογκ, είναι ότι -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- αντιπαρατάσσουν τον γυμνό λόγο στην κυρίαρχη κουλτούρα των ολοένα και πιο εικονικών εικόνων.
Ο μπλόγκερ, κι αν κρύβει τις ρυτίδες του, είναι τουλάχιστον επειδή κρύβει ολόκληρο το πρόσωπό του. Την θέση της αστραφτερής πλαστότητας, που αρνείται τη φθορά, καταλαμβάνει το σκοτάδι, που είτε τη συνομολογεί εμμέσως είτε την βγάζει απλά εκτός θέματος, υποδηλώνοντας πως η ζωή δεν είναι μόνο εικόνα, αλλά και ουσία.

12 Comments:

At 8/21/2007 09:53:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δυο τάσεις μάχονται στα ματωμένα αλώνια της ενημέρωσης: ο θρίαμβος της νεότητας και του ευ ζειν vs η απόλυτη κατάντια των ριάλιτι και εκπομπών καταγγελίας. Μα όλα είναι εικονικά πια. Περισσότερο φίλτρο για να λάμψει το πρώτο, μεγαλύτερη δόση μελοδράματος και σπαραχτικών μουσικών για να στοιχειώσει τις μαύρες τρύπες της καθημερινότητάς μας το άλλο. Φυσικά η ζωή σφυρίζει ανέμελα στον ενδιάμεσο χώρο: στις παραλίες και τα μπαρ, στο ξέσκεπο κάμπριο με δόσεις, στο διακοποδάνειο που σφίγγουμε στα χέρια μας όλο ελπίδα πριν αρχίσει να γίνεται μέγγενη και να μας σφίγγει το λαιμό.
Καθρέφτης και τα μπλογκς, με τα σκαμπανεβάσματά τους και την έντονη ανάγκη αυτοπροσδιορισμού, δεν παύουν να είναι ένα παράθυρο στη σκέψη ημών των "ανωνύμων", που πάντοτε υπήρχαμε, που ίσως και να είμαστε πολλοί, αν μετρηθούμε, αλλά που τώρα βρήκαμε ένα νέο βήμα που ο καιρός θα δείξει αν έχει πήλινα ποδάρια ή ρίζες που θ΄ απλωθούν στο συλλογικό φαντασιακό.

 
At 8/21/2007 10:27:00 π.μ., Blogger drunk tank said...

κάποτε πίστευα ότι ο δημοσιογράφος είναι ένας κοινωνικός λειτουργός, ότι στόχο του έχει την ενημέρωση του πολίτη. με τα χρόνια κατάλαβα ότι δημοσιογράφος είναι εκείνος που προσπαθεί να σου επιβάλλει την άποψή του, ένας άνθρωπος χρηματιζόμενος και φανατισμένος, κάποιο πρόσωπο βιτρίνα άλλων συμφερόντων και ότι καμία σχέση δεν έχει με την ενημέρωση.
άλλωστε, γι' αυτό και τα δελτία ειδήσεων δεν διαφημίζουν την αξιοπιστία και την σοβαρότητά τους αλλά τους δημοσιογράφους σταρ. Γι' αυτό και οι πλειονότητα του έντυπου τύπου έγινε εμπόριο ταινιών,μουσικών,προβλέψεων στοιχήματος και ιλουστρασιόν λάιφ στάιλ.
όσον αφορά το "έθνος" και την οικολογική του συνείδηση φαίνεται καθαρά από το πώς έχει δημοσιοποιήσει το θέμα των οικολογικών καταστροφών στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, όπου δραστηριοποιείται τεχνική εταιρεία συμφερόντων του ίδιου ομίλου(έχω κάνει αναφορά για το θέμα στο μπλογκ μου).

 
At 8/21/2007 12:29:00 μ.μ., Blogger Jason said...

Άσε που ο κόσμος των μπλογκς δίνει βήμα έκφρασης και σε νέους ανθρώπους με περισσότερη όρεξη και αυθεντικότητα και χωρίς καθόλου ρυτίδες που δε θα έβρισκαν εύκολα τη θέση τους στο κατεστημένο σύστημα των ρυτιδιασμένων και ασπρισμένων λύκων του τύπου.

[ καλό χειμώνα ]

 
At 8/21/2007 01:52:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προς ενίσχυση της προσωπικής πίστης καθενός σε ό,τι τον αφορά, αυτοπεποίθηση, όπως και συνειδητοποίηση πως τα ΜΜΕ κάνουν τη δουλειά τους με σκοπό το κέρδος τους.

 
At 8/21/2007 02:24:00 μ.μ., Blogger Rodia said...

- Πουλάει η φωτιά παιδί μου;
- Πουλάει αφεντικό.
- Ε, ρίξε κι άλλη λίγη ντε!
- Μα...
- Τι μα και ξεμά.. Φούντωσ' τη ν' αρπάξουν κι άλλα ξερόκλαδα, μήπως αρπάξουμε και μεις κάνα χλωρό φυλλαράκι!

 
At 8/21/2007 02:41:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

drunk tank, πάνω κάτω έτσι είναι εδώ και πολλές δεκαετίες η κατάσταση στο χώρο των ΜΜΕ.

 
At 8/21/2007 03:02:00 μ.μ., Blogger drunk tank said...

@ανώνυμος

το γνωρίζω, απλώς ανέφερα το πώς πίστευα ότι είναι κάποτε, χρόνια πριν εμπλακώ ως αναγνώστης εφημερίδων και τηλεθεατής δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών(;) εκπομπών.
τουλάχιστον ας μην καταντήσουν έτσι και τα μπλογκ, όπου η ενημέρωση που λαμβάνουμε μέσα από τους διαλόγους είναι σαφέστατα καλύτερη.

 
At 8/21/2007 04:13:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

drunk tank, εγώ δεν έχω ενημερωθεί για τη ζωή μου, τη δουλειά μου, τη διασκέδασή μου από blogs και διαλόγους. Κρίνω πως ένα σημαντικό ποσοστό των bloggers εργάζεται σε χώρους των ΜΜΕ και αντλεί το υλικό του προς όφελος αυτών. Τα blogs αποτελούν ένα εξαίρετο προσωπείο για αυτόν τον σκοπό. Εγώ όποτε γράφω στο διαδίκτυο, γράφω για να περνάει η ώρα , όπως θα περνούσε με κάμποσους άλλους ασήμαντους τρόπους.

 
At 8/21/2007 05:28:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Doratsirka, πολύ ωραίο σχόλιο.
Drunk Tank, δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι έτσι. Σημαντικό ποσοστό τους, ναι.

 
At 8/21/2007 06:27:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ρε συ παλιό-παιδο/-φιλε, καμιά φορά μου έρχεται να ξεράσω ανώνυμα -γιατί δεν έχω κάτι άλλο να κάνω- να το κάνω?

 
At 8/22/2007 02:29:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σε μια εποχή αισθητικής αυταρέσκειας, μόνο στα ψιλά μπορεί να περάσει το θέμα που δημοσίευσε πριν λίγες βδομάδες το Ποντίκι αναφορικά με ρεπορτάζ της 'σοβαρής' και καταγγέλουσας Καθημερινής, όπου χαροκαμμένος τουρκοκύπριος σε φωτογραφία του '74 ονομάζεται αβίαστα ελληνοκύπριος. Για να μην ξεχνάμε πως είναι άλλο η πολιτική χειραγώγηση και ιστορική λαθροχειρία (Καθημερινή) και άλλο η φανφαρώνικη ψευδοαισθητική προπαγάνδιση (Έθνος).
[δυστυχώς το ηλεκτρονικό αρχείο του Ποντικιού δεν είναι τόσο επαρκές για να παραπέμψω στο οικείο θέμα]

 
At 8/22/2007 04:02:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Δεν το είχα δει. Πολύ ενδιαφέρον.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home