Παρασκευή, Αυγούστου 17, 2007

Δεν θα την σκέφτηκαν

Άρθρο 41 παράγραφος 2 του Συντάγματος: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της Κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας».
Το επικληθέν εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας για το οποίο ζητήθηκε σήμερα η ανανέωση της λαϊκής εντολής ήταν -ούτε λίγο ούτε πολύ- η ανανέωση της λαϊκής εντολής: η συνέπεια της διάταξης ταυτίστηκε ουσιαστικά με την προϋπόθεσή της.
Το παράδοξο είναι ότι, καθώς η συγκεκριμένη συνταγματική προϋπόθεση («εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας») χρησιμοποιείται μεταπολιτευτικά πάντοτε ως πρόσχημα για να κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση εκλογές όποτε την εξυπηρετεί, πρέπει μάλλον να αποδώσουμε την εξάντληση των εθνικών θεμάτων εξαιρετικής σημασίας σε μια ευνοϊκή συγκυρία για την χώρα: εν έτει 2007 δεν υπάρχει κανένα εθνικό θέμα που να μας καίει, έστω και λίγο, ώστε να μπορεί να σταθεί ως πρόσχημα.
Μόνο ίσως η ιστορία της έκτης. Αλλά δεν θα την σκέφτηκαν.

3 Comments:

At 8/17/2007 10:56:00 μ.μ., Blogger ΓΑΪΔΑΡΑ said...

κανένα εθνικό θέμα δεν μας καίει... παρόλα αυτά... κάηκε η γούνα μας!

 
At 8/18/2007 12:58:00 π.μ., Blogger akindynos said...

Και όμως, αν ήταν η ντόρα πρωθυπουργός θα μπορούσε χαλαρότατα να επικαλεστεί ως 'εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας' τις ρωσικές απειλές για τα αμερικανικά ραντάρ σε πολωνία και τσεχία.

Ή το έχει κάνει ήδη;

Αααχ, πότε θα γίνουμε (νέα) ευρώπη;

 
At 8/18/2007 01:41:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Πολύ unfair σχόλιο ;)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home