Τετάρτη, Ιουλίου 18, 2007

Comic Relief

To έργο είχε καταντήσει αποπινικτικά βαρετό, ακολουθώντας μια πορεία εντελώς προβλέψιμη: οκ, ό,τι είχε μείνει να καεί θα καιγόταν, το είχαμε όλοι εμπεδώσει. Κάηκαν και δυο - τρεις πυροσβέστες στην πορεία, τους ψιλοθρηνήσαμε κι αυτούς, κάηκαν και δυο εργάτες στα ναυπηγεία, αλλά αυτοί δεν πιάνονται, κάναμε και την σχετική διαδήλωση για να εκφράσουμε την έντονη αντίθεσή μας στις πυρκαγιές (διαδήλωση που ίσως να μην είχε λάβει ποτέ χώρα αν ο αρχικός εμπνευστής της είχε ξεχάσει να φορτίσει το κινητό του την μέρα που έστειλε το ιστορικό του sms), είπαμε ό,τι είχαμε να πούμε, στενοχωρεθήκαμε όσο ήτανε να στενοχωρηθούμε, αλλά ινάφ ιζ ινάφ: είχαμε πια γκώσει.
Το έργο χρειαζόταν επειγόντως μια στιγμή κωμικής εκτόνωσης, ένα comic relief, ώστε μετά το τέλος του να είμαστε ξανά μανά συναισθηματικά πρόσφοροι για να φορτώσουμε θλίψη. Ποιός θα παρίστανε τον γελωτοποιό όμως; Οι περιστάσεις απαιτούσαν να βγουν τα δυνατά χαρτιά: ο Βύρων είχε καεί από την πολλή χρήση, ο Πάγκαλος έκανε υπερωρίες με το Κουκουέ, ο Ψωμιάδης ήταν μάλλον διακοπές, ποιός απέμενε; Ο Γκατούζο της Δεξιάς.
«Το δράμα απ' τη φωτιά ποιός θα το βγάλει;
Ο Γιακουμάτος που 'χει δύναμη μεγάλη.
Ορμά στις φλόγες
Και μετά τις δηλώσεις στον Flash, ο Μάκης βγήκε στις ειδήσεις του ΑΝΤ1, ανακοινώνοντας με τσακίρικη πολιτικάντικη σπίθα στο βλεμμα, ότι ο Πέτρος Ευθυμίου έχει σπίτι στα καμένα, διευκρινίζοντας αμέσως μετά ότι δεν εννοεί κάτι κακό, εφαρμόζοντας έτσι το γνωστό κόλπο των δικηγόρων στις αμερικάνικες ταινίες, όπου λένε ότι ο πελάτης τους έχει περάσει από ανιχνευτή ψεύδους, ο αντίπαλος δικηγόρος κάνει ένσταση, ο δικαστής την κάνει δεκτή δίνοντας εντολή στους ενόρκους να μην λάβουν υπόψη αυτό που μόλις άκουσαν αφού ο ανιχνευτής ψεύδους δεν είναι νόμιμο αποδεικτικό μέσο, ο πελάτης ρωτάει τον δικηγόρο «Μα πώς γίνεται να μην λάβουν υπόψη κάτι που ήδη άκουσαν;» κι εκείνος του απαντάει χαμογελώντας «Δεν γίνεται».
Υποστηρίζεται πάντως και η εκδοχή ότι τα όσα είπε ο Μάκης περί πρασίνου που καίει το πράσινο, δεν υπαγορεύθηκαν από την επιτακτική ανάγκη να χαλαρώσουμε, αλλά εκστομίστηκαν επειδή κάποιοι όντως αρέσκονται να τα πιστεύουν, όπως υποδεικνύει το πρωτοσέλιδο του «Αδέσμευτου Τύπου» της Τρίτης.
Μίλια μακριά από αυτό το κλίμα, το πρωτοσέλιδο των «Νέων» της ίδιας ημέρας, έχοντας συμπτωματικά και την ίδια φωτογραφία, ερμηνεύει τα γεγονότα με ένα μυθικό «Οι εμπρηστές τους έπιασαν στον ύπνο».
Τους έπιασαν. Τους. Αυτούς. Τους άλλους. Τους εχθρούς. Τους δεξιούς.
Και καλά, η κουτοπονηρίλα του Μάκη θα αποδειχθεί πιθανότατα ευεργετική για αυτόν στην Β΄Αθήνας. Στα «Νέα» όμως, που κατά τ' άλλα μια χαρά εφημερίδα είναι, δεν έχουν επιτέλους καταλάβει ότι όλος αυτός ο παλαιοκομματικός φανατισμός που εξακολουθούν -σχεδόν νοσταλγικά- να μεταφέρουν, τους αφαιρεί φύλλα και κύρος;


18 Comments:

At 7/19/2007 01:12:00 π.μ., Blogger arammos said...

Πόσο χαμηλότερα μπορούν να πέσουν ακόμα... το χειρότερο είναι ότι προσπαθούν να μας τρελάνουν κιόλας ότι άλλο εννοούσαν. Προτίμησαν να πουν ότι εννοούσε δήθεν τους οικολόγους παρά το ΠΑΣΟΚ. Και μετά ξεκινάνε με το γνώριμο σφύριγμα, και οι 2 πλευρές, για το ποιός ρίχνει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου...

 
At 7/19/2007 01:13:00 π.μ., Blogger Niemandsrose said...

εγώ πάλι, με όλο το θαυμασμό προς τo άτομό σου, νομίζω πως χρειάζεσαι ύπνο και ξεκούραση. πιθανόν και ένα καλό μασάζ με αιθέρια έλαια γιατί πας για κάψιμο. 2 ποστ τη μέρα; τον σομιέ του μπλογκ τον σκέφτεσαι; όχι. οχι βεβαια. το παρόν ποστ, όπως και η δεύτερη φορά γενικά, ήταν λίγο άστοχο.
αν δεν ειναι φόρα παρτίδα προσκείμενη η εφημερίδα στο x κόμμα, κάνει κριτική και αντιπολίτευση (εμείς-αυτοί) γιατί αυτό έχει πιο πολύ ζουμί και πουλάει. θα ανακαλύψουμε πάλι τον τροχό; ή το σομιέ;

 
At 7/19/2007 01:27:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Νiemandsrose, ένα πρωτοσέλιδο «Οι εμπρηστές έπιασαν την κυβέρνηση στον ύπνο» είναι ένα πρωτοσέλιδο νορμάλ. Ένα πρωτοσέλιδο «Οι εμπρηστές τους έπιασαν στον ύπνο» είναι στα μάτια μου σαν ένα πρωτοσέλιδο «Οι Τούρκοι τους πήραν τα Ίμια».

 
At 7/19/2007 02:54:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

«αν δεν ειναι φόρα παρτίδα προσκείμενη η εφημερίδα στο x κόμμα, κάνει κριτική και αντιπολίτευση (εμείς-αυτοί) γιατί αυτό έχει πιο πολύ ζουμί και πουλάει».

Για τα Νέα μιλάμε; Δεν είναι φόρα παρτίδα προσκείμενη; Λοοολ! Άσε που γράφει κι ο Πρετεντέρης εκεί. Γνωστός για τα πράσινα αισθήματά του. Εδώ, μέχρι κι η Ελευθεροτυπία γίνεται πασοκικότερη κάθε που πλησιάζουν εκλογές.

As a sidenote, έχω κάτι στοιχεία περί διαπλοκής, αλλά δυστυχώς δεν ξέρω κατά που πέφτει ο κυρ-εισαγγελέας (με την Τζένυ την ωραία, αν ενθυμείστε οι παλαιοί ;)

 
At 7/19/2007 10:05:00 π.μ., Blogger gerasimos said...

O Καστοριάδης είχε πει σωστά ότι η πολιτική ζωή στην Ελλάδα τελείωσε εκεί γύρω στο 404 π.Χ. Έκτοτε συνίσταται σε παλατικές μηχανορραφίες και συνομωσίες κατά τους Βυζαντινούς χρόνους - χρόνους όπου δεν υπήρχαν πολίτες αλλά υπήκοοι - και τους τρεις τελευταίους αιώνες ζούμε την ανακύκλωση της μικροπολιτικής, των μικροσυμφερόντων, της αρπαχτής και των 'τζακιών'. Όλα αυτά ανήκουν όχι στο 'χρονοντούλαπο της ιστορίας' όπως είχε πει ο Αντρέας, αλλά στους τενεκέδες της ανακύκλωσης.

 
At 7/19/2007 10:45:00 π.μ., Blogger Πυθαγόρας Σάμιος said...

Για όλα τα θέματα, από όπου κι αν ξεκινήσει η συζήτηση, στην πολιτικολογία καταλήγει.
Για μένα (αν ενδιαφέρει κάποιον μια γνώμη παραπάνω) ένας είναι ο προβληματισμός:
OI ΒΙΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΑ;
ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ;
ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΚΤΙΖΟΥΝ;
ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑ; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΝΩΣΤΟ.
ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ;
(και για να μην παρεξηγηθώ, τα ερωτήματά μου δεν έχουν σχέση με τον Π.Ευθυμίου, τον οποίον θεωρώ από τα ελάχιστα αξιόλογα άτομα που ασχολούνται με την πολιτική και δεν πίστεψα στιγμή αυτό που αναφέρεις).

Τα ερωτήματα αυτά με απασχολούν χρόνια.
Υπάρχει κάποιος που μπορεί να απαντήσει;
Είναι τόσο δύσκολο να μάθουμε μερικά ονόματα; Τόσους φωστήρες ρεπόρτερς έχουμε, δεν μπορούν να τα μάθουν; (τώρα σκέφτηκες "καλά, τόσο αφελής είσαι;")
Αλλιώς ας βυθιστούμε πάλι στις πρασινομπλέ καταγγελίες.

 
At 7/19/2007 12:48:00 μ.μ., Blogger Niemandsrose said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 7/19/2007 06:05:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μίλια μακριά;

So far, so close

 
At 7/19/2007 07:38:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Novalis, αν οι πληροφορίες σου περί διαπλοκής είναι τόσο διασταυρωμένες όσο αυτή περί Πρετεντέρη και Νέων, άστο καλύτερα ;)

 
At 7/19/2007 07:39:00 μ.μ., Blogger Niemandsrose said...

@old-boy,στην έβδομη σκέψη σε κατάλαβα. εσύ μιλάς μάλλον για την αισθητική και τη σημειολογία του πράγματος κι εγώ έλεγα μάλλον το προφανές. λάθος μου.ξεκουράστηκες τουλάχιστον; :)

 
At 7/19/2007 07:41:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Εντελώς. Με είχαν εξαντλήσει οι πνευματικές παρτούζες των προηγούμενων ημερών.

 
At 7/19/2007 07:50:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ευτυχώς που το σπίτι είναι δίπλα στη θάλασσα και δεν προβλέπεται (?) κίνδυνος τουλάχιστον από ανθρώπινο νου και χέρι....(never said never...)
Ε ρε ξεσκίσματα εκ ρωσίας και τσεχο-σλοβακίας ορμώμενων που θέλουν για να καταλάβουν...
Συμφωνώ μαζί σου άψογε παιδαρά!

 
At 7/19/2007 08:23:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μλκ είπα έε;
Ε, εντάξει τώρα, τι Λαμπράκης τι Λαμπράκης :D

 
At 7/19/2007 08:57:00 μ.μ., Blogger gasireu said...

άψογε παιδαρά,
φανταστικέ μπλόγγερ,
καλά που το κατάλαβες και
έβαλες τέρμα στις πνευματικές παρτούζες, τα ιδεολογικά σουσέλ, τη φαντασιακή αλογογκάβλα (c.w. Sraosha). θα προπονηθείς αρπάζοντας την πένα γερά στο Σατιγιόν με τσαμπουκά πια, σε ευθεία για την επερχόμενη χρονιά, με φανερή αιδιοδοξία (c.w. Thass)να μην καεί άλλο το πράσινο, από πράσινο! ;)

 
At 7/19/2007 11:43:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

na pane na kapsoune ta NEA na agorazoume oloi Augh pou den einai ka8olou fanatikia.

 
At 7/20/2007 12:08:00 π.μ., Blogger Niemandsrose said...

Δε καίμε τίποτα. Θα πλακώσει το παιδάκι από τη Greenpeace με καραμπίνα και θα γίνει εδώ μέσα Μανχάταν. Ήσυχα.

 
At 7/20/2007 07:54:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Καλοκαίρι είναι, τι θέλετε λοιπόν ? γνωρίζετε τι σημαίνει καλοκαίρι? ή αντιδράτε επειδή δεν μπορείτε -δεν θέλετε να γνωρίζετε (για αυτούς τους άγνωστους, άπειρους αδικαιολόγητους λόγους) ?

ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ (της Φλόγας κλπ), λοιπόν, δαμάστε επιτέλους κάτι δύσκολο και αφήστε ήσυχα τα ΠΕΥΚΑ και τα ΠΟΥΡΝΑΡΙΑ.

Η εύκολη λύση πάντα είναι η πουτάνα για εσάς ΦΥΣΗ, επειδή ΠΡΕΠΕΙ και πηγαίνει με όλους.

Βρείτε εσείς λοιπόν κάπου αλλού να την πέσετε και ΑΦΗΣΤΕ όλους εμάς ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΗΣΥΧΟΥΣ.

ΔΕΝ ΓΑΜΕΙΤΕ -που σίγουρα κατά πως φαίνεται ΔΕΝ γαμείτε, εμείς ΤΙ ΦΤΑΙΜΕ?

Πιάσε κουλτούρα να φύγουμε που έλεγε και ο Τζιμάκος:
"...θέλω γυναίκες γύρω μου πολλές και υπηρέτες με ομοιόμορφες στολές και μια κουρσάρα με έναν οδηγό και έναν αράπη με φτερό", γι΄ αυτό, "Πάμε στην Χίο να αγοράσουμε τσιχλίτσες, να βγούμε στην ακρογιαλιά, να κάνουμε φουσκίτσες"

 
At 7/21/2007 02:06:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Από το οικολογικό στο πασοκικό κι από κει στο παρτουζιάρικο, λίγος Καστοριάδης, λίγος Τζιμάκος, εφαρμοσμένος σουρεαλισμός είναι καμιά φορά τα σχόλια :)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home