Πέμπτη, Ιουνίου 25, 2015

Πέντε μήνες μετά

Πέντε μήνες πριν, τέτοια ώρα, έβλεπα στα Προπύλαια τον Αλέξη Τσίπρα να ολοκληρώνει τον σύντομο νικητήριο λόγο του, λέγοντας «Θα νικήσουμε» ή «Θα τα καταφέρουμε», κάτι τέτοιο πάντως. Δεν μπορούσα να καταλάβω από πού αντλούσε τόση αισιοδοξία ότι θα πετύχει το ακατόρθωτο και ότι θα έκανε τους δανειστές να δεχθούν αυτά που ήθελε. Αν όμως το αισιόδοξο σενάριο μου έμοιαζε μακρινό, η αλήθεια είναι πως ακριβώς πέντε μήνες μετά έχει πραγματωθεί το απαισιόδοξο σενάριο, με την έννοια πως η συμφωνία που έχουν φέρει οι δανειστές στο τραπέζι είναι εξοντωτική. Ήταν εσφαλμένη η βασική υπόθεση πως και αυτοί είχαν να χάσουν πάρα πολλά από ένα γκρέξιτ; Πρυτάνευσαν άλλα κριτήρια; Μπλοφάρουν τόσο καλά; Ξέρουν απλά πως η διαφορά του συσχετισμού δυνάμεων είναι τέτοια, που μόνο με την πλήρη συνθηκολόγηση θα στανιάρουν, δεδομένου και του κινδύνου που θα έφερνε η μερική ικανοποίηση μιας κυβέρνησης της αριστεράς; Ό,τι απ' όλα κι αν ισχύει, τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα σημείο που είναι σαν να σου λένε ή φύγε ή μείνε ισοπεδωμένος. Δεν θα μείνει ισοπεδωμένος, είναι σαφές. Δεν το ξέρουν; Το ξέρουν και δεν τους νοιάζει; Θα μάθουμε σύντομα.

5 Comments:

At 6/26/2015 12:07:00 π.μ., Blogger TRASH said...

Την περίπτωση ο Τσίπρας να είναι ένας ορθολογικότατος που ήξερε πολύ καλά την αυτονόητη κατάληξη της μπούρδας που πούλαγε, και απλά να κορόιδευε την κοινωνία, αναγκασμένος να παίξει τον ρόλο του και αυτός όπως όλοι οι προηγούμενοι, δεν την εξετάζετε καθόλου νομίζω.
Ψάχνετε απλά να βρείτε εάν ήταν ηλίθιος όταν έλεγε όσα έλεγε.
Ε λοιπόν ο ίδιος καθόλου ηλίθιος δεν είναι ή ύπηρξε ποτέ (κοινωνιολογικά και οικονομικά πλήρως αμόρφωτος ναι-ηλίθιος όχι).
Σε πλήρη αντίθεση με όσους τον εμπιστεύτηκαν φυσικά...

 
At 6/26/2015 01:37:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μακάρι να δεχτεί τη δήθεν ισοπέδωση που λες εσύ, γιατί αν δεν τη δεχτεί θα τον ισοπεδώσουμε εμείς οι ίδιοι.

Εθνική προδοσία η έξοδος από το ευρώ και όποιος τολμήσει κάτι τέτοιο θα λογοδοτήσει και θα το πληρώσει ακριβά.

 
At 6/26/2015 01:52:00 μ.μ., Anonymous Σωτήρης said...

Καλώς τον , όμως, εδώ,
θα’θελα να ήσουν Ποιησούς και Γουατέβερ,
θα’θελα να ήσουν Κοπρόσκυλο και Αστική στρουθοκάμηλος,
θα’θελα να ήσουν Μικρή καλοκαιρινή ιστορία και Το Απέραντο Πορτοκαλί,
θα’θελα να αναδημιουργείς τον κόσμο με τα δικά σου μάτια.
Γιατί η Λογοτεχνία, μόνο αυτή , μπορεί να τους πει
πως αν ρίξουν φόλα στο σκυλί δε θα κερδίσουν.

https://www.youtube.com/watch?v=myIHFUYvE1k

 
At 6/26/2015 02:11:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η Μέρκελ θα συμφωνήσει και θα είναι μέρα μεσημέρι...
Η εντολή που ζήτησε και πήρε ήταν "συμφωνία εντός ευρώ", εάν δεν κάνει συμφωνία και μείνει και εκτός ευρώ εκεί να δεις ξύλο που θα πέσει όχι από την "σιωπηρή πλειοψηφία του Μένουμε Ευρώπη" αλλά από κάτι ταγάρια αγρότες και κτηνοτρόφους που τρέφονται από το ΕΣΠΑ, και κάτι άλλους βολεμένους...
Μετά θα έρθουν και οι εξαγριομένοι της υγείας.
Γιατί ακόμη και το "ισοπεδωμένος" να βγει ο λαός από τη συμφνωία θα γίνει με ήπιο τρόπο, η έξοδος από την ευρωζώνη θα έχει ασυνέχεια και πανικό.
Και το μικροπολιτικό: "τον πανικό τον σπέρνουν και διάφοροι δημοσιογράφοι, που έχουν όμως το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας. Όταν αρχίζουν να κόβονται τα μέσα που θα σπεκουλάρουν εκεί να δεις φασισμό..."

 
At 6/26/2015 05:46:00 μ.μ., Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. said...

To χειρότερο είναι που κι εμείς ξέρουμε αλλά κάνουμε σαν να μην μας νοιάζει.

Σαν να μην μας νοιάζει που "μένουμε Ευρώπη" για να γίνουμε η Κινεζία της.

Και είναι οk να μην νοιάζονται τα κοράκια και οι τραπεζίτες. Είναι ok να μην νοιάζονται οι μιζαδόροι και οι φοροφυγάδες. Είναι οk, μ' αυτούς που ξέρουν και δεν τους νοιάζει επειδή σιτίζονται από τις κηφήνικες ευρωπαϊκές "θέσεις εργασίας" που τους εξασφάλισαν προκειμένου να "μένουν Ευρώπη".

Αλλά οι άνεργοι; Aυτοί που ξενιτεύτηκαν αναγκαστικά; Oι δοκιμαζόμενοι και ολοένα φτωχότεροι φορολογούμενοι εργαζόμενοι; Πότε θα μάθουμε τι στο διάλο έπαθαν, ΑΝ είναι αλήθεια πως θέλουν να "μένουν Ευρώπη";

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home