Παρασκευή, Ιανουαρίου 13, 2012

Νοιάξιμο

Πρέπει να νοιαστούμε και για τους γείτονές σας που έχει ψοφήσει η κατσίκα τους. Θα σκοτώσουμε και τη δική σας.
Πρέπει να νοιαστούμε και για τους τυφλούς συμπατριώτες σας. Θα βγάλουμε και τα δικά σας μάτια.
Και πάει λέγοντας.
Τόσο καιρό τους σκανδάλιζε ο δημόσιος τομέας και σε κάθε περικοπή έκλαιγαν υπέρ του ιδιωτικού. Τώρα τους σκανδαλίζει και ο ιδιωτικός τομέας και κλαίνε υπέρ των ανέργων.
Ύστερα θα τους σκανδαλίζουν οι σκέτα άνεργοι και θα κλαίνε υπέρ των αστέγων.
«Οι άστεγοι δεν έχουν κεραμίδι να κοιμηθούν και πρέπει να νοιαστούμε και γι΄αυτούς. Θα σας πάρουμε τα σπίτια».
Mετά μπορεί να τους σκανδαλίζει ένα έθνος προνομιούχων αστέγων με 350 μέρες το χρόνο ήλιο.
«Πρέπει να νοιαστούμε για τους άστεγους σε άλλες χώρες που τον δαγκώνουν ασταμάτητα. Θα σας διώξουμε».
Μετά μπορεί να τους σκανδαλίζει η ίδια η έρημη πλέον χώρα, γιατί έζησε τόσο καιρό πάνω από τις δυνάμεις της, καταναλώνοντας περισσότερα από όσα παρήγαγε.
«Πρέπει να νοιαστούμε για τα άλλα κράτη που δεν έκαναν το δικό σας το πάρτι. Θα σας ρίξουμε πυρηνικά».
Μετά την πτώση των πυρηνικών θα έχει ολοκληρωθεί η εσωτερική υποτίμηση και η οικονομία θα είναι έτοιμη για να ξαναπάρει τα πάνω της, πάνω σε γόνιμο αυτή τη φορά έδαφος.

50 Comments:

At 1/13/2012 04:17:00 μ.μ., Anonymous kostas.nik said...

ούτε ένα ευχαριστώ δε λέτε. ούτε ένα ευχαριστώ. το ότι ο άνθρωπος αυτός, που εντάξει, μπορεί να μην έχει εκλεγεί, έρχεται στη βουλή, απαντά στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, παίζει δηλαδή αυτό το τοκ σόου του κοινοβουλευτικού ελέγχου την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο γκρεμό και η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων της του έχει δώσει την εντολή να τη σώσει, κάθεστε και κάνετε συζήτηση μαζί του και μετά κάνετε και σχόλια πάνω στη συζήτηση ότι δε σας άρεσε πως το είπε. τέτοιοι είστε, μίζεροι και λαϊκιστές μια ζωή. δε σας αξίζει η δημοκρατία, χωνέψτε το!

 
At 1/13/2012 04:41:00 μ.μ., Anonymous a day at the beach said...

χαχαχαχα... κλαίω

 
At 1/13/2012 05:10:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο ανταγωνιστικό.

 
At 1/13/2012 11:27:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Οι ομοιδεάτες σου και συ αναπροσαρμογή των μισθών δε συζητάτε.
Μείωση του κράτους μέσω απολύσεων και κλεισίματος άχρηστων οργανισμών δε θέλετε.
Την εφεδρεία τη θεωρείτε έγκλημα για παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
Για μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων ούτε να ακούσετε.

Στο μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι με οικογένειες είναι (ή πρόκειται να γίνουν) άνεργοι. Ολοι φυσικά από τον ιδιωτικό τομέα γιατί ποιος τολμά να πειράξει τους ...σκληρά εργαζόμενους και παραγωγικούς δημόσιους υπαλλήλους...
Στον ιδιωτικό τομέα δε οι μειώσεις μισθών είναι πλέον καθεστώς ήδη, άναρχα και εκβιαστικά για τους εργαζόμενους. Με μπλοκάκι προσλαμβάνονται εδώ και χρόνια όσοι προσλαμβάνονται οπότε η συλλογική σύμβαση και ο κατώτατος μισθός δεν αφορούν το σύνολο των εργαζομένων.

Γιαυτούς τους ανθρώπους πέρα από ευφυολογήματα τι έχεις να πεις?
Κάτι συγκεκριμένο για το πως θα κινηθεί λίγο η οικονομία και για το πως θα υπάρξει ζήτηση στην αγορά εργασίας έχεις να προτείνεις?

Προφανώς και δεν έχεις.
Μόνο εκ του ασφαλούς πλακίτσα ξέρουμε να κάνουμε.

 
At 1/13/2012 11:55:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε Πολίτη, πιστεύω ότι και λιμός να έπεφτε στην πόλη, τα ίδια θα συνέχιζες να έλεγες. Απαράλλακτα συνεχίζεις το ίδιο τροπάρι λες και βρισκόμαστε στα μέσα του 2010, λες και οι χιλιάδες άνθρωποι με τις οικογένειες που μένουν άνεργοι ή οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα είναι γεγονότα που δεν σχετίζονται με τις εφαρμοζόμενες σωτήριες πολιτικές των δικών σου ομοϊδεατών.

 
At 1/14/2012 12:13:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Οτι σπειραμε, θεριζουμε τωρα. Και γιατι να μη γινουν ετσι τα πραγματα, πιπερατα οπως τα περιγραφεις old boy?
Ατομικιστες και εν δυναμει απατεωνες ειμαστε σαν λαος. Και μεσα στα ξερα καιγονται και τα χλωρα. Γιατι υπαρχουν και λιγοι πολυ λιγοι ελληνες που δεν αξιζουν τετοιας μεταχειρισης.
Αλλα αυτο το συστημα δεν ειναι δημοκρατια? Οτι πουν οι πολλοι. Η μειοψηφια δεν εχει λογο. Και για να μην μακρυγορω, θεωρω οτι αν γινοντουσαν ή γινουν εκλογες στο αμεσο μελλον, ποιους θα ψηφισει η πλειοψηφια των αγανακτισμενων μικροαστων ελληνων ψηφοφορων? Τους ιδιους παλι. Ο Μαρξ ειχε προβλεψει πριν 100και χρονια πριν, οτι ο καπιταλισμος ειναι αυτοκαταστροφικος. Αν ειχε μελετησει και την ελληνικη νοοτροπια θα ειχε φτιαξει ολοκληρο βιβλιο-κριτικη στον ελληνικο ψυχογεωγραφικο ατομικισμο.

 
At 1/14/2012 10:08:00 π.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Old Boy, οι παρομοιώσεις που κάνεις δείχνουν μάλλον ότι παρεξήγησες τι έλεγε ο Λουκάς.

Δεν έλεγε ότι επειδή υποφέρουν οι μεν θα κάνουμε και τους δε να υποφέρουν.

Έλεγε ότι αν δεν μειωθούν οι αποδοχές θα κλείσουν κι άλλες επιχειρήσεις και θα γίνουν περισσότεροι οι άνεργοι.

Και το είπε καθαρά στην αρχή του άρθρου που έκανες λινκ. Λέω ότι μάλλον πρόκειται για παρεξήγηση γιατί δεν φαντάζομαι να πρόκειται για συνειδητή διαστρεύλωση.

 
At 1/14/2012 07:12:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

@ΒΑΠ
Γιατί τάχα δεν έλεγε ότι αν δεν μειωθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων τότε αυτές θα κλείσουν και θα γίνουν περισσότεροι οι άνεργοι; Αλλά ξέχασα, οι ιερές αγελάδες πρέπει να βόσκουν ανενόχλητα μέσα στην πόλη.

 
At 1/14/2012 07:25:00 μ.μ., Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. said...

BAP,

σίγουρα πρόκειται περί παρεξήγησης. Ως λαός, εκτός από την "νοοτροπία" μας που, καθώς λένε και τα παπαγαλάκια, μας οδήγησε στην πτώχευση, έχουμε και το ελάττωμα να παρεξηγούμε τους σωτήρες. Σάμπως έτσι δεν παρεξηγήσαμε και τον ΓΑΠ που μας έσωσε οκτώ φορές;

 
At 1/14/2012 10:15:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Η πλάκα είναι Old Boy ότι οι ιδέες των "ομοιδεατών" μου στην πράξη δεν εφαρμόστηκαν εδώ και δυο χρόνια, πορόλο που εξαγγέλθηκαν πομπωδώς.
Ούτε άχρηστες επιχειρήσεις έκλεισαν. Ούτε τα κλειστά επαγγέλματα ανοίξαν. Η γραφιοκρατεία συνεχίζει να βασιλεύει. Το αόρατο δίκτυ των δικών σου "ομοιδεατών", που στη πραγματικότητα αντιπροσωπεύει κι εξυπηρετεί ένα σύστημα συντεχνιακών φέουδων, εμποδίζει κάθε αλλαγή που ενδεχομένως να μας βγάλει από τη σκατοκατάσταση στην οποία είχαμε βαλτώσει όλα αυτά τα χρόνια.

 
At 1/14/2012 10:18:00 μ.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Ανώνυμε 07:12, το θέμα είναι απλό. Οι άνεργία μεγαλώνει επειδή τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις δεν τα βγάζουν πέρα και κλείνουν τελείως ή κάνουν απολύσεις. Χρειάζονται μόνο γνώσεις δημοτικού σχολείου για να καταλάβει κανείς ότι άν χαμηλώσουν οι μισθοί περισσότερες επιχειρήσεις θα επιβιώσουν και λιγότερες απολύσεις θα γίνουν.

Κατερίνα, δεν μιλάς πάνω στην ουσία -- μόνο εύκολη ειρωνεία προσφέρεις. Κατανοητό αυτό βέβαια, αφού αυτό είναι το μοτίφ εδώ.

Ακόμα περιμένω να διαβάσω εδώ τι ακριβώς θα έπρεπε να κάνει η Ελληνική κυβέρνηση έτσι που έχουν τα πράγματα. Το μόνο που γράφεται είναι τι δεν πρέπει να κάνει. Γιατί όχι συγκεκριμένες προτάσεις;

 
At 1/15/2012 02:17:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Ζητάω -ειλικρινά και όχι ειρωνικά- συγγνώμη, αλλά δεν έχω κουράγιο ή διάθεση να επιχειρηματολογήσω. Από ένα σημείο και ύστερα, καθένας ό,τι καταλαβαίνει.

 
At 1/15/2012 09:07:00 π.μ., Blogger glykosymoritis said...

Ειμαι ο Glykosymoritis απο το Δουβλινο, μολις ξεκινησα να διαβαζω το blog σου και ειπα να πω μια Καλημερα..

 
At 1/15/2012 11:31:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μπα, μην το λες! Εσύ -σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους- έχεις καταλάβει και αποκωδικοποιήσει τα πάντα. Διαθέτεις ολοκληρωμένη άποψη για το τι πρέπει να γίνει. Όμως, δεν μας την αναλύεις, ώστε να μας κάνεις ν' αναπτύξουμε την κριτική μας σκέψη. Την υπαινίσσεσαι, με παραβολές και νύξεις λεπτότατης ειρωνείας, που θα μας οδηγήσουν στην υπέρτατη Αποκάλυψη: "είναι καλύτερο να είσαι νέος, πλούσιος και υγιής, παρά γέρος, φτωχός και άρρωστος".
Όσοι από εμάς κατορθώσαμε να επωφεληθούμε και να διαφωτιστούμε από την προωθημένη εκπαιδευτική σου μέθοδο σε ευγνωμονούμε βαθιά!!

 
At 1/15/2012 01:19:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Νομιζω οτι κανεις το καλυτερο old boy να μην επιχειρηματολογεις. Περσι συζητουσαμε περι δημοκρατιας σε μια αλλη αναρτηση σου, και απο τοτε δεν ειναι δυσκολο να καταλαβει κανεις περα της διαπιστωσης για το τι ζουμε ως λαος σε αυτη τη χωρα που ειναι κοινη και ευρεως αποδεκτη απο τους περισσοτερους, η επομενη διαπιστωση ειναι αυτο που ειναι και η θεληση της παγκοσμιας οικονομικης τρομοκρατιας. Να εξουσιαζει ανθρωπους μειωμενης αντιληψης ξεροντας αυτο το πραγμα εκεινη και μονο. Αυτη ειναι και η ουσια της εξουσιας απο ανεκαθεν. Ασχετα αν οι εξουσιαζομενοι θεωρουν μοναδικους τους εαυτους τους απο πολλες αποψεις.
Οι "ιδέες" χωρισμενες απο τη ζωη ειναι κουφιες αλλα και η "πραγματικοτητα" που ζει εξω απο τη ζωη ειναι ασυλληπτη. Αυτες ειναι οι δυο παραλλαγες πολιτικης αποψης που κυριαρχει στην ελληνικη κοινωνια.

 
At 1/15/2012 09:14:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Νομίζω ότι ο Πρετεντερης και ο Μπάμπης έχουν κάνει καλή δουλειά. Μια χαρά τα αναπαράγει, ο άλλος ανώνυμος. Εκτός και αν είναι ο ίδιος ο Μπάμπης.

 
At 1/15/2012 09:46:00 μ.μ., Anonymous Κόκκινο πανί said...

Και το ακόμα καλύτερο φίλτατε Old Boy είναι ότι ο Παπαδήμος και οι συνοδοιπόροι του μέμφονται «τη νοοτροπία του έλληνα» που θέλει να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα... και μετά αναπαράγουν στο τρισυποκριτικότερο αυτή τη νοοτροπία.

 
At 1/16/2012 12:12:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μπήκα μετά απο καιρό στα σχόλια (τα κύρια κείμενα τα παρακολουθώ ανελλειπώς). Τρομερή εντύπωση μου κάνει ότι υπάρχουν ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ τα γνωστά παπαγαλάκια. Εντάξει ήταν παντού το 2009 όταν πανηγύριζαν για την Πασοκάρα, ήταν ακόμη ισχυρά το 2010 όταν έβλεπαν το μνημόνιο ώς ευτυχία, το 2011 λιγόστευσαν αλλά συνέχισαν φανατικά να υποστηρίζουν τα "αναγκαία" μέτρα (αναγνωρίζοντας έστω και για στρατηγικούς λόγους την δυσκολία που προκαλούν στο λαό). Μπήκαμε 2012, η πυρηνική καταστροφή κοντεύει, αλλά οι κατσαριδούλες βλέπω συνεχίζουν απτόητες. Γιατί η (βολεμένη) Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Κοιτάτε λίγο και το διπλανό σας ρε ζώα. Περαστικά.

 
At 1/16/2012 11:16:00 π.μ., Blogger ο δείμος του πολίτη said...

Τόσα χρόνια ζούσαν από την κόντρα που δημιουργούσαν μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων. Δεν είναι τυχαίο που οι περικοπές ξεκίνησαν από το δημόσιο τομέα. Τόσα χρόνια έστρεφαν ιδεολογικά και οικονομικά το ένα μεσοαστικό στρώμα κατά του άλλου προκειμένου ποτέ να μην καταφέρουν να συσπειρωθούν και αποκτήσουν κοινή ταξική συνείδηση...

 
At 1/16/2012 12:46:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Επειδή βλέπω οτι η αντιπαράθεση, εδώ μέσα, εξελίσσεται με όρους Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκού, αισθάνομαι την ανάγκη να πω τα εξής: Διαφωνώ ριζικά με τις νεοφιλεύθερες μπαρούφες των Μπάμπηδων Παπαδημητρίου και τις απεχθάνομαι. Άλλο τόσο όμως απεχθάνομαι και τη λογική αυτού εδώ του μπλογκ, η οποία αποτελεί τηνάλλη όψη του ίδιου νομίσματος -είναι ο αντίστροφος λαϊκισμός.
Εντάσσεται, κατά την άποψή μου, στη -δήθεν- Αριστερά της "κλάψας", η οποία ποτέ δεν λερώνει τα χέρια της παίρνοντας πραγματική θέση στα πραγματικά προβλήματα. Περιορίζεται στο να θρηνολογεί και να κατακεραυνώνει -από καθέδρας- όποιον υπενθυμίζει τα "όρια που μας θέτει η πραγματικότητα", με τα οποία δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε να νταραβεριστούμε. Η Αριστερά της κλάψας μονοπωλεί τον ανθρωπισμό και την ευαισθησία και μας απευθύνεται ηθικολογικά και όχι πολιτικά -η εύκολη λύση. Σε προσωπικό επίπεδο, είναι εύκολα κατανοήσιμη αυτή η στάση -τροφοδοτεί την αυταρέσκεια και το ναρκισσισμό αυτού που την υιοθετεί (βλ. και Ν. Ξυδάκη, που μας απευθύνεται μονίμως από κάποια υπερβατική σφαίρα, μέσα σε μια αχλύ υπερσυναισθηματισμού -και βεβαίως από την "Καθημερινή").

Ο Ανώνυμος των 11:31 (15-1-2011)

 
At 1/16/2012 01:09:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ανωνυνε Πολιτη εισαι ο μικρος μου ΘΕΟΣ! Πλεον ζω για να βρισκω και να διαβαζω ανθρωπους σαν εσενα. Λεω πλεον γιατι εδω και 2 χρονια περιπου ειμαι βαρια αρρωστος. Τον ολντ, τον σραοσα και κανα 2 ακομα τους εχω για τον πρωινο καφε ή για πολυ αργα το βραδυ. Επειδη την εχω χαλασει τη ζαχαρενια μου καιρο τωρα, εχω κοψει τη φουντα γιατι δεν εχω λεφτα και Ιανουαριο μηνα δεν μπορεις να φυτεψεις ουτε να θερισεις, εσεις αγαπητε ειστε η αληθινη μου διασκεδαση. Ολοι εσεις που Π Ο Τ Ε δεν καταλαβατε Τ Ι Π Ο Τ Α. Οχι πως καταλαβα εγω...ολα και παντα..ετσι....Ψαχνω να σας βρω ολοι μερα, ευτυχως ειστε πολλοι. Σας διαβαζω με ιδιαιτερη περιεργεια και παθος. Ειστε καλυτεροι και απο το δυνατοτερο ναρκωτικο του κοσμου (ενα μπουκαλι ρακι). Ειστε ο λογος που δεν με νοιαζει που ειμαι αρρωστος. Επισης γελαω τοσο που ενω κανει πολυ καλο στην υγεια μου, κοντευω να χαλασω το μηχανημα υποστηριξης. Εκ μερους ολων των πνευματικα και ψυχικα αρρωστων, σας ευχαριστω. Παρακληση, μην μου απαντησετε, οχι γιατι δεν θα μπω σε διαλογο αλλα θα στενοχωρηθω ειλικρινα. Η γυναικα μου λεει να μην στειλω το σχολιο ομως ειμαι ασυγκρατητος σε κατι τετοια. Μην το παρετε...'προσωπικα' το θεμα. Αν σας κανει να αισθανεστε καλυτερα να γραψω πως ειμαι ενας αγραμματος ηλιθιος που δεν εχει προτασεις και δεν εκμεταλευεται παρα μονο το 0,0001% του ιντερνετ γιατι δεν ξερει τιποτα αλλο.
Keep up my friend!
Ολντ παρακαλω να μην γραφεις για κατσικες και μαλιστα του γειτονα. Θα γινει χαμος.

 
At 1/16/2012 03:25:00 μ.μ., Blogger an said...

Το να υπερασπίζεται κανείς τον Παπαδήμο
ως σοβαρό και τεχνοκράτη
που κράτησε ως κυβέρνηση
όλους τους αποτυχημένους του ΠΑΣΟΚ
μαζί με ότι του έσπρωξαν οι της ΝΔ και του ΛΑΟΣ
και από αυτόν να περιμένεις σωτηρία
είναι βαριά αρρώστια χωρίς να παίρνει θεραπεία

 
At 1/16/2012 06:53:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Aνώνυμε των 11:31, αν θέλετε ποτέ να λερώσει τα χέρια της η Αριστερά ψηφίστε την. Ή μην την ψηφίζετε αλλά σταματήστε να επαναλαμβάνετε κάθε τρία λεπτά πόσο δεν έχει προτάσεις, πόσο ανεύθυνη είναι, πόσο είναι μόνο δύναμη διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας. Λες και είπε ποτέ η Αριστερά, παιδιά, εγώ εδώ είμαι για να γκρινιάζω, προς Θεού, μην με ψηφίσετε πάνω από ένα ποσοστό, μην διανοηθείτε να μου αναθέσετε ποτέ τη διακυβέρνηση της χώρας.
Μια ζωή η προπαγάνδα λέει: αυτούς μην τους ψηφίζετε, αυτοί δεν έχουν πρόταση, και επίσης μια ζωή τους μέμφεται επειδή δεν κάνουν τι ακριβώς; Επειδή δεν λύνουν αυτοί τα προβλήματα που οι υπεύθυνες δυνάμεις με τις προτασάρες τους αδυνατούν να αντιμετωπίσουν και διογκώνουν.
Ισχυρίζομαι με αυτά ότι η Αριστερά θα έλυνε τα προβλήματα με τρόπο μαγικό; Όχι. Ισχυρίζομαι όμως ότι το επιχείρημα περί Αριστεράς που δεν έχει προτάσεις και μόνο γκρινιάζει είναι αυτοεκπληρούμενη προπαγάνδα.

 
At 1/16/2012 06:59:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Εν πάση περιπτώσει τα οικονομικής φύσης επιχειρήματα για το πόσο κακό θα κάνει στην οικονομία η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κυκλοφορούν ευρέως. Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι υπάρχει κανείς που δεν τα έχει ακούσει. Ακόμα περισσότερο δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι υπάρχει κανείς που δεν έχει βιώσει δύο χρόνια τώρα έμπρακτα πόσο κακό έχει κάνει στην οικονομία όλο αυτό το πολιτικό σχέδιο.

 
At 1/16/2012 07:59:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Να χαρώ εγώ σκεπτόμενους και δημοκρατικούς αριστερούς...

Ετσι είναι...
Το επιχείρημα της άλλης πλευράς είναι αποτέλεσμα της προπαγάνδας του Μπάμπη...
Ενώ εσείς... Εχετε επεξεργαστεί τα πάντα μέσα σας και δε μπαίνετε στο κόπο να σχολιάσετε συγκεκριμένα πράγματα. Μόνο στο επίπεδο των ιδεών λειτουργείτε.

Τώρα βέβαια αν σταθμίσουμε τη προπαγάνδα του Μπάμπη, με τη προπαγάνδα του Λαζόπουλου για παράδειγμα, ξέρουμε πολύ καλά ότι ο Λαζόπουλος έχει πολλαπλάσια ακροαματικότητα και απήχηση σε σχέση με το Μπάμπη. Να μη μιλήσουμε για τη μόνιμη κλάψα των καναλιών, που ξεκινά από το πρωί, όπου ο ένας συναγωνίζεται τον άλλον ποιος θα πλειοδοτήσει εναντίον των Γερμανών και του μνημονίου.

Αλλά αλοίμονο... Εσείς δεν μπορεί να είναι θύμα προπαγάνδας.

 
At 1/16/2012 08:25:00 μ.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Για το αν η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα κάνει καλό ή κακό στην οικονομία μπορεί πράγματι να υπάρξει διαφωνία μεταξύ λογικών και καλόπιστων ανθρώπων. Αλλά για το τι είπε ο Παπαδήμος δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί ήταν σαφής. Συγκεκριμένα, δεν είπε ότι θα μειώσουμε τις αποδοχές των εργαζομένων επειδή υπάρχουν άνεργοι, ή ότι θα σκοτώσουμε την κατσίκα σου επειδή ψόφησε η κατσίκα του γείτονα, όπως αυτό το ποστ ισχυρίζεται. Είπε ότι η μείωση των αποδοχών έχει σαν σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας -- βοηθώντας τις εταιρίες που δεν έχουν ακόμα πέσει έξω να επιζήσουν.

Βέβαια η μείωση των αποδοχών μειώνει και τον τζίρο της αγοράς και έτσι έχει και αρνητικά αποτελέσματα στις επιχειρήσεις απο την πλευρά των εσόδων. Και πάλι -- για το τελικό αποτέλεσμα αυτού τοθ μέτρου μπορεί να γίνει διάλογος και να υπάρξουν διαφωνίες. Αλλά αν θέλεις να διαφωνήσεις με κάποιον στην ουσία, μην διαστρευλώνεις αυτά που λέει. Κάνε κριτική στην λογική και την σκοπιμότητα της πολιτικής του -- αλλά μην λες ψέματα για το ποιά είναι αυτή η πολιτική.

Ίσως αυτό είναι μια λεπτομέρεια στο όλο δράμα των ημερών μας, αλλά επειδή πρόκειται για κάτι συγκεκριμένο, και όχι για θέμα γνώμης ή θεωρίας, η απουσία διόρθωσης εκθέτει μια βασική έλλειψη καλής πίστης.

 
At 1/16/2012 08:44:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αγαπητέ Old, καταρχάς θα πρέπει να ορίσουμε τι εννοούμε ως Αριστερά -δεν είναι όλες οι απόψεις ταυτόσημες. Επιπλέον, ένα κόμμα ή μία παράταξη δικαιούται να διεκδικήσει ψήφο εξουσίας, βάσει συγκεκριμμένου προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμμένες λύσεις σε συγκεκριμμένα προβλήματα,όχι ευχολόγια και υπερβατικές αερολογίες. Κάτι τέτοιο δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα. Αντίθετα, έχουμε δει επένδυση στην αγανάκτηση και στο θυμικό -δηλαδή, λαϊκισμό του αισχίστου είδους. Σε ό,τι αφορά το επιχείρημά σου περί προπαγάνδας, σου απαντώ ότι αυτό ακριβώς κάνεις εσύ εδώ. Το όλο πνεύμα του μπλογκ αποτελεί την πεμπτουσία της προπαγανδιστικής λογικής. Αυτά.

ΥΓ: Ψηφίζω Αριστερά, σε όλη μου τη ζωή (έχω ζήσει το χώρο από μέσα,υπό διάφορες ιδιότητες, χωρίς να θεωρώ ότι αυτό αποτελεί επιχείρημα). Τώρα, βρίσκομαι σε τεράστια αμηχανία, την οποία η "Αριστερά της κλάψας" μου επιτείνει στη νιοστή.

Ανώνυμος των 11:31

 
At 1/16/2012 08:56:00 μ.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Ένας από τους πιο δυνατούς αριστερούς Αμερικανούς οικονομικο-πολιτικούς μπλόγκερ θέτει το δίλημμα της Ελλάδας ακριβώς όπως το έχω θέσει κι εγώ εδώ σε παλιότερα σχόλια. Ο τίτλος του άρθρου είναι "Why Greece Doesn't Tell the Germans to Piss Off" και καταλήγει έτσι:

"The better solution for everyone, of course, would be much more expansionary monetary and fiscal policy in the short term and deeper reforms over the long term. But Greece has no control over that. The only question for Greek leaders is: given the actual monetary and fiscal policies that Germany and France have forced on Europe, what is Greece's best option? There's no easy answer to that."

Ίσως οι Αμερικανοί αριστεροί δεν είναι αρκετά αριστεροί για τους σχολιαστές εδώ. Δεν πιστεύουν, ας πούμε, ότι πρέπει να ξανακάνουμε πειράματα με λαϊκές δημοκρατίες. Πάντως άυτά που λένε με βρίσκουν σύμφωνο.

 
At 1/16/2012 09:13:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος Πολίτης said...

Ανώνυμε βλακάκο (1/16/2012 01:09:00 μμ

)...
Σφίξου λίγο ακόμα, μπορεί να γελάσεις κι άλλο.

 
At 1/16/2012 10:22:00 μ.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Old Boy, δεν καταλαβαίνω καθόλου τι λες στο σχόλιο των 06:53.

- Έχει ή δεν έχει προτάσεις η Αριστερά;
- Έχει σημασία αν έχει ή δεν έχει προτάσεις;
- Πρέπει να την ψηφίσουμε και να βγεί κυβέρνηση πρίν μάθουμε τι σχέδια έχει;
- Αν βλέπει κάποιος μια παράταξη που κάθε μέρα γκρινιάζει χωρίς να προτείνει τίποτα, δεν μπορεί να πεί "αυτή η παράταξη γκρινιάζει χωρίς να προτείνει τίποτα"; Από που κι ως που; Σε ποιά πραγματικότητα ζούμε;

Το λινκ για το μπλογκ που ανέφερα πιο πάνω ειναι:
http://motherjones.com/kevin-drum/2012/01/why-greece-doesnt-tell-germans-piss

 
At 1/16/2012 10:35:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

BAΠ, δεν διαστρέβλωσα αυτό που είπε ο Παπαδήμος. Σχολίασα -κατά την οπτική μου εννοείται και με το στυλ μου πάντα- τη γενικότερη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από αυτά τα συγκεκριμένα επιχειρήματα. Και η φιλοσοφία αυτή έχει ξεκινήσει πολύ καιρό τώρα, με την φράση του Παπαδήμου να είναι απλώς η τελευταία εκδοχή της. Κατ΄εξοχήν ακούμε από τον Μάνο και τη Ντόρα επιχειρήματα που ζητούν μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, επειδή στον ιδιωτικό τομέα αυτά γίνονται κατά κόρον και κανείς δεν νοιάζεται για τους εκεί υπαλλήλους. Κατ΄εξοχήν χρησιμοποιείται το επιχείρημα της δήθεν υποκρισίας όσων "κλαίγονται" για περικοπές δικαιωμάτων, αφού εκεί έξω υπάρχουν πάντα κάποιοι που πλήττονται περισσότερο. Υπάρχουν δύο τρόποι να απαντήσει κανείς στη φράση του Παπαδήμου. Ο πρώτος είναι ο ευθύς: με το να μπαίνεις σε εξέταση οικονομική και πολιτική του ποιός γιγαντοποίησε την ανεργία, που τώρα χρησιμοποιείται ως φόβητρο, του τι επίπτωση είχαν οι άλλου είδους περικοπές κλπ. Δεν είμαι όμως οικονομικός αναλυτής ή πολιτικός αναλυτής και δεν είμαι και πολιτικό κόμμα για να έχω υποχρέωση να μπω σε τέτοιου είδους διαδικασία. Δικαιούμαι όμως να παρουσιάζω τα -κατά τη γνώμη μου πάντα- χάσματα, λογικά άλματα και ανακολουθίες στον τρόπο που διαρθρώνεται ο επίσημος λόγος κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

 
At 1/16/2012 10:40:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

ΒΑΠ, φυσικά και έχει σημασία αν έχει προτάσεις. Έχει. Εκείνο που λέω όμως είναι ότι απειροελάχιστοι από τα εκατομμύρια που διαχρονικά ψήφιζαν δικομματισμό, τον ψήφιζαν επειδή μελετούσαν με προσοχή το «πρόγραμμα» των δύο κομμάτων και πείθονταν από αυτό. Εκείνο που λέω είναι ότι ενώπιον του κάθε ψηφοφόρου προωθούνταν προς αγορά το προϊόν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που είναι υπεύθυνα και με πρόγραμμα και το προϊόν Αριστερά που είναι εξ ορισμού ανεύθυνα και χωρίς πρόγραμμα. Εκείνο που λέω είναι πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά επιτυχημένο επικοινωνιακό κόλπο, η απόφανση πως τα κόμματα της Αριστεράς είναι διαμαρτυρίας και δεν θα ξέρουν τι να κάνουν αν έρθουν να μας κυβερνήσουν.

 
At 1/16/2012 10:43:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ανώνυμε των 11:31, αν ψηφίζεις όλη σου τη ζωή Αριστερά και έχεις ΤΩΡΑ θέμα αν θα την ξαναψηφίσεις, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Μου θυμίζει πάντως ακροατές αθλητικών εκπομπών που παίρνουν τηλέφωνο και λένε, εγώ Παναθηναϊκός είμαι, αλλά ρε παιδί μου δεν αντέχω άλλη εύνοια από τη διαιτησία φέτος.

 
At 1/16/2012 10:51:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

«Σε ό,τι αφορά το επιχείρημά σου περί προπαγάνδας, σου απαντώ ότι αυτό ακριβώς κάνεις εσύ εδώ. Το όλο πνεύμα του μπλογκ αποτελεί την πεμπτουσία της προπαγανδιστικής λογικής. Αυτά».

Είτε έχεις δίκιο είτε όχι, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν περίμενα ποτέ να το ακούσω αυτό όταν ξεκινούσα το μπλογκ. Αλλά επειδή το μπλογκ ζούσε για χρόνια και προ μνημονίου, αν κατάντησα προπαγανδιστής, η πραγματικότητα με κατάντησε. Εν πάση περιπτώσει ο δημόσιος διάλογος και τα δημόσια πράγματα πολώνονται διαρκώς και εντονότερα. Θα έπρεπε σε αυτές τις περιστάσεις να αναζητεί κανείς την μέση οδό; Ίσως. Αλλά όταν επιβάλλεται η ακραία οδός δια των πολιτικών αποφάσεων, υποστηριζόμενη από την ακραία οδό του λόγου των ΜΜΕ, το να παίρνει κανείς απέναντί της την αντίθετη ακραία οδό, προσπαθώντας δηλαδή να καταδείξει το κυρίαρχο άκρο, μου φαίνεται πιο δίκαιη λύση, από το να προσπαθείς να βρεις πόσο τοις εκατό δίκιο έχει ο Πάγκαλος στα λεγόμενά του.

 
At 1/17/2012 01:14:00 π.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

"Σχολίασα... τη γενικότερη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από αυτά τα συγκεκριμένα επιχειρήματα. Και η φιλοσοφία αυτή έχει ξεκινήσει πολύ καιρό τώρα, με την φράση του Παπαδήμου να είναι απλώς η τελευταία εκδοχή της."

Πώς δηλαδή βλέπεις αυτή τήν γενικότερη φιλοσοφία; Μία επιθυμία να περικοπούν οι αποδοχές καθαρά από σαδισμό; Σε τι, κατά την γνώμη σου, αποσκοπεί ο Παπαδήμος αν όχι στη καταπολέμηση της ανεργίας;

Εγώ δεν είδα σοβαρό σχόλιο γι αυτη την φιλοσοφία.

Όπως λέει και ο μπλόγκερ που έκανα λινκ πιο πάνω, και όπως έχω κι εγώ γράψει εδώ στο παρελθόν, όταν η κρίση εμφανίστηκε η Ελλάδα είχε δύο επιλογές: δραχμή ή υπακοή στούς Γερμανούς. Αν υπάρχει τρίτη, ας την ακούσουμε.

Και κανείς δεν αγαπάει καμία από αυτές τις δύο επιλογές. Είναι και οι δύο κακές, αλλά το μη χείρον βέλτιστον. Η αριστερά υποστηρίζει ότι υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι -- αλλά ποιοί είναι αυτοί;

 
At 1/17/2012 01:22:00 π.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Όσο για το γεγονός ότι η Αριστερά δεν κυβέρνησε ποτέ άρα δεν μπορούμε να της ασκήσουμε κριτική: Κυβέρνησε αλλού, για πολλές δεκαετίες, και είδαμε τα αποτελέσματα.

Είναι ειρωνικό ότι η Αριστερά καυτηριάζει την πτώση του βιωτικού επιπέδου της Ελλάδας σε επίπεδα πρώην λαϊκών δημοκρατιών -- ενώ σ'άυτό το επίπεδο θα βρισκόμαστε από δεκαετίες αν είχε κυβερνήσει κι εδώ.

 
At 1/17/2012 01:37:00 π.μ., Blogger apologia pro sua vita said...

Αφού είπες μωρέ ότι δεν θα επιχειρηματολογήσεις. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Αχ άτακτο αγόρι.

 
At 1/17/2012 02:12:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Apologia, o προπαγανδιστής μέσα μου κέρδισε το νάρκισσο μέσα μου.

 
At 1/17/2012 02:15:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

ΒΑΠ, κατ' αρχάς πια καθόλου βέβαιος δεν είμαι για το πόσο καταστροφή είναι η δραχμή και πόσο σωτηρία το ευρώ. Αλλά και στο πλαίσιο που το θέτεις, όταν αποδέχεσαι εκ των προτέρων ως μονόδρομο την υποταγή στη βούληση των έξω (Γερμανών, δανειστών, τρόικας, όπως θες τους λες), τότε δεν κάνεις για να κυβερνάς. Κυβερνάω δεν σημαίνει υποτάσσομαι. Σημαίνει διαπραγματεύομαι.

 
At 1/17/2012 02:18:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Και όχι, δεν είναι θέμα σαδισμού. Υποτίθεται με μέμφεσαι επειδή συνθηματολογώ και δεν επιχειρηματολογώ και μου μιλάς για σαδισμούς; Υπάρχουν και ταξικά συμφέροντα. Κι αν σε ενοχλεί η λέξη, συμφέροντα επιχειρηματικά. Αν η φιλοσοφία είναι να γίνουμε Βουλγαρία για να γίνουμε ανταγωνιστικοί, αυτό ναι, είναι ένα γενικότερο σχέδιο.

 
At 1/17/2012 02:23:00 π.μ., Blogger Old Boy said...

Όσο για την πτώση του υπαρκτού, ακριβώς επειδή απέτυχε, κυριάρχησαν χωρίς αντίπαλο πάνω από δύο δεκαετίες όλες οι θεωρίες περί τέλους της ιστορίας και της πολιτικής και η αριστερά εξοβελίστηκε στο περιθώριο. Αν τώρα η μονοκρατορία αυτή οδηγεί σε μια είδους κατάρρευση και το παρόν οικονομικό σύστημα του δίχως όρια χρηματοπιστωτικού μπουρδέλου, εκείνο που επείγει είναι να δούμε γιατί διαλύεται αυτό που διαλύεται, όχι να ξαναεξετάσουμε γιατί κατέρρευσε ο υπαρκτός. Και εν πάση περιπτώσει το δίλημμα δεν είναι ντε και καλά, σοβιετοποίηση ή δημοκρατίες των cds.

 
At 1/17/2012 03:35:00 π.μ., Anonymous Michael said...

ΒΑΠ, επειδή επανέρχεσαι στα ίδια ερωτήματα και πάλι κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις τις αντιπροτάσεις... Αφού διαβάζεις που τον διαβάζεις τον Ολντ, μη στέκεσαι μόνο στην ακρίβεια της συγκεκριμένης δήλωσης Παπαδήμου. Δες και στο παραπάνω ποστ"Το Κουπόνι", τι λένε για τους διαπραγματευτές της ελληνικής κυβέρνησης και τους διαπραγματευτές των Γαλλογερμανών. Η ελληνική κυβέρνηση για σένα ποτέ δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τίποτα η καημένη. Μόνο οι ξένες μπορούν να διπραγματεύονται με τα επιχειρήματά της. Δεν μπορεί η Ελλάδα να "εκβιάσει" με χρεωκοπια. Μόνο η Γερμανία μπορεί να "απειλήσει" με την χρεωκοπία της Ελλάδας. Αλήθεια, την 27η του Οκτώβρη τι είπε η Μέρκελ στον κυρ Νταλάρα. "Η τη δέχεσαι τη συμφωνία ή αφήνω την Ελλάδα να σκάσει". Αυτό δεν είπε. Γιατί και εμείς να μην μπορούμε να πούμε τα ίδια. Είτε εμείς τραβήξουμε την περόνη, είτε ο άλλος, εμείς θα σκάσουμε. Οπότε γιατί να μην είμαστε εμείς που διαπραγματευόμαστε;

 
At 1/17/2012 09:06:00 π.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Βρίσκω δύσκολο να πιστέψω πως όταν οι επιχειρήσεις και τα μαγαζιά κλείνουν με συνεχώς γρηγορότερο ρυθμό και οι υπάλληλοί τους γίνονται άνεργοι (μισθός μηδέν) μερικοί αποδίδουν την προσπάθεια να χαμηλώσουν τα νομικά όρια των μισθών για να σωθούν οι υπόλοιπες σαν κερδοσκοπική συνωμοσία της κυβέρνησης και των πλουσίων. Αλλά στον χώρο της Αλέκας και του Αλέξη όλα φαίεται είναι δυνατά.

Και με ποιά ακριβώς λογική, Old Boy, έχουμε την αξίωση να ζούμε καλύτερα απο τους Βούλγαρους; Είμαστε πιο έξυπνοι; Γιατί νομίζεις ότι δεν πρέπει να λογαριάζονται οι Βούλγαροι (και κάθε άλλος λαός) όταν μιλάμε για ανταγωνιστικότητα; Στο παρελθόν ζούσαμε καλύτερα με δανεικά, με δώρα απο την ΕΕ, και επειδή αυτοί ήταν κλειδωμένοι στον παράδεισο που ονειρεύονται η Αλέκα και ο Αλέξης. Αλλά όλα αυτά τώρα τέλειωσαν. Τα "κεκτημένα" μας ήταν δανεικά. Αντί για φανταστικές συνωμοσίες είναι καλό να δούμε την πραγματικότητα.

(Μας μένει ο τουρισμός, αλλά τα παλληκάρια της Αλέκας κάνουν ότι μπορούν νο τον τορπιλήσουν κι αυτόν: http://www.fco.gov.uk/en/travel-and-living-abroad/travel-advice-by-country/europe/greece ).

 
At 1/17/2012 09:15:00 π.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Michael, την κάναμε την συζήτηση για τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να εκβιάσει. (Εγώ δεν πιστεύω έχει καμια τέτοια δυνατότητα).

Το όλο θέμα του PSI ήταν Γερμανική ιδέα, και αποσκοπεί στο να μειώσει το κόστος της Γερμανικής βοήθειας στην Ελλάδα. Η Γερμανία έχει και ενδιαφέρον και καλύτερη διαπραγματευτική θέση. Δεν βλέπω τίποτα περίεργο σ'άυτό.

 
At 1/17/2012 03:02:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Αγαπητέ Old, το γιατί έχω πρόβλημα να ψηφίσω ΤΩΡΑ αυτό που εσύ περνάς για Αριστερά θα στο εξηγήσω όταν μεγαλώσεις λίγο κι αποφοιτήσεις από το Δημοτικό.
Όσο για τη δήλωση σου ότι η πραγματικότητα σε έκανε να στραφείς στην προπαγανδιστική (σ.σ: δηλαδή,απλουστευτική) λογική, σε συγχαίρω θερμά για την ειλικρινή αναγνώριση των ορίων σου. Έχεις αυτεπίγνωση -πράγμα σπάνιο. Ομολογείς με γενναιότητα αυτό που είναι προφανέστατο από το περιεχόμενο των αναρτήσεών σου κι από την ασυναρτησία των απαντήσεων στους σχολιαστές: Η συνθετότητα και πολυπλοκότητα της συγκυρίας ξεπερνά την αναλυτική σου ικανότητα.
Στο σημείο αυτό, είναι η σειρά μου να σηκώσω τα χέρια ψηλά!

ΥΓ: Είμαι φανατικός Παναθηναϊκός. Καμμιά διαιτησία δεν θα με έκανε να μεταστραφώ!

Ο Ανώνυμος των 11:31

 
At 1/17/2012 04:46:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

Ανώνυμε, έτσι ακριβώς. Εγώ την έχω χάσει την συνθετότητα και την πολυπλοκότητα της συγκυρίας. Μαζί μου και η αριστερά. Αντίθετα την έχει καταλάβει και δικαιωθεί απόλυτα το ΔΝΤ, η Κομισιόν, το ΠΑΣΟΚ, ο ΔΟΛ, ο Σκάι, η ΕΚΤ κλπ. Ό,τι έχουν πει αυτοί από την αρχή έχει βγει. Ό,τι έχω γράψει εγώ και έχει φωνάξει η αριστερά έχει ξεφτιλιστεί από τις εξελίξεις.

 
At 1/17/2012 04:54:00 μ.μ., Blogger Old Boy said...

ΒΑΠ, ορίστε και στο σχόλιό σου, το πνεύμα που σχολιάζω στο ποστ και για το οποίο με κατηγορείς πως αποτελεί διαστρέβλωση. Το πνεύμα που σκανδαλίζεται από το ότι οι Βούλγαροι έχουν μισθό χαμηλότερο από εδώ. Το πνεύμα που σκανδαλίζεται με το ότι οι συνθήκες αλλού είναι χειρότερα. Το πνεύμα που πιστεύει ότι μόνο όταν επικρατήσει η παγκόσμια εξαθλίωση το σκάνδαλο θα πάψει. Κι αν η Βουλγαρία είναι στην Ευρώπη, είναι λοιπόν ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο ότι στον Τρίτο Κόσμο ζούνε με τον τρόπο που ζούνε και εμείς εξακολουθούμε να έχουμε απαιτήσεις. Τρίτος κόσμος όλος ο κόσμος, ώστε η ανταγωνιστικότητα να γίνεται επί ίσοις όροις.
Και αν σου φαίνονται κι αυτά διαστρεβλωτικά ή λαϊκίστικα, λάβε υπόψη σου ότι στην αρχή της κρίσης, το ζήτημα είχε τεθεί αντίθετα: το μνημόνιο είναι ο μονόδρομος της σωτηρίας που θα μας ξαναβγάλει σύντομα στις αγορές και θα μας επιστρέψει στην προτεραία κατάσταση, έστω με κάποιες θυσίες και κάποια μικρή υποχώρηση. Το μνημόνιο ήταν η σωτηρία και κάθε άλλη επιλογή αριστερής κόντρας με την ΕΕ ήταν ΕΚΕΙΝΗ η επιλογή που θα μας έκανε Βουλγαρία.
Λοιπόν, ο διάλογος δεν μπορεί να διεξάγεται υπό όρους της ταινίας Μemento, σαν κάθε συζήτηση να ξεκινάει από την αρχή. Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα στην εξέλιξή τους. Αν το ζήτημα ήταν να γίνουμε τρίτος κόσμος, μπορούσαμε να γίνουμε και μόνοι μας. Όχι σωζόμενοι από τον Παπανδρέου, όχι παίρνοντας το φάρμακο του Στρος Καν και του Βεστερβέλε.

 
At 1/17/2012 07:55:00 μ.μ., Anonymous ΒΑΠ said...

Δεν υποστηρίζω την παγκοσμιοποίηση, και ναι, φέρνει όλους τους λαούς σε συναγωνισμό. Παντού οι χαμηλόμισθοι έχουν πρόβλημα με αυτήν ακόμα και σε πιο πλούσια κράτη.

Δεν θυμάμαι να είχε πει κανείς από αυτούς που κατηγορείς ότι το μνημόνιο θα έφερνε γρήγορα την ευημερία. Το αντίθετο, νομίζω ότι το μοτίφ ήταν ότι έχουμε αρκετά δύσκολα χρόνια μπροστά μας. (Οπότε αυτό που λες είναι χάρτινος τίγρις). Και όπως σου είπα πολλές φόρές και οι "μνημονιακοί" θα προτιμούσαν αναπτυξιακή πολιτική -- αλλά ήταν ανέφικτη. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε αναπτυξιακή πολιτική μόνοι μας, χωρίς τους ξένους. Και οι ξένοι θέλανε περιοριστική πολιτική.

Όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι, στην Ελλάδα και έξω, το είδαν αυτό. Και έκαναν κριτική στούς Γερμανούς -- κριτική με την οποία συμφωνώ. Αλλά όπως έγραφε το άρθρο που ανέφερα πιο πάνω, οι επιλογές μας ήταν μετρημένες (2 για την ακρίβεια). Μόνο φτηνοί λαϊκιστές όπως η Αλέκα, ο Αλέξης, και ο Σαμαράς υποστήριξαν ότι είχαμε άλλες απιλογές. Λέγανε (και λένε) ψέματα. Λυπούμε που σε παρέσυραν και σένα.

 
At 1/18/2012 09:04:00 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μα ποιος ειπε οτι η δημοκρατια ειναι το καλυτερο πολιτικο συστημα?

 
At 1/18/2012 01:53:00 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Για ολα φταιει η κριση.Αυτο εχω να πω μοναχα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home